"България може да е врата за македонската чушка и домат към Европа" - пречи ли политиката на бизнеса

Двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Оливер Спасовски пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград, август 2018 г.

© Георги Кожухаров

Двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Оливер Спасовски пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград, август 2018 г.Когато македонският премиер Зоран Заев посещава България за Берлинския процес на 10 ноември първоначалният план е да остане и на следващия ден за обсъждане на бизнес теми. Българо-македонската търговско-промишлена палата (БМТПП) подготвя пакет от инициативи за подпомагане на бизнеса.


"За съжаление, като приключиха на 10 ноември, той се обърна и си тръгна. Политиката пожертва бизнеса", коментира пред "Дневник" Пламен Павлов, председателят на учредената от Българската търговско-промишлена палата организация. В отговор на въпрос, от македонското правителство обясниха за "Дневник", че промяната при посещението на Заев е била направена заради коронавируса. Каквато и да е причината обаче в напрежението между София и Скопие бизнесът остана на заден план.


Как изглежда кризата между през очите на предприемачите и какви очаквания създава за бъдещето - "Дневник" събра коментари по темата.


Ръст на търговията, застой в големите проекти
На пръв поглед ставащото в политиката не е проблем за бизнеса. Предварителните данни на НСИ сочат увеличение на износа към Северна Македония с 6.2% (при срив с 18.8% на този със Сърбия, близък до стойностите за Северна Македония) и спад на вноса с 12.4% тази спрямо предходната година. Откакто се засили напрежението между двете държави миналия октомври, македонските власти съобщиха за планове за поне 12 нови български инвестиции. Една от тях бе на българската IT компания Scale Focus, обявила, че ще вложи 45 млн. евро в съседната държава и ще създаде до 300 работни места.


Премиерът Заев обяви, че въпреки коронавируса са се появили и намерения за две македонски инвестиции в България. Този дисбаланс не е необичаен и самият Заев ги нарече "наистина рядкост". Миналата година БМТПП също споменава едва две македонски инвестиции в Бълария при 12 изброени български в Северна Македония за последните години, от придобиванията, направени от ПИБ, ЦКБ, "Евроинс" и "Алфа Финанс" (бел.ред. - съсобственик е съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев), до придобиването на мажоритарни дялове във фабрики за кабели, прежди, захар и млечни продукти.В разговор с "Дневник" Владимир Владимиров от Българо-македонския бизнес клуб обясни активизиралите се връзки по-скоро с "бизнес начинания между хората, а не толкова заради действия на правителствата".


Проблемите в сътрудничеството по големи проекти се виждат с просто око. Миналия месец Северна Македония замрази участието си в АЕЦ "Белене" и се насочи към "по-реалния" според нея проект, газовата централа в Александруполис. Решението далеч не е спонтанно и сигнали за него има от миналата година, а тази Заев бе на бизнес форум в Атина (преди двустранната му визита в София) и заяви интерес към терминала пред колегата си Кириакос Мицотакис.


Със задълбочаване на спора между София и Скопие работата по Коридор №8 стана все по-важна тема и зазвуча все по-често в списъка с условия на българските власти. За нуждата от високоскоростен път по паневропейския коридор от Дуръс на брега на Адриатическо море, през Северна Македония, до Варна на брега на Черно море се говори от години и София обвинява Скопие, че не прави достатъчно за проекта. И Северна Македония се върна към изграждането поне на жп линията до България по пътя на коридора, заделяйки за нея 29 млн. евро като приоритетен проект.


Проблеми между двете държави произтичат от недостатъчно подробния договор и прекаления акцент върху историята, но се появяват и защото "нито Атина, нито Белград имат сметка от Коридор №8", казва Владимиров (значението на Гърция и Сърбия в европейския транзит би намаляло).


Повече усилия за подобряване на пътните връзки могат да се направят и от двете страни, смята той. Владимиров първи предложи бъдещата магистрала между София и Скопие да се нарича "Гоце Делчев". Има какво да се желае от пътя до границата, а 220-те км между двете столици може да отнемат пет часа. Македонската страна обаче приключи с разширяването на най-проблемната част от Крива Паланка до границата с България.


София критикува Скопие, че не работи по инфраструктурата, а бившият посланик Ангел Димитров (на снимката) каза, че единственото раздвижване е било по време на неговия мандат в края на миналия и началото на този век.

© Велко Ангелов

София критикува Скопие, че не работи по инфраструктурата, а бившият посланик Ангел Димитров (на снимката) каза, че единственото раздвижване е било по време на неговия мандат в края на миналия и началото на този век.


Владимиров от БМБК вижда основание за критики и към двете правителства: "Най-лошата българска инфраструктура към съседна държава е тази с Македония. Тук възниква въпросът, при положение, че в балканската част участват три държави - Северна Македония, Албания и България, от които само България е част от ЕС, това би трябвало да ѝ отрежда лидерска роля и да кандидатства, за да извоюва средства за коридора."


"В момента македонската държава разширява пътя от Куманово към Гюешево, приключи проектирането на жп линията към България. Това са техни стъпки. От наша страна не съм чул да има такъв процес - казва Пламен Павлов и добавя - Неглижирането на икономическото сътрудничество, на културното общуване е причина за задълбочаване на конфронтацията. Има напрежение." Той не вижда проблеми с партньорската организация в Скопие и тя се старае да не насочва напрежението от двустранната ситуация към БМТПП - "работим като една организация".


Двустранното напрежение в бизнеса обаче се оценява като реално. "Нямаме общи проекти. Заради наслагването на политическото напрежение и кризата с коронавируса сега трудно може да се прецени коя е първопричината", коментира Павлов.


Нерешени проблеми, неизползвани възможности


Според него дали заради политическата криза или заради коронавируса, проблемите пред бизнеса остават нерешени.


"Не ми е известно някой да е инвестирал в Македония през последните 2 години. Не може да се наеме македонски гражданин, защото трябва да се мине по дългите коридори на Агенцията по заетостта. По-лесно се оказа тук да наемем човек, когото да командироваме в Струмица, което оскъпява презграничните проекти и ги лишава от икономическа целесъобразност. Ако отиде наш транспорт там, си изключва комуникацията, защото там роумингът продължава да бъде като за Нова Зеландия. Бизнесът, който се случва там, е въпреки всичко."


"Не подценявам историческата истина, но тя трябва да служи за добруване, а не за конфронтация, за рушене на вековната „Балканска стена“, а не за нейното укрепване. Към Белград и Атина има магистрали, а към София пътят е дори без указателни табели. Не се предприема обслужване на гранично-пропускателните пунктове на едно гише, въведено за другите съседни на Македония страни."


Пламен Павлов,

председател на Българо-македонската търговско-промишлена палата


Преди година БМТПП и партньорската Македонско-българска стопанска камара връчват на двете правителства Бяла книга - пътна карта за благоприятна бизнес среда за предприемачите от двете страни на границата.В нея има 12 конкретни мерки за сближаване на нормативната уредба, създаване на регионални пазари на енергия, стоки и услуги, обмен на работна ръка, сътрудничество в земеделието, туризма, леката промишленост технологиите и науката и подобряване на свързаността в телекомуникацията.


"Врата за македонската чушка и домат"


Според Владимиров, ако се създадат условия, има сериозни практически възможности в две сфери. Едната е в информационните технологии, другата е в храните - може да се съчетаят македонското производство на първична земеделска продукция и българският капацитет за преработка. "България може да е врата за македонската чушка и домат към европейския пазар." Заради сегашното състояние на инфраструктурата обаче, "ако трябва да закарам зърно от Добрич до (Северна) Македония с камион, ще е по-скъпо и неизгодно, отколокото да го докарам от Нови Сад."


Миналата година гръцкият премиер Алексис Ципрас (вдясно) пристигна в Скопие с делегация с над 100 компании (от България подобна не е стъпвала). Тогава бе договорено прокарването на газопровод по съществуващото трасе на петролровода Солун-Скопие. Последва македонска кръгла маса за газовата свързаност, на която от българска страна бе само "Булгартрансгаз".

Миналата година гръцкият премиер Алексис Ципрас (вдясно) пристигна в Скопие с делегация с над 100 компании (от България подобна не е стъпвала). Тогава бе договорено прокарването на газопровод по съществуващото трасе на петролровода Солун-Скопие. Последва македонска кръгла маса за газовата свързаност, на която от българска страна бе само "Булгартрансгаз".


За целта обаче, смята той, историята трябва да е едва 5% от от междудържавните отношения, които могат да се деескалират, ако България даде сигнал, че инфраструктурата и бизнесът могат да се развиват, докато продължава разгворът за миналото. "Нека дадем старт на преговорите и през тези 5-7 г. (колкото вероятно ще продължат - бел. ред.) имаме достатъчно време да дадем решение на тези исторически проблеми, за да правим бизнес."


Сегашното напрежение според него ще се отрази и на потребителите.


"Очаквам промяна в поведението на клиентите в двете страни. При политическа ескалация и неприятелски разговор между двете държави хората се влияят от тези неща и между българска и сръбска вафла ще си купуват сръбската, ако са свикнали с нея. Политическкото напрежение се отразява на правещите бизнес."


Владимир Владимиров,

Българо-македонски бизнес клуб


"Шансът на разпокъсаните Балкани е регионално развитите, регионален пазар и кохезия, това ще задържи техните граждани и ще върне нашите," смята Пламен Павлов. "Ако не направим това, след 30 години няма кой да води спорове."

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Може, може. А може и за македонската наденичка да е врата за Европа.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Божееее, Боже, наказа ни с тези нещастници, да берат дерт за северномакедонските чушки и домати, а нашите производители да ги ядат кърските кучета.

 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Четейки заглавието на статията се сетих за един виц:
  - Докторе боли ме гъза.
  - Къде по- точно?
  - На входа.
  - Като започнеш да го използваш за изход ще спре да те боли!
  Те така и с братята.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Чушките и доматите са български сорт, но признавам поне македонците ги отглеждат по-добре - нашите, с редки изключения, бутат химии само за количество и става един воден безвкусен балон - и домата и чушката.

 5. 5 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  добра статия, и аз работя работя с македония. Факт е, че ние чакаме наготово да ни дойдат. Понеже историческата истина е на наша страна и ако натискаме нещата ще се станат. Няма да стане. Пътя е да направим супер инфраструктура с тях, да даваме стипендии, да финансираме медии, да даваме повече паспорти и лека по лека ще създадем наше силно лоби там. Иска се сериозен бюджетен разход години наред. А ние нямаме и проект дори за нашата част от магистрала София- Скопие. Но ги упрекваме официално че нищо не правят по този коридор. Майтап пълен.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  От 30 год. алъш-вериш стана'аме 6 млн. След още толкоз - закриваме. Българският капацитет не е мръднал въобще от годините на Магурата...

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  За северномакедонските чушки, домати и ябълки винаги ще има пазар, без значение дали са в ЕС или не.

  Спорно е, доколко обикновеният българин има полза от български инвестиции (т.е. износ на капитали и производство) в РСМ. За капак, т.нар. "инвеститори" са все нелицеприятни дружества, разраснали ли се неимоверно много със съмнителни действия и поради връзките си с властта.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Северните макета да си ядат чушките извън ЕС.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  И после политиците ни не се разбирали и бизнесът не вървял. Много добре си се разбират - инфраструктурните проекти за София-Скопие не мърдат и от двете страни.

  Да държиш стадото мобилизирано чрез омраза към съседа си е добър бизнес и за двете страни.

 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Бойко Борисов иска да каже, че за СРМ е по- важно да са в добри отношения с РБ за бизнеса им (най- вече производство на чушки и домати), отколкото за България да разширява и задълбочава връзките си със СРМ; да строи магистрали и ж.п. линии към тази набутана в ъгъла на Европа държава. Да обичаш (да мразиш) на инат, не е в интерес на никого, особено на бизнеса в СРМ. За България е далеч по- важно да поддържа братски отношения със Сърбия, да се бори с всички сили и средства за приемането им в обединена Европа. Сърбия е по-скоро в сърцето на Европа, отколкото в периферията на т.нар. балкански държави. Там, в Европа (ЕС), заедно, ние ще се чувстваме по- комфортно със сърбите, отколкото с евентуалното попадане на гражданите на РСМ там. Доказано! На границата със Сърбия навсякъде се обръщат към нас с "брате", докато с "македонец" да не ти дава Господ да се срещнеш, където и да било по света ( ако случайно те разбере, че си българин). Те дори в нашите курорти ( Велинград напр.) се държат предизвикателно с нас.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  България може да изнася селскостопански стоки от всичките си краища.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Сигурен съм, че България за нула време ще изгради магистрала и ж.п. линия към Скопие. Проучването и началните стъпки са направени още при цар Борис. Има даже и тунел за ж.п. откъм българска страна. Но нищо не е направено от страна на РСМ. Даже това което имат е трасирано и подготвено от нас през ВСВ.

  https://www.youtube.com/watch?v=-b5AH0ve3fQ

 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  В Кауфланд, а и в други супермаркети е залято с вино Тиквешко, но никой не го купева. И това не е защото има бойкот. Въпреки че аз не го купувам поне да го опитам имено заради това. Ябълките също не съм и качествени. Дори да се случи да са що-годе едри, са косели и безвкусни.

 14. 14 Профил на Belgrad.RAZGRAD
  Belgrad.RAZGRAD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  комсомола от бг си иска югославия в ес и се аргументира с чушки и домати, цитати на политически ангажирани с удба хорица ( въпросната търговска организация е плод на политическа организация бккс, която се ръководи от дългогодишни сътрудници на удба с цел контрол и осветляване на хора с българско самосъзнание) и с лъжи колко е готова македонската държава за ЕС, "само България и пречела".

  Най-древната професия, журналистиката на весник дневник в пълния си блясък.

 15. 15 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 857 Неутрално

  А съгласни ли са македонците да бъдат яздени от нашите комунистически паразити така както са яхнали българския народ. Може да искат да са европейци а не подизпълнители на мафията българо руско турска

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "За съжаление, като приключиха на 10 ноември, той се обърна и си тръгна"
  Кратко и ясно , какво представляват така наречените ни братя.
  Решил е , че е излъгал нашият с прегръдки и потупвания. А бизнесът им да бъде с Гърция и Сърбия.
  Само, че този път "крадливото племе" не се върза на византийските им номера.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  И нещо друго, Бойко въпреки че се целува с Вучич, очаквам и влошаване на отношенията със Сърбия. Магистрала до Калотина - добре, но при създалата се ситуация да е приоритетна магистралата до Дунав мост 2. Защо чака още.

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Факт е че да забиеш едно вето е много по - лесно, отколкото да изградиш нова транспортна инфраструктура.

 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И чушките и доматите ли са македонски? Нашите братя -македонци ще влязат в ЕС и там ще започнат да уверяват всички, че Европа всъщност е македонски континент и че дори първият неандерталец, заселил се в долината Неандер също е македонец!

 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":

  С мен преди години говореха на английски . Работех в една арабска държава където имаше 2-3 сестри от СРМ. Другите лекари в разговори помежду си наричаха с името. Само аз бях "бугаринот". За сравнение - имах турски колега с който се объщахме на комшу.
  Това за информация на тези, които ги наричат братя. Не се лъжете - мозъкът име промит тотално.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на nxh27649618
  nxh27649618
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълни глупости, РСМ е една нищожна икономика и пазар с население колкото София, но с много по-ниска покупателна способност. Какви чушки, какви домати. Отделно, че измисленият Коридор 8 никога нема да се ползва. За сметка на това обаче, македонската ЖП-линия и магистрала, свързваща Сърбия с Гърция, конкурира българските такива по отсечката Ниш-София-Солун и България следва да поиска компенсации ако Скопие стане член на ЕС.

 22. 22 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Имайте че сме най пропадналата държава в ЕС и не можем да сме за пример в нищо на македонците, които имат за пример Словения и Хърватия като бивши югорепублики, които се замогнаха бидейки европейци и нелижейки руските за д ни ци

 23. 23 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 387 Неутрално

  "Магистралата на приятелството" към Белград и разни третокласни пътища без табели към България. Коментарът е излишен.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Гневно

  Въпросът за взаимоотношението става все по-изискващ нови идеи и реализиращи ги, поради фактите, показващи за пълното изчерпване на възможностите от наша страна да се търси прагматично вече решение, а не налагане на волята на едната страна върху тази на другата...... После, може с течение на времето да се мисли и действа, как да се оправят допуснатите грешки през изминалите години, но и същевременно да се държи под контрол, как да се осъществи такава политика.... Нека се започне с рационални предложения, разумни и неконфротативни! (Тук е важен въпросът, кой и кои имат такава идея и възможност да го реализират...).

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Дневник както винаги взема северномакедонската позиция.

 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#22] от "rexdog2004":

  Въпреки че с много неща не съм съгласен с теб, тук си напълно прав. ++++++

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Това, което се случва между нашите две страни е пълна дивотия, която работи само в интерес на двете ВМРО-та, на имперските мераци на джуджи и на сръбските мераци да са фактор на балканите.
  Ако си представим изведнъж, че на блаканите всички сме в ЕС, освен да се надпиваме, надиграваме, надпяваме и подобни безобидни занимания, няма да имаме други спорове.
  Защо стотици хиляди нашенци ходят в Гърция на море, други стотици хиляди ходт да си изкарват хляба там, забравили са Василий българоубиец или....
  Но сега шкембе войвода ще ни "опази" историята от лошите македонци, дето искат да ни я откраднат - това ако не е виц...

 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Да имаме добра свързваща инфраструктура и добри бизнес отношения ли е северномакедонската позиция? Ветото си е вето, но ние трябва да си свършим нашата работа, която се състои в коридор 8, инвестиции и медии.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Поредната стъпка към слагането на онези българофоби на пиедестал и сатанизирането на остояващите Българщината. Засрамете се с тези чушки и домати!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на Belgrad.RAZGRAD
  Belgrad.RAZGRAD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  защо лъжете?

 31. 31 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  И за какво ни е северномакедонската чушка? Северномакедонският пазар е нищожен и ние трудно можем да имаме някакви съществени икономически ползи от засилено бизнес сътрудничество с РСМ.

  Имаме далеч по-значими съседи и фокусът ни трябва да бъде в друга посока. 20 милионна Румъния, световният мегаполис Истанбул, който е само на 2 часа път от границата, пристанищата Солун и Пирея. Изобщо не смятам, че сме постигнали максималната икономическа изхода от съседите ни, които наистина имат някаква икономическа мощ, че да седнем да се занимаваме и с РСМ. Те следва да са последна дупка на кавала, а продължваме да се държим сякаш нещо за просперитета на българите зависи от северномакедонците.

 32. 32 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Стига сме критикували братята. Да погледнем ние какво сме свършили:
  Последниве три години Бугарија нема изградено речиси ништо на Коридорот 8
  https://nezavisen.mk/poslednive-tri-godini-bugarija-nema-izgradeno-rechisi-nishto-na-koridorot-8/
  А затова, че Гърция им дава ваксини за Ковид, а ние се занимаваме с глупости, ме е срам и от себе си.
  Грција нарачала вакцини и за себе и за Македонија
  https://nezavisen.mk/grcija-narachala-vakcini-i-za-sebe-i-za-makedonija/

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 33. 33 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#13] от "evtimvz":

  Тиквешко е евтино наливно вино. Имат едно около 11 лева в Аванти, Вранец, но сухото, то бива. Викат, че и ракиите им бивали, но аз концентрати не обичам много.

 34. 34 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  За Гърция - една мила подробност - те не говорят, че в България имат малцинство. За разлика от т. на. "братя" от СРМ.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 35. 35 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Има 2 много важни неща които прописка българаската дипломация
  1. Пасивност - За разлика от гърците които са факел на западната култура ние сме българи. Ние в очите на западняка сме варвари, като унгри,сърби власи и сякви други и такива високопарни изявления от наша страна са меко казано смешни. Дори и да са истина нашите претенции са трохички без които всеки може. Трябва лоби, трябва тичане из европа, филми, пропаганда за да успее българската кауза.
  2.Културна идентичност.
  Македонци, цигани,власи и всякави малцинства се асимилират от по-вишочайша култура. Ние говорим английски гледаме америка искаме да сме като гермаците. Ако ни намерят общини с америкацните ние лесно можем да им станем щат.
  Ние не сме повече от македонците в техните очи. Ние сме татари окупатори и узурпатори. Това е проблем

  България ще настоява но ще бъде заобиколена от всички и ще изпадне в изолация. Сега трябва да викнем високо и ясно че да ни чуят в Япония, а не да се дразним с тези дребносъци , защото така ще пискат че ще ореват чак зад океана. Те са като фурнаджийски лопати и тази политика е наследена от Тито. Играят със силните на деня а истината за всеки е различна.

 36. 36 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#34] от "kvasimodo":

  Гърците имат "политици", не тикви. Много важна разлика!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 37. 37 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Весело

  Гигантски пропуск ще е, ако изпуснем доматиТО и кюспе от Северна Македония.
  Направо губя сън само при мисълта.
  Хайде ще си направя кафето и да погледна в AWS-a каква е ситуацията, че с доматиТО явно няма да го бъде.

 38. 38 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Аре стига вече сме били врати, коридори, фоайета и изтривалки на куцо, кьораво и сакато, а?

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#22] от "rexdog2004":

  Ха-ха-ха-а-а-а-а...! Точно Словения и Хърватско вземат за пример в Македония! Откъде го измисли това? Ако има по-пропаднали държави от България, то Македония е едната от тях. Македонците са по-промити и червени мозъци, дори и от българите.
  Словения и Хърватия първи се отърсиха от сръбския комунизъм. В Македония още въздишат по Тито...!

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#35] от "nix1130":

  Заради такова смачканяшко мислене сме едни от най-нещастните нации. Няма как да се смяташ за нисш и да очакваш другите да гледат на теб с респект. Унгария и Полша може да са всякакви, но с националното си самочувствие се превърнаха е незаобиколим фактор в ЕС.

  Ние сме пълноправен член на ЕС с абсолютно право на вето. Нито имаме нужда от лоби, нито да тичаме из Европа да убдеждаве някого. Просто ставаме и казваме "вето!" Не сме длъжни на никого. А пропо, Гърция, люлката на цивилизацията, също не беше подкрепяна от никого в ЕС за спора за името, но последователно и методично казваше "охи" докато не постигнаха своето.

 41. 41 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#40] от "dzenlandia":
  Объркал си темите.

  Полша и Унгария само си мислят че са спечелили нещо докъто големите си нагласиха играта по тяхно му и ги заобиколиха. Объркал си се щото там е за пари При нас за нещо което никой не знае кво е. За западняка това е втълпяване на идентичност.

  И за Охито
  Всички знаят област македония че е в гърция защото целиш свят почива в Гърция. Никой не знае за Жорката Димитров и Тито схемтие от 1945г

  С дебелашкото ти мислене реката си тече преговорите с макетата ще почнат, а ние ще си тропаме по масата или ще измислят закон за такива като нас. Както го правят Винаги

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Няма нищо лошо в селскостопанската продукция на западните ни съседи.
  Нека бъдат така добри да признаят историческите факти и да си ги продават на воля.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazar Petrov":

  За инфраструктурата съм съгласен. Обаче познавам няколко екземпляра дето се изучиха тука със стипендии, взеха и паспорти и като седнат на маса, на втората чашка започват да ти обясняват че Самуил е македонец, а ти си татар (освен ако не ги е страх, че ще бъдат набити, тогава си мълчат). Никакво лоби не може да имаме там, а не ни и трябва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#41] от "nix1130":

  Как по-точно ще започнат преговорите? Колкото започнаха сега през декември. Очакваш, че някой ще дойде, ще плесне едно шамарче на Захариева и ще я прати в ъгъла за наказание ли? Първо, няма как да стане, второ, защо да го прави. Няма държава в ЕС, която на практика ще тръгне да си разваля отношенията с членката България заради нечленката, 2-милионното икономическо джудже РСМ.

  Германия председателстваше ЕС в това полугодие, следващото е Португалия. Меркел не успя да ни "натисне". Смяташ, че Португалия, чийто премиер сигурно дори не знае къде точно се намира Скопие ще успее?

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#32] от "rotor":

  Оф-ф-ф-ф-ф...! Да бе...! Горките македонци, сега са жертва. Те нямали никаква вина и нищо не знаели. Ни за инфраструктура, ни за история. Другите били виновни и разбира се най-много и както винаги, България. Пълни глупости са това.
  Македонците гледат да се присламчат към Гърция. Гърция е по-силна икономически, освен това Гърция им наби канчетата и затова макетата стоят мирно. Като отнесат и българските шамари, ще започнат да ни харесват.
  Ако си забравил, съвсем доскоро македонският идентитет беше като на древни гърци! Силно антички произход и директно родство с Филип и Александър. Ама нещо забравиха за него. Сега са на славянска вълна. Открили са азбуката и така нататък...! Коминтерновски вентилатори, като знамето си...!

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 832 Неутрално

  България от 150г е последна в Европа, днес пак е последна в ЕС, само Ирландия дръпна, вероятно и Финландия...
  Но, все пак, трябва да вървим напред.
  Външния ни министър е интелигентен и чаровен ще се справи и защити позицията на България.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "към София пътят е дори без указателни табели."

  От всичкото разбрах, че некое другаре имале бизнес у Македония, та искат разни неща. Примерно магистрала до Скопие. За да има такава требе сите македонци поне веднъж седмично да пътуват за София. А прословутият коридор 8 е фикция. Забравете го за 100 години. Не че желаем да им попречим на бизнеса. Но тези другаре питат ли се, що няма железница и сносен път до Скопие? Причините са само политически. И точно в момента правителството и интелигентните хора в България се опитват да оправят политиката. А е ясно, че само "со кротци и со благо" не може да стане, требе и малко кютек.

 48. 48 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 380 Неутрално

  А защо България да не е врата за БЪЛГАРСКАТА чушка к домат към Европа? Защо в България се продавст рурски и гръцки боклуци а българските плодове и зеленчуци ги няма?

 49. 49 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 380 Неутрално

  * турски исках да кажа

 50. 50 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Чушките и доматите са български сорт, но признавам поне македонците ги отглеждат по-добре - нашите, с редки изключения, бутат химии само за количество и става един воден безвкусен балон - и домата и чушката.
  —цитат от коментар 4 на Deaddark


  Сортове много.
  По принцип отгледаните в България са по-вкусни и заради самите сортове (макар, че истински домати "Идеал" вече няма), така и заради по-късата верига за доставка. Това позволява да се продават узрели на растението зеленчуци, а не такива които са узрявали в щайгата по пътя.
  Зеленчукопроизводството е много трудоемък и капризен процес и с "поземлената реформа" в началото на 90-те години много зеленчукопроизводители приключиха с отглеждането на домати и пипер. Например земите на един от основните райони за зеленчукопроизводство - около р. Янтра вече се засяват със зърнени и технически култури.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  И за Охито
  Всички знаят област македония че е в гърция защото целиш свят почива в Гърция. Никой не знае за Жорката Димитров и Тито схемтие от 1945г
  —цитат от коментар 41 на nix1130


  Това па никой не го разбира.

  Работил съм с колеги германци и други европейци, уж начетени кога се водеше спора за името. Никой не го разбираше. И никой не знаеше че всъщност Македония е име на област разделена в три държави.

 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Не знам за чушката и домата, ама македонското малиджано е един път! Нашите не можаха дори да се доближат до вкуса.

 53. 53 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А защо България да не е врата за БЪЛГАРСКАТА чушка к домат към Европа? Защо в България се продавст рурски и гръцки боклуци а българските плодове и зеленчуци ги няма?
  —цитат от коментар 48 на theduloclan


  аа за това питай
  мутрите, които седят на
  тържищата. тея приятелчета
  на бойко борисов. тях питай
  къде изчезна българския домат.
  а македонския домат и чушка
  са десет пъти по-вкусни от другите.
  трябва да се престане с тея комплексарските
  алабализми, ама коминтерна, тито, гошо димитров
  международния терорист и други. не сме 1945та, а 2020та.
  тея нагласи няма да изчезнат утре, независимо дали ще
  им слагаме вето или не. обикновените макета са си ок.
  нямам проблем като съм там с тях. тука разни псевдопатреоте
  само бучат на съвестката лайстна разделяй и владей, дето даже и те
  не са я измислили.

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Обаче познавам няколко екземпляра дето се изучиха тука със стипендии, взеха и паспорти и като седнат на маса, на втората чашка започват да ти обясняват че Самуил е македонец, а ти си татар (освен ако не ги е страх, че ще бъдат набити, тогава си мълчат). Никакво лоби не може да имаме там, а не ни и трябва.
  —цитат от коментар 43 на Тюфлекчия


  Има и такива дето държат да им викаш българин, нищо че са от Македония.

  Познавам едно македонско девойче, изучи се в София, но на нея и баща и е учил в София и явно и е казал, че са българи и да не вярва на глупостите на политиците. Та сега живее и работи в София и се сърди като и викаш македонка. :)

 55. 55 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Искаме от РСМ три прости неща: 1. Да се спре езика на омразата по медиите им и в учебниците по история да се пише историческата истина. 2. Да подпишат официален документ, че няма да имат претенции за македонско малцинство в България. 3. Да признаят, че имаме споделена история, но не "обща" до присъединяването им към Югославия. На прост български език това означава, че до тогава, те не са имали отделна от България история, но тази история е само българска, а не македонска. Смешни са претенциите на макетата, след като няма един факт и документ, подкрепящ техните твърдения. Те просто трябва да започнат да спазват договора, който подписаха 2017г. Всичко друго са празни приказки. Както винаги в дъното на нещата са антибългарските действия на "нашите" комунисти през 1945г., начело с Гошо Тарабата.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  * турски исках да кажа
  —цитат от коментар 49 на theduloclan


  Внимавай с кучето на Павлов!

 57. 57 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Айде пак Владимиров, вчера беше "експерт по Западните Балкани".
  Стига вече облъчване!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 58. 58 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Въобще не ме интересуват северномакедонски чушки и домати.

 59. 59 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Сигурен съм, че България за нула време ще изгради магистрала и ж.п. линия към Скопие. Проучването и началните стъпки са направени още при цар Борис. Има даже и тунел за ж.п. откъм българска страна. Но нищо не е направено от страна на РСМ. Даже това което имат е трасирано и подготвено от нас през ВСВ.https://www.youtube.com/watch?v=-b5AH0ve3fQ
  —цитат от коментар 12 на evtimvz


  Пълни глупости. Линията от наша страна не отговаря на никакви съвременни стандарти. Криволичи безобразно, неелектрифицирана...трябва ново трасе по съвсем нов маршрут.

 60. 60 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Не знам кой ще е врата, ама май БРЮМакетата ще ни фанат за чушката.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 61. 61 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Лъснаха и икономическите интереси на кликата, която оказва натиск България да се откаже от исканията си към Македония. Дотолкова, че даже не се усещат как отново пренебрегват български интереси, този път икономически. Загрижили се за "македонската чушка и домат", видите ли, без дори да дойде наум, че "българската чушка и домат" също търсят пътища към пазарите и няма защо да помагат на конкуренцията да им слага пръти в колелата. Ама какво ги интересува това хора с инвестиции в други сектори, за тях е важен само собственият им бизнес. Вярно, че понякога стават за смях, когато го обявяват за всеобщ интерес, но карай, това са подробности.

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Между другото като говорите за подкрепа.

  Гърците са на наша страна. Ако влезете във форумите, гръцките никове ни подкрепят и бъзикат "макетата", че не са никакви макета, а са чисти българи. :)

  Най-вероятно гръцките политици ще запазят неутралност по спора.

 63. 63 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  >Македонската страна обаче приключи с разширяването на най-проблемната част от Крива Паланка до границата с България.

  Това разширяване кога се е случило? Трудно ми е да си го представя за последната година откакто съм ходил там?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 64. 64 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Между другото като говорите за подкрепа.Гърците са на наша страна. Ако влезете във форумите, гръцките никове ни подкрепят и бъзикат "макетата", че не са никакви макета, а са чисти българи. :)
  —цитат от коментар 62 на realguru

  Лошото е че това не е подкрепа, не е и "бъзик".
  И за гърци и за македонци това се приема за обида.

 65. 65 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#59] от "Brusuev":

  Изопачаваш това, което съм писал. Не съм казал, че съществува нещо, което е готово да се използва. А че е създадено още от цар Борис и проучванията са направени. А трасето няма да е по-различно, защото друго няма подходящо. Еднствено трябва да се направят виадукти, за да отговаря на съвременните изисквания. А РСМ няма и това. Цар Борис им направи и пътните връзки с нашата страна. Иначе сърбите по цялото протежение са правли заграждения, ровове и вълчи ями. Видял си нещо и веднага стана капацитет, че и ни правиш на глупаци. Даже и да си млад е хубаво да четеш.

  Чукча не читател. Чукча писател.

 66. 66 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#61] от "murttle":

  Напълно си прав и най-ярките представители на тази клика са хората около Цветанов и самият той. Дори Камбитов, прочутият кмет на Благоевград, си трае като мишка. Обади се, кмете ( бивш)!!!!

 67. 67 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  има и такива, но има и като един мой клиент от Скопие 70 годишен, който само псува сърбите и Тито и е по-българин от повечето тук. Ние трябва постоянно и упорито да налагаме влиянието си. даром и лесно няма да стане.

 68. 68 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Между другото, в Русия чушката е известна като "болгарский перец"- и това е официално и неофициално название, а не "македонский".

 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Докато не се разреши основният въпрос - чия е червената капия, българска или македонска, никакъв ЕС. Инак пироксилинот че игра. Ам чи как!

 70. 70 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Весело

  Между другото, в Русия чушката е известна като "болгарский перец"- и това е официално и неофициално название, а не "македонский".
  —цитат от коментар 68 на waterfall

  Факт.
  Между другото, скоро в един македонски форум разбраха за това и побесняха.
  И пиперката била изконно македонска.

 71. 71 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#59] от "Brusuev":Изопачаваш това, което съм писал. Не съм казал, че съществува нещо, което е готово да се използва. А че е създадено още от цар Борис и проучванията са направени. А трасето няма да е по-различно, защото друго няма подходящо. Еднствено трябва да се направят виадукти, за да отговаря на съвременните изисквания. А РСМ няма и това. Цар Борис им направи и пътните връзки с нашата страна. Иначе сърбите по цялото протежение са правли заграждения, ровове и вълчи ями. Видял си нещо и веднага стана капацитет, че и ни правиш на глупаци. Даже и да си млад е хубаво да четеш. Чукча не читател. Чукча писател.
  —цитат от коментар 65 на evtimvz


  Така си го написал чe eдва ли не от към нас всичко е готово и утре тръгват влаковете. Не е така. Нито магистрала имаме готова, а да не говорим чe жп линията през Земенското дефиле и после към Гюешево е напълно негодна за съвременно трасе. От години има проекти за напълно ново трасе, но нищо не е започвано.
  https://4vlast-bg.com/archives/230396
  Линията трябва да е по напълно ново трасе, много по-късо от старото. Освен това прокопания тунел също не върши никаква работа и ще се копае нов.
  "Иво Янакиев заключи: От наша страна има изградени едни 550 м облицовани, но те няма да могат да послужат за целите на новата съвременна жп линия. Те ще бъдат направени наново."

 72. 72 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "...ри 12 изброени български в Северна Македония за последните години, от придобиванията, направени от ПИБ, ЦКБ, "Евроинс" и "Алфа Финанс" (бел.ред. - съсобственик е съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев),...."

  Яяяяяясноооо....
  Сега ми се изясни антибългарската позиция на икономедия в спора с бюрманците. Прокопиев го е страх, че ще му пропадне "инвестицията".

 73. 73 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 236 Неутрално

  ..А трасето няма да е по-различно, защото друго няма подходящо. Еднствено трябва да се направят виадукти, за да отговаря на съвременните изисквания..
  —цитат от коментар 65 на evtimvz


  Не е вярно. Трасето ще е по напълно нов маршрут, нямащ нищо общо със стария, който, заедно с изкопания тунел, не става за нищо!

  А РСМ няма и това
  —цитат от коментар 65 на evtimvz


  Не е вярно и това. Ако си пътувал по маршрута, след Крива паланка посока Куманово в дясно се виждат нови виадукти за жп линията правени преди 20-тина години, но изоставени. В момента се строи и нов път, който се вижда на гугълмапс. Реално там се строи все пак нещо, докато от наша страна е направено 0 (нула). Цъкни на линка и ще видиш и новостроящия се път и до него новопостроеното и недовършено съвременно трасе за линията (не е строено от цар Борис)
  https://www.google.com/maps/@42.1801342,22.2445259,1060m/data=!3m1!1e3

 74. 74 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petleshev":

  Жалко е, че не си мръднал в развитието си на абориген. Все едни и същи приказки от столетие. Имах дядо, роден през 1909 година, бил войник по време на окупацията и в Македония, и после при потушаването на Драмското възстание, за което ти вероятно не си и чувал. Това разказваше човекът - посрещнаха ни с надежда и като освободители, ама като си показахме българското - кражби, насилие и убийства, започнаха да се дърпат от нас, а накрая ни и намразиха. И се обърнаха към немците с молба да ни изгонят. И до днес такива като теб не разбират, че насила хубост не става. Става с обич, загриженост и личен пример. като станем държава, която ние самите обичаме и уважаваме, ще започнат и те да го правят. Дотогава ще четат и ще разказват на своите деца това:
  https://nezavisen.mk/kategorija/feljton/

  А и освен всичко, те имат алтернативи за икономическо партньорство и развитие. Гърците не спат, италианци, американци, германци, турци - също. А ти си продължавай със заклинанията.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 75. 75 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 976 Неутрално

  "пречи ли политиката на бизнеса?"

  Ми пречи как да не. Затуй опитите да се превърнат политиците в марионетки на бизнеса продължават. Но не задълго, тъй като вече малко останаха да не са на конци. И те си търсят активно кукловод. А се случва и сливане на политиката с бизнеса, което на някой географски ширини наричат мафия. Нищо извънредно, обикновен капитализъм.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 76. 76 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 976 Неутрално

  "България може да е врата за македонската чушка и домат към Европа" - Не, тя България може да е врата за македонската чушка и домат към Европа, но само ако Македония си остане там, където си е - извън Европа. Влезе ли Македония в Европа - и македонската чушка и домат ще изчезнат, както изчезнаха българските чушка и домат. Капитализъм, нищо лично. На европейския капитализъм не му трябват конкурентни чушка и домат, били те македонски или български, а му трябва пазар, за реализиране на неговите чушка и домат. Нищо че пластмасови.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 77. 77 Профил на antonelo11
  antonelo11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Далеку сте од Европската унија и ако сте членки на Еу .Со такво размислување на национализам каде само вие сте во право а сите други се грешка ке ви се врати како бумеранг.Потребна е соработка на секое поле а не поделби и неѓирање

 78. 78 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#71] от "Brusuev":

  Нашата жп линията до Гюешево стига почти до границата. Да, нуждае се от рехабилитиране. Но я има.

  А от македонска страна всичко свършва в Куманово дето е на над 100км от границата.

  Тези 29 милиона евро дето макетата са отделили за това жп трасе (и за които Икономедия ги възхвалява) най-много да стигнат за проектиране на трасето. Тези 100-тина километра жп линия ще струват над 1 милиард евро (а имайки предвид сложния терен е въжможно сметката да мине 2 милиарда евро).

  Макетата дори и да искат няма как да извадят толкова пари. Те, не че го искат.

  На кратко - от тоя храст заяк няма да излезе. Тая жп линия няма да я има и в следващите 100 години.

  Виж може поне магистрала да направят до българската граница, което пак ще струва стотици милиони. Ама и това ме съмнява, че ще стане.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 79. 79 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 292 Весело

  Хахаха, сакън, българи, пренапишете си историята, че да могат македонците да си продават доматите. Т.е. ние да се откажем от нещо, че да могат те да спечелят и друго.

 80. 80 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 292 Весело

  Хахаха, сакън, българи, пренапишете си историята, че да могат македонците да си продават доматите. Т.е. ние да се откажем от нещо, че да могат те да спечелят и друго.

 81. 81 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Далеку сте од Европската унија и ако сте членки на Еу .Со такво размислување на национализам каде само вие сте во право а сите други се грешка ке ви се врати како бумеранг.Потребна е соработка на секое поле а не поделби и неѓирање
  —цитат от коментар 77 на Antonelo11


  Е, добре че си ти да ни кажеш. Като си проветриш мозъка от титовите лъжи ела и ще говорим нормално като равни.
  А дотогава - аре у лево бюрманец!

 82. 82 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#20] от "kvasimodo":

  Има доста сърби в РСМ, които се представят за "македонци".

 83. 83 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Албанският град Дуръс има историческо българско име и то е Драч - в определен исторически период е бил населен с българи и е бил в територията на България. Нормално е, когато говорим или пишем на български да използваме и българските имена на населените места, независимо, че не сега не са български и независимо в коя част на света се намират. Да заличваме сами историческата си памет и да обезличаваме националната си идентичност е нихилистично.

 84. 84 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Откакто избухна сегашната криза със Северна Македония, в медиите и изявленията на държавните ни ръководители по отношение на Сърбия цари странна тишина.

  [email protected]
 85. 85 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Възможно ли е сърбите да са осъзнали, че са много грешни?

  [email protected]
 86. 86 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Много страдания носят сръбските четници на българите в Македония преди 120 години и десетилетия след това. А те са ръководени и финансирани от сръбското държавно ръководство.

  [email protected]
 87. 87 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  За преголяма жалост на историчарите и политиците в Северна Македония, и в сръбските документи тогава пише за турци, българи, сърби, гърци, албанци, власи..., но не се и споменава за наличие на македонски етнос дори в микроскопична форма.

  [email protected]
 88. 88 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бистра, бивша тенисистка сега брокер, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи, който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 89. 89 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевш от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 90. 90 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 91. 91 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 92. 92 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 93. 93 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване. Няма власти за тия хора.

 94. 94 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

 95. 95 Профил на Radostin
  Radostin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки ден излизат все нови милионери като тези финансови посредници, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK