Пустиня с изглед към Атлантика създава напрежение в Африка

Пустиня с изглед към Атлантика създава напрежение в Африка

© Associated PressЗападна Сахара - бивша испанска колония, в по-голямата си част е под контрола на Мароко, но за нея претендират сепаратистите от Фронта Полисарио. Това е единствената територия на африканския континент с неопределен и до днес постколониален статут. Четири седмици след като Полисарио нарушиха близо 30-годишното примирие в отговор на мароканска военна операция, американският президент Доналд Тръмп в четвъртък заяви, че САЩ признават суверенитета на Мароко над Западна Сахара.


Мароко я смята за съставна част от своята територия, контролира 80 на сто от площта й и предлага на региона широка автономия в рамките на своя суверенитет. Полисарио настоява за референдум за самоопределение.


Пустиня с изглед към Атлантика


Западна Сахара представлява почти пустинен район от 266 000 кв. км, разположен на атлантическия бряг между Мароко, Мавритания и Алжир. Богат е на фосфати, а водите край дългата 1100 км брегова линия, са пълни с риба.
Още от 80-те е разделен с прокарана от север на юг и дълга 2700 км "защитна стена". Така я наричат мароканските власти, които са я построили. Днес в Западна Сахара живеят над половин милион души.
Мароко уверява, че реализира важни инвестиционни програми за развитие на региона, но според Полисарио това развитие не носи нищо на местното население.


Според различни оценки между 100 хил. и 200 хил. бежанци са настанени в лагери край алжирския град Тиндуф, на 1800 км югозападно от столицата Алжир и недалеч от границата с Мароко.


Войната


През октомври 1975 г. Международният съд в Хага призна, че по време на колонизацията са съществували връзки между Западна Сахара, Мароко и Мавритания. Според съда обаче те не са достатъчни и той се произнася за самоопределение на хората от региона. През ноември "Зеленият поход", организиран по призива на крал Хасан Втори, събира 350 000 мароканци, които минават границата под лозунга, че територията "принадлежи" на страната им. Споразумение слага край на испанската колонизация на Сахара - Испания отстъпва на Мароко северната и централната част от региона. За Мавритания остава южната.


През 1976 г. Полисарио провъзгласява Сахарската арабска демократична република (САДР) - с подкрепата по-специално на Алжир, Куба и Южна Африка. През 1979 г. , след отказа на Мавритания от нейната част, Мароко поема контрола почти над цяла Западна Сахара. От 1980 нататък Мароко взема надмощие във войната благодарение на стратегията си да гради "защитни стени" срещу набезите на Полисарио. След 16-годишна война през 1991 г. влиза в сила примирие; определя се буферна зона, контролирана от "сини каски".


На 13 ноември т. г. Полисарио обявява края на примирието след военна операция на Мароко в буферната зона Гергерат с цел да отвори наново блокирано шосе, водещо към съседна Мавритания. Евентуалният референдум междувременно се отлага до безкрай заради разногласия между Рабат и Полисарио кой има право да гласува в него и за статута на територията.


ООН


Поради липсата на окончателно уреждане ООН все още смята Западна Сахара за "неавтономна територия".
Организацията е разположила там мисия (МИНУРСО) с около 240 служители и седалище в Аюн, чиято цел е да организира референдум в Западна Сахара.


Откакто през май 2019 г. пратеникът на ООН Хорст Кьолер подаде оставка по здравословни причини, организацията още не е успяла да назначи негов приемник.


Дискусиите са в мъртва точка


След продължително прекъсване диалогът между Мароко, Полисарио, Алжир и Мавритания под егидата на ООН бе подновен на кръгла маса в Швейцария през декември 2018 г., после на втора през март 2019 г., но не се стигна до пробив.


Статутът на Западна Сахара е предмет на спор между двамата играчи тежка категория в Магреба - Мароко и Алжир. Дългата им сухопътна граница е затворена от 1994 г.


Дипломатически мисии


Поради липсата на напредък в преговорите Рабат предприе действия с цел да заздрави позициите си - отвори консулства и организира международни прояви в Западна Сахара, с което предизвика протести от страна на Полисарио. Най-малко 16 страни, почти всички от Африка, са открили от края на 2019 г. свои дипломатически представителства в градовете Аюн и Дахла. През ноември Йордания и Бахрейн съобщиха, че смятат да сторят същото. /БТА

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Фосфати и риба, гарантирани печалби.

 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Фосфати и риба, гарантирани печалби.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  За китайците.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Весело

  Кой сега ще обясни, че живееме в 21век, че, границите нямат никакво значение, и какви били Барба Мароканос и Барба Полисариос 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  Който си може - може!
  Що не мобилизират нашите националисти като мароканците половината от тези 80%, които подкрепяли идеята им, че Македония била България, че да влязат в Македония?

 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Страна два пъти и половина по-голяма от България , 80 % окупирана от Мароко. В свободната част на Западна Сахара посолства имат Кения, Южна Африка, Нигерия, Венецуела, Куба, Мексико, Танзания, Етиопия, Панама, Мозамбик, Алжир и Ангола , призната от 82 държави, като 45 от тях са я признали, 13 са „замразили“ отношения до решението от бъдещ референдум и 22 са се отказали от дипломатически отношения с републиката.
  Поради липса на интерес големите сили за решаване на въпроса Мароко се възползва и вероятно ще успее да я анексира с помощта на САЩ и Израел за да се ограничи влиянието на социалистическите Куба и Ангола - друго интересно там няма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Фосфати и риба, гарантирани печалби.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Ако беше така държави бедни на ресурси като Монако, Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург, Япония щяха да са бедни и богатите на ресурси Африка, Русия и т.н. щяха да са богати..

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  "Мароко я смята за съставна част от своята територия, контролира 80 на сто от площта й и предлага на региона широка автономия в рамките на своя суверенитет. Полисарио настоява за референдум за самоопределение. ООН е разположила там мисия (МИНУРСО) с около 240 служители и седалище в Аюн, чиято цел е да организира референдум в Западна Сахара."

  Референдума в случая е най-справедливият вариант. Населението на Западна Сахара трябва само да избере бъдещето си. Дали да имат независима държава или да се присъединят към Мароко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Който си може - може!Що не мобилизират нашите националисти като мароканците половината от тези 80%, които подкрепяли идеята им, че Македония била България, че да влязат в Македония?
  —цитат от коментар 4 на Patsis


  Този подход към Македония ни струваше 2 национални катастрофи след Междусъюзническата и Първата световна и положението на победена страна съюзник на Хитлер след Втората световна война.
  В случая със Западна Сахара няма сериозна сила заинтересована да се противопостави на амбициите на Мароко = това е разликата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  До коментар [#7] от "Иво":

  Вкарваш 350 хиляди от своите /щото имали местни корени/ в страна с 200 хиляди местни и правиш референдум 45 години след това.

 10. 10 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":

  Алжир.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#9] от "Patsis":

  Не ми харесва този вариант Патсис. Право на глас трябва да имат само хората, които са родени в Западна Сахара и евентуално местните бежанците, които понастоящем живеят в Алжир.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  “Полисарио наруши близо 30-годишното примирие в отговор на мароканска военна операция“

  Е значи Мароко е нарушил примирието. И като награда САЩ са признали суверенитета му над завладените територии.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Кой сега ще обясни, че живееме в 21век, че, границите нямат никакво значение, и какви били Барба Мароканос и Барба Полисариос 😉
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Африка е още в 19-ти век!

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":Алжир.
  —цитат от коментар 10 на ivangabrovo


  Алжир , Мавритания и Куба не са от ранга на съюзниците на Мароко.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  До коментар [#11] от "Иво":

  Значи тези 350 хиляди вкарани в Западна Сахара преди 45 години вече са се размножили, примерно до 500или 700 хиляди. От тях на възраст 18-45 години са 250-350 хиляди, родени вече в Западна Сахара. Ся ко прайме?

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  До коментар [#11] от "Иво":

  Аз да не съм писал, че ми харесва? Просто обяснявам как се правят тези работи.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#11] от "Иво":Аз да не съм писал, че ми харесва? Просто обяснявам как се правят тези работи.
  —цитат от коментар 16 на Patsis


  Не се хаби да му обясняваш на Captain Obvious. Той такива сложни мисловни конструкции, като това как Мароко си е вързало гащите за референдума не може да ги осмисли. Нито че ако кажем, че утре Мароко се изтегли и Западна Сахара стане и де юре и де факто независима, просто ще имаме още една свръхбедна държава, лежаща на помощи от ООН, които местните вождове (които веднага са успели да се скарат и да започнат поредната гражданска война) ще заграбват и разпределят по свое усмотрение, бетонирайки така властта си. Имаме безброй примери от цяла Африка. Каквото ще да е Мароко, май е най-читавата арабска държава, за африканска да не говорим въобще.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  В какъв смисъл Марокобила най-читавата афроарабска държава? Според мене Тунис е по-свястна, поне по-европеизирана. Какви са Вашите критерии?

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#15] от "Patsis":

  Според мен те са нелегални заселеници и не би трябвало да имат право да участват в референдума.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#16] от "Patsis":

  Сега те разбрах.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#18] от "Patsis":

  Не се хаби да му обясняваш на Captain Obvious. Той такива сложни мисловни конструкции, като това как Мароко НЕ си е вързало гащите за референдума не може да ги осмисли. Защото явно той не знае, че Мароко е против провеждането на референдум в Западна Сахара. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Референдума в случая е най-справедливият вариант. Населението на Западна Сахара трябва само да избере бъдещето си. Дали да имат независима държава или да се присъединят към Мароко.
  —цитат от коментар 7 на Иво

  Именно това е проблемът. Има решения от десетилетия за провеждането на референдум, но мароканците само протакат изпълнението и хвърлят прах в очите. Навремето се възползват от патакламата в Испания покрай смъртта на Франко и окупират Западна Сахара. Испанците в този момент си имат други проблеми. Все още сахарианците обвиняват Испания за проблемите си, а пък тя приема емигранти от там и им раздава испански паспорти.

  @)----,--'--
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#18] от "Patsis":

  Интересно как може Тунис, откъдето започна "Арабската пролет" и десетилетия беше управляван от откровен диктатор да е по-добре от Мароко, където няма някакви сериозни вътрешни проблеми, а монархията определено е "просветена" и законите са в някои случаи векове пред арабските джамахирии, да не говорим за феодалните деспотии в Залива? Ето заради това смятам Мароко за по-читава държава. А това кой е по-европеизиран е доста относително понятие, щото и едните и другите като дойдат в Европа се вижда колко са прихванали от европейската цивилизация...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#15] от "Patsis":Според мен те са нелегални заселеници и не би трябвало да имат право да участват в референдума.
  —цитат от коментар 19 на Иво


  Да, ама никой не те пита. А Мароко протака референдума именно защото чака неговите хора да станат подавляващо мнозинство и да няма проблеми при евентуален референдум.


  До коментар [#18] от "Patsis":Не се хаби да му обясняваш на Captain Obvious. Той такива сложни мисловни конструкции, като това как Мароко НЕ си е вързало гащите за референдума не може да ги осмисли. Защото явно той не знае, че Мароко е против провеждането на референдум в Западна Сахара. :-)
  —цитат от коментар 21 на Иво


  Айде пак - като нямаме какво да кажем и почваме с повтаряне на чуждите думи като в детската градина. Направо си трогателен, както винаги. И за да ти стане още по-гадно - ни Западна Сахара ще има, нито любимите ти арабжи-ислямисти ще вземат Ерусалим. Цял живот ще беснееш по форумите само, хахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  След като е окупирана от Мароко референдумът ще е както за Крим! Иначе си прав, че референдумът е най-доброто, но ако е свободен и честен!

 26. 26 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Тея двамката им пролича колко са демократично настроени, само когато им отърва , просто Мароко не ги кефи , ако ставаше въпрос за Иран , Русия или Китай щяха да са за, особено Ивчо за един референдум в Тибет .... Ако се касае за Европа или Америка , са да се даде право на глас и на мигрантите в морето.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Добре оракуле с грешните прогнози дето винаги ги даваш. :-)

  Дали ще я има Западна Сахара или не не зависи от теб или твоите американски любимци, а от ООН. Позицията на ООН (каква е тя е споменато в статията (не че ти някога си чел статиите под които пишеш)) се подкрепя и от ЕС. Освен това АС вече е признал независимостта на Сахарска арабска демократична република.

  Относно Ерусалим, никой не иска да го превзема. В Източен Ерусалим живеят 330 хиляди палестинци (християни и мюсюлмани), те са мнозинството от населението там и нормално искат тази част на града да бъде столица на тяхната палестинска държава. И пак както в случая на Западна Сахара ООН и ЕС подкрепят тези техни справедливи искания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#25] от "himler":

  Разбира се, аз точно такъв референдум подкрепям - свободен и честен.

  Иначе, ти си прав, референдумът в Крим беше далеч от свободен и честен и затова никоя държава не признава резултатите от него, никоя държава не признава анексирането на Крим от страна на Русия.

  Така и трябва. Има международно право, то трябва да се следва, а не правото на по-силната страна, в този случай на Мароко, а с кримския случай на Русия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  за всички е ясно , че за теб правото важи , когато е на правилната страна , която ти харесваш.... Тебет да не е превзет законно от китайците и с честен референдум , а със сила, ноп с това си ОК , най много да оправдеш , че такива са били времената , а вече е късно за спшраведливост ....

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#28] от "Иво": за всички е ясно , че за теб правото важи , когато е на правилната страна , която ти харесваш.... Тебет да не е превзет законно от китайците и с честен референдум , а със сила, ноп с това си ОК , най много да оправдеш , че такива са били времената , а вече е късно за спшраведливост ....
  —цитат от коментар 29 на Kalinoff Ivan


  Калинофе, аз и ЕС защитаваме международно право и приетите резолюции на ООН. Има десетки резолюции на ООН по отношение на Западна Сахара и Палестина. По отношение на териториалната принадлежноста на Тибет няма нито една резолюция на ООН. Нещо повече според ООН и международното право Тибет принадлежи на Китай, според ЕС, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Индия, АСЕАН, Меркосур и даже според САЩ (тоест според цялата международна общност) Тибет принадлежи и е част от Китай. Ако имаше резолюция според която Китай незаконно е превзел Тибет и че видиш ли е окупатор там, то аз съм първия който ще подкрепи тази резолюция.

  Сега разбра ли къде е разликата между тези различни международни случаи!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#27] от "Иво":

  Зависи от ООН ама друг път, хахахаха. А това дето си го написал по-долу за Тибет е най-голямата глупост на света. Значи щом ООН каже, всяка насилствена анексия изведнъж става законна, а който не му харесва става престъпник. Браво Ивчо - роден си за роб на държавата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#26] от "Kalinoff Ivan":

  То това е ясно и винаги е така. Ивчо е луд фен на арабите в Близкия изток, ама сиу мълчи като да не казвам какво на тема уйгурите в Китай. Виж за рохинджите в Бирма също се изявява като "борец за свобода". И естествено тезите му се променят диаметрално за всеки отделен случай - веднъж трябва да е "който живее там да избира", друг път е "това е суверенна територия на Китай!". Най-забавното е, че си мисли, че не се забелязва.

  П.П. Ти къде изчезна? Да не са ти баннали стария акаунт завинаги?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#30] от "Иво":

  Я кажи как е за Тайван - и той ли принадлежи на любимите ти китайски комунисти? Има ли нещо, което да не е тяхно или на арабите на тази Земя?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kalinoff Ivan":То това е ясно и винаги е така. Ивчо е луд фен на арабите в Близкия изток, ама сиу мълчи като да не казвам какво на тема уйгурите в Китай. Виж за рохинджите в Бирма също се изявява като "борец за свобода". И естествено тезите му се променят диаметрално за всеки отделен случай - веднъж трябва да е "който живее там да избира", друг път е "това е суверенна територия на Китай!". Най-забавното е, че си мисли, че не се забелязва.П.П. Ти къде изчезна? Да не са ти баннали стария акаунт завинаги?
  —цитат от коментар 32 на Тюфлекчия


  Да баннаха ме и не ми се занимаваше да се пререгистрирам , но пък следях от време на време как се развива или по точно деградира положението във форума. А за Ивчо кво да говорим от години ни е ясен , ако кралят на Мароко отиде и падне на колене пред другаря Си , той ще е обяви тази територия за изконно мароканска . Но това е нормално за левичарите те признават законите само , ако ги устройва , ако ли не , тогава реват за промяна на правилата .

 35. 35 Профил на adorno
  adorno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Влезте в Гугъл Мапс и разгледайте снимки от приморския град Дайла (Dajla). За окупурана територия без собствена власт, улиците и тротоарите изглеждат в брутално добро състояния. И светофари си имат, кръгови и всичко. В София съм виждал места с много по-лоша или избощо липсваща инфраструктура...

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#27] от "Иво":Зависи от ООН ама друг път, хахахаха. А това дето си го написал по-долу за Тибет е най-голямата глупост на света. Значи щом ООН каже, всяка насилствена анексия изведнъж става законна, а който не му харесва става престъпник. Браво Ивчо - роден си за роб на държавата.
  —цитат от коментар 31 на Тюфлекчия


  A, от кой зависи бе Тюфлече!? От тебе ли!? А, това което съм написал за Тибет е самата истина. За цялата международна общност и всички държави по света Тибет е китайска територия и провинция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

  Абсолютни глупости и измишльотини по мой адрес. Точно обратното ти си този дето следва двойни стандарти по различни международни теми (конфликти). Докато аз винаги следвам международното право и позицията на ООН и ЕС. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  Тайван е международно непризната държава, нито от ООН е призната, нито от ЕС, нито даже от твоята любима САЩ. Моето мнение е, че този териториален конфликт трябва да се реши посредством преговори и дипломация.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#34] от "Kalinoff Ivan":

  Калинофе, написал си една голяма глупост. Президента Си не решава на коя държава принадлежи Западна Сахара.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK