След месеци на разногласия в ООН Николай Младенов стана пратеникът ѝ в Либия

На тази архивна снимка от 2015 г. Николай Младенов е в бежански лагер край Ербил по времето, когато бе спецален представител на ООН в Ирак.

© Associated Press

На тази архивна снимка от 2015 г. Николай Младенов е в бежански лагер край Ербил по времето, когато бе спецален представител на ООН в Ирак.След над пет години на поста специален пратеник на ООН в Близкия изток бившият външен министър Николай Младенов ще заеме същата длъжност в Либия.


Това стана възможно след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на предложенията на генералния секретар Антониу Гутериш за този пост и за досега заемания от Младенов, чийто приемник ще е норвежецът Тур Венесланд.


Назначението на Младенов идва след като бе преодоляна, според дипломати - с американска помощ, съпротивата на африкански страни срещу избора му. В резултат на боричканията в съвета постът специален пратеник бе без титуляр в продължение на месеци след оставката на ливанеца Гасан Саламе - източници, цитирани в регионални медии, казваха, че сърцето му не издържало на усилията да се намери изход от проточилия се години либийски конфликт.
На мястото на Саламе бе назначена американката Стефани Уилямс и като временно изпълняваща длъжността тя договори примирие между двете основни враждуващи страни, признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи и Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, в Тобрук и Бенгази. ПНС и ЛНА са силно подкрепяни от различни чужди държави, което изостри противопоставянето.


Само от миналата пролет насам конфликтът премина през 14-месечна обсада на Триполи, провалени опити за примирие, контраофанзива с турска помощ и ново сваляне на оръжията и опит за преговори в Женева, в Мароко и Тунис. На теория страните се договориха и за общолибийски избори през декември 2021 г., каквито не е имало от години.


Вашингтон положи усилия задачите в Либия да се поделят така, че един човек да оглавява политическата мисия на ООН, а друг да посредничи между страните.


Ролята на Младенов като посредник в опита за справяне с израелско-палестинския конфликт неведнъж е изтъквана от експерти в последните години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK