Путин: Ако САЩ помагат на Навални, службите ни го следят, но защо да го тровят

Путин: Ако САЩ помагат на Навални, службите ни го следят, но защо да го тровят

© Associated PressРуският президент Владимир Путин заяви, че Москва "прекрасно разбира" същността на разследването за отравянето на опозиционера Алексей Навални на Bellingcat и още няколко медии и то е просто "легализиране на материали от спецслужбите на САЩ".


С коментара си Путин същевременно потвърди, че агенти на ФСБ следят Навални, както се говори в текста.


Отговаряйки на въпроси на ежегодната си пресконференция - във формат, близък до традиционната "пряка линия", но променен заради ограниченията, свързани с коронавируса - Путин каза, че ако това е истина, Навални се ползва с поддръжката на спецслужбите на САЩ.
Конкретният въпрос бе свързан с разследването от тази седмица, свързало осем агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, контраразузнаването, наследник на КГБ) с отравянето на руския опозиционер с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" през август. След него Навални посочи ФСБ и изрази увереност, че няма как подобно покушение да стане без изричното съгласие на Путин.


"За какво ни е да го тровим? Това е смешно! Ако беше необходимо, (делото) щеше да се доведе докрай, продължи Путин. А щом жена му се обърна към мен, веднага го пуснах в берлинската болница."


Държавният глава не нарича Навални поименно. В Кремъл, както и по държавни медии, това име се избягва. В момента приетата формулировка е "берлинският пациент" или "пациентът в берлинската клиника" (след кратък престой в болница в Омск Навални бе транспортиран до "Шарите" в Берлин след отравянето си).


Точният отговор на Путин за "пациента в берлинската клиника" и разследването бе:


"Прекрасно разбираме какво е това. Товае легализация. Никакво разследване - легализация на материали на американските спецслужби. Те следят геолокацията, службите ни прекрасно знаят това и ползват телефони там, където смятат за нужно. Ако е така - а е така, уверявам ви, пациентът в берлинската клиника е поддържан от спецслужбите на САЩ в този случай. А а ако е правилно е любопитно. Тогава спецслужбите ни трябва да го наглеждат. Но това не значи, трябва да го тровят, на кого е нужно? Ако искаха, щяха да го доведат докрай."


Владимир Путин,

президент на Русия


Състоянието на Навални рязко се влоши по време на полет в самолет между сибирския град Томск и Москва. Наложи се извънредно кацане в Омск, а опозиционерът бе поставен в изкуствена кома. Там лекарите отказваха да го пуснат за лечение в Германия, както искаха екипът и съпругата му Юлия Навална.


Дни след като Навални пристигна за лечение в "Шарите", лаборатория към Бундесвера обясни, че отравянето на руския опозиционер в навечерието на важни местни и регионални избори в Русия е станало с вещество от групата "Новичок". По-късно това бе потвърдено от лаборатории във Франция и Швеция. Без да се отправят обвинения към Русия, от Берлин и Париж поискаха Москва да разследва случая. Лекарите в Омск обаче твърдяха преди транспортирането на Навални, че причината за състоянието му е в проблем с обмяната на веществата.


Кремъл настояваше, че няма какво да разследва. Междувременно ЕС наложи на руски граждани и учреждения - сред които е и ръководителят на ФСБ Александър Бортников, заедно с част от апарата на Путин - санкции заради отравянето на Навални.


По-късно Русия заяви, че е готова на разследване, ако получи достъп до материалите от Германия. Днес Путин повтори, че такава информация е поискана, но Берлин е готов да я предоставя на ОЗХО, не и на Москва, нито приема руски експерти да отидат до лабораторията на Бундесвера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK