Последната стъпка: има ли как Тръмп да спре встъпването в длъжност на Байдън

Последната стъпка: има ли как Тръмп да спре встъпването в длъжност на Байдън

© Associated PressСъвместното заседание на Конгреса за преброяване на гласовете на Избирателната колегия обикновено е рутинно и церемониално. Но продължаващите усилия на президента Доналд Тръмп, който оспорва победата на демократа Джо Байдън, ще привлекат повече внимание от обичайното на съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите на 6 януари.


Това преброяване на гласовете е последната стъпка в потвърждаването на президентската победа на Байдън, след като Избирателната колегия официално го избра в понеделник. Съвместното заседание на двете камари на Конгреса се изисква от Конституцията на САЩ и включва няколко отделни стъпки.


Няколко републиканци от Камарата са сигнализирали, че искат да възразят срещу резултатите, стъпка, която може да наложи отделно гласуване в Камарата на представителите и Сената. Но за да направят това, те ще имат нужда от някой сенатор, който да се подпише. И дори ако някой сенатор подкрепи усилията им, този ход почти със сигурност ще се провали.
Във вторник лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл призова лично своята група да не прави това, заявявайки, че това би било "ужасно гласуване" за Сената, според двама души, запознати със срещата на републиканците и оторизирани да я обсъдят, запазвайки анонимност. Да разгледаме съвместното заседание.


Какво става, когато Конгресът се събере през януари?


Според федералния закон Конгресът трябва да се събере на 6 януари, за да отвори запечатаните сертификати от всеки щат, които съдържат списък на техните електорални гласове. Гласовете се внасят в залата в кутии от махагоново дърво.


Представители на двете партии от двете камари прочитат резултатите на глас и провеждат официалното преброяване. Председателят на Сената, вицепрезидентът Майк Пенс, води заседанието и обявява победителя.


Какво изисква Конституцията на САЩ?


Конституцията изисква Конгресът да се събере, за да брои електоралните гласове. Ако има равен брой гласове, тогава Камарата определя президентството, но се гласува по щати, като представителите на всеки щат имат един глас. Това не се е случвало от 19-и век, а изборната победа на Джо Байдън над Тръмп беше решаваща, с 306 срещу 232 гласа в Избирателната колегия.


Как протича заседанието?


Двете камари се срещат по обяд на 6 януари за преброяване на гласовете. Ако вицепрезидентът не може да председателства, има прецедент сенаторът pro-tempore или най-дълго заемалият поста сенатор от партията, която има мнозинство, да ръководи заседанието. В момента това е сенатор Чък Грасли от щата Айова.


Председателстващият отваря и представя сертификатите за електоралните гласове по азбучен ред на щатите. Назначените "преброители" от всяка камара, членове на двете партии, след това прочитат всеки сертификат на глас, след което записват и преброяват гласовете, а председателстващият обявява кой е спечелил мнозинство както за президент, така и за вицепрезидент.


А ако има възражения?


След като преброител прочете сертификата от някой щат, всеки член може да се изправи и да възрази срещу гласа на този щат, на всякакви основания. Но председателстващият няма да изслуша възражението, ако то не бъде представено писмено и не е подписано както от член на Камарата на представителите, така и от член на Сената.


Ако има такова съвместно искане, съвместното заседание се прекратява и Камарата и Сенатът започват отделни заседания, за да го разгледат. За да бъде прието възражението, и двете камари трябва да го подкрепят с просто мнозинство. Ако и двете камари не го подкрепят, се зачитат първоначалните електорални гласове.


Последният път, когато подобно възражение беше разгледано, беше през 2005 г., когато Стефани Тъбс Джоунс, представителка на щата Охайо, и сенатор Барбара Боксър от Калифорния, и двете от Демократическата партия, възразиха срещу резултатите от щата Охайо, заявявайки, че е имало нередности при гласуването. Двете камари на Конгреса обсъдиха възражението и го отхвърлиха. Това беше едва втория случай, при който се е провеждало подобно гласуване.


Ами ако някой сенатор се съгласи да възрази?


На заседание на сенаторите от Републиканската партия във вторник Макконъл поиска от своите републикански колеги да не се присъединяват към възражения на членове на Камарата, като заяви, че ще им се наложи да ги отхвърлят и това би било "ужасно", според хора, запознати със срещата.


Не е ясно дали някой сенатор сериозно е смятал да прави това. Мнозина сенатори са го отхвърляли, включително сенаторът от Уисконсин Рон Джонсън, един от главните съюзници на Тръмп на Капитолийския хълм, който вчера проведе изслушване, за да установи дали при изборите са допуснати "нередности". Не е имало масови измами, както потвърдиха редица изборни чиновници и главният прокурор Уилям Бар.


Говорителят на Джонсън, Остин Олтънбърг, заяви във вторник, че Джонсън "не планира" да се включва в оспорване на резултатите, представено от конгресмени от Камарата.


В понеделник след гласуването на Избирателната колегия, сенаторът от Тексас Джон Корнин заяви, че всякакви подобни усилия от страна на републикански конгресмени бих били "безполезни" и грешка.


Каква е ролята на Пенс?


Ролята на вицепрезидента като председателстващ често е неудобна, и тя ще бъде такава и за Пенс, който ще бъде натоварен да обяви победата на Байдън и собственото си поражение, след като бъда преброени електоралните гласове. Бившият конгресмен от щата Индиана ще бъде под особено голямо напрежение, защото неговият шеф, Тръмп, отказва да се признае за победен.


Но той няма да е първият вицепрезидент, поставен в неудобно положение. През 2001 г. вицепрезидентът Ал Гор председателстваше преброяването на гласовете на проведените през 2000 г. президентски избори, които той загуби с малка разлика срещу републиканеца Джордж У. Буш и трябваше да отхвърли няколко възражения на демократите. През 2016 г. Байдън председателстваше преброяването, с което Тръмп беше обявен за победител и също отхвърли възражения от демократи от Камарата, които не получиха никаква подкрепа от Сената.


След като Конгресът преброи гласовете, какво следва?


Съвместното заседание е последният официален шанс за възражения, освен съдебните дела, които засега се оказват неефективни за Тръмп и неговия екип.


"Мисля, че идва момент, когато трябва да осъзнаете, че въпреки най-добрите си усилия не сте имали успех", заяви Корнин пред медиите, като добави, че се надява всеки, който обмисля да подаде възражение, да разбере, че "би било безполезно и е ненужно". /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK