Ваксини има; но кога животът ще бъде отново нормален

Ваксини има; но кога животът ще бъде отново нормален

© Associated PressВъв Великобритания и САЩ започнаха масови кампании за ваксинация срещу COVID-19. Вълнението се натрупва - накрая се вижда краят на коронавирусната криза, пише агенция "Ройтерс".


Предполага се, че ваксината на Pfizer / BioNTech и останалите в процес на разработка ще намалят тежестта на заболяването, ще намалят предаването на вируса SARS-CoV-2, ще осигурят имунитет на населението и ще върнат човечеството към нормалността на ерата отпреди COVID-19.


Но все още остават редица въпроси за това колко защита предлага ефективната ваксина, на кого и за колко време.
Стартирането на програма за масова ваксинация е важна първа стъпка към прекратяване на тази пандемия. И то бе направено сравнително бързо. Производството на ефективна ваксина срещу инфекциозно заболяване е дълъг процес, който обикновено отнема няколко години.


Разработването на ваксината COVID-19 тази година, от друга страна, беше изключително бързо. То показа колко бързо може да се постигне научно развитие чрез съвместна упорита работа. През 2020 г. са разработени 61 ваксини, като редица от тях са в клинични изпитвания, а някои отчитат над 90% ефикасност срещу COVID-19. Няма съмнение, че е настъпила година на забележителен напредък.


Но дори когато са широко използвани, ефикасността на ваксините в исторически план не е гарантирана. Само една болест, едрата шарка, е била наистина унищожена - и постигането на това отне повече от 200 години. Междувременно продължаваме да съществуват болести като полиомиелит, тетанус, морбили и туберкулоза, като широкото използване на ваксини помага за защита на уязвимите групи хора. Така че


все още не се знае дали имунизацията ще премахне COVID-19 завинаги.


Има и други въпроси, на които също са нужни отговори. Ефикасността на ваксината по време на клинично изпитване се измерва с това колко случая са възникнали във ваксинираната група. За да се установи ефикасността в общото население, са необходими допълнителни подробности за това дали тези случаи са предимно леки или включват значителен брой умерени и тежки случаи.


Необходима е и яснота за предаването - ще спре ли ваксината асимптоматични случаи или тези с много леки симптоми на COVID-19 от това да разпространят вируса? Неотдавнашното възраждане на вируса предполага, че предаването на COVID-19 не се забавя и че е нужна блокираща предаването ваксина, за да спре наистина пандемията. Ваксината за намаляване на тежестта ще предотврати смъртните случаи и поражението на болниците, но няма да спре разпространението.


Трудно ли е да се оцени дали ваксината Pfizer / BioNTech или другите ваксини в късни етапи на изпитвания ще постигнат това, тъй като това ще изисква рутинно тестване на всички участници в опитите, както и техните контактни лица - това е трудно да се направи при толкова голям брой. Вместо това, докато ваксините се разпространяват в Обединеното кралство и САЩ, последващите ефекти ще бъдат внимателно наблюдавани.


Друг аспект е колко добре ваксината може да действа в различни възрасти и рискови групи. И накрая, възниква въпросът


колко дълго ще продължи имунитетът.


Хората трябва да бъдат наблюдавани и проследявани три, шест и дванадесет месеца след получаване на ваксината, за да се оценят различните нива на защитни антитела в кръвта им.


Не може да се чака цяла година за отговора на тези въпроси. Математическото моделиране на възможни епидемични траектории с различни сценарии може да бъде полезно.


Математическото моделиране е сред основните методи за взимане на политически решения в световен мащаб по време на пандемията, тъй като е начин да се оценят потенциалните ефекти, както на немедикаментозни интервенции - като затваряне или различни стратегии за тестване, проследяване и изолиране - така и фармацевтични интервенции като ваксина или антивирусно лечение.


Моделирането може да ни помогне да се проучи какъв ще бъде ефектът от различните нива на ефикасност и обхват на ваксината (процент на ваксинираните хора) върху репродуктивното число R (който показва скоростта на предаване в популацията) или върху броя на случаите на COVID-19 и смъртни случаи. Също така може да се изследват потенциалните разлики между ваксината, която намалява тежестта, тази, която блокира предаването, и тази, която прави и двете. Може да се направи модел как тези резултати се променят, ако се комбинират различни нива на коронавирусни ограничения с различни ваксини.


Така че за съжаление все още е твърде трудно да се каже дали животът ще се нормализира през следващата година.


Добрата новина е, че комбинирайки резултатите от наскоро започналите масови кампании за ваксинация във Великобритания и САЩ с математическо моделиране, скоро ще има някои от отговорите.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Ми никога.
  При ненормална власт и терор на елитите спрямо населението, животът НЕ може да бъде нормален.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Ще стане нормален когато хората излязат , а политиците влязат(на топло или на "тъмно").

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 3. 3 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Декември 2021 нещата ще се нормализират.

  -voxy
 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако спре интернет по света,тогава може би този сценарии измислен от някой социопат и садист нямаше да го има.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 718 Любопитно

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":
  Нали "умното" население е избрало тази власт , но и аз съм на мнение че животът скоро няма да стане такъв какъвто беше 2019 .Като гледам проучванията по света колко процента искат да се ваксинират , друг е въпросът колко време ще отнеме да се ваксинират 80% от населението на планетата.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Няма ваксина която да трае повече от 6/8 месеца, така, че ще си живеем с вируса за дълги години. Както се оказа и с прословутото БЦЖ, и сега в 21 век има хора които се разболяват и умират от Туберкулоза.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Ще бъде нормален, ама друг път. Чакайте политиците да се откажат от власт, която сте им харизали. За чиновниците да не говорим - за тях "пандемията" е най-хубавото нещо - хем нищо не работят, хем взимат повече пари, защото са на "първа линия". А вируси е имало, има и ще има. Все ще изберат някой, с който да плашат стадото!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  прословутото БЦЖ, и сега в 21 век има хора които се разболяват и умират от Туберкулоза
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Правиш разлика,надявам се,когато умират 100 -200 на година от туберкулоза и 100 -200 НА ДЕН от Ковида.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Весело

  кога животът ще бъде отново нормален
  =======
  Както е тръгнало, никога.....
  Докато човечеството се мъчи да живее в условията на текущата англосаксонска цивилизация.....мъката ще расте....но демократично.... :)

  Bukalemun
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  А какво стана с новото нормално?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Содом_и_Гомора

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  [quote#8:"uvtest"][/quote]

  Тук не говорим за номера а за факти. То и от СПИН умираха хиляди, докато не се научиха да го контролират. Стигнахме на ниво, че тези хора сега са привелигеровани. Бяха хулени за разюзданият си начин на живот а сега са едва ли не са "защитен" вид.
  Очаквам с Ковида да се получи същото, вече има фондации и групи за защита на претърпелите Ковид. Пари се събират, форуми се организират, адвокати се навъдиха и т.н. В крайна сметка всичко се превръща в бизнес. Я виж само колко хора за които никой не беше чувал преди сега се изхранват с този вирус....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  През писаната си история човечеството се е сблъсквало с много по страшни епидемии :тиф,едра шарка,чума ,в по ново време "испанският грип" ,които са отнасяли голяма част от популацията.Веднага след края им,хората много бързо са се връщали към нормалността.Същото ще се случи и сега.Някъде до началото на лятото в следствие на придобит имунитет,ваксина и топлото време,нещата ще си дойдат на мястото.

 13. 13 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Между публичната екзекуция и публичната ваксинация май няма съществена разлика. Целта е внушаване на страх и подчинение. И все пак е някаква еволюция.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2700 Весело

  ВСВ е продължила 6 години. 😉 И после живота се е нормализирал. За оцелелите.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#13] от "Араламбене му е майката":

  Между публичната екзекуция и публичната ваксинация май няма съществена разлика. Целта е внушаване на страх и подчинение. И все пак е някаква еволюция.
  —цитат от коментар 13 на Араламбене му е майката


  И мерките които се взимат са същите, с които талибаните пазеха живота и здравето на афганистанските жени - носене на покривало за лицето на публично място, спазване на социална дистанция от членове на други домакинства, забрана за посещаване на ресторанти, кафенета и т.н., забрана да се празнуват християнски празници... Скоро и ние ще бъдем здрави и щастливи като жени при талбански режим...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Човечеството е преживяло много по-страшни епидемии.
  И това ще отмине.
  Кадрите, които вчера показаха телевизиите от Китай, точно една година след началото на епидемията са обнадеждаващи: хората се събират в компании, веселят, празнуват, без никакви ограничения.
  Така че, да си пожелаем през 2021-ва, поне от средата нататък това да е картината и при нас.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  Добра аналогия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":Добра аналогия
  —цитат от коментар 17 на дерибеев


  Забравих да добавя и зараната да се ходи на училище...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Никога. Нормален според вашето човешко разбиране. Не го заслужавате.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Няма скоро да се нормализират, щото хората не знаят какво искат. :)

  Всъщност хората знаят какво искат - "да се нормализира положението", но не знаят как да стигнат до там. Съответните мерки трябва да бъдат силово наложени от правителствата иначе ще се мотаме още 2-3 години докато нещата се нормализират от само себе си.

  Хората не искаха да спазват дистанция и да носят маски, щото маските били да мълчим. Заради тези малкото на брой идиоти последва затваряне. Сега едни други идиоти врякат против затварянето и продължават да се събират на частно.

  Дойдоха ваксините, обаче има трети идиоти, които не искат да се ваксинират.

  И така орел, рак и щука ще се мъчим да правим прогрес и да решаваме проблем. Ми няма да стане. Затова нещата ще се нормализират от само себе си.

  Много хора измряха, още много хора ще измрат, много бизнеси фалираха, още много бизнеси ще фалират заради горните причините. Така че се гответе да изпием горчивата чаша до дъно.

  Горното е валидно не само за нас в БГ, а за целия Западен Свят. Азия и без ваксини се изчисти.

 21. 21 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Всяка нация не е за демокрация! Всеки е разбирач и иска да стане по неговата! Не може - само задължително ваксиниране с изключение на наистина неподходящите хора за това. Другото са приказки за наивници на средна възраст.

 22. 22 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Не вярвам някога животът да бъде пак нормален.

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Любопитно
 24. 24 Профил на jkd1564O376
  jkd1564O376
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Едва ли ще са много доброволците, които ще си бият ваксина по желание, може би само част от хронично болните и старите. Първо, това са нови ваксини с още неизвестни странични ефекти - да не говорим, че част от тях са и от съвсем нов тип. Второ, никой не знае колко време ще пазят и дали подлагането на тях си струва риска. Трето, не е ясно и дали ваксинираните ще могат да заразяват, т.е. ако искаш да се ваксинираш като вид "саможертва" за да спасиш околните - и тоя мотив отпада. Остава единствено корпоративният и политическият интерес, а той почти винаги е за сметка на интересите на отделната личност.
  Също така, вече никой не верва на никакви учени, СЗО, щабове, политици и пр., след като всички вкупом се ОСРАХА около пандемията. Месеци наред повтаряха как маските не помагали, а миенето на ръце било вся и всьо, измисляха нови поздрави с лакти и пр. простотии. Накрая обърнаха палачинката. Всеки обясняваше своята (неверна) теория като ТВ-врачка и допуснаха пандемията да се разпространи със закъснелите си и нелогични мерки. Е как тия същите неадеквати сега ще призовават населението да се ваксинира и кой ще ги вземе насериозно?
  Отделен въпрос е, че докато се стигне до масово ваксиниране, зимата ще свърши и пандемията ще отшуми, така че още по-малко лица ще проявят желание за ваксина след това. Но дотогава може и да се изпълни мечтата на мангъровците за колективен имунитет чрез изтребление на рисковите групи.

 25. 25 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не съм от хората, които подценяват covid, но хайде все пак да не го поставяме на едно ниво с едрата шарка и полиомиелита.
  А иначе, животът никога не е "както преди", но пък хората сме доста адаптивен вид.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Любопитно

  До коментар [#8] от "uvtest":

  От ковид, или СЪС ковид?

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Хората ще трябва да бъдат наблюдавани и проследявани три, шест, девет месеца! Това е важното - проследяване и наблюдение! И тотален контрол. Нещо да ви напомня? 🤔

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Отделен въпрос е, че докато се стигне до масово ваксиниране, зимата ще свърши и пандемията ще отшуми
  —цитат от коментар 24 на jkd1564O376


  Лятото отшумява, видя и се и това лято. Но после се връща есента.

  Явно топлото и сухо време в комбинация с факта, че повече хора прекарват на открито оказва много сериозно влияние.

  Така че да лятото ще отшуми, но есента на 2021 ще се върна с пълна сила, ако направим същите грешки като тази есен. :)

 29. 29 Профил на jkd1564O376
  jkd1564O376
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Аз за "после" не съм писал, че коментарът стана много дълъг. Като отшуми април-май вече никой нема да иска да се ваксинира, а другата есен ще удари наново, но за масово ваксиниране ще са закъснели. Така че, поне още една зима ще върлува, след това и по естествен път над половината ще са го изкарали като в Бергамо. Главният въпросът е колко дълго държи имунитетът при преобладаващата част от заразените, но засега никой не знае.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  Много хора в тоя форум все още не виждат важността и актуалността на проблема.

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Предполага се, че ваксината на Pfizer / BioNTech и останалите в процес на разработка ще намалят тежестта на заболяването"

  Написано е в Светото писание: Човек предполага, Бог разполага! Единственото което се знае за тази ваксина е, че е политкоректна. Но и най-верните, най-преданите персони не биха изпитали политкоректността на собствен гръб. Така че, по-кротко.

 32. 32 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Около 90 процента от ваксинираните, ако се заразят, ще изкарат болеста леко, или безсимптомно. Около 10 процента, със по- силни симптоми, от които неколко процента ще бъдат хоспитализирани, като некои ор тях ще умрат..........мда

  Така е и сега, без ваксина, и всяка година когато е грипният сезон........мда

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Испанския грип е погубил 1/3 от населението на света сега го караме като
  обикновено заболяване, ваксините само ще ускорят придобиването на
  траен имунитет. Но никакви мат. модели не могат да прогнозират
  кога ще стане !!!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Ваксината БЦЖ трае 20 години.

 35. 35 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Страшна работа такъв терор на елитите че сме 8 милиярда. Толкова тежко се живее че седим в Интернет форуми от скука. Толкова изостанала медицина че средната продължителност не само в Европа е двойна на тази преди само 100 години. И не забравяй че елитите са несменяем само в Русия Китай св. Корея и Африка.

 36. 36 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  То от тая мъка в Русия Корея Куба Венецуела не могат да насмогнат на емигранти. И НРБ стреля ха по емигранти от прогнилия запад

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Тепърва.ще патим от ваксините

 38. 38 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#21] от "iliyapopov":

  Едно от важните неща, които показа ковида, е колко е тъничка покривката, забулила потенциалните фашистки уклони, и колко лесничко те надигат глава.

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Ми никога.При ненормална власт и терор на елитите спрямо населението, животът НЕ може да бъде нормален.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Такси,
  Кажи сега кой те тероризира? Не е ли обратното-ти и твоите приятели тероризирахте цяло лято София, а сега се мъчите да прехвърлите собствените си глупости на други?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ИДЕ,ИДЕ! АМА НЕ нормален живот, а Ковид20про - стронг едишън.

 41. 41 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  "Ваксини има; но кога животът ще бъде отново нормален"

  Бе то има, ма: "Скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19

  19 дек. 2020 | 08:50

  През октомври регионално проучване установи, че повече от половината от анкетираните в повечето страни не планират да се ваксинират, според Консултативната група за политиката на Балканите в Европа" https://t.ly/7yZT

 42. 42 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":То от тая мъка в Русия Корея Куба Венецуела не могат да насмогнат на емигранти. И НРБ стреля ха по емигранти от прогнилия запад
  —цитат от коментар 36 на Nikolay Kolev


  Това ли имаш предвид: https://snipboard.io/mRHo9y.jpg

  У нас се знаеше: 🇧🇬 https://snipboard.io/jTi48v.jpg 👊

 43. 43 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":Страшна работа такъв терор на елитите че сме 8 милиярда. Толкова тежко се живее че седим в Интернет форуми от скука. Толкова изостанала медицина че средната продължителност не само в Европа е двойна на тази преди само 100 години. И не забравяй че елитите са несменяем само в Русия Китай св. Корея и Африка.
  —цитат от коментар 35 на Nikolay Kolev


  Кайчо, на колко календарчета си? Щото разсъжденията ти са на 13 годишен... 🙄 Танте в коя държава управлява? 🤔

  Да не говорим, за Испания и Португалия:

  https://t.ly/ZHiE , https://t.ly/AVCt

 44. 44 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Че кога е бил нормален?

 45. 45 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Преди дни гледах интересно токшоу по темата: https://youtu.be/BHBSh_4q9I0

 46. 46 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Щото сега не сте под тотален контрол, нали така ?...И чрез Facebook, Google, whatsup и прочее никой нищо не знае за вас - познават ви и кътните зъби! 😂

 47. 47 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Едва ли ще са много доброволците, които ще си бият ваксина по желание, може би само част от хронично болните и старите. Първо, това са нови ваксини с още неизвестни странични ефекти - да не говорим, че част от тях са и от съвсем нов тип. Второ, никой не знае колко време ще пазят и дали подлагането на тях си струва риска. Трето, не е ясно и дали ваксинираните ще могат да заразяват, т.е. ако искаш да се ваксинираш като вид "саможертва" за да спасиш околните - и тоя мотив отпада. Остава единствено корпоративният и политическият интерес, а той почти винаги е за сметка на интересите на отделната личност.Също така, вече никой не верва на никакви учени, СЗО, щабове, политици и пр., след като всички вкупом се ОСРАХА около пандемията. Месеци наред повтаряха как маските не помагали, а миенето на ръце било вся и всьо, измисляха нови поздрави с лакти и пр. простотии. Накрая обърнаха палачинката. Всеки обясняваше своята (неверна) теория като ТВ-врачка и допуснаха пандемията да се разпространи със закъснелите си и нелогични мерки. Е как тия същите неадеквати сега ще призовават населението да се ваксинира и кой ще ги вземе насериозно?Отделен въпрос е, че докато се стигне до масово ваксиниране, зимата ще свърши и пандемията ще отшуми, така че още по-малко лица ще проявят желание за ваксина след това. Но дотогава може и да се изпълни мечтата на мангъровците за колективен имунитет чрез изтребление на рисковите групи.
  —цитат от коментар 24 на jkd1564O376  До коментар [#24] от "jkd1564O376":

  КовИДИОТ №24 Не се знаело това и онова. Ми истой си вкъщи бе. Ако мога, веднага ще се ваксинирам, защото това правилното. Всички дето вярват че Бил Гейтс ще ги чипира да мрат, яко, както каза един генерал.

 48. 48 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#41] от "jord bond":

  Има начин. Нямаш ваксина, у вас. Нямаш ваксина, долу от самолета. Нямаш ваксина, вън от магазина. И т.н. Щото нали всеки е тарикат и ще чака да види другите как ще им понесе ваксината.

 49. 49 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Ваксини има, ма "Монополите върху интелектуалната собственост блокират достъпа до ваксини" https://t.ly/JRUB

 50. 50 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#41] от "jord bond":Има начин. Нямаш ваксина, у вас. Нямаш ваксина, долу от самолета. Нямаш ваксина, вън от магазина. И т.н. Щото нали всеки е тарикат и ще чака да види другите как ще им понесе ваксината.
  —цитат от коментар 48 на Стефан


  То така или инак бедните (страни) пак ша го духат: https://t.ly/7Vcz

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Толкова изостанала медицина че средната продължителност не само в Европа е двойна на тази преди само 100 години."
  До коментар [#35] от "Nikolay Kolev":

  Туй пък отде го измисли? Аз като бях малък, старците живееха по 100 години.

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Животът ще стане нормален, когато медиите спрат да истеризират тази болест.

 54. 54 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ДОстъпа на китайците до нормалните страни трябва да бъде ограничен. Също така всякакви посещения в Китай трябва да бъдат ограничени ако не искаме още болести и мизерия.

  Марс е изконна Американска територия!
 55. 55 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Животът вече е нормален - семействата прекарват повече време заедно, яде се домашно приготвена храна, прекарва се повече време навън, а не в молове и ресторанти.

 56. 56 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#29] от "jkd1564O376":

  ЗДравната система догодина няма да е подплатена с повече здравни кадри ,в моя град в болниците е препълнено с ковид пациенти ,а лекарите са единични ,на 50 до 100 болни минава един лекар , догодина при пълното безхаберие и отказ от ваксини ,очакванията на много хора са ,че няма да ги засегне ,но при нов напън над здравната система и тези лекари ,които са сега по болниците и преживяха ковид инфекцията веднъж и ще се имунизират ,въпреки всичко няма да са съгласни пак да рискуват заради едни 1000 лв ,защото второто евентуално заразяване ще е фатално за здравето им , да ,несигурен е ефекта от ваксината ,но е много несигурно при разболяване за в бъдеще ,дали ще имате достъп до желаните безплатни здравни грижи ,за сметка на здравето и робския труд на медиците ,всеки да си прави сметката .

 57. 57 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#55] от "Венко":

  Кое е нормалното ,болниците са пълни с точно тези пациенти ,да не ти казвам моргите и как се чака по 5 -6 дни за погребения на загинали пациенти от ковид ,защото няма капацитет ,това ли смяташ за нормално ,да се събирате , да не се пазите и един да заразява много хора ,след което на 10 един да загива , а ако си ти ?

 58. 58 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#41] от "jord bond":

  Не се безпокой ,ако не са ваксините ,естествения отбор ще пребори ковида , просто ще има огромно количество загинали от ковид инфекция сред неваксинираните и пак няма да има проблеми , просто ще се проточи във времето и ще загинат и невинни хора .

 59. 59 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#57] от "edin drugii":

  Погрешно сте ме разбрал. Съгласен съм за трагедията в здравеопазването. Моето мнение беше за личния живот на хората. В момента е много по-нормален от преди, много по-човечен и личен, вместо консуматорско ориентираното "нормално".

 60. 60 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Няма нищо по-нормлано от вирусите.

  Ненормална е само истеричната реакция на управляващите спусната им по команда от глобалният самоназначил се елит и пригласящите им продажни медии

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK