Ирландската мечта се превръща в кошмар за сезонните работници от Източна Европа

Ирландската мечта се превръща в кошмар за сезонните работници от Източна Европа

© NoteworthyРаботници, наети да берат плодове и гъби в Ирландия, се оплакват от изтощително работно време, ниско заплащане и трудни взаимоотношения с работодателите си, показва четиримесечно разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика и "Ноутуърти".


Всяко лято от 2016 до 2019 г. Елена (името е сменено - бел. ред.) лети до Ирландия, за да бере ягоди и /други плодове за "Кийлингс" - една от компаниите-гиганти в ирландската земеделска индустрия, основана преди век край Дъблин.


За труда си Елена получава много повече, отколкото би взимала в родната си България, но работата понякога е "кошмар", казва тя.
В интервю за Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) и "Ноутуърти" Елена си спомня препълнените фургони, предназначени за кратка почивка от полската работа и продължителните работни дни. Тя помоли да не публикуваме истинското й име от притеснение, че няма да може да си намери работа.


Случва се работният ден да продължи 13-14 часа, а някои работници се прибират чак към 9 вечерта, тъй като има само един бус, който ги извозва обратно.


"Връщаш се, ядеш и лягаш", казва Елена. "Всички са там заради парите."


Макар фермите за плодове и зеленчуци да заемат под 1% от ирландската земеделска земя, те вливат значителни средства в икономиката с оборот от над 476 милиона евро и 6600 пряко заети в сектора за миналата година.


Но настоящото правителство има амбициозна стратегия за разрастването им с 60-процентно увеличение на първичното производство и разкриване на 23000 работни места по веригата за доставки през следващите 10 години.


През май 2017 г. Майкъл Крийд, тогавашният министър на земеделието, заяви, че инвестицията в хората е "ключова" за успеха на тази стратегия.


Разследването на БМРР и ирландската платформа за разследваща журналистика "Ноутуърти" обаче показва, че не всички са част от това уравнение. Работниците мигранти, на които големите производители разчитат за събиране на реколтата, се чувстват предадени от системата. След четири месеца работа можем да разкрием:

Преживяванията на източноевропейските берачи на гъби и плодове, които разговаряха с нас.


Спорни работодателски практики във фермите за гъби в граничния регион със Северна Ирландия, документирани в продължение на две години от изследователски екип от Ирландия и Обединеното кралство


Проучване на Teagasc - Ирландската служба за развитие на селското стопанство и храните от 2018 г., получено по реда на Закона за достъп до информация, според което фермите за плодове и зеленчуци срещат трудности при набирането на персонал, а част от причините са ниските заплати, лошите условия на труд и настаняване и лошото управление на човешките ресурси.


Анализ на данни, получени от правителствената Комисия по трудови отношения по реда на Закона за достъп до информация показва, че от 2017 г. досега над 3300 работници не са получили пълните си възнаграждения, а неизплатените надници се равняват на близо 185 000 евро.


Потърсени за коментар от БМРР и "Ноутуърти", от "Кийлингс" защитиха условията в техните ферми. Според генералния мениджър Каролин Кийлинг компанията е увеличила броя на фургоните, използвани за почивка на полето заради пандемията от COVID-19, а преди да дойдат в Ирландия, всички техни работници са добре информирани за "наднорменото работно време", необходимо, за да бъдат събрани определени земеделски култури навреме.


По следите на парите


България е не само най-бедната членка на Европейския съюз - населението й е едно от най-бързо свиващите са в света, като прогнозите са да намалее с почти една четвърт между 2019 и 2050 г.


Този спад се дължи не само ниската раждаемост, типична за Европа, но и високата смъртност и масовата емиграция.


Анализаторът Боян Юруков и икономистът Георги Ангелов от базирания в София Институт за пазарна икономика изчисляват, че около 1.3 млн. българи живеят в чужбина - предимно в Европа. Населението на България е 7 милиона души.


Приблизително 30% от българите, които работят в Европа, са сезонно заети в селскостопанския сектор, сочат данните на българската Федерация на независимите синдикати в земеделието за 2018 г..


Нещо повече, българската икономика разчита на тях, като парите, които българите изпращат у дома през последните години надвишават преките чуждестранни инвестиции в страната - само за първите 9 месеца на 2019 г. частните трансфери от чужбина възлизат на 920 милиона евро.


Положението не е по-различно в съседна Румъния, която заедно с Латвия се нарежда на трето място в ЕС по дял емигрантски пари в икономиката за 2019 г. - 3.3% от БВП. Пред нея са единствено България и първенецът Хърватия, където паричният поток от работа в чужбина възлиза съответно на 3.4% и 6.6% от БВП.


Не е чудно, че мнозина търсят работа в градините и полетата на Западна Европа. Българските работници разказват, че в Ирландия изкарват средно 1200 евро на месец - в сравнение с 900 лв или 450 евро средно за сектора дома. Ситуацията в Румъния е подобна, а сезонната миграция води до остър недостиг на работна ръка у дома.


"Мога да кажа, че в момента в [румънската] провинция е по-лесно да намериш човек за мениджър на мултинационална компания, отколкото селскостопански работник", казва Флорин Константин, основател на AGXecutive, фирма, която търси и обучава кадри за земеделския бизнес.


Според Мадлен Николова, докторант в университета Шефийлд, Обединеното кралство и Ирландия са предпочитани дестинации за българските работници, за разлика от Гърция, Испания и Италия, където условията могат да бъдат и много по-лоши.


"Много от тези хора всъщност имат работа в България, но заплатите са така унизително ниски, че работниците в шивашките цехове например взимат неплатен отпуск, за да работят на полето в Гърция, Испания или Великобритания - само за да си позволят отопление през зимния сезон", казва Николова, съавтор на изследване върху трудовата експлоатация в шивашката промишленост, частните охранителни услуги и кол-центровете в България.


Съсипващи" условия на живот и труд


Експлоатация обаче има и в чужбина.


Общоевропейско разследване от 2020 г. разкри вероятна мрежа за трафик на хора с цел трудова експлоатация с 44 заподозрени организатори и над 300 жертви, много от тях от България, Полша и Румъния.


През октомври 2016 г. румънският гражданин Йоан Лакатуш бе осъден на 30 месеца затвор за трафик на хора с цел работа "на черно" в овощните градини на окръг Арма, Северна Ирландия. Жертвите на Лакатуш са принуждавани да работят по 70 часа седмично и да живеят по петнайсет души в квартира с една тоалетна, един душ и ограничено количество студена храна.


Въпреки че в република Ирландия в последните години няма подобни случаи, наемните работници от чужбина все още се сблъскват с много проблеми. Това важи особено за берачите в гъбените ферми - най-значимия сектор в ирландското зеленчукопроизводство, показва работата на учени и активисти в областта на трудовите права.


"Във фермите за гъби в от двете страни на границата все още има хора, които продължават да работят в тежки условия, срещу ниско възнаграждение и без адекватна трудово-правна защита. Практиките на работодателите са далеч от идеални", казва д-р Стефан Блуумър от университета в Ълстър. Той се позовава на проучване сред 51 берачи на гъби от България, Румъния, Латвия, Украйна и Литва, извършено в периода 2018-2020 г..


Проблемът излезе на бял свят за пръв път през 2006 г., когато профсъюза SIPTU и Центъра за правата на мигрантите в Ирландия (MRCI) протестираха срещу условията на труд на берачите, включително изтощителното работно време и ниското заплащане.


Благодарение на медиацията на Центъра за правата на мигрантите, близо 450 работници успяха да получат полагащи им се със задна дата възнаграждения в общ размер на 250 000 евро от около 20 ферми.


А университетско проучване на условията на труд в северноирландските ферми за гъби от 2014 г. показа, че берачите там също се сблъскват със сходни проблеми.


Условията, които работниците описват днес, не са се променили много, казва Едел Макгинли, директор на MRCI. Центърът стои зад трансграничния проект Crossing Borders, Breaking Boundaries, изследващ условията на труд на работниците мигранти.


Блумър от своя страна посочва, че дори някои работници да получават "достойна надница", мнозина са "физически съсипани" от дългите часове труд и лошите условия за настаняване. Берачите често страдат от бъбречни заболявания и проблеми със зрението, причинени от ниските температури и лошото осветление в гъбарниците.


Болките в гърба и врата, кожните алергии и респираторните проблеми са също често срещани, показва изследване на университета в Ълстър от миналата година.


Полина Малчева, която отговаря за българската общност в неправителствената организация Community Intercultural Programme в Северна Ирландия посочва, че болките в гърба и китките са типичен проблем сред българските работници.


В 99% от случаите хората чакат да се върнат в България, за да потърсят помощ, обяснява Малчева: "Здравеопазването е скъпо [в Ирландия] и на всичкото отгоре, за да отидеш на лекар трябва да преведеш всичките си документи. Много е трудно и затова много от тях [случаи на професионални заболявания] остават неоткрити.


Работничка, пожелала да запази анонимност, разказа пред БМРР и "Ноутуърти" как е прекарала "много тежък грип" в Ирландия преди няколко години, но нито един местен лекар не пожелал да я прегледа. В края на краищата тя успяла да намери специалист в съседен окръг - човек от Източна Европа, но тъй като отпускът й по болест бил само 3 седмици, е трябвало да се върне на работа болна.


Страхът да се оплачеш


Въпреки тежките условия, работниците рядко се оплакват, тъй като се страхуват от последствията. Преките началници във фермите често са или от тяхната националност, или говорят общ за мигрантите език - например руски.


Ирландското обединение на производителите на гъби - CMP, в което членуват 90% от фирмите в страната, не отговори конкретно на въпрос на БМРР и "Ноутуърти" дали темата за отношението към работниците мигранти е повдигана сред членовете му. CMP заяви, че всички техни членове "спазват високи стандарти" и се подлагат на независим одит от организациите за етични стандарти в търговията Bord Bia и Sedex.


"Членовете ни спазват изискванията за етична търговия на Sedex, един от най-широко разпространените стандарти за социален одит в света", казват от CMP.


Едел Макгинли от Центъра за правата на мигрантите в Ирландия обаче припомня, че сезонната работа в Ирландия е "животоспасяваща" за мнозина, които не успяват да изхранят семействата в родните си страни.


"Когато рискуваш да изгубиш този доход и децата ти да останат гладни, често си готов да се примириш с всякакви условия", казва Макгинли. "Хората не искат да вдигат шум."


Според изследване на условията на труд в сектора, осъществено от ирландската агенция Teagasc през 2018 г., производителите на плодове и зеленчуци в Ирландия срещат трудности при набирането на персонал, а част от причините са ниските заплати, лошите условия на труд и липсата на адекватни политики за човешки ресурси.


Докладът събира информация от 20 компании, включително производители на гъби и плодове. Много от тях твърдят, че им е "невъзможно да вдигнат заплатите и да подобрят условията на труд, което от своя страна не им позволява да привлекат нужния персонал."


"Положението е допълнително влошено от неадекватните политики в областта на човешките ресурси, липсата на подходящи места за настаняване на новите работници и общата нужда от професионализация в отношенията с работниците", пише още в доклада.


Проверки на Комисията по трудовите отношения - WRC, независима организация, която следи спазването на трудовото законодателство, показват, че проблемите не са ограничени до гъбопроизводителите.


Нито само до ниското възнаграждение - понякога работодателите забравят да платят изобщо.


Данните от проверките на WRC сред производителите на гъби и плодове сочат, че от 2017 г. досега над 3300 служители не са получили полагащите им се възнаграждения. Общият размер на дължимото възлиза на 184 466 евро.


От един от докладите на комисията от 2019 г., предоставен на БМРР и "Ноутуърти", става известно, че работниците във ферма за гъби в окръг Каван са трудили повече от 48 часа в рамките на седем дни - нарушение на закона. Практиката е преустановена, твърди докладът.


През октомври 2019 г. Съдът по трудови спорове в Ирландия отсъди в полза на румънска работничка от ферма за гъби в Ко Триперари. Магистратите приеха за доказано, че тя редовно е работила по 80 часа на седмица, а работодателят беше осъден да я компенсира.


От 2015 г. още четиринайсет спора, разгледани от съда или от Комисията по трудови отношения, са били решени изцяло или отчасти в полза на работниците. Това показва проверка в базата данни на WRC онлайн. Споровете най-често са за възнаграждения, за обезщетения за уволнение или върху продължителността на работното време.


Анализът на данни от базата показва, че от 77 спора в сектора, разгледани от 1988 г. до днес, около 30 са разрешени в полза на работодателя. Най-много от жалбите са за неправомерно уволнение, но работниците често търсят правата си заради дискриминация, неизплатени възнаграждения и липса на почивки.


Без профсъюзна защита


Експертите са на мнение, че липсата профсъюзна защита за сезонните работници е основна пречка пред подобряване на положението им.


Според Мик Браун, организатор в един от големите профсъюзи в Ирландия - SIPTU, наемните работници от чужбина са "напълно изолирани" и "не говорят с никого от страх, че ще загубят работата си". Това прави опитите на профсъюзите да достигнат до тях много трудни.


"Тях не ги е страх просто да се обединят, тях ги е страх да говорят изобщо", казва Браун.


Рона Маккорд, координатор в Unite - най-големия профсъюз в Обединеното кралство - описва срещата си с български работници така: в задната стаичка на кръчма далеч, далеч от квартирите им от страх преките им началници да не разберат.


"Мотивите на тези хора са икономически, те трябва да оцелеят и се страхуват да не загубят работата си", казва Маккорд. "Изключително трудно е да установиш контакт с техните среди."


"Те няма къде да намерят подкрепа, в повечето случаи нямат право на социална помощ, нямат семейство тук. Уволнението може да ги съсипе. Затова са склонни да търпят много неща."


Александър Хомиц, активист за трудови права, който говори руски, съпровожда екип на Unite и български активисти в мисията им да се свържат с работниците на "Кийлингс" това лято. Групата посещава някои от местата за настаняване в Дъблин и Лаут, но е посрещната изключително враждебно, разказва той.


"Преките началници посрещаха връщащите се от полето хора и още от вратата ги предупреждаваха да не говорят с нас. Ние бяхме там просто да им дадем брошури с информация за основните им права."


В отговора си до БМРР и "Ноутуърти" Каролин Кийлинг, генерален мениджър на компанията, заяви, че "Кийлинг" уважава конституционното право на всички работници да членуват в профсъюзи" и българските работници могат да ползват услугите на специално назначен координатор за българската общност, мениджър "Човешки ресурси", който е български гражданин, както и на денонощна гореща линия за подаване на анонимни сигнали в "Кийлингс".


Тя посочи още, че заради COVID-19 посещенията на външни лица в квартирите това лято са били забранени и всички работници са били наясно с правилата.


Елена - българката, която разказа за условията на труд в "Кийлингс", както и нейният сънародник Милко Пагуров от Пловдив, работил за компанията през 2018 г., като цяло са доволни от работата си там.


Ирландската мечта се превръща в кошмар за сезонните работници от Източна Европа

© Noteworthy


Същевременно обаче ги смущава, че преките им началници често фаворизират определени работници.


37-годишният Пагуров разказва, че той и приятелката му са били уволнени на края на втория месец от тримесечния си договор, без да получат никакви обяснения от преките си началници, нито информация за правата си.


"Вместо да ти помогнат, те пречат" каза Пагуров, "Единственото, което очаквах от тях, беше да си свършат работата. Почувствахме се използвани", кава Пагуров.


И той, и Елена споделят за други случаи на предсрочно прекратени договори.


Според полската агенция за набиране на персонал, която набира хора за "Кийлингс" и в България, подобни случаи са рядкост. Ако възникнат обаче, на работника се предлага сходен ангажимент в Обединеното кралство за същите пари.


Пагуров потвърждава това. Той и приятелката му получават оферта от друга ферма в Шотландия, но отказват, тъй като им се налага да похарчат още пари, за да се преместят, без да са сигурни, че условията на труд ще са добри.


Каролин Кийлинг посочи, че всеки работник преминава през "стандартен осемседмичен пробен период, който защитава правата и на двете страни" и че 95% от всички сезонни работници през периода 2017- 2019 са работили до изтичането на договорите си.


Таксите на агенциите - в брой


И Милко Пагуров, и Елена са заплатили на агенцията, наела ги в България такси в размер между 250 и 530 лева (около 125 - 270 евро) - независимо от факта, че по закон таксите за набиране на персонал се дължат от работодателя.


Елена е платила такса от 530 лева през 2017 г. и по 470 лева за всяка от следващите две години.


Пагуров споделя, че макар условията на труд да са били ясно поставени, той е бил озадачен от изискването да плати такса на агенцията от 250 лв в брой.


Според полската агенция, тази такса е по избор на клиента и е за преводачески услуги.


"Таксата за работника става все по-ниска с всяка година и от 2021 г. "Кийлингс" ще покрива по-голямата част от нея", отговори в имейл до БМРР и "Ноутуърти" собственикът на агенцията Ричард Собиеховски. "От 2021 г. работниците ще плащат само такса от 85 евро за [преводачески] услуги."


Според Собиеховски, преди заминаването си работниците получават подробна информация за условията, които ги очакват.


"Те трябва да имат предвид, че това е земеделска работа без фиксирано работно време, и че ангажиментът им може да се промени поради лошо време или слаба реколта", пише той.


Каролин Кийлинг подчерта, че "Кийлингс" набира работниците си през "уважавани посредници", които рекламират позициите, интервюират кандидатите и следят за спазването на всички административни изисквания.


Преди да напуснат България, работниците могат да се възползват от услуги по избор, за които се дължат административни такси, като превод на документите и осигуряване на транспорт до Дъблин, допълни Кийлинг.


"Кандидатите са винаги информирани за цената на тези услуги, както и за факта, че могат да организират собствен транспорт и превод на документите си", подчерта тя.


Въпреки случилото се и Елена и Пагуров все още мечтаят за Ирландия. Месец след като са уволнени от "Кийлингс" през 2018 г., Пагуров и неговата приятелка се връщат отново в Ирландия. Те намират работа в туристическата индустрия през фейсбук групата на българската общност в Дъблин.


В момента Елена живее и работи в България, но мечтае да се върне в Ирландия с двете си деца.


Много искам да се върна, казва тя. - "Ирландия е толкова спокойна държава."


Това разследване е осъществено с безвъзмездната помощ на фонда IJ4EU. Международния прес институт (IPI), Европейския журналистически център (EJC) и другите им партньори не носят отговорност за съдържанието му.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Лоши работодатели, а пък работниците всяка година се връщат при тях. А когато се оплакват, си крият имената - от страх че догодина може да не ги вземат.

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Работници, наети да берат плодове и гъби в Ирландия, се оплакват от изтощително работно време, ниско заплащане и трудни взаимоотношения
  ======================================================
  Капиталистът винаги заплаща минимално на работника, за да го държи в подчинение и да сведе жизненото му равнище до краен минимум. Карл Маркс

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  Направо съм в шок 😂
  Критична статия в Дневник за Английско говоряща държава и О ЧУДО, това не е Великобритания......😂 😂 😂

  Ако говорим сериозно мисля, че всичко от статията може да се събере в последното изречение независимо от "негативизма" на статията като цяло:
  "Много искам да се върна, казва тя. - "Ирландия е толкова спокойна държава.""

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Е важното е че сме в Европа и можем да пътуваме почти свободно. Получихме каквото искаме. Даже ни разрешават да работим там. Те имат нижда от нас, ние от тях. Всички са доволни.

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Много искам да се върна, казва тя. - "Ирландия е толкова спокойна държава."
  ===========================================================
  За да бере гъби за почти безпари и да живее във фургон заедно с други европейски аутсайдери. Страхотна мечта, пропагандирана т либералните медии.

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Сезонната работа е така. Но парите си заслужават, както казват потърпевшите. Един два месеца издържаш и после се връщаш да работиш тук, при отлично заплащане и спокойна работа, нали?

 7. 7 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Работниците очевидно знаят, че условията са тежки, значи изборът и рискът са си само техни.

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  благодаря за статията. трябва да се пише за тези проблеми и тези 'работодатели' да бъдат питани и разпитвани, и да се повдига въпроса на държавно ниво.
  Отношението към източноевропейцие е ужасно, а към нас особено лошо. Знаят, че нямаш особено голям избор. Унизтелното ‘заплащане’у нас е голя проблем. но хората си траят, и имат робско самосъзнание и никакво самочувствие.

 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanimirkou":


  не са. вие може би не сте в тази категория, но за много хора в българия, благодарение на това некадърно управление, избор няма. пари за смети трябва да додат отнякъде, и очевидно не е от мизерното българско 'заплащане'

 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#6] от "evtimvz":


  вие подгиравате ли се? или това е лошо чувство за хумор.

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2306 Весело

  ©️ "Каролин Кийлинг посочи, че всеки работник преминава през "стандартен осемседмичен пробен период, който защитава правата и на двете страни" и че 95% от всички сезонни работници през периода 2017- 2019 са работили до изтичането на договорите си."©️

  ☝️Али Ибн Абдул Обстул Бей , Тайга
  – вижте какво намерих за вас:)))
  Добри условия за труд има. КоммунизЪм 🔥

  "Чуждестранен агент"
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ето германицте ги принудиха да променят условията, като се писа много по темата. ако и държавата си мръдне пръста, ще е още по-добре

 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#10] от "owen":

  Ако не можете да схването иронията, си е Ваш проблем.

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Не мога да разбера къде е проблемът на родна земя да се произведе тази продукция?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ситуацията в България е тази, която кара хората да работят в други държави при мизерни условия. Това обаче не диагноза на политиците, колкто и да е удобно това клише. Това е диагноза на всички нас - българите като общество.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  благодаря за статията. трябва да се пише за тези проблеми и тези 'работодатели' да бъдат питани и разпитвани, и да се повдига въпроса на държавно ниво. Отношението към източноевропейцие е ужасно, а към нас особено лошо. Знаят, че нямаш особено голям избор. Унизтелното ‘заплащане’у нас е голя проблем. но хората си траят, и имат робско самосъзнание и никакво самочувствие.
  —цитат от коментар 8 на owen


  Изобщо ама ИЗОБЩО не мога да се съглася с вашето мнение. Аз живея в Шотландия повече от 33 години и НИТО ВЕДНЪЖ не съм бил третиран по различно от местните. Всичко в края на краищата си зависи от вас самиия/та. Ако дойдете тук без език, без образование, без желание да се адаптирате друго не можете да очаквате. Едно време много хора се смееха на Турците, че били "гасарнайтери" в Германия, е тези временни работници са същите. Има стотици и дори хиляди Българи във Великобритания които са на ръководни постове и изградили прекрасен живот за тях и семействата им.
  След като е толкова лошо защо всяка година хиляди идват тук да берат ягоди? В Шотландия има цели семейства които идват ОТ ГОДИНИ, 5/6 месеца и после от тези пари живеят през останалото време в България. Всичко в края на краищата е до личен избор. Никой не идва тук насила.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Статия, като статия... Периодично има такива за тежката работа на сезонните работници из Великобритания, Германия, Испания и така нататък. Сега е за Ирландия. Всички подобни статии са едни и същи общо взето. Само сменят името на държавата.
  Простият бачкатор си е прост бачкатор, където и да отиде. Това е истината. Винаги ще бъде прекаран и ниско заплатен.
  Между другото имам някои доста оправни познати, които ходеха за сезонна работа във Великобритания. Като понаучиха езика и се поотракаха, смениха работата и квартирите и се устроиха. И си живеят там от доста години. Тия дето за нищо не ставаха, така си и останаха. Нормално...

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Ако се подобрят условията и се вдигне заплащането, тогава ще започнат местни да наемат и няма да има работа за източноевропейци.
  Т.е. ако всичко беше нормално, те нямаше да са там. Кое ли предпочитат?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Оставете ги пет години да си брат реколтата сами. И ще клекнат, ако знаете какво и как да искате.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#14] от "Корки":

  Проблемът се нарича милиционерско управление.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#14] от "Корки":

  Ами произведия де кой ти пречи! Хе хехехе явно никога не си пробвал частен бизнес в БГ.
  Тука ако си без протекции от горе ти е разрешено да мърлявиш нещо дребно някаква фирмичка с 10-15 човека макс и то в бизнес с ниска добавена стойност.Изключение са Ай Ти
  сектора дето толупите не разбират изобщо за що иде реч и се работи основно с външни партньори .Ако се опъваш има десетки проверяващи /бухалки/ и в краен случей Гешев е радост.Я провери колко пари бездействат в банките ,но никой не смее да ги вложи в бизнес ,за да не му ги вземат. А без адекватно финансиране е трудно да се прави по-мащабен бизнес.Абе темата е толкова дълга и комплексна ,че и до утре да си пишем няма да засегнем и 50% от аспектите.

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  "разследващите "журналисти"", пак да претоплили манджата. Профсъюзи, али, бали. Абе вие май искате храната да стане безобразно скъпа и всички да сме бедни и да не можем да си я позволим. Ама какво ли се чудя, болшевики пишманделиберали, сър! Нормално е да искат всички да сме бедни!

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  Оставете ги пет години да си брат реколтата сами. И ще клекнат, ако знаете какво и как да искате.
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  Ти пак не си разбрал за какво иде реч...... Българи/Румънци/Поляци и т.н ХОДЯТ ПО ЖЕЛАНИЕ, не под строй или по принуда. За да спрат да идват тук, трябва да имат същите заплати в България или от където и да са. Колкото и да са "зле платени" по малко от 17 лева на час (приравнено за България) не получават....елементарно. За един час тук изкарват повече отколкото за цял ден в България за подобна работа,

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Аз не възприемам изложеното в статията като негативизъм или критикарство. Материала показва един явно съществуващ сетиозен проблем. Дава думата и на двете страни и в общи линии държи неутрална линия. Това, че някой харесва Ирландия не означава, че трябва да премълчава проблемите. В крайна сметка, поставяйки тези проблеми на масата, решавайки ги, това ще направи Ирландия още по привлекателна.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Разстроено

  Но защо е нужно да се отглеждат на гъби в Ирландия с работници от България?
  Нима в България нямаме място къде да разположим гъбарници, за да работят българските работници и стоката да се продава в същия европейски пазар!!!
  Нека всеки си потърси отговор на този въпрос. Зщо в Ирландия може а в България не може.

  подпис
 26. 26 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dimiter Monev":

  Абсолютно, ако заплащането и условията станат нормални като за Ирландия тогава и местни биха се хванали.А как го мислят наште пред ирландец и българин кой ще назначи
  мениджъра /ирландец/Е ще се дигне заплащането двойно ,работното време ще си е 8ч просто повече работници и цената на продукта ще скочи доста.Ако се види ,че пазара не го позволява ,ще преминат към други култури да отглеждат с по малко тежък ръчен труд.Тогава за наши съвсем пък няма да има работа.Та както са казали " внимавай какво си пожелаваш".

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Така работят нещата - искаме или не искаме.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Весело

  До коментар [#25] от "Иван K":

  Защото е по лесно да си надничар. Свърши ти работното време —шапка на тояга. Ама че имало проблеми в бизнеса —> да му мисли чорбаджията, дето милионер го направиме. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " болките в гърба и китките са типичен проблем сред българските работници."

  Много им омекнаха китчиците на българите. Навремето какви китки бяха - железа!

 30. 30 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Видно е кой си няма хабер от полска работа. У нас не е по-различно на полето, само парите са в пъти по-малко.

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  До коментар [#26] от "стефан иванов":

  А дори не трябва да споменаваме как Българите се прибират с 8/10 хиляди паунда (22/25 хиляди лева) чисти пари в джоба за 5 месеца работа с които живеят много добре за останалата част от годината. Ако се направи обобщение те взимат по добри пари дори от местните. И преди някой да тръгне да спори нека да обясня:
  Първите £12500 на година не се облагат с ДОД, тоест ако те изкарват по £2000 на месец за 5 месеца те ефективно плащат само социални осигуровки ( на £2000 това са към £140) всичко останало си е за тях. Храната е много евтина особено ако си готвят. Аз случайно се запознах със семейство от Пловдив които идват тук от 6 години всяко лято да берат ягоди за 5 месеца. Баща, Майка и дъщеря. След 5 месеца се прибират в Бг със спестени £30/35000, тоест си осигуряват близо 10000 лева на месец в България за следващите 7 месеца от годината. И после се чудят защо хората идват тук да берат ягоди.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Ами навсякъде е така надничаря бачка,чорбаджията мисли.Проблема в БГ е ,че "големите "
  чорбаджии са 90% назначени за такива и не могат да мислят а по малките и неназначените ги мачкат със всякакви средства.Та накрая и за надничаря не е особено добре по територията.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Абсолютно, ако заплащането и условията станат нормални като за Ирландия тогава и местни биха се хванали.
  —цитат от коментар 26 на стефан иванов


  Не мисля, че проблемите са в заплащането. А в сезонността на работата.

  Просто ние нямаме такива сектори където да те наемат за 3 месеца на такъв надник.

  Обикновено те наемат за седмица. Надника сигурно не е кой знае колко по-различен. Срока е различен.

  Предполагам че същите дето бачкат и там, бачкат и тук като има сезонна работа. Но тук са само розобера и гроздобера като по-масови се сещам.

 34. 34 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Ниско заплащане се споменава в статията, обаче никъде не прочетох колко е?
  Минимума там е 9.57(допреди година). Всеки който отива да върши тази работа трябва да е подготвен за 10-12ч смени, би трябвало да са им го казали предварително. Хубавото е, че след определен брой часове се плаща допълнително (след 39ч, 40ч или 48ч на седмица се плаща обикновено 25-30% отгоре на час). Не съм работил във ферми на полето заради мизерията с тези фургони и всеки преценява къде да почне работа. До преди Ковида в Ирландия имаше много работа и с малко познания по английски може да смениш работата особено около големите градове. Живота е много спокоен, градчетата са малки около 1000 жители, "големите" областни градове с 4-5 изключения са нещо от сорта на Айтос:)Никога не съм плащал на агенция(ползвал съм 2)за да замина и чуя ли агенция да ми иска пари, моментално ги отсвирвам. Ирландци общаци са единици, обикновено са странни птици или млади момчета на по 16-17г които са ученици и почват работа лятото за по няколко седмици. Ако си вършеш съвестно работата никой няма да те освободи, защото там има(ше) голям недостиг на работници

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Отделно ако си от някое село дето няма много работа алтернативата ти е да се местиш и да живееш на друго място в мизерни условия или да отидеш някъде в чужбина където пак ще живееш в мизерни условия, но за 3 месеца поне ще изкараш пари.

  Тука ако береш розов цвят и не си от близките села ще те наемат за 2-3 седмици и пак ще живееш в същите, ако не и по-скапани фургони. :)

 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  Да и това е за хора без професия и образование.Аз имам съученик който е електротехник
  и редовно ходеше на обекти по чужбина.Да тежка работа но за три месеца изкарваше колкото тук за година ако работи в БГ фирма.

 37. 37 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  А бе хора, аз нещо неразбирам. Хората през девет земи в десета отиват, плащат самолетни билети, такси на посредници и преводачи и т. н. и накрая работата не била привлекателна. При това на следващата година се връщат! Ако това не е привлекателна работа, то не знам какво е ........!

 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#14] от "Корки":
  заплащането. което според гениалните ни управялващи е конкурентно предимство.

 39. 39 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  5 месеца те ефективно плащат само социални осигуровки ( на £2000 това са към £140)

  Чудя се тези 140 паунда на месец или на седмица

 40. 40 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  Ако работят само 5 месеца, данъкът трябва да се плати в България и причината да са доволни е, че не го плащат там.

 41. 41 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#39] от "prx15601314":

  Чудя се тези 140 паунда на месец или на седмица
  __________________________________________
  За месец

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Проблемите са във всичко .За ирландец 1200-1500 Паунда не са много пари имат добра социална система отделно и за 3 месеца е кофти.Но има различни култури може да се осигури 6-7 месеца заетост комбинирана ,НО за поне 2500 Паунда месечно.Така ,че още дълго ,ще е такова положението.

 43. 43 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Баба ми едно време казваше учи за да не работиш. Сега разбирам какво е имала впредвид 😂.

 44. 44 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 197 Неутрално

  "България е не само най-бедната членка на ЕС - населението й е едно от най-бързо свиващите са в света, като прогнозите са да намалее с почти една четвърт до 2040 г. Този спад се дължи не само ниската раждаемост, типична за Европа, но и високата смъртност и масовата емиграция." - цитат от статията

  Миграцията ни изсмука младото и читаво население, крадливият елит пък смуче яко от евро фондовето, е тва е цялата ни далавера от прословутото членство в ЕС. Вече в 2040 г. на Балканите само Черна Гора и Макединия ще се с помалко население от България.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  А бе хора, аз нещо неразбирам. Хората през девет земи в десета отиват, плащат самолетни билети, такси на посредници и преводачи и т. н. и накрая работата не била привлекателна. При това на следващата година се връщат! Ако това не е привлекателна работа, то не знам какво е ........!
  —цитат от коментар 37 на _imi_


  Тя работата не е привлекателна, но поне вадят пари, с които изкарват годината.

  Тука ако са на заплата трябва да работят цялата година и пак не е ясно че ще изкарат толкова пари, колкото там за 3 месеца. Затова предпочитат надничарството. Но тука няма такива високи надници и за такива дълги срокове.

 46. 46 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Весело

  До коментар [#38] от "owen":

  Ами конкурентно предимсво е! Като се сетиш какви са офертите у дома и като излезеш навън си навит и за малко над минималната им заплата ,и ето конкурентен си!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  После се прибират в България болни, депресирани, но с малко повече пари. Заслужава ли си?

 48. 48 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Освен съжаление, към жертвите на трудова експлоатация може би трябва да има и въпроси защо предприемат подобни начинания без почти никакво проучване къде отиват и какви са условията и поставят децата си в риск.

 49. 49 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#44] от "novo-star dnevnik-ar":

  И казваш ,че ни е виновно членството в ЕС за ситуацията тука?Ами аз си мисля ,че сами сме си виновни ,че не успяваме да си оправим кочинката и да се възползваме от това членство пълноценно.Неприятно ми е да го кажа ,ама калпави излязохме като нация.
  Вижте само какви си избира матряла да го управляват.При такъв избор и такъв манталитет вие какво очаквате ?

 50. 50 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#45] от "realguru":

  Не знам какво разбирате под привлекателна работа, но за квалификацията която имат тези хора, това определено е много привлекателна работа. Хем се твърди, че зплащането е малко, хем че отиват заради по-голямото заплащане. Е, кое е вярно ? В края на крайщата цената се определя от търсенето и предлагането. Определено предлагане има. И заплащането е добро ( щом има предлагане ). Не виждам къде е проблема?...

 51. 51 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Ами всеки си преценява сам.Има различни житейски ситуации понякога си притиснат до стената.

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Истината е, че в Ирландия заплащането е сравнително добро поради високата минимална часова ставка, ако не се лъжа малко по-малко от 10 евро, което е по-добро минимално заплащане от Великобритания и Германия.
  Медицинската помощ е безплатна за нископлатените работници, но при условие, че плащат данъци и осигуровки в Ирландия. Предполагам, че сезонните работници декларират, че ги плащат в друга европейска държава. Иначе на частно наистина е много скъпо.
  Интересно, че работниците се оплакват от условията, но всичките се връщат или имат намерение да се върнат. Оплакват се защото са били уволнени, а причините за уволнението не са известни.

 53. 53 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#41] от "nkk81":

  Значи смятайте колко ни лъжат защото в България за тези пари ще ни удържат 370 паунда. Нещо повече в България ако се осигуряваш цял живот на тези пари ще получиш има няма 700 паунда пенсия. А колко ще получиш там?

 54. 54 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Много искам да се върна, казва тя. - "Ирландия е толкова спокойна държава."===========================================================За да бере гъби за почти безпари и да живее във фургон заедно с други европейски аутсайдери. Страхотна мечта, пропагандирана т либералните медии.
  —цитат от коментар 5 на Bornagain


  ОЧЕВИДНО БОКО ТИКВЯНСКИ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ДОРИ И ТОВА НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЪГРАЖДАНИТЕ СИ..

 55. 55 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Весело

  До коментар [#52] от "pamela":

  Ами малко е 10Е за час минимално.Виж в БГ с "мощната" и икономика и дето всичко е стабилно вече 75г е колосалните 1,85Е за час минималната.Не ги знам тия хора къде и за какво са тръгнали!

 56. 56 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#52] от "pamela":

  Медицинската помощ е безплатна за нископлатените работници, но при условие, че плащат данъци и осигуровки в Ирландия.
  _________________________________________
  Малко по различно са нещата. Ако имаш европейска здравна карта в действителност може да не плащаш ако отидеш на лекар, на мене ми се е налагало да ходя в спешен център в неделя и си платих 100 евра, защото нямах личен лекар. Но имам познати които са ходили на лекар и със здравната карта не са плащали. Намирането на личен лекар е трудна задача, много често лекаря отказва да ви вземе за пациент. Прегледа при личния лекар е между 30 и 60 евра, такава е потребителската такса там:). Но веднъж имаш ли личен лекар, после пратили те при специалисти и т.н. не е трябвало да плащаме, само си чакаш деня за прегледа да дойде който обикновено е няколко седмици след като си бил при личният лекар

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  И аз се чудя защо журналистите не намерят успели българи в чужбина на престижни позиции, а винаги се занимават с тези, които вършат нископлатена работа? Предполагам, че историите ще са съвсем различни: как са се устроили, как са си купили жилище и какви перспективи за развитие имат и т.н.

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  В Ирландия ...зеленчуци и плодове !!? Защо "невидимата ръка" работи само при тях ??

 59. 59 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#53] от "prx15601314":

  Значи смятайте колко ни лъжат защото в България за тези пари ще ни удържат 370 паунда.
  ___________________________________________
  Данъците там стоят по друг начин за разлика от тука. Тука са около 23,5% от брутото.
  В Ирландия до годишен доход 40000 евра(цифрата съм я забравил точно колко е) данъка е 19%,над тази сума е 40%.Първата година когато започнах работа ми отдържаха около 25 евра на седмица.(почнах в средата на данъчната година) Когато не работиш пълна година ти се връщат надвзети данъци. Общо взето като отидеш май месец може да очакваш данъци 20-30 евро на седмица. Ако останеш и след нова година стават 50-60 но трябва да се има в предвид, че това са данъци за заработка около 500 на седмица. Ако правите повече и данъците стават по големи:)

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  А сега контролен въпрос, за упражнение: Защо Иралния може да развива земеделие, за което е необходима допълнителна работна ръка, на която се плаща повече отколкото на вишист в Източна Европа, а България не може!?

 61. 61 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Но защо е нужно да се отглеждат на гъби в Ирландия с работници от България?Нима в България нямаме място къде да разположим гъбарници, за да работят българските работници и стоката да се продава в същия европейски пазар!!!Нека всеки си потърси отговор на този въпрос. Зщо в Ирландия може а в България не може.
  —цитат от коментар 25 на Иван K


  И да наемаме същите ирландци във фургони?!...ех мечти! :-)

 62. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван K":

  Принципно всичко можем да направим, че да останат работниците тук, ама кой български работодател ще даде заплата от 8 паунда на час?

 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  КАКЪВ Е ТОЯ ОГРОМЕН ФЕРМАН?? КОЙ ЩЕ ГО ЧЕТЕ ТОВА НЕЩО???

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван K":Принципно всичко можем да направим, че да останат работниците тук, ама кой български работодател ще даде заплата от 8 паунда на час?
  —цитат от коментар 62 на Lilith


  На ден ще се намерят много тарикати да дават такава надница :-)

 65. 65 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 595 Неутрално

  А сега контролен въпрос, за упражнение: Защо Иралния може да развива земеделие, за което е необходима допълнителна работна ръка, на която се плаща повече отколкото на вишист в Източна Европа, а България не може!?
  —цитат от коментар 60 на ivanpopov


  Барбаганьоса може да обясни защо. Да каже за рекета на прекупвачите, данъчните и как се раздават европейските фондове. Всичко се свежда към колко от това стига до чекмеджето. Колкото по-пълно, толкова повече гурбетчии в Ирландия.
  Цялата страна е застрахована в СИК от 11 години вече.

 66. 66 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 37 Неутрално

  "Приблизително 30% от българите, които работят в Европа, са сезонно заети в селскостопанския сектор, сочат данните на българската Федерация на независимите синдикати в земеделието за 2018 г.."

  Нация техническа.....

 67. 67 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  Сакън, да не те чуят нашите управляващи, че веднага ще им вземат 8% данък здраве и 10% ДОД, пък може и 16% вноски за пенсия (която ще видат ако си видат ушите без огледало).

 68. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  А пък аз се чудя на тези, които отиват в чужбина без да знаят езици. Ако докарат английския поне на гимназиално ниво могат да си намерят постоянна работа в Ирландия, например като работа в супер, в кафенета, ресторанти и хотели, гледане на деца, чистене на домове и т.н. за жени без квалификация. Мъжете могат да работят като шофьори или в строителството.
  Сега е по-трудно заради ковида, но правителството отпуска някакви помощи на останалите без работа.

 69. 69 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Акцентът:
  На затвор е осъден посредникът, румънският гражданин Лакатуш. Същевременно, няма осъдени, нито дори разследвани ирландски земевладелци. Което е скандално, защото те са в основата на схемата. А, и както се вижда, чат-пат "забравят" да платят.

  Контрапунктът:
  Има и по-лошо от тия изнурителни условия на труд- изобщо да няма работа.

  Премълчаното:
  Всичките тия изроди, получават щедри земеделски субсидии от ЕС. С тая земеделска политика се стига се дотам, че много от най-примитивните селяндури живеят най-добре.

  Изводът:
  Черните гинеколози са ни скъпи, животът на източноевропейците does not matter.

 70. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Близък приятел имам там, с приличен английски и вещ в професията - сменя си работата през 6 месеца за повече пари и други бонуси. Чудят се , как да го прикоткат работодателите . Сега, някакви неуки берачи, естествено ще ги гърчат - природни закони, к'во да правиш.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":

  Оставете ги пет години, а през това време ще живеете от...? Наистина, лесно е да се дават съвети отстрани.
  "Те"ще се оправят, работната сила е своеобразна "мобилна" стока и ако не са българи ще са албанци, македонци, румънци и т.н., да не говоря за Бангладеш или републиките от Централна Азия. Както виждате, поляците доли първи, ориентирали се, сега наемат български и румънскиии граждани. Реалности.

 72. 72 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  След като стоят, че се и връщат, че ги е страх и дали ще ги намеат следващия път, ако разберат, че критикуват условията...
  Всичко това говори само за едно - не им е толкова зле.
  Сигурно трябва да се подобрят условията - земеделският труд е тежък и изтощителен, но докто има кой да си продава работната сила при подобни условия, ще има и кой да го наеме.
  И от друга гледна точка - нискоквалифицираните работници винаги са били и ще бъдат жестоко експлоатирани. Спесението е в повишаване на квалификацията - научаване на език е най-малкото.

  E PLVRIBVS VNVM
 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  на това му се казва принуда, икономическа.
  не мога да разбера как може хората във форума да са така лишени от елементарно съчувствие. тази работа се върши само по принуда и от мизерия, и разбира се, трябва да е регулирана, и към хората да се отнасят с уважение и да зачитат правата им. това че са бедни означава ли, че трябва да бъдат подложени на кофти условия на труд.
  има нещо сбъркано в българската душа от комунизма насам

 74. 74 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#72] от "PavelCZ":

  как може такова нещо?! не го очаквах от вас. разбира се че спасението в образованието, но за тези които по една или друга причина са изтървали този момент, какво да ги оставим да ги експлоатират ли? да оставим да се държат с тях безобразно?
  ъот ис ронг уид ю

 75. 75 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#72] от "PavelCZ":

  ей го и тоя преди вас - природен закон била експолатацията.
  как може толкова тъпо мислене.

 76. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#57] от "pamela":

  а какво пречи и двете?
  напълно съм съгласна, да пишат за успелите българи, това би било много добре.
  но тези истории също трябва да бъдат разказани.
  за германските кланици имаше мног статии, и в английската преса, и в немската, и се видяха прнудени да променят някои условия. така че трябва да се пише за това, има съвсем реална полза.

 77. 77 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  По Коледа стават чудеса !

  Дневник , ИПИ и няколко други НПО-та са обърнали внимание на бели хетеросексуални български граждани !

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Разговорът тук чудесно илюстрира една от основните причини за лошия живот в България: липсата на солидарност между българите. С логиката "всяка коза за свой крак" няма как положението да се подобри.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Ирландска мечта, Американска мечта и прочие Мечти, са измислени от богатите дето не могат да намерат работници да им оберат ягодите и заради тива залагат на пропагандата. При капитлизма се бачка здраво, а след това се дава дупе, за да не те уволнят от работа. Такава е реалността. След време какето ще разбере, че само с д..е може да изкара за един час повече пари от колкото за цял ден работа на полето, дори и да няма данните на Сашка Васева...Но това е друга тема.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 80. 80 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Тъжна историйка!
  А още по-тъжното е че много от тези деца имат и образование, но образование което не може да им помогне за по-добра работа. Нямат знания и умения за нищо повече от бране на плодове и зеленчуци.
  И го осъзнават.
  Но вместо през “почивните” си месеци докато са в България да седнат и научат нещо, те изпукват спечеленото и напролет пак са по фермите.
  Тъжно.

 81. 81 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Това го пише в "Капиталът" на Карл Маркс. С това което получава там няма да живее много по-добре в Ирландия. Просто се използва разликата в стандарта. А за толкова труд е все едно, че работи на две работи у нас. Ще живее с подобен стандарт.

 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Експлоатираните се превръщат в най-жестоките експлоататори.

 83. 83 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 16 Весело

  "Работници, наети да берат плодове и гъби в Ирландия, се оплакват..."

  "Балканската мрежа за разследваща журналистика и "Ноутуърти"...Мария 🍒(Черешева)

  Това няква ирония ли е, или майтап? 😳😎

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално


  Пътуващите до Ирландия да не забравят тук да гласуват пак я за Борисов, я за Каракачанов, Доган. Може и за Корнелия, или Слави Трифонов. Или Сидеров. Избор имат.

 85. 85 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  До коментар [#31] от "padrino":Ако работят само 5 месеца, данъкът трябва да се плати в България и причината да са доволни е, че не го плащат там.
  —цитат от коментар 40 на Артър Дент


  Сигурен ли си? Защото аз съм сигурен, че не го плащат в Бг. Между Великобритания и Бг има договор за избягване на двойно данъчно облагане, тоест ако те са приели да плащат по тукашните условия НИКОЙ в Бг не може да им вземе едно пени.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 86. 86 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#74] от "owen":

  Чела сте прекалено емоционано. Никога не е късно за дообразоване или за промяна в специализацията, ако нечие образование не съвпада с нуждите на пазара на труда. От една страна имаме явно млади хора, студенти, които сезонно си изкарват пари по този начин - те ще излязат от тоя цикъл, защото, надяваме се, ще придобият по-добра квалификация. Това е нормален етап от развитието на много млади хора от непривилегировани семейства. Пък и младежи от богатите семейства отиват да пробват как е.
  За другите, чиято компетентност не стига за повече - ако това не им изнася, просто престават да го правят, но разбира се, след като се преквалифицират и доучат.

  Това ви го пиша от собствен опит, макар никога да не ми се е налагало да слизам така ниско в йерархията. Но всичко, което съм постигнал (без да съм хванал Бог за шлифера), е резултат на твърд труд и учение с много прежалени забавления в миналото и много преглътнати кривди по пътя. Много съм благодарен на нашите, че ми обчсниха навреме смисъла на учението и труда.

  Това не е в противоречие на изискването за подобрение наусловията на земеделски труд в Ирландия. Но е в противоречие на мелодрамата около това.

  E PLVRIBVS VNVM
 87. 87 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 16 Весело

  Поздрав, за сички дето знаят/помнят, що е то ПОЛЕЗЕН труд, бригада(с партитата), и съпричастност към Родината: https://youtu.be/J5RszzPyGEE 🇧🇬 ✊

 88. 88 Профил на qry39648641
  qry39648641
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "стефан иванов":А дори не трябва да споменаваме как Българите се прибират с 8/10 хиляди паунда (22/25 хиляди лева) чисти пари в джоба за 5 месеца работа с които живеят много добре за останалата част от годината. Ако се направи обобщение те взимат по добри пари дори от местните. И преди някой да тръгне да спори нека да обясня:Първите £12500 на година не се облагат с ДОД, тоест ако те изкарват по £2000 на месец за 5 месеца те ефективно плащат само социални осигуровки ( на £2000 това са към £140) всичко останало си е за тях. Храната е много евтина особено ако си готвят. Аз случайно се запознах със семейство от Пловдив които идват тук от 6 години всяко лято да берат ягоди за 5 месеца. Баща, Майка и дъщеря. След 5 месеца се прибират в Бг със спестени £30/35000, тоест си осигуряват близо 10000 лева на месец в България за следващите 7 месеца от годината. И после се чудят защо хората идват тук да берат ягоди.....
  —цитат от коментар 31 на padrino


  Абе ти сигурен ли си че им плащат 2000 паунда на месец , щото на мен ич не ми се вярва. По реалистично е да им плащат около хиляда.

 89. 89 Профил на qry39648641
  qry39648641
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички знаеят че ирландците са циганите на Англия , а манталитета на собствениците и мениджърите им е от времето на Чарлз Дикенз. Най-класическия пример е помияра Майкъл О Лиъри на Райън Еър. Само човек , който никога не е работил за ирландска фирма може да ги хвали.

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До 87:"jord bond"....Поздрав, за сички дето знаят/помнят, що е то ПОЛЕЗЕН труд, бригада(с партитата), и съпричастност към Родината....."

  Което нямало нищо общо с ангарията от турско време! По време на бригадите само сексът не бе забранен.

 91. 91 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До 87:"jord bond"....Поздрав, за сички дето знаят/помнят, що е то ПОЛЕЗЕН труд, бригада(с партитата), и съпричастност към Родината....."Което нямало нищо общо с ангарията от турско време! По време на бригадите само сексът не бе забранен.
  —цитат от коментар 90 на historama


  и пиенето

 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  .

 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  .

 94. 94 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Гневно

  Работници, наети да берат плодове и гъби в Ирландия, се оплакват от изтощително работно време, ниско заплащане и трудни взаимоотношения======================================================Капиталистът винаги заплаща минимално на работника, за да го държи в подчинение и да сведе жизненото му равнище до краен минимум. Карл Маркс
  —цитат от коментар 2 на Bornagain


  Абе все пак в чужбина плащат колко и да е малко все е тройно по добре от БеГето е стига да не работиш за българи поляци румънци и тн измислени фирми.Труден е емигрантския живот но хлябът е по хубав.

 95. 95 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  После се прибират в България болни, депресирани, но с малко повече пари. Заслужава ли си?
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Да йатегорично защото те такива от БГ заминават заради прекрасния живот и прекрасното заплащане в БГ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK