Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай

Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай

© ReutersVUI-202012/01 - това е името, което учените дадоха на новта мутация на коронавируса Sars-CoV-2, станала причина за продължаваща и в момента вълна от затваряне на границите в Европа за въздушни връзки с Великобритания. Поне 16 милиона души в Югоизточна Англия, включително Лондон, са поставени под максимална степен на ограничения.


Но засега вирусолозите могат да предоставят твърде малко информация, заключенията им се с "умерена увереност" за увеличена вероятност за предаване между хората и са основани на компютърно моделиране и "асоциации".


Главният медицински мениджър на Англия Крис Уити каза, че новият вариант, засечен и в Австралия, Южна Африка и Италия, може да бъде предаван до 70% по-бързо и може да увеличи стойността на R с 0.4 единици или повече (бел.ред - показатател 1 означава, че един носител заразява още един човек). Като се имат предвид данните до момента, изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди "Гардиън".
В документ, разпространен в неделя от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG), се казва, че "засега няма достатъчво данни, за да се направят заключения" относно:


- механизъм за увеличено препредаване (вкл. това дали човек е носител на по-голям околичество от коронавируса, честотата на възпроизводството му и т.н.)


- как са разпределени тези случаи по възрастови групи


- колко смъртоносен е новият щам, след като има съобщения за 4 починали на около хиляда случая (но тези данни трябва да се съопставят със сравним набор информация)


- дали мутацията защитава коронавируса от антитела на човешката имунна система (има твърдения, че е мутирал гликопротеин на върху на "шиповете", чрез които коронавирусът атакува клетките, а това е и слабото място на коронавируса, защото антителата "запушват" израстъци и през тях би могло да се влезе в коронавируса и той да бъде унищожен)


- възможно ли е повторно заразяване (сред 915 лица са регистрирани случаи на възможно повторно заразяване с новия вариант, но този показател трябва да бъде сравнен с адекватни данни, за да се прецени дали VUI-202012/01 е с по-висок показател за повторно инфектиране).


В търсене на по-категорични отговори от NERVTAG обявяват,, че в следващата седмица ще събират по-добри данни за сравнения по отделните показатели, проверява се дали тестовете могат да засичат мутацията, а за ефективността на ваксината ще е нужно повече време.


Досега по света е съобщавано за над 4000 мутации на Sars-Cov-2, от които може би само единици са от някакво значение, казва Мюге Чевик от NERVTAG. Всички вируси - включително коронавирусите - мутират непрекъснато, така че не е неочаквано появата на този нов вариант.


Данните, натрупани досега, са в съответствие с разбирането, че новият мариант е по-инфекциозен или може да се разпространява по-ефективно, но нямаме лабораторно потвърждение за това или каквато и да е идея защо се разпространява по-бързо, казва Стюарт Нийл, професор по вирусология в King's College London, цитиран от "Гардиън". Щамът беше свързан с 10% до 15% от случаите в определени райони преди няколко седмици, но миналата седмица той скочи до приблизително 60% от случаите в Лондон, допълва той.


Кое е тревожното?


Учените не знаят в момента ефекта от промените върху способността на коронавируса да инфилтрира клетките в белите дробове, гърлото и носната кухина, като взаимодейства с рецептор, наречен ACE-2.


Няма яснота как допускането, че мутацията е по-заразна, се отнася предимно към хора, които просто не могат да работят вкъщи и са принудени да пътуват и да са в контакт с други. Има вероятност и мутацията да се разпространява сред специфични групи - през лятото, например, имаше "испански щам", просто защото британци бяха почивали в Испания и от тях се разпространи из страната.


Затова специалистите предпочитат да наложат нови строги мерки и да сгрешат от прекомерна предпазливост, отколкото ситацията да излезе извън контрол. Според д-р Чевик властите във Великобритания действат решително в контекста на намеренията на милиони британци да се съберат за Коледа и Нова година с близки.


Повече яснота би трябвало да има след 2 седмици, т.е. около Нова година или в първите дни на януари. Добрата новина е, че междувременно е в ход ваксиниране на населението, а училищата са във ваканция. Но ако най-лошите допускания на вирусолозите се потвърдят, ще трябва да се спазва още по-строга дистанция и учениците може да бъдат принудени да останат вкъщи или поне персоналът в училищата да бъде подлаган на много по-строг контрол и тестове.


Учените още търсят отговори за мутирането на Sars-CoV-2, което според тях става средно два пъти в месеца, т.е. от "оригинала" от Вухан ни делят около 25 мутации. Ако ваксините се превърнат в движеща сила за честотата на тези мутации, това може да означава ситуация като с грипа - имунизиране всяка година според прогнозата за поредната сезонна версия на COVID-19.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Любопитно

  "...изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди "Гардиън"

  Защо тогава се вземат толкова тежки мерки

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  дъра бъра и един МАРМОТ завива КОВИДА в Станиол :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността"

  Така де, изглежда по-скоро средство за следващ още по-успешен бизнес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Тц тц тц
  "Учените знаят малко..."
  Пък ваксинират на воля...
  Всеки за себе си отговаря май?!

 5. 5 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Борката се чуди какво да излъже заради Брекзит... И малоумните веднага се хванаха на малоумния!

 6. 6 Профил на jkd1564O376
  jkd1564O376
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Въпрос на време беше китайците да пуснат нова подобрена версия на вируса за да обезсмислят ваксините. Сега ще се окаже, че само китайската ваксина предпазва ефективно от всички щамове.

 7. 7 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Масовото обвинение- фармаиндустрията създава изкусвени пандемии, намира свои следовници. Фармаиндустрията обаче е широкоспектърна, какво става с производството на препарати: против въшки, освежители на лoш дъх, лосиони против акне, фитнес добавки.....

 8. 8 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо тогава се вземат толкова тежки мерки
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  Защото мутацията идва от Солсбъри, където живееха Скрипал.


  До коментар [#1] от "pet_fire":

 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Любопитно

  "...изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди "Гардиън"Защо тогава се вземат толкова тежки мерки
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  Мерките не са тежки.Само така изглежда.🐵

  Много съм прост
 10. 10 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Андонов":

  Ти вземи тия бързи 2 милиарда от ваксини с този великолепен ПР, пък въшките няма да избягат...

 11. 11 Профил на jkd1564O376
  jkd1564O376
  Рейтинг: 60 Неутрално

  "...изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди "Гардиън" Защо тогава се вземат толкова тежки мерки
  —цитат от коментар 1 на pet_fire

  Защото рискът от тежко заболяване или смъртност са си високи и по принцип, просто новият щам се разпространява по-бързо, което значи повече заразени за по-кратко време. Отделен въпрос е, че все още не може да се каже категорично дали не е и по-смъртоносен, така че защо да рискуват.

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  Ейй, няма мира, ей! Версия 1.0 още не е минала/захлъхнала и пуснаха 2.0, дори 2.1 има, аман от вируси вече. И съм сигурен, че през тая година се случиха две неща със сигурност - някои от хората яко се пообразоваха на тема вируси (биология), а други яко забогатяха. Аз, за съжаление, не влизам и в двете групи...

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Весело

  Въпрос на време беше китайците да пуснат нова подобрена версия на вируса за да обезсмислят ваксините. Сега ще се окаже, че само китайската ваксина предпазва ефективно от всички щамове.
  —цитат от коментар 6 на jkd1564O376


  няма се плашиш очакваме 2020CE :D:D:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Весело

  Това беше ясно, дори и за "малограмотни4 като мен, от месеци напред, говорихме, говорихме и как да се предпазим от този изкуствено създанен вирус и неговите "разклонения", но, който чел, чел....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  Защото далеч не е сигурно какво точно причинява новата версия на ковида, а причини за притеснения има доста ! Дано да не е по - смъртоносен....

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Пак на първото квадратче - нищо не знаем за новия щам. За всеки случай се ваксинирайте, ама не е сигурно дали ваксината работи, щото е нов щам, така че още маски, дистанция и локдауни до пълно изтрещяване и загуба на нормалност. И като почне да отстъпва новият щам - пак трети нов и пак същото.

  Как пък точно държава, дето вписваше заразените в Ексел и им преляха таблците, толкова чевръсто почна да проследява щамове, че и им изследва заразността. Която заразност се оказа точно по поръчка за нов локдаун, след като старият аха-аха да изтече...

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Правилно!
  Превантивните мерки са най-уместни в случая!
  Ако изпуснем момента после става по-трудно и по-сложно!

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  То при нас ,,положението” и без друго си е доста изпуснато

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Ресторанти, барове и дискотеки им бяха толкова важни...

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Отдавна го пиша - политиците няма лесно да се откажат от извънредната власт, кояко докопаха покрай истерията с коронавируса. Все ще измислят или мутация, или друг вирус ще борят (а вируси и мутации има много), но "мерките" няма да паднат...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Китайците удариха джакпота. Целия западен свят ще е затворен следващите 5 години.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3040 Весело


  Учените може и да не знаят, но Фейсбук вече знае. Даже това дето и самият вирус не го знае.

 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Аллах, аллах...-Реджеп Иведик

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#6] от "jkd1564O376":

  И случайно китайската атака съвпадна с РНК ваксинация.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#12] от "geordgeo":

  Случиха се и трето нещо, от борсите бяха изтрити едва 2-3 трилиона , а се напечатаха повече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  Остават два часа и половина по гринлуич до00,00 21,01,2020 крайният срок за сделка и изведнъж цяла Европа тропна по масата и дадоха ултиматум на ОК подписваш или се събуждаш блокиран като краставо куче в клетка :D:D:DD:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 27. 27 Профил на dem18646172
  dem18646172
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чудят се сво оправдание да си търсят за Брекзита..

 28. 28 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Aй сега всяка година ковид ваксина.
  То бива, бива, ама цял бивол за мезе не бива.

 29. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 933 Весело

  Това име Ви-уй само някой наясно с възстановяването на икономиката ще да го е дал...

 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1069 Весело

  Вирусът си търси хранителната среда!
  Търсиме зеленчуци от Обеля, Люлин, Красна Поляна и Западен парк

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "...изглежда мутацията не повишава риска от тежко заболяване или смъртността, твърди "Гардиън"Защо тогава се вземат толкова тежки мерки
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  За да изплашим още повече хората и те да се "ваксинират". Понеже много се дърпат и не са достатъчно уплашени, та да си вкарат в телата каквото им поднесат.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Оказа се, че един мой голям приятел, доктор, с който преди няколко месеци се скарахме, поради това, че беше пиян, и наговори куп глупости, вчера ми звъна, вдигнах, говорихме, и ми сподели (същия е наистина научно луд, чете всичко, което излиза на немски и английски)', и ми каза, до какви истини е достигнал. Изводите му са сериозни, вируса според него е 10000% изкуствен, знае какво ще се случи след два, три, пет, седем месеца... Между другото, хората които е лекувал, до един са излекувани. Малък извод от разговорите ни, който мога да си направя е, че хора, заболели с бронхопневмония, двустранна или едностранна, без лекарства за рареждане на кръвта, не могат да оцелеят в следващите 2-6 месеца...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  "Учените не знаят......."

  Учените май нищо не знаят!!!!
  Логично, след като пари се дават за екшъни, футбол, лигави поп и фолк звезди, всякакви средства за поразяване и умъртвяване и най-вече за разчесване на....
  И много малко за наука.
  "Сит търбух, за наука глух!"

 34. 34 Профил на Идиот Идиотов
  Идиот Идиотов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Това значи ли, че ваксините, кооито ще бъдат закупени, са вече безполезни?

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2029 Весело

  Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай
  ...
  А защо бе ги избием превантивно, като прасетата заради опасността от чума? 😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  И какво друго?

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Може пък да се окаже убава тая мутация, например да не е по-опасен от грип, но да създава антитела, които не позволяват заразяване и с другите щамове. Може Бог да е решил отново да изгони търговците от храма и да ни е пратил естествена ваксина. Не е много вероятно но ...може :)

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":

  Много искаш да знаеш! Само тийзъра е без пари, романа се плаща

 39. 39 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай
  —цитат от коментар 0 на заглавие  А бе вие да не си мислехте,
  че като има "ваксини"
  ваксинирате се
  и хайде хоп, готово?!?
  Ще си живуркате, както преди?!?
  Няма да стане!
  Даже и филми вече пускат
  та да си знаете, какво ви чака?!?
  https://www.youtube.com/watch?v=gXlOSEafzhY
  Много е лесно, разказват ви за "covid-23"!

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#34] от "Идиот Идиотов":

  “Това значи ли, че ваксините, кооито ще бъдат закупени, са вече безполезни?”

  Не, няма да са безполезни - ще донесат печалба на производителя си.

  Що се отнася до въпроса дали създават имунитет, за нито една от наличните на пазара ваксини не са минали шест месеца от тестването на първите доброволци. Първите данни за наличието на евентуално три или шест месечен имунитет ще излязат през април. Но дотогава не е изключено ваксинираните през декември да прихван или от същия или от новия щам.
  Преди 11 месец писах, че няма как да се създаде нова ваксина за по-малко от 18 месеца - само за тестването на имунитета са необходими 13 месеца. Но при налието на мерак да се изхарчат “едни пари” в повече, що да не бъдат усвоени!?

 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  До коментар [#39] от "vagabond66":  Любопитно

  Учените знаят малко за мутиралия COVID-19, драстичните мерки са за всеки случай

  —цитат от коментар 0 на заглавие  А бе вие да не си мислехте,
  че като има "ваксини"
  ваксинирате се
  и хайде хоп, готово?!?
  Ще си живуркате, както преди?!?
  Няма да стане!
  Даже и филми вече пускат
  та да си знаете, какво ви чака?!?
  https://www.youtube.com/watch?v=gXlOSEafzhY
  Много е лесно, разказват ви за "covid-23"!
  —цитат от коментар 39 на vagabond66


  На!
  Ето ви и още от света,
  в който искат да ни накарат да живеем!

  https://www.youtube.com/watch?v=d4v5J-IayLw

 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Всяка есен ще препрограмират РНК ваксината и пак ще ни имунизират. Очаквано.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  И колко щама са създадени изкуствено? Или непрекъснато се създават ... с китайска производителност? И от кога - 2002 г. САРС, 2012 г. - МЕРС?

 44. 44 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Оказа се, че един мой голям приятел, доктор, с който преди няколко месеци се скарахме, поради това, че беше пиян, и наговори куп глупости, вчера ми звъна, вдигнах, говорихме, и ми сподели (същия е наистина научно луд, чете всичко, което излиза на немски и английски)', и ми каза, до какви истини е достигнал. Изводите му са сериозни, вируса според него е 10000% изкуствен, знае какво ще се случи след два, три, пет, седем месеца... Между другото, хората които е лекувал, до един са излекувани. Малък извод от разговорите ни, който мога да си направя е, че хора, заболели с бронхопневмония, двустранна или едностранна, без лекарства за рареждане на кръвта, не могат да оцелеят в следващите 2-6 месеца...
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Откривателя на ХИВ е на същото мнение.

  French Nobel prize winner: ‘Covid-19 made in lab’

  https://www.connexionfrance.com/French-news/Disputed-French-Nobel-winner-Luc-Montagnier-says-Covid-19-was-made-in-a-lab-laboratory

 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  До коментар [#27] от "dem18646172":


  Чудят се сво оправдание да си търсят за Брекзита..
  —цитат от коментар 27 на dem18646172


  Всъщност, "брекзита" ряпа да яде
  в сравнение с "ковида"!
  Не само във британско
  ще се оправдават с него-"вирусът"!

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално


  Всяка есен ще препрограмират РНК ваксината и пак ще ни имунизират. Очаквано.
  —цитат от коментар 42 на half truth


  Ваксината за новия щам ще е като новия ще е като новия Уиндолс....мине се не мине, плащайте и преинсталирайте!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Въпросът е имат ли принос ваксините в УК за появата на тая мутация или не..

  Утре е новия съвпад на 5-те двойки на Ванга.. около първия настана суматохата с Ковид в Европа.. сега очквах нещо по-тектонично.

 48. 48 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Ваксината за новия щам ще е като новия ще е като новия Уиндолс....мине се не мине, плащайте и преинсталирайте!
  —цитат от коментар 46 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  ЗаБил Гейтс който има патенти за mRNA технология. Това не е случайно. Човека прибира лицензионна такса от всяка доза. стар бизнес модел с ново приложение..

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Юруш на фармацевтите за нова ваксина.
  И всичките щамове засягат най-вече европеидната (бялата) раса. китайчетата проблеми нямат.

 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  За съжаление, най-нероятно, скоро ще разбереш...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 51. 51 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Дневник, колко грешки има в тази статия. Не използвате ли проверка на правописа?

 52. 52 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":За съжаление, най-нероятно, скоро ще разбереш...
  —цитат от коментар 50 на hamiltonf


  Работата е дебела. Има поне 3-4 щама подготвени и чакат. Триченето тепърва започва ако не ги окачим на дърветата някои елементи.

  The Great Reset не е измислица

 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Не изглежда успокоително :) :

  https://virological.org/uploads/default/original/2X/8/80b48244e0484fe8ba8b30722792f4b45462e314.png

  https://virological.org/t/preliminary-genomic-characterisation-of-an-emergent-sars-cov-2-lineage-in-the-uk-defined-by-a-novel-set-of-spike-mutations/563

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Вкараха ни във вълнуващ филм. Скоро цялото човечество ще заработва само за хляб и ваксини, всеки няколко месеца циркът отново ще заработва за няколко милиарда послушковци.

 55. 55 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Епизод 2 на ковид сериала на ужасите. Споко бе, нали маските "пазят", няма да се плашите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#50] от "hamiltonf":

  “За съжаление, най-нероятно, скоро ще разбереш...”
  С началото на ваксинацията ... от 27 декември? Или с недоживелите за втората доза, след 26 януари?

 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Надеждата е че ваксините ще действат и върху тази вариации, и върху стотиците други.
  По тревожното е че междувременно огромно мнозинство от хора не са променили поведението си.
  Не ограничават пътувания, събирания, банкети, партита ресторанти, пазаруване.
  Най вероятно е защото си мислят че ако са под определена възраст и вирус не ги лови.
  Може и така да е, но пък страдат от последствията от затворената икономика и ограничените пътувания дори повече.
  Шарен свят, трудно е да ги разбереш.

 58. 58 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Оказа се, че един мой голям приятел, доктор, с който преди няколко месеци се скарахме, поради това, че беше пиян, и наговори куп глупости, вчера ми звъна, вдигнах, говорихме, и ми сподели (същия е наистина научно луд, чете всичко, което излиза на немски и английски)', и ми каза, до какви истини е достигнал. Изводите му са сериозни, вируса според него е 10000% изкуствен, знае какво ще се случи след два, три, пет, седем месеца... Между другото, хората които е лекувал, до един са излекувани. Малък извод от разговорите ни, който мога да си направя е, че хора, заболели с бронхопневмония, двустранна или едностранна, без лекарства за рареждане на кръвта, не могат да оцелеят в следващите 2-6 месеца...
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Познаваш МангъЗов? Следващия път му предай "ДТЕПМ" от мен :)

 59. 59 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#52:"jkk33697208"][/quote]

  30-40 са! От сигурен източник (фейсбука и два руски сайта)!

 60. 60 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ЗаБил Гейтс който има патенти за mRNA технология. Това не е случайно. Човека прибира лицензионна такса от всяка доза. стар бизнес модел с ново приложение..
  —цитат от коментар 48 на jkk33697208


  Той има и патент за 5G!!!
  Има и патент за чиповете!
  А омразният Маск, прикривайки дейността си с ракетки, носи вирусите от лаборатория на Луната и ги дава на Бил Гейц!
  (Също и това го прочетох във фейсбука и три руски сайта!)

 61. 61 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Въпросът е имат ли принос ваксините в УК за появата на тая мутация или не..Утре е новия съвпад на 5-те двойки на Ванга.. около първия настана суматохата с Ковид в Европа.. сега очквах нещо по-тектонично.
  —цитат от коментар 47 на Ivan Stoev


  Разбира се че е заради ваксините, в УК ваксинират още от септември с тях!

 62. 62 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  Сугурно още не отрезнял вашият приятел, поне по отношение произхода на вируса. А за разредителите на кръвта е ясно още от Април когато в САЩ стана ясно, че най-лошия ефект от заболяването е микросъсиреци в кръвта които могат да се натрупат в различни органи с дългосрочен ефект който може и да е фатален.

 63. 63 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 81 Неутрално

  [quote#48:"jkk33697208"][/quote]

  Така и не разбрахте, че интереса на Бил Гейтс е във използването на познати вируси и на РНА за атакуване и унищожаване на ракови клетки - защото Бил Гейтс е преди всичко хуманитариан и голям човек. Много елементарен (прост?) човек трябва да си, за да си мислиш, че човек със 120 милиарда богатство който е дарил досега над 36 милиарда, иска да превзема света заради още пари.

 64. 64 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 81 Неутрално

  [quote#58:"stanishev"][/quote]

  Искрено се смях на коментара :-)

 65. 65 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  [quote#52:"jkk33697208"]
  —цитат от коментар 59 на stanishev
  30-40 са! От сигурен източник (фейсбука и два руски сайта)![/quote]

  Не. Източник са правителствени документи лийкнати в Канада. 2021 ше ви тричат с ковид21 висичките ковидисти.

  Много по заразен е. ковидметъра ще ти се счупи от кеф като скочат случаите. Локдауновете ще са от най стриктните. Никой не излиза.

  Икономиката рухва. Универсален базов доход бива въведен понеже почти всички са безработни .

  Започват бунтове и военните излизат на улицата.Имаме криза. Глобалистите и самоназначилият се за елит излизат с "решение".

  Глобален ресет на всички дългове и въвеждане на извратена форма на корпоративен комунизъм по китайски модел. Премахване на частната собственост. План замислен преди 20 години:

  https://www.imf.org/external/np/exr/ib/2001/071001.htm
  https://www.weforum.org/agenda/2020/06/now-is-the-time-for-a-great-reset/

  Който разбра, разбрал

 66. 66 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Бил Гейтс е преди всичко хуманитариан и голям човек.
  —цитат от коментар 63 на vpt


  Бил Гейтс да вземе като един добре заработил пенсионер да си разцъква белота и таблата и да си обикаля света.

  Никой не го е молил да става "филантроп". Но аз лично не искам нищо от него. Достатъчно зло направи на света с налагането на скапаният си уиндоус.

  А колко изобщо е филантроп съвсем друга тема, за последните 5 години си е удвоил нетното богатство. Това е от много раздаване...

 67. 67 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  А омразният Маск, прикривайки дейността
  —цитат от коментар 60 на stanishev


  Мъск каза, че няма да се ваксинира и, че Гейтс е некадърник, който се занимава с неща които не са му работа.

  Мъск е пич. Гейтс е г...

 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#67] от "jkk33697208":

  Така ли ви учи другарката от дигиталний отдель?
  Тоз е пич, а онзи е Г...?
  А товарищ Путин пич ли е?
  Или не е?

 69. 69 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#68] от "Таралеж":

  Мъск праща хора на луната. Гейтс се занимава да им трови децата.

  Това са фактите.

 70. 70 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#69] от "jkk33697208":

  Така ли пише във Фейса?
  Или другарката така каза?
  Нищо против Мъск нямам, но не си спомням да е пратил някой на Луната. Прави ракети за да върши платени услуги на правителството и фирмите. Нищо лошо!
  А пък Благотворителната дейност на Бил, а и на стотици други милиардери е за похвала.
  Особено когато помагат на бедни африкански народи да имат достъп до вода, храна, ваксини, лекарства.
  Някой от твоите руски олигарси да е дал нещо за благотворителност?

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#37] от "uq":
  Ако погледнем на нащата от християнска гледна точка - тя работата ачик, ачик.
  Миналата година пък срещу Рождество се научихме от телевизорите, че са открили поредния нов вирус някъде в Китай, ама не му обърнахме много внимание.
  Точно на Нова Година, на 1ви Януари този човек:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Тедрос_Гебрейесус #/media/Файл:Mukhisa_Kituyi,_Houlin_Zhao,_Tedros_Adhanom_Ghebreyesus_with_Sophia_-_AI_for_Good_Global_Summit_2018_(41223188035)_(cropped).jpg

  можеш да сравниш Лукавия с Нашия Спасител

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Иисус_Христос #/media/Файл:Christ_the_Pantocrator_by_Jovan_Zograf_(1384).jpg

  софрмира Щаб във Женева и започнаха работа по темата.

  През Януари, до към средата на Февруари никой не им обръщаше внимане, обаче в средата на Февруари направиха една фалшификация, търговците на бъдеще по борсите се подплашиха и се започна.

  Срещу Великден борбата за душите на човеците стана ожесточена, като според телевизорите ако влезеш в християнски Храм, ти си мъртъв със сигурност, според сужителите на Лукавия.

  Някъде през Май-Юли слжителите на християнската Църква най-високите слижби - папи и патриарси, вдигнаха бялото знаме и надянаха маските.

  Хората осиротяха, обзе ги библейски Страх, а рогатите почнаха да се гаврят с тях с всякакви изчанчени "Мерки" - маски, дезинфектанти, карантини, почнаха да млатят с палките по площадите, арестуват, дори убиха един в Албания ако не спазваш мерките на Лукавия.
  Докторите избягаха и отказаха да преглеждат, болниите ги затвориха за всичко друго освен дяволския грип. Родилки дори не приемаха, ако нямаш писиар китап от Сатаната.

  И следа като бяха омаломощени им предложиха спасителните ваксини. Храмът беше празен, с много малки изключения служителите Божии се дистанцираха социално според "Мерките".

  Календарът се извъртя и пак дойде времето когато християните отбелязват Рождеството, което дава Надежда за Спасение.

  Оказа се, че все пак са останали няколко, не много не все пак ги има, вярващи и Църковни служитеи, които се готвят да отбележат Празника.

  Това вбеси Лукавия и те ти нов вирус, още по-страшен, още по-неизвестен.
  "Царете" разплющяха камшиците с новите "мерки", търговците приготвят новите илачи и ваксини, със сигурност ще има нови Щабове.

  Ще видим как ще се развията нещата.

  Важно е да не губим Вярата си.

  Всеки сам си избира в какво да Вярва в трудни моменти.

 72. 72 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#70] от "Таралеж":

  комунистическата отрова е свикнала само да взема и краде , не да дава , беше то на времето ,когато държеше всички в подчинение и бедност ,днес вече се борят само за собственото си благополучие , само че вече и на западняците взе да им светва колко червена пасмина са вкарали в държавите си и как са стигнали чак до върховете ,да им саботират и икономика и политиката , ще има промени и то яки .

 73. 73 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Това значи ли, че ваксините, кооито ще бъдат закупени, са вече безполезни?
  —цитат от коментар 34 на Идиот Идиотов


  Не са безполезни.Ваксините укрепват здравето и помагат да се избегне кариеса.🐵

  Много съм прост
 74. 74 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ЗНАМ НЕЩО КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ И КОЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА , СИГУР ВЕЧЕ ДВЕСТА ПЪТИ СЪМ ГО ПИСАЛ ПО САЙТОВЕТЕ , НЕ СТРУВА ПАРИ , НЕ ИСКАМ ДА ИЗВРЪТКАМ НИКОЙ , ПРОСТО ЧАКАМ НЯКОЙ ДА МЕ ПОПИТА КАКВО ЗНАМ , ЩЕ ПОЧАКАМ

 75. 75 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#74] от "reply":

  И аз знам нещо което ти не знаеш, ама чакам да ме попиташ.

 76. 76 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Означава ли това, че вече има и твърде чувствителни тестове и за идентификация на мутации на ковид?

  maribo2005
 77. 77 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#74] от "reply":

  Аз знам, че нищо не знаеш, но има хора, и това не знаят........мда

 78. 78 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Може пък вируса да се казва ,, Твърд Брекзит 20/21,, , и хората требе да си стоят у дОма, за по-сигурно.........мда

 79. 79 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Мутация чушки, идеята е просто всички да бъдат фалирани, че много забогатяха напоследък, а това ги прави независими. Големият рестарт, в който шепа американски и китайски олигарси държат всичко.

  -voxy
 80. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#70] от "Таралеж":

  Помощта на Бил Гейтс и другите "филантропи" в Африка е безгранична и многопластова. Ваксини срещу тетанус, тайничко комбинирани с ваксини за контрол на раждаемостта. ГМО "супер семена", които наред с всички гадости, произтичащи от ГМО , са патентовани и разоряват стопаните с необходимостта да ги плащат отново всяка година.

 81. 81 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  К19 е поредния грип , към които е добавена много алчност .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 82. 82 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pomak":НЕ СЕ БЪЗИКАМ ЗНАМ НЕЩО МНОГО ВАЖНО КОЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА , НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ЩЕ ПОЧАКАМ ОЩЕ , ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО ПОЧНЕ И ЗА СЛАМКАТА ДА СЕ ЛОВИ ЩЕ СЕ СЕТИ И ЗА МЕНЕ

 83. 83 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pomak":

  НЕ СЕ БЪЗИКАМ ЗНАМ НЕЩО МНОГО ВАЖНО КОЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА , НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ЩЕ ПОЧАКАМ ОЩЕ , ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО ПОЧНЕ И ЗА СЛАМКАТА ДА СЕ ЛОВИ ЩЕ СЕ СЕТИ И ЗА МЕНЕ

 84. 84 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#75] от "uq":НЕ СЕ БЪЗИКАМ ЗНАМ НЕЩО МНОГО ВАЖНО КОЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА , НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ЩЕ ПОЧАКАМ ОЩЕ , ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО ПОЧНЕ И ЗА СЛАМКАТА ДА СЕ ЛОВИ ЩЕ СЕ СЕТИ И ЗА МЕНЕ

 85. 85 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  ++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK