ЕС може да одобри днес първата COVID ваксина - какво следва

ЕС може да одобри днес първата COVID ваксина - какво следва

© ReutersЕвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) може още днес да даде одобрението си за ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech. Ако оценката на експертите е положителна, тя ще е валидна за всички държави от Европейския съюз, включително България. В сряда би трябвало Европейската комисия да вземе решение за допускането на продукта до единния пазар, но обикновено в Брюксел следват логиката на агенцията, която заради Брекзит се премести от Лондон в Амстердам.


Европейските доставки тръгват в специални хладилни камиони от завод на юг от Антверпен. В България първата ваксина може да бъде поставена в неделя, 27 декември, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Как, кога и при какви параметри е сключен окончателен договор още не е ясно.


Засега количеството е символично за страна с около 7 милиона души население - 10 хиляди дози, т.е. за 5 хиляди души (над 16 години), тъй като ваксинирането става на два пъти в рамките на три седмици.

 • Реалният брой на ваксинираните може да се окаже по-малък заради това, че някой е пропуснал да се яви за втората доза, уплашил се е от страничните ефекти или е получил по-тежки симптоми, повяващи се от 2 до 14 дни след първата инжекция от 0.3 мл.

Следващите по-големи количества се очакват през февруари и началото на март. Тепърва се очаква одобрение от ЕМА на 6 януари на ваксината на Moderna. Останалите компании още не са приключили тестовете си, за да кандидатстват за разрешение от агенцията.
Тепърва ще се разбере на практика как точно ще се организира и извършва виксинирането, тъй като продуктът на Pfizer/BioNTech се превозва и съхранява при много ниски температури, а разпечатването на опаковката е свързано с ограничения във времето за използването на съдържанието и колко пъти може да се отваря специалната кутия, пълна със сух лед.


Във Великобритания ваксинират и направо в колата.

© Reuters

Във Великобритания ваксинират и направо в колата.


От завода до инжекцията


Първите дози за България на практика би трябвало да са в две опаковки - производителят поставя в една от тях малко под 1000 флакона от ваксината, а според етикета всеки флакон съдържа 5 дози (в САЩ се появиха съобщения, че е оставала течност и за шеста доза, регулаторът FDA позволи тя да не се изхвърля, но медиците не смеят да я използват без изрична инструкция от производителя).


След пристигането на "кашоните" съдържанието трябва да се прехвърли в специални хладилни камери, поддържащи между минус 60 и минус 80 градуса температура. Позволено е временно съхранение в контейнерите със сух лед, но това не е заместител на фризера и има строги правила за допълването със сух лед. Повторно замразяване не се позволява, продуктът се държи на тъмно - без излагане на стайна, слънчева или ултравиолетова светлина.


Флаконите са разпределени в опаковки по 25 или 195 броя и след изваждане от фризера трябва да престоят до 2-3 часа, за да се размразят в обикновен хладилник (2-8 градуса температура). В размразено състояние престоят е до 5 дни (120 часа). Ваксината се получава в деня на поставянето след затопляне до стайна температура и инжектиране във флакона на 1.8 мл физиологичен разтвор (0.9% разтвор на натриев хлорид, който Phizer не осигурява). Флаконите могат да престоят при температура до 25 градуса до 2 часа преди смесване, а след смесването - не повече от 6 часа. Ако някой флакон с готова ваксина остане след този срок, се изхвърля.


В началото при малки количества, използвани на ограничен брой места и с по-лесни за контролиране групи хора, задачата не изглежда много сложна. Въпросът е дали няма да се превърне в логистичен кошмар, когато трябва да се ваксинират стотици хиляди българи. Кампания с подобен мащаб е предизвикателство за всяка държава - от осигуряването на достатъчно хора, способни не просто да бият инжекции, а да следват протокола на производителя, до сигурността на съхраняване и транспортиране на ваксините (в чужбина местата обикновено се пазят в тайна, а със сигурността се занимават спецслужбите).


В Мексико полиция и армия тренира ескортиране на доставка на ваксина.

© Reuters

В Мексико полиция и армия тренира ескортиране на доставка на ваксина.


Синхронизирана кампания в Европа


Натискът да се ускори началото на ваксинирането в ЕС, както и предоставянето на повече данни от компаниите, е причината за изтегленя напред спрямо първоначално обявените дати на заседанието на ЕМА за продукта на Pfizer/BioNTech (от 29 декември на 21 декември) и на Moderna (от 12 януари на 6 януари). Но това на практика не е нормално одобрение за ваксината, а извънредна процедура, в която се преценява, че макар да няма изчерпателна информация в кризисна ситуация ползите са по-големи от рисковете.


В рамките на 24-72 часа след решението на Европейската комисия би трябвало да започне координираното ваксиниране в Германия, Франция, Италия, Испания и още 4 страни, които ще си споделят информация как върви процесът. Междувременно условието на ЕМА за одобрение изисква специален мониторинг за безопасността на ваксината, контрол над производството ѝ, проверка дали може да се прилага на деца и задължение на производителите всеки месец да изпращат подробни отчети.


В Европа страните мобилизират студенти, пенсионирани лекари, аптекари и военни. Ваксинирането ще се извършва в болници и домове за възрастни хора, а за масова кампания сред населението - в специално оборудвани спортни зали и изложбени центрове и дори сглобени павилиони на градски площади в Италия. Отделят се и допълнителни средства - в Германия, например привличат с до 140 евро на час пенсионирани лекари и медици, работещи за компании.


В такива фризери за дълбоко замразяване трябва да се съхранява ваксината, чакаща одобрение днес.

© Reuters

В такива фризери за дълбоко замразяване трябва да се съхранява ваксината, чакаща одобрение днес.


Мащабна кампания - от пролетта на 2021 г.


Но реално масовата кампания едва ли ще започне преди края на март и началото на април.


За да се надява на някаква по-солидна защита, Европа трябва да ваксинира около 70% от 450 милиона души, а това са 315 милиона европейци. Великобритания съобщи, че в първата седмица на кампанията са ваксинирани 140 000 души, но това не е ориентир за темпото, което може да подъдржа Европа. Причината е, че има различни правила в отделните държави. Във Франция ваксинирането става в присъствието на лекар, но в Германия инжекцията може да постави и друг, стига преди това човек да се е консултирал с лекар.


Различен ефект ще оказват и мерките за дистанция между събралите се за ваксиниране, както и времето, отделено за процедурата. В България са предвидени по 20 минути на човек.


ЕС може да одобри днес първата COVID ваксина - какво следва

© Reuters


Докъде стигнаха другите ваксини


Британската AstraZeneca и Университетът в Оксфорд кандидатстваха във Великобритания след като на 23 ноември обявиха ефективност от 70% до 90% при два различни начина на поставяне. Не е ясно дали британският регулатор ще се задовили с обяснението в предварителните данни на това разминаване. ЕМА провежда синхронен преглед на тестовете, но пред нея още не е подавано искане за одобрение.


Американската Johnson & Johnson (става дума за фарма-поделението ѝ Jansen) планира да покаже данните от тестове през януари и ако те са добри, да кандидатства в САЩ през февруари. За да ускори процеса, компанията намали на 9 декември броя на участниците в клиничните тестове от 60 хиляди на 40 хиляди.


Американската Novavax провежда последна фаза от изпитанията във Великобритания и се очаква да обяви резултати някъде през първото тримесечие на 2021 г. a Масовото тестване в САЩ може да започне до края на годината.


Френската Sanofi и британската GlaxoSmithKline имат проблеми, защото втората от трите фази на изпитания е показала недостатъчна имунна реакция у възрастните хора. Нови тестове са предвидени за февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Препоръчително е в тези чувствителни моменти медиите да се придържат към фактите, защото иначе губят доверието.
  А фактите са:
  Американския Панел гласува с 17 ЗА, 4 ПРОТИВ одобрение на Пфайзер.
  4те протива са поради недостатъчно данни за ваксината в групата 16-18г.
  Появиха се и съобщения за вярно рядко, но тежки алергични реакции.
  Така че придържайте се към официалните съобщения от регулаторите, а не към вестници и сайтове с противоречива репутация.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Чакаме с нетърпение ваксината.Ние сме много щастливи,че за толкова кратко време се съдадоха толкова мноо ваксини.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Дано с одобрението на ваксината
  да дойде и новината за „мек Брекзит“

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Дано с одобрението на ваксината да дойде и новината за „мек Брекзит“
  —цитат от коментар 3 на hrx16647690


  Мекото не върши работа🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 460 Неутрално

  За Пфайзер/Бионтех наистина трябва зашеметяваща логистика. 10 000 ваксини са реално 2 кашона. Всеки кашон съдържа 5 кутии с по 195 шишенца като това на снимката. Едно шишенце съдържа 5 ваксини. Кашоните могат да се отварят 2 пъти дневно за 60-90 секунди. Следва разтапяне до стайна температура и оттам ваксинация. Всеки кашон има Джи Пи Ес и датчик за температурата за да се знае къде е във всеки момент и дали ваксината не се е развалила.

  https://www.youtube.com/watch?v=JcafyRM5w2U

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  Само на мен ли ми изглежда странно, че след всичките изцепки на Боко по телевизия/ФБ и т.н България до края на Февруари или началото на Март ще има ваксина само за 5000 души при официално население от 7 милиона? Нидерландците съощиха, че само до края на тази година ще получат половин милион а Бг само 10000? Голямо Европейско сътрудничество е това......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4551 Весело

  За Пфайзер/Бионтех наистина трябва зашеметяваща логистика. 10 000 ваксини са реално 2 кашона.
  —цитат от коментар 5 на puknatastotinka


  Няма страшно, Боко сега ще прати правителствения самолет да ги докара и това ще бъде излъчено във ФБ от Севда ТВ 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Няма страшно, Боко сега ще прати правителствения самолет да ги докара и това ще бъде излъчено във ФБ от Севда ТВ 😂😂😂
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Че ги метне у багажника на жигу...ъ-ъ-ъ, жипа и за 2 дена е на Видин!

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Принципът е, че се инжектира такава рибонуклеинова киселна, която носи информация за един от повърхностните белтъци на коронавируса. Тази РНК намира пътя си до клетките и в резултат на ваксината се образува белтък, нашият организъм реагира с поява на имунни клетки, които ще разпознават коронавируса. Така организмът ни ще бъде подготвен за среща с коронавируса. В същото време РНК-молекулите са нестабилни, влизат в тялото на човека, свършват работата си и се разпадат, затова е толкова добър профилът на безопасност на ваксините, базирани на РНК, каза вирусологът.

  Запитана дали е възможно ваксинираният да заразява, доц Николаева обясни, че ваксината не е заразен материал, не е вирус, ваксината не е на принципа на живите ваксини, които заразяват."

  Но пък страничните ефекти са точно както при живи ваксини

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4551 Весело

  Че ги метне у багажника на жигу...ъ-ъ-ъ, жипа и за 2 дена е на Видин!
  —цитат от коментар 8 на puknatastotinka


  Ех колко магистрали ще обиколи, това ще бъде пътуване за МИЛИОНИ в буквален и преносен смисъл 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Цялата пандемия е политическа, включително и решението за одобрение. Всички държави вече имат графици за ваксинация, някакави мижави комисии щели нещо да решават. Решението е взето от Меркел отдавна.

 12. 12 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 142 Неутрално

  В България едно кашонче, символично, за пропаганда на мутрата и малко снимки.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Принципът е, че се инжектира такава рибонуклеинова киселна, която носи информация за един от повърхностните белтъци на коронавируса. Тази РНК намира пътя си до клетките и в резултат на ваксината се образува белтък, нашият организъм реагира с поява на имунни клетки, които ще разпознават коронавируса. Така организмът ни ще бъде подготвен за среща с коронавируса. В същото време РНК-молекулите са нестабилни, влизат в тялото на човека, свършват работата си и се разпадат, затова е толкова добър профилът на безопасност на ваксините, базирани на РНК, каза вирусологът.Запитана дали е възможно ваксинираният да заразява, доц Николаева обясни, че ваксината не е заразен материал, не е вирус, ваксината не е на принципа на живите ваксини, които заразяват."Но пък страничните ефекти са точно както при живи ваксини
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  А да не искаш страничните ефекти да са като едно голямо уиски с лед?! Нали затова е създадена ваксината, да провокира имунната система да се бори с реални вируси! Аман от разбирачи на всичко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Нидерландците съощиха, че само до края на тази година ще получат половин милион а Бг само 10000? Голямо Европейско сътрудничество е това......
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Заради такова „сътрудничество“ Б.Джонсън заби шута на ЕС

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 460 Весело

  В България едно кашонче, символично, за пропаганда на мутрата и малко снимки.
  —цитат от коментар 12 на Dimiter Monev


  Две кашончета заради втората доза. Сигурно се чувства прецакан. Можеше и с едно да мине.

 16. 16 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 142 Весело

  Две кашончета заради втората доза. Сигурно се чувства прецакан. Можеше и с едно да мине.
  —цитат от коментар 15 на puknatastotinka


  Да, още едно ще потрябва 3 седмици след първото.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Весело

  Много патета , много кълчища........само с доверието сме на малко !

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  За България обещаваха 125 хил. дози като първа доставка. Сега пишат за първа доставка от 10 хил.
  Да не би докато евробюрократите вземат решение, британците да са изконсумирали първите произведени количества.
  Дали първоначалното забавяне на доставките ще се превърне в общо изоставяне на ЕС спрямо Великобритания.
  На нас еврочиновниците ни са ценни.

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Весело

  Ако някой иска да пресметне колко ще струва на ЕС забавянето в старта на
  ваксинирането спрямо Великобритания, може да вземе данни за дневния брой загинали в ЕС.
  Рижавият Борис Джонсът пак го прекарахме.

  подпис
 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  И ето, вчера бяхме информирани официално, че са ни ВРЪТНАЛИ...
  5000 човека до март.
  Това е за България.
  За Англия и Америка знаете ли колко дози са ВЕЧЕ администрирани...?
  За Западна Европа знаете ли колко дози са осигурени.
  ...
  Ваксиниране. НЯМА да има ваксиниране, спете спокойно, антиваксърчета.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До преди 5 дни във Великобритания са ваксинирани 140000 души.
  Горе долу толкова и в САЩ.
  И това само за десетина дни.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  До преди 5 дни във Великобритания са ваксинирани 140000 души.Горе долу толкова и в САЩ.И това само за десетина дни.
  —цитат от коментар 21 на pariah


  Това беше до преди 5 дни....сега вече са 320 000+

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Абе къде е Кунчев бе? Както и предполагахме, вчера пак се изцепи с мощна глупост как ако потръгне кампанията си 3-4 месеца може да забравим за вируса. Както става ясно 3-4 месеца няма да стигнат само да започне кампанията. Та......как да му "вярваш*? Как да ИМ верваш, като колко глупости изговориха, край няма. Тези хора са неадекватни, тук не говорим изобщо за знания и опит, говорим за липса на адекватност

 24. 24 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  И ето, вчера бяхме информирани официално, че са ни ВРЪТНАЛИ...
  5000 човека до март.
  —цитат от коментар 20 на pariah


  А не са ли те информирали официално да не пишеш глупости по форумите?

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  "Натискът да се ускори началото на ваксинирането в ЕС..."

  Кой пък ги натиска толкова?
  Колко време трае тази ваксина? Да не би тези 5 000 да се въртят непрекъснато на опашката?

 26. 26 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Очевадно отново ще сме последни в нещо и първи в лошото... дори и да има желаещи, няма да има бърза имунизация заради типично български неразбории... Но има и добра страна-ще видим какво се случва с онези, които вече са ваксинирани в другите страни.

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Аха,сега Кунчев неадекватен.Преди 3 месеца същото говорехте за проф.Мутафчийски.Въобще,това протестърите,ако не оплюете някой,денят ви е минал напразно.

 28. 28 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 687 Неутрално


  Флаконите са разпределени в опаковки по 25 или 195 броя и след изваждане от фризера трябва да престоят до 2-3 часа, за да се размразят в обикновен хладилник (2-8 градуса температура). В размразено състояние престоят е до 5 дни (120 часа). Ваксината се получава в деня на поставянето след затопляне до стайна температура и инжектиране във флакона на 1.8 мл физиологичен разтвор (0.9% разтвор на натриев хлорид, който Phizer не осигурява). Флаконите могат да престоят при температура до 25 градуса до 2 часа преди смесване, а след смесването - не повече от 6 часа. Ако някой флакон с готова ваксина остане след този срок, се изхвърля.

  Флаконите са разпределени в опаковки по 25 или 195 броя и след изваждане от фризера трябва да престоят до 2-3 часа, за да се размразят в обикновен хладилник (2-8 градуса температура). В размразено състояние престоят е до 5 дни (120 часа). Ваксината се получава в деня на поставянето след затопляне до стайна температура и инжектиране във флакона на 1.8 мл физиологичен разтвор (0.9% разтвор на натриев хлорид, който Phizer не осигурява). Флаконите могат да престоят при температура до 25 градуса до 2 часа преди смесване, а след смесването - не повече от 6 часа. Ако някой флакон с готова ваксина остане след този срок, се изхвърля.

  Флаконите са разпределени в опаковки по 25 или 195 броя и след изваждане от фризера трябва да престоят до 2-3 часа, за да се размразят в обикновен хладилник (2-8 градуса температура). В размразено състояние престоят е до 5 дни (120 часа). Ваксината се получава в деня на поставянето след затопляне до стайна температура и инжектиране във флакона на 1.8 мл физиологичен разтвор (0.9% разтвор на натриев хлорид, който Phizer не осигурява). Флаконите могат да престоят при температура до 25 градуса до 2 часа преди смесване, а след смесването - не повече от 6 часа. Ако някой флакон с готова ваксина остане след този срок, се изхвърля.

  Мда. Некой каза, че немало инфо за ваксините!!!!!????
  Повече инфо от това, здраве му кажи....... мда

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#27] от "uvtest":

  Е адекватен ли беше? Спря ли пандемията от затварянето? Нали така говореше? Апропо са генерал ли е или професор че се обърквам.

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#27] от "uvtest":Е адекватен ли беше? Спря ли пандемията от затварянето? Нали така говореше? Апропо са генерал ли е или професор че се обърквам.
  —цитат от коментар 29 на uq


  Че си объркан е повече от ясно.Можеш ли с ЦИТАТ да покажеш ,кога Кунчев е казал ,че със затварянето пандемията ЩЕ СПРЕ ?Д-р Мутафчийски,е професор по медицина и генерал от БА.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Мутафчийски го каза, но явно ти е трудно разбирането

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":

  За бедните роднини - толкоз!

 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  Фактите не вълнуват никого. Ваксината още не е одобрена официално в ЕС. Но одобрението се приема за предварително дадено.
  Толкоз за контрола. За всеки случай, най-вече защото има изключително надеждни данни, производителите са освободени от отговорност. Политиците по принцип не са отговорни. Пострадалите сами ще са си виновни. Това е. Добре дошли в новия толерастки ред.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#33] от "Цецо":
  Споко ве, антиваксърчетата, ваксина НЕМА.
  Споко.
  Сега за какво ще пишете, не знам...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Абе, аз много добре помня, как преди месец обявиха, че ще има 120 ХИЛЯДИ, демек 120000 ДОЗИ...
  Къде ги бе, КУНЧЕВ!?!?
  Пак ли ви врътнаха?!?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#22:"padrino"][/quote]

  Я кажи как е в Скот ландия , там маркират ли ви?

 37. 37 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следва минимум 3% (три процента) от ваксинираните в да имат дълготрайни усложнения свързани с ваксинирането по данни от САЩ.

  https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2020-12/slides-12-19/05-COVID-CLARK.pdf

  Тежка е съдбата на опитните зайчета.

 38. 38 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Цецо":Споко ве, антиваксърчетата, ваксина НЕМА.Споко.Сега за какво ще пишете, не знам...
  —цитат от коментар 34 на pariah


  Никога не е имало ваксина. Има експериментално подобие на ваксина, което гарантирано вече дава тонове странични реакции.

  Не ми се мисли какви ще бъдат дългосрочните усложнения.

  Напълно разбирам хората, които не искат да се ваксинират, все пак не всеки има манталитет на лабораторен хамстер.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#38] от "jkk33697208":

  Добре бе,би ли казал ,ти за какво се бориш?Имаш отрицателно мнение за ваксините,няма да се ваксинираш,твое право.Ама не мога да разбера ,какво те бърка,че други щели да се ваксинират.Има нещо гнило тук.

 40. 40 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има нещо гнило тук.
  —цитат от коментар 39 на uvtest


  Гнилото се нарича ковид паспорт, който се опитва да бъде пробутан покрай страха от вируса и вакисните.

  Иначе не ми мука, че няколко човека щели да се ваксинират с нетествана ваксина. Това е техен проблем.

  Обаче става мой проблем, когато започнат призивите за масова ваксинация и дискриминация към неваксинираните.

 41. 41 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#14] от "hrx16647690":


  [quote#14:"hrx16647690"][/quote]

  А колко говорене беше за равен достъп до ваксини, как всеки получавал пропорционално на населението си от общата поръчка на ЕС и т.н други красиви приказки. Отново видяхме,че уж всички в ЕС сме равни,ама някои са по-равни. И после като им казваш, че България си е чисто и просто една колония за тия от Запада, се обиждат. Ми не се обиждайте бе, радвайте се на екскурзиите с Райън Еър и бананите в Кауфланд, все пак тях сме си ги заслужили като послушна рая.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#40] от "jkk33697208":

  Като първо,тествани са .Всяка една на между 30 000 и 40 000 доброволци.Второ,хиляда пъти се каза,че ще е доброволно.Трето,никой досега не е говорил за ковид паспорт,това е някаква твоя плашилка.И накрая,какво ти пречат призивите за ваксинация?Ти нали си против, на теб те няма да повлияят.

 43. 43 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "jkk33697208":Като първо,тествани са .Всяка една на между 30 000 и 40 000 доброволци.
  —цитат от коментар 42 на uvtest


  Тества се 2-3 годни, не 6 месеца. В момента това не е тествана ваксина. Това е ваксина в Процес на тестване.

  Само са надупчили 30000 опитни зайчета, които седим и ги наблюдаваме 1-2 години дали някой от тях няма да умре и дали изобщо ще бъде ефективна ваксината.

 44. 44 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "jkk33697208":Като първо,тествани са .Всяка една на между 30 000 и 40 000 доброволци.
  —цитат от коментар 42 на uvtest


  Тества се 2-3 годни, не 6 месеца. В момента това не е тествана ваксина. Това е ваксина в Процес на тестване.

  Само са надупчили 30000 опитни зайчета, които седим и ги наблюдаваме 1-2 години дали някой от тях няма да умре и дали изобщо ще бъде ефективна ваксината.

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Тества се 2-3 годни, не 6 месеца.
  —цитат от коментар 43 на jkk33697208


  За по сигурно може да се тестват 5-10 год.,ама се пита ,дали светът може да стои затворен толкова време.И пак не разбирам.След като ваксинирането е доброволно,след като ти няма да си сложиш,защо толкова си се възпалил?Да му мислят тия,дето ще се дупнат.Наистина ,има нещо гнило в ентусиазираното ти громене на ваксините.

 46. 46 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За по сигурно може да се тестват 5-10 год.
  —цитат от коментар 45 на uvtest


  Има си утвърдени добри практики и записани процедури с продължителност на фазите за да се гарантира качеството на продукта.

  В момента не са спазени, съответно продукта не е гарантирано качествен. Т.е. безопасно е да се приеме, че е рисков и некачествен.

  Би ли карал по магистралата автомобил проектиран и сглобен за 2 дена вместо 2 години? И с ваксините е така.

 47. 47 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Би ли карал по магистралата автомобил проектиран и сглобен за 2 дена вместо 2 години? И с ваксините е така
  —цитат от коментар 46 на jkk33697208


  Някой кара ли ме насила да се качвам в този автомобил?Нали се разбрахме,че всеки сам си решава.Ама ти явно си от някоя секта антиваксъри.Няма друго обяснение.

 48. 48 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Аз не съм против ваксините, но те си имат своите негативни страни и следва хората да им се обясни какви са рисковете, да получат подробна информация и да си вземат сами решение дали да се ваксинират, и с коя ваксина.
  Не случайно изпитанията на ваксините траят много години, ефекта като те боднат и не получиш алергия изобщо не значи че ваксината е безопасна.
  За илюстрация на казаното - сега се развива дебат как тия ваксини се отразяват на онкоболните, едни пишат че отключват заспали ракови образувания, други пък обратното, но ясно е че дори в тия среди няма яснота какво е положението сега, а хич нямат и идея какво ще донесе бъдещето.
  И за капак, ако ваксината подтиска сегашния ковид, утре един мутирал шам недосегаем за ваксината ако изскочи, какво правим?

 49. 49 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой кара ли ме насила да се качвам в този автомобил?
  —цитат от коментар 47 на uvtest


  Тези автомобили са опасни и за околните, не само за тези, които ги управляват.

 50. 50 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#49] от "jkk33697208":

  А как ,ако се ваксинирам,ставам опасен за теб,неваксинирания?Види се,имаш потребност да приобщиш колкото се може повече хора към вашата антивакскарска вяра.

 51. 51 Профил на trevor_something
  trevor_something
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "jkk33697208":А как ,ако се ваксинирам,ставам опасен за теб,неваксинирания?
  —цитат от коментар 50 на uvtest


  Горе съм написал как, създаваш прецедент предпоставка за дискриминация водеща до увеличаване на потенциалните жертви на тези ваксини

  , плюс натоварваш ненужно здравната система с проблемите си когато се проявят усложнения в резултат на експеримента ти.

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#42] от "uvtest":

  Не са тествани 30-40000 с ваксината. Половината получават плацебо. Отделно още не са обработени и всички резултати от тестовете. Проучването дали предизвикват стерилитет при мъжете трябва всеки момент тепърва да започне. Няма никакви проучвания за влиянието върху черен дроб и бъбреци. Списъкът с това, което няма, е просто безкраен. И смятам, че е важно всеки, който ще се ваксинира да знае това. Но тази информация е почти апокрифна, ако нямаш достъп до научни библиотеки и не можеш да четеш научна литература, така и няма да ги разбереш тези неща, защото доктори и преса циклят как страничните ефекти били зачервяване, главоболие и др. мимолетни оплаквания. Надявам се поне повече хора да четат форумите, за да получат и информация, различна от официалната. За мен е просто скандално как стигнахме като общество до тук. Особено след като ще караш хората да подписват декларация за информирано съгласие.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Очакванията са големи, дано си заслужава чакането и надеждите на хората.

 54. 54 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Горе съм написал как, създаваш прецедент предпоставка за дискриминация водеща до увеличаване на потенциалните жертви на тези ваксини

  , плюс натоварваш ненужно здравната система с проблемите си когато се проявят усложнения в резултат на експеримента ти.
  —цитат от коментар 51 на jkk33697208


  То бива да се пишат глупости, но Вашето е "изкуство". Първо, гражданите финансират, а не натоварват здравната система. Щом са длъжни да плащат здравните си осигуровки, всяка претенция към тях, че натоварват здравната система е абсурдна. Едни хора ще предпочетат да не се ваксинират и част от тях ще стигнат до болнично лечение и до интензивните отделения на болниците. Други ще предпочетат да се ваксинират и част от тях ще получат зачервяване на мястото на убождането, ще ги втресе за ден или дори ще получат алергична реакция, която ще бъде овладяна. И едните и другите не натоварват здравната система, защото преди да станат пациенти са били здравно-осигурени лица и следва да получат най-доброто възможно лечение.

  Що се отнася до така наречената от Вас "дискриминация", то ваксинираните създават същата предпоставка за дискриминация, както и образованите. Явно за да сте щастливо недискриминиран, трябва да забраним ваксинирането и образованието в световен мащаб... Така де, от къде на къде пък образованите трябва да имат предимство за наемане на работа, примерно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 55. 55 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#52] от "Хелиана":

  До коментар [#42] от "uvtest":...Проучването дали предизвикват стерилитет при мъжете трябва всеки момент тепърва да започне. Няма никакви проучвания за влиянието върху черен дроб и бъбреци. Списъкът с това, което няма, е просто безкраен...
  —цитат от коментар 52 на Хелиана


  Наистина. Също така още не са започнали тестовете, дали ваксината на води до свлачища по черноморието и до промяна в наклона на плоската земя... Разбира се, няма никакви данни ваксините да предизвикват такива неща, но пък защо да не спрем употребата на ваксината и да изчакаме изрично да изследваме влиянието на ваксините върху наклона на плоската земя, дали от нея не порастват трети крак и ръка и т.н? Списъкът с абсурдните изисквания към тестването на ваксините наистина е безкраен.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK