Ранните хора може да са изпадали в хибернация, за да преживеят зимата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо повече - освен, че са спали зимен сън, тези древни симпатяги са снасяли напролет яйца, които през лятото са мътели.

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2332 Весело

  А аз мислех, че само учЕните от БАН са царе на фантазията.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 3. 3 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Нещо повече - освен, че са спали зимен сън, тези древни симпатяги са снасяли напролет яйца, които през лятото са мътели.
  —цитат от коментар 1 на Brighty


  ++:)

 4. 4 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Щом има замесени гърци, можем да очакваме фантазии на квадрат 😃😀

  Мома, събори Альошата!
 5. 5 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Значи произлизаме от мечките, не от маймуните ....
  Ти да видиш!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тиква загубена":

  Бе то половете излезнаха къмто тридесетина, ти сега за това точно от какво произхождаме си се закахърил.
  Кой от каквото си реши.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тиква загубена":Бе то половете излезнаха къмто тридесетина, ти сега за това точно от какво произхождаме си се закахърил.Кой от каквото си реши.
  —цитат от коментар 6 на Molossian


  Това вече си е отделна тема.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8 Профил на masen
  masen
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Нищо не разбират тези учени. Вместо да трошат пари по скъпи изследвания, да бяха дошли да изследват българските пенсионери. При тях се наблюдава същата хибернация, които си абсолютно еволюционно предимство при липсата на храна и здравеопазване. После на пролет бацилите се разотиват, а старците мигрират по нивите за да изкопат за кило домати.

 9. 9 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  МНого интересно видео по темата за Магура (използваната от Дневник снимка) : https://www.youtube.com/watch?v=OiJqyMVK2Fw

 10. 10 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Последните времена се характеризират с изключително влошаване на нравите под въздействието на външни фактори. Изобщо, рисунките от Магура казват, че развитието на човечеството като цяло и делата на цивилизациите са плод на външни фактори. Единствено собственото развитие на всеки от нас може да бъде неповлияно, ако осъществяваме заложбите си чрез взаимодействия.

  https://portal12.bg/Shest-priznaka-na-Poslednite-vremena-posocheni-v-Magura-VIDEO-.p6637

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Изключително!

  cellular-goods.com
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2676 Весело

  Аз си мисля , че са имитирали прилепите и са спели с главите надолу !

  А лезиите са щот редовно са падали ...

 13. 13 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 493 Любопитно

  А как се отразява продължително недохранване на развитието на костите? Без гладуващия да спи?

 14. 14 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Много интересна теза и добър повод за размисъл относно начините за приспособяване човека/човекоподобните към средата. Ще следя с интерес темата!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Кирил Кирилов: 26 от буквите ни имат първообрази в Магура


  Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик

  Пещерата Магура е един от най- древните центрове за разпространение на наука и духовност. Този извод е направен след проучване на рисунките в пещерата от Археологическото дружество в Белоградчик. Рисунките представляват множество подобни един на друг символи, които имат малки различия помежду си. Това позволява учените да ги систематизират в малки групи. Така, ако бъде разбран смисъла на един символ, може по аналогия да се чете съответната група. Рисунките не са сцени от ежедневието на примитивния човек, обясни Кирил Кирилов, заместник председател на дружеството.

  "Там се намират, според нашето преброяване, 1031 рисунки, което дава възможност техният анализ да бъде извършен напълно. Повече от 90% от рисунките от Магура представляват символи, което говори за наличието на абстрактна мисъл. Кирилицата- може нагледно да видите, че 26 от нашите 30 букви имат своите първообрази в пещера Магура", каза Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик.

  Повече от 2 400 места в света носят името Магура или имат сродно наименование. Навсякъде то се отнася за хълм, пещера или вода, която извира. Единственото място, на което се срещат на едно, е пещерата Магура. Културата Магура е дала и символите на алхимията.

  Археолозите опровергаха сегашните твърдения, че рисунките имат възраст между 7 000 и 3000 години. Находка от Германия- плочица от слонова кост, на която се вижда гравирано изображение, е идентично на 100% с такова от пещерата. Знае се, че находката е пренесена в Германия от култура, дошла от Изток. Археологията описва миграцията на кроманьонеца- преди около 40 до 43 000 години кроманьонците преминават през територията на Северозападна България и продължават на запад, където се установяват на територията на Германия преди около 38 000 години. Това е основание да се счита, че рисунките са съществували още преди 38 000 години.

  "На този етап считаме, че пещера Магура и нейната галерия с рисунките представлява праисторическа библиотека, в която е събрано познанието на хората от онова време", допълни Кирил Кирилов.

  Символите от пещерата оказват влияние върху целия свят, каза другият заместник председател на археологическото дружество Емил Цанков.
  https://bnr.bg/vidin/post/100683396

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Върху камъните на Ика,Перу, има изображения на динозаври, станали известни доста по-късно от разкопките, и хора, които били в най-близки взаимоотношения като езда, теглене на превозно средство и т.н. Хората облечени с прилично облекло, обувки и шапки. Отчетливо се виждат джобове, закопчаване и връзки. Разбира се, скептиците веднага казали, че е измама, но архиви от 14-15в. споменават за находища от тия камъни. Те са обли, разноцветни, от няколко грама тегло до половин тон. Изображението е фино, точно и пресъздава детайлно бит на стара цивилизация. Намерени са над 11 хил. бройки, абсолютно уникални.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1506 Весело

  “Изследователите признават, че идеята "може да звучи като научна фантастика", но посочват, че много бозайници, включително примати като лемурите, правят това.”

  Ми щом са произлезли от маймуните, да бяха си запазили козината в тоя студ.
  Бозайникът, който е направил горното заключение може ли да обясни защо и той няма козина като лемурите?

 18. 18 Профил на Ichkata
  Ichkata
  Рейтинг: 13 Весело

  Това нищо не е, нашият народ спи от 1944г насам.

 19. 19 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 271 Неутрално

  То си е научна фантастика. Ако хората трябваше д аоцеляват еволюционно козината им щеше да е най-вече навсякъде, а не само по пубиси и гърди, да сте видели горила с космати гърди? Човека е най-непригодения вид на планетата, което доказва, че има нещо различно при него. Езика също нямам никакво еволюционно обяснение.

 20. 20 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#15:"constatator"]Кирил Кирилов: 26 от буквите ни имат първообрази в Магура Кирилицата- може нагледно да видите, че 26 от нашите 30 букви имат своите първообрази в пещера Магура", каза Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик.

  хахах ... стига писахте глупости! Ако се изпикая в снега на пресекулки ще намеря поне десет паралела с букви от различни азбуки, било то и с такива от Кирилицата ... а и да не забравяме, че Кирилицата се състои в по-голямата си част от букви - заемки от гръцката азбука.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 21. 21 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lord Elrond":

  Преди 400 000 години все още е нямало homo sapiens sapiens или поне не в Европа. В статията се говори за хуманоиди, по-близки до неадарталците, живяли в днешна Испания. Не е лошо да се четат статиите, а не само заглавията. Неандарталците със съгурност са били доста по-космати от съвременния човек.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 22. 22 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#20] от "Коце Слаев":

  Преди да напишете това можеше да отворите линка който съм качил в пост 15 и да разгледате как са изписани буквите от кирилицата преди няколко десетки хиляди години. За каква гръцка азбука говорите, вижте тя кога е създадена и проверете от кого гърците са я взели. Ако твърдите че гръцката азбука са я измислили гърците, моля посочете кои са тези гърци.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7051 Неутрално

  Колко хубаво! То сигурно и сега има хора, дето ще се радват да изпадат в хибернация през зимата.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#21] от "Коце Слаев":

  Казвате, това на рисунките са хуманоиди/неандарталци. Ама са си били с изправена фигура, дрехи, оръжия и са рисували и преди 400+ хиляди години за разлика от бозайниците. На рисунката се вижда че човеците са си били нещо различно от животните и тогава.
  Защо тогава да слагаме човека в групата на животните. Само заради общи физиологични особености не става.

 25. 25 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth":

  ХОРА - снимката няма нищо общо с текста на статията!!! Снимката показва сцени от пещерата "Магура", а не такива от пещерата в Испания. Дневник са решили да тематизират чрез снимката, но се получава явно нежелана заблуда ... четете и не гледайте само картинките!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 26. 26 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1041 Весело

  Ми аз и сега това го правя

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Любопитно

  Съдейки по рисунките в Магурата, мъжките екземпляри са били много надарени...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lord Elrond":Преди 400 000 години все още е нямало homo sapiens sapiens или поне не в Европа. В статията се говори за хуманоиди, по-близки до неадарталците, живяли в днешна Испания. Не е лошо да се четат статиите, а не само заглавията. Неандарталците със съгурност са били доста по-космати от съвременния човек.
  —цитат от коментар 21 на Коце Слаев


  Заглавието е изключително подвеждао "ранните хора", като хората не произлизат от неандерталците, сега за твоите роднини не знам, може и да си полу маймуна. За мен си знам, че всичките ми роднини са хора. :-).

 29. 29 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 592 Весело

  Ако се изпикая в снега на пресекулки ще намеря поне десет паралела с букви от различни азбуки, било то и с такива от Кирилицата
  —цитат от коментар 20 на Коце Слаев

  А може и цяло изречение на Морзовата да спретнеш...

  @)----,--'--
 30. 30 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 592 Любопитно

  До коментар [#19] от "Lord Elrond":Преди 400 000 години все още е нямало homo sapiens sapiens или поне не в Европа. В статията се говори за хуманоиди, по-близки до неадарталците, живяли в днешна Испания. Не е лошо да се четат статиите, а не само заглавията. Неандарталците със съгурност са били доста по-космати от съвременния човек.
  —цитат от коментар 21 на Коце Слаев

  До коментар [#28] от "Lord Elrond":
  Неандерталците СА хомини (не бъркайте с хуманоиди), даже са също подвид на Homo Sapiens. Европейците имат в генома си поне 5% неандерталски гени. Така че „ранни хора“ е съвсем правилен термин.

  @)----,--'--
 31. 31 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lord Elrond":

  АМИН :)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 32. 32 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Borislav Borisov":

  Хапчетата, хапчетата.. Новото, старото, дух, тяло 400г. напред-назад... Буламач от глупости и никакви факти..

 33. 33 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lord Elrond":

  Изобщо не е вярно нито едното твърдение, нито другото. Липсата на козина е еволюционна адаптация към по-изобило потене и по-бързо охлаждане на тялото съотв при големи физически натоварвания. Т.е. за тичане на дълги разстояния... Езикът също се корени в много по-стари от еволюционна гледна точка адатации за издаване на звуци и общуване..

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#13] от "pavian":

  А как се отразява продължително недохранване на развитието на костите? Без гладуващия да спи?

  +++++++++++
  Или по-точно без да спи непрекъснато!
  Най-адекватният коментар от гледна точка на професионален антрополог..

 35. 35 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Весело

  Това,откритие,на дневничето,трябва,да се публикува в National Geogphic.Белким ,се ,измъкнат,от,тъпата,си, визия.

  Ръй! Ръй!
 36. 36 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1390 Весело

  Може да са изпадали в хибернация, а може и да са отлитали на юг.

 37. 37 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Коментарите в под тази статийка ме върнаха доста назад във времето. Преди години във вестник "Капитал" списваше едно момче на име Ясен или Явор Пекунов. Той също имаше интересния навик да коментира неща, от които не разбира, твърдо убеден, че дълбоко познава материята.

 38. 38 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Заради К19 истерията на много хора ще им се наложи да хибернират!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK