Конгресът на САЩ се споразумя за нов спасителен пакет от 900 млрд. долара

Конгресът на САЩ се споразумя за нов спасителен пакет от 900 млрд. долара

© Associated PressВ американския Конгрес бе постигнато дългоочакваното съгласие по пакета от мерки за стимулиране на икономиката на страната, пострадала от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, предадоха осведомителните агенции.


"Лидерите на Сената и Камарата на представителите стигнаха до окончателно споразумение, което ще бъде още един важен пакет от спасителни мерки за американския народ в размер на близо 900 млрд. долара", обяви късно снощи лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, цитиран от агенция "Франс прес".


До съгласието се стигна, след като бе преодоляна с компромис последната пречка - спорът за кредитните пълномощия на Федералния резерв, играещ ролята на централна банка на САЩ, отбеляза "Ройтерс".
Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2.3 трилиона долара, гласуван през март, отбеляза "Ройтерс.


Споразумението предвижда временна добавка от 300 долара към седмичната помощ за безработица и по 600 долара пряк паричен стимул за повечето американски граждани (тези с годишен доход под 75 000 долара), наред с нов пакет от субсидии за най-пострадалите от кризата фирми, както и повече пари за училищата, за здравните заведения и за наематели, застрашени от изгонване от жилищата им.


Лидерите на демократите в двете камари - Чък Шумър и Нанси Пелоси, съобщиха, че пакетът включва и разширяване на помощната програма за местни медийни издания, тв и радиостанции, както и новинарски сайтове, които преживяват огромни трудности и се борят за оцеляване. Много от тях се оказаха изключени от първия помощен пакет, гласуван през март.


Президентът Доналд Тръмп подкрепя пакета, особено онези негови части, които предвиждат повече преки плащания на хора и фирми. Самият той отбеляза това в "Туитър" снощи./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Тия си печатат пари като вестници. Все пак и най-огромния дълг в света. Харчат пари, които нямат. Луксозен трудов лагер.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Споразумението предвижда временна добавка от 300 долара към седмичната помощ за безработица и по 600 долара пряк паричен стимул за повечето американски граждани (тези с годишен доход под 75 000 долара), наред с нов пакет от субсидии за най-пострадалите от кризата фирми, както и повече пари за училищата, за здравните заведения и за наематели, застрашени от изгонване от жилищата им."

  Това се казват помощи и стимули в полза на фирмите и гражданите, засегнати от стагниращата в условията на коронавирус икономика, а не като при нас, където бизнеса даже не е разбрал, че властта предлагала някакви стимули за справяне с последствията от пандемията......

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Ей така се фалира една страна - трупай дефицит, раздавай наготово пари взети от бъдещето вместо да оставиш хората да работят и икономика да върви криво-ляво. Китайците са повече от доволни...

 4. 4 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Печатницата за $$$$$ се завъртя пак бясно. Няма друга държава в света, която да е счетоводно фалирала и да продължава си позволява да води толкова охолен живот на кредит.

 5. 5 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Ей така се фалира една страна - трупай дефицит, раздавай наготово пари взети от бъдещето вместо да оставиш хората да работят и икономика да върви криво-ляво. Китайците са повече от доволни...
  —цитат от коментар 3 на Jazzdevil


  Никой няма интерес САЩ да фалира, поне сега или в близкото бъдеще. Ако САЩ "фалира", това ще доведе до верижна реакция в цялата световна икономика.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Печатницата за $$$$$ се завъртя пак бясно. Няма друга държава в света, която да е счетоводно фалирала и да продължава си позволява да води толкова охолен живот на кредит.
  —цитат от коментар 4 на Perry_Mason


  Ти си за "Нобел". При деветнадесет трилиона БВП звучиш прекрасно.
  Дали ще реагират борсите?Нали те са барометъра.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ordo ab chao":

  Е и?
  Голяма част от дълга е вътрешен, т.е. не са зависими от чужди влияния.
  Все още успешно при ниска лихва успяват да пласират все повече.
  Какъв е проблема докато има кой да го купува, а те успяват да си плащат?
  Като гледам как масово са почнали да мигрират американците към Мексико и най-вече Русия...
  Преди време 2-ма пенсионери в парка - с по 350лв пенсия си говорят за Гърция колко зле били и как на тамошните пенсионери им намалили пенсиите от 1800 на 1500 евро.

 8. 8 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#4] от "Perry_Mason":

  САЩ изобщо не са фалирали, нито са близо до фалите. Американофобите не се уморихте да им копаете гроба, ама докато кълняхте СССР се капична в "могилката".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 9. 9 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Весело
 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#8] от "vesolr":


  До коментар [#4] от "Perry_Mason":САЩ изобщо не са фалирали, нито са близо до фалите. Американофобите не се уморихте да им копаете гроба, ама докато кълняхте СССР се капична в "могилката".
  —цитат от коментар 8 на vesolr


  не са, но вашите другари ще се постараят в тази посока в следващите 4 години. :-)

 11. 11 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Чудесна новина. След няколко години 1 биткойн ще струва шестцифрено число и се пенсионирам.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#8] от "vesolr":
  —цитат от коментар 10 на Stargate


  Защо се палят русофилите. БВП на щатите е деветнадесет трилиона. Предполага се , че има към 1,5трл. във сивия сектор.
  За да разбере обема , русиюшка е с 1,9трл БВП. Почти колкото предполагаемия сив сектор.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#10] от "Stargate":

  А, недей да скромничиш, другарите от РП доста се постараха. За няма и 4 години вдигнаха дълга с 7 трилиона, раздуха дефицита който Обама им остави към половин трилион на един... Иначе са много спестовни, докато са в опозиция тези лицемери.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  Други основни разпоредби на законопроекта включват:
  ----20 милиарда долара за закупуване на ваксини, заедно с 8 милиарда долара за разпространение на ваксини и 20 милиарда долара за подпомагане на държавите при тестване и проследяване на контактите.
  ---45 милиарда долара за транспорт, включително 14 милиарда за транзитни системи, 10 милиарда за магистрали, 2 милиарда за автобуси, 2 милиарда за летища и 1 милиард за Amtrak.
  ---16 милиарда долара за големи американски авиокомпании, които вече са получили 25 милиарда долара от Закона за грижите и са уволнили около 90 000 работници. Съобщава се, че новите пари идват с уговорката, че авиокомпаниите ще трябва да върнат 32 000 работници, пуснати в неплатена отпуска.
  ---1,4 милиарда долара ново финансиране за граничната стена на Тръмп, включително „нова технология за гранична сигурност“........................ Въпреки че текстът на законопроекта все още не е публикуван, той включва и безброй подаръци за политически свързани и заможни..... Една такава благост, е включването на така наречената разпоредба за „три мартини обяда“, която позволява на предприятията, на които преди е било позволено да приспадат 50 процента от разходите за хранене от своите федерални данъци, да увеличат отписването на данъци до 100 процента. Данъчни експерти изказаха мнение пред Washington Post , че само това ще надвиши „няколко милиарда долара годишно“......т.н бизнес обяди и корпоративни партита...........Друга разпоредба, включена в законопроекта, позволява „изпълнителите на разузнаване и отбрана да имат гъвкаво и нерегламентирано работно време до края на пандемията на COVID-19“при пълно заплащане, дори при 0 ч заетост .......

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  ..... чековете от 600 долара няма да бъдат изпращани на възрастни лица на издръжка, което означава, че милиони студенти няма да ги получават. Имигрантите без номер на социално осигуряване също нямат право да получават чекове. Федералните обезщетения за безработица, които около 12 милиона души използват чрез програмите за обезщетение за безработица при пандемия и програмите за компенсиране на спешна безработица при пандемия, са удължени само за 11 седмици, за разлика от предишните 16 седмици, и само на $ 300 на седмица........ Законопроектът не предвижда обещаната от демократите здравна застраховка за около 15 милиона, които са го загубили по време на пандемията. Той няма да приюти над 162 000, които са били изгонени по време на пандемията, нито осигурява достатъчно пари, както беше обещано от демократите, за да покрие близо 6000 долара среден наем, дължан от около 12 милиона души, според анализа на Moody's.........

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До [#4] от "Perry_Mason":
  Печатайте и вие. БРИКС, ИБРИК мастило ли нямат или хартията е свършила?

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#13] от "vesolr":

  До коментар [#10] от "Stargate":А, недей да скромничиш, другарите от РП доста се постараха. За няма и 4 години вдигнаха дълга с 7 трилиона, раздуха дефицита който Обама им остави към половин трилион на един... Иначе са много спестовни, докато са в опозиция тези лицемери.
  —цитат от коментар 13 на vesolr


  Аха, преди това Обама направи дълг, колкото всички президенти преди него взети заедно. Като наследиш такава икономика, какво да я правиш, няма лесно връщане назад към балансиран бюджет.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Кофти за спестовниците в долари......

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#17] от "Stargate":

  Обама наследи икономика в колапс, а остави растяща икономика и дефицит около половин трилион долара. Тръмп вместо да балансира бюджета, удвои дефицита и натрупа дълг за по-малко от 4 години колкото Обама за 2 мандата. Некадърното си е некадърно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 589 Разстроено

  САЩ и за съжаление много голяма от останалата част на света правят икономика на стероиди. Централните банки се намесват безпрецедентно в последните 15 години . Борсите са по-зависими и от хероинов наркоман за нови финансови стимули. Сметката рано или късно ще трябва да се плати.

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#6] от "K2":

  При това взети чрез продажбата на държавни ценни книжа. С обещаващо добра лихва. Които се продават като топъл хляб. Първи на опашката е Китай...

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  ..... 1,4 милиарда долара ново финансиране за граничната стена на Тръмп, включително „нова технология за гранична сигурност“......но....... """" В няколко щати над половината от тези, които изостават при плащанията си за наем или ипотека, се очаква да бъдат изгонени или възбранени през следващите два месеца, като окръг Колумбия е водещ в страната с 67,3%, което е с 14,4% повече от миналия месец.
  DC е последван от Южна Дакота с 59,5 процента, което е близо 20 процента увеличение, и Северна Каролина с 54 процента, докато в Уисконсин 44,1 процента от тези, които изостават в плащанията си, очакват или да бъдат изгонени, или да бъдат възбранени през следващите два месеца......Като цяло се отбелязва, че около 13 милиона възрастни в САЩ, или над девет процента от населението, не са редовни при плащанията си за наем или ипотека и имат „недоверие“, че ще могат да плащат следващия месец сметката навреме, увеличение от близо два милиона в сравнение с преди две седмици. Луизиана води в тази категория с близо 16 процента, следвана от Делауеър с 15,2 процента, което е увеличение с 5,5 процента, докато Пенсилвания и Флорида са се увеличили с повече от три процента от последното проучване, съответно с 13,2 и 12,3 процента ........ около 27,4 милиона пълнолетни през последния месец се съгласяват с твърдението, че в техните домакинства „понякога“ или „често“ имат недостиг на храна през предходните седем дни. Това е увеличение с близо два милиона спрямо предходния месец. Арканзас води нацията с 19,4%, или всеки пети човек казва, че не са им достатъчни средствата за храна, 16,7% от жителите на Хавай обявяват същото, което е увеличение от 4,6% .....В Невада, където държавното правителство е свършило парите си за осигуряване на обезщетения за безработица, над 45 процента от населението очаква загуба на доходи през следващите четири седмици. Следват Калифорния с 38,9% и Ню Мексико с 38,6%. Ню Йорк и Хавай не изостават съответно с 36,5 и 36,4 процента"""" .........

 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Голяма част от дълга е вътрешен, т.е. не са зависими от чужди влияния.Все още успешно при ниска лихва успяват да пласират все повече. Какъв е проблема докато има кой да го купува, а те успяват да си плащат?
  —цитат от коментар 7 на Аз


  Голем успех е. 10 трильона държат юдеите от феда с "пари от въздуха" , щото те тея пари ги немат, за да ги дават назаем и 6 трильона държавни агенции. Като дойде падежа да се плащат трежърис се правят нови пари от въздуха да се връщат старите.
  https://www.thebalance.com/who-owns-the-u-s-national-debt-3306124

  Дългът е 127% от бевепето без да броим тоя новия. Никакъв шанс за приемане в еврозоната (не изпълняват Маастрихтските критерии)
  https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEGDQ188S

 24. 24 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Това се казват помощи и стимули в полза на фирмите и гражданите, засегнати от стагниращата в условията на коронавирус икономика, а не като при нас...
  —цитат от коментар 2 на samoedin

  Само че, за да могат раздаващите помощи в САЩ да си осигурят охолство за себе си и спокойствие, трябва по други части в света такива като теб да работят в тяхна полза.
  Чрез доларовата хватка САЩ експортира личните си проблеми навън и може да си позволи да печата неограничени пари без покритие.

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  Познайте какво става със спестяванията ни в долари.

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До [#4] от "Perry_Mason":Печатайте и вие. БРИКС, ИБРИК мастило ли нямат или хартията е свършила?
  —цитат от коментар 16 на Ще върнем България в Европа


  БРИКС нямат възможност да печатат пари,
  но имат възможност да попречат на Моше-ниците да удушат пореден нов донор.
  А системата на печатане на безкрайни пари е класическа финансова пирамида - работи само, ако намериш нов донор.
  Иначе блокира и всички натрупани дисбаланси се срутват отгоре надолу.
  Точно там глобалистите финансови алхимици, свикнали досега да правят "пари от въздуха" и да плащат дълга с нов дълг ги стяга чепика. Единствен възможен донор остана Русия, а те не могат да я покорят. И са нервни.
  А време много не им остана. Балонът всеки момент може да експлоадира.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#25] от "Веселин Дечев":

  Точно сега се зачетох какво е казал Момчил Пожарлиев ...ръководител на """валути в BNP Paribas Asset Management""" ...... "бегайте яко" от долара, вика !!! .... https://www.asiatimesfinancial.com/the-trend-is-not-your-friend-and-the-dollar-will-be-weak-in-2021

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Гледам, че аларм-пропагандистите са на линия. Още през 2007 г. по време на разработката на стратегията за преодоляване на кризата (разработена от екип при Буш и продължена от Обама) Бернанке въведе понятието "anchored expectations" (базисно ниво на очакваната инфлация) . Сега стратегията е за задържане в рамките на 10-годишен период на инфлацията на 2%. Възможно е в този период да има по-къси финансови периоди с по--ниска или по-висока инфлация от 2%, но целта е по този начин да се преодолее опасността. Защо например свалянето на очакваната инфлация от финансовата система под 2% също е опасно? Ами защото това води до минусова спирала в намаляване на доходите и свиване на икономиката. За обратната тенденция е ясно -ръст на цени изпреарващи този на доходите което също води до негатив.
  Малко повече на тази тема и инструментите за контрол на инфлацията в САЩ днес вижте текста от блога на "Брукингс" и линкове в нея към специфичните елементи на системата на
  https://www.brookings.edu/blog/up-front/2020/11/30/what-are-inflation-expectations-why-do-they-matter/

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Тръмп, докато си тръгне , ще фалира държавата.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Тръмп, докато си тръгне , ще фалира държавата.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#29] от "Роси":

  Абе Роси, я виж кои настояваха за по-големи по размер и по-продължителни помощи сега! Да ти помогна, демократите начело с Нанси Пелози и Шумър искаха 3.2 трилиона, републиканците начело с Митч Макконъл - под 1 трилион. То бива, бива да се пишат глупости, обикновено не се занимавам с тях, но в случая темата е по-сериозна и ще реагирам. А защо сега, след победата на Байдън, изведнъж екипът на ДП се съгласи на тройно по-нисък обем? И, след 20-ти януяри кой ще решава? Хайде поясни като експерт в американската икономическа политика!

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Добра новина!
  Помоща за хората останали без доход, не можещи да платят за наем и храна е даже позакъсняла.
  Помоща за Щатите да помогнат на училищата, да помогнат за ваксинирането също е много важна.
  Няма да е лошо и в България да се помогне на нуждаещите се.

 33. 33 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 24 Весело

  руската расистка партия (Р) се гаври с хората, 600 долара, пхахаххахаха

  обаче яко цоциализъм за 'корпорациите', лол

 34. 34 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 24 Весело

  До коментар [#14] от "MPetr":

  Руските расистки републиканци нямат ама никога нищо против да практикуват корпоративен социализъм

  обаче винаги, ама абсолютно винаги, когато започнат разговори за социално подпомагане на човешки същества, започват да реват като мумии - цоциализЪм, цоциализЪМ ...

  абе шибани лицемери са всички тия плесенясали консервички

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#25] от "Веселин Дечев":

  Прав си, и, за съжаление, пак външните за САЩ страни ще понесат основния удар от валутните колебания. Нека обясня просто защо мисля така. За нас в САЩ доларт си е долар, ще има покачване на цените, но в рамките на планираната инфлация (до 3%). Това има своето положително значение на глобалния пазар, където американските стоки стават по-евтини, а това значи и по-конкурентни. После, САЩ имат много голям и дълбок вътрешен пазар, и оттам са далеч по-малко влияни от валутните конюктури по света.
  За Европа, където еврото поскъпна спрямо долара (над 1.20 долара за 1 евро) спестяванията в долари ще понесат временен удар, но далеч по-сериозна е конкурентната стойност на производството при износа. Германия например следи с тревожен поглед тази ситуация.
  И, традиционно при криза, а такава ще има, страните по света се запасяват с долари, тренд, който се поддържа от ОПЕК например, въпреки старанията на Китай и Русия.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  До коментар [#34] от "PhillyJawn":

  Аз само цитирам информативно американски медии без грам лично отношение в това което съм постнал по горе ........====""""Най-големият пакет от пакета, $ 284 милиарда, ще бъде посветен на възстановяването на неправилно наречената програма за защита на заплатите (PPP). Привидно създаден за предоставяне на заеми с ниски лихви, които могат да бъдат превърнати в безвъзмездни средства, за да позволят на малкия бизнес да продължи да плаща на своите служители, в действителност на големите предприятия се раздават милиони заеми, консумиращи непропорционален дял от финансирането, неизброени хиляди малки предприятия не получават нищо ...... Един бизнес, който успя да се възползва от ПЧП, според доклад по-рано тази година от New York Post , е """"политическа консултантска група"""", съсобственост на съпруга на „прогресивния“ представител Илхан Омар, Тим Майнет, която получи 134 800 долара заем. В допълнение към шестцифрения заем, E Street Group LLC бе бенефициент на 500 000 щатски долара заеми при бедствия с икономическа вреда, които най-вероятно ще бъдат трансформирани в безвъзмезден транш..... Ручир Шарма , главен световен стратег на Morgan Stanley Investment Management ::: Един ден доларът ще предаде мантията на световната резервна валута, точно както измести стерлингите по време на Първата световна война. Изпълнявайки дефицити по текущата сметка, САЩ снабдяват останалия свят с безопасния актив, за когото жадуват. Но ако Америка отпечата твърде много долари, това желание може да отшуми. Или на други страни може да им писне от тормоза на Вашингтон с използване на финансови санкции и да намерят заобиколни решения за американската валута........  През вековете основната резервна валута е емитирана от страната с най-голямата икономика и най-мощната армия. Китай настига САЩ и по двата критерия. Но макар тези условия да са необходими, те не са достатъчни. 
  Джеф Бадер, съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK