Фирмено Zoom парти за Коледа - какво се прави и какво е забранено

След затварянето на заведенията вЛас Вегас екзотични танцьори като Мигел Ривера опитват да продължат работата си с онлайн сесии. Включването на такъв участник в Zoom може да е подходящо за някое парти, но е и за това във фирмата.

© Associated Press

След затварянето на заведенията вЛас Вегас екзотични танцьори като Мигел Ривера опитват да продължат работата си с онлайн сесии. Включването на такъв участник в Zoom може да е подходящо за някое парти, но е и за това във фирмата.Независимо дали очаквате с нетърпение коледното тържество или го смятате за вид "сезонно задължение", това време на годината отново настъпи. Ограниченията върху социалните контакти означават, че надомните работни места се пренасочват към виртуални коледни партита.


Произходът на коледното парти във фирмата датира от викторианско време. Чарлз Дикенс и неговата приказка за скъперника Скрудж насърчават работодателите да раздават храна и почивни дни, за да внесат малко празнично настроение сред служителите си. В днешно време работодателите възприемат коледните партита в офиса като възможност за повдигане духа на служителите, улесняване отношенията между колегите да се развиват и увеличаване на ангажираността на персонала с компанията. Всичко това се очаква да доведе до по-голяма производителност и задържане на служителите.


Възможно е обаче работодателят да има по-голям интерес от организирането на шумен купон, отколкото служителите да го посетят. Рискът да кажете на мениджъра си, че не искате да присъствате, може да се изтълкува, че не сте отборен играч и че не сте ангажирани с организацията. С обичайните оправдания като липса на транспорт и няма кой да гледа децата е трудно да се преструвате.
А тази година коледното тържество може да бъде по-трудно да се избегне от всякога. Имайки предвид това, ето шест съвета, които ще ви помогнат да мислите по-позитивно за коледното Zoom парти на фирмата.


1. Мрежа от контакти


Фактите сочат, че е много рядко хората се смесват с нови колеги на офис парти, но новите социални норми за Zoom купон - автоматичното "разбиване" на стаи например - може просто да направят това малко по-постижимо. В крайна сметка, седенето в Zoom с часове ви позволява да се запознаете с лица, с които обикновено не бихте прекарвали време.


Направете списък на взаимоотношенията, които би могло да ви е от полза да изградите. Успешната кариера често се основава на това кого познавате, а не на това, което знаете. Удобството на работа в мрежа с висши мениджъри през Zoom може да се разглежда като възможност, която е твърде добра, за да се пропилява. Независимо че говорим за онлайн платформа, все още можете да установите, че говорите с някой, когото отчаяно искате да впечатлите.


2. Създайте реални очаквания


Истинската същност на коледното парти е, че можете да прекарвате време със съмишленици с клюки и разговори, случващи се спонтанно пред тоалетни или места за пушене. За съжаление е трудно да се създаде спонтанност и неформалност със Zoom, тъй като основната стая не предоставя поверителност и едновременните разговори са почти невъзможни.


Вместо това очаквайте, че тази година водещ да бъде организираното забавление. Разгледайте огромното разнообразие от виртуални преживявания, които се предлагат, вариращи от магически шоу програми до стаи за готвене, керамика и бягство и се надявайте на най-добрата изненада. Възможно е коледното парти да не се окаже досадното събитие, което сте си представяли.


3. Възползвайте се от технологиите


В миналото фотокопирането на части от тялото беше върхът на технологичното нещастие в офиса. Но после всички влязохме в интернет и плъзнаха видеоклипове за големи гафове по време на онлайн конферентни срещи.


Използването на технология за провеждане на коледно парти винаги носи елемент на риск - уверете се, че сте си изключили микрофона. Тази година рискът може да дойде от обичаен задължителен кадър на основната стая на Zoom с всички усмихнати лица. Той се споделя във вътрешната комуникация на фирмата, но такива изображения могат да бъдат разгледани подробно от HR консултанти и мениджъри, търсещи доказателства за организационна ангажираност на всеки служител. Затова се опитайте да присъствате - но и да не правите нищо, което е твърде странно.


4. Покажете се такъв, какъвто сте


В управлението на бизнес отдавна се говори за автентичността като ключ към успеха. Всъщност да позволиш на хората да бъдат каквито са по време на работа е силно свързано с подобреното благосъстояние. Посещението в нечий дом, запознаването с техните деца, партньори и домашни любимци стана норма. Това е възможност всеки да покаже своята "човешка страна", да създаде равнопоставени условия и да разговаряме помежду си като истински хора.


За мениджърите това е отлична възможност да чуят клюки, мнения и коментари, които иначе може да не стигнат до тях. За служителите това е възможност да тестват терена неформално и да се възползват от възможността да повдигнат въпрос за нещо, което от известно време ги тревожи.


5. Не се включвайте, ако наистина не ви се ходи


Служителите се чувстват притеснени от начина, по който техните нагласи се възприемат от мениджърите, така че може да се колебаете да кажете на шефа си, че не искате да присъствате. Разбираемо е, ако се притеснявате да ви излезе име на купонджия или да клюкарстват зад гърба ви. Но чувството, че сте задължени да присъствате, вместо да искате да присъствате, може да се отрази негативно на вашето лично състояние. Подходете към решението, като претеглите плюсовете и минусите на това да отидете и да не отидете. Уверете се, че правите това, което е подходящо за вас. Може би ще разберат и ще проявят разбиране.


6. Мислете в по-широк контекст


Все пак да има коледно парти, на което да присъстваш, е нещо добро. Коледните партита могат да се разглеждат като знак за организационен просперитет, след като в трудни времена на строги икономии се е случвало да бъдат отменени или служителите са били помолени да си платят.


С толкова много хора, които са съкратени или са изправени пред финансови затруднения, коледното парти в офиса е знак, че сте по-добре от другите.


Сара Брукс е преподавател по "Организационн оповедение" в Университета в Шефийлд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 52 Неутрално

  "4. Покажете се такъв, какъвто сте"
  пияница?!

 2. 2 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ами поне е някакъв начин за повдигане на екипния дух.

 3. 3 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Щом хората имат нужда от това за да са щастливи...

 4. 4 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 1135 Неутрално
 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Абе какво парти е без ядене и пиене...
  Мерси - и да правят, не бих отишъл. За видеоконфренции ползвам технологиите, но чак пък и за партите ми идва много.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Доста тъжна снимка със стриптизьора (екзотичния танцьор) в тази обстановка...

 7. 7 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "4. Покажете се такъв, какъвто сте"пияница?!
  —цитат от коментар 1 на Perkele


  Не е ли да се сбия с някой колега - не ми го фали тоя зуум

 8. 8 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Ааа, да не забравяме и, че едно от важните неща по тези мероприятия е да се уважава(да не казваме нецензураната версия) другия пол... както и тея от един и същи пол... абе обичайте се!
  Това е важното!
  :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Още ли се нарича Коледно парти? Аз мислех, че вече се нарича Празнично парти. Защото поне на Запад от Ню Йорк и Монтреал вече не се казва Весела Коледа, а просто Щастливи празници.
  А пък то и едни партита. Компаниите са все по стиснати - ще поръчат по една пица, свинско няма да има в нея, алкохол няма, дори и една малка бира. Хората се скъсват от празнуване.

 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  И като се харесате с някоя колежка кво праим?

 11. 11 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#10] от "George Svinarov":

  Слагате по едни очила за виртуална реалност, тактилни ръкавици, крачоли,... и действате!
  Напълно безопасно!
  Стига да не даде накъсо някоя електронна част...

 12. 12 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#9] от "Nedyalko Lazarov":

  Аз бих празнувал Коледа (не Рождество), но не останаха живи роднини, които да си спомнят, какъв е този празник...

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#10] от "George Svinarov":

  Имаше една песен "Телефонна Любов" на Васко Кеца, тематично упътваща :-)

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#10] от "George Svinarov":

  То си пише, бе. Имате опция за прайвът Рум. Да ти извърти едно стриптийз че колежката в работно време - незабравимо.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1803 Весело

  Абе какво парти е без ядене и пиене...Мерси - и да правят, не бих отишъл. За видеоконфренции ползвам технологиите, но чак пък и за партите ми идва много.
  —цитат от коментар 5 на Камен

  Доста тъжна снимка със стриптизьора (екзотичния танцьор) в тази обстановка...
  —цитат от коментар 6 на daskal1


  Надявам се сексът да си остане офлайн :)

 16. 16 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#15] от "PisnaMi":

  Защо не трябва да се жениш за жена, чиято майка се казва Надежда?
  Защото Надеждата умира последна...

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#3] от "rado_sv":

  "Щом хората имат нужда от това за да са щастливи..."
  ===============
  Уф, нямам против да са щастливи. Но ако за щастието им са необходими Райна и Азис, хайде да сме щастливи разделно.

  Еретик
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Да видим колегите си по слипове?

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Май не бих се присъединил. По фирмени партита ходя, когато аз съм на кеф. Какво щял да си помисли тоя или оня ако отида или ако не отида - все ми е тая. Преди Коледа са пости - партитата не са препоръчителни, пък и трябва да се въздържаш от много неща. И от секс.
  А за мен видеоконференцията си е работен модул. Не ме настройва да ям и да пия пред компютър и да гледам как други правят същото.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Носиш един лаптоп някъде дето пърлят прасето че да се усети зимния дух от колегите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK