Лунната "треска за злато" може да предизвика конфликти, ако не действаме сега

Лунната "треска за злато" може да предизвика конфликти, ако не действаме сега

© NASAЩо се отнася до Луната, всички искат едни и същи неща. Не в смисъл да имат общи цели, а в смисъл че всички играчи са насочени към едни и същи стратегически обекти - и държавните агенции, и частният сектор. Това е така, защото независимо дали искате да се занимавате с наука или да печелите пари, там ще ви трябват неща като вода и светлина.


Много държави и частни компании имат амбициозни планове за изследване или добив на ресурси на Луната. Това няма да е в някакъв отдалечен момент от времето, а съвсем скоро - може би през това десетилетие. Това ще предизвика напрежение на място, освен ако не намерим начини за незабавно управление на ситуацията.


Досега голяма част от дебатите около проучването и копаенето на Луната бяха съсредоточени върху съревнованието в космоса между държавните агенции и частния сектор. Но най-важното предизвикателство възниква от ограничените стратегически ресурси.
Важни обекти за науката са ключови и за изграждането на инфраструктура от държавни агенции или частни компании. Такива обекти включват "върхове на вечната светлина" (където има почти постоянна слънчева светлина, а оттам и достъп до енергия) и непрекъснато засенчени кратери в полярните области, където има воден лед. Всеки от тях е рядкост и комбинацията от двете - лед на дъното на кратера и вечно огрян от Слънцето ръб на кратера - е прималива цел за различните играчи. Но те се срещат само в полярните региони, а не в екваториалните обекти, които бяха цел на програмата "Аполо" през 60-те и 70-те години.


Неотдавнашното успешно кацане на Chang'e 5 на Китай бе в относително равен регион, но това е част от по-голяма, поетапна програма, която трябва да отведе китайската космическа агенция до лунния южен полюс до 2024 г.


Индия опита по-директен полюсен маршрут с неуспешната сонда Chandrayaan-2, която се разби в същия регион през 2019 г. Руският "Роскосмос" в сътрудничество с Европейската космическа агенция (ESA) също се насочва към южния полюсен регион за кацания в края на 2021 г. и през 2023 г. с тестова мисия в кратера Богуславски. След това "Роскосмос" ще се устреми към басейна Ейткин в същия регион през 2022 г., за да търси вода в постоянно засенчени райони. Редица частни компании също имат амбициозни планове за добив на ресурси на Луната.


Лунната "треска за злато" може да предизвика конфликти, ако не действаме сега

© NASA


Стратегическите ресурси, които не са в полярните региони, са по-скоро концентрирани, отколкото равномерно разпределени. Торий и уран, които биха могли да се използват за радиоактивно гориво, се намират общо в 34 региона, които са зони с диаметър около 80 км. Желязото, получено от удари на астероиди, може да се намери в по-големи територии, вариращи като размери от 30 до 300 км, но има само около 20 такива области.


И, разбира се, най-популярният от лунните ресурси, добиван в десетки научно-фантастични филми: хелий-3 за ядрен синтез. Донесен от Слънцето и намиращ се в прахообразната натрошена скала на лунната повърхност, той присъства в обширни области на Луната, но най-високите концентрации се откриват само в около осем региона, всички сравнително малки (по-малко от 50 км ширина).


Тези ресурси ще представляват интерес както за тези, които се опитват да създадат инфраструктура на Луната и по-късно да колонизират Марс, така и за търговска експлоатация или наука - например създаване на големи групи телескопи на далечната страна на Луната, далеч от нарастващия шум на човешки комуникации.


Как тогава да се справим с проблема? Договорът за космическото пространство (1967 г.) гласи, че "изследването и използването на космическото пространство ще се извършва в полза и в интерес на всички държави и ще бъде собственост на цялото човечество". Държавите не могат да претендират за части от Луната като собственост, но все пак могат да ги използват. Неясно е къде това разполага казуси като спорове и добив от страна на частни компании.


Лунната "треска за злато" може да предизвика конфликти, ако не действаме сега

© NASA


Предложените наследници на договора, като например Лунното споразумение (1979 г.), се считат за твърде ограничаващи, изискващи официална рамка от закони и амбициозен международен регулаторен режим. Споразумението не успя да получи подкрепа сред ключови играчи, включително САЩ, Русия и Китай. По-новите стъпки, като споразуменията "Артемида" - набор от насоки около програмата "Артемида" на НАСА за изследване на Луната с екипаж, се възприемат като силно обвързани с програмата на САЩ.


В най-лошия случай тази липса на рамка може да доведе до засилено напрежение на Земята. Но това също може да създаде ненужно дублиране на инфраструктура, като всеки изгражда свои собствени неща. Това би повишило разходите за отделните организации, които те биха имали причини да се опитат да си ги възстановят по начини, компрометиращи възможностите за наука и наследството, което оставяме на бъдещите поколения.


Какво може да се направи


Най-добрите първоначални стъпки може да са скромни, като се вземе пример от малко известни места на Земята. Малки басейни от земни ресурси като езера, граничещи с няколко селища, или рибни запаси от общ интерес често се управляват чрез подходи, разработени на местно ниво от ключовите участници.


Лунната "треска за злато" може да предизвика конфликти, ако не действаме сега

© ESA


Тези методи предполагат, че първата стъпка към управлението на лунните ресурси ще бъде изгражданет на съгласие между потребителите. Това трябва да се съсредоточи върху естеството на заложените ресурси, как трябва да се разпределят техните ползи и, най-важното, най-лошите сценарии, които трябва да бъдат избегнати. Например участниците вероятно ще трябва да решат дали местата с вечна светлина трябва да се управляват като недвижими имоти с висока стойност или като обем на добитата там енергия, която трябва да се споделя. Може също да е по-разумно да се взима решение за всеки отделен случай.


Друго предизвикателство ще бъде насърчаването на спазването на създадените управленски договорености. За тази цел ще е добра идея лунните потребители да изградят споделени инсталации, като съоръжения за кацане и снабдяване - тези обекти ще са в ролята на "морков", като достъпът до тях може да бъде ограничаван при лошо поведения на участниците.


Ще бъде трудно да се възприемат такива частични решения, след като дадена държава или компания са направили необратими инвестиции в проекти на мисии. Ясно е, че времето за разработване на тези подходи е сега.


Тони Милиган е старши експерт по етика към проекта "Космологични визионери" на King's College, London.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Весело

  Ех, Луно Луно... земльо македонска...

 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  ++
  Какъв е проблемът?
  Плащат на Скопие, и толкова!

 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1297 Весело

  Авторът от Луната ли пада? Справка коментар 1.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Луната - новия Див запад или изток, както дойде.

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  Ми някакси Блумбърг разгледа този момент как САЩ губят пазара на хелия и той отива при русия.
  И не е само проблема със синтеза. Хелия се използва в много апарати като например като охладител в АМР и т.н.

 6. 6 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Това което се е случило при усвояването на нови територии и континенти ще се случи и на Луната.
  Нищо ново под слънцето.
  Хората са едни и същи.

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 886 Весело

  Добре че метните са слезнали на Земята, имат си дъжава иначе мовеше и да ги избием докато казваме аз стъпх пръв тук, мое си е. Сега всички ще трябва да плащат концесия на макетатата.

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#5] от "1001":

  Ех тази Русия, бе!

  https://www.statista.com/statistics/925214/helium-production-worldwide-by-country/

  Те не я броят за нищо, Русия, та Русия...

 9. 9 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искахме да е така ,но стана както обикновено...

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Бившите колониални империи докато диктуваха правилата грабиха каквото могат без да се съобразяват с никого. Сега нещо взеха да изостават и изведнъж станаха големи радетели за "споделяне и взаимопомощ".

  Китай е изключен от проекта на Международната Космическа Станция по настояване на САЩ Англия и тн. Но Китайците сами се хванаха разработиха си програми и технологии и за 30 години стигнаха до Луната. Имат и планове за Лунна база до 2030 година.

  И сега изведнъж някои представители на народи, които едно време не се свениха безнаказано да безчинстват из Азия десетилетия наред, почнаха да стават много хрисими. Господин Милиган като иска да си стартира програма и да кацне на Луната с парите на Английските данъкоплатци. За целта може да поореже малко бюджета на кралското семейство например.

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  ато така на заела 25% от пазара и ирониятае че за това са виновни САЩ. Ако не пречеха на тръопроводния газ нямаше да се налага в Русия да строят пречистващи заводи за газа, но за втечнения газ е задължително. Пък Русия има най добрите газови центрофуги в света и просто ги преработиха за природен газ.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Засега всичко е в областта на фантастиката.

 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  През 2006 г. се появи информация за представителство на Лунното посолство и у нас, като парцелите тогава се продаваха за 40 лв. за акър (около 4 дка). Над 300 българи бяха закупили парцел дотогава, според публикация на Moon Daily.

  По данни на посолството акър земя на Луната, Меркурий, Венера и Марс с перфектна гледка към Земята се продава между 20 и 23 долара, към които се начисляват 1,5 долара еднократна космическа такса. В цената не влиза стойността на пратката.

  Айде народе че не остана.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 595 Весело

  До коментар [#11] от "1001":


  Пък Русия има най добрите газови центрофуги в света
  —цитат от коментар 11 на 1001


  А... Не само газови центрофуги!
  И най-добрите коли; самолети; компютри...
  Щом е руско е най-добро по подразбиране!

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Така е.
  Още Санде Македонски е казал че Луната е Македонска.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Весело

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Говорите за Горна Македония, нали?
  Защото има и Северна и Южна Македония.
  Дели ги Екваторът. Цитат в оригинал:
  "Што е ова екватор? Ова е замислена линиjа, која ја дели планетата на северна и јужна Македониjа."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Хайде първо измислете достатъчно безопасен и евтин транспорт, който да оправдае "подялбата на кожата н неубитата мечка"?
  А после, националните законодателства няма как да действа в подобна обстановка. Ще има "див запад", но между отделните транснационални корпорации, експолатиращи ресурсите. Уви, единствената "шапка", която би могла да регулира подобни отношения - ООН е толкова безполезна, колкото и "Обществото на народите", преди втората световна.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  " Договорът за космическото пространство (1967 г.) гласи, че "изследването и използването на космическото пространство ще се извършва в полза и в интерес на всички държави и ще бъде собственост на цялото човечество".

  Откъде накъде?
  Нали уточнихме вече че Луната е македонска собственост.
  Ама тука има проблем.
  Голем проблем.
  През далечната 1967 година самостоятелна дръжава Македония не е имало!
  И ся шо ке праим?
  Ке ги тепаме тия другите, неантичките дека сакат да земат македонската Луна!
  Да не са подпишували тоа договор.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Колко частни мисии им до Луната .!. някой ако знае да каже

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Тез искат да заграбят Луната Македонска!

 21. 21 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Оставете Луната намира бе хора!

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#14] от "Tzar Vova Josei-ki":

  а това е друга тема за обогатяване на уран ги използват и разделят изотопите по молулно тегло. САЩ използват друга технология

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#14] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Така е, я колко "Бентли" има в Москва само.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Горката Луна.....
  Великите географски откриватели са я парцелирали , още преди да стъпят върху нея. ...

  Bukalemun
 25. 25 Профил на jabs
  jabs
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#10] от "dpnps":

  "Бившите колониални империи докато диктуваха правилата грабиха каквото могат без да се съобразяват с никого". Аргументи в стил "Работническо дело". Разбира се, че са печелили от бившите колонии, безплатно никой не работи. А кой е донесъл на местните жители електричеството, колите, самолетите, влаковете, писмеността, медицината, образованието, пътищата, телеграфа ... дори и религията и политическата наредба? Направили са го белите колонизатори. Защото могат. Естествено не всички са били ангели. Но това е историята.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 58 Весело

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  😂

 28. 28 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 58 Весело

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Разсмя ме!

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Весело

  До коментар [#28] от "und16569194":

  Само като чуя думата ,,луна” и все се сещам за това 😄

 30. 30 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#10] от "dpnps":"Бившите колониални империи докато диктуваха правилата грабиха каквото могат без да се съобразяват с никого". Аргументи в стил "Работническо дело". Разбира се, че са печелили от бившите колонии, безплатно никой не работи. А кой е донесъл на местните жители електричеството, колите, самолетите, влаковете, писмеността, медицината, образованието, пътищата, телеграфа ... дори и религията и политическата наредба? Направили са го белите колонизатори. Защото могат. Естествено не всички са били ангели. Но това е историята.
  —цитат от коментар 25 на Jabs


  Писмеността? Образованието? ... в Китай и Индия ни писменост са имали горките ни образование. Добре че са били хуманните бели колонизатори да им занесат тези блага. Хаха

  Забравихте да споменете за опиума, който са заставяли Китайската империя да купува със силата на оръжието.

  Те Китайците и Индийците поне са оцеляли като народ и култура. Но например коренните Американски жители не са имали подобен късмет. Явно, окрилени от множеството блага, които западната цивилизация им е донесла, са решили да отлетят в някое друго измерение и са поизчезнали малко.

 31. 31 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#26] от "satanail13":

  От начина ви на изразяване става ясно, че прекрасно пасвате на епитетите, които използвате.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Нови светове, нови проблеми, стари практики !
  Нищо ново

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  "Що се отнася до Луната, всички искат едни и същи неща."

  Едно е да искаш , друго е да можеш. Америка е единствената , която може да прати хора на Луната.

 34. 34 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Израелската, бай Тан! Beresheet
  Че даже имаше и българска камера!

 35. 35 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  Чакам да построят хотел на Морето на спокойствието , че да отморя ...

 36. 36 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#26] от "satanail13":От начина ви на изразяване става ясно, че прекрасно пасвате на епитетите, които използвате.
  —цитат от коментар 31 на dpnps


  Пропагандната машина на ККП не спи а обработва навсякъде дори и в България.

  Марс е изконна Американска територия!
 37. 37 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#30:"dpnps"][/quote]

  > Те Китайците и Индийците поне са оцеляли като народ и култура.

  Хе хе не намесвай индийците - те не могат да ви понасят защото ви намират (китайците) за ароганти и крадливи.

  Марс е изконна Американска територия!
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Горката Луна.....Великите географски откриватели са я парцелирали , още преди да стъпят върху нея. ...
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  Ти знайш ли, че Луната е отмъстителна!? Подготвила им е страхотни изненади!

 39. 39 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Венера явно много го зле... Никакъв интерес към нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK