Отвъд Витлеем: как са идентифицирани най-ранните места на християнството

Църквата "Рождество Христово" във Витлеем

© Reuters

Църквата "Рождество Христово" във ВитлеемВсяка Коледа град Витлеем се превръща във фокус на глобално внимание като сцена на Рождество - раждането на Исус Христос. През повечето години центърът на града е претъпкан с християнски поклонници. Всъщност много хора пътуват до Светите земи през цялата година, за да посетят места с религиозно значение - независимо дали в Йерусалим, Назарет или около Галилейско море.


Но кога християните започват да смятат местата за свети и тръгват да пътуват до тях на поклонение?


Според евангелията Христос казва, че няма такова нещо като "свято място".
Но към трети век видни християни като Александър, по-късно епископ на Йерусалим, и известният учен Ориген от Александрия, търсят местата, споменати в Библията. Още по-рано, в средата на втори век, християнският летописец Юстин Мъченик е знаел за пещера във Витлеем, за която се казва, че е мястото на Рождество Христово.


В Евангелието на Яков, наричано понякога Протоевангелито на Яков - което датира от II век - също се споменава за такава пещера във Витлеем. Въпреки че тези писатели могат да имат предвид различни пещери, те потвърждават, че Витлеем е имал поне едно християнско свещено място в рамките на едно или две поколения след съставянето на Евангелието на Йоан, последното от каноничните евангелия.


Писмени източници от тези ранни времена споменават други християнски свети места. На пещера на Елеонския хълм близо до древния Йерусалим е придадено християнско значение в апокрифите на Йоан, вероятно написани в края на втори век. В самия Йерусалим гробницата от първи век, по-късно почитана като място на погребението на Христос и на Възкресението (Гроба Господен), може вече да е била идентифицирана като такава през втори век.


Отвъд Витлеем: как са идентифицирани най-ранните места на християнството

© Reuters


Историкът от четвърти век Евсевий казва, че император Адриан е построил храм над гробницата в противовес на нейното християнско значение и - тъй като Адриан е построил храмове в юдейския храм в Йерусалим или в близост до него, както и на най-важната самарянска светиня на планината Геризим - това може бъде повече от късноримска спекулация. Разказът на Евсевий също е в съответствие с археологическите доказателства за монументална римска сграда на мястото на Светия гроб по-късно от гробницата от първи век и преди църквата за поклонение от четвърти век там (Църквата на Божи гроб).


Седем други църкви за поклонение от четвърти век са били на места с пещери, поне частично изсечени в скалата, вместо да са изцяло естествени пещери. Освен църквата "Рождество Христово" във Витлеем, където е роден Исус, те включват църкви в: Пастирско поле, място непосредствено до Витлеем, където се смята, че ангелите са обявили раждането на Христос; църквата "Елеона" (маслинова горичка) на Елеонския хълм, място, свързано с Възнесението на Христос на небето; Гетсимания - градината, където Исус е предаден от Юда; и Табха край Галилейското море, близо до мястото, където може да е изнесена Проповедта на планината. В Назарет има други две, свързани с Благовещението и с дома на детството на Исус.


Всички тези църкви от четвърти век или са били разположени в някаква връзка с пещерите, или всъщност са били в тях. Следователно тези пещери вероятно са били приемани като маркиращи местата на събитията, свързани с техните обекти, през четвъртия век.


Витлеем

© Reuters

Витлеем


Например, във Витлеем църквата "Рождество Христово" от началото на четвърти век е специално проектирана да показва пещерата като основен физически фокус на църквата, а олтарът се намира в самата пещера. Само на археологическа основа най-добрата интерпретация на това оформление е, че църквата и нейният олтар са били разположени поради съществуващото религиозно значение на пещерата.


Това тълкуване на пещерите като цяло се подкрепя от писмени доказателства. Евсевий пише в своето "Житие на Константин", че в началото на четвърти век са построени три велики императорски църкви на места, където са се случили решаващи моменти в Евангелията: Църквата на Гроба Господен; църквата "Рождество Христово"; и "Елеона". Всички тези сгради, казва Евсевий в известната си църковна история, са построени върху вече съществуващи "пещери" - една е всъщност изсечена в скалите гробница - свързани със събитията, отбелязани от техните църкви от четвърти век.


Ако поне някои от пещерите на тези седем обекта са били построени или модифицирани, за да обозначат места с християнско значение преди четвърти век, те ще са сред най-ранните специфични християнски структури, за които се знае до момента. Но нищо не предполага, че в тяхното строителство са участвали повече от няколко местни хора, а разнообразните подробности за техния размер и план предполагат, че те са продукти на отделни инициативи.


Елеонският хълм

© Wikimedia

Елеонският хълм


Използването на пещерите по този начин може също да означава, че те са били посещавани по религиозни причини преди да се превърнат в църкви през четвърти век - може би най-ранната форма на християнско поклонение. Ако събитията, отбелязани от тях, са били същите като посвещенията на по-късните им църкви, тогава те биха формирали повествователна последователност от Благовещението до Възкресението, като всяка пещера (и гробницата на мястото на Гроба Господен) са свързани само с едно събитие. Следователно е възможно, дори преди тези места да са били използвани за църкви в четвърти век, християните да са пътували между тях в последователност, следвайки реда на тези събития в Евангелията.


Писмените и археологически доказателства предполагат, че произходът на християнската топография и поклоненинията е по-ранен, отколкото обикновено се предполага. Ако е така, императорските църковни строители от четвърти век наследяват - а не създават - мрежа от свети места, които вероятно са се появявали постепенно през вековете в резултат на дребни местни инициативи, без подкрепата на властни личности или институции.


Кен Дарк е професор по археология и история в Университета на Рийдинг и член на комисия в Англо-израелското археологическо общество, издаващо списание Strata.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK