Наистина ли Исус е роден във Витлеем и защо евангелията не са единодушни по въпроса

Витлеем

© Reuters

ВитлеемВсяка Коледа сравнително малък град в Палестинския Западен бряг излиза на световната сцена: Витлеем. Според някои библейски източници Исус е роден в тук преди около две хилядолетия.


И все пак новозаветните евангелия не са единодушни за подробностите около раждането на Исус - някои изобщо не споменават Витлеем или раждането на Христос.


Различните гледни точки на евангелията може да са трудни за съгласуване, но те предлагат важна представа за гръко-римските възгледи за етническата идентичност, включително генеалогиите.
Днес родословията могат да донесат повече информация за семейната медицинска история или да помогнат за разкриване на изгубени членове на семейството. През гръко-римската епоха историите за раждането и генеалогичните претенции са били използвани за установяване на права и свързване на индивиди с предполагаемото величие на предците им.


Според Евангелието от Матей, първото Евангелие от канона на Новия завет, Йосиф и Мария са били във Витлеем, когато се е родил Исус. Историята започва с мъдреци, които идват в Йерусалим, след като виждат на небосклона ярка звезда, която те интерпретират като сигнал за раждането на нов цар.


По-нататък се описва срещата им с местния еврейски цар Ирод, от когото търсят информация за мястото на раждането на Исус. Евангелието казва, че Витлеемската звезда впоследствие ги води до къща - а не ясла - където е роден Исус. Тримата влъхви се покланят на Исус и поднасят дарове от злато, благовония (вероятно тамян) и смирна. Това са били ценни подаръци, особено тамяна и смирната, които са скъпи аромати с медицинска употреба.


Евангелието обяснява, че след посещението им Йосиф получава съновидение, в което е предупреден за опита на Ирод да убие бебето Исус. Когато мъдреците отишли при Ирод с новината, че е родено дете, което ще бъде цар на евреите, Ирод решава да убие всички младенци, за да премахне заплахата за трона си. След това се споменава как Йосиф, Мария и бебето Исус заминават за Египет, за да избегнат това.


Матей казва още, че след като Ирод умира от болест, Йосиф, Мария и Исус не се връщат във Витлеем. Вместо това те пътуват на север до Назарет в Галилея, който е днешният град Назарет в Израел.


Евангелието от Лука, разказ за живота на Исус, написано през същия период като Евангелието от Матей, има различна версия за раждането. Евангелието от Лука започва с Йосиф и бременната Мария в Галилея. Те пътуват до Витлеем, за да участват в преброяване, което римският император Цезар Август изисква за целия еврейски народ. Тъй като Йосиф е потомък на цар Давид, Витлеем е родният му град, където той трябва да се регистрира.


Евангелието от Лука не включва бягство до Египет, параноичен цар Ирод, убийства на деца, и мъдреци, посещаващи бебето Исус. Исус е роден в ясла, защото пътници са заели всички стаи за гости. След раждането Йосиф и Мария са посетени не от мъдреци, а от пастири, които също изразяват задоволството си от раждането на Исус.


Наистина ли Исус е роден във Витлеем и защо евангелията не са единодушни по въпроса

© Reuters


Лука казва, че тези овчари са били уведомени за местоположението на Исус във Витлеем от ангели. В историята на Лука няма пътеводна звезда, нито овчарите носят подаръци. Лука също споменава, че Йосиф, Мария и Исус напускат Витлеем осем дни след раждането и пътуват до Йерусалим, а след това до Назарет.


Разликите между Матей и Лука са прекалено големи, въпреки че имат някои прилики. Джон Майер, изследовател на историческия Исус, обяснява, че "раждането на Исус във Витлеем трябва да се приема не като исторически факт", а като "богословско потвърждение, поставено под формата на очевидно исторически разказ". С други думи, вярата, че Исус е потомък на цар Давид, е довела до появата на история за раждането на Исус във Витлеем.


Реймънд Браун, друг учен по евангелията, също заявява, че "двата разказа не само са различни - те са в противоречие един с друг в редица подробности".


За да станат нещата още по-заплетени, нито едно от другите Евангелия - на Марк и Йоан - не споменават раждането на Исус или връзката му с Витлеем.


Евангелието от Марк е най-ранният разказ за живота на Исус, написан около 60 г. сл. Хр. Началната глава на Марк казва, че Исус е от "Назарет Галилейска". Това се повтаря в цялото Евангелие няколко пъти и Витлеем въобще не се споменава.


Слепият просяк в Евангелието на Марк описва Исус като "от Назарет" и като "син на Давид", вторият цар на Израел и Юдея през 1010-970 г. пр.н.е. Но цар Давид не е роден в Назарет, нито е свързан с този град - той е от Витлеем, но Марк не идентифицира Исус с града Витлеем.


Евангелието от Йоан, написано приблизително 15 до 20 години след това на Марк, също не свързва Исус с Витлеем. Галилея е родният град на Исус. Исус намира първите си ученици, прави няколко чудеса и има братя в Галилея.


Това не означава, че Йоан не е знаел за значението на Витлеем. Йоан споменава дебат, в който някои евреи се позовават на пророчеството, което твърди, че месията ще бъде потомък на Давид и ще дойде от Витлеем. Но Исус според Евангелието на Йоан никога не се свързва с Витлеем, а с Галилея и по-точно с Назарет.


Евангелията от Марк и Йоан разкриват, че са имали проблеми да свържат Витлеем с Исус, не са познавали родното му място или въобще не са искали да правят връзка с този град.


Наистина ли Исус е роден във Витлеем и защо евангелията не са единодушни по въпроса

© Reuters


Те не са единствените. Апостол Павел, който е написал най-ранните документи на Новия завет, е считал Исус за потомък на Давид, но не го свързва с Витлеем. "Откровението на Йоан" също потвърждава, че Исус е потомък на Давид, но не споменава Витлеем.


По време на живота на Исус има много идеи за Месията. В една част от текстовете се очаква Месията да бъде вечен владетел от рода на Давид. Други еврейски текстове като "Книгата на Езра", написана през същия век като евангелията, и еврейската сектантска кумранска литература, написана два века по-рано, също отразяват това убеждение.


Но еврейската Библия (пророческа книга, наречена Мика, за която се смята, че е написана около 722 пр.н.е.) пророкува, че Месията ще дойде от родния град на Давид, Витлеем. Този текст се повтаря във версията на Матей. Лука споменава, че Исус не само е родословно свързан с цар Давид, но и е роден във Витлеем, "градът на Давид".


Подобни генеалогични претенции са често правени за важни древни личности и политически лидери. Например Йон, основателят на гръцките колонии в Азия, се счита за потомък на Аполон. За Александър Велики, чиято империя достига от Македония до Индия, се твърди, че е син на Херкулес. Цезар Август, който е първият римски император, е провъзгласен за потомък на Аполон. А еврейски писател на име Филон, живял през първи век, пише, че Авраам и еврейските пророци са родени от Бог.


Независимо дали тези твърдения по това време са били приети за верни, те са оформили етническата идентичност на човека, политическия му статус и претенциите за слава. Както обяснява гръцкият историк Полибий, известните дела на предците са "част от наследството на потомството".


Включването на град Витлеем от Матей и Лука допринася за твърдението, че Исус е Месията от рода на Давид. На читателите трябва да им стане ясна генеалогичната връзка на Исус с цар Давид със споменаването на този град. Историите за раждането във Витлеем затвърждават твърдението, че Исус е законен потомък на цар Давид.


Така че днес, когато Витлеем се чува в коледните песни или се показва в сцени на Рождество Христово, името на града свързва Исус с родословна линия и пророческата надежда за нов лидер като цар Давид.


Авторът е експерт по Новия завет в семинарията "Фулър"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ.

  На едни изперкали пичове им се иска да е роден в Битоля, ама не е.

 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 543 Любопитно

  "Наистина ли Исус е роден във Витлеем"

  А роден ли е въобще?

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Всички евангелия са писани десетки години, а и повече, след разпятието на Христос. Отделно, съществували са много на брой евангелия. От тях са избрани тези на Йоан, Лука, Марко и Матей, на църковен събор и стават канонични.

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Има теории ,че Исус е роден в Банкя.🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ.На едни изперкали пичове им се иска да е роден в Битоля, ама не е.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Живял е няколко години в Битоля ....,при брачед на Сашко Македонски.🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Евангелията „еволюират“ с времето. За непорично зачатие и възкръсване се говори в преписите едва 4 века по-късно.

  Sapere aude
 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  И какъв всъщност е въпросът? “Те скубят гълъбите и като видят голото тяло викат в екстаз - Ние познахме истината” За учените, Тъй рече Заратустра, Фридрих Нитцше.

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Има и други интересни въпроси:
  1. Какво е правил Исус до 33-тата си година.
  2. Бил ли е женен за Мария Магдалена?
  ............
  Дневник, при превода от английски не сте обърнали внимание, че евангелието е от Марко, а не от Марк.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Ти отрано си запразнил....

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Х 0000 2020

  Самоцелна абракадабра заобикаляща факти...

  Кога? Кога се случило?
  На или приблизително Еднажден в годината, "Рожедство" на следваща,
  22 декември. "Праг" след какъвто Дните са по-дълги, а нощите по-къси.
  Астрономически факт от многозначително житейско значение,
  независимо от етноси, обичаи и религии.
  Факт верен преди Христа, и след.

  Кога се случило?
  Около три века след като Рим завладял и поробшл Македонската империя.
  Буквално. Някои местни хора са били избити, други прогонени, трети поробени "по места", а други тръгувани в Рим като роби.

  След Македонската империя: огромна Римска империя с огромна провинция Македония.
  Има завладяна Юдея и т.н.
  Има имперски доминиращ латински език.
  Има народен-международен за Средиземноморието гръцки.

  Христовите Апостоли, всички или почти, са били Евреи "еретици"
  спрямо ревностни "книжници" на конвенционален юдеизъм.
  Срещали са предимно неразбиране и гонения в робовладелската Римската империя.
  Неразбиране и от ревностна гръцка селяния...

  На какви езици проповядвали (и писали) Апостолите?
  Според случая.
  На международен иврит гръцки латински...

  Апостол Павел - Евреин по произход и Римски гражданин.
  Послание към Критяни... на гръцки, по предположение.
  Послание към Филипяни... в Тракия Македония по поречието на Евро Марица,
  вкл. автономна Римска провинция със столица Филипопол Пловдив,
  бивша столица на Филип Македонски, на тракийски македонски "славянафонски",
  по предположение.
  Послание съм Римляните, в Рим: по предположение, на римлянски латински.
  Послание към Юдеи Евреи: на разговорен иврит, по предположение.
  ...
  След още три века Константин Велики християнизирал цялата варварска
  Римска империя да й дойде ума в главата.

  Но явно, не съвсем.
  Работа, работа и още работа...

  "И все пак новозаветните евангелия
  не са единодушни за подробностите около раждането на Исус -
  някои изобщо не споменават Витлеем или раждането на Христос.

  Различните гледни точки на евангелията
  може да са трудни за съгласуване,

  но те предлагат важна представа за гръко-римските възгледи
  за етническата идентичност, включително генеалогиите."

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Къде е роден Исус могат да кажат само Дедо Шори и историците от НБУ. Всичко друго са инсинуации. Освен това Исус е бил ЛГБТ, и това е доказано отдавна.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Антички варварино,
  публикацията също търси под вол теле,
  но посочва верно в съответствие с Евангелие,
  че Иисус е роден в къща, във Витлеем,
  където е роден (Витлеем) и съпругът на Мария Йосиф.

  Много правдоподобно, едно, защото Йосиф и Мария са отишли при "свои хора" роднини.

  Второ, защото през същото време е действал римски режим "преброяване на население".
  Сиреч, всеки да се прибира дома, за да бъде брояван.
  А всеки скиталец се счита за блуден, лумпен и неприятен за реда.

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Не е роден там. Няма никаква пещера във Витлеем,

 15. 15 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Според македонски историци Исус е роден не във Витлеем а в село Витлемово близо до Охрид. (Не е шега).

  Македонски археолози тврдат дека Исус е роден во Македонија

  Група археолози од Македонија, која се нарекува „Исусовци“, тврдат дека го пронашле точното место каде што се родил Исус Христос, но дека тоа не се наоѓа во Витлеем од Западниот брег, каде што досега така се мислеше и тоа место се нарекуваше Јудеја, туку во селото Витлемово во близина на Охрид.

  „Мислам дека ова е вистинкото место каде што е роден Исус, а не во оној Витлеем во близина на Ерусалим“, вели Аврам Јаков, археолог од здружението „Исусовци“.

  Во малото село наречено Витлемово, при градење на автопатот кон Тирана, е пронајдено загадочно место. Постојат неколку докази, вели Јаков, дека тоа е местото каде што се родил Исус.

  https://okno.mk/node/24631

 16. 16 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 816 Весело

  Има теории ,че Исус е роден в Банкя.🐵
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  По-кротко, че на Тиквата не му трябва много за да повярва,
  че е Божи син.
  Вече си повярва, че е от семейство на репресирани…

  До коментар [#4] от "Шакир Зулов":

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  Честито Рождество на всички!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  Честито Рождество!
  Денят расте, тъмнината отстъпва.
  Това е безспорно. Всичко останало са приказки за деца и възрастни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Явно фълшивите новини не са родени през цифровата ера, а да по древни и от християнството. Честито Рождество Христово, бъдете здрави!

 20. 20 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  "да по древни" - далеч по-древни

 21. 21 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Весело

  До коментар [#15] от "Stan Todorov":

  В Хасковска област има село Йерусали ово. 😉

 22. 22 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Весело

  В Хасковска област има село Йерусалимово. 😉

 23. 24 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Честито Рождество!А бе,Дневник,откога Марко стана МАРК?И кога да очакваме Исус да го напишете като ДЖЪЗЪС!!!

 24. 25 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Първата снимка в статията отговаря на американската поиткоректност - лицемерна самоцензура върху теми, които правят запада да не изглежда това, за което се представя. Честита Коледа на всички, дори на западните кръстоносци, нови и стари.

  Свободата, Санчо...
 25. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Щот всеки иска да дои стадата за себе си. Стадото вярващи и стадото туристи. Затова очаквам въображаемия Исус да е роден и на Луната. След има няма 1000 години, след като сме овладели слънчевата система и днешните времена са вече дълбока древност за потомците, кой знае какви глупости ще си мислят за нас. И ще са прави!

  мурзилка
 26. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#24] от "иванчолаков":

  Всъщност името на Исус е Йешуа Ха Ноцри,живял в римската провинция Юдея.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 27. 28 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  След има няма 1000 години, след като сме овладели слънчевата система
  —цитат от коментар 26 на Маршалов

  Мъск още Луната не може да стигне, въпреки целия си скъпо платен ПР, какво остава за някоя планета, да не говорим за Слънчевата система. Малко по смирено, в духа на Коледа.

  Свободата, Санчо...
 28. 29 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#24] от "иванчолаков":Всъщност името на Исус е Йешуа Ха Ноцри,живял в римската провинция Юдея.....
  —цитат от коментар 27 на mitko11


  Това не е вярно, Ха Ноцри е героят на Булгаков, и няма нищо, което да сочи че той е историческия Исус.

  Свободата, Санчо...
 29. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  Пророк Исая, най - известния от старозаветните пророци, пророкува ясно, че Витлеем ще е родното място на Месия : от него ще произлезе един цар за вечността ! Това се знае и от юдейските книжници, които, попитани от цар Ирод, му дават точно този цитат ! Последвалото клане на малки деца до 2 годишна възраст пък е проракувано от пророк Еремия, така че няма никакво разминаване в свещените текстове на писането......

 30. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  Пророк Исая, най - известния от старозаветните пророци, пророкува ясно, че Витлеем ще е родното място на Месия : от него ще произлезе един цар за вечността ! Това се знае и от юдейските книжници, които, попитани от цар Ирод, му дават точно този цитат ! Последвалото клане на малки деца до 2 годишна възраст пък е проракувано от пророк Еремия, така че няма никакво разминаване в свещените текстове на писането......

 31. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#29] от "Bornagain":

  „В навечерието на Пасха те обесили Йешу ха Ноцри (Иисус от Назарет). 40 дни било разгласявано, че ще бъде убит с камъни затова, че се занимава с магьосничество, подстрекаване и отклоняване на Израел (от Бога), и който може да каже нещо в негова защита, да дойде и да се застъпи. Но не намерили нищо в негова защита и го обесили в навечерието на Пасха. ... Нашите равини ни учат: Йешу ха Ноцри имал петима апостоли – Матай, Накай, Нецер, Буни и Тода.“ (Талмуд, Мишна, Санхедрин, 43а)

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 32. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Весело

  Авторът е експерт по Новия завет в семинарията "Фулър"
  **************************************

  А преводачът е експерт по Гугъл-превод!

  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 34 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Сериозно ли ви притеснява къде е роден, а не това, че е отнел девствеността на майка си? Или че утре вашата дъщеря може да се окаже бременна от неизвестен, пък било и то с младенеца?!

 34. 35 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Честито Рожедство Христово!

  Наздраве и по-малко глупости и фалшиви новини през новата година ;)

 35. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1772 Весело

  Честит рижден ден на Господ!
  Дружба от векове за векове!

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Весело

  Интересна статия😃 Ще ми е интересно да чета как съфорумниците си кръстосват шпагите по въпроса, ама след малко трЕбе 'а бЕгам да пазарува, че от неделя ПАК затварят пазарите и ще остана без мойте рукола, мента и базиликум за салатите си.

  Само да добавя нещо, на един град: В статията не се споменава че и Северен Израел е имало градче с име Бетлеем (в буквален превод-къща/дом на хляба)/Витлеем. И е бапълно възможно митическия Христос да е роден там-на броени километри от Назарет.


  https://en.wikipedia.org/wiki/Bethlehem_of_Galilee

  Светли празници на всички😃

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#11] от "dnevnikar":

  Х 0000 2020 Самоцелна абракадабра заобикаляща факти...
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Статията обсъжда само написаното в евангелията. За какви факти говориш?
  А надолу си натракал още по-големи глупости.

  Кога се случило? Около три века след като Рим завладял и поробшл Македонската империя.
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Македонската империя престава да съществува веднага след смърта на Александър. Когато Рим завладява Македония тя е горе-долу, колкото днешна Гърция. И това става в средата на 2-ри век, а не 3 века пр. н. е.

  След Македонската империя: огромна Римска империя с огромна провинция Македония.
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Нищо огромно няма нито с едната, нито с другата. Римската империя по това време покрива половината Иберийски полуостров, днешна Италия, адриатическото крайбрежие и Гърция. А малко по-късно Македония е разделена на две провинции. Римската империя става огромна едва малко преди новата ера.

  Има имперски доминиращ латински език.
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Латинският е предимно изменен еолически гръцки. Резултат от силните гръцки колонии на Ботуша още при образуването на Рим. И азбуката му е вариант на гръцката.

  Апостол Павел... Послание към Критяни...
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Към Коринтяни – град Коринт на континента, а не остров Крит.

  Послание към Филипяни... в Тракия Македония по поречието на Евро Марица,вкл. автономна Римска провинция със столица Филипопол Пловдив,бивша столица на Филип Македонски
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Става дума за град Филипи близо до Кавала, а не за Филипополис.

  И все пак новозаветните евангелия не са единодушни за подробностите около раждането на Исус...
  —цитат от коментар 11 на dnevnikar


  Ами нали точно за това говори статията. Ти го нарече самоцелна абракадабра, а после пишеш същото. :)

  публикацията също търси под вол теле, но посочва верно в съответствие с Евангелие,че Иисус е роден в къща, във Витлеем
  —цитат от коментар 14 на dnevnikar


  Е, нали току-що каза, че евангелията не са единодушни, а сега твърдиш, че имало само едно евангелие и само една вярна история?

 38. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#8] от "mitko11":

  Дневник, при превода от английски не сте обърнали внимание, че евангелието е от Марко, а не от Марк.....
  —цитат от коментар 8 на mitko11

  До коментар [#24] от "иванчолаков":
  А бе,Дневник,откога Марко стана МАРК? И кога да очакваме Исус да го напишете като ДЖЪЗЪС!!!
  —цитат от коментар 24 на иванчолаков


  На български никога не е бил Марко. Още в цариградския превод на библията пише "Евангелие от Марка", т.е. родителен падеж на Марк. Превод на гръцкото Маркос.
  Точно както казваме "преди Христа", въпреки че става дума за Христос.

 39. 40 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#24] от "иванчолаков":Всъщност името на Исус е Йешуа Ха Ноцри,живял в римската провинция Юдея.....
  —цитат от коментар 27 на mitko11


  Всъщност името му е Йешу, не Йешуа(Йеошу)-това са две различни имена 😃 А добавката "Ноцри" идва стотици години по късно, когато християнството става по масово и евреите наричат християните "ноцрим"-означаващо "От Назарет"-Назарет на иврит се пише и произнася Нацрат.

  За протокола😃
  До коментар [#27] от "mitko11":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 40. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Четирите Евангелия не си противоречат. Допълват се. Или по-право, по съвсем различен начин описват едно и също. Написани са доста след разпъването на Исус. Това, че персийските астролози, мъдреците, идват да посетят Исус е доста по-късно. Когато той е поотрасъл и разбира се живее с родителите си в къща. В едно във всичките Евангелия се подчертава - Исус е съден от еврейският съд. Пилат, който управлява Юдея като римски наместник, го намира невинен. Презумцията на юдейте е - всички го намират като Цар на Юдея. Което очевидно ще разгневи Рим. По-добре един да почине, отколкото всички. Така че Лука най-добре описва как и защо Исус е роден във Ветлеем, нали!
  Апропо, има доста Евангелия, но съставителите на Библията се водят от това - 14 поколения от Адам до Авраам, 14 поколения от Аврам до робията в Персия и 14 поколения от робията до Йосиф, бащата на Исус. Не е нужно да се разводняват Светите Писания с повече факти и история. Протестантската Библия дори премахва двете книги за Макавейте и Песен на Песните на Соломон!! Но никой от съставителите не казва, че тъй наречените Апокрифи (останалите Евангелия) са неверни или неточни, или лъжа.

 41. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Кара, твоят коментар е най-добрият от всички...

 42. 43 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Честито Рождество!
  На авторите като този, търсещи важни според тях факти, доказателства, прошнуровани, подпечатани и нотариално заверени свидетелства, бих казал - търсете други неща, гледайте другаде!
  Вижте най-важното: за тези две хиляди години от своето Рождение, нима има по-мощна, по-влиятелна, по-градивна и по-човечна идея от Христовата? Пред това влияние, станало могъщ двигател на Най-истинския Прогрес, прогресът вътре в човека - нима има нещо поне далечно приличащо на равностойно нему?
  Тези идеи - на очовечаване на човека, на отдалечаването му от животинското, зверското и разрушителното - същевременно извикват непознати у хората сили за творчество, но и най-важното - СЪВЕСТ. Мярка за поведение, отправна точка за сравнение.
  “Само с хляб не се живее” - бе казал Христос в пустинята и това промени всичко у човеците.
  Античното “Човекът е мярка за всички неща” бе надградено с “Човещината е мярка”, като телесното, коремното, грубо материалното трябваше да отстъпят с нежелание една отначало малка, но впоследствие разширяваща се територия на ВИСШЕТО у човеците - духовното начало, грижата да нахраниш чувството за справедливост, солидарност, любов, чувството за красивото, да търсиш и намираш СМИСЪЛА.
  “Работата е молитва” - казват Протестантите.
  “Да правиш добро е молитва” - казвали богомилите, павликяните, торбешите, катарите.
  Всичко това отприщи неподозирана енергия, това направи хората ученици на Създателя, а някои от тях - много приближени последователи.
  Християнската идея роди една несравнима култура.
  Катедрали и мънички църкви със своята архитектура затърсиха нови пътища към съвършенството, скулптори, художници, композитори и поети го достигнаха, вдъхновени от християнството.
  Къде е роден Христос - нима не е най-малко важното?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 43. 44 Профил на vpg12
  vpg12
  Рейтинг: 238 Весело

  До коментар [#15] от "Stan Todorov":

  Ахахах, благодаря за този пост братле

 44. 45 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Хаах, първо трябва да докажете, че Исус наистина е съществувала и чак тогава може да спорите за подробностите.

  If you are going through hell... Keep going!
 45. 46 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Весело

  ... На читателите трябва да им стане ясна генеалогичната връзка на Исус с цар Давид със споменаването на този град. Историите за раждането във Витлеем затвърждават твърдението, че Исус е законен потомък на цар Давид.


  ... и така, в 4-ти век от н.е., по личното желание на Коце Велики, беше изтропосан (съшит с бял конец) канонът за "синята кръв", т.е. Синовата (на Сина) кръв и кръвни линии, чиито предтавители и до днес ни разгонват фамилията, но съвсем не и по Закон Божи... та така Коце Велики, по своя воля, подмени Божия Закон и Образ с господарски такива, че и дата за начало определи с новела - 24.12. .... аз понеже пранувам по образа отпреди 4-ти век ще ви честитя Крачун/Коледа ...

  Да сте живи и здрави, до година - до Амина :)

 46. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreee":


  Къде е роден Исус могат да кажат само Дедо Шори и историците от НБУ.
  —цитат от коментар 12 на moreee


  И Лили Иванова!

 47. 48 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Весело

  Има теории ,че Исус е роден в Банкя.🐵
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  ... Банкя ако се напише с авестийски букви и се чете отзад-напред се получава "вавилон"... мхм ... така че, карайте внимателно съобразно пътната обстановка!

 48. 49 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Весело

  Четирите Евангелия не си противоречат. Допълват се. Или по-право, по съвсем различен начин описват едно и също. Написани са доста след разпъването на Исус. Това, че персийските астролози, мъдреците, идват да посетят Исус е доста по-късно. Когато той е поотрасъл и разбира се живее с родителите си в къща. В едно във всичките Евангелия се подчертава - Исус е съден от еврейският съд. Пилат, който управлява Юдея като римски наместник, го намира невинен. Презумцията на юдейте е - всички го намират като Цар на Юдея. Което очевидно ще разгневи Рим. По-добре един да почине, отколкото всички. ....
  —цитат от коментар 41 на charlesdegaulle


  Да ти припомня: По него време Юдея и Самария са били бая бунтовни провинции в Римската империя и там е била към пол'вината от 'сичкото римска армия-5-6 от 12те легиона. Та който е съдел (на смърт) и изпълнявал присъдите са били римската администрация, не окупираните евреи.

  Да, еврейския естабилишмент хич'биля не е обичал Йешу (АКА Исус), но ТЕ не могат да го съдят, камо ли на смърт, щото нямат такива правомощия. Те могат да си го съдят в религиозен съд и да го накажат с игнориране, забрана да влиза в синагога и да се моли, и т.п. дреболии. И с право-зер ТОЙ се дигнал срещу еврейския естабилишмент 'дето обърнали храма на пазар с търгашите, сарафите/ченджаджиите и т.н. А Христос си е бил бая стриктно спазващ божите закони евреЙ, и това не му понася. Е, пък еврейския естабилишмент не понася него, та за туй като губернатора ги пита кого от двамата осъдени (ОТ РИМСКИЯ, НЕ ЕВРЕЙСКИЯ СЪД) да помилва-те не избират Христос да е помилвания.

  За протокола
  До коментар [#41] от "charlesdegaulle":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#43] от "Торбеш":

  +++++++++++++++++

 50. 51 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko11":

  Йешуа бен Йосеф

 51. 52 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreee":
  —цитат от коментар 47 на Tzar Vova Josei-ki


  .... нещо сбъркахте "рейса", младежо ) ... Лилито е Орфеева Нимфа/нестина"ра" и далече под нивото и е да се занимава с разни новопредставени елементи (парвеню) на Древната Земя на Ра ... ;)

 52. 53 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Най-вероятно така д е било, че Витлеем, който е на 6 км от Йерузалим се намира на един невероятно стръмен връх насред каменната пустиня на Юдея и е малко фантастически, как бременната Мария се е изкачила на тоя връх, където е имало хан, в подземието на който е родила Йисус.

 53. 54 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Всичко е така освен броя на легионите. 6 от 25. Половината стават по времето на Давид бар Кохва т.е. 132-135 г. По времето на император Адриан.

 54. 55 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Поздравявам всички с Рождество Христово! На този светъл празник пожелавам мир и доброта, любов, щастие, радости , благополучие, успехи и крепко здраве. Бъдете пазени от ангел-хранител от всички беди. Дано в душата ви да се възцари неувяхваща вяра, покой и благодат.


 55. 56 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#31] от "samoedin":

  Не е имало никакво клане...

 56. 57 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Потърсете свидетелствата на Йосиф Флавий, съвременник на Ийсус.
  За тези, дето се съмняват, че е живял.

 57. 58 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ясно , че това е пропаганда за да се легитимира статута му на Месия според еврейските писания . По интересно е споменаването на Витлеемската 🌟, но все още се спори на кое астрономическо явление отговаря.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 58. 59 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ясно , че това е пропаганда за да се легитимира статута му на Месия според еврейските писания . По интересно е споменаването на Витлеемската 🌟, но все още се спори на кое астрономическо явление отговаря.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 59. 60 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ясно , че това е пропаганда за да се легитимира статута му на Месия според еврейските писания . По интересно е споменаването на Витлеемската 🌟, но все още се спори на кое астрономическо явление отговаря.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 60. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Ощ по-интересно е защо римските историци не пишат нито ред по въпроса. Всички сведения са от пристрастно партийни и в никакъв случай не безпристрастни източници, наречени още евангелия.

 61. 62 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Много объркани разъждения за връзката на Исус с цар Давид, след като Исус няма генетична връзка с Йосиф. Опит за нагаждане на библията с разни предсказания.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 62. 63 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наистина във Витлеем е роден Христос.
  До автора - само ако знаеха предшествениците му във Fuller Seminary докъде са стигнали нещата (да се отрича къде е роден Исус Христос), щяха да се обърнат в гроба. Освен това няма никакви противоречие между двете евангелия относно това къде е роден Христос - както пишете даже и в Стария Завет така пише. Овчарите намират Христос веднага след като се е родил в пещера и/или обор (наблизо до Витлеем още има пещера, която овчарите от хилядолетия са използвали да приютяват добитъка, може да е същата). Раждането е станало там защото е нямало къде да отидат поради многото хора дошли за преброяването или е дошло времето за раждане, когато са били наблизо. После идват мъдреците в Йерусалим и питат къде се е родил Месията. През това време, малко след раждането, родителите му са намерили къща, където да отседнат. Там ги намират мъдреците. Текста на Евангелията е ясен, че мъдреците след това не казват на царя кой е Месията, а си тръгват по друг път. Междувременно Исус е обрязан на 8мия ден от раждането си в Йерусалим (на 12 км от Витлеем). След това бащата на Исус е предупреден да избяга в Египет, където остава до смъртта на Ирод (вероятно финансирайки се с подаръците на мъдреците). Междувременно Ирод разбира, че мъдреците го изиграват и избива значителен брой бебета в и около Витлеем. След смъртта на Ирод, родителите на Исус се връщат и се установяват в Назарет.
  До преводача - можеше да дадете думата и на някой богослов или поне вие да прочетете Евангелието на Лука втора глава и Евангелието на Матей втора глава и да видите, че няма противоречия. Това, че раждането на Христос не е споменато в другите Евангелия не означава, че има противоречия.
  До редакторите - можеше да публикувате тази статия в някой друг ден и не точно под статията със заглавие Честито Рождество Христово. Също така следва да сте наясно, че за разпространяването на фалшиви новини относно вярата в Христос има сериозни санкции от Най-високо място, които са описани в Новия завет. Приемете го като приятелски съвет. Защото, когато съвсем скоро Господ се върне в Йерусалим като Цар на цялата Земя (написано и в Стария и Новия Завет) и установи пряка теокрация, всеки ще отговаря за делата си.
  Честито Рождество Христово!

 63. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stan Todorov":

  За дядо Коледа какво пишат македонските учени. Финландец ли е или македонец?

 64. 65 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#43] от "Торбеш":

  ... за тези две хиляди години от своето Рождение, нима има по-мощна, по-влиятелна, по-градивна и по-човечна идея от Христовата? Пред това влияние, станало могъщ двигател на Най-истинския Прогрес, прогресът вътре в човека - нима има нещо поне далечно приличащо на равностойно нему? Тези идеи - на очовечаване на човека...
  —цитат от коментар 43 на Торбеш


  Дрън-дрън.
  Далекоизточните религии също се занимават с човечното. Даже техните религиозни практики са още по-силно насочени към вътрешното в човека, отколкото при християнската. И са по-стари от Христос.
  А това, че една религия станала по-влиятелна в света от другите – нима това може да е довод? Тя е "приета" от повече хора заради съвсем други неща, като по-нахална търговия, по-добри оръжия, по-добър транспорт и по-силни амбиции за световно господство.

 65. 66 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#51] от "jerusalem":

  Не е син на Йосиф. Има мнения, че е син на римски войник - Тибериус Лулиус Абдес Пантера от Сидон.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 66. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#65] от "tamada":


  Дрън-дрън.
  Далекоизточните религии също се занимават с човечното. Даже техните религиозни практики са още по-силно насочени към вътрешното в човека, отколкото при християнската. И са по-стари от Христос.

  Да бяха забранили яденето на прилепи, щях да ги призная за мъдри религии.

 67. 68 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ами същото като къде е родена червената шапчица или баба яга. Приказките са плод на фантазията или промиването на мозъците на елементарните люде..

 68. 69 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#62] от "Корки":

  Много объркани разъждения за връзката на Исус с цар Давид, след като Исус няма генетична връзка с Йосиф. Опит за нагаждане на библията с разни предсказания.
  —цитат от коментар 62 на Корки


  Нищо объркано няма. Просто се цитират разликите в текстовете. А това, че Исус е потомък на Давид го пише пак там – в евангелието от Матей. За разлика от Марк и Лука, в които Исус твърди, че е господен син.

 69. 70 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 15 Весело

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ.На едни изперкали пичове им се иска да е роден в Битоля, ама не е.
  —цитат от коментар 1 на 442


  "Тогава група македонски археолози обявиха, че Исус е роден в село Витлемово край Охрид. Те се наричат „Исусовци“ и търсят автентичната правда за Христос. При градеж на магистрала към Тирана направиха феноменалното откритие. Водач на ентусиастите е специалист с библейското име Аврам Яков."

  https://trud.bg/исус-христос-бил-македонец

  Комшии, кво да ги правиш :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 70. 71 Профил на sando slavov
  sando slavov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Честито Рождество!Къде е роден Христос - нима не е най-малко важното?
  —цитат от коментар 43 на Торбеш


  ) ... определено изпускаш из поглед темата за религиозния "туризъм" ... имащ най-разнообразни проявления през вековете...

 71. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#69] от "tamada":

  Думата „евангелие“ идва от гръцки и означава добра новина. Което само по себе си ни говори, че това не са „биографии“ на Иисус, а книги, написани, за да го представят в подходяща светлина. В никакъв случай не казваме, че лъжат, но информацията, която ни предоставят, е подбрана. Това не са точно биографии, а агиографии – жития на светци. Нещо като кампанийните „визитки“, чрез които днес политиците ни се представят по време на избори.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 72. 73 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  На български никога не е бил Марко. Още в цариградския превод на библията пише "Евангелие от Марка", т.е. родителен падеж на Марк. Превод на гръцкото Маркос.
  —цитат от коментар 39 на tamada

  Тук бъркаш. "Маркъ" е на старобългарски. В новобългарския език гръцкото "Μάρκος" преминава в "Марко". Промяната е засвидетелствана някъде около края на 18, началото на 19 век.
  Поради което и героят на Вазов е "Марко", а не Марк. И родителната форма "Марка" може да се състави както от Марк, така и от Марко. Справка - пак Вазов. И новобългарския превод на Библията. Посоченият от теб превод е протестантски и е съставен по установената в английския език форма на името.

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 74 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#34] от "chepokalipsis":

  Излиза, че е точно така!Мария е заченала непорочно,в този смисъл тя е била девствена!?При появяването на Исус ,вече не е мома!Боже,прости ми!

 74. 75 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#72] от "mitko11":

  До коментар [#69] от "tamada": Думата „евангелие“ идва от гръцки и означава добра новина. Което само по себе си ни говори, че това не са „биографии“ на Иисус, а книги, написани, за да го представят в подходяща светлина. В никакъв случай не казваме, че лъжат, но информацията, която ни предоставят, е подбрана.
  —цитат от коментар 72 на mitko11


  Разбира се, че поне три от тях лъжат (без значение кои три), иначе нямаше да има толкова много разлики между тях. И то разлики за ключови събития през целия живот на Исус. Включително в синоптичните евангелия, които произхождат едно от друго. Отделно, че има много основателни съмнения за по-късни редакции, базирани на писмени паметници от църковната кореспонденция.
  И подбирането не е чак толкова внимателно – примерно Матей откровено си пише, че Йосиф се е заселил в Назарет за да се сбъдне предсказанието на пророците, че месията ще се нарече Назарей. :)

 75. 76 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#66] от "mitko11":

  Прав си. Но за пред хората е трябвало да вземе името на Йосиф. М/ у другото по това време Сидерона решава националността да се определя от майката. Защото тези случаи са били хиляди.

 76. 77 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#74] от "Plamen Shopov":

  Да.Девствена. Йешу е имал двама братя и две сестри. И е бил най младия......Най възрастния е Яков. И много му е помагал... Намериха им семейната гробница.

 77. 78 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#73] от "Манчо":

  Справка - пак Вазов. И новобългарския превод на Библията. Посоченият от теб превод е протестантски и е съставен по установената в английския език форма на името.
  —цитат от коментар 73 на Манчо


  По тази логика българският Свети Синод е протестантски.
  https://bg-patriarshia.bg/sermon-8
  https://bg-patriarshia.bg/orthodox-thought/452
  https://bg-patriarshia.bg/news/345581

  А това как Вазов е нарекъл героя си изобщо не може да е довод относно канона. Имената се променят с времето, точно както Йоан отдавна е Иван. Отделно, че библейските имена сме ги получили през гръцкия превод и са съвсем слабо подобни на оригиналните еврейски.

 78. 79 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#73] от "Манчо":...Отделно, че библейските имена сме ги получили през гръцкия превод и са съвсем слабо подобни на оригиналните еврейски.
  —цитат от коментар 78 на tamada


  Прав си, и още как😃 И понеже гърците нямат "Ш", нито признасят този звук-така Йешу става на Ису(с), Шломо на Соломон, Шмуел на Самуил, Шимон на Симеон, и Шимшон на Самсон! А защо Далия е станала Дилайла не знам😃 Но сега май всички четящи този ми коментар ще знаят как шабат е станал на Сабат😃


  До коментар [#78] от "tamada":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 79. 80 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#79] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Но сега май всички четящи този ми коментар ще знаят как шабат е станал на Сабат
  —цитат от коментар 79 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Че то цял свят го знае – заради "Black Sabbath". 😃
  https://youtu.be/0qanF-91aJo?t=16

 80. 81 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Интересно защо българската църква го нарича Ветлеем докато католическата Бетлеем ? Какво е произношението на хибро ако това е бил езика тогава на евреите (предполагам че е бил)
  Моето обяснение е че гръцката азбука е била тази използвана все още от Римската империя по него време където "В" се произнасяла за "Б" както в гръцкия така и в латинския докато в славянските или кирилицата по късно се приема за "В"?!

 81. 82 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Интересно защо българската църква го нарича Ветлеем докато католическата Бетлеем ? Какво е произношението на хибро ако това е бил езика тогава на евреите (предполагам че е бил)Моето обяснение е че гръцката азбука е била тази използвана все още от Римската империя по него време където "В" се произнасяла за "Б" както в гръцкия така и в латинския докато в славянските или кирилицата по късно се приема за "В"?!
  —цитат от коментар 81 на svv03688321


  На иврит името на този град е Бейт Лехем, с МНОГО меко "Х"😃 И означава в пряк превод Къщата/домът на хляб. Та католиците май са транслитерирали което са чули от местните и така е станало Бетлеен. Защо в българската и други църкви е Витлеем-някой филолог/езиковед/морфолог да каже😃

  Апропо, в предишен коментар тук написах че освен Бейт Лехед до Ерусалим има и населено място с име Бейт Лехем ха'Глили, в Северен Израел, Галилейската област, на броени километри от Назарет/Нацрат на иврит. Та нищо чудно Йешу да е роден в северния, галилейския Бейт Лехем. Та майка му с бебето да се е дигнала от Назарет до там за няколко часа пеша, магарета са имали по богатите хора. А от Назарет до Ерусалим е било няколкодневно пътуване с магаре и пешком до него, бая трудно за майка с бебе на броени дни.

  Ама явно Пи'Ар'ите на съседния до Ерусалим Бейт Лехем са били по добри от тези на галилейския😃😃😃
  До коментар [#81] от "svv03688321":

  ---------------
  [quote#80:"tamada"]До коментар [#79] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":До коментар [#79] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Но сега май всички четящи този ми коментар ще знаят как шабат е станал на Сабат

  —цитат от коментар 79 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  ------

  Че то цял свят го знае – заради "Black Sabbath". 😃
  https://youtu.be/0qanF-91aJo?t=16[/quote ]

  За Блак Сабат не знам, не си падам по метал😃

  Ама трите букви Ш Б и Т (тав, не тет, на иврит има две букви за "Т") са корена на много думи чийто смисъл е да седнеш, да спреш (работа, някакво действие) и т.н. Като "сабатикал"-в академичните среди платена дълга отпуска, и т.п.

  До коментар [#80] от "tamada":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 82. 83 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#81] от "svv03688321":

  Моето обяснение е че гръцката азбука е била тази използвана все още от Римската империя по него време...
  —цитат от коментар 81 на svv03688321


  Не е "все още".
  Рим е ползвал гръцката азбука по всяко време, още от основаването си като град. Латинският е базиран на старата италийска азбука на етруските, която пък произлиза пряко от гръцката (която произлиза от финикийската).
  И това е станало лесно, защото и латинският език е пълен с гръцки думи (предимно от еолическия гръцки диалект).
  А по-късно в Източната римска империя гръцкият направо заменя латинския като официален език.

 83. 84 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  По тази логика българският Свети Синод е протестантски.
  —цитат от коментар 78 на tamada  Имаш предвид цитирания от типа на (Марк. 9:24) ?

  Мараба, С-ДС доносници!
 84. 85 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Разбира се, че поне три от тях лъжат
  —цитат от коментар 75 на tamada


  Твърденията за наличие на лъжа се доказват. Наличните разлики в текстовете не могат еднозначно да се определят като плод на лъгане.

  Мараба, С-ДС доносници!
 85. 86 Профил на Momchil Petrov
  Momchil Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И Лука и Матей са единодушни, че Исус се ражда във Витлеем, а израства в Назарет.
  Другите две евангелия просто не коментират раждането на Исус.
  По темата няма дори привидно противоречие.
  Цяла статия, за нещо, което всяко дете ходило няколко месеца на неделно училище знае.
  Уникално!

 86. 87 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Честито Рождество Христово на всички.Само че,бъркаш,щото Путин желае ,Господ,да е роден в неговото село и той да негов наместник,в Християнският свят.

  Ръй! Ръй!
 87. 88 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Още научен комунизъм и атеизъм? После да не ми ревете, че не сте неомарксисти?

 88. 89 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#86] от "Momchil Petrov":

  Слепи водят слепци, няма ли всички да паднат в дупка?

 89. 90 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#85] от "Манчо":

  Твърденията за наличие на лъжа се доказват.
  —цитат от коментар 85 на Манчо

  Всеки, който е чел внимателно евангелията е забелязал, че с тия драстични разлики няма как и четирите вярно да описват ключовите събития. Което е странно, при положение че са писани не просто от съвременници, а от свидетели апостоли и ученици на Исус.

  Наличните разлики в текстовете не могат еднозначно да се определят като плод на лъгане.
  —цитат от коментар 85 на Манчо


  Няма никакво значение дали лъжата е умишлена или е плод на слаба памет. Резултатът е един и същ – обратното на истината.

 90. 91 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#86] от "Momchil Petrov":

  Цяла статия, за нещо, което всяко дете ходило няколко месеца на неделно училище знае.Уникално!
  —цитат от коментар 86 на Momchil Petrov


  Става дума за критически анализ върху целите текстове и опрян на други текстове от Библията. А не само на тия 5 реда запомнени от дете, на което поповете избирателно набиват в главата каквото им скимне.

 91. 92 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#86] от "Momchil Petrov":


  Другите две евангелия просто не коментират раждането на Исус.
  —цитат от коментар 86 на Momchil Petrov


  Аз не съм чувал, в ръкописите от Кумран, въобще да се споменава за Исус!
  А те са писани: 160 B.C.- 70 A.D.
  70 години...

 92. 93 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#86] от "Momchil Petrov":

  Re: [92]

  Линкът не се отваря, и затова само копирах това:

  But there is no mention of Jesus, John the Baptist or anyone else associated with the Gospels.

 93. 94 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#74] от "Plamen Shopov":Да.Девствена. Йешу е имал двама братя и две сестри. И е бил най младия......Най възрастния е Яков. И много му е помагал... Намериха им семейната гробница.
  —цитат от коментар 77 на jerusalem


  Изброените братя и сестри са деца от предишният брак на Йосиф. Дева Мария е била девствена до и след раждането на Иисус Христос. Това е основен постулат в Евангелието и в Християнската религия. Най-вероятно рождението е станало с кесерово сечение. Много събутия от Библията на които християните са вярвали от векове са вече доказани от науката. Например, разделянето на Червено море по молитва на Мойсей и други събития от Старият Завет. Останалите ще се потвърдят в бъдеще от историческите и медицинските науки.

 94. 95 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 350 Весело

  [quote#85:"Манчо"][/quote]

  Библията не е научен исторически текст. Но дори и в такива текстове има противоречия за исторически събития. Точно това ги прави достоверни текстове. Погледнете научните критерии.

 95. 96 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ева":

  Много събутия от Библията на които християните са вярвали от векове са вече доказани от науката. Например, разделянето на Червено море по молитва на Мойсей...
  —цитат от коментар 94 на Ева


  Бъркаш хипотезите с доказателства. Имаше хипотези базирани на метеорологични явления и компютърно моделиране, само че точно те изключваха Червено море и говореха за вероятно някое езеро или лагуна в Северен Египет.

 96. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  Значи някой да напомни на кой събор в Константинопол се приема точно тези четри евангелия да станат 'канонични' и по какви критерии са били избрани от десетките такива шестващи м/у вярващите?

  klimentm
 97. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#83] от "tamada":

  Латинският е базиран на старата италийска азбука на етруските, която пък произлиза пряко от гръцката
  ======
  Пфффф... 🤣..... Сифон недодръпнат....
  Лично ти ли направи трансфера на етруската азбука...!
  Тя е на 7....8 хиляди години....и е дошла от средна Азия....и не чрез Финикия....

  Ненастъпана мотика не остана от тебе....

  Bukalemun
 98. 99 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Весело  ...Много събутия от Библията на които християните са вярвали от векове са вече доказани от науката. Например, разделянето на Червено море по молитва на Мойсей и други събития от Старият Завет....
  —цитат от коментар 94 на Ева


  Най искрено те моля да ми дадеш линк към що годе достоверен източник (не конспиративен/религиозен сайт) където научно е обяснено ЕДИНСТВЕНОТО което споменаваш конкретно: "разделянето на Червеното море"😃.

  За другите събития има разбира се обяснения. Като например нашествие на скакалци изяждащи реколтата. Явлението съществува и до днес, но в много по малки мащаби, в Африка и близкия изток. Или епидемии на детски/бебешки болести от които са умирали малките бебета (ударят по новородените май е в библиите)

  П.С. Да уточня, има доста приемливо обяснение за феномен в днешния Северен Египет, който би могъл да е описаното "отваряне на Червеното море". Но този феномен се случва и днес, ама не в Червеното море (където според библията Мойсей е влезнал в полуострова Синай на път към обетованата земя) а на друго място.


  До коментар [#94] от "Ева":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 99. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#95] от "Ева":

  "Погледнете научните критерии."

  Т.е всяка научна теория която е възможно да се фалшифицира е потенциално вярна,ако четем правилно Попър?!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK