С кънки на църква или с подаръци за дявола - Коледа по света

С кънки на църква или с подаръци за дявола - Коледа по света

© Associated PressКолкото по-свързан е светът, толкова повече традициите за Коледа си приличат. От Мексико до Кения обаче всяко посрещане има особености - дори в Европа много традиции се описват като странни в англоезичните медии (сред тях вероятно биха влезли и българските).


Ето няколко примера.


Мексико


Децата трябва да се боричкат за коледните подаръци. За целта със завързани очи трябва да се справят със събарянето т. нар. пинята - фигурка, пълна с подаръци и лакомства, която виси от тавана. Пинятата често е украсена като кълбо със стърчащи връхчета - седем, по едно за всеки смъртен грях.


Япония
Източна Азия не е регионът с най-много християни, но това не помрачава празнуването. Известно, но все още необичайно в европейските представи, е коледното меню за много японци, което идва от... американската верига KFC. Това е резултат от успешна маркетингова кампания, но поне няколко милиона семейства го правят всяка година през декември, дори това отбелязване на Рождество да не е по "религиозни" причини.


Венецуела


На сутрешната меса в дните преди Коледа придвижването до църквите в Каракас често става на кънки. В столицата някои пътища остават затворени за автомобили сутринта, за да може това да стане безпрепятствено. При това масовото каране на кънки, привнесено от Северна Америка преди десетилетия, може да се види и в други дни през декември.Либерия


Не всички в Африка обичат Дядо Коледа или поне не навсякъде е най-важният коледен герой (в Кения по обясними причини пък шейната отстъпва пред камилата или колелото като средство за придвижването му). В Либерия това място заема подобен на дявола персонаж, който обикаля по улиците на Коледа и иска подаръци.Гърция


В Гърция също има вариант на коледарите, които излизат на Бъдни вечер, в новогодишната нощ и преди Богоявление и често пеят с характерен инструментален съпровод - триангели. Освен това в много къщи от тавана се окачва малък дървен съд, в който има кръст, покрит с босилек (а той се държи свеж с малко светена вода).


Чехия


На Бъдни вечер неомъжените хвърлят обувка над рамото си, за да видят дали ги чака сватба догодина. Ако обувката падне към вратата, могат да очакват младоженец.


Испания (по-точно Каталуня)


По-малко известна от новогодишното носене на червено бельо е традицията в Каталуня със странното име Caga tió.


Caga tió обозначава пън, който трябва да предостави подаръци - плодове, ядки, лакомства - като ги отдели от задните си части. С нарисувана усмивка и шапка той бива "захранван" предколедно от семейството. Следва бой с пръчки по злочестия пън.Швейцария


Различното от германските и австрийските традиции е, че подаръците може да носи не само Дядо Коледа - такава функция поема и мъничък Иисус заедно с тримата влъхви. Особено популярни (освен известното фондю с течно сирене) са купуване и правене с специални бисквити, като в миналото всяко семейство е имало собствена рецепта за тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Любопитно

  Тоа дедо Коледа/Мраз на снимката е мноо полит коректен .Кореняк от Финландия требе да е.Напрао не ми се мисли за Снежанка.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  ЗА ОСНОВИТЕ НА ЦЪРКВАТА  Римляните много са мачкали непокорните евреи. За отмъщение, евреите запалват Рим. Нерон заповядва да ги хвърлят на лъвовете.
  В ония ранни времена християните са просто една еврейска секта.
  Минават столетия, християнството става държавна религия, църквата има нужда от история, от светци, от мъченици, ..... и ги намира.
  Историята е осветена частично, само което е нужно.
  Казваш ли истината, когато казваш само част от нея?

  Драги християни: римляни, католици и всички останали! Защо са нужни светците? Защо се дават ордени и медали? – така се посочват образците за подражание, добрите примери. Ранните християни са нямали нищо: книги, обряди, традиции... Нямали са и примери за подражание.
  Христос се ражда, в година 33 - се възнася, пожарът е в 64-та година. В ония времена 31 години са изключително къс исторически период, няма комуникации, през зимата не се пътува, разстоянията са огромни, хората са неграмотни, посланията са устни – главно в пазарен ден. Колко пазарни дни има в годината (в топлия сезон)? За редовия римлянин християнството е неотличимо от еврейството (можете ли да отличите литовец от латвиец – те са някъде от там, край Балтийско море). Северняците са бели, африканците – черни, а хората някъде от там – от провинция Юдея са семити – сиреч, обрязани. Не се стряскайте – първите християни са приели вярата като възрастни, значи като нормални семитски деца са били обрязани. На по-късен етап, за да се отличават, християните след сериозна полемика спират с обрязването. Мюсюлманите възприемат по-радикално обрязване – пак се търси разлика, собствен почерк.
  Когато на градоначалника на Рим му докладват, че подпалвачите са обрязани! – той, естествено заповядва:
  –Арестувайте всички обрязани!
  По-късно са хвърлени на лъвовете. Не протестират (евреите), защото мислите им са:
  –Вие (римляните) изпепелихте Юдея и ни поробихте. Ние запалихме Рим и си отиваме от този свят щастливи!
  Кой невинен християнин би мълчал пред тази съдба? – още повече, че става въпрос за стотици хора, жени, деца. Между арестуваните няма християни, те са нищожно малка бройка в 50 милионната империя – за 31 години толкова.
  Вероятно, опожаряването на Рим е причината за огромният подем на съпротивителното движение в Юдея — евреите осъзнават, че Рим е уязвим. Предислоцират се легиони, пада династията на Нерон.
  Защо в еврейските книги не пише нищо за опожаряването на Рим?
  Вероятно евреите; снизходиделно и с усмивка, са подарили на младите си християнски роднини този исторически епизод. Тяхната много по-ранна история, вече е извървяла пътя на самоутвърждаване, пък битки с Рим – цяла плеяда, една по-малко все тая, нали не им взимаме „Масада“.
  Всъщност трябваше да пиша за основите.
  Според легендата в тези събития загива най-добрият ученик на Христос. Върху гробът му е изградена базиликата. Затова името Петър (ст. гръцки – камък) си е точно на място. Всяко начало е трудно: пот, кръв, сълзи и надежди.
  Религията дава надежди и май в това е незаменима!

  30.11.14 г. К. Х.Андонов

 3. 3 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Любопитно

  До коментар [#2] от "Красимир Андонов":

  Не фантазирай!Нерон е запалил само дървените коптори на тогавашното Римско Столипиново.Рим е бил каменен град,а камъкът не гори!🐵

  Много съм прост
 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Традиции различни, празникът един!

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Андонов":

  Защо в еврейските книги не пише нищо за опожаряването на Рим?

  А Също в римските исторически книги, не пише нищо за Исус Христос? Имало е достатъчно хроникьори по него време.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шакир Зулов":

  Интересно как са им викали на обитателите на римското Столипиново, което Нерон е запалил, римски роми или ромски римляни.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Или просто италианци?

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Или най-вероятно ромънци.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Или най-вероятно ромънци.

 10. 10 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шакир Зулов":

  Градът бил от камък. ОК.
  Колко каменен? - като Помпей? - изпепелен от Везувий.
  Покривите от какво биха могли да са, освен от дърво?
  Улиците са тесни, пожарите предизвикват вихри и прескачат искри.

 11. 11 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#5] от "blondofil":

  В римските извори няма нищо! - Исус не е бил значим за столицата, Юдея е далечна провинция, пророци са се появявали постоянно, Исус е един от мноооогото. Пилат Понтийски е доживял доста, на старини са го питали - нищо не си спомнял за никакъв Христос.
  В еврейските извори? - В текста темата е развита.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#11] от "Красимир Андонов":

  Погледнах аз за тоя Флавий. Значи орво се е сетил да спомене Исус 60 години след смъртта му. Ама и това е науж, щото оригинал няма, има творчески преписи от много години след това, когато всички са знаели какво е станало с Исус, ама не от историците а от евангелията. Иначе казано любимият ти Флавий е фейк нюз.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Нациите склонни към алкохолизъм, ясно че няма да пропуснат да вържат кънките за Коледа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK