От камикадзета до куриери - годината на дроновете

Израелски дрон над Газа, 2014 г.

© Associated Press

Израелски дрон над Газа, 2014 г.Едни жужат с перки и наблюдават. Други приличат на самолети и привличат очите на познавачите на отбранителни изложения. Някои от тях човек вижда често, ако погледне към небето. Други по-добре да не вижда изобщо, защото ако дойдат, носят смърт (понякога - и на себе си).


Те не са живи организми и може и да не осъзнават (или с времето изкуственият интелект да им позволи да осъзнават), че заемат все по-важно място в човешкия живот. Това са дроновете.


Изминалите 12 месеца показаха, че тези малки или големи устройства, чието име на английски подозрително съвпада с думата за търтей, ще стават все по-важни и то не само защото от кадрите им видяхме пустите градове на земята в началото на пандемията или защото изиграха важна роля в три конфликта от март насам. "Дневник" обобщава как демонстрираха важността си - и в мира, и във войната.


Нови рискове
В Либия и в населения с арменци анклав в Азербайджан Нагорни Карабах тази година имаше "герой, който дори не бе човек," написа Леонид Бершидски за "Блумбърг". Героят, когото имаше предвид, се казва "Байрактар ТВ2" и е разработен от компания, чийто основен двигател е зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


Тезата на Бершидски, че бойните дронове вече увеличават риска от малките войни и че променят коренно военното дело, не се споделя охотно в академичните среди. Три операции, за които "Дневник" подробно писа през годината, всички с турско участие, обаче повдигнаха въпроса дали машините, управлявани от пилот, който може да е на километри разстояние, не променят чувствително бойните действия и рисковете в тях за страни, неподготвени за подобна атака.

През март първата турска операция, открито насочена срещу режима на Башар ал Асад в Сирия, за пръв път демонстрира ярко вече известните способности на тази техника срещу недостатъчно подготвен противник; макар руските ракетни комплекси на Сирия да свалиха част от тях, използването им според някои данни, включително чрез рояци от дронове, доведе до известни успехи в кампанията.


В Либия враждуващите страни, подпомогнати от външни играчи, се оказаха въоръжени с безпилотни устройства (от Турция, но и от несвързания с войната Китай), които не бяха единствената им техника, но се оказаха достатъчно важни, за да подтикнат бившия пратеник на ООН в страната Гасан Саламе да нарече конфликта "най-голямата война с дронове в света". Бяха важна част от обръщането на хода на конфликта в турска полза през пролетта и началото на лятото


В Азербайджан турски и израелски апарати заедно със стари, превърнати в дронове и използвани като примамка, украински самолети помогнаха Баку тази есен да си върне изгубени преди две десетилетия и половина земи за шест седмици.


"Дроновете все още носят важни способности на бойното поле. Дългосрочно аспектът на наблюдението е по-важен от бойния - възможностт да наблюдаваш даден район 24/7 с малки разходи. Това улеснява операции - финансово и в човешки аспект," каза за "Дневник" изследователят от Европейския съвет за външна политика Улрике Франке, специалист по бойни дронове. Франке е предпазлива в крайните заключения за пълна промяна във войната само заради тези машини:


"Внимавам, когато се говори, че дроновете променят войната. В хипотетична война между САЩ и Китай дроновете не биха били решаващи, има и много други системи. В Либия и Нагорни Карабах обаче те действително бяха важни, защото двете държави нямаха достатъчно добри ВВС. Всичко зависи и от способностите на противника."


Улрике Франке,

анализатор от Европейския съвет за външна политика


Вече не всичко зависи от САЩ и Израел


Преди споменатите, прочули се тази година "турски герои" американците имаха други. Един от тях, MQ-9 Reaper, с тегло над 2220 кг или приблизително колкото африкански слон, ликвидира движещата сила на Иран в Близкия изток, ръководителя на външните операции на Революционната гвардия Касем Солеймани. След дългогодишни ограничения САЩ разхлабиха през юли правилата за износ на дронове и договориха сделки за покупки на Reaper от Тайван, както и от Мароко и ОАЕ (впрочем през януари Мароко получи и израелски - десет месеца преди да нормализира отношенията си с еврейската държава). Досега "привилегирована" бе само Великобритания.


На тази снимка е дрон MQ-4 Predator от базата Балад, северно от Багдад, 2007 г. За мнозина следили новините в края на миналия и началото на този век дроновете се свързваха основно с американски операции в Близкия изток, в Афганистан или Източна Африка. Тогава само още една страна бе в списъка на "силите" в безпилотните апарати - Израел.

© Associated Press

На тази снимка е дрон MQ-4 Predator от базата Балад, северно от Багдад, 2007 г. За мнозина следили новините в края на миналия и началото на този век дроновете се свързваха основно с американски операции в Близкия изток, в Афганистан или Източна Африка. Тогава само още една страна бе в списъка на "силите" в безпилотните апарати - Израел.


Половин век след първото използване на дронове в армия, САЩ и Израел не изчерпват списъка с лидери в производството им; в него се добавиха с шеметен скок Турция и Китай, път си проправят още петнайсетина държави. Анкара вложи милиарди долари, за да развие отбранителната си индустрия и да не зависи от съюзниците си в НАТО, а да постигне "самодостатъчност" до 2023 г.


Всъщност разработката на военни безпилотни апарати започна тъкмо защото не можеше да ги придобие от САЩ (повече за скока на тази индустрия в Турция четете тук). На нея те ѝ бяха необходими в немалка степен за справяне с обявената от Анкара, ЕС и САЩ за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и за промяна на съотношението на силите в труден терен. Съдейки по успехите на операциите и по износа към държави като Украйна и Тунис, няколко десетилетия по-късно югоизточната съседка на България е регионален лидер в тази индустрия - с амбиции да е и световен.


Възможно ли е изобщо това? Губят ли САЩ лидерството в дроновете? "Мисля, че Турция може да изпревари САЩ като износител на дронове... за страна от среден размер със средна армия това, което прави, е огромно, но заради разликата в мащабите и бюджета между Анкара и Вашингтон трудно може да скъси дистанцията със страната, която остава лидер в бойните си способности, базирани на дроновете, смята Франке, изследваща бойните дронове. Сходен конкурент обаче може да е "изгряващата сила Китай", продължава тя.


"Днес, ако сте страна с малко пари и сравнително развита армия, можете да си вземете дрон сравнително лесно. Затова Нигерия, Пакистан или Азербайджан могат да имат. Да, балансът се променя, но САЩ винаги ще бъдат водещата сила в дроновете."


Улрике Франке,,

анализатор от Европейския съвет за външна политика


Така годината показа, че от една страна мнозина желаят да оспорят лидерството на САЩ във важен за глобалната сигурност отрасъл. От друга малки или големи държави, слабо подготвени за такава война, могат тежко да пострадат. А ако не ги използват държави, а групировки? Това също се оказа проблем. Талибаните дадоха знак, че освен за пропаганда вече могат да адаптират съществуващи дронове за атаки в Афганистан. На моменти през 2017 г. "Ислямска държава" осъществяваше между 60 и 100 такива атаки на ден.


Нарастващ интерес


Все повече държави се интересуват от темата. Великобритания и Франция отдавна ползват дронове в конвенционални операции в Африка и Близкия изток. Този месец Южна Корея обяви, че ще изпробва въвеждането на дронове самоубийци и други бойни безпилотни апарати. Израелски дронове камикадзе бяха ползвани и в Нагорни Карабах, и в Мосул преди няколко години. Миналата година "Калашников" представи първия продукт, с който също навлизат в тази ниша.Темата за мястото им в Европа обаче остава чувствителна и спорна в много държави, включително Германия.


"Американските дронове са от Марс, европейските са от Венера," написа преди 6 години Улрике Франке. "Европейците по това време разработваха въоръжена система, която не само наричаха FEMALE, а и искаха да е въоръжена различно от американската - с по-малко ескплозиви например," обяснява тя. Future European MALE бе пълното име на проекта, като MALE, Medium Altitude Long Endurance, бе името на най-мощните дронове, към чийто клас спада и Reaper. Идеята на проекта бе, например, да се използват похвати, при които се постигат задачи без ненужни жертви - ако целта не трябва да премине по мост, бомба на 10 метра от нея може да я разубеди, без да я убива.


Има ли тогава "европейска концепция" за бойните дронове? "Много труден въпрос. Не, няма. Има доста ясно очертана употреба на дронове на САЩ," каза за "Дневник" Франке. САЩ например използват дронове за убийства извън бойното поле (като това на Солеймани), често не от армията, а от ЦРУ. Това не се вижда в Европа и обикновено не се приема . Впрочем армиите в последните години на държави като Израел все повече опитват да ползват дронове и за други цели - например защита на цивилни.Какво предстои


Обзор на сп. "Форбс" изтъква две ключови тенденци при бойните дронове за 2021 г.:

Системи с изкуствен интелект ще се внедряват все повече в дронове и други дистанционно управлявани, сухопътни, морски и космически единици. Пример са тестовете за обучаване на изкуствен интелект на американските MQ-9 Reaper, които са определяни едва като "върха на айсберга" и като променящи цели стратегии за водене на война.


Увеличаване на износа на дронове от Турция, но и от Израел и Китай, но и на американска продукция като споменатите MQ-9 Reaper.


Изкуственият интелект, за който говори авторът Дейвид Хамблинг, изследовател на дроновете, би улеснил "човешките" екипи зад работата на дроновете, например при изследването на изтощително дългия видео материал от работата им. Решения ще могат да се вземат по-бързо. Друга възможност е автономна работа при загуба на връзката (тук е мястото на съвсем различната тема за "сивата зона" на решенията за атака и нуждата човек да ги е потвърдил; правилата за тях са много гъвкави според критици) .


Този въпрос обаче спъва не само армиите - той е проблем и в цивилния сектор, където безпилотни апарати могат да търсят престъпници или да доставят ваксини, лекарства или (не съвсем успешно) дори бира.


Какви възможности, важни за човечеството, показаха дроновете извън бойното поле, четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Наместо да дават пари само за военщини, да използват технологията за граждански цели.

  Ето, в Китай вече има автономни таксита.

  https://youtu.be/EpW03B-QNWQ

  Бъдещето е на автономния транспорт.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Друга възможност е автономна работа при загуба на връзката (тук е мястото на съвсем различната тема за "сивата зона" на решенията за атака и нуждата човек да ги е потвърдил; правилата за тях са много гъвкави според критици) .
  =======
  Тази година Турция създаде две подобни модификации.....
  Няма радар, няма радио навигация....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  За добро, или за лошо, дроновете навлизат масово в живота ни. А начинът на употреба зависи от хората.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  Всъщност разработката на военни безпилотни апарати започна тъкмо защото (Турция) не можеше да ги придобие от САЩ.
  ========
  Това е самата истина....
  САЩ са главната причина за да се стигне до това състояние на нещата.....
  Същото се отнася и за "Пейтриът".....и за много други системи във военното дело.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Колкото по разпространени стават толкова повече средства се разработват за противодействие. Примерно Реинметал създаде система с оръдия Ореликон и умни снаряди:
  https://youtu.be/bdwjcayPuag

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  Половин век след първото използване на дронове в армия, САЩ и Израел не изчерпват списъка с лидери в производството им;
  ========
  Дроновете не са нещо ново.....
  Новото е, че е от съществено значение....на кого и за какво ще служат....
  И на трите фронта... (Сирия, Либия, Армения), Турция доказа че тия летателни апарати са идеално средство за дефанзивна война по време на политика.....
  Нито Дамаск... нито Ереван бяха бомбандирани от дронове, въпреки че това бе напълно възможно....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Първите които успеят да обучат дроновете да действат съгласувано на рояци, ще получат подавящо превъзходство над останалите. Засега успяват да управляват няколко десетки дрона, в момента в който се премине от десетки към стотици, ефектът ще е подобен на масовото разпространение на огнестрелното оръжие през Трийсетгодишната война: терците съставени от добре обучени и дисциплинирани ветерани смазващи противника с директен удар, губят своето превъзходство срещу по-малки и гъвкави формации от мускетари, обстрелващи ги от разстояние.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "През март първата турска операция, открито насочена срещу режима на Башар ал Асад в Сирия, за пръв път демонстрира ярко вече известните способности на тази техника срещу недостатъчно подготвен противник; макар руските ракетни комплекси на Сирия да свалиха част от тях, използването им според някои данни, включително чрез рояци от дронове, доведе до известни успехи в кампанията."

  Значи днес е достатъчно да обявиш някоя държава че се управлява от "режим на диктатор" и това да е оправдание за военната агресия срещу нея! Иначе същите агресори опищяха орталъка с това как Армения били окупирала "исконни азърбейджански земи" получени всъщност като подарък от болшевиките за подкрепата на метежът им за разлика от арменските националисти.

  Иначе в Сирия намериха цаката на дроновете за три дни и Ердоган трябваше да моли за мир!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  И една новина на която първи реагира а гърците....

  https://youtu.be/_yWneXo3mxk

  Освен İHA и SİHA..... от март месец, Турция започна да внедрява в армията си и SİDA (silahlı insansız deniz aracı).... военни плавателни съдове без екипаж....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  Половин век след първото използване на дронове в армия, САЩ и Израел не изчерпват списъка с лидери в производството им;========Дроновете не са нещо ново..... Новото е, че е от съществено значение....на кого и за какво ще служат.... И на трите фронта... (Сирия, Либия, Армения), Турция доказа че тия летателни апарати са идеално средство за дефанзивна война по време на политика.....Нито Дамаск... нито Ереван бяха бомбандирани от дронове, въпреки че това бе напълно възможно....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Значи Турция и Азербейджан се отбраняваха с дронове от арменско нападение? Ами същите дронове бяха използвани да дават координати за обстрел с авиация и артилерия на граждански цели в Карабах и Армения като църквата в Шуши която беше обстрелвана два пъти! Много скъпо ще ви излезе с дронове да обстрелвате арменските градове затова и не сте го правили не от хуманни съображения!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Като стане дума за автономни машини те навлизат и в други родове войски не само ВВС. Точно преди Коледа американската армия получи първите си две автономни машини.
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/38394/early-christmas-present-army-receives-potentially-revolutionary-unmanned-ground-vehicles
  Интересното при тях е че са с хибридно задвижване. Това изглежда е преспективната технология за този тип машини. Турците също от няколко години работят в тази насока. Още миналата година представиха вариант на М113 с хибридно задвижване.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Весело

  "Колкото по разпространени стават толкова повече средства се разработват за противодействие. "

  Интересното ще стане когато подобно на засичане на вражеска радиостанция могат да се установят координатите на командните центрове на дроновете и тогава докато операторите подскачат от радост след поредната поразена цел изтрещява взрив и отиват но оня свят до продължат празненството!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Ердоган трябваше да моли за мир!
  =======
  :)..... Ердоан е рекордьор по молене за мир....
  През 2009....2011...в продължение на цели две години....молеше Асад....да си очисти северната граница от тренировъчните лагери на терористични групировки...
  Но оня не го взе на сериозно....и после трябва да помниш какво стана... :)

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Изглежда интересно. Това е MAM l ракета монтирана на автономна платформа?
  Не съм сигурен обаче дали в морето ще е толкова успешна колкото във въздуха. Един съвременен боен кораб няма да допусне подобно нещо на 10-15 км. разстояние колкото е обхвата на тези боеприпаси.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  По тази причина разработват ТБ 2 със сат-нав. Първите летателни тестове вече са факт. Ще могат примерно да управляват дрон над Либия от Турция. Във форума си говорихме за сателитното им покритие веднъж. Покриват източното средиземноморие и голяма част от Близкия Изток.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jalis Ironhammer":

  Е да....
  В началото...всеки вид нова военна технология....увеличава и броя на скептиците по неин адрес.... Така бе и при байрактарите....
  Дано не се наложи да се използват и в бойна обстановка, де....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Прав си, може и да бъркам. В крайна сметка само реалната употреба във военни действия може да даде категорична присъда колко ефективна е определена система.
  Пишат ли при вас нещо за Либия? Хафтар направи странни изказвания и май пак ще почва екшъна там.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лудколю Деликолев":
  "Първите които успеят да обучат дроновете да действат съгласувано на рояци, ще получат подавящо превъзходство над останалите."

  Първите ще бъдят тези които сега са първи в минитюаризацията. Повече бройки произвежда този който прави устройството най-леко.

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Рояците от дронове не са измислени от хората.
  Предимството на рояк от дроновете са предимствата на стадото и на рибния пасаж.

  подпис
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":
  "И една новина на която първи реагира а гърците.... "

  Единствено правилното реагиране е Гърция, със свои съюзници, да започне същата програма.

  подпис
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Южна Корея също работи в тази област.
  Сама ще си реши проблемът Ким, докато чака големите.

  подпис
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#12] от "Julian Mall":
  "Интересното ще стане когато подобно на засичане на вражеска радиостанция могат да се установят координатите на командните центрове на дроновете"

  За това дроновете не са просто управляеми самолетчета, каквите ние правехме в пионерския клуб.
  За това дроновете се управляват сами, стига да преодолеят съпротивата на политиците, които не позволяват да се създават такива дронове.
  Гърция няма какво да се панира от турските морски съдове без екипаж, а да направи свои по-добри.

  подпис
 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Изключително ефикасно средство за ютилизицая на руский мир.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  И затова си има решение ако се прекали - ядрен атмосферен взрив и кой от къде е. Обратно при ламповата техника, картите, основите на навигацията, пишещите машини и храбрата пехота. Дронове на рояци и рояци от дронове - дрън-дрън....

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Всъщност разработката на военни безпилотни апарати започна тъкмо защото (Турция) не можеше да ги придобие от САЩ.========Това е самата истина.... САЩ са главната причина за да се стигне до това състояние на нещата..... Същото се отнася и за "Пейтриът".....и за много други системи във военното дело.
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Абе рязан некадърник,вашите "Байрактари" са западни с американска и канадска технология,Великобритания ви ги даде като лиценз,защото САЩ ви отрязаха порциите.Нищо нямате вие рязаните глупаци в Анадола и ще духате прахта на големите сили във военните технологии.Ислямски дръвник!!!!!

  shlshlshlshl
 26. 26 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":Ердоган трябваше да моли за мир!=======:)..... Ердоан е рекордьор по молене за мир....През 2009....2011...в продължение на цели две години....молеше Асад....да си очисти северната граница от тренировъчните лагери на терористични групировки...Но оня не го взе на сериозно....и после трябва да помниш какво стана... :)
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Ще бъде ами,като няма силици Турция...Путин спря Турция на секундата в Нагорни Карабах...Хихи..

  shlshlshlshl
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#24] от "г-н Думанов":
  "И затова си има решение ако се прекали - ядрен атмосферен взрив и кой от къде е."

  За сведение на ядрените плашилки до 1968 г са направени две хиляди ядрени опита над земята.

  подпис
 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Какви Байрактари били турски???Даже и заварките не са турски.На онова едноокото ислямско мекотело му го доказах многократно с материали и факти от специализирани военни медии.Канада им спря оптиката и лазерното въоръжение заради Нагорни Карабах и ония в Анадола се изпотръшката от яд....САЩ са първата държава в света които имат вече дронове за изстрелване на сателити,а ония в Анадола използват продадения им с лиценз от западните държави стар дрон....Хаха..https://it.dir.bg/tehnologii/sasht-se-sdobi-s-dron-za-izstrelvane-na-sateliti

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":И една новина на която първи реагира а гърците.... https://youtu.be/_yWneXo3mxk Освен İHA и SİHA..... от март месец, Турция започна да внедрява в армията си и SİDA (silahlı insansız deniz aracı).... военни плавателни съдове без екипаж....
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Пишман ислямис..т виж какво имат САЩ..Вие нямате нищо,байрактарчетата ви дори и заварките не са турски,така,че не се хвали със западна,макар и остаряла технология.Кандците ви спряха оптиката и лазерното въоръжение и клекнахте на Путин в Карабах.Турция даже един обикновен двигател не може да направи...Смях...https://www.youtube.com/watch?v=5OW-uB-3JB8&feature=emb_logo

  shlshlshlshl
 30. 30 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иван K":

  Не, че опонирам, но до 1968 г. техниката, каква беше? И избощо някой представял ли си е, че един високоатмосферен ядрен удар ще разбие електрониката и ще изравни силите. А, няколко?

  CONTADOR GRATUITO!
 31. 31 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Всъщност разработката на военни безпилотни апарати започна тъкмо защото (Турция) не можеше да ги придобие от САЩ.========Това е самата истина.... САЩ са главната причина за да се стигне до това състояние на нещата..... Същото се отнася и за "Пейтриът".....и за много други системи във военното дело.
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  И се молихте на Великобритания,чиято дъщерна фирма на американската ви предостави лиценз на дроновете,които само името е турско.Освен това зетчето Байрактарчо отиде в САЩ да да понаучи от американските технологии,поради това,че в Турция може само да научи как се пасат овце...Хихи...

  shlshlshlshl
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#17] от "Jalis Ironhammer":

  В момента там на ход в дипломацията....
  Пустинната дипломация е много трудно нещо....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#24] от "г-н Думанов":

  Дронове на рояци и рояци от дронове - дрън-дрън....
  =======
  Това е положението, Думанов. ....
  Дроновете ще са една от тенденциите на бъдещите войни ....
  Дали ти се нрави ....е отделна тема.....понеже един тотален ядрен сблъсък е на практика немислим.....
  Тогава просто няма да има победители .....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#31] от "dfjftriktrcdt":

  Героят, когото имаше предвид, се казва "Байрактар ТВ2" и е разработен от компания, чийто основен двигател е зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
  ========
  Четеш ли ,бе папур....?
  Залепи си го това на челото. ....и заживей с него....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Комш, не бъркай атмосферния ядрен взрив с ядрена война.
  А, за положението с дроновете отдавна съм наясно, но аз ги използвам за цели в границите на мирното съревнование.
  Не като вас тука, дето пляскате и гугате по дроновете, все едно ги държите в гаража.
  Дроновете нито гнездят, нито снасят.

  CONTADOR GRATUITO!
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  В Либия враждуващите страни, подпомогнати от външни играчи, се оказаха въоръжени с безпилотни устройства (от Турция, но и от несвързания с войната Китай), които не бяха единствената им техника, но се оказаха достатъчно важни, за да подтикнат бившия пратеник на ООН в страната Гасан Саламе да нарече конфликта "най-голямата война с дронове в света". Бяха важна част от обръщането на хода на конфликта в турска полза през пролетта и началото на лятото
  =======
  Тогава за пръв път беше използвана технология която шокира противника ...до толкова че дори и военните действия бяха за момент преустановени....
  Бе паднал китайски дрон ....външно почти невредим.....
  Имаше само една 5 сантиметрова дупка .....
  Така за пръв път във всеобщата военна история. ....бе свален дрон с лазерно оръжие. ...

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#35] от "г-н Думанов":

  Има ли значение. ...дали ги бъркам или не ....!
  След подобен ядрен взрив. ....значението на летателен апарати като дроновете. ...ще придобие още по голям приоритет. ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  UFV или БЛУ, как се управлява според теб? С кинетична енергия, задействана от стадо маймуни, въртящи наземно педали?

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#31] от "dfjftriktrcdt": Героят, когото имаше предвид, се казва "Байрактар ТВ2" и е разработен от компания, чийто основен двигател е зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.========Четеш ли ,бе папур....?Залепи си го това на челото. ....и заживей с него....
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Аз чета,ама ти не четеш бе пишман ислямис..т.Зетчето отиде да учи в американски университет и пак нищо не научи.Под чалмата нищо..Дронът си е американски с канадска оптика и лазерно насочване.Във Великобритания има дъщерна компания на американската.Т.е нищо турско няма,дори и кабелите и завараките.Един дявигател не можете да направите...А дронът на който ви дадоха лиженз англичаните е много стар,навас ибриците никой няма да ви даде нови технологии....Със САЩ никога не можете да се мерите,защото нямате акъл и те ви хрантутят,макар вече да са ви спряли безплатния обяд...

  shlshlshlshl
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  В Либия враждуващите страни, подпомогнати от външни играчи, се оказаха въоръжени с безпилотни устройства (от Турция, но и от несвързания с войната Китай), които не бяха единствената им техника, но се оказаха достатъчно важни, за да подтикнат бившия пратеник на ООН в страната Гасан Саламе да нарече конфликта "най-голямата война с дронове в света". Бяха важна част от обръщането на хода на конфликта в турска полза през пролетта и началото на лятото=======Тогава за пръв път беше използвана технология която шокира противника ...до толкова че дори и военните действия бяха за момент преустановени....Бе паднал китайски дрон ....външно почти невредим.....Имаше само една 5 сантиметрова дупка .....Така за пръв път във всеобщата военна история. ....бе свален дрон с лазерно оръжие. ...
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Това лазерно оръжие да не е турско бе Миленчо???Канадците ви спряха доставките и пропищяхте на умряло....Хихи...

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на bov39540025
  bov39540025
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Байрактарите естествено, че имат западни части. Дори китайските напъни, независимо в коя сфера имат в тях американски, европейски и японски критични системи. Дори нашите “китайски автобуси” в София са с американски двигатели и немско управление.

  Обаче един БЛА е сложна система, включително организационно. И е факт, че комшиите са се справили със задачата прекрасно. И че за руснаците това трябва да подейства, като звънец на будилник. Те имат лицензни израелски БЛА, но не мисля, че имат изградена система подобно на турската и достатъчно бройки и модели.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Думанов":

  Оффф....сега само с това остана да ме заплашваш....
  Някакви си трибуквени инициали....:)....
  Ние сме по простите ,но належащи неща ,Думанов. ....
  Ето например. ...днес , Ердоан отново резна лентичка .....
  В град Ескишехир бе открит комплекс от фабрики за обработка на литиум ....и литиев карбонат. ....
  Пътя на Турция. ...за производство на литиеви батерии за електромобили ....е вече открит.....
  След усвояване преработката на ториум......това е втора важна крачта в полза на турската икономика. ....
  До преди 20 години. .....в Турция. ....за такива неща не можехме и да мечтаем....
  А до преди 30 години. ....дори ни беше забранено да мечтаем....
  А и се навярно се сещаш ....защо неможехме....:)....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt":

  Канадците ви спряха доставките и пропищяхте на умряло.
  ======
  Нищо подобно. .....
  Това което канадците вече не ни дават ....си го заменихме с наше ....:).....
  Да ти пусна ли клипчета за доказателство.....?
  И в момента, канадците съжаляват за аматьорския си ход.... :)

  Bukalemun
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#41] от "bov39540025":

  В турския военно промишлен арсенал....вече има дронове ново поколение. ...
  Това е система работеща изключително на базата на ИИ.....без нужда от радио локация.....

  https://youtu.be/Sc0wlLWXHnc

  След 3.30 минута. ...

  Bukalemun
 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#41] от "bov39540025":В турския военно промишлен арсенал....вече има дронове ново поколение. ...Това е система работеща изключително на базата на ИИ.....без нужда от радио локация.....https://youtu.be/Sc0wlLWXHnc След 3.30 минута. ...
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  В турския военно промишлен арсенал....вече има дронове ново поколение. ...от 1990г...Абе Миленчо,по добре се скрий и не коментирай неща от които бъкел не разбираш.Турция още двигател на хеликоптер не може да прави,а камо ли още по сложни и модерни технологии....Ислямис..т..Хихи...

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt": Канадците ви спряха доставките и пропищяхте на умряло.======Нищо подобно. .....Това което канадците вече не ни дават ....си го заменихме с наше ....:).....Да ти пусна ли клипчета за доказателство.....?И в момента, канадците съжаляват за аматьорския си ход.... :)
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Сменили сте ги с тояги и боздугани...Хихи....Скрий се в кирпича там и не коментирай сложни теми.Не е за ислямис..т като теб...Ти кажи,защо като имате наука, зетчето отиде да учи в САЩ???Хихи...

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt": Канадците ви спряха доставките и пропищяхте на умряло.======Нищо подобно. .....Това което канадците вече не ни дават ....си го заменихме с наше ....:).....Да ти пусна ли клипчета за доказателство.....?И в момента, канадците съжаляват за аматьорския си ход.... :)
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Миленчоооо,пак ли трябва да ти отварям очите с линкове....На Коледа стават чудеса ,ама не в Турция...Хихи...Лихвата,защо я вдигнахте на 17%,нали Ердоганчо (който е геврекаджия) искаше ниски лихви???Знаеш ли колко са лихвите в САЩ??? 0%,а в Анадола са 17%...Ердоганчо му е късно да се учи от Тръмп на икономика...Хихи...Изобщо в Турция сте хвани единия и го удари в другия,от един дол дренки некадърници...Хихи...

  shlshlshlshl
 48. 48 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt": Канадците ви спряха доставките и пропищяхте на умряло.======Нищо подобно. .....Това което канадците вече не ни дават ....си го заменихме с наше ....:).....Да ти пусна ли клипчета за доказателство.....?И в момента, канадците съжаляват за аматьорския си ход.... :)
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Буаха.....Миленчооо,Канада не само ви ги спря и виехте на умряло,но и ви дадоха ултиматум да не ги ползвате срещу невинни хора,иначе ставате КАПУТ....Нищо нямате,само хвалби и ибрици.....Хихи....

  shlshlshlshl
 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#12] от "Julian Mall":По тази причина разработват ТБ 2 със сат-нав. Първите летателни тестове вече са факт. Ще могат примерно да управляват дрон над Либия от Турция. Във форума си говорихме за сателитното им покритие веднъж. Покриват източното средиземноморие и голяма част от Близкия Изток.
  —цитат от коментар 15 на Jalis Ironhammer


  На практика не виждам как ще стане защото сигналът от сателита на геостационарна орбита който е на хиляди километри от земята е слаб и изисква прецизно носочване на параболичната антена, дори дронът да виси във въздуха едва ли ще може да установи стабилна връзка с малката си антена!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лудколю Деликолев":

  Това вече се прави вместо заря в Китай. Има доста клипчета в нета, където множество малки дронове формират различни фигури.

 51. 51 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Думанов":Оффф....сега само с това остана да ме заплашваш....Някакви си трибуквени инициали....:)....Ние сме по простите ,но належащи неща ,Думанов. ....Ето например. ...днес , Ердоан отново резна лентичка .....В град Ескишехир бе открит комплекс от фабрики за обработка на литиум ....и литиев карбонат. ....Пътя на Турция. ...за производство на литиеви батерии за електромобили ....е вече открит.....След усвояване преработката на ториум......това е втора важна крачта в полза на турската икономика. ....До преди 20 години. .....в Турция. ....за такива неща не можехме и да мечтаем....А до преди 30 години. ....дори ни беше забранено да мечтаем....А и се навярно се сещаш ....защо неможехме....:)....
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  Сега сте банкрутирали и със спрени западни технологии.Абе Миленчо,няма какво да ядете,къде се тикате у коня у краката???Хихи...

  shlshlshlshl
 52. 52 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А дрон знаменосецъ?🙉

  Много съм прост
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK