Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси


Превозването на първите в България ваксини срещу COVID-19 из страната с микробуси на известна фирма за колбаси предизвика вълна от коментари, присмех и критики в социалните мрежи. Но освен всичко това се натрупват въпроси доколко законно е това и толкова ли успя да подготви и организира т.нар. щаб за ваксинирането.


Както и дали държавата, която строго следи търговците на лекарства как съхраняват, превозват и наблюдват продуктите, си затваря очите за регулациите, когато нейни структури се заемат със същата дейност?


Снимките са от пристигането на ваксини в Испания.

© Reuters

Снимките са от пристигането на ваксини в Испания.
Ето какво пише в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, определящ между другото и търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти:


"Чл.197. Лицата по чл.195 (бел.ред.- одобрени от регулатора лица за търговия на едро) трябва да разполагат със:


1. подходящи помещения, оборудванеи съоръжения и подходящи транспортни средства, осигуряващи правилното съхранение, разпространение и транспортиране на лекарствените продукти, в съответствие с изискванията на Добрата дистрибуторска практика"


В член 198 на същия закон е записано, че принципите и изискванията на Добрата дистрибуторска практика се определят в наредба на здравния министър. Но всъщност има и специално Ръководство на Европейския съюз за тази практика.


В българската наредба е записано за дистрибуторите, че са длъжни:


"10. осигуряват необходимите условия при транспорт на лекарствени продукти, изискващи специални условия на съхранение (температура, относителна влажност, пряка слънчева светлина и др.)"


Европейското ръководство е доста по-детайлно - в него се описват изискванията за наличие на система за контрол, както и какви са правилата при работа с външен изпълнител:


" Системата за управление на качеството следва да обхваща организационната структура, процедурите, процесите и ресурсите, както и необходимите дейности за осигуряване на увереност, че качеството и целостта на доставения продукт се запазват и той остава в рамките на законната верига на доставка по време на съхранение и/или транспортиране. (...)


Ръководството на дистрибутора следва да гарантира, че всички елементи на системата за качество са обезпечени в достатъчна степен с компетентен персонал и подходящи и достатъчни помещения, оборудване и съоръжения. (...)


Необходима е действаща система за контрол на промяната. Тази система следва да включва принципи за управление на риска, свързан с качеството."


Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

© Reuters


Допускаме, че дистрибуторът на ваксините в момента не разполага с транспортни средства и очевидно възлага тази дейност на външен изпълнител, който освен това е и извън системата на снабдяването с лекарствени продукти.


В европейското Ръководство има специални текстове и за такъв случай:


"Системата за качество трябва да включва контрола и прегледа на всички дейности, възложени на външни изпълнители и свързани с придобиване, притежаване, снабдяване или износ на лекарствени продукти. Тези процеси следва да включват управлението на риска, свързан с качеството, и да обхващат:


i) оценяване на пригодността и професионалната подготовка на изпълнителя във връзка с изпълнението на дейността и проверяване на статуса на разрешението, ако това се изисква."


Ако нещо стане с ваксините по пътя, отговорността - поне според европейското ръководство - не е на превозвача:


"Доставящия дистрибутор на едро носи отговорност за предпазване на лекарствените продукти от счупване, фалшифициране и кражба, както и да гарантира поддържането на температурните условия по време на транспортиране в рамките на приемливи граници.


Независимо от начина на транспортиране следва да може да се покаже, че лекарствените продукти не са изложени на условия, които могат да нарушат тяхното качество и цялост. Когато се планира транспортирането, следва да се използва подход, основан на риска."


както и:


"Дистрибуторът на едро трябва да гарантира, че превозните средства и оборудването, използвани за транспортиране, съхранение или боравене с лекарствени продукти, са подходящи за тяхната употреба и са оборудвани по съответния начин, за да се предотврати излагането на продуктите на условия, които могат да засегнат тяхното качество и целостта на опаковката."


и


"Когато се борави с лекарствени продукти, следва да се използват, по възможност, специализирани превозни средства и оборудване. Когато не се използват специализирани превозни средства и оборудване, следва да има действащи процедури, за да се гарантира, че качеството на лекарствения продукт няма да бъде изложено на риск."


Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

© Reuters


От телевизионни репортажи за пристигането на пратката в Бургас се видя, че опаковките се отварят и показват на камерите, след което се прибират в хладилна витрина. В инструкциите за ваксината към персонала в САЩ например, се казва: "По време на съхраняване намалете излагането на светлината в стаята и избягвайте излагането на пряка слънчева и ултравиолетова светлина". Поставянето на ваксините в хладилник със стъклена врата, през която прониква светлина, предполага, че в стаята с прозорци се разчита продуктът да бъде защитен единствено от картонената кутия, в която са флаконите.


От момента на изключването на GPS устройството на кашона, доставен от полски превозвач, Phizer не носи отговорност за ваксината - това става задължение на българската държава. Според здравни министър няма проблем с използването на микробуси за колбаси, а предложението за тях дошло от асоциацията на международните превозвачи, защото имали подходящи хладилни камиони.


С В чл. 13 в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение администрацията е освободена от спазване на Закона за обществените поръчки и може пряко да възлага такива по собствен избор, когато става дума за противоепидемичните мерки.


Позицията на фирмата


Фирмата "Белла България" изпрати до медиите писмо, с което обяснява ситуацията с превозването на ваксините. Фирмата е собственик на бусовете, с които се дистрибутират кренвирши, с които ваксините днес бяха доставени в Пловдив и Бургас.


"В отговор на искане от "Бул Био" "Белла България" предоставя безвъзмездно специализиран хладилен транспорт на ваксините срещу COVID-19, предназначени за страната ни", съобщават от фирмата. Допълват, че автопаркът им отговаря на най-съвременните европейски изисквания за подобен тип превозни средства. "Те са оборудвани с най-модерната хладилна техника, поддържаща специални температурни режими, датчици, термограф и др. Високото качество на хладилните транспортни услуги на компанията е гарант за пълното спазване на условията за бързо и качествено транспортиране на ваксината до пунктовете в цялата страна", категорични са от "Белла България".


"Вярваме, че в условията на безпрецедентната криза, в която се намираме в момента, всеки е длъжен да даде своя принос за преодоляването й, независимо от спецификата на дейността си. Ситуацията е сложна. Хуморът е неуместен", завършват позицията си от фирмата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK