Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси


Превозването на първите в България ваксини срещу COVID-19 из страната с микробуси на известна фирма за колбаси предизвика вълна от коментари, присмех и критики в социалните мрежи. Но освен всичко това се натрупват въпроси доколко законно е това и толкова ли успя да подготви и организира т.нар. щаб за ваксинирането.


Както и дали държавата, която строго следи търговците на лекарства как съхраняват, превозват и наблюдват продуктите, си затваря очите за регулациите, когато нейни структури се заемат със същата дейност?


Снимките са от пристигането на ваксини в Испания.

© Reuters

Снимките са от пристигането на ваксини в Испания.
Ето какво пише в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, определящ между другото и търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти:


"Чл.197. Лицата по чл.195 (бел.ред.- одобрени от регулатора лица за търговия на едро) трябва да разполагат със:


1. подходящи помещения, оборудванеи съоръжения и подходящи транспортни средства, осигуряващи правилното съхранение, разпространение и транспортиране на лекарствените продукти, в съответствие с изискванията на Добрата дистрибуторска практика"


В член 198 на същия закон е записано, че принципите и изискванията на Добрата дистрибуторска практика се определят в наредба на здравния министър. Но всъщност има и специално Ръководство на Европейския съюз за тази практика.


В българската наредба е записано за дистрибуторите, че са длъжни:


"10. осигуряват необходимите условия при транспорт на лекарствени продукти, изискващи специални условия на съхранение (температура, относителна влажност, пряка слънчева светлина и др.)"


Европейското ръководство е доста по-детайлно - в него се описват изискванията за наличие на система за контрол, както и какви са правилата при работа с външен изпълнител:


" Системата за управление на качеството следва да обхваща организационната структура, процедурите, процесите и ресурсите, както и необходимите дейности за осигуряване на увереност, че качеството и целостта на доставения продукт се запазват и той остава в рамките на законната верига на доставка по време на съхранение и/или транспортиране. (...)


Ръководството на дистрибутора следва да гарантира, че всички елементи на системата за качество са обезпечени в достатъчна степен с компетентен персонал и подходящи и достатъчни помещения, оборудване и съоръжения. (...)


Необходима е действаща система за контрол на промяната. Тази система следва да включва принципи за управление на риска, свързан с качеството."


Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

© Reuters


Допускаме, че дистрибуторът на ваксините в момента не разполага с транспортни средства и очевидно възлага тази дейност на външен изпълнител, който освен това е и извън системата на снабдяването с лекарствени продукти.


В европейското Ръководство има специални текстове и за такъв случай:


"Системата за качество трябва да включва контрола и прегледа на всички дейности, възложени на външни изпълнители и свързани с придобиване, притежаване, снабдяване или износ на лекарствени продукти. Тези процеси следва да включват управлението на риска, свързан с качеството, и да обхващат:


i) оценяване на пригодността и професионалната подготовка на изпълнителя във връзка с изпълнението на дейността и проверяване на статуса на разрешението, ако това се изисква."


Ако нещо стане с ваксините по пътя, отговорността - поне според европейското ръководство - не е на превозвача:


"Доставящия дистрибутор на едро носи отговорност за предпазване на лекарствените продукти от счупване, фалшифициране и кражба, както и да гарантира поддържането на температурните условия по време на транспортиране в рамките на приемливи граници.


Независимо от начина на транспортиране следва да може да се покаже, че лекарствените продукти не са изложени на условия, които могат да нарушат тяхното качество и цялост. Когато се планира транспортирането, следва да се използва подход, основан на риска."


както и:


"Дистрибуторът на едро трябва да гарантира, че превозните средства и оборудването, използвани за транспортиране, съхранение или боравене с лекарствени продукти, са подходящи за тяхната употреба и са оборудвани по съответния начин, за да се предотврати излагането на продуктите на условия, които могат да засегнат тяхното качество и целостта на опаковката."


и


"Когато се борави с лекарствени продукти, следва да се използват, по възможност, специализирани превозни средства и оборудване. Когато не се използват специализирани превозни средства и оборудване, следва да има действащи процедури, за да се гарантира, че качеството на лекарствения продукт няма да бъде изложено на риск."


Пише ли в закона нещо за превоз на ваксини с бус за колбаси

© Reuters


От телевизионни репортажи за пристигането на пратката в Бургас се видя, че опаковките се отварят и показват на камерите, след което се прибират в хладилна витрина. В инструкциите за ваксината към персонала в САЩ например, се казва: "По време на съхраняване намалете излагането на светлината в стаята и избягвайте излагането на пряка слънчева и ултравиолетова светлина". Поставянето на ваксините в хладилник със стъклена врата, през която прониква светлина, предполага, че в стаята с прозорци се разчита продуктът да бъде защитен единствено от картонената кутия, в която са флаконите.


От момента на изключването на GPS устройството на кашона, доставен от полски превозвач, Phizer не носи отговорност за ваксината - това става задължение на българската държава. Според здравни министър няма проблем с използването на микробуси за колбаси, а предложението за тях дошло от асоциацията на международните превозвачи, защото имали подходящи хладилни камиони.


С В чл. 13 в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение администрацията е освободена от спазване на Закона за обществените поръчки и може пряко да възлага такива по собствен избор, когато става дума за противоепидемичните мерки.


Позицията на фирмата


Фирмата "Белла България" изпрати до медиите писмо, с което обяснява ситуацията с превозването на ваксините. Фирмата е собственик на бусовете, с които се дистрибутират кренвирши, с които ваксините днес бяха доставени в Пловдив и Бургас.


"В отговор на искане от "Бул Био" "Белла България" предоставя безвъзмездно специализиран хладилен транспорт на ваксините срещу COVID-19, предназначени за страната ни", съобщават от фирмата. Допълват, че автопаркът им отговаря на най-съвременните европейски изисквания за подобен тип превозни средства. "Те са оборудвани с най-модерната хладилна техника, поддържаща специални температурни режими, датчици, термограф и др. Високото качество на хладилните транспортни услуги на компанията е гарант за пълното спазване на условията за бързо и качествено транспортиране на ваксината до пунктовете в цялата страна", категорични са от "Белла България".


"Вярваме, че в условията на безпрецедентната криза, в която се намираме в момента, всеки е длъжен да даде своя принос за преодоляването й, независимо от спецификата на дейността си. Ситуацията е сложна. Хуморът е неуместен", завършват позицията си от фирмата.

Ключови думи към статията:

Коментари (299)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  БАНХ и РЗИ трябва да се САМОГЛОБЯТ.
  А гешев да се самосезира.
  АМА ЙОК!!!
  Просто ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  БАБХ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  "специализирани превозни средства и оборудване"

  Хладилна чанта и бус на 30 години, дет се държи на тиксо и божията воля :))) Хладилната чанта е взета под наем, да не се дават пари :)))

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Абе кой бръсне закона?
  ЗИЛ Методиев Борисов е закона!

  klimentm
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално


  Няма такава държава - това е само виц!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 973 Весело

  Това представление е една гнусна провокация, целяща да орезили денонощните усилия на Баце да ни спаси. Помните ли оня нещастник от АПИ, който ходи да бие тъпана, че няма да има винетки за околовръстното? Чакайте в понеделник същото изпълнение в заседание на МС.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  Кое от написаното не е истина?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  Преди да плюеш журналистите виждал ли си заповед за "Щаба за ваксиниране"?. Защото за този на Мутафчийски трябваше едва ли не да се иска заповедта по Закона за достъп до информация. И да се окаже, че не е никакъв щаб, а е работна група в Министерски съвет, която да казва сутрин на Борисов какво е положението. Няма бюджет, няма протоколи от заседания, няма публикувани решения или препоръки, не е ясно кой кого привлича или назначава, в какво качество, за колко време... И не носи никаква отговорност - единственото отговорно по закон лице в НОЩ е главният здравен инпесктор, останалите са телевизионни звезди.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Забравихте как вашият министър вкара нерегистрирани ваксини от Турция.
  Вие, спазващите безпрекословно законите...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#7] от "Араламбене му е майката":

  Очаквам среднощен брифинг.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  То линейки с оборудване няма та те за хладилен бус се сетили !!! Тука е така. СОРИ.

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Българи, живеещи в чужбина разправят, че показали по новините камионите за кренвирши. За Канада става въпрос.

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Любопитно

  Така нареченият щаб за ваксинирането? А кой така наречен журналист написа горния бълвоч, претендиращ за статия?
  —цитат от коментар 6 на Alarmstufe: Rot


  и колко специалисти по логистика има в т.нар. щаб за ваксинирането? юристи вече, знаем че няма, както и финансисти.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#11] от "НеКой":

  И май го съдят за това.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  А слушахме Кунчев и Кунчевица каква организация кипи за посрещането на ваксините,купували се хладилници,подготвяли се помещения, незнам си какво, но пари яко се харчеха. А какво видяхме от производителя видя ли се как се организира транспорт и доставка с датчик вътре, който се изключва след подпис за приемане, а нашите аборигени бус за кренвирши и 45 год хладилник. НЕЩАСТНИЦИ!

 18. 18 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#9] от "dedoliben":

  В статията не става думай за това как се съхранява, а как се превозва. Защото утре някой ще докара ваксини в багажника до резервната гума и тубата с бензин.

 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Забравихте как вашият министър вкара нерегистрирани ваксини от Турция.Вие, спазващите безпрекословно законите...
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  При толкова голяма изцепка за замазване троловете трябва да искат от Севда троен хонорар.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " В българската наредба е записано за дистрибуторите, че са длъжни:


  "10. осигуряват необходимите условия при транспорт на лекарствени продукти, изискващи специални условия на съхранение (температура, относителна влажност, пряка слънчева светлина и др.)""


  Осигурени са ! Така казал вожда ! Точка.

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Така нареченият щаб за ваксинирането? А кой така наречен журналист написа горния бълвоч, претендиращ за статия?
  —цитат от коментар 6 на Alarmstufe: Rot


  Мъкаааа е за трола, че не може да замаже. Бус за кренвирши ли е? Да! Хладилник 45 годишен СССР ли е? Да!

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Весело

  Къф е проблема бусче за кренвирши да кара ваксини ако изпълнява условията? Или тп щото кренвиршите такова непрестижма работа ?
  Това ми напомня преди десетина години туканка стартира една куриерска компания дето даваше възможност да си получиш стоката във всеки един магазин около те (месарница, дпнерджийница, фризьорски салон, за кучешка храна с арни каки и т.н.) и имаше първите няколко месеци голямо брожение —> видитебли как така, аз клиента Царбще си получавам пратлата в миризливата обущарница 😂😂😂 Е, след пичти десет гидини вече ежтрудно да си представиш, как ще се разкарваш до пощата, вместо да отскочиш в удобно за тебе време да си вземеш пратката, от близката колбасарница 😉 Щото удобството и цената, таковата на предрасъдаците 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То оставаше и да не го съдят.
  Ама вие си имате и съдии, нема страшно.
  Върли протестъри, ще го оправдаят като политически кандидат затворник.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  До сега колко пандемии преживяхме, че да има и закон за превоз на ваксините при минус 70 градуса. Боже, за мрънкалите няма угодия.

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  40-годишният ЗИЛ е предпочетен заради принадлежащия му катинар. Сякаш той може да е надеждна преграда пред потенциални престъпници! Гарантирано от ГЕРБ!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Весело

  "Бус за коббаси, ама хладилен камион! Хладилен камион, ама бус за кренвирши!"

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  "От момента на изключването на GPS устройството на кашона, доставен от полски превозвач, Phizer не носи отговорност за ваксината - това става задължение на българската държава."

  ужас, надявах се тия gps-и и термометри да бачкат от край до край, а се оказва че като ги предадат на гочоолу и дочоолу сме чал...

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално


  Кога ще бъдат изборите е вече е без значение.

  Бойко Борисов и ГЕРБ ги загубиха тази вечер.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Весело

  Що да не може бре? Нъл наш човек я държи таз фирма? Нека му капне некоа кинта и на него. Па той ша си помисли и за назе. Зер, с малка помощ я е спечелил тая оферта. Требе да се отблагодари! 😀

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Баце каза, че сме ГОТОВИ НА СТО ПРОЦЕНТА за ваксинирането. НА СТО ПРОЦЕНТА! Е само дето нямаме камиони да ги возим и хладилници да ги съхраняваме ам акой ти гледа.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  " Кое от написаното не е истина?"

  За продажните душици точно това е проблема - че всичко това е истина ! Какво следва от подобни изследвания и разкрития, обаче, за защитниците на престъпното статукво у нас ?

 36. 36 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 973 Весело

  Тръпна в очакване къде ли ще напъхат ваксините, кога стигнат у Врачанско.

 37. 37 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  Напротив. ГЕРБ пак ще ви омете на изборите март месец, но този път такъв шамар ще ви замлевят, че никога повече вашите партийки няма да видят парламент от вътре, а ГЕРБ ще си увеличат резултата.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#27] от "kzj35678888":

  Значи, когато се пита спазен ли е законът, това е оплюване? Тя затова цялата държава е на това ниво.

 40. 40 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":Напротив. ГЕРБ пак ще ви омете на изборите март месец, но този път такъв шамар ще ви замлевят, че никога повече вашите партийки няма да видят парламент от вътре, а ГЕРБ ще си увеличат резултата.
  —цитат от коментар 37 на kzj35678888


  Как ще стане като толупа още преди изборите ще ви помаха от самолета и ще ви каже - Съжалява, това беше!

 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Регулациите на държавата?
  За щяло и нещяло!
  Правителството си има кусури, най-големият от които е масова корупция както и във всички останали правителства.
  Но приветствам излишното харчене за “специални” хладилни камиони и хладилници.
  Абсолютно същата работа върши и камион за колбаси, и 20 годишен хладилник.
  Вместо да си хабите перото за глупости заради колбасарски камиони може да си направите труда да разследвате как се администрират ваксините предназначени за медицинските работници.
  Как и защо решиха администрацията да има приоритет във валсинирането пред застрашените групи.

 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  И това е във РЗИ-то на ВТОРИЯ по големина град. Представям си какво ще е в Шумен или Търговище.

 43. 43 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  И ся кво се оказва!?

  Нашите влюбени във Филантропа олигарси им се свиди да дадат някой лев от МНОГОМИЛИОННОТО си богатство, за да се закупят коли за превоз на ваксината...

 44. 44 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#37] от "kzj35678888":

  ОК, на изборите ще видим, може и да си прав. А сега отговори ти би ли си инжектира ваксина, доставена с бус, който вчера е разнася кренвирши? И след 3 седмици пак.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 963 Неутрално

  „Системата за управление на качеството следва да ..., за осигуряване на увереност, че качеството и целостта на доставения продукт се запазват ...“

  „Ръководството на дистрибутора следва да гарантира, че всички елементи на системата за качество са обезпечени в достатъчна степен ...“
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Някой да не се подведе.
  Системите за управление на качеството не гарантират високо качество на продукта или услугата. Гарантират само качество на управлението. Без проблем сертифицирана фирма може да произвежда некачествени стоки или да предоставя нискокачествени услуги.

 48. 48 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#39] от "Малко повече разум":

  Видяхме как цяло лято и дори и през есента спазвахте законите и макар че бяхте няколко стотин души в добрите си дни, пречихте на цяла София.
  Толкова за законността и ДБ, отровното трио, Гошо Б., Маяма и резидента...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 696 Весело

  Най кефят кадрите с кренвиршите, екскортирани от патрулки. Герберастите дъно нямат )))

 51. 51 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#41] от "Таралеж":

  Ама разбира се, защо да купиш специализиран хладилник или специален хладилен камион, след като същите пари могат да бъдат "пренасочени".

 52. 52 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#18] от "Малко повече разум":

  Ако в багажникът до резевната гума е минус двайсет условието е спазено.
  Айде стига сме по католици от Папата утре тези ваксини ще бъдат бити и съхранението ще отпадне.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#43] от "Аскет":Ами Прокопиев защо не дари пари за специализирани камиони с камери за ваксините, а само оплюва чрез медиите си? нали има пари?!
  —цитат от коментар 45 на kzj35678888


  На Бойко в шкафчето има повече, да даде той

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#49] от "kzj35678888":

  Полека, че опръска всичко наоколо.

 56. 56 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#39] от "Малко повече разум":Видяхме как цяло лято и дори и през есента спазвахте законите и макар че бяхте няколко стотин души в добрите си дни, пречихте на цяла София.Толкова за законността и ДБ, отровното трио, Гошо Б., Маяма и резидента...
  —цитат от коментар 48 на НеКой


  Ние видяхме как от Бойковото можене да се справи хора умираха на стълбите на болниците, видяхме.

 57. 57 Профил на luu19694697
  luu19694697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До сега колко пандемии преживяхме, че да има и закон за превоз на ваксините при минус 70 градуса. Боже, за мрънкалите няма угодия.
  —цитат от коментар 24 на Peni Nikol


  Ако прочетеш статията, ще видиш че има такъв закон от много време. ЕС ни е накарало да го приемем. Закона описва много добре общите условия и процедури, и кой е отговорен за тяхното изпълнение. Бусче са месо и хладлиник Зил от осемдесетте години по принцип могат да отговарят на закона, ако са чисти, изправни, имат оборудване за подържане и наблюдение на улсовията, и се обслужват от квалифициран персонал. Въпроса е колко е компетентен персонала дето е решил че бусче за месо отговаря на хигиените изисквания за пренос на лекарства и хладилник на 40 години е надежден способ за съхранение на тези лекарства?

 58. 58 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz2":

  Т.е. аптеките ги снабдяват преди или след колбасарниците?

 59. 59 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 973 Весело

  Ако Баце не реагира, значи саламджиите са Му напълнили чекмеджето.

 60. 60 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#56] от "nij50393132":

  Така е, в САЩ, Бразилия, Англия, Италия, пак той беше виновен за смъртните случаи...

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  Отделили били 180 милиона за ваксини, но не им стигнаха парите да наемат подходящите камиони за транспорт и хладилници за съхранение на ваксините!

  Народът е казал: "Скъпи на триците, евтини на браното!"

  Срам ме е от вас!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Втората партида ще идва с бусовете на "Майстор Цветко" и "Орехите", та да няма сърдити

 65. 65 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#58] от "Малко повече разум":

  Айде кротни се веднъж завинаги. Много се пенявиш. БСП и ДБ ще бъдат ометени от ГЕРБ, патриотите и СДС на изборите. Ще ви направим така че, сами да си говорите

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#51] от "Doge":

  Ама разбира се, защо да купиш специализиран хладилник или специален хладилен камион, след като същите пари могат да бъдат "пренасочени".

  Не е моя работа да правя логистикста, или да смятам кое е по изгодно.
  Нито пък ще хваля и/или критикувам някой заради политически пристрастия.
  Ако е по-изгодно да наемеш хладилен камион за доставка на ваксините го подкрепям. Ако някъде вече има работещ хладилник също подкрепям да не се купува нов.
  Бих препоръчал температурата в хладилника да се проверява поне два пъти на ден. И да има резервен наблизо който може да се използва в случай На повреда. Също и генератор в случай на спиране на тока.
  За транспортирането също е важно да има план в случай че камиона се повреди по време на път.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#56] от "nij50393132":Така е, в САЩ, Бразилия, Англия, Италия, пак той беше виновен за смъртните случаи...
  —цитат от коментар 60 на НеКой


  В БГ е лично отговорен. Цяло лято се разхождаше с дипката и нищо не правеше.

 69. 69 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#66] от "Таралеж":

  Има специализрана техника за медицински нужди. И хладилници с UPS и аларми, ако спре тока падне или се покачи температурата и т.н.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#58] от "Малко повече разум":Айде кротни се веднъж завинаги. Много се пенявиш. БСП и ДБ ще бъдат ометени от ГЕРБ, патриотите и СДС на изборите. Ще ви направим така че, сами да си говорите
  —цитат от коментар 65 на kzj35678888


  Ходи се прегледай

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#10] от "Малко повече разум":

  Аз не плюя журналистите, а журналистите плюят щаба. Проблемът е, че едните отговарят с имената и лицата си пред цялата държава, а другите плюят анонимно. Схващаш ли разликата?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#72] от "nij50393132":

  Кой народ и срещу кои мутри?

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важното е във ваксините да няма соя, колкото има в кренвиршите.

 78. 78 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  С думи прости: Някъде към четвъртък ваксините ще са за изхвърляне. Неразбираемо е защо са извадени и разпратени в събота, при условие, че могат да се съхраняват в оригиналния кашон до 30 дни, при условие, че сухият лед се подменя. Явно, утре трябва да започнат ваксинациите или центровете ще изразходват ваксината (поне половината от нея) до четвъртък.

 79. 79 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Разстроено

  Няма такава държава - това е само виц!
  —цитат от коментар 5 на Един препатил


  Много, много жалко!

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#69] от "Doge":

  Има специализрана техника за медицински нужди. И хладилници с UPS и аларми, ако спре тока падне или се покачи температурата и т.н.

  Е, има. Но не и в третия свят. Или във Втория и една четвърт. Къде се класифицира България точно, не знам?
  Да сме благодарни че все пак сме в Европейския Съюз че иначе и ваксини нямаше да видим скоро.
  Идеята ми е, плюене заради самото плюене е плюене по себе си.
  Критика с предложения за по-добро, да!
  Но дали на камиона пише “на дядо ти колбаса” , “на баба ти ваксината”, или нещо друго е маловажно.

 82. 82 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Жалко е, че една "европейска" държава няма специализиран медицински транспорт. Но защо ли се учудвам..... Най-бедната, най-корумпирана та, най-необразованата...

 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":Кое от написаното не е истина?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма хвалебствени слова за Борисов! Няма как да е изтинска статия!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  Забравихте как вашият министър вкара нерегистрирани ваксини от Турция.Вие, спазващите безпрекословно законите...
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  А пък той дори и биеше негрите!

 89. 89 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Голям ПР на нашето правителстно, но малко факти:
  1. Полското камионче, което видяхте си прави стандартни курсове до БГ, за да зарежда лекарствени средства, под температурен конотрол. Не е някакъв супер специален транспорт. Само че, нашите да се дигне шум са му назначили полицейски ескорт.
  2. Всеки един от дистрибуторите на лекарства има бусове и камиони под температурен контрол или да ги наречем просто - Хладилни камиони. Обаче двата български - Софарма Трейдинг и Търговска лига са малко свързани с други партии и Баце не е искал да им прави реклама.
  3. Хладилните камиони на ЛЕКИ най-вероятно отговарят на изискванията за транспорт, ама да се хвалиш как си осигурил най-добрите условия а накрая возиш ваксини в хладилник за кренвирши, малко тъпо изглежда. Поне да бяха наелин някой хладилник без надписи по него, защото със сигурност има такъв.
  И както се казваш в такива случаи - "Искахме да стане по-друг начин, а стана както винаги"...

 90. 90 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#78] от "puknatastotinka":Защото Дневник естествено е пропуснал простичкия факт, че става въпрос само за ваксини за 4500 души.
  —цитат от коментар 84 на НеКой


  Е ти мислиш ли, че толупа ще се справи по добре ако бяха за 100 000 души, даже още по трагично щеше да е.

 91. 91 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Гешев е по-добре пазен, съхраняван и превозван от ваксините, но той е и по-важен за здравето на Борисов.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  Кога ще бъдат изборите е вече е без значение. Бойко Борисов и ГЕРБ ги загубиха тази вечер.
  —цитат от коментар 29 на Един препатил


  Некадърност и безхаберие властват вече над 10 години, но явно толкова си можем, щом си ги избираме!

 95. 95 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Весело

  Не суджуци бе кретени, ваксини карате ... пусти навик обаче :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 96. 96 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#32] от "nij50393132":Баце те пука по тиквата ти с 200
  —цитат от коментар 38 на kzj35678888  До коментар [#57] от "luu19694697":

  Аз ще ти отговоря колко е надежен хладилникът па бил той и ЗИЛ
  Леля ми работеше като Противоепидемиологичен инспектор в София.
  Всички ваксини се съхраняват в хладилници.
  Този ЗИЛ е там не заради Ковидваксината там са се съхранявали твойте ваксини както и ваксините на децата ти и проблеми досега не е имало.
  Единственият хладилник който съм виждал през животът си за минус седемдесет градуса и даже съм отварял от любопитство беше в Агенцията за лекарствата на булевард Мадрид на четвъртият етаж в коридорът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  До коментар [#46] от "lz2":

  "Ма то няма още специални бусове за превоз на ваксини, защото не се е налагало транспортиране на ваксини при подобни условия!"

  Но пък иначе правителствто осигури 180 милиона за ваксини! Но не и за транспорта и съхранението им! Много умно! Типично по герберски!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK