Политиката поставя граници, дроновете ги преодоляват

Политиката поставя граници, дроновете ги преодоляват

© Associated PressПтичият поглед улавя точките, които се движат по земята и след прицел и команда те потъват в малки облачета от огън и дим. Не, това не е компютърна игра, а обичайни кадри от пресцентрове на министерствата на отбраната на страни, участвали с дронове в няколко конфликта по света тази година, зрелище, което накара някои наблюдатели да свържат тези безпилотни апарати (правилно или не) с конфликтите на бъдещето.


Дроновете обаче не донесоха само война. От въздуха жителите по целия свят наблюдаваха чрез екраните си и друго, вцепенени от неочакваната промяна - пустите си градове, такива, каквито никога не бяха виждали по време на пандемията.


Много въпроси за дигиталния преход и автоматизацията, ускоряващи се заради коронавируса, бяха повдигнати тази година. Дроновете са важна част от тях и то не просто защото са достъпни за все повече граждани устройства.


От доставка на лекарства до изстрелване на сателити
Ето и няколко примера от последните месеци. Дронове получиха възможност да засаждат гори, опустошени от горски пожари, но могат и да служат за превенция на такива инциденти, за анализи на растителността в рискови зони, за управление на кризи или спасителни операции. Все повече дронове с термосензори помагат за "умно" напояване, ефикасно разпределяне на водата и наблюдение на земята в Азия и Африка.


В градска среда проектите за идентификация и управление на трафика на дронове стават все по-важни - преди дни Швейцария обяви, че изгражда национална система, за да се справи с разрастващия се трафик. Във Фландрия следят дали се спазват коронавирусните ограничения покрай коледните и новогодишните празници (в интернет китайските практики в областта добиха комични измерения, но това бе преди SARS-CoV-2 да се разпространи по целия свят).


Защо обаче дроновете да ограничават работата си до небето и защо единствените ракети, които да политат с тях, да са управляеми бойни оръжия? Аерокосмическият стартъп Aevum показа в началото на месеца първия си модел на RAVN-X, дрон, определян като "изстрелващ ракети" и способен да изпраща малки сателити в орбита без пилот. Очаква се такова изстрелване за американските космически сили. За него в сп. "Сайънс" се казва, че е "дълъг почти колкото два училищни автобуса и изглежда сякаш е дете на брак между птица и ракета". Самите ракети, който той изстрелва при достигане високо в атмосферата, могат да извеждат сателити до 500 кг., а целта на компанията е да се намалят разходите с повторно използване и с цена за 1 кг полезен товар, близка до тази на SpaceX - няколко хиляди долара.Обратно на земята - дроновете помагат там, където теренът е сложен, а политиката е направила малко, за да преодолее разстоянията. В Африканската академия за данни и дронове разбират това. Откакто институцията отвори врати през пролетта с подкрепата на УНИЦЕФ и Техническия университет на Вирджиния (известен като Virginia Tech), 77 души, потенциални бъдещи специалисти, идващи от една трета от африканските държави, завършиха 12-седмичните ѝ курсове. Много неща може да се научат в базираната в Малави академия - от пилотиране и разработка на дронове до анализ на данни.


"Наскоро един от завършилите академията ми каза, че в отделни случаи за разстоянията, изминавани от дроновете за часове, със сухопътен транспорт са нужни два дни," обясни за "Дневник" Кевин Кохърсбъргър от университета, специалист по роботика и автономни и динамични системи. По думите му завършилите младежи могат да придобият умения на 21 в., в област, където "нови приложения се развиват всеки ден". За УНИЦЕФ проектът е важен, защото вижда голяма полза от дроновете за доставка на лекарства, ваксини и тестове на места, където теренът е труден.Американска компания с безпилотни устройства обмисля да доставя и ваксини против коронавирус:"Дроновете могат да преодоляват политическите граници - по суша по-трудно се доставят хуманитарни помощи за изолирани общности. В случаи на бедствия, урагани, щети от тайфуни, затрудняващи достъпа до изолирани общности, могат да правят връзка с тях и да събират информация. Това променя правилата на играта."


Кевин Кохърсбъргър,

Virginia Tech


Редом с устойчивото земеделие, здравеопазването и хуманитарното дело той посочва и други функции, за които могат да бъдат използвани масово - срещу бракониери, анализ на рискове от природни бедствия или на опасностите, произтичащи от нелегално строителство.


Едно голямо предизвикателство стои пред друга дейност, която все още изглежда като фантастика. Проблемът е в енергийната интензивност, много по-малка от тази на бензина. "Това ограничава полезния товар и е таван в разраотката на дронове," смята Кохърсбъргър. Работата по по-добри батерии вероятно ще отнеме десетилетие, но "тези пробиви ще увеличат много доходоността на този бизнес модел и размера на товара" и ще отворят нова възможност - "електрически самолет, който да може да транспортира хора".


Какво да се прави с "дроновете, които мислят сами"


Този месец Съединените щати вероятно успяха да разсеят съмненията на всеки несигурен в значението на индустрията - водещият китайски производител на дронове DJI влезе в същия санкционен списък като телекомуникационния гигант "Хуауей" заедно с производителя на микрочипове SMIC заради употребата за нарушаване на човешки права в Китай и другаде по света (например в уйгурския район Синцзян).Модели на една от най-големите компании за производство на дронове в света са предпочитани от много потребители, компании и държавни агенции по света. Те обаче се нуждаят от множество американски компоненти. Оценки в бранша, публикувани от "Файненшъл таймс", сочат, че DJI произвежда между 70 и 80% от дроновете с камера по света и близо три четвърти от тях се продават в САЩ.


Издевателствата срещу човешките права на места като Синцзян трудно могат да бъдат премълчани; по тази тема Китай и отделни агенции на ООН са в открита конфронтация от години. Това обаче не означава, че използването на безпилотни технологии в развити демокрации като Съединените щати е еднозначно и че тази година не се потвърдиха някои от опасенията, звучали до неотдавна като научна фантастика. Какво става, когато дроновете започнат да мислят сами (или да развиват сходна дейност)?


Това е и заглавието на скорошна статия на "Ню Йорк Таймс": "Полицейските дронове започват да мислят сами". Чула Виста и няколко други града в щати като Калифорния и Джорджия ползват нова, автоматизирана технология, която преобразява и полейската дейност, както може да направи с куриерската работа, инспекцията на строителните дейности и военното дело (а и е безопасна за здравето в момент на пандемия).От една страна дори малки полицейски екипи могат да ги управляват. От друга автоматичното проследяване на коли и хора от машини, достатъчно усъвършенствани, за да избягват сами препятствия в сложен терен или на тъмно, е проблем за гражданските свободи - поне в държави, където те се ценят. Дори само съхраняването на огромен обем информация за градовете "отвисоко" заличава всякакво усещане за личен живот ако човек напусне дома си.


Такава технология може да се използва за неутрализиране на протести и - както показват нововъведенията в Чула Виста - не е научна фантастика. В някои държави в Европа, където подходът към човешките права понякога се различава от американския, това поне засега изглежда малко вероятно - във Франция например върховният админисративен съд забрани на полицията да ползва безпилотни устройства по време на демонстрации (в момент, когато приемането в Париж на закон, възпрепятстващ публикуването и споделянето на снимки на полицаи, възпламени напрежението). Регулацията на употребата им тепърва ще е тема в Европа с навлизането на общи технически правила и стандарти за всички държави членки от 1 януари.


Вероятно и сблъсъкът на континента с темата кога автономията на дроновете може да стане опасна ще е толкова тежък, колкото ще са за някои компании техническите регулации. "Мисля, че вече е опасна," е отговорът на Кевин Кохърсбъргър в САЩ. "Вече е факт. Информацията, предоставяна на оператори, не е нещо, което са обучени да обработват етично и рационално. Анализът на данните може да е направен по небезопасен или дори опасен начин и да доведат до заключения, които не са добре обмислени."


"Процесът на вземане на решения при работа с дронове не е на ниво. Той изостава от технологиите - имаме повече информация от тази, с която знаем какво да правим. Виждате лошо вземане на решения, защото интерпретацията на данните все още не е добра."


Кевин Кохърсбъргър,

Virginia Tech


Този въпрос стои например пред технологията за лицево разпознаване, която при дронове може да се използва със спорни резултати. "Ще отнеме известно време да разберем какво да правим с информацията и да я използваме етично."


Включва ли това изискване винаги човек да стои зад важни решения, "вземани" от дронове, за да има човешка отговорност? В американската армия на теория е така; критици обаче твърдят, че има "сива зона", в която пилот или екипът зад него могат да се освободят от отговорност.


"Лично аз бих казал "да", но има тънка граница между това какви решения могат да се вземат от машини и какви - от хора," продължава Кохърсбъргър. "Мисля, че трябва да се мисли случай по случай. Ще има ситуации, при които се използва дрон, събира се информация, взима се решение и трябва да се обсъди дали е етично и разрешимо. Този дебат се води 15 години и ще продължи."


Дебати обаче се водят и по по-маловажни на пръв поглед теми, които само загатват колко много нагаждане предстои на законите и обществата към развиващите се технологии. Попитан за най-странното нещо, правено от дрон, което е е виждал, той си спомня за компания, опитала да носи бира с дронове в САЩ (такъв опит впрочем имаше и в Япония). "Бяха изхвърлени от бизнеса. Заради разрешителните. Беше ефикасно, но незаконно."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Политиката премахва граници, гражданското общество (доколкото е останало) си ги иска.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Такава технология може да се използва за неутрализиране на протести и -
  ====================================================
  Американската мания да "неутрализират" но разбиремо за световния жандарм.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на boyan ivanov
  boyan ivanov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  в дроновете има много ХЛЯБ.те са бъдещето.за добро,,,,,,,,,,,понякога и за лошо

 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Политиката премахва граници,
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа

  Така ли казват на западния империализъм вече?

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1211 Весело

  За него в сп. "Сайънс" се казва, че е "дълъг почти колкото два училищни автобуса и изглежда сякаш е дете на брак между птица и ракета".

  Направо ме хваща страх като си помисля какви "компетентни" инженери ще се пръкнат в недалечно бъдеще, щом в списания, наречени "Сайънс", популяризират научните постижения по такъв креативен начин.
  Впрочем 99% от тия "стартъп"-и изчезват след като наберат 50-100 милиона "инвестиции", ама това е Америка, страната на неограничените възможности.
  Колкото до превода на статийката - той е на обичайното си равнище под нулата, ама ние сме свикнали.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3531 Разстроено

  Почнаха да ми омръзват. След коронавируса и Северна Македония, най-често ме занимават с дронове.

  Еретик
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Повечето "проблеми" извън техническите могат да се решат просто с регулации. Дума , която стане едва ли не мръсна за изговаряне , напълно незаслужено според мен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Госин Петров прекрасно е сготвил манджа от грозде и е отскочил до кочината..

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Не виждам нищо революционно, за да се занимаваме постоянно с него. Развива се нова технология, която е мечта на военните, но за останалия свят ще е повече проблем, отколкото решение. Между другото дори соца се пробваше, казаха се радио управляеми модели и като ученик съм управлявал такова чудо. Просто електрониката беше сложна и скъпа/на цената на една лека кола/, за това не можеше да се наложи. Сега няма място колите къде да си паркираме, ако всеки се оборудва с дрон и небето ще скрием....

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Весело

  Бъдещето е на дроновете. Да рзанасят пачки ,кюлчета и да снимат...

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Аз имам дробче. Не е професионално. Харесва ми да се занимавам от време на време.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#9] от "stoiank":

  Е, то и сега един приличен дрон отива към няколко хилядарки. По-големите и тежките си струват колкото една кола. Електрониката и навигацията доста напреднаха и сегашните хвърчалки нямат нищо общо с ония от едно време. Масовото производство също си казва думата.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Лесно е да ползваш дронове и да убиваш хора от въздуха по време на война, когато те нямат никаква адекватна съвременна защита срещу тях !
  Също би било лесно да изстреляш ядрените ракети срещу някой и да го изличиш от картата за броени часове, когато другите не могат да ти отговорят със същото ! Иначе и ядрената енергия се използва за граждански цели....И с всяко друго нещо е така ! Дроновете не са никакво изключение !

 14. 14 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 602 Весело

  Тук трябваше да има мнение от Румен Георгиев, който с големия си китайски дрон се беше опитал да стресне Б.Борисов на метър от него.

 15. 15 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 602 Любопитно
 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Весело

  Бъдещето е на дроновете. Да рзанасят пачки ,кюлчета и да снимат...
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  И бира. У нас няма такива регулации, непременно изискващи професионален лиценз, за да сервираш бира.

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Даже играчките за по двеста долара са доста добри.
  Вдига се на 120 метра, управлява се много прецизно, качествена камера, даже има и автоматичен режим да приземяване ако батерията почне да пада.

 18. 18 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Както винаги, всичко свързано с "космоса" е компютърна графика и нищо повече! Иначе много си харесвам моето Мини 2! Хвърчи много тоя малък звяр!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":

  На "Западния империализъм" се казва и винаги се е казвало - Британската Империя!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK