Великобритания излиза от ЕС - какво се променя за българските граждани

Великобритания излиза от ЕС - какво се променя за българските граждани

© ReutersНа 1 януари 2021 г. изтича преходният период след оттеглянето на Великобритания от ЕС. От Министерството на външните работи разпространиха информация за новите правила за българските граждани - за техните пътувания, работа, обучение, що се касае до Обединеното кралство.


Пътувания


От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.


От 1 октомври 2021 г., съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на британското Министерството на външните работи, гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария (които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост) ще трябва да разполагат с международен паспорт.
Българските граждани, получили статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат се използват за влизане във Великобритания и след това, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.


При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.


Кандидатстване за виза


Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза задължително. Желаещите да кандидатстват за виза, могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/.


Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта, ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre.


Успешно кандидатствалите ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.


Освен такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите следва да платят и такса за здравеопазване, която да им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. От такса здравеопазване ще бъдат освободени упражняващи определени професии.


За български граждани са открити следните имиграционни маршрути:


Квалифицирани работници Skilled worker route


Квалифицирани работници - Здравни грижи Skilled work- Health and Care visa


Висококвалифицирани работници


- Световен талант Highly skilled workers
- Global talent route


Студенти Student routе


Предприемачи в сферата на иновациите Innovative entrepreneurs
Специални професии Specialist occupations


Статут на уседналост - временен и постоянен


Българските граждани, а и всички останали граждани на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост във Великобритания, имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.


За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Затова, ако гражданинът е с временен статут на уседналост и иска да получи постоянен статут на уседналост, то се изисква гражданинът 5 последователни години да не отсъства повече от 6 месеца във всяка една от тези 5 последователни години.


Трябва да се има предвид, че всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, например при болест, раждане, държавна служба и т.н., като се допуска този срок да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца


Условия за българските студенти


Прекратяването на правото на постоянно пребиваване и правото на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания от 1 януари 2021 г., ще доведе до промяна на имиграционният статут за настоящите и бъдещи студенти от ЕС във Великобритания.


Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.


Правото да получат непланирано лечение - спешна и неотложна помощ посредством ЕЗОК или заместващ сертификат е гарантирано на хората, чиито престой е започнал преди 31 декември 2020 г. и продължава след тази дата. Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай.


За студентите престоят може да продължи до приключване на обучението им. Те може да се прибират в държавата, където е тяхното обичайно пребиваване, за да посетят семейството си или друга държава с цел почивка.


Тези студенти от ЕС, които възнамеряват да пристигнат след 31 декември 2020 г. във Великобритания, за да учат - включително тези, записани в текущата академична 2020-2021 година, които не са пребивавали във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.


Те няма да бъдат обхванати от правилата за координация на системите за социална сигурност, съдържащи се в Споразумението за оттегляне, и съответно няма да получават здравна помощ на базата на правата, които им дава ЕЗОК. Те ще трябва да заплащат имиграционна здравноосигурителна такса при кандидатстването за виза, която ще им даде достъп до Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). Кандидатите за студентска виза ще е необходимо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на £470 за година, освен таксата за разглеждане на заявлението им за виза.


Важно за студентските такси


Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.


Допълнителна информация ,свързана с изтичането на преходния период на 31.12.2020г. и новите правила за влизане и престой във Великобритания, българските граждани могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2577 Весело

  Световен талант 😂😂😂
  😂😂😂😂😂😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  А какво се промени по време на Него:

  www.ivremena.com/статии/балада-за-соца-и-прехода

 3. 4 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Дано не ни върнат циганите и неквалифицираните бачкатори и безделници, пък да си задържат специалистите.

 4. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Знаîчи, като паднат ограничêнията за короната , пак ще си прескачаме до Лондон за мачовете....

 5. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Айде сега англичаните с имотчета в България, на опашката за политическо убежище в МВР-то.

 6. 7 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 283 Неутрално

  В крайна сметка Великобритания получи най-доброто от двата свята, а интересите на европейските граждани бяха потъпкани, колкото и да се пенят фон дер Лайен и компания как сделката била изгодна и за двете страни. Великобритания ще търгува безмитно и без ограничения, няма да плаща нищо в общия бюджет и ще ограничи свободата на придвижване. Кой по-точно от интересите на европейците е защитен.?

  Тази сделка показа немощта на европейските институции в реалната политика. Тъжно, но перспективите за ЕС не са никак добри, ако по този начин се продължава. Нито една от сериозните кризи от началото на века не беше разрешена категорично и не се показа лидерство.

 7. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2577 Любопитно

  А за британците нещо променя ли се?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 9 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Ужас за студентите. Лондон излезе от Еразъм+

  26 декември, 2020


  Премиерът на Великобритания Борис Джонсън хвърли в ужас стотици хиляди студенти от Стария континент като заяви, че Великобритания излиза от образователната програма „Еразъм +“. Това е европейска програма, участниците в която учат, пребивавайки в чужбина на доброволчески начала чрез обменни програми от всички страни, членки на ЕС. Тя се отнася както за студенти от Обединеното кралство, които отиват в чужбина, така и международни участници, пристигащи в Обединеното кралство.

  Макар месеци наред Британски съвет, националната агенция на Обединеното кралство по Еразъм+ (British Council and Ecorys UK) и организацията Universities UK да твърдяха, че не всичко е загубено, първата официална новина на премиера на Великобритания след постигнатото споразумение с ЕС касае именно образователната програма.

  Джонсън заяви, че Великобритания прекратява участието си в европейската програма „Еразъм“ и стартира чисто нова – на името на най-известния блестящ английски математик – Алън Тюринг.

  Програмата „Еразъм +“ ще действа занапред само за студенти за Северна Ирландия, но не и за Шотландия, каза Джонсън.

  В момента се пишат чисто нови правила за студентите в цялата британска общност.

  В момента 150 000 са европейските студенти в Обединеното кралство

 9. 10 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Не знам какво печелят англичаните ,но със сигурност губят от туризъм и то доста.
  Лондончани ще го видят първи следн нова година и премахването на карантината.
  Търговията също ще пострада както и инвестициите.

 10. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Дано не ни върнат циганите и неквалифицираните бачкатори и безделници, пък да си задържат специалистите.
  —цитат от коментар 4 на jpx2648O444


  Очаквам точно това да се случи. Поне част от циганите ще са се научили да работят нещо. Другите ще търсят нови благосклонни или не добре защитени социални системи.

 11. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Световен талант 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Триото дали ще получи виза "Световен въстаник"?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 12. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Не знам какво печелят англичаните ,но със сигурност губят от туризъм и то доста.Лондончани ще го видят първи следн нова година и премахването на карантината.Търговията също ще пострада както и инвестициите.
  —цитат от коментар 10 на pitanka_3


  Защо? - ти смяташ че има много туристи, които желаят да бъдат във Великобритания с много месеци наред, така ли?

  Най-важното, което се променя за българските граждани, е, че вече спокойно могат да се концентрират в други теми за търсене на нещастието си...

 13. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5710 Весело

  Всички разсъждения на тема "как хитрият Борко преметна брюкселската зелка Урсула и нарита баба Меркел", не се различават по сюжетна категория от легендите за крал Артур и неговия вълшебен много твърд инструмент, наречен Ескалибур.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 15 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1648 Весело

  Много е смешно това с " the brightest and the best"..И кой ще чисти тоалетните на the brightest and the best? Англичаните ли?!Късмет на БоЖо и Прити Пател с това..

  Sic transit gloria mundi
 15. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#7] от "dzenlandia":


  В крайна сметка Великобритания получи най-доброто от двата свята, а интересите на европейските граждани бяха потъпкани, колкото и да се пенят фон дер Лайен и компания как сделката била изгодна и за двете страни. Великобритания ще търгува безмитно и без ограничения, няма да плаща нищо в общия бюджет и ще ограничи свободата на придвижване. Кой по-точно от интересите на европейците е защитен.?Тази сделка показа немощта на европейските институции в реалната политика. Тъжно, но перспективите за ЕС не са никак добри, ако по този начин се продължава. Нито една от сериозните кризи от началото на века не беше разрешена категорично и не се показа лидерство.
  —цитат от коментар 7 на dzenlandia


  Къде видяхте ограничение на свободата за пътуване ?!

 16. 17 Профил на Димитър Карабахчиев
  Димитър Карабахчиев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Една мисъл ме терзае. Островът, Обединеното кралство,, Грейт Британи и каквото и да е ... там, с безкрайно големото им крайбрежие и "архипелаг-островитянност", с изуминтелния им опит на Империя и англо-"конквистадори", се намират в момента в "девета глуха". Млогу ми е мъчно! Строителят на трумп-тауърс и хибриден Кремльо-Лубянкистан успеха да ги вкарат в лош курткапань... Сметам, че НЕЩАТА около абсолютли ЕС-СЪСТОЯТЕЛНОСТТА на Острова ше се избистрят и окончателно изчистят в текущия мандать на БоДжо... Става дума за 5-6 пърсентя повеке СВОБОДНИ , не-имперски, ГРАЖДАНСКИ гласове. Дай ги Боже, из всека ЕС "държвица". За да се не лутаме из 21.век. Мда.

 17. 18 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 299 Неутрално

  След излизането на Великобритания, ще настъпят промени, които ще засегнат пътуванията, живота, ученето и т.н. в Англия! Ще трябва да се насочвате към новия член на ЕС Шотландия...

 18. 19 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#17] от "Димитър Карабахчиев":

  Цървул, научи български език!

 19. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  "Българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм.

  От 1 октомври 2021 г., ...... ще трябва да разполагат с международен паспорт.

  При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.
  =================
  За мен нищо не се променя, всеки да си реве на своите гробища.

  Еретик
 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hristov":


  И кой ще чисти тоалетните на the brightest and the best?
  —цитат от коментар 15 на Hristov


  Е кой ги чистеше преди полско-българумънската инвазия да "ощастливи" острова?

 22. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Това, което ще се промени за българските граждани е, значителна враждебност към имигрантите, каквато имаше преди да влзем в ЕС. Своеволията на полицай и като цяло администрация ще се върне на старото ниво, че и по-зле. Честито на тези от нас, които си мислят, че там са на сигурно. Тепърва ще го усетят на гърба си :-)

 23. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Аз имам статут на постоянна уседналост още от октомври миналата година!Гледам , че хората които познавам в последно време масово кандидатстват за такъв статут с цел да си запазят правата и почти никой не се е завърнал в България, защото са наясно , че у нас ще живеят много по-трудно!

 24. 25 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Дефакто англичаните го н******* на ЕС.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 25. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Очаквам точно това да се случи. Поне част от циганите ще са се научили да работят нещо. Другите ще търсят нови благосклонни или не добре защитени социални системи.
  —цитат от коментар 11 на PisnaMi


  Циганите източват някой друг милион, да. Но идеята че, част от 10-те % бг цигани източват нещо значително е чисто популистка. Перчема е ултра популист и излъга за всичко, но го прави добре и ще се задържи известно време на власт. Докато нискочелите укаци гласували за брексит се усетят и го свалят. Но вредата вече ще е нанесена. Не ми се пише под всяка 'брексит' статия същото, че всеки ден излиза нова. Само ще кажа, че УК загуби страшно много, а българите там тепърва ще усетят дървото. Пребиваващите от години там ще са в най-лошо положение, защото вече няма къде да отидат - стажа им вече не се признава за пенсия, тези догооренности отпадат с излизането от ЕС. С времето ще стане ясно каква беля се е случила.

 26. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Гражданин":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Доказано е , че пенсионерите и тези , които са масово на бенефити/помощи/ гласуваха за Брекзит!По-интелигентната част от обществото гласува за ЕС!

 27. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Гражданин":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Доказано е , че пенсионерите и тези , които са масово на бенефити/помощи/ гласуваха за Брекзит!По-интелигентната част от обществото гласува за ЕС!

 28. 29 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "dzenlandia":

  Не си информиран. Такси и мита няма да има само за продукти и стоки. Търговският баланс за продукти и стоки е нето 79 милиарда евро в полза на ЕС. Това е в полза на европейските работници и фирми. Великобритания от друга страна сега трябва да обработва документи за митница, доказателства за качество, произход и подобни без да е готова за това към момента - няма ясни правила, процедури, нямат достатъчно експерти. Великобритания произвежда 80% услуги както повечето западни икономики и износът на услуги между двете страни е нето 18 милиарда в полза на Острова. Само че услугите все още не са в сделката и трябва да предоговорят 40 споразумения само в сферата на финансите.

 29. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Демек промяната ще е главно за сезонните работници?
  Ако разбира се не измислят ваканции с разглеждане на ягодови полета за три месеца следвано от разглеждане на марули за още три?

 30. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#29] от "dinko":

  Е то излиза,че нищо не е договорено?! Нали се досещате,че ако Великобритания сметне,че сделката за услугите,(която предстои),не я удовлетворява,всичко почва отначало. Или няма да има сделка.

 31. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Щом в Кралството са доволни (неприкрито) от сделката, мисля е ясно кой е успял да запази интересите си и кой не.
  Излязоха си без да им кажат копче.
  Жалка история!

 32. 33 Профил на MathOptimist
  MathOptimist
  Рейтинг: 57 Весело

  Образованите и умни хора гласуваха против Брекзит.
  От първи януари започва дългия път към завръщане в ЕС. Факт.

 33. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Нима не си давате сметка, че допреди по-малко от 20 години икономиката на ЕС представляваше 33% от световната (при това преди към ЕС да се включат икономическите гиганти Румъния и България ;). В момента тя е около 15%, но пък се очертава да компенсират затихващите си икономически функции с включването на още колоси от рода на Македония и Сърбия...

  Та наистина ли британците са тъпи, щом си променят и нагласят отношенията с 82,5% от икономическия свят според конкретните си нужди и собствени правила за сметка отслабване на връзките си със старите 15% !?!?

  Знаете ли например, че Индия след 30-тина години ще има по-голяма икономика от целия днешен ЕС? Това се предвижда и прогнозира от всички анализатори.

 34. 35 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Най , ама наистина най важното е че темата за Брекзита ще спре и най накрая се надявам никога , ама наистина никога вече да не чуя за великата Великобритания и нейните пиани поданици . Няма и не искам да ходя там и се надявам ние най накрая да си гледаме нашата кочина и да не ги мислим тия вече

 35. 36 Профил на bor30566522
  bor30566522
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Наглед незначителна подробност, но след 30 и кусур години откак почна свободно пътуване, все още е налице синдрома на 'международния' паспорт.

  Някой съфорумец би ли се наел да обясни устойчивата употреба на това безсмислено съчетание - международен паспорт (по възможност без препратки към зелен и червен паспорт).

 36. 37 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Защо? - ти смяташ че има много туристи, които желаят да бъдат във Великобритания с много месеци наред, така ли?

  Най-важното, което се променя за българските граждани, е, че вече спокойно могат да се концентрират в други теми за търсене на нещастието си...
  —цитат от коментар 13 на Kosta Delev


  Най-малкото вече няма гранция, че може да отидеш само с лична карта, което е достатъчно да откаже част от туристуте от ЕС.

  През 8-те гоидини които живеех в Англия, доста приятели са идвали и от Блъгария и от други страни в ЕС за по 2-3 дена до някой град на Острова. Сега подобни срещи по-добре да си ги правим в Холандия, Германия, Испания, дори Чехия или Унгария.

  Май можело с шофьорски книжки да се влиза в ОК, ама ако дват цели семейства, колко имат книжки, а можело и с някои лични карти да става, но не било согурно и т.н. ...

  А какво правим със здравната застраховка? Досега европейска здравна карта вършеше работа, но вече не.

  А какво става със ДДС на стоки които си си закупил от там? Вярно няма ограничения в търговията с ЕС, но вече не са част от митническия съюз та може да трябва да се занимаваш с теглене на ДДС/мито като излизаш и пак да плащаш на влизане в ЕС.

  Та факта е, че всякака една спънка и усложнение намаляват обема туристи - т.е. туризма на ОК ще пострада. Колко процента е друг въпрос.

 37. 38 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#37] от "everlast666":

  В настоящето и в бъдещето извън Европа съществува и друг свят - доста по-голям, доста по-иновативен и доста по-богат. Британците са си направили сметката, но за Бай Ганя винаги "...от Айфело по-високо нема и от брюкселското зелье по-убаво нема..."!

 38. 39 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  До коментар [#34] от "Kosta Delev":

  И как точно си представяш около 1 милиард индуси, които не са в богатата или средната класа, да си позволят услуги или стоки на британски цени? Същото се отнася за Африка, Латинска Америка и Азия. Представяш ли си средностатистическият индус да разполага с достатъчно средства за да си плати да гледа висшата лига?!?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 40 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Весело

  Това може да е гледната точка на континентален плитководен предколумбов субект, чийто знания се простират от най- високото дърво до там, докъдето може да му стига взора... Осъзнай бавно и ако трябва на порции, че Индия ще произвежда по-голяв БВП от ЕС след 30 години.

 40. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 43 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Весело

  Направи си проучвания и ще разбереш, че през 2050 дори Индонезия ще е изпреварила европейския колос Германия. Питай чичко Гугъл, а не бай Ганя....

 42. 44 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kosta Delev":

  Няма нужда да правя проучвания за Индия, тебе нали те виждам, придобивам представа ...

  Колкото до лбимата ти Британия, последните 20 години едвам достигат до 1-2% годишен растеж на икономиката като част от най-богатия пазар на света - ЕС и обилен достъп до образован, мотивиран и евтин ЧОВЕШКИ РЕСУРС от Полша, Чехия, а и по-на изток Унгария, Румъния, България, Словакия и т.н..

  Сега губят евтината работна ръка, при това от хора с близка култура, губят и студентския поток, защото студентските им такси и кредити няма да важат за ЕС граждани, губят и "financial passporting" достъпа на финансовия си сектор, как очакваш тази икономика да е над нулата въобще следващите десетилятия?

  За разлика от ЕС те нямат потенциала за развитие на Централна и Източна Европа.
  Срани като Полша - 40 милиона еднородно образовано население - 98% поляци, 94% християни.

  Британия е една бивша империя с залязващи функции и прогресивно губеща позиции на световната сцена последните 100 години - от загубата на паунда стерлинг на позицията на световна резервна валута през 20-те години на миналия век.

 43. 45 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kosta Delev":

  Индонезия никога няма да изпревари Германия (на глава от населението, както се мери).
  Причината: глобализацията. Германците/европейците имат световни водещи компании, т.е. когато някой някъде забогатява, веднага печелят и те.
  Евентуално настигане, но никога изпреварване.

 44. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  За обикновените граждани там тука нищо.
  За върховете: анулиране на мандати за рестарти "на чисто"?

  "Великобритания излиза от ЕС - какво се променя за българските граждани"

 45. 47 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 506 Весело

  Реално мен ме интересува дали ще мога да поръчвам през амазон и доставям през Габко без да плащам мито и ДДС. Нищо друго не ме интересува във връзка с острова.

 46. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Какво пречи на всичките анализатори да предвидят
  че след 30 лета тому вперьод... Россия?

  Или Австралия, или Бразилия, или Казахстан.
  Китай тоже.

  Украйна была велика движеща сила в рамки на ссср.
  А на свобода...

  До коментар [#34] от "Kosta Delev":

  Знаете ли например, че Индия след 30-тина години
  ще има по-голяма икономика от целия днешен ЕС?

  Това се предвижда и прогнозира от всички анализатори.

 47. 49 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално  Ти като ги четеш тези доклади, разбираш ли поне какво пише преди да даваш акъл?

  В доклада не сравняват реални БВП на страните, а БВП по "PPP" паритет на покупателната способност (purchasing power parity).

  То по PPP Българското БВП е $164 милиарда, ама в реални долари ни е само $68 милиарда, за съжаление 😂 😂

  Ти не виждаш ли, че в доклада ти са показали Индия като 3-та икономика още 2016-та година. А Русия преди Франция и Великобритания?

  Тоест смятат, че до 2050-та Индия ще мине от 3-то на 2-ро място, ама не в истински долари а по приравнителни паритетни долари.

 48. 50 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Разстроено

  Много е смешно това с " the brightest and the best"..И кой ще чисти тоалетните на the brightest and the best? Англичаните ли?!Късмет на БоЖо и Прити Пател с това..
  —цитат от коментар 15 на Hristov


  Това ти мнение всъщност е много деградивно вместо да бъде весело. Еваларката, че ти като Българин (ако си) смяташ, че твоите сънародници само за това стават...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#49] от "everlast666":


  До коментар [#45] от "iazdakaja":


  До коментар [#43] от "Kosta Delev":

  Икономиката на Индия ще се увеличи,но тази на ЕС НЯМА да намалее. А е почти сигурно,че и тя ще се увеличи покрай индийската. В момента Индия ударно се индустриализира и това увеличава БВП и жизненият стандарт на индийците. Същото става и с Китай. Но забележете разликата! САЩ и Англия се насочват към Индия,(Тръмп беше посрещнат в Индия като бог - на един огромен и препълнен стадион индийци въодушевено го приветстваха). Докато Меркел тика ЕС в лапите на комунистически Китай и чака моментът,когато санкциите ще паднат,(Путин и той),за да се прегърне и с варварска Русия.
  Оформят се два свята. Единият е САЩ,Англия,Индия,Австралия... Другият - ЕС,Китай,Русия,Иран... Първият е СВОБОДНИЯТ свят. Вторият е мек вариант на Варшавският договор.

 50. 52 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#49] от "everlast666":

  Да, изследването е паритет на покупателната способност (purchasing power parity), според което Индия през 2050 ще има 15%, а ЕС - 9%. Но нещата не са по-различни и за чист БВП. Щом ти е трудно да го проумееш, ето ти го и на картинка (графиката е за БВП):

  https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/historic-and-projected-gdp-in #tab-chart_1

  Направи си проучвания в Гугъл преди да спориш и после дай линк, който да доказва противното.

 51. 53 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Още по темата (статията е от днес):

  https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55454146

  Накрая става най-интересно...

 52. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#52] от "Kosta Delev":

  За Китай е абсолютно невъзможно да осигури висок жизнен стандарт на народа като този в САЩ и Европа. Но китайците ИСКАТ висок жизнен стандарт. При това положение какво ще стане с Китай?
  Второ,учените са свободолюбиви хора и БЕЗ да искат рушат властта на диктатора. Какво ще стане с учените и науката в Китай,когато Си Дзинпин сметне че вече прекалено много заплашват диктаторската му власт? Това се е случвало много пъти в Китай - диктаторите да мачкат и избиват свободолюбивите учени. И творци.

 53. 55 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  И кога съм каза и една дума за Китай!?

 54. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Да, изследването е паритет на покупателната способност (purchasing power parity), според което Индия през 2050 ще има 15%, а ЕС - 9%. Но нещата не са по-различни и за чист БВП. Щом ти е трудно да го проумееш, ето ти го и на картинка (графиката е за БВП)
  —цитат от коментар 52 на Kosta Delev


  Ти добре ли си?
  Аз ли не мога да проумея паритет на покупателната способност?!?

  Че нали аз ти обясних ППС (РРР) в пост #49 бре!
  Преди аз да ти обясня, че докладчето което гледаш НЕ Е С РЕАЛНИ БВП стойности, а измислени паритетни, ти въобще не знаеше какво е това ППС и че въобще съществува.

  Искал някой да представи Индия в добра светлина, написал долад ползвайки паритетни БВП и такива риби като тебе му се хващат и плямпат глупости по форумите, че Индийците били трета икономика в света и ще са втора само след 30 години 😂

  Ти май все още не разбираш какво е ППС/РРР - нещата не били "по-различни и за чист БВП" ?!?
  Индия в момента има РЕАЛЕН брутен продукт 2.59 трилиона долара.
  По паритетни стойности БВП им е 8.68 трилиона долара.

  Как да няма разлика - БВП на Индия си е 2.59 трилиона, това 8.68 трилиона не съществува!!
  Ако на Индийците им се плащаше в долари в Индия, и си купуваха, това, което сега си купуват, НО ПО АМЕРИКАСКИ ЦЕНИ, ЧАК ТОГАВА БВП на Индия би било 8 трилиона, но не е, няма и да бъде!!!

  БВП на САЩ е 21 трилиона долара, а БВП на Индия е 2.6 трилиона, ти ми казваш, че в момента икономиките са
  1. Китай
  2. САЩ - 21 трилиона долара
  3. Индия - 2.6 трилиона долара

  А след точно 30 години ще са:
  1. Китай
  2. Индия
  3. САЩ

  Това 2.6 трилиона долара ще стигне 21 трилиона на американците някой друг път. до края на века още няма да са ги настигнали.

 55. 57 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#56] от "everlast666":

  Продължавай така - на път си да развенчаеш анализите на най-известните икономисти в свта - успех ;)

  Преди 25 години всички като теб се смееха за това, че някой взима Китай насериозно. Сега смешно ли ти е?

  За има-няма 15 години ЕС е загубила половината си световно икономическо значение - ФАКТ! От 33% на 15%.

  Обяснява ти се с нагледни факти, че тенденцията е недвусмислена - Европа изостава тотално от останалите икономики (във военно и политическо отношение отдавна е сдала багажа и просто никой не я бръсне за слива).

  Ама не: "от Айфело по-високо нема и от брюкселското зелье по-убаво НЕМА..."

  Казах ти да проучиш в интернет как стоят нещата и да дадеш някой линк с изследване на сериозни икономисти, които да ме развенчаят и да ме направят на пух и прах - ама не можеш, защото няма такива - само дървени философи, които си баят това, което са научили навремето от баба си.

 56. 59 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#57] от "Kosta Delev":

  Абе стига си ми губил времет с тъпите ти статии за обща употреба.
  Както ти казах вече - ти не можеш да ги разчетеш даже.

  Били предвиждали ИкспертитИ, че Индия щяла да е 2-ра световна икономика през 2050, ама то не било по РЕАЛЕН БВП, а по виртуален "приравнен" брутен продукт 😂 😂

  За Индия се предвижда 5% годишен растеж, сметни 30 години 5% растеж с натрупване, което е оптимистична прогноза от 2.59 трилиона долара сегашен реален БВП.

  Резултата е 11.19 трилиона долара - прогноза за Индийския РЕАЛЕН брутен продукт през 2050!!!!

  Това е 50% от сегашния реален БВП на САЩ и ПОД 50% от сегашния БВП на ЕС.

  Т.е. дори ако ЕС и САЩ не мърдат и грам цели 30 години и пак всяка ще има над 2 пъти по голям РЕАЛЕН БВП от Индия.

  Виж за Китай не отричам, че ще стане първа икономика по РЕАЛЕН БВП съвсем скоро - те са фабриката на планетата.
  И 21 век е века на Азия, но не Индия, а други са отличниците - Китай, Южна Корея, Сингапур, Виетнам и т.н. - все образовано, дисциплинирано, мотивирано население.

 57. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#57] от "Kosta Delev":

  И пак ти напомням, като говориш за Европа не подценявай потенциала на Централна и Източна Европа за растеж - като започнем от Полша и Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния, та стигнем до Литва, Латвия, Естония.

  За разлика от Западна Европа имаме много мегдан за растеж, в най-богатия пазар на планетата - ЕС, обилно количество капитали за инвестиране, образовано население (за разлика от Индия) всякакви училища и университети и добра инфраструктура ... и КАНАЛИЗАЦИЯ!!

  Как може да сравняваш онзи кенеф Индия с Европа, Китай, САЩ?!?

 58. 61 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Весело

  Както ти чета бледите мисли, предполагам, че смяташ, че и промени на климата няма, също и няма да се ваксинираш, за да не те чипират ;)

  Има все пак и нещо твърде положително - можеш да си спокоен, че ако паднеш на главата си, нищо няма да й се случи, защото е явно здраво чугунена ;)

 59. 62 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#61] от "Kosta Delev":

  Моята глава ли е чугунена бе, аз мисля, я се виж ти!

  Мозъчната ти дейност е НУЛА!!
  Четеш някакви общи статии и повтаряш като безмозъчно зомби, без да разбираш какво ти се пише.

  Не можеш да отговориш на елементарен въпрос - как 2.6 трилиона брутен продукт на допотопна Индия ще изпревари 21 трилиона брутен продукт на Съединените Щати, които имат най-добрите университети, обират каймака на световните таланти и имат най-обилния капиталов ресурс.

  Ти си примера за чугунена глава, която повтаря изтъркани мантри.
  Не можеш 2 и 2 да събереш като СОБСТВЕНА мисъл.

 60. 63 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#62] от "everlast666":

  Хайде де - дай линк в подкрепа на мъдрите си мисли какъв се очертава икономически светът след 30 години - аз мога да те затрупам с анализи на икономисти, които са необременени от твоето антично расистко влияние...

 61. 64 Профил на Димитър Карабахчиев
  Димитър Карабахчиев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#19] от "space35":
  Симпатяга, мое и да си прав, но влез ми в положението. В тиквата ми се въртят около шест чужди езика, некои от които "мъртви". Па се бъркам. А най-мразим, когиш си лафим с начетен "болгароязичник", абсолютли скопен откъм чувство за хумор, сатира и глобална забава. Ма, ти си хапи бачо Митьо по филологическите цървули. Може и полза да получиш, кутре мило.

 62. 65 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "Kosta Delev":

  Значи не можа да ни обясниш какъв е твоят проблем с намаляващия дял на ЕС в световната икономика... Европа си остава конкурентноспособна, т.е. колкото повече растат другите, тя толкова повече продава на другите, т.е богатството и влиянието й в света растат.

  Проблемът е при неконкурентните икономики като африканските например - там и всички по света да са добре, те остават с пръст в уста.

 63. 66 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Любопитно

  До коментар [#65] от "iazdakaja":

  Значи не започвате да се усещате, че може би за Великобритания е по-добре да има подобрени отношения с 85% от световната икономика, отколкото да стои обвързана с 15% от нея (които към средата на века ще са някакви мизерни 9%...) - нима не ми схващате мисълта, с която се опитвам да ви светна, че британците изобщо не са луди, нито глупави!?

 64. 67 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#66] от "Kosta Delev":

  Ама Британия остава обвързана с Европа географски - почти цялата й търговия е с ЕС, така и така. А и никой не е пречил толкова да има добри отношения с другите.
  От Брекзит няма икономически ползи - и самите поддържници не го криеха - става дума за политическа независимост, пък да СТРУВА каквото ще, а то ще СТРУВА доста. Друг въпрос, че точно тази държава може да си го позволи. За разлика от други пишман-еврокритици, за които се сещам...

 65. 68 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#67] от "iazdakaja":

  "...А и никой не е пречил толкова да има добри отношения с другите..."

  Явно не сте осъзнали, че на практика една страна-членка на ЕС не може сама да сключва каквито и да било търговски договори за безмитна търговия с други страни!?!?!?

  Ако сте член на ЕС, няма как да премахнете, да речем, митото върху чая от Индия, нито митата за електроника и автомобили от САЩ, нито митата за виното от Нова Зеландия, нито митата върху месото от Аржентина...

  Ако си член на ЕС, много лесно можеш да си напълниш улиците с пришълци от Столипиново, но е изключително трудно да привлечеш програмисти и доктори от Мумбай, които са сред най-добрите в света...

 66. 69 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#65] от "iazdakaja":Значи не започвате да се усещате, че може би за Великобритания е по-добре да има подобрени отношения с 85% от световната икономика, отколкото да стои обвързана с 15% от нея (които към средата на века ще са някакви мизерни 9%...) - нима не ми схващате мисълта, с която се опитвам да ви светна, че британците изобщо не са луди, нито глупави!?
  —цитат от коментар 66 на Kosta Delev


  Ти явно си доста ограничен щом не можеш да схванеш, че ако ЕС спадне от 15% от световната икономика на 9%, то Острова ще спадне от 2% на 0.5% !!

  1. Ще утрепят последната си останала читава индустрия - финансовия сектор, защото губят "financial pasporting" привилегиите на Европейския пазар.

  2. Да си мислиш, че ще си "подобрят отношенията" с останала част от света е дебилно!
  Ще трябва политически да се ориентират със САЩ, което означава да си ВЛОШАТ отношенията с Китай - най-мощната икономика този век.
  Какво стана с 5G мрежата им с оборудване на Хуавей, май като им скръцнаха американците и минаха на Сименс 😂 😂

  3. Като 2%-ова икономика (под 1% в бъдеще) губят каквото и да е политическо/икономическо влияние на световната сцена, каквото са имали като част от ЕС.
  Така, че не само няма да подобрят, но ще сключват по-неизгодни договори с трети страни от сегашните.

  4. За разлика от ЕС, Острова няма потенциала на Централна/Източна Европа за растеж.
  Централна/Източна Европа редовно стигаше 6-7% растежи последните 15 години и ще продължава докато настигне Западна.
  Коя част на Оствова ще расте по подобен начин?
  Само социалните им помощи ще растат там!!

  5. Британската икономика губи достъп до евтини образовани работници от Централна/Източна Европа, и студенткия поток.
  Чрез визите с точковата система ли ще ги набира. Кой ще се бута на таз бумащина, пр положение, че днес можеш да си вземеш билет и утре да си в Германия.
  Езиковите гимназии в България вече минават на немски последните години, а англо-говорящите ще ги обира Америка.

  6. Досега, международни корпорации отваряха офиси на Острова, заради членството им в ЕС, за да обслужват Европейските си операции.
  Кой би отворил офис за Европа на Острова сега, при положение, че ще трябвада се съобразява с излишна бюрократщина и договора между ЕС и ОК позволява да се налагат мита в определени области, а и може да бъде прекратен в някой момент.

  7. Рискуват и отделяне на Шотландия, което буквално ще ги прати в средновековието.

  Ти трябва да си изключително тъп за да вярваш на празната мантра "ще търгуваме със всички при по-добри условия, нищо, че губим всичките си предимства"!!!

 67. 70 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#69] от "everlast666":

  Жал ми е, че не виждате по-далеч от носа си, но уви - нищо не мога да направя за вас.

  Става ми тъжно, когато виждам хора, които спорят със специалисти по икономика (имам предвид цитираните статии) и изпитвам същото чувство на безсилие, както когато подминавам инвалиди на кръстовище.

  Но най-големият ви краткосрочен проблем в момента е, че не можете днес да си закупите паундове на цени близки до официалния централен курс на БНБ.

 68. 71 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#69] от "everlast666":Жал ми е, че не виждате по-далеч от носа си, но уви - нищо не мога да направя за вас.Става ми тъжно, когато виждам хора, които спорят със специалисти по икономика (имам предвид цитираните статии) и изпитвам същото чувство на безсилие, както когато подминавам инвалиди на кръстовище.Но най-големият ви краткосрочен проблем в момента е, че не можете днес да си закупите паундове на цени близки до официалния централен курс на БНБ.
  —цитат от коментар 70 на Kosta Delev


  Ти наистина си инвалид в главата.
  Какво БНБ, какви паунди не съм можел да си купя?
  Баси терминалния случай 😂 😂

  Аз имам сметка в паунди в британското HSBC, също в паунди в Monese и в Revolut, както и еврови в европейски страни, той за някакво БНБ ми говори.
  Ако ми трябват паунди, хващам телефона и на момента превръщам колкото ми трябва, по най-изгодните курсове. Но защо да правя подобна глупост. Казвам ти изгледите за Британската икономика и съответно пауда са негативни спрямо еврото, той за някакво умряло БНБ ми говори?!? Лекарствата пиеш ли, бе човек?

  Аз му давам 7 логични причини свързани с глобалната икономика защо британската икономика е по-зле извън ЕС, той ми отговаря, че не съм виждал по-далеч он носа си 😂 😂

  Питам го как 2.6 трилиона Индийско БВП ще порасне дo Американското от 21 трилиона, проста математика, той линк искал да му покажа 😂 😂

  Ти глава нямаш ли да мислиш бе?
  Нещо математика за 3-ти клас - събиране, умножение и проценти?
  Линк му трябва за да мисли ...

  Прочел 2 статии от британски компании, в които дори не разбира термините и вече дава акъл, че и жал му било 😂 😂

 69. 72 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#71] от "everlast666":

  А сетил ли си се, че покупателната способност на дадена валута не е константна величина!? Сетил ли си се, че когато стандарта на живота в една страна - Индия - се увеличава драстично в продължение на 30 години, то и разликата между рупията и долара се променя. И затова сравняват не колко хартия носиш в джоба си, а какво можеш да си купиш с нея.

  При всички положения, ако се чувстваш, че си разобличил конкретната статия, не ми пиши на мен, а на сайта, който е изцяло посветен на това проучване - професорите там могат да се плеснат по челото, да кажат, че ти си невероятно умен и прозорлив и си им отворил завинаги очите, да се извинят и да го закрият моментално, затънали в гузна срамота... ;)

 70. 73 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#71] от "everlast666":

  А сетил ли си се, че покупателната способност на дадена валута не е константна величина!? Сетил ли си се, че когато стандарта на живота в една страна - Индия - се увеличава драстично в продължение на 30 години, то и разликата между рупията и долара се променя. И затова сравняват не колко хартия носиш в джоба си, а какво можеш да си купиш с нея.

  При всички положения, ако се чувстваш, че си разобличил конкретната статия, не ми пиши на мен, а на сайта, който е изцяло посветен на това проучване - професорите там могат да се плеснат по челото, да кажат, че ти си невероятно умен и прозорлив и си им отворил завинаги очите, да се извинят и да го закрият моментално, затънали в гузна срамота... ;)

 71. 74 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Гневно

  До коментар [#72] от "Kosta Delev":

  За десети път ти казвам - ПОКАЖИ някакъв линк към проучване, което да сочи, че през 2050 г. Индия няма да има по-голяма икономика от тази на целия днешен ЕС. Разполагаш с цялата мощ на Гугъл - аз лично съм безсилен да намеря проучвания с друг резултат колкото и време да изгубих за това.

  Независимо, че цялата тутраканска селищна система е убедена в твоята теза, излиза, че всички икономисти професори от Оксфорд и Харвард дават едни и същи прогнози.

 72. 75 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#71] от "everlast666":А сетил ли си се, че покупателната способност на дадена валута не е константна величина!? Сетил ли си се, че когато стандарта на живота в една страна - Индия - се увеличава драстично в продължение на 30 години, то и разликата между рупията и долара се променя. И затова сравняват не колко хартия носиш в джоба си, а какво можеш да си купиш с нея.
  —цитат от коментар 72 на Kosta Delev


  Ей, добре, успяхме да те накараме да мислиш най-накрая.
  Добър аргумент, но не е достатъчно. За да достигнат Индийците и изпреварят Американския БВП е необходимо голямо обезценяване на Долара спрямо индийската Рупия, примерно 50-70% и голям индийски растеж, което ще премахне предимството на производство в Индия и съответно ще им ущети икономиката.
  Друг проблем при обезценяването на долара, е че цените на това което се произвежда в САЩ ще се увеличи в долари (инфлация) и съответно БВП на САЩ ще се увеличи като цифра в долари, т.е. отношението на брутните продукти ще се запази.

  За да поскъпне рупията без да поевтинява долара/еврото, индийската икономика трябва да стане много по-ефективна, да намалят раждаемостта до нива които могат да изхранват и образоват, и да остава за инвестиране в икономика и ефективност.
  Със сегашните нива на неграмотност, липса на мобилност между кастите нямат никакъв шанс да изплуват скоро.

  Причината Китай да се измъкне от мизерията е политиката им за 1 дете на семейство, което обузда бясната разждаемост, позволи на властта да образова всички, което дойде точно на време за да се възползва от търсенето на евтина работна ръка от Запада.

  САЩ/ЕС в момента нямат намерение да изнасят повече производство навън, дори обратното искат да връщат такова по страните си.

 73. 76 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#72] от "Kosta Delev":За десети път ти казвам - ПОКАЖИ някакъв линк към проучване, което да сочи, че през 2050 г. Индия няма да има по-голяма икономика от тази на целия днешен ЕС. Разполагаш с цялата мощ на Гугъл - аз лично съм безсилен да намеря проучвания с друг резултат колкото и време да изгубих за това.Независимо, че цялата тутраканска селищна система е убедена в твоята теза, излиза, че всички икономисти професори от Оксфорд и Харвард дават едни и същи прогнози.
  —цитат от коментар 74 на Kosta Delev


  Ти па въобще не се замисляш, че тези дето публикуват статиите дето ги четеш из нета нямат някакви лични мотиви и интереси.
  Доколкото помня линковете дето беше публикувал всъщност водеха до едно проучване на PricewaterhouseCoopers и доста статии които цитираха все това проучване.

  Какво стана с ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ рейтингови агнеции дето даваха отиличен рейтинг на Гърция и Кипър години наред и после ситуацията се омаза, щото видиш ли те играели с инвестиционните банки за да могат банките да си продават инвестиционните инструменти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK