Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

© ReutersМинистър, свещеник, здравни работници... Това са първите, които получиха ваксини в началото на имунизационната кампания в България. И сред тях отчетливо отсъстваше представител на най-застрашената група. В повечето страни от ЕС ваксинирането срещу коронавируса започна - символично, но и защото такъв е приоритетът - с възрастни хора.


"Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, първият, на когото бе поставена инжекция. Това изявление е странно, защото и производителят на ваксината, и регулаторите, които я одобриха, казаха, че тя защитава ваксинирания от разболяване, но няма сигурност, че той не може да стане носител на коронавируса и да го предава на други (поради това се препоръчва и да продължи носенето на маска и поддържането на дистанция).


След него на кушетката в болница "Св. Анна" в София седна епископ Тихон Тивериополски, който е на 75 години, но включването му заслужава отделно внимание. Особено след твърдениято на министъра, че това ознавало подкрепа от Българската православна църква - в действителност на сайта на Светия синод на БПЦ няма изказана никаква официална позиция за ваксинирането.
В "Св. Анна" се ваксинираха още д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на болницата, която в момента ръководи COVID отделенията там, изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков и медици от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.


Във Военномедицинска академия (ВМА) първата група е от 69 лекари, 20 медицински сестри и 11 санитари, първият сред тях бе генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Сред останалите са полк. доц. Димо Димов - заместник-началник на ВМА, полк. доц. Методи Кунчев - началник на Лаборатория по вирусология, както и "редица знакови имена в родната медицина": проф. Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, проф. Крум Кацаров - началник на Клиника по гастроентерология, проф. Илия Салтиров - началник на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, доц. Ивелин Такоров - началник на Първа клиника по коремна хирургия.


В УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив първият имунизиран е д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Днес в болницата бе планирано да се поставят първите инжекции на 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в града.


В УМБАЛ - Бургас първа беше ваксинирана бе 59-годишната медицинска сестра Златина Парушева, която от 10 години работи в Спешното отделение. Следват д-р Владислав Русинов, специалист по образна диагностика с 25-годишен стаж, медицински сестри и лекари, работещи с COVID пациенти.


Митрополит Йеротей е един от първите ваксинирани в Гърция. В други страни в Европа представители на духовните водачи на вероизповеданията не са сред водещите в списъка.

© Reuters

Митрополит Йеротей е един от първите ваксинирани в Гърция. В други страни в Европа представители на духовните водачи на вероизповеданията не са сред водещите в списъка.


Как са подредени по приотитет групите в България


В българския списък възрастните хора (над 65 години) са едва третата целева група. В националния план, приет в началото на месеца, е казано, че "приоритизирането на целевите групи се основава на епидемиологични и етични критерии". Водещият критерий не е възрастта и колко опасно и смъртоносно може да е заразяването с короновируса. Приоритизирането става "съобразно риска от инфектиране и необходимостта от поддържането на критичните структури за функционирането на обществото, изброени по ред на обхващане"


Така първата група е "медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал." Иначе казано, това са 243 600 души. Първата пратка стига за по-малко от 5000 от тях. Следващите дози се очакват догодина. След това идва втората група - "потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки" - 112 080 души, от които 80 са работещите във ферми за норки.


Едва след това идва приоритетът на "възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити". Под последното обикновено се разбира боледуващите от рак, на които се дават имунодепресанти. Тази трета поред група е изчислена на около 1.8 млн. души, от които в пенсионна възраст са 1.5 милиона.


За когото е да е в България, за да стигне до поставяне на ваксина е нужно да изрази желание за имунизиране срещу COVID-19, както и да подпише съответното информирано съгласие.


Някои страни като Нидерландия още не са започнали ваксинирането, обявено неофициално за 27 декември, а други, като Германия и Унгария, предпочетоха да не чакат, а веднага да започнат още в събота. В Чехия първият ваксиниран стана премиерът Андрей Бабиш, следван от персонал в 4 болници в Прага и две в Бърно, обхванати от първите 10 000 дози (още 19 500 идват другата седмица). В Гърция сред първите бе и митрополит Йеротей. Но в страни като Германия, Франция или Австрия приоритетната група не са политици или медици, а хората от домовете за възрастни.


84-одишната Карин Зиверс е първата ваксинирана в неделя в дом за възрастни в Хамбург. Имунизирането в Германия започна ден по-рано.

© Reuters

84-одишната Карин Зиверс е първата ваксинирана в неделя в дом за възрастни в Хамбург. Имунизирането в Германия започна ден по-рано.


Германия


Германия получи първите 150 хиляди дози и първата инжекция бе поставена на 101-годишната Едит Ковайцала, следвана от 40 души от дом за възрастни, и 10-членния персонал. В страната приоритента група №1 са хората над 80 години, грижещите се за тях (или за хора с психични проблеми) медици. Това веднага бе посрещнато с критики от много страни, но правителството не отстъпи - първата по приоритет група не включва каквито и да е други професионалисти извън тези, които непосредствено работят в интензивните и отделенията за неотложна помощ, както и тези от спешна помощ.


Втората група в Германия отново започва с възрастни - тези над 70 години, следвани от подложените на трансплантации, хора със синдром на Даун, живеещи или работещи в близък контакт с нуждаещи се от грижи или бременни, лекари и друг здравен персонал във висок риск от заразяване с COVID-19, най-важните служители за поддържане на болнична инфраструктура.


Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

© Reuters


Третата група е за хора над 60 години, с хронични заболявания като диабет, рак, СПИН, астма и т.н., както и медици, които не са попаднали в първите две групи. Едва тук са служителите от държавния апарат (правителство, полиция, пожарна, борба с бедствия, депутати, ВиК, телеком, енергийни и транспортни служители, аптекари, учители и работещи в детски градини, служители в търговията.


При положение, че правителството очаква 3-4 милиона дози до края на януари и 11-13 милиона дози до края на март 2021 г., това означава, че поне до началото на пролетта ваксините ще стигнат само за първата група. Имунизирането на 84-милионното население ще отнеме поне 1 година.


Сред първите ваксинирани във Франция е проф. Пиер Жуани, специалист по заболявания на възрастните хора. Инжекцията му бе поставена в дома за възрастни "Шампмайо" в Дижон.

© Reuters

Сред първите ваксинирани във Франция е проф. Пиер Жуани, специалист по заболявания на възрастните хора. Инжекцията му бе поставена в дома за възрастни "Шампмайо" в Дижон.


Франция


Парижанка на 78 години от дом за възрастни, представена само като Морисет, е първият имунизиран във Франция. След това кампанията продължи в дом "Шампмайо" в Дижон и правителството внимава в медийните си послания, защото недоверието към ваксинирането е значително.


Кой се ваксинира пръв в България и кого пропуснаха организаторите

Първоначалната цел е до края на февруари да бъдат ваксинирани 1 милион души, предимно от близо 7000 домове за възрастни и персонала в тях, както и медици. До лятото броят може да достигне 27 милиона, но пак остават доста хора от 67-милионното население.


Сътрудникът на "Дневник" в страната Владислав Николов припомни, че в специално създадената национална структура за кампанията има и граждански съвет от французи, определени чрез жребий, за да представляват различни части от населението. Ваксинирането на персонала в домовете за възрастни пак е по ясен критерий - първо тези над 65 години или с рискови здровословни състояния. Това са около 840 000 души.


Втората фаза през пролетта трябва да обхване около 14 милиона французи над 75 години които живеят по домовете, после тези над 65, също лекари и медицински персонал над 50 години - но ако имат рискови хронични заболявания - и най-накрая в тази фаза, останалата част от населението с рискови хронични заболявания.


Трета фаза - някъде от края на пролетта, обхваща останалата част от населението, но и тук по определен ред: хората между 50 и 64 години, след това работещите на първа линия по време на пандемия - учители, хранителна промишленост и силите на реда, социално слаби, бездомни, затворници и тези които се грижат за тях. И чак тогава, всички останали.


Австрия


Тук също възрастните хора са абсолютен приоритет. Първата инжекция бе поставена на 84-годишната Терезия Хофер. Първата фаза, започваща от януари с 1 милион дози, е за хората над 65 години "и особено тези в домове за възрастни", грижещите се за тях. Едва след това - във втората фаза от февруари или март 2021 г. идва ред на здравни работници и такива с рискови професии като полицаи и раотещи в хранително-вкусовата промишленост и транспорта, учители, детегледачки. Масовото население може да очаква третата фаза от април.


Ваксиниране на медици в Кремона, Италия.

© Reuters

Ваксиниране на медици в Кремона, Италия.


Италия


Кампанията започна днес от медиците, включително 29-годишната сестра Клаудия Аливернини, от болница "Спаланцани" в Рим. Страната е дала приоритет на здравни работници (общо 1.4 милиона души), но първите дази са само 480 000, разпределени на 300 места в страната.


Следват хората в домове за възрастни 570 хиляди), тези над 80 години, после групата 60-79 години и страдащите от хронични заболявания. След това идва ред на учители, полицаи, охрана на затворите. Масовото ваксиниране на населението ще започне в последната фаза, като ще обхване не само италиански граждани, а всеки, намиращ се на територията на Италия.


79-годишната Милагрос Гарсия от дома за възрастни "Балафия" в Леида е сред първите ваксинирани днес.

© Reuters

79-годишната Милагрос Гарсия от дома за възрастни "Балафия" в Леида е сред първите ваксинирани днес.


Испания също започна от възрастен мъж - 96-годишен жител на дом за стари хора в Гуадалахара. Норвегия и Дания, макар и с малки пратки от 10 хиляди дози, са поставили на първо място тези домове за грижи за възрастни. Хърватия разпрати дозите за около 2000 души към възрастни жители на Загреб. Страни като Полша, Унгария и Португалия поставят акцент на медиците на първа линия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Много ясно, че медиците ще са първите ваксинирани. Ако те се разболеят, няма да има кой да лекува!

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Кви здравни работници всички шефове, заместници,началници на отделения и собственици на болници.В Германия почват в възрастните хора тия плъхове чакат :DD:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Ваксинирали свещеник :)
  Явно се е молил усърдно и Началника е уредил нещата :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Нашата ПР кампания за ваксинация, пак е най-калпава. Само помислете, В Германия 101 годишна дама - първа ваксинирана, във Франция, 78 годишна дама, в Австрия 84 годишна дама, в Италия - медицинска сестра. А при нас, министри, шефове?!

 5. 5 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Как ще сложат ваксината на най-рисковата група и то пред камерите, представяте ли си този човек - от страх, от вълнение, от срам или друго да се гитне, ЩОТО Е ПЪРВИ!? Той може да е на 80 или 90, ама и той душа носи - страх има! Не бе, само си го представете после ШОК, БОМБА въй, въй, въй... това ще е като големия взрив - има ли го, няма ли го, ама ко станало, ама кога станало, ама що станало, ама кой го напрай, мале мале. Ще трябва тука лично Бил Гейтс да идва са кунди, мале, мале... добре че нашите управляващи не направиха тази грешка да си играят на рулетка.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Първа и втора група са 355 хиляди човека. Сега има ваксина за 5000. Следваща пратка след два, или три месеца. С това темпо, тези хора ще бъдат ваксинирани до края на лятото догодина. До тогава, 70% ще са преболедували и ще има затихване на болестта. И ще има резултати за ваксиниралите се.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  До коментар [#2] от "MititU":

  Грабвайте яйцата!
  (някой си изкряска)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Нашата ПР кампания за ваксинация, пак е най-калпава. Само помислете, В Германия 101 годишна дама - първа ваксинирана, във Франция, 78 годишна дама, в Австрия 84 годишна дама, в Италия - медицинска сестра. А при нас, министри, шефове?!
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Най-глупавата идея е това, не знам защо като кокошки врякате че щом е било някъде там, значи е правилно НЕ, не е правилно. Сложете ваксината на здрави хора, да се види, да се успокоят хората, извикали някаква баба там тя горката ще и се пръсне и сърцето само от камерите, еле пък и ваксина ще и слагат, ама и първа ще е. Най-смелата баба ще е тая, някой по принцип си ги е страх от ваксини, ама чак пък да си първи, ама и пред камерите? - Готова паднала.

 9. 9 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Борец в лекарския кабинет:
  - Докторе дошъл съм за кастрация.
  - Вие по собствено желание ли?
  - Да, давай че нямам време!


  Излиза борчето. Вън авера му го пита:
  - Абе много те бавиха за една ваксинация?
  - Еее. ........ мамата....думата...!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Това къде са го писали, аз вчера четох някъде че през януари ще доставят над 50 хиляди
  Не че е много но не е и март...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "След него на кушетката в болница "Св. Анна" в София седна епископ Тихон Тивериополски, който е на 75 години, но включването му заслужава отделно внимание. Особено след твърдениято на министъра, че това ознавало подкрепа от Българската православна църква - в действителност на сайта на Светия синод на БПЦ няма изказана никаква официална позиция за ваксинирането."

  Поне на този ден не могат ли да спрат с лужите и демагогията герберските калинки във властта ?

 12. 12 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Срамно е и с това да се прави черен ПР.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Любопитно

  Много ясно, че медиците ще са първите ваксинирани. Ако те се разболеят, няма да има кой да лекува!
  —цитат от коментар 1 на Stargate


  Само дето 70% от българските здравни работници категорично не желаят да се ваксинират!Що тека?🐵

  Много съм прост
 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Първа и втора група са 355 хиляди човека. Сега има ваксина за 5000. Следваща пратка след два, или три месеца. С това темпо, тези хора ще бъдат ваксинирани до края на лятото догодина. До тогава, 70% ще са преболедували и ще има затихване на болестта. И ще има резултати за ваксиниралите се.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Е нали всички начело с толупа разправяха, че през януари чакат 125 000 дози? Егати лъжльовците са тия.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  "...в действителност на сайта на Светия синод на БПЦ няма изказана никаква официална позиция за ваксинирането...."

  Възниква обосновното предположение, че по добра традиция на ченгесарите в Българската православна църква епископ Тихон е използвал духовния си сан за лична употреба - да се вреди за по-раншно ваксиниране.

 17. 17 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  Ами ако първия ваксиниран в България беше някой столетник и недай си боже след няколко дена да му се случи нещо, после какви ли щяха да са статиите и коментарите под тях?И колко ли хора щяха да съберат кураж да се ваксинират?

 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  В предишна статия Дневник обясни, че за всяка страна от ЕС са тръгнали равен брой ваксини, по 9750 броя. Сега посочват други числа. Неволно или нарочно?

 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ваксинирали свещеник :)Явно се е молил усърдно и Началника е уредил нещата :)
  —цитат от коментар 3 на GMO VACCINES CHEMICALS


  ПиАр, в стил ето вижте и Църквата подкрепя ваксинирането. Лъжци и манипулатори. Те едно не разбраха, че в случая е най-важно доверието, а на тях никой не им вярва.

 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Ами ако първия ваксиниран в България беше някой столетник и недай си боже след няколко дена да му се случи нещо, после какви ли щяха да са статиите и коментарите под тях?И колко ли хора щяха да съберат кураж да се ваксинират?
  —цитат от коментар 17 на constatator


  Това е като артилерийска подготвка за медиите, после гърмят - почина ваксинирания преди 1,2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12 месеца или преди 1.2.3.4.5 години. Просто като заря ще стане, ама тука бай ганьо той глава море, акъл шамандура.

 21. 21 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Само дето 70% от българските здравни работници категорично не желаят да се ваксинират!
  —цитат от коментар 14 на Шакир Зулов


  Това според агенция кънчо и райчо, блиц и плиц или ежека? 😁

 22. 22 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как ще сложат ваксината на най-рисковата група и то пред камерите, представяте ли си този човек - от страх, от вълнение, от срам или друго да се гитне, ЩОТО Е ПЪРВИ!?
  —цитат от коментар 5 на deutschland


  Защо пък да се гътва, какво като е на 100 години? Само антиваксърите са умрели от страх, че я ще ги чипират, я отрова ще им инжектират. Нормалните хора не се плашат от проста ваксинация. Страшното е да не си ваксиниран - тогава можеш и да се гътнеш, ако се закашляш и се уплашиш.

  Живеем във вероятностно устроен свят и аритметиката е проста: При милиони жертви на ковида и един процент шанс за летален изход си отиват 1 на 100 заразени. Ако предположим, че на милион ваксинирани има един смъртен случай (от уплах, както казваш, защото други данни няма), пак сме с четири порядъка по-близо до живота.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 23. 23 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Всеки нормален може, да прецени чий живот е по- ценен на млад здравен работник, или на 90 годишен.

 24. 24 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Вече съм спокоен няма виус има само ваксини

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Защо обикаляме като котка около горещо мляко? Страните, които са създали на медиците си човешки условия на работа ваксинират първо възрастните хора. Страните, които са хвърлили медиците си като "опълченците на Шипка" ваксинират първо тях. "Това е толкоз просто и логично".

 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Първи са босовете, после лейтенантите, после редовите мутри. Чак тогава лекари, сестри. А раята - не е спешно.

  ... с двеста...
 27. 27 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ясно, че медиците ще са първите ваксинирани. Ако те се разболеят, няма да има кой да лекува!
  —цитат от коментар 1 на Stargate


  Абе интересно е също кой ще лекува ако зле тестваните ваксини дадат усложнения и половината ни медици отекат...

 28. 28 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече съм спокоен няма виус има само ваксини
  —цитат от коментар 24 на vjo23696630


  Ми че те ваксините не спират вируса. Спират само усложненията.

  Това всички го признаха.

 29. 29 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално  До коментар [#21] от "Whoops":

  Според официални данни и публикации само 30% от медиците се интересуват от експерименталните ваксини и желаят да рискуват усложнения участвайки в трета фаза изпитания на иРНК технологията...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ваксинация без поп е като кренвирш без боб! :)

 32. 32 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Petko Boukov":

  Смъртността от КОВИд е 0.2% по данни от СЗО.

  Ваксините до момента дават 3% усложнения до степен трайна нетрудоспособност по данни на CDC в САЩ... като за в бъдеще усложненията ще се увеличават понеже дългосрочните проблеми са неизвестни до момента.

  Всеки да си прави сметка

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Нашата ПР кампания за ваксинация, пак е най-калпава. Само помислете, В Германия 101 годишна дама - първа ваксинирана, във Франция, 78 годишна дама, в Австрия 84 годишна дама, в Италия - медицинска сестра. А при нас, министри, шефове?!
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Ковид пропагандата - навсякъде различна маркетингова програма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "mars_man":Стига си я повтарял тая глупост.
  —цитат от коментар 30 на Whoops


  Кое е глупост. Прочети какво пише на сайта на Пфайзер и Министерството ни по здравеопазване:

  "Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с Comirnaty може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)"

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

  T.e. тази ваксина не ви гарантира НИЩО!!!!

 35. 35 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#32] от "mars_man":

  Абе на тебе, чудя се, що за перверзно удоволствие ти доставя да лъжеш по форумите. Мнения разни, но просто да изтърсиш една лъжа - странен човек.

 36. 36 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Повечето от хората около мен вече го изкараха. Някои съвсем леко, някои загинаха. Не остана кой да се ваксинира, поне за следващите 3-4 месеца. Няма ли да пуснат ваксини по аптеките, за да се ваксинираме когато е най-целесъобразно? Цените са поносими.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 37. 37 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един препатил":

  Кой както е избрал да агитира за ваксинирането. Не само у нас има съмнения.

 38. 38 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да оставим настрана антиваксърите, но желаещи да се ваксинират има колкото искаш. Достъпни ваксини - с пари или без - няма.

  Но пък медицинският елит си намери идеално извинение да се ваксинира на първа линия - професор до професора, с някоя друга сестра и синодален дедец за цвят.

  Тука е така.

 39. 39 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Абе хора, каква ваксинация , какви пет лева. До края на март ще има 100 000 ваксини. Т.е 50 000 потенциално ваксинирани. Това е нищо. И математически и медицински. Гърция до края на март ще получи над 1 200 000 ваксини. Има 1018 пункта за ваксинация и 50 мобилни. Имат над 500 фризера на -90 градуса и над 200 транспортни средства на свръхниска температура не колбасарски таратайки. В България ще се ваксинират избрани , не населението. Просто ГЕРБ

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Тъжно е че министърът на здравеопазването казва че нямало опасност да зарази с ковид баща си след като се ваксинира.
  Не се знае (все още) дали като си ваксиниран не можеш да се заразиш и да предаваш вируса.
  Знае се че ще го пребориш по-лесно.
  В този смисъл опасността за баща му ще намалее след като той бъде ваксиниран.

 41. 41 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Whoops":

  Koe e lyva be?

  https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2020-12/slides-12-19/05-COVID-CLARK.pdf


  3% от приелите ваксината са нетрудоспособни.

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  След 2 месеца 90% от темите в Дневник ще бъдат: Защо проваленото правителство на ББойко не осигури достатъчно ваксини и невинни хора умират от Ковид! Защо ваксини има само за властимащите, а няма за леля Гинка от Злокучене, и дядо Халил от горната махала? Че ако навреме беше поставена ваксина на 18 годишния Онуфри... нямаше да умре от ковид усложненията!
  Съгласни ли сте?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  "Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, първият, на когото бе поставена инжекция.
  ------------------------------------------------------------

  Предозиране. Или сълзливата история на министъра е фалш или той е неграмотен. Ваксината не дава гаранция, че няма да се разболее. Има ваксинирани и заразили се сред доброволците. 94% защита. Няма гаранция, че ваксинираните не пренасят вируса. Най-вероятно министърът ще остави изискването за движение с маска на обществени места и за ваксинирани, което доказва, че думите му са фалш.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Повечето от хората около мен вече го изкараха. Някои съвсем леко, някои загинаха. Не остана кой да се ваксинира, поне за следващите 3-4 месеца. Няма ли да пуснат ваксини по аптеките, за да се ваксинираме когато е най-целесъобразно? Цените са поносими.
  —цитат от коментар 36 на Полковник за европейско развитие на България


  Споко от Април ще има платено ваксиниране... поне 200 лв!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Само няколко часа след като Маргарет Кийнън стана първия в света човек, който се ваксинира срещу COVID-19 извън клиничните изследвания, се появиха и първите фалшиви новини по неин адрес. А създателите им бяха именно антиваксърите. Конспиративните теории по неин адрес са много - че е умряла, че е актьор или член на илюминатите.

  Кийнън, 90-годишна баба от Ковънтри, бе избрана на случаен принцип да стане първият човек в Обединеното кралство - и в света - получил ваксината Pfizer / BioNTech. Тя получи първата си доза в университетската болница в Ковънтри във вторник сутринта.


  Не на шега: 81-годишният Уилям Шекспир се ваксинира срещу COVID-19
  Започна се! 90-годишна британка е първата ваксинирана с Pfizer в светаНо само в рамките на часове антиваксърите, които отдавна се готвят да разпространяват дезинформация относно ваксините срещу COVID-19, започнаха да публикуват злонамерени лъжи за Кийнън във Facebook и Twitter.

  Първата конспиративна теория, която се появи в социалните мрежи бе, че истинската Кийнън не е жива и е починала през 2008 г. Твърденията се основават на "детективска работа" в онлайн пространството. "Разследващите" не са открили никъде да се споменава за Маргарет Кийнън, живееща в Ковънтри в момента, но пък е открита надгробна плоча с подобно име от 2008 г. - въпреки че очевидно става дума за съвсем различен човек.

  Margaret Keenan, 90, born in Enniskillen and living in Coventry, became the first person to receive a Covid vaccine today.

  But anti-vaxxers have been spreading conspiracies about her since.

  "She actually died in 2008 and the one who was vaccinated today was a 'crisis actor'." pic.twitter.com/jeFRF5MJbj

  — Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) December 8, 2020

  Лицето, което първо е публикувало новината, казва, че живее в Ковънтри, град с население от над 325 000 души. Изненадващо, той не познава лично Маргарет Кийнън.  След това се появи теорията, че Кийнън и медицинската сестра, която й инжектира ваксината, са били изиграни от "кризисни актьори", като някои онлайн злоупотреби дори проследяват самоличността на актрисата, за която се предполага, че е влязла в образа на бабата.

  "Познавам Лиз Скот (Маргарет Кийнън) и тя наистина е актриса. Познава се с Бил Гейтс и е работила като ПР за Microsoft преди години. Чух от член на нейното семейство, че тя се е съгласила да приеме фалшива ваксина по телевизията, за да убеди останалите хора да си сложат ваксина, в която има микрочип", убеден е потребителят Пол Алекзандър.

  До тук теориите, макар и да са пълна лъжа, поне звучат правдоподобно. Но следващите твърдения относно Кийнън започват да придобиват причудлив оттенък. Съдейки по начина, по който Маргарет държала ръцете си, когато медиците я откарваха обратно в стаята й, конспираторите заключиха, че 90-годишната жена е член на илюминати.

  William Shakespeare from Warwickshire was the second person to get the Covid jab today. A brilliant, and also amusing story.

  But not too fast.

  "Shakespeare = A name that means 'to brandish a spear (weapon)'"

  Also, William = short for Bill = Bill Gates

  Are you getting it yet? pic.twitter.com/r365t3AmXZ

  — Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) December 8, 2020
  Но конспираторите не ограничиха само с Кийнън. Вторият човек, получил ваксината в Обединеното кралство, беше Уилям Шекспир. Антиваксърите бързо декодираха името му, за да подчертаят някаква връзка с... Бил Гейтс, основателят на Microsoft, който според много противници на ваксините стои зад пандемията от коронавирус, а чрез имунизацията той иска да проведе глобален експеримент за контрол на населението на света чрез инжектиране с микрочипове.

  "Шекспир = Име, което означава "да се размахва копие (оръжие)". Също така, Уилям = съкращение от Бил = Бил Гейтс. Схващате ли вече?", пише една от потребителките в Twitter. Тя също така е убедена, че ваксината не е истинска, защото медицинската сестра не носи ръкавици.

  Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да се бори с дезинформацията относно ваксините, а компаниите зад социалните мрежи се ангажираха да се справят с проблема, но както стана и при разпространението на дезинформацията по време на изборите, обещанието да се направи нещо по даден проблем не е същото като ефективното му спиране .

  Групите на антиваксърите вече са добре познати в онлайн и компании като Facebook са предприели някои стъпки, за да ограничат разпространението на дезинформацията, включително да забранят един от най-известните акаунти миналата седмица. Но мащабът на проблема, който създават антиваксърите сега е толкова голям, че е практически невъзможно да се спре напълно.

  Политиците в САЩ и Великобритания обявиха, че ще се ваксинират пред камера, в опит да отблъснат приливната вълна от дезинформация относно ваксините. Но тези усилия може би ще имат ограничено въздействие.

 46. 46 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#34] от "mars_man":

  Глупост е че ваксината не предпазвала от вируса, а само от усложнения.

  Това, което цитираш, че не предпазвала 100%, а само 95% е съвсем друга тема. 95% ефективна е била и първата масова ваксина против едра шарка, но днес вариола вирусът е изтрит от лицето на земята.

 47. 47 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Един се ваксинира за да види баща си, Попа пък се ваксинира да не види шефа си. :) Но неведоми са пътищата господни. И пътя към Ада е постлан с добри намерения ......... мда

  Кренвирши Леки, най-доброто орУжие срещу Ковид.......мда

 48. 48 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#36] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Хамилтона ще запази за форумните герои! Инак,ако се натеъшкаме,отиде форума!

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шакир Зулов":

  Що лъжеш. 90% искат да се ваксинират, но няма за всички, ще чакат!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шакир Зулов":Що лъжеш. 90% искат да се ваксинират, но няма за всички, ще чакат!!!
  —цитат от коментар 49 на chichka


  Как ще лъже, направиха им анкета, само 33% са потвърдили.

 53. 53 Профил на Psycho the rapist
  Psycho the rapist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбрах защо попът е ваксиниран? Нали това не е официалната позиция на БПЦ?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#52] от "nij50393132":

  110 процента искат ваксина. Вашите 30 и 90 са конспиративни теории...... мда

 56. 56 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Whoops":

  Земи да прочетеш малко... ако изобщо можеш да четеш на английски.

  And like we’ve noted above, it’s still unclear how vaccines such as those from Pfizer and Moderna affect transmission. If these vaccines don’t prevent transmission at all, achieving herd immunity via vaccination becomes impossible.

  https://www.sciencenews.org/article/covid-19-coronavirus-vaccines-questions-social-distance-mask-transmission

  Ваксините НЕ гарантират защита срещу заразяване и разпространение на вируса. Нищо доказано няма до момента.

 57. 57 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#52] от "nij50393132":110 процента искат ваксина. Вашите 30 и 90 са конспиративни теории...... мда
  —цитат от коментар 55 на Pomak


  Те като видяха "ЗиЛ"-а и нарастна рязко % :)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Как действат ваксините срещу COVID-19?
  Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се защитава.

  Изграждане на имунитет
  Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от него, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет.

  Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.

  Ваксини, купени от Европейската комисия
  Ваксини на основата на информационна РНК
  BioNTech/Pfizer
  Moderna
  CureVac
  Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

  Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

  Протеин-базирани ваксини
  Sanofi/GSK
  Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса.

  Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

  Ваксини с вирусен вектор
  AstraZeneca
  Johnson & Johnson
  При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19.

  Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19.

  Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

  Ако по-късно ваксинираното лице бъде изложено на вируса на COVID-19, неговата естествена защита е в състояние да разпознае протеина в COVID-19. Защитните сили на организма са подготвени да убият вируса и да предотвратят навлизането му в клетките или по-нататъшното му разпространение.

  Повече информация относно ваксинацията срещу COVID-19
  За повече информация относно програмата за ваксиниране във вашата страна, вж. също Имунизационния календар на ECDC и официалните уебсайтове относно ваксинацията в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  "Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, първият, на когото бе поставена инжекция.------------------------------------------------------------ Предозиране. Или сълзливата история на министъра е фалш или той е неграмотен. Ваксината не дава гаранция, че няма да се разболее. Има ваксинирани и заразили се сред доброволците. 94% защита. Няма гаранция, че ваксинираните не пренасят вируса. Най-вероятно министърът ще остави изискването за движение с маска на обществени места и за ваксинирани, което доказва, че думите му са фалш.
  —цитат от коментар 43 на puknatastotinka


  Я, гледам минус. Има логични и наблюдателни хора. Много вероятно е министърът да е искрен и да е грамотен. Тогава, ако остави заповедта за спазване на мерките от ваксинирани лица, ще следва, че е некомпетентен.
  Тогава и минусът е логичен, а не гинегологичен... ;)

 61. 61 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#57] от "nij50393132":
  Те като видяха "ЗиЛ"-а и нарастна рязко % :)

  Мисла, че кренвиршите изиграха по- голяма роля, за резкия скок на процентите.......... мда. Така мисла......

 62. 62 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#23] от "qid44693832":

  всеки нормален би трябвало да ти каже, че всеки живот е ценен :)
  при положение, че всеки е ценен, се добавят допълнителни критерии за определяне на приоритите :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  [/quote]


  [quote#49:"chichka"]До коментар [#14] от "Шакир Зулов":Що лъжеш. 90% искат да се ваксинират, но няма за всички, ще чакат!!!
  —цитат от коментар 21 на Whoops


  Амии,....99,9999% страстно желаят ваксината.🐵

  Много съм прост
 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Само от Пфайзер са потвърдени 300 хиляди дози до края на февруари. Отделно сме поръчало от Модерна (вече имат одобрение в САЩ), на АстраЗенека(тия дни получиха одобрение в УК). Така че до Юни ще имаме достатъчно за 2 милиона човека.

 65. 65 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#56] от "mars_man":

  Какви точно тестове очакваш да покажат степента на предаване? Това, което показват е че хората не се разболяват. Причината е, както при всяка ваксина, бързият имунен отговор. Близко до ума е че болният, чиито клетки призвеждат милиони копия на вируса всяка минута, ще пренася заразата в порядъци повече от този, който се справя със заразата за часове.

  Ако разсъждавахме като теб, още щяхме да мрем от вариола, полиомелит, дифтерит, туберкулоза и какво ли още не.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Голяма нищета на нашенската пропаганда.
  За чуждата пропаганда много не следя, но нашата филантропска пропаганда достига непознати дълбини...

  Първо се обяви, че едва ли не ваксините се пренасят с ОТКРИТИ бидони в камионите и щели били да се заразят с вирусите на кренвиршите...
  Нещо повече - направи се опит да се внуши на 100% от населението, че в откритите бидони с ваксина си плуват най-необезпокоявано кренвирши...

  Т.е. заявиха, че най-важното е какво пише на камиона, а най-маловажното е дали този камион има техническите възможности за пренос съобразно изискванията...

  След като колеги спуснаха как се превозва в САЩ (риба тон) и Канада (сладолед) да се надяваме, че истерията надписи на камиона ще отпадне.

  -----
  Днес се подема друга ПЛАНОВА истерия... Що бил този, а не онзи...

  Ако бяха строили нашите Столетници и да започнат първо с тях - врескотнята щеше да е - горките хора, използват ги като опитен добитък, не ги оставиха да си доживеят старините, геноццид - избиха старците, защо властимащите не се ваксинират първи - да дадат пример, да успокоят хората, че ваксината е безопасна и действаща, въобще мръсници...

  Повтарям - голяма нищета...

 68. 68 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Whoops":

  Като не знаеш (не разбираш) нещо по-добре си мълчи и не се излагай.

  Въпросните ваксини не гарантират нищо до момента, нито са доказано безопасни, нито доказано ефективни.

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#58] от "mars_man":

  Не разбирам защо толкова яростно пропагандираш срещу ваксините?
  Прав си че няма данни да предпазва от заразяване и предаване на вируса. Може и да, но не е сигурно за сега.
  Предпазва от усложнения и смърт ако си заразен.
  Въпросът за смърността е твърде неясен. Ако сравниш официално заразените и официално загиналите е около един процент, в недоразвитите страни и до 2-3. Разбира се действително заразените са поне 2-3 пъти повече (може би даже и повече), същото е и с починалите следствие на усложнения от вируса. Така че тази 1-2% смъртност за жалост вероятно се запазва.
  За страничните ефекти. Най-опасния е при хората с алергични реакции, за което трябва да се внимава. Другото е пренебрежимо малко в сравнение с усложненията без имунитет/ваксина.
  И нека не забравяме че поне в демократичния свят всксинацията е доброволна. Хората могат да преценят плюсовете и минусите. Рисковете да си или да не си ваксиниран.

 70. 70 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Корпорациите спонсори на млади либерасти, един креврирш не правят еднакъв с едни и също консистенции за Източна и Западна Европа, представям си какво ли ще е с ваксините доставяни от бангьосани бусове за наденица в която само най-добрите лаборатории могат да докажат следи от месо!  [/quote]


  [quote#61:"Pomak"]До коментар [#57] от "nij50393132":Те като видяха "ЗиЛ"-а и нарастна рязко % :)Мисла, че кренвиршите изиграха по- голяма роля, за резкия скок на процентите.......... мда. Така мисла......
  —цитат от коментар 66 на mars_man  [/quote]


  [quote#2:"MititU"]Кви здравни работници всички шефове, заместници,началници на отделения и собственици на болници.В Германия почват в възрастните хора тия плъхове чакат :DD:D:D:D:
  —цитат от коментар 58 на mars_man


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 71. 71 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#68] от "mars_man":

  Сега остава да ни кажеш "доказнио безопасни" освен красиво клише, някакъв смисъл има ли.
  Щото за антивакъсрите знаем. Нищо не може да им бъде доказано

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 72 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Трябваше от ДБ да са първите ваксинирани и нямаше да има проблем. И също протестиращите, които са от агитките. Макар в агитките и в тези протести доста хора да са на амфети, едни такива превъзбудени... Дали е противопоказно да си наркозависим за да ползваш тази ваксина?

  ДБ=БКП
 73. 73 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Използваха църквата в типичен герберски долнопробен стил

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Това с ваксиниране първо на възрастните има няколко страни. Ако нещо ваксините са с много странични реакции, възрастните хора не са важни за икономиките на страните... Не знам, гадно е, но дали тези дето ги решават тези неща не разсъждават така?

  ДБ=БКП
 75. 75 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#72] от "anonim440":

  не съм чувал да се коментира проблем за вас наркоманите. само за хора със склоност към тежки алергии към някакви лекарства съдържащи същите съставки.
  за другите с хранителни алергии можело да се ваксинират, но да са под наблюдение

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  До коментар [#50] от "tedif":

  Дааа, много си прав/а/, а в САЩ на места са превозвали ваксина с камион за риба, в Холандия с камионче за сладолед... и какво от това, на мрънкалата все нещо не им е по вкуса.

 77. 77 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#70] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  No te entiendo comandante. Lo ciento.......мда

 78. 78 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#23] от "qid44693832":всеки нормален би трябвало да ти каже, че всеки живот е ценен :)при положение, че всеки е ценен, се добавят допълнителни критерии за определяне на приоритите :)
  —цитат от коментар 62 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Как смееш да пръскаш тука пропагандния лозунг на най-отявлените анти-евро-атлантици, че ВСЕКИ живот бил ценен!?
  И отделно да викаш, че това било нормално!?

  Как смеееш!?

  Ужаст! Какви времена доживяхме - открито да ни тровят с откровена анти-евро-атлантическа пропаганда!

 79. 79 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "mars_man":Сега остава да ни кажеш "доказнио безопасни" освен красиво клише, някакъв смисъл има ли
  —цитат от коментар 71 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Да има доказателства, че са безопасни дългосрочно а не след година, две опитните свинчета да развият онкологични и автоимунни заболявания.

  Туй то...

 80. 80 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Вече е доказано, че от Ковид 19 можеш да се разболееш повторно. В много от случаите болните от Ковид 19 развиват и пневмония. Ако в една година два пъти се разболееш от пневмония дори и да оцелееш белия ти дроб ще е много тежко увреден. Аз като вече преболедувал Ковид 19 с пневмония ще се ваксинирам, ако трябва всяка година, ако трябва и два пъти в годината. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -----------------------------------------------------------------------

  Благоевградска медицинска сестра Йорданка Паунова, която загуби битката с COVID-19, веднъж е преболедувала коронавируса, след което се заразила повторно, съобщава struma.bg

  Oще по темата
  772 са новите случаи при направени значително по-малък брой тестове

  Тя е починала в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград след близо двуседмични усилия на лекарите. Първата й среща с коронавируса била през месец май, като тогава го изкарала сравнително леко. В началото на декември обаче се почувствала зле, имала типичната симптоматика и след като направила изследване, PCR тестът за Ковид-19 бил положителен. Медсестрата е приета за лечение в едно от Ковид отделенията, но състоянието й се влошило и е преместена в интензивния сектор, където снощи е издъхнала.

  Йорданка Паунова се пенсионира на 8 март 2018 г. като медсестра от вътрешно отделение с 39-годишен трудов стаж, но и след това продължи да работи и да се грижи за пациентите. За съжаление това е трета медицинска сестра от Благоевград, жертва на коварния вирус през този месец. В началото на декември Ковид-19 погуби медицинската сестра от отделението по хемодиализа Ана Попниколова и Вангелия Кипрова, медсестра в отделението за интензивно лечение на психичноболни. ".
  https://m.dnes.bg/stranata/2020/12/25/med-sestra-pochina-sled-povtorno-zaraziane-s-koronavirus.474591/amp

 81. 81 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ако трябва всяка година...
  —цитат от коментар 80 на constatator


  След първата ти лицева парализа (документиран страничен ефект на Пфайзер ваксината) съм сигурен, че няма повече да се ваксинираш срещу нищо... не е приятна гледка..

 82. 82 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#41] от "mars_man":

  Осъзната лъжа е трайната нетрудостособност, за която говориш. И не мога да разбера защо го правиш.

  Приложението V-safe, чрез което ваксинираните могат да споделят дали са усетили нещо в дните след ваксинацията дава възможност да изберат "Health Impact Event". Сметни, че всеки човек - ваксиниран или не - грубо по една седмица в годината е или болен или поне с главоболие, махмурлук или тежка менструация. Такива са и честите странични ефекти - подуване, умора, повишена температура и пр. Ето ти ги процентите, които включват unable to perform normal daily activities. Никаква трайна нетрудоспособност - ваксина като ваксина.

 83. 83 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Аз мисла, че в един такъв момент, когато ваксините са кът, е нормално да отстъпим своята за да има за ближния........ мда
  Аз отстъпвам моята в полза на ромей, поп, евреин, или за политик........ мда

 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  "Възниква обосновното предположение, че по добра традиция на ченгесарите в Българската православна църква епископ Тихон е използвал духовния си сан за лична употреба - да се вреди за по-раншно ваксиниране"
  =============
  И какво излезе, според вас?
  Ваксинирането е глупост, но блазе на този, който има връзки да се вреди?

  Еретик
 85. 85 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма смисъл да се прави сравнение между етиката и морала на обществата и правителствата им в цивилизованата част на Европа и при Барба Ганьос.
  Дали да спасяваш първо беззащитните и най-уязвимите или по някакъв си друг признак - въпрос с повишена трудност за тукашните географски ширини.
  Пак добре, че не започнаха с кръчми , чалготеки и други важни за звена, без които ще се счупи държавата.

 86. 86 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  уnable to perform normal daily activities.
  —цитат от коментар 82 на Whoops


  Е определено нетрудоспособност трайна или не, както и дали има последващи усложнения само времето ще покаже. Но никъде не пише, че е временна неразположеност.

  Става дума за увреждания в резултат на ваксинацията. Само това е ясно за момента.

 87. 87 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#50] от "tedif":Дааа, много си прав/а/, а в САЩ на места са превозвали ваксина с камион за риба, в Холандия с камионче за сладолед... и какво от това, на мрънкалата все нещо не им е по вкуса.
  —цитат от коментар 76 на Peni Nikol


  А я кажи къде другаде ги съхраняват в 50 годишен съветски хладилник "ЗиЛ"?

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  Само дето 70% от българските здравни работници категорично не желаят да се ваксинират!Що тека?
  —цитат от коментар 14 на Шакир Зулов


  На времето, за тези 70% имаше виц:
  — Като се знам къв инженер съм, ме е страх да отида на лекар...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#88] от "gost22":

  Точно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Реално още 4-5 месеца няма да се усети ефекта от ваксинирането.
  Докато не започнат да пристигат и ваксините на Модерна и АстраЗенека (вероятно и със Спутник), ще я караме на партиди от по няколко хиляди на месец от тези на единствената засега одобрена от ЕС ваксина.

 91. 91 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#86] от "mars_man":

  Увреждания има и без ваксина. Процеса вече е в ход, не само у нас. Ще се разчуе за негативи. До тогава, е добре да не приказвате врели- некипели.

 92. 92 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#64] от "m17":

  Виж сега....мише 17.....просто питам, щото си много отворен(а) по ваксините......тези 180милиона дето ги даде бат ти боко....за тези първите около 10хил. ваксини ли са.....или за всичките дето трябва да дойдат у вас в бг (щото аз сега не съм у вас (у нас сега), а съм в Португалия)...?
  Просто питам.....и жена ми, и двете ми деца, че и мама прибрах при себе си в Португалия (между другото на нея много и харесва Португалия..)
  Та...гледам си много разпален(а)...блясък в очите ти даже долавям....та чакам да ми отговориш, м17....?)))

 93. 93 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  До коментар [#90] от "Virgin":

  "вероятно и със Спутник"

  Спутник щели да раздават от пАсоля само на русороби!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  В българския списък възрастните хора (над 65 години) са едва третата целева група. В националния план, приет в началото на месеца, е казано, че "приоритизирането на целевите групи се основава на епидемиологични и етични критерии".
  *
  Е, ако питат мене бих поставила себе си чак след младежите и децата, защото те са по-ценни като потенциал за обществото. Т.е. приоритетите в България са напълно правилни: защитават се медиците и тези на първа линия, а по-малко изложените на опасност след това.

 96. 96 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шакир Зулов":

  обратното е по вярно , близо 70% от медиците ще се ваксинират ,просто над 1/3 от медиците изкараха последните месеци инфекцията и е необходимо поне 2-3 месеца след края и да се сложи ваксина ,което при толкова малко ваксини дава възможност на други хора без имунитет да се ваксинират .

 97. 97 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Весело

  До коментар [#90] от "Virgin":"вероятно и със Спутник"Спутник щели да раздават от пАсоля само на русороби!
  —цитат от коментар 93 на vassilun


  Коронавирусът по света: "АстраЗенека" ще комбинира ваксината си с руската

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/11/4150836_koronavirusut_po_sveta_astrazeneka_shte_kombinira/

 98. 98 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#79] от "mars_man":

  ок след сто години достаъчно ли е, да се проселди и внуците дали са ОК.. мисля че не.
  трябв да се проследи поне милион години :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 99. 99 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#84] от "Костадин Иванов":

  До коментар [#16] от "Един препатил":============= И какво излезе, според вас? Ваксинирането е глупост, но блазе на този, който има връзки да се вреди?
  —цитат от коментар 84 на Костадин Иванов


  Кога съм казвам, че ваксинирането е глупост? Напротив, в момента търся връзки или на кого да бутна рушвет та да се ваксинирам по-бързо. И затова ме е яд на отчето, че се писа най-тарикат - хем се вреди най-напред, хем мина гратис.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK