Поуки от Бетовен - тъгата вероятно ви прави по-добър творец

Поуки от Бетовен - тъгата вероятно ви прави по-добър творец

© Associated PressПредставата, че художественото творчество и емоционалното състояние са някак свързани, идва още от времето на Аристотел. Изключително трудно е обаче да се определи количествено степента на усещането на даден творец, че е нещастен (или щастлив) още повече, ако творецът е починал. В изследването си намерих начин да го направя, като извлека емоционалното съдържание от писмена кореспонденция.


Изследванията ми разкриха модели на емоционалното състояние през целия живот на творчески личности. С поредица от изследователски проекти за това как географското групиране на композитори е повлияло на тяхната креативност, открих голям ръст на производителността на онези, които работят на места като Виена, Париж и Лондон в края на XVIII век до началото на XX век. В същото време стана очевидно, че в тези градове композиторите са изненадващо често нещастни или се чувстват зле.


Което поражда въпроса: Как емоционалните фактори влияят на творчеството?
За да отговоря на този въпрос, се обърнах към писмата на един от най-известните композитори в света, Лудвиг ван Бетовен, който е написал над 500 през целия си живот. Използвайки софтуер за лингвистичен анализ, успях да разкрия как емоционалното съдържание на писмата на Бетовен носи свидетелства за неговия гений и продуктивност. Прекарах месеци в анализи на детайлите и създадох код, с който внимателно датирам всяко едно от тях. Занимавах се и с разграничаване на различните видове хора, с които кореспондира, тъй като той пише по различен начин до членовете на семейството, на връстници или сътрудници.


Настроенията на Бетовен


Графиките по-долу показват положителните емоции на Бетовен (лявата) и отрицателните (дясната) през целия му живот. Възходът и падението на положителните и отрицателните емоции на Бетовен отразяват събитията, случили се през живота му. Например нарастването на негативните чувства през късните тийнейджърски години на съответства на влошеното финансово състояние на семейството му. В резултат на това Бетовен е трябвало да помогне за издръжката на семейството си, като поеме някои от учителските задължения на баща си, към когото изпитвал "изключително отвращение".


Поуки от Бетовен - тъгата вероятно ви прави по-добър творец


Но съдбата на Бетовен скоро се променила. През 1792 г. се премества във Виена, където има голямо търсене на работата му, а това му носи все по-престижни поръчки. Позитивните емоции на композитора достигнали своя връх през този период, а негативните му настроения непрекъснато намалявали.


Около началото на 1800 г. животът на композитора се променя завинаги, когато той открива, че оглушава. Съответно, наблюдаваме временно нарастване на отрицателните емоции, както и намаляване на положителните, които остават на много ниски, но стабилни нива през следващите 15 години от живота му.


През 1809 г. Бетовен временно духът му се приповдига, тъй като финансовата му стабилност е осигурена благодарение щедрата субсидия от двора във Виена. Но доброто настроение не продължило дълго.


През 1815 г. брат му умира след продължително боледуване. В резултат на това композиторът стана настойник на деветгодишния си племенник Карл, с когото продължава да има жестоки скандали. Това го съсипва. Положителните му емоции достигат най-ниската точка в живота му, докато отрицателните продължават постепенно да се увеличават до смъртта му през 1827 година.


Тъжният гений?


Поглеждайки към продължителността на живота на Бетовен, виждаме, че емоционалното развитие на композитора е особено белязано от много мрачни и тъжни моменти. Това не е необичайно за известни творци, но интензивността на затрудненията е особено поразителна в биографията на Бетовен.


Карл ван Бетовен, племенникът на композитора, донесъл му много нещастие.

© Wikimedia

Карл ван Бетовен, племенникът на композитора, донесъл му много нещастие.

Животът му може да е бил белязан от нещастия, но Бетовен изглежда е насочил своите негативни емоции към музикалната си продукция. Това, което открих, е, че креативността, измерена с броя на важните композиции, е значително повишена от негативните му настроения.


Например 9.3% увеличение на негативните чувства, провокирани от неочаквано събитие, като смърт в семейството, довежда до, съответно, нарастване на творчеството и създаването на допълнителни 6.3% от значими творби през следващата година.


И накрая, може да се запитате дали има някакъв определен тип негативна емоция, която движи тези резултати. За целта разделих индекса на отрицателните емоции на тревожност, гняв и тъга и установих, че тъгата е особено благоприятна за творчеството. Тъй като депресията е силно свързана с тъгата, този резултат се доближава много до предишни твърдения на психолози, че депресията може да доведе до повишена креативност.


Това представлява важно разбиране за това как негативните емоции могат да осигурят плодороден материал, от който творящият човек може да черпи - връзка, която е очаровала мнозина от древността насам.


Но по-важното е, че на 250-годишнината от рождението на Бетовен тези резултати показват, че всички трудности, с които се сблъсква композиторът, са определили неговата плодотворна работа и са му дали безсмъртие и вечна слава.


Така че, както той самият пише в писмата си: "Сбогом, и не забравяйте своя Бетовен".


Поуки от Бетовен - тъгата вероятно ви прави по-добър творец

© Associated Press


Авторът е преподавател по икономическа история на изкуството в Университета на Южна Дания (Syddansk Universitet) в Одензе.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Човешкото същество живее търсейки щастието в свят, които не е изграден за намирането му, в тяло, което не поставя за приоритет щастието :))))

  Затова и често всичко около него му се струва нелогично, защото търси нещо нелогично във всичко около него :))

  Има няколко пътя към някаква по трайна форма на щастие... Аскетизмът, които се съмнявам 99.999% от вас да могат да оценят, но реално е дисциплинираното въздържание от удоволствия, което води до трайна форма на щастие в сегашния момент ала пътя на Буда и монасите.. Колкото по малко използваш, толкова по малко отнема, за да те направи щастлив, когато не си ял шоколад, първия шоколад е божествен, 1000ния е просто поредния, а след 10 000-ния ти се повръща :)))

  Друге пътя на изкуството, в изкуството да споделяш своята мъка и да намираш щастие в истините, която то крие, споделяйки свойте мъки, те стават по леки, следователно и ти.. В процеса на създаване човек се чувства щастлив :))

  Трайно щастие няма, всеки изкачен връх е поредното всекидневие и скука...

  Аскетизма е диета за душата, а върхове в човешкото въображение няма, граници няма :)))

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Вече обяснихме, че Бетовен е male, pale and stale, и требва да бъде канцелиран, защото крайно десните и неолиберални публики упорито го предпочитат пред правилните, диверситетни композитори. И без революционни действия нема да мине. Другарке, да дам ли пак линка?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  Винаги когато човек получава/взима нещо,същевременно и губи нещо РАВНО на него. Отнася се и за аскетизма и будизма.
  Щастието е просто дума.
  Човекът се стреми към повече власт,а не към щастие. Ако попитаме едно дете кое иска - щастие или да бъде по-силно,(власт!),от другарчето си,няма съмнение кое ще избере.

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Не знам какви са тези поуки, но голямото изкуство иска среда. Като няма среда и народ който да оценява...

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2774 Весело

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Е, големите творци са оценени се само от собствения си народ, но и от цялото човечество.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  "Славеите пеят само на тъмно.
  През деня се обаждат само врабците и гаргите."

  Тази...мъдрост чух, преди 40 години, от един военен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. Завалията, ... Да се чуди човек как е написал този Европейски химн???

  Ода ... там на какво беше?

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3026 Весело

  " С поредица от изследователски проекти за това как географското групиране на композитори е повлияло на тяхната креативност, открих голям ръст на производителността на онези, които работят на места като Виена, Париж и Лондон в края на XVIII век до началото на XX век"

  Открива топлата вода. На същите места е сътворена цялата тъкан на просвещението - биология, медицина, математика, физика, химия....

  подпис
 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  Е да, но за да творят имат нужда от среда.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Авторът е открил Америка . Вижте най-ярките романи,поезия и музика .Писани са в моменти на тъга и депресия.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Всеки намира среда от себеподобни. На първо място е талантът, след това идва трудът.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Даже любимият ми хуморист Дж.Джером е написал неповторимия ,,Трима души в една лодка ,без да става дума за кучето" когато остава без работа . Опитва се да напише пътепис ,а излиза един от култовите хумористични романи.

 13. 13 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  На първо място е средата. След това всичко останало. Ако си много талантлив, но средата е гадна нищо няма да стане.

 14. 14 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Ако човек е с охолен живот и има всичко наготово трудно ще създаде творчески шедьорър.
  Ако се върнем назад в историята ще намерим много примери. Може би 90%от творците са живеели или в недоимък, или са имали голяма лична трагедия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3654 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иван K":

  " Открива топлата вода. На същите места е сътворена цялата тъкан на просвещението - биология, медицина, математика, физика, химия...."

  Да, смирението и страданието носят много повече полза в живота ни, отколкото радостта и успеха, въпреки че трудно го осъзнаваме наистина ! И Еклесиаст пише за това :

  По-добре да отиде някой в дом на жалеене, Отколкото да отиде в дом на пируване; Защото това е сетнината на всеки човек, И живият може да го вложи в сърцето си.

 16. 16 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Човешкото същество живее търсейки щастието в свят, които не е изграден за намирането му, в тяло, което не поставя за приоритет щастието :))))Затова и често всичко около него му се струва нелогично, защото търси нещо нелогично във всичко около него :))Има няколко пътя към някаква по трайна форма на щастие... Аскетизмът, които се съмнявам 99.999% от вас да могат да оценят, но реално е дисциплинираното въздържание от удоволствия, което води до трайна форма на щастие в сегашния момент ала пътя на Буда и монасите.. Колкото по малко използваш, толкова по малко отнема, за да те направи щастлив, когато не си ял шоколад, първия шоколад е божествен, 1000ния е просто поредния, а след 10 000-ния ти се повръща :))) Друге пътя на изкуството, в изкуството да споделяш своята мъка и да намираш щастие в истините, която то крие, споделяйки свойте мъки, те стават по леки, следователно и ти.. В процеса на създаване човек се чувства щастлив :)) Трайно щастие няма, всеки изкачен връх е поредното всекидневие и скука... Аскетизма е диета за душата, а върхове в човешкото въображение няма, граници няма :)))
  —цитат от коментар 1 на Ramon Asvalda


  https://9gag.com/gag/aBYb4jN

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Х 0000 2020

  Смирение...
  Смирение пред Любовта.

  пп
  Лунната соната и др.

  "Поуки от Бетовен - тъгата вероятно ви прави по-добър творец"

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Като гимна на ссср.
  След период на самолишения, отшелничество и мазохизм,
  питаеш нужда да възпееш нещо, с радост

  До коментар [#7] от "Orator Wornoxmaniak":

  Завалията, ... Да се чуди човек как е написал този Европейски химн???
  Ода ... там на какво беше?

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Даже любимият ми хуморист Дж.Джером е написал неповторимия ,,Трима души в една лодка ,без да става дума за кучето" когато остава без работа .
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  Нищо подобно.
  Той по това време е чиновник и учи за адвокат. Зад гърба си вече има успешната "Празни мисли на един празен човек", а преди това пак успешно продава "On the Stage—and Off" базирана на актьорските му преживявания.

  После се жени и решава да зареже правото като стане професионален писател. Започва да пише книгата веднага след като се връща от медения си месец. Той самият пише в автобиографията си "My Life and Times", че изобщо не е бил тъжен:
  "I was just back from my honeymoon, and had the feeling that all the world's troubles were over."

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Завалията, ... Да се чуди човек как е написал този Европейски химн???Ода ... там на какво беше?
  —цитат от коментар 7 на Orator Wornoxmaniak


  Одата на Гешев?

  Ето какво пише за Деветата симфония феминистката музиколожка Сюзан МакКлери, много умна жена:

  Рекапитулацията на първата част на Деветата е един от най-ужасяващите моменти в музиката, тъй като старателно подготвената каденца е осуетена, заприщвайки енергия, която накрая експлодира в удушаващия, убийствен гняв на изнасилвача, неспособен да постигне освобождаване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Иначе, след като в Залцбург затвори музикалната книжарница, която е стояла там 200 години преди Моцарт и откъдето малкият Волфи си е купувал нотната хартия, сега и Виенската опера затваря завинаги музикалния си магазин. Шведите пък затвориха музея на най-великия певец в историята си -- колко ли имигранти ще настанят в сградата?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 33 Неутрално

  тогава кулеков требе да е ебати твореца

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  "На първо място е средата. След това всичко останало. Ако си много талантлив, но средата е гадна нищо няма да стане."
  ===========
  Ще стане, но няма да остане. Никой няма да запази направеното от тебе.

  Еретик
 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  "На първо място е средата. След това всичко останало. Ако си много талантлив, но средата е гадна нищо няма да стане."
  ===========
  Ще стане, но няма да остане. Никой няма да запази направеното от тебе.

  Еретик
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  Одата на Гешев?

  "Ето какво пише за Деветата симфония феминистката музиколожка Сюзан МакКлери, много умна жена:

  Рекапитулацията на първата част на Деветата е един от най-ужасяващите моменти в музиката, тъй като старателно подготвената каденца е осуетена, заприщвайки енергия, която накрая експлодира в удушаващия, убийствен гняв на изнасилвача, неспособен да постигне освобождаване."
  =============
  Ясно ми е, че не можеш да не цитираш нещо дърварско, но поне слагай кавички.

  Еретик
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#19] от "tamada":

  Точно когато е чиновник изпада в депресия

 27. 27 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Щастието не е мерило за нищо свестно, нито пък смислена житейска цел. Серотонинова или допаминова инжекция - нищо особено.

  Иначе изводът е, че тъгата вероятно ви прави по-добът творец, или, все така вероятно, не ви прави. Изследването е любопитно, но почти сигурно ненаучно. То допуска, че животът на Бетовен е бил сравнително по-тъжен и труден от този на околните, което откровено не е вярно. Чувството на тъга е субективно и продукт на съпоставка с това, как се чувстват и какво проявяват околните. Ако бяха направили изследването с Моцарт, който умира много по-млад и при значително по-големи житейски амплитуди, щяха да стигнат по тая методология до противоположен извод.
  А самото мерене на кривата на щастие-тъга е научна техника от класата на венета райкова. От сума ти време в психометрията се знае, че позитивните и негативните емоции са две напълно отделни неща (екстровертност и невротизъм). Човек може да е силно или слабо чувствителен и по двете скали, и те не корелират силно.
  Така че слагаме тая статия в групата "британски учени откриха албански учени".

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  Това е страхотна забава. Заемам се да чета повече по темата.

  Не е истина модерните феминистки философи какви безподобни ливади и шарлатани са.
  Преди време прочетох една статия от Джуудит Бътлър, с мъка, ако трябва да съм честен, и после ме боля глава два дни, без да съм разбрал изобщо за какво говори. Рекох си, че съм глупав, и опитах след седмица пак. Бесмислици. Викам си, все още съм тъп, и помолих мои близки зрели жени, да я прочетат и да кажат какво става там. Те ми казаха, че никога няма да ми простят за загубеното време...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":

  До коментар [#19] от "tamada": Точно когато е чиновник изпада в депресия
  —цитат от коментар 26 на hodounski


  Кой казва това? По какво личи да е било така? Нали уж се беше депресирал след като остава без работа? А сега твърдиш, че е било по време на работа?

  Аз цитирах собствената му автобиография. Ти какво цитираш?
  https://freeditorial.com/en/books/my-life-and-times/downloadbookepub/pdf

 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Плакал съм на Виенското гробище, в кътчето на гениалните композитори. Стоях пред гроба на Бетовен и бях готов, ако има машина на времето да платя една карета, вместо злополучната каруца, за да не го хване пневмонията и да изгоня племенника му.

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Човек се чувства щастлив, когато върши нещо полезно за другите и вижда реалните резултати от усилията си.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Доста спекулативна статия с предъвкване на известни исторически факти съпроводени с някакъв "авторски модел на оптимизма и песимизма у Бетовен". Истина е, че Людвиг ван Бетовен е искал да замести починалия си брат и дори подписва писма към племеника си Карл като 'твой любящ баща", съди се с години с майката на Карл, която смята за лека жена, за правото да бъде единственият опекун на този нестабилен и объркан младеж (който в края на краищата живее доста добре със семейството си от наследствата след смъртта на чичовците си). Но как например да се обяснят пиковете в оптимизма и негативизма в един и същи период в демонстрираните графики? Не е ли по-правилно да се говори за период на висока емоционалност и в живота, и в творчеството на Бетовен?

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Средата като изцяло формиращ човешкото съзнание и поведение фактор е много вехта, отдавна отхвърлена теория!

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#14] от "kvasimodo":


  Ще намерим и примери за обратното, Микеланджело и Леонардо са били богати за епохата си люде например!

  klimentm
 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Сумати българи бягат от България. Т. е. бягат от средата.

 36. 36 Профил на Readit Design
  Readit Design
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Поредният опит за прилагане на Data Science към място където не и е работата, но нали някой е дал грант, пък ако не е дал, може да даде (рекламира). Относно страданието като задължителен елемент от творческият процес: поредната заблуда. Сетивността на индивидите с творческо мислене води до по широка емоционална картина, но релацията страдание - успешен продукт е безумна. Страданието извън физическата директна форма е патологична ситуация поощрявана от религиозни системи и управляващи с векове. Ако мислим малко критично може да открием зрънцето истина. Дискомфорт и стрес в осъзната практика от индивида повишава мозъчните му функции, но при прекаляване мозъка блокира. Защо ли?
  Относно изкуството генерално: За да има изкуство, което достига до масата хора трябва да има меценати. Меценатите са изчезнал вид, съвременният свят има спорадични прояви мотивирани от системи за избягване на данъци, които обръщат процеса на поредното състезание тип зрелище. За релацията между икономика и изкуство препоръчвам на любопитните да прочетат Кенет Кларк: Цивилизацията.
  Изкуството може и да не начин на живот, избран съзнателно - съответно идеята за страдание в тази ситуация отпада. Индивида избира да живее по собствени правила и перспективата на нормалният индивид към него е не само необективна а и обидна.
  Микеланджело нямаше да го знаем ако баща му не е бил родствено свързан с Медичите.
  Леонардо е вероятно да не се появи в историята ако не е бил жертва на педофилски кръг ( и в последствие част от него). Не е достатъчно да си талантлив и работлив. Винаги има социални фактори в постигане на успеха. Романтичната представа за успелите в изкуството е демагогия в корена си. Спокойните и щастливи хора също правят изкуство, страданието не е "нужната отрова" в отварата за красота и транседентен смисъл.

 37. 37 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Чак сега разбрах защо нищо още не съм сътворил. От красиви жени, скъпи уискита и бира не ми остава време да съм нещастен. Ама не губя надежда. Или парите ще свършат , или черния дроб ще откаже, или жените ще решат, че съм много стар. Тогава ще мисля за творчество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK