Трябва да си отговорим на ключови въпроси, преди да въведем паспорти за имунитет

Трябва да си отговорим на ключови въпроси, преди да въведем паспорти за имунитет

© Associated PressВ началото на пролетта на 2020 г., когато разтърсващата реалност на пандемията COVID-19 завладя цялото внимание на света, една стара и спорна идея започна да си пробива път в общественото съзнание: паспорти за имунитет.


Тези документи биха удостоверили, че притежателят им е с установена положителна имунна реакция към вируса и се предполага, че е е защитен от ново заразяване. Притежателите на паспорти могат да бъдат освободени от ограниченията, наложени в защита на общественото здраве, и да им бъде позволено да се върнат на работа или да учат и да имат едно по-нормално всекидневие.


Но след един период на засилено внимание идеята за разделяне на населението на две групи с коренно различни привилегии се оказа твърде спорна и има морални последици. Нито едно западно правителство в крайна сметка не въведе система за удостоверяване на имунитет, въпреки че някои сега отново се обръщат към идеята, независимо че много от експертите отхвърлиха тези сертификати за имунитет.


Трябва да преосмислим тази идея
Някои от причините, които са били основателни за противопоставяне на паспортите за имунитет през пролетта, вече не са валидни - а някои от тях никога не са били основателни. По-големият натиск идва от това, че вече нямаме голям избор, тъй като данните показват, че разпространението на работното място е широко и няма да бъде ограничено чрез блокиране, най-малкото защото вече са направени изключения за много големи работодатели като Amazon.


През следващите няколко месеца ще се увеличи делът на населението, което се предполага да бъде имунизирано срещу COVID-19. Това ще се дължи и на по-доброто и по-масово тестване за имунитет.


Но как ще се отнасяме към нарастващия брой на ваксинираните в сравнение с тези, които не са?


Ще бъде важно да имаме ясна и принципна обосновка за всякакви нови привилегии, които предоставяме на тези, които са имунизирани, така че техните действия да не навредят на продължаващите мерки в общественото здравеопазване към пандемията.

 • Хората, които са дали положителен тест за имунна реакция на вируса COVID-19 или са били ваксинирани, вероятно ще се борят срещу продължаващите и наглед ненужни ограничения върху тяхната дейност. Частни субекти като бизнеса и местата за забавление ще имат силен интерес да установят свои собствени практики за различно отношение към служителите или клиентите, ако те им представят някакви доказателства за имунитет.

Така че хората, които са имунизирани, неизбежно ще действат - и ще бъдат третирани - по различен начин от тези, които не са. Това ще се случва, независимо дали нашите правителства и здравни власти имат за цел да се случи точно това. Трябва да мислим като общество какво означава всичко това.


Срещу паспортите за имунитет се отправят три вида възражения:


- те са неефективни


- те са неморални или незаконни


- ще допринесат за по-нататъшно неравенство.


И трите аргумента изискват внимателно обмисляне.


Три притеснения


Първото притеснение е, че сертификатите за имунитет ще влошат пандемията - било защото тестването, от което зависят, е неточно или защото издаването им ще насърчи рисково поведение. Неточните тестове всъщност бяха основна тревога през пролетта и Световната здравна организация препоръча поради тази причина да не се прилагат имунитетни паспорти.


Трябва да си отговорим на ключови въпроси, преди да въведем паспорти за имунитет

© Reuters

Но оттогава тестовете за антитела са станали значително по-точни (макар и далеч не перфектни), тъй като самите тестове са се подобрили и с нарастване броя на имунизираните или преболедувалите в населението расте и вероятността все по-често да дават положителен резултат.


Разсеяха се и притесненията отпреди половин година, че ще се стимулира поведение, нарушаващо новите правила. Опасенията бяха, че хората могат да бъдат възнаградени за рисковото си поведение, когато тези, които са се заразили и са се възстановили от COVID-19, получат привилегии, каквито останалите хора нямат.


Второто притеснение е, че не е морално или правно целесъобразно да се разделя населението на две категории и едната да е по-привилегирована от другата. Но въпреки че наистина много форми на дискриминация са неморални и неприемливи, не всички са такива. Този вид дискриминация, за разлика от расизма например, има реално отражение за обществената сигурност. Възможно е разделянето на категории да е временно и да продължи само докато се постигне широко разпространен имунитет.


Нещо повече, има етичен принцип в общественото здраве - на "най-малко ограничителната намеса" - който може да бъде нарушен, ако продължи да налага ограничения върху вече изградилите имунитет..


Третото безпокойство идва от това, че паспортите за имунитет могат да влошат съществуващото неравенство. Пандемията вече засяга по-силно групи в неравностойно положение като жени, цветнокожи и бедни.


Добавянето на още едно значително ниво на привилегия под формата на имунитетни паспорти в исторически план би могло да бъде от полза за тези, които вече имат по-голямо предимство, и така неравенството ще се задълбочи. Затова се изисква внимателен контрол на достъпа до ваксината, така че определяща да е нуждата, а не социалната привилегия.


Трябва да си отговорим на ключови въпроси, преди да въведем паспорти за имунитет

© Reuters


А постоянното следене и личното пространство?


Друго притеснение е, че имунитетните паспорти ще изискват мониторинг, за да се удостоверява и проверява валидността им всеки път когато на притежателите им се позволява нещо, което тези без паспорти не могат да направят. Такава система на всеобхватно проследяване в обществото поражда опасения относно наблюдаването и неприкосновеността на личния живот.


Всички тези опасения подчертават защо трябва да помислим за най-добрата система за сертифициране на имунитета, като бездействието не е решение. Но остават някои трудни въпроси.

 • Въпреки че ваксинирани или възстановилите се от болестта вероятно са се имунизирали срещу инфекция, все още не е ясно дали те могат да продължат да заразяват други хора.

Така че може да е по-подходящо хората с паспорти с имунитет да имат право да правят неща, които иначе биха ги изложили на риск от заразяване - например пътуване до работното място - отколкото да им се позволяват неща, които биха изложили околните на риск.


Засега дори имуносертифицираните вероятно би трябвало да продължат да носят маски и да поддържат физическа дистанция, защото е възможно да заразят други.


Сертифицирането на имунитет ще носи предимства както за притежателите на паспорта, така и за тези, които зависят от техните услуги. Но също така е важно да бъде изяснено какви изисквания се поставят пред притежателите на тези паспорти.


Трябва ли работодателите да могат да изискват от тях да се завърнат в офиса, например? Може ли някои ключови служители като медицински сестри или учители, да бъдат задължени да се ваксинират?Това ни принуждава да балансираме между фактори като лична автономност, общо благо и деликатната задача за управление на разпространението на ваксината, така че възможно най-много хора да я получат.


Да не възпроизвеждаме неравенство


И накрая, тъй като удостоверяването на имунитет ще носи предимства и отговорности, ще бъде жизнено важно да се гарантира, че съществуващите модели на неравностойно положение в обществото не се възпроизвеждат или влошават.

 • Ето един пример - хората с ниски доходи ще се нуждаят от безплатен достъп до ваксинация и това трябва да включва намаляване или компенсиране на пътните разходи, ако им се налага да стигнат до неудобно за тях място за поставяне на инжекциите. Това най-вероятно ще е свързано и с отделяне на време, за което те няма да получават заплащане.


Трябва да се опитаме да гарантираме, че временно наетите в една компания няма да бъдат подложени на натиск да се ваксинират и да се връщат на работните места в сравнение със служителите в администрацията ѝ.


Трудно ще е и затова е наложително като общество да си изясним всичко това сега, а не да го оставяме на капризите и исканията на частния бизнес и отделни граждани.


Авторът е професор по философия и декан по изследователската работа в Университета на Гуелф, близо до Торонто в Канада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Срещу паспортите за имунитет се отправят три вида възражения:
  - те са неефективни
  - те са неморални или незаконни
  - ще допринесат за по-нататъшно неравенство.

  Особено за неравенството е супер яко. :)

  Друго си е всички да страдаме в кюпа (и да сме еднакво бедни) заради криво разбрани политкоректни норми. :)

 2. 2 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Не е нова идеята.Едно време са им татуирали номер на ръката..

  Sic transit gloria mundi
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Дискриминация отвсякъде, както и да го погледнеш!

  мурзилка
 4. 4 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подобни предложения са здравен фашизъм и намеса в личните свободи, каквито не е имало и по време на нацизма.

 5. 5 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Кумунягите в Китай имат подобни паспорти и тука започват да ни промиват мозаците с същото , крещящо нарушение на всички права и ценности.

 6. 6 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друго си е всички да страдаме в кюпа (и да сме еднакво бедни) заради криво разбрани политкоректни норми. :)
  —цитат от коментар 1 на realguru


  За да ти бъде издаден документ, че си здрав. Трябва да си доказано 100% здрав иначе ти се издава фалшив документ.

  Няма как да си постоянно доказано здрав без да се тестваш през 15 минути, също така ваксините не предпазват от заразяване и пренасяне на вируса.

  Подобни "документи" са а абсурдни.

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Добре де , нали имунитета трае 3-4 месеца ( както и ваксината ) ...или всъщност не се знае колко трае ?
  Е, тогава за какво ми е този ''паспорт '' ????

 8. 8 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Да, тези въпроси ще стават все по-актуални. Проблемът е, че и двете страни си имат своите аргументи.

 9. 9 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 547 Разстроено

  Явно някой ползва Brave new world, 1984, animal farm и т.н. за how to.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Весело

  "Срещу паспортите за имунитет се отправят три вида възражения:


  - те са неефективни


  - те са неморални или незаконни


  - ще допринесат за по-нататъшно неравенство.


  И трите аргумента изискват внимателно обмисляне."

  Всичко вече е обмислено. След въвеждането на паспорти за имунитет , следва откриване на още едно министерство във всяка държава , министерството на истината.

 11. 11 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Имунитет срещу какво. Пропагандата на "Безумието" продължава. "Ваксинка" и Имунитет срещу нищо и правото да Мрете от Всичко но сте "Защитени" срещу нищото.

 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Така, така. Опитите продължават - имунизационният паспорт ще ни направи свободни.

 13. 13 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре де , нали имунитета трае 3-4 месеца ( както и ваксината ) ...или всъщност не се знае колко трае ?Е, тогава за какво ми е този ''паспорт '' ????
  —цитат от коментар 7 на stenlyaka


  Нито за естествения имунитет, нито за ваксината е ясно дали има изобщо траен имунитет и колко изобщо ще трае. За ваксината дори е ясно, че няма за предпазва от заразяване и пренасяне на вируса, само от развиване на симптоми.

  Най-вероятно при различните хора ще бъде различно и тогава влизаме в едни сложи и скъпи схеми на следене и постоянно тестване за антитела... което е глупост.

 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Разстроено

  Абе направо да вкарват неимунизираните в газовите камери, кво само си играят та ги мъчат продължително.

  мурзилка
 15. 15 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Хиляда плюса да можех да дам, малко щяха да са.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Подобни предложения са здравен фашизъм и намеса в личните свободи, каквито не е имало и по време на нацизма.
  —цитат от коментар 4 на mars_man


  А безотговорното поведение на гражданите какво е? ;)

  Знаят че са болни и па си ходят сред хората да ръсят зараза.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Антиваксърчетата какво предлагате?

  Да седим заключени още 5 години ли?

 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Добре де , нали имунитета трае 3-4 месеца ( както и ваксината ) ...или всъщност не се знае колко трае ?Е, тогава за какво ми е този ''паспорт '' ????
  —цитат от коментар 7 на stenlyaka


  Не ти го дават, защото на теб ти трябва.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#17] от "realguru":

  Нали и ти беше антиваксър? Кво стана, приспособи се на квото ти е по-изгодно ли? Много бързо смени джинса!

  мурзилка
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Как се руши обществото и как всички страдат заради криво разбрани норми.

  1. Вирус има:
  - Ааа, ма то Спин, ма то Ебола, ма то Рак, ма то колко народ измира от тях, тоя вирус не е страшен.

  2. Вируса дойде, носете маски, спазвайте дистанция:
  - Ааа, не искаме, маските са за да мълчим.

  3. Заключваме, щото болниците се напълниха:
  - Ааа, не искаме щото правата ни нарушени, бла, бла.

  4. Айде идват ваксини:
  - Ааа, не искаме щото правата ни са нарушени, бла, бла.


  И така цивилизацията си отиде...

 21. 21 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  До коментар [#16] от "realguru":

  Да дадеш някакви солидни данни, че след ваксинация не можеш да се заразиш и да "ръсиш" вируса?

  Sic transit gloria mundi
 22. 22 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Знаят че са болни и па си ходят сред хората да ръсят зараза.
  —цитат от коментар 16 на realguru


  Това са глупости, дори не е смешно. Болните се лекуват, безсимптомните които визираш те просто не знаят, че има вирус в тялото им и дори изобщо не едоказано, че могат да заразят някого или поне не през цялото време.

  Това, което защитаваш ти е здравен фашизъм, който цели да държи населението под контрол, като постоянно го тества и карантинира и маркира като добитък.

  Неща които гледахме в диктатурата Китай и четем в депресиращи книги като 1984 и Прекрасният Нов свят. ...

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":Нали и ти беше антиваксър? Кво стана, приспособи се на квото ти е по-изгодно ли? Много бързо смени джинса!
  —цитат от коментар 19 на Маршалов


  Никога не съм бил анти-ваксър. Бъркаш ме с някой друг. Виж ми горния пост.

  Винаги съм подкрепял маските, мерките, ваксините и др. научно доказани методи. Справка по-горния ми пост.

  И справка вижте как Азия се изчистиха от вируса. А тука се затриваме.

 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#20] от "realguru":

  Да ве, началото на цивилизацията е времето на първата ваксина, нал тъй?Смешко..

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Антиваксърчетата какво предлагате? Да седим заключени още 5 години ли?
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Никой не е заключен в момента, плюс това пандемията вече отминава по естествен път.

  Всички около го преболедуваха.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#22] от "mars_man":

  Това което ти защитаваш се нарича анархия и води да упадък на цивилизацията.

  Но ще го разбереш сред време. Всъщност може и да не го разбереш. :)

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#21] от "Hristov":

  Дори не е нужно да се зарази човек за да е преносител. Може просто да пипне изцапана дръжка на врата, после да се ръкува с някой, а той да си изтрие окото с ръка щото му се е насълзило по някаква причина.
  До коментар [#23] от "realguru":

  Кво да ти гледам в горния пост, ти да не пишеш тук от днес?

  мурзилка
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Никой не е заключен в момента, плюс това пандемията вече отминава по естествен път.
  —цитат от коментар 25 на mars_man


  Не, не отминава по естествен път. Намалява леко заради това че населението се стресна и почна да спазва мерки. Отделно и мерките на правителството криво ляво сработиха.

  Швеция, която уж беше шампион по стаден имунитет в момента за втори път освен пролетта е в топ 10 по смъртност за последната седмица.

  Има едно 10% прекарали го в България.

 29. 29 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#23:"realguru"][/quote]

  Азия не е изчистила нищо. Те само отлагат неизбежното. . тепърва ще им гледаме сеира.

  Плюс това, ако исках да "живея' по азиатски, щях да отида там. Диктатури и гаврещи се със личните свободи в Азия колкото щеш..

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#6] от "mars_man":
  "Подобни "документи" са а абсурдни."

  Идеята да има подобни "документи" е абсурдна. Фактът, че тя са обсъжда, показва до какъв морален упадък е стигнал западният поликткоректен либерализъм. Под формата на "грижи и мерки за опазване здравето на хората4 се върви към тоталитаризъм по комунистически образец.

 31. 31 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако де абстрахираме от всички правни , морални и етични аспекти на въпроса остава само един- в България няма достатъчно ваксини , за да ваксинират дори желаещите, камо ли всички или поне 70 процента. С поръчаните количества и организацията на правителството, ваксинацията ще приключи след около 4-6 години.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":Да дадеш някакви солидни данни, че след ваксинация не можеш да се заразиш и да "ръсиш" вируса?
  —цитат от коментар 21 на Hristov


  Данни има достатъчно.

  Ваксината не е 100% ефективна, така че въпреки ваксината има шанс да се заразиш и да ръсиш вируси.

  Идеята е да се постигне както му викат стаден имунитет, но не чрез преболедуване, а чрез ваксиниране.

  Съответно вирусът пак ще има шанс да вирее, но щетите и мерките ще са локални и разпространението няма да е голямо.

 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#23] от "realguru":

  Ха-ха, Начи да не гледам кво си писал преди, щот днес си се събудил нов човек. Тия флуидно трансджендер номера не мож ми ги приложи.

  мурзилка
 34. 34 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Новите случаи в България са намалеели 10 ДЕСЕТ пъти!! Това не е "леко" намаляване...

  Това е СПАД, срив... Вируса изчезва... Естествен имунитет се развива, колко е траен е друга тема

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  [quote#23:"realguru"]
  —цитат от коментар 29 на mars_man
  Азия не е изчистила нищо. Те само отлагат неизбежното. . тепърва ще им гледаме сеира. Плюс това, ако исках да "живея' по азиатски, щях да отида там. Диктатури и гаврещи се със личните свободи в Азия колкото щеш.. [/quote]

  Що бе какво им е на Япония, Южна Корея, Тайван? Не съм чул да са диктатури.

  Какво е неизбежното? Да пуснат вируса да върлува ли?

  Споко, ще устискат още малко и ще си сложат ваксина и няма да минат през "неизбежното".

 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Предлагам да не препоръчваш лекарства, които не са минали нормалният процес на тестове и няма никакви данни за евентуални средносрочни и дългосрочни ефекти.Ако искаш да си в ролята на guinea pig, заповядай...

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Кумунягите в Китай имат подобни паспорти и тука започват да ни промиват мозаците с същото , крещящо нарушение на всички права и ценности.
  —цитат от коментар 5 на foxhd


  Нищо чудно , че се появиха хвалебствени статии в западни медии, публикувани и в Дневник, как комунистически Китай успешно се е справил с епидемията от ковид 19.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":Новите случаи в България са намалеели 10 ДЕСЕТ пъти!! Това не е "леко" намаляване... Това е СПАД, срив... Вируса изчезва... Естествен имунитет се развива, колко е траен е друга тема
  —цитат от коментар 34 на mars_man


  Това са пълни глупости. Намаляват заради статистиката - щото хората предпочитат да се лекуват дома, а не да ходят да си правят тестове.

  Важният показател е хоспитализираните и тези в интензивното. Те също намаляват. Но все още са достатъчно висок брой.

  И както казах намаляват заради това че хората се стреснаха и мерките криво ляво проработиха.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Нищо чудно , че се появиха хвалебствени статии в западни медии, публикувани и в Дневник, как комунистически Китай успешно се е справил с епидемията от ковид 19.
  —цитат от коментар 37 на tacheaux


  Китай не го коментирам. Ама я кажи за Япония, Южна Корея, Тайван - където не ползват китайските методи и се водят демокрации. Не съм чул някой да го тероризират там.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  След "маските са за да мълчите" закономерно следва "ограничават ви правата с паспорти за имунитет"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#32] от "realguru":

  Дай данни , че след ваксинация, не можеш да се заразиш и да разпространяваш вируса! Не ми усуквай каква била идеята.

  Sic transit gloria mundi
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важният показател е хоспитализираните и тези в интензивното. Те също намаляват. Но все още са достатъчно висок брой.
  —цитат от коментар 38 на realguru


  Пълни глупости, най важни са смъртните случаи, а те също намаляха 3 (ТРИ) пъти!!!

  Пандемията е история с България.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  За справка хотелите във Велинград за предстоящите новогодишни празници са предприели мерки да не допускат хора без тестове.

  Ако искаш да се настаниш - отрицателен ПСР тест или отрицателен антигенен. от последните 2-3 дни. Ако нямаш тест, чакаш на паркинга докато ти направят бърз антигенен и тогава те настаняват.

  Хората и без вас сами ще се организират да борят заразата. Лошото че вашия рев руши цивилизацията и спъва действията на обикновените хора, които искат да преборят това нещо и да се върнат към нормалния начин на живот.

 46. 46 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  До коментар [#45] от "realguru":

  Нерде тестове, нерде ваксинация..Абе ти наистина си едно много объркано човече..Ами ако съм ваксиниран и съм заразен с вируса и го разпространявам?Ам?! Кво правим тогава? Мога ли да се движа спокойно и да разпространявам вируса?

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Пълни глупости, най важни са смъртните случаи, а те също намаляха 3 (ТРИ) пъти!!!
  —цитат от коментар 44 на mars_man


  Спри с лъжите веднага!!!.

  Защо лъжеш не мога да разбера? След като това може да се провери с 2 клика.

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  https://bit.ly/3hmDRcw

  От 4600 са спаднали на 4200 седмично, при 2100 средно за предни години.

 48. 48 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако де абстрахираме от всички правни , морални и етични аспекти на въпроса остава само един- в България няма достатъчно ваксини
  —цитат от коментар 31 на djb95


  Ваксините не променят нищо. По горе писах. Ваксините не спират зазряването с вируса, евентуално биха спрели развиването на симптомите.

  Може да ръсите зарази дори и ваксиниран, просто няма да сте видимо болен.

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#46] от "Hristov":

  Ти изобщо имаш ли мисловен процес?

  Думичките вероятности, шанс - говорят ли ти нещо?

  Правиш ли разлика между това че в листовката пише че ваксината не ти дава гаранция за нищо, но има 95% ефективност за намаляване на шанса да си заразен.


 50. 50 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":

  Пълни глупости, има си статистика за смъртните случаи с корона вирус.

  Сега си на път и автомобилните катастрофи да ги причислиш към корона вируса.

  Разбираемо е затова ти плащат да сееш смут и паника в обществото.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Ваксините не променят нищо. По горе писах. Ваксините не спират зазряването с вируса, евентуално биха спрели развиването на симптомите.

  Може да ръсите зарази дори и ваксиниран, просто няма да сте видимо болен.
  —цитат от коментар 48 на mars_man


  Това не е верно. Това е лъжа, точно толкова колкото и смъртността че била намаляла 3 пъти. :)

 52. 52 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 876 Любопитно

  ... отрицателен ПСР тест или отрицателен антигенен...
  —цитат от коментар 45 на realguru


  Does not compute.

 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#48] от "mars_man":

  И не само.За herd immunity е нужно 70% да са ваксинирани, с действащ имунитет.И понеже никой не знае, колко време действа ваксината, никой не знае изобщо възможно ли е достигането на този процент, преди действието на ваксината да изчезне.Може да се окаже, че за 4 месеца, примерно, е нужно да се ваксинират огромна маса хора, което чисто логистично е невъзможно.Ама айде на гювеча, да си бием недоказани и непроверени продукти, за които липсва базова информация.

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "realguru":Нерде тестове, нерде ваксинация..Абе ти наистина си едно много объркано човече..Ами ако съм ваксиниран и съм заразен с вируса и го разпространявам?Ам?! Кво правим тогава? Мога ли да се движа спокойно и да разпространявам вируса?
  —цитат от коментар 46 на Hristov


  Ами то целта на тези е да си пробутат ваксините или по скоро да пробутат задължителен ваксинационен паспорт покрай ковид ваксината.

  Така се отваря кутията на пандора и се създава мулти милиарден бизнес модел за абонаментна ваксинация и тестване, нещо от сорта на годишен технически преглед или гражданска отговорност при автомобилите...

  Абсолютна гавра с обществото.

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Пълни глупости, има си статистика за смъртните случаи с корона вирус.
  —цитат от коментар 50 на mars_man


  Данните ги има, пуснах ги горе. Проверяват се с 2 клика.

  Ноември и декември до момента имаме смъртност от 12 хил повече спрямо същия период за миналата година.

  7 хил от тези 12 са с корона. Останалите 5 хил от какво са?

  Джокер:

  1. От корона, но не са тествани.
  2. От други болести, щото не могат да получат адекватно лечение заради задръстването на здравната система.

 56. 56 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Принципа на умните и красивите:

  Кажете някаква идея и ще ви размажем от критики! Те идеи нямат. Имат критики!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#49] от "realguru":

  Трудно ти е да осмисляш писан текст, но това не е новина.Пак се върни и чети, Пинокио..Къде пише, че като си ваксиниран , не можеш да се заразиш и да разпространяваш вируса, ве, дебил? Дай информация, че веднъж ваксиниран , не можеш да се заразиш и да разпространяваш вируса!

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#53] от "Hristov":

  Добре де, аз питах какво предлагате вие?

  Да седим заключени во веки ли?

  Като не знаеш колко време действа ваксината и колко време имаш антитела, знаеш ли колко време седят антителата след като го изкараш.

  Ама ако се получи така че да може да го боледуваш 2-3-5 път - какво правим?

  Ама от разбирачи, дето само са против и никога едно ЗА не казаха.

 59. 59 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#54] от "mars_man":

  Определено.В нормални условия, хапче за главоболие няма да одобрят за година, тук ваксина, с изцяло нов метод за доставяне сътворихя за 6 месеца.Безумия на килограм.

  Sic transit gloria mundi
 60. 60 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":

  Предлагам медицинските продукти да минат нормалният процес на тестване, преди да бъдат използвани върху хора..Освен ако не се връщаме към времената на Третият Райх, когато хората са били използвани като опитни субекти.

  Sic transit gloria mundi
 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":Предлагам медицинските продукти да минат нормалният процес на тестване, преди да бъдат използвани върху хора..Освен ако не се връщаме към времената на Третият Райх, когато хората са били използвани като опитни субекти.
  —цитат от коментар 60 на Hristov


  Т.е. да седим до тогава заключени?

  И лятото който има пари да ходи малко на морето за иху-аху, щото се видя че лятото вируса не вирее много.

 62. 62 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":

  Говори каквото искаш, но само идиот би се ваксинирал по 5 пъти годишно. И това ако приемем, че има доказателства за безопасността и ефективността на ваксината.

  Подобни доказателства липсват в момента. Ваксината нито е доказано ефективно нито безопасна. В най-добрият случай, в някакъв процент у хората ще намалеят симптомите.

  Ефективни ваксини срещу корона вирус никога не е имало.

 63. 63 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Не трябва ли да има щампа "Платена публикация"? Не за друго, ами обслужва предимно финансови, а не здравни интереси.

 64. 64 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 124 Неутрално

  След като ваксината не е задължителна, няма как неваксинираните да бъдат ограничавани.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Ефективни ваксини срещу корона вирус никога не е имало.
  —цитат от коментар 62 на mars_man


  Както и толкова смъртоносен корона вирус също не е имало последните 100 години. :)

  За Испанския грип науката не е много сигурна какъв е бил и как е изчезнал или мутирал.

 66. 66 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 517 Неутрално

  И справка вижте как Азия се изчистиха от вируса. А тука се затриваме.
  —цитат от коментар 23 на realguru


  И как по-точно се "изчистиха"? Китай например обяви отново извънредно положение във всички райони на столицата Пекин.

  http://rodenivbg.com
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Чакам протести на умните, които да горят ваксини. Както гориха маските.

 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#34] от "mars_man":

  Как са намалели новите случаи 10 пъти? Максимумът регистрирани случаи среднодневно е за 13-19.11 - 3387.
  За 21-27.12 - седмица с четири почивни дни - 932. Хайде и ние можем да смятаме!

 70. 70 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ти изобщо имаш ли мисловен процес?Думичките вероятности, шанс - говорят ли ти нещо?Правиш ли разлика между това че в листовката пише че ваксината не ти дава гаранция за нищо, но има 95% ефективност за намаляване на шанса да си заразен.
  —цитат от коментар 49 на realguru  Това е лъжа. В листовката за прилаганата в момента ваксина никъде не пише, че "има 95% ефективност за намаляване на шанса да си заразен". Как изобщо ви идва на им да пишете подобни глупости? Ваксината на Pfizer/Biontech не ти гарантира, че не разпространяваш вируса. По тази причина дори и ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките с носене на маски, дистанции и т.н.

  Ето линк към листовката на бългатски език: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

  http://rodenivbg.com
 71. 71 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Чакам протести на умните, които да горят ваксини. Както гориха маските.
  —цитат от коментар 68 на stedim


  Бе те умните ще горят ваксини и ще протестират срещу тах ама след като се ваксинират. Сега търсят връзки да ги таксуват като "от първа линия".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 72. 72 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "qry39648641":

  "Най-вероятно" не значи нищо. Би ли се качил в самолет, който "най-вероятно" няма да избухне или да се разпадне на във въздуха?

  Не случайно се правят хиляди тестове при проектирането и постоянни диагностики за да е сигурно!

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#44] от "mars_man":

  Е как са намалели смъртнвите случаи три пъти?
  максималната среднодневна бройка е през седмицата 30.11-6.12 - 140 дневно.
  За последната седмица с четири почивни дни средната бройка е 79 дневно.
  140 три пъти повече от 79 ли е? Двойка по математика за втори клас!

 74. 74 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Patsis":

  Миналата седмица случаите бяха по 50 на ден преди две-три седмици бяха по 150 на ден.

  Дори и твоите сметки да бяха верни пак са паднали поне ДВОЙНО! .. не с някакъв мижав процент.

  Пандемията отшумява.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "Пандемията вече засяга по-силно групи в неравностойно положение като жени, цветнокожи и бедни."
  *
  Що за идиотизъм е горното твърдение? Доколкото ми е известно, вирусът не подбира и не му пука дали някой е в равностойно или неравностойно положение в обществото.
  Даже и пандемията се политизира и последствията от нея се тълкуват по политически правилен начин.

 76. 76 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Гневно

  Паспорт за имунитет ?!? Тук следва да се замислим , предложителите не са ли за освидетелстване , като опасност за обществото......Тук явно са много калинките.....Мирише на някакъв отчет , някъде.....

 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#6] от "mars_man":"Подобни "документи" са а абсурдни."Идеята да има подобни "документи" е абсурдна. Фактът, че тя са обсъжда, показва до какъв морален упадък е стигнал западният поликткоректен либерализъм. Под формата на "грижи и мерки за опазване здравето на хората4 се върви към тоталитаризъм по комунистически образец.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux


  Добро Утро!

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#74] от "mars_man":

  Сметките не са мои, а на уърлдометърс:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#75] от "pamela":

  Ако живеете пет-шест души в една две стаи каква е вероятността да се заразите и каква е тя ако имате спалня за всеки член от семейството /особено с отделна баня и тоалетна/?
  Каква е вероятността да се заразите ако всеки ден трябва да пътувате с градски и междуградски транспорт до работата си и каква е вероятността ако всеки член на семейството пътува в отделна кола?
  Каква е вероятността да се заразите, ако работите в заводски цех, който няма как да прекъсне работа и каква е вероятността да се заразите ако фирмата допуска да си работите дистанционно?
  Чумата също не е подбирала - но смъртността сред аристокрацията в чумни години се е увеличавала 1,5-2 пъти, а сред простолюдието - до 30 пъти.

 80. 80 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#64] от "Dimitar Mogilarov":

  +
  Плюс това не е общодостъпна и те е ясно кога ще бъде.
  Хората, които са движеща сила на обществото, са в последната група за ваксиниране - точно тях ли да дискриминираме?

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#79] от "Patsis":

  А за жените и цветнокожите как важи това, че са изложени на по-голям риск?

 82. 82 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Весело

  Само чакат някой да им подаде тон и изпълзяват *мангърчетата*!
  Било *фашизъм*?!?
  А при *кАмунизъмът* как беше?

 83. 83 Профил на mars_man
  mars_man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само чакат някой да им подаде тон и изпълзяват *мангърчетата*!Било *фашизъм*?!?А при *кАмунизъмът* как беше?
  —цитат от коментар 82 на tedif


  Същото като днес.

  Всички маршируваха под радиоактивният дъжд от Чернобил, партията беше преценила, че няма опасност и трябва да се вярва в "науката" също "фалшивите новини" трябва да бъдат забранени....

 84. 84 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Весело

  О,сега нямаме кАмунизъм,имаме *прутестърска димокрация* - павета,бесилки,ковчези,боклуци!
  Е,нагледахме се,наслушахме се,даже и отчетахме като мИроприятие вашата дейност,само дето още не сте разбрали - това не ви е метежа,това е ваксинация!
  Ако искате!
  Доброволна е!И безплатна!
  Впрочем,утре като се наредите на опашката *да имигрирате за десет дни * на Бялото море и комшиите ви поискат китап,че сте ваксинирани,да няма пак прутести?
  Само да ви предупредим - на тях не им минават вашите тарикатлъци и дълбокомислени разсъждения!

 85. 85 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Разделяйте хората по каквито и да е признаци, следвайте древното римско правило "Разделяй и владей".Това го правите от началото на т.нар."пандемия".

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Нали за всички щеше да има ваксина, какви са сега тези приказки за неравенство и антагонизъм.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Левски го е казал -"Свобода или смърт ". Медицинските нацисти трябва да бъдат спрени по всички възможни начини.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#81] от "pamela":
  Хайде да не си припомняме, че втората вълна на коронаинфекцията у нас започна през юни с епидемични взривове в шивашки цехове? В тях работещите шивачки от какъв пол са?
  Медицинските сестри и санитарките от какъв пол са?
  Продавачките в магазините също преобладават.
  А що се касае за цветнокожите - всяка статистика показва по-ниския им жизнен стандарт там където ги има в страни с европейска цивилизация /с изключение на източноазиатците, които средно са по-добре от европоидите/.
  Но сте права, че разликите не са заради сексизъм или расизъм на вируса, а са социални.

 90. 90 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#22] от "mars_man":Това което ти защитаваш се нарича анархия и води да упадък на цивилизацията.Но ще го разбереш сред време. Всъщност може и да не го разбереш. :)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  И сто ваксини да ти бием от страха не можем да те отървем. На всеки 4-5 месеца ще те стряскаме с нов щам.
  Лошото е, че сте още много такива вцепенените мозъци. Най-смешното, което прочетох в Дневник от накой като теб, е че всъщност не вие, а антиваксърите ги било страх!
  Не дай боже да надделее страха, тогава за диктатурата ще е лесно. Всички със звезда на дрехата. Само че сега е обратно – в „медицинската“, фарма мафия участват доста еврейски фамилии.

 91. 91 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Като започнат да ви предлагат ваксини в даркнет за три бона, пак скачайте от радост,че били безплатни..безплатни, ама НЯМА !

 92. 92 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Аре тоя андрю да си стои в кенъдъ и да не се появява тука, че ако го видя на улицата хубаво ще го наваксинирам, интелектуалската.

  Фашизоиден капут скъсан.

 93. 93 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#55:"realguru"][/quote]

  В момента Швеция е с два пъти по-ниска дневна смъртност от Дания, за България да не говорим.
  Но там такива. като теб са малко.

 94. 94 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Разстроено

  Лицемерието вече става нетърпимо в съвременните общества. Доброволно ваксиниране, но не можеш да започнеш работа или да пътуваш ако не си ваксиниран, нищо че си плащаш данъците. Свобода на словото, но ако изразеното мнение е различно от установеното ти отнемат и нобеловата награда. Ако новините, които споделяш са неприемливи за системата те са фейк. Борим се за спасяване на планетата като гасим лампите за час на година, но се стимулира свръх производство и свръх консумация на абсолютно ненужни боклуци. Ако си против 5Гси против прогреса, но ако си за въвеждане на крипто валутите подпомагаш престъпността. Гади ми се вече.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 95. 95 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#65:"realguru"][/quote]
  За Испанския грип науката не е много сигурна какъв е бил и как е изчезнал или мутирал.
  След като признаваш, че „науката“ тогава ни е изработила, сега защо им вярваш?

 96. 96 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":Да дадеш някакви солидни данни, че след ваксинация не можеш да се заразиш и да "ръсиш" вируса?
  —цитат от коментар 21 на Hristov


  По-скоро ти трябва да дадеш доказателства, че ако си изкарал Корона би могъл ръсиш вируси.
  При равенството с такива като теб, много хора страдат повече, отколкото при неравенство.

 97. 97 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Пандемията вече засяга по-силно групи в неравностойно положение като жени, цветнокожи и бедни."*Що за идиотизъм е горното твърдение? Доколкото ми е известно, вирусът не подбира и не му пука дали някой е в равностойно или неравностойно положение в обществото. Даже и пандемията се политизира и последствията от нея се тълкуват по политически правилен начин.
  —цитат от коментар 75 на pamela

  Без да те обиждам, но това е статистиката. Бих ти помогнал, тези групи хора са по-склонни да увреждат имунната си система с начина си на живот.

 98. 98 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Айде почнахме държава Х да иска здравна виза за ебола, държава У за covid, държава Z за туберколоза пък ако хванем HIV позитивен турист ще трябва да доказва, че не е знаел, че е бил болен към момента на качването на самолета иначе затвор като терорист взривил някое кафене.

 99. 99 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#94] от "biss Mark":

  Е затва на другите избори тр да се гласува за или против ковид меркаджии, ваксинатори и подобни.
  решава се на избори, и тия фашистчета като тоя андрю им се спират всякакви права докато не пукясат от глад.

 100. 100 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#96] от "avi29581655":

  Чукча писател.Говорим за ваксината, не дали ако си изкарал вируса можеш да ръсиш зараза.Виж , нелепици можеш и в двата случая.

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK