Има вече измами с ваксини и тестове

Има вече измами с ваксини и тестове


Криминални престъпници предлагат ваксини "ментета", а антиваксъри пращат фалшиви съобщения за ваксиниране. От Европол предупреждават, че има вече различни форми, на измами и апелират за бдителност, разказва "Дойче веле".


"Изпратили сме предупреждение до държавите - членки на ЕС, и призив да бъдат много бдителни", обяви директорката на Европейската полицейска служба Катрин де Бол пред изданията на медийната група "Функе". По нейните думи съществува реална опасност престъпни групи да опитат да се възползват от голямото търсене на ваксини.


Вече е имало случаи на предложени ваксини, които след заплащането изобщо не са били доставени. Както и случаи на фалшифицирани препарати. Де Бол каза и това, че вече са засечени обяви за ваксини в социалните мрежи.
Същевременно директорката на Европол предупреди, че са възможни и опити за кражби на ваксините при тяхното транспортиране, но подчерта, че в рамките на ЕС е организирано специално сътрудничество за защитата на превозите.


Измами по изпитаната схема


Телефонните измамници вече са идентифицирали "потенциала" на ваксините и например в Бон са предложили на 64-годишна жена "Имунизационен пакет срещу коронавирус" срещу 6000 евро. Жената обаче заподозряла клопката, привидно се съгласила на сделката и се обадила на полицията. Малко по-късно 51-годишен мъж позвънил на вратата ѝ, за да вземе парите. Жената го поканила да влезе и така полицията могла да го залови.


Само в Бон известните случаи на такива измами до момента са осем, а по данни на полицията подобни опити за измами вече са факт в цяла Германия - в повечето случаи обажданията са били от чуждестранни кол-центрове. Измамниците се представяли за служители на здравни каси, лекарски кабинети или фармацевтични фирми и предлагали ваксина срещу заплащане.


В град Емден, провинция Долна Саксония, измамници се опитали да продадат по телефона десет дози ваксина на една 93-годишна жена. Във Фридберг, Бавария, обаждане получил 88-годишен мъж, на когото било казано, че е избран да бъде ваксиниран, но трябва да внесе предварително 499 евро.


По този повод председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш изтъкна, че ваксинациите принципно са безплатни. "Пазете се от измамници, които звънят на вратите ви и се представят за мобилен имунизационен екип. Без уговорен час за ваксинация в дома ви няма да дойде никой", подчерта той. Същевременно от полицията в Бон предупреждават, че ако някой предлага ваксина по телефона, трябва незабавно да се уведоми полицията.


"Само спящите овце се оставят да бъдат ваксинирани"


Престъпниците се опитват да се възползват не само от ваксините, но и от бързите тестове за коронавирус: в цяла Германия в търговската мрежа нелегално са попаднали тестове, които сега се продават, включително в супермаркети и в бензиностанции. Тестовете принципно са сигурни, но ако тестването бъде извършено от непрофесионалист, съществува опасността резултатът да се окаже негативен, без той да е такъв.


Наред с другото полицията е установила, че се разпращат и фалшифицирани писма - например с определен час за имунизация. Писмата не само били точно адресирани, но и като подател била вписана здравната служба. Тези писма съдържали QR код, като след сканирането му със смартфона се появявал следният надпис, очевидно дело на антиваксъри: "Само спящите овце се оставят да бъдат ваксинирани и влизат в ролята на опитни зайчета за фармацевтичните фирми."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK