Как коронавирусът разболя световната икономика (и как тя ще оздравее)

Как коронавирусът разболя световната икономика (и как тя ще оздравее)

© Associated PressКогато настъпи 2020-а, световната икономика току-що бе постигнала десетата си поредна година на непрекъснат растеж - поредица, която повечето икономисти и държавни финансови служители очакваха да продължи години напред, пише "Ройтерс" в обзор.


В продължение на два месеца обаче новият коронавирус се разпространяваше бързо по целия свят, разбивайки тези очаквания и предизвиквайки най-рязката глобална рецесия от поколения. По оценки на Международния валутен фонд световната икономика е намаляла с 4.4 процента тази година в сравнение със свиването от едва 0.1 на сто през 2009 година, когато светът за последно бе изправен пред финансова криза.


Блокирането на бизнеса и всякакви несъществени дейности в голяма част от света в усилията на правителствата да овладеят вируса отприщи вълна от безработица, невиждана след Голямата депресия в САЩ. И все пак нивата на безработица варираха драстично по света.
В някои страни като Китай нивата на заразата с COVID-19 бяха ефективно потиснати чрез строги, но относително кратки блокировки, което позволи на безработицата да остане ниска. Други като Германия приложиха подкрепяни от правителството схеми, за да запазят служителите на фирмите, дори когато работата секна.


На други места, включително в Бразилия и САЩ, неконтролируемото разпространение на вируса и правителствените отговорите "на парче" в областта на здравеопазването и икономиката подхраниха невероятни загуби на работни места. Само през март и април около 22 милиона души в СAЩ бяха "изхвърлени" от трудовия пазар, а безработицата скочи до близо 15 процента.


Повечето икономисти очакват, че ще минат една или повече години преди пазарите на труда да се върнат към нещо, наподобяващо предпандемичната ера.


Пандемията нанесе тежък удар на световната търговия. Oбемът на износа рязко спадна до най-нискoто си равнище от близо десетилетие през март и април.


Оттогава начело на възстановяването е преди всичко Китай, който е ненадминат сред големите икономики и отчита растеж на износа на годишна основа.


Безпрецедентните нива на държавните стимули предотвратиха още по-големи щети за много икономики, но и увеличиха глобалната планина от държавен дълг, натрупан от правителствата, повдигайки въпроси дали финансовият крах е следващата криза, с която светът ще трябва да се справи.


И все пак исторически ниските лихвени проценти около, а понякога и под нулата означават, че разходите за обслужване на дълга за икономиките от Г-7 са най-ниските от 70-те години на миналия век, когато дълговото бреме е било само частица от сегашното.


"Днес дългът е устойчив и ще остане такъв няколко години, тъй като икономическата активност и заетостта не си възвръщат инерцията, а централните банки едва ли ще направят нещо с лихвените си проценти. Това позволява на правителствата да поддържат фискалната подкрепа под формата на схеми за задържане (на персонал - бел. ред.) и подпомагане на фирмите", коментира г-жа Лорънс Бун, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Резултат от тази щедрост е, че потребителските разходи се движат по-добре, отколкото мнозина очакваха. И докато разходите за услуги се сринаха и остават под натиск, най-вече в ресторантите, за пътувания и развлечения, потребителите наблегнаха на стоките, особено такива с дълготрайна употреба като автомобили и подобрения в дома, възползвайки се от минималните лихвени проценти.


Благодарение на това продажбите на дребно в много икономики нарастват на годишна основа, в някои случаи повече, отколкото в края на 2019 година.


Друг пряк ефект от всичките тези държавни разходи е увеличаването на спестяванията сред потребителите в много части на света. Изплащанията на държавната подкрепа в развитите икономики подплатиха банковите сметки на домакинствата и предвид слабото потребление в началото на пандемията темповете на пестене скочиха.


Те започнаха да спадат през втората половина на 2020 година, но остават доста над нивата, наблюдавани преди пандемията.


Според някои икономисти това е катализаторът, който ще подпомогне икономическия възход през 2021 година и след това. Ваксините срещу COVID-19 ще позволяват по-широко възстановяване, раздвижване на потребителите и съответно по-свободно харчене, заключава "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 661 Неутрално
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1703 Весело

  "........Ваксините срещу COVID-19 ще позволяват по-широко възстановяване, раздвижване на потребителите и съответно по-свободно харчене, заключава "Ройтерс"."
  ,..................
  Това не е вЕрно! Ваксинират ни, за да можем да да сигнем до края на плоската земя и сами да скочим от нея, за да могат Бил Гейтс и Сорос да натрупат още по-големи богатства и да станат безсмърти.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 363 Весело

  Е чакайте де, след това идва и затварянето заради английския вариант на корона вируса :)))

  Да живее Китай, мечо пух и глобалното възраждане на комунизма ! :)))

  Блейте там, радвайте се на празника и знайте, че днес ще ядете както никога повече в следващите няколко години и тук гледам оптимистично :))) Мил спомен ще бъде какво сте яли днес, затова яжте щедро :)))

 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Световната икономика е болна от много по-страшни заболявания от ковид, при това в терминален стадий. Като пушилката с текущата епидемия поотмине, ще се оголят доста страшни диспропорции, чието изравняване обещава да е доста зрелищно.
  Най-доброто предстои, както се казва в такива случаи.

 5. 5 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Другарите затоплисти още не са решили да охлабят смъртната хватка. Докато не ви наблъскат днк-та от нам си кво и докато не мутирате както са планирали така ще е

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Ставащото има няколко обяснения. И те се наричат - Давос, нов ред, Сорос, антитТръмп, кухи акции, печатане на пари.
  Има още имена които ние не знаем. Но ще ги разберем след време.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  Е чакайте де, след това идва и затварянето заради английския вариант на корона вируса :))) Да живее Китай, мечо пух и глобалното възраждане на комунизма ! :)))Блейте там, радвайте се на празника и знайте, че днес ще ядете както никога повече в следващите няколко години и тук гледам оптимистично :))) Мил спомен ще бъде какво сте яли днес, затова яжте щедро :)))
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Тук не си прав. Онзи ден Китай заяви, че появата на нов щам на коронавируса в Англия, е нарушаване на авторските права!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  " "Днес дългът е устойчив и ще остане такъв няколко години, тъй като икономическата активност и заетостта не си възвръщат инерцията, а централните банки едва ли ще направят нещо с лихвените си проценти. Това позволява на правителствата да поддържат фискалната подкрепа под формата на схеми за задържане (на персонал - бел. ред.) и подпомагане на фирмите", коментира г-жа Лорънс Бун, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

  Малката подробност е, че лихвите все пак ще поемат и нагоре, а тогава много домакинства просто ще са на ръба с погасяване на кредитните си задължения към банките......

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/velikobritaniya-smenya-taktikata-shte-dava-po-edna-doza-vaksina

  Британците му намериха цаката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Много удобно извинение, за задаващата се икономическа криза, е този вирус.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 11. 11 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 282 Весело

  " "Днес дългът е устойчив и ще остане такъв няколко години, тъй като икономическата активност и заетостта не си възвръщат инерцията, а централните банки едва ли ще направят нещо с лихвените си проценти. Това позволява на правителствата да поддържат фискалната подкрепа под формата на схеми за задържане (на персонал - бел. ред.) и подпомагане на фирмите", коментира г-жа Лорънс Бун, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие." Малката подробност е, че лихвите все пак ще поемат и нагоре, а тогава много домакинства просто ще са на ръба с погасяване на кредитните си задължения към банките......
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Лихвите ако го видиш "нагоре" преди 2025-та ела ми се обади

 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 360 Весело

  Как ще оздравее? Няколко трилиона нов дълг, наливане на пари в бездънната зелена каца и още няколко локдауна.

 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  Едва ли лихвите ще поемат нагоре преди да има хиперинфлация. Правителствата са до уши в дълг и няма как да го платят, особено ако лихвите тръгнат нагоре. Не могат да го изчистят без хиперинфлация. Всъщност, има хиперинфлация, ама не е от полза на правителствата. Хиперинфлацията засяга само активите, от които държавата не може да събере данъци - недвижими имоти, акции и т. н. Затова и ножицата между бедни и богати е зейнала така, а средната класа се топи. Ниските лихви създават дълг и домакинствата също са до уши в дълг за да си купят дом, например. Много дисбаланси има в световната икономика и много ще има да страдаме... Дано се размине без кръв, ама не съм оптимист

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Тук се говори против негово величество Доналд Тръмп. Аз излазям.

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Днес фърлих едно оче на БНБ-то.
  Доларът паднал с 16 стотинки за година спрямо лева, съответно левът ударил далора с 16 стотинки за 2020.
  Долар/лев - 31.12.2019 е 1.75, днес е 1.59.

  ББ тръшна в земята Тръмп!
  Оле!

  -----
  Еврото си е заковано! :)

 16. 16 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Преди половин година и повече, когато се развихриха американските предизборни страсти, направих една СМЕЛА прогноза...

  Тогава предрекох, че ако Байдън спечели най-вероятно (най-вероятно!!!) короната за започне да отшумява и ще се сведе в класификациите към грипен щам, защото короната вирее само при Чудовища (Тръмп), но не и при демократчни управници (Байдън)...

  Макар, да ви кажа, при толкова хвърлени усилия, едва ли Проектът Корона може да се ограничи единствено за титлата президент на САЩ, т.к. залозите са изключително високи.

  Следим с интерес как ще се развие Проектът Корона...
  --------
  заб. отшумяването може да стане бързо и безболезнено - просто се пипа леко методиката за отчитане и за починали от корона да се броят само онези, при които това е било в ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА от короната.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 705 Неутрално

  имало много дълг - то пък Бг като няма дълг да сме цъфнали и вързали с наще си крадци по върховете на държавата

  всъщност България е една средно богата държава, но се краде ЗАШЕМЕТЯВАЩО - от всичко!

  оня ден тиквата се хвали, че укрепили 100 метра падащи камъни по пътя за рилския манастир .....срещу 6.5 милиона лева, повтарям, за 100 МЕТРА

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#13] от "puknatastotinka":

  https://finance.yahoo.com/news/dollar-sucked-downward-spiral-u-010149151.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Абе защо публикувате мнението на зловредни луди?

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3537 Весело

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":

  " Лихвите ако го видиш "нагоре" преди 2025-та ела ми се обади"

  И като ти се обадя, ще поемат надолу ли ?

 21. 21 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Не всички пострадаха от пандемията. Има и доста печеливши. А и много от развлекателната индустрия набързо ще се възстанови. Но политиците ще използват положението да вдигнат данъците под съответния претекст .

 22. 22 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Как коронавирусът разболя световната икономика (и как тя ще оздравее)"
  И преди Коронакризата икономиката имаше много съпътстващи заболявание.Тепърва малкото грипче ще провокира икономически инфаркти и икономически пневмонии, икономичерски загуби на вкус и обоняние, икономически съсиреци на кръвта... А финансовите инжекции за предпазване от новите щампове не гарантират предпазване от заболяването или икономически дългосрочни вторични ефекти. Така че икономиката вероятно ще угасне от/с Ковид-1984.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Светът е преживял толкова кризи, ще преживеем и тази.

 24. 24 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Светът е преживял толкова кризи, ще преживеем и тази.


  До коментар [#23] от "Роси":

  Не бъдете сигурна в това, защото още нищо не се знае. Бъдете реалистка!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 25. 25 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 231 Любопитно

  Много удобно извинение, за задаващата се икономическа криза, е този вирус.
  —цитат от коментар 10 на Bullet


  Да, доста удобно. Вече няколко пъти поствах, че икономическата криза(рецесията) удари ПРЕДИ Ковида. Месец, преди това! И това твърдение, по- долу, просто не е вярно:

  "Когато настъпи 2020-а, световната икономика току-що бе постигнала десетата си поредна година на непрекъснат растеж - поредица, която повечето икономисти и държавни финансови служители очакваха да продължи години напред, пише "Ройтерс" в обзор.

  В продължение на два месеца обаче новият коронавирус се разпространяваше бързо по целия свят, разбивайки тези очаквания и предизвиквайки най-рязката глобална рецесия от поколения."

  Поне що се отнася до САЩ, икономическата катастрофа беше обявена още през Февруари, а Ковида- Март: https://youtu.be/FwO2qx1z1UU?t=89

  "Първият основен признак на рецесията бе колапсът на пазарите по време на срива на фондовите пазари през 2020 г., който започна в края на февруари и продължи през март."

  "Сривът на фондовия пазар през 2020 г., наричан още срив на коронавируса, беше голям и внезапен срив на световния фондов пазар, който започна на 20 февруари 2020 г. и завърши на 7 април." https://bit.ly/3n4RIFu

 26. 26 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 231 Любопитно

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":

  "Лихвите ако го видиш "нагоре" преди 2025-та ела ми се обади"

  Точно. А може би ще отнеме даже и десетилетие.

  Някои дават за пример "загубените десетилетия"(1991- 2020) в Япония, ма там е друга цивилизация...

  Интересно предаване, по темата: https://youtu.be/-1KcLl4mi4U

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Каквото и да си говорим тази икономическа криза е много по-тежка от предната 2008-2009 година и възстановяването ще е по-бавно!

 28. 28 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Тя световната икономика си беше болна и преди този вирус. Нищо не може да й помогне да оздравее.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK