Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

© ReutersПандемията от COVID-19 показа по-ясно от всякога, че има риск да загубим контрол над икономиките си.


Институциите имаха нарастващи проблеми да посрещнат предизвикателствата на икономическото развитие още преди кризата, но въпреки това през цялата пандемия наблюдаваме как се покачват цените на акциите на технологични гиганти - както и заплатите на техните изпълнителни директори - на фона на неспособността на антитръстовите агенции, особено в САЩ, ефективно да регулират пазарите и възхода на китайските технологични компании.


Технологичните гиганти не само оцеляват през пандемията - те процъфтяват.
Съществува понятие като "икономика на суперзвездите" - икономика с няколко хиперпродуктивни, гигантски и високо печеливши компании, обяснява Феликс Арндт, преподавател по предприемачество в Университета в Гуелф, в The Conversation.


"Суперзвездни" фирми като "Уолмарт", "Амазон" или "Фейсбук" използват нови технологии, за да променят пазарите, и се възползват от това, което е известно като "мрежови ефекти" - просто казано, стойността на продукта се увеличава, колкото повече хора го използват. "Фейсбук" е добър пример - хората са по-склонни да се присъединят към "Фейсбук", ако техните приятели и близки са в него.


Първоначално суперзвездните компании предлагат нови начини за предоставяне на стойност на клиентите, но с нарастването си те се превръщат в мощни монополи. Институциите имат проблем как да се справят с тези сравнително нови фирми и например са допускали много сливания и придобивания, които подкопават конкуренцията на съответните им пазари. Видни примери включват придобиването на "Инстаграм" и "Уотсап" от "Фейсбук".


Суперзвездните фирми също са допринесли за преминаването в разпределението на богатството от труда към капитала. Някога богатството обикновено се изграждаше чрез труд, а не чрез капитал, който често се наследява или е привилегирован по друг начин.


Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

© Reuters


Много суперзвездни фирми също така имат бюджета на средно големи държави и разполагат с повече информация за нас от която и да е държава. Вземете "Фейсбук". Марк Зукърбърг вероятно знае повече за вас от вашето правителство. Нямате начин обаче да разберете, защото притежанието на данни е в най-добрият случай сложен проблем и опазването на данните ви ще изисква да нямате почти никакъв онлайн отпечатък.


Това, че гражданите нямат достъп до данните за себе си, е проблематично. Ясно е, че единственият човек, който трябва да притежава вашите данни, сте вие. Европейските закони за поверителност на данните са на път да станат още по-строги, но в Северна Америка ерозията на законите започна след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., които доведоха до закони, които драстично нарушиха неприкосновеността на личния ни живот. Тези закони предоставят на фирмите правото да използват обилните данни, които събират.


"Гугъл" е друг пример. Една от причините "Гугъл" да е златният стандарт на интернет търсачките е, че използва усъвършенствани алгоритми за машинно обучение. Тези алгоритми използват нашите данни, за да научат какво искаме да видим, когато сме онлайн.


Всеки успешен конкурент на "Гугъл" ще трябва да превъзмогне предимството от години на обучение, което компанията вече има. Това прави конкуренцията в най-добрият случай много предизвикателна.


Какво се прави до момента


До момента сме били свидетели на два начина за справяне с огромната мощ на технологичните гиганти и липсата им на конкуренти.


В Китай суперзвездните фирми са до голяма степен национализирани. Държавата все повече се включва в най-мощните компании в страната. Китайските регулатори наскоро отмениха първоначалното публично предлагане на финансова компания Ant Group в грандиозен пример за намесата на правителството.


Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

© Reuters


При такъв режим държавата е създадена да има неограничен достъп до вашите данни, така че принципите, върху които са изградени западните демокрации, не се прилагат.


Второ, в западния свят традиционно решаваме проблемите с господството на пазара с антитръстови разпоредби. Антитръстовите закони започнаха да удрят силно технологичните гиганти в Европа. Само "Гугъл" трябваше да плати глоби в размер на 9.3 млрд. щатски долара през последните три години.


Въпреки това антитръстовите мерки досега не са били много ефективни, тъй като има малко място за действие - или не се предприема нищо, или компаниите принудително се разделят на две, което властите не обичат да правят.


Примери за такъв ограничен успех от миналото са Standard Oil и по-късно AT&T. Standard Oil обслужваше Америка като монопол, преди да бъде разделена на 34 по-малки компании през 1911 г. Много от тези компании са известни и до днес - Chevron, ExxonMobil, BP и Marathon. Десетилетия по-късно AT&T също беше разделена на седем по-малки регионални компании.


Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

© Reuters


Западът също изглежда недостатъчно оборудван за регулиране на новите пазари, които са се появили извън традиционните граници на индустрията, включително силно дигитализираните сектори, подхранвани от растежа на интернет през последните няколко десетилетия.


В търсене на нови идеи


Антитръстовите разпоредби за технологичните компании в ерата след пандемията трябва да се променят. Ограничаването на свързани компании да се разширяват отвъд основната им дейност и предотвратяването на сливания и поглъщания, които възпрепятстват саморегулиращия се характер на пазарите, може да увеличи конкурентните сили на пазара.


"Амазон" като платформа за свързване на купувачи и продавачи промени начина, по който купуваме нещата. Съществува обаче очевиден конфликт на интереси и заплаха за конкуренцията, когато "Амазон" предлага собствените си продукти на собствената си платформа. "Майкрософт" като доставчик на най-популярната операционна система за компютри в света е заплаха за конкурентите, като предлага собствен браузър.


Трябва да дефинираме по-добре ролята на големите компании в нашите икономики и да решим дали е разумно да пренастроим нашите пазарни принципи, за да е удобно на технологичните гиганти, или трябва да ограничим технологичните гиганти, за да се придържат към нашите пазарни принципи.


Феликс Арндт,

преподавател по предприемачество в Университета в Гуелф


Няма да има голяма вреда в ограничаването на монополите до основния им бизнес, но ще има много лоши последици, ако не го направим.


Регулаторите трябва да разберат по-добре иновативните сили в индустриите и пазарите, за да предотвратят антиконкурентно поведение, вместо да използват традиционните мерки като ограничаване на пазарен дял. По-конкурентните пазари биха предложили по-добри резултати за потребителите.


Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г.

© Reuters


По-добрите антитръстови мерки също изискват прилагане на националните закони за сигурност на данните. На практика това би означавало, че всички онлайн платформи трябва да изпълняват националните разпоредби на пазарите, на които извършват бизнес, за разлика от само тези в родните си страни. В момента тези идеи се развиват в Европа и вероятно ще променят начина на действие на технологичните гиганти.


Локализираният пазарен подход също може да намали ефекта от кражбите на данни. Пазарът би станал "по-здравословен", тъй като гигантските фирми вече няма да могат да налагат правилата на играта по същия начин.


Инвеститорите, богати на капитал, със сигурност ще приветстват и ще направят много пари от идването на фирми като "Гугъл" и "Амазон", но това няма да е така за средностатистическия клиент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 619 Весело

  Дойдохте на тръмповия?... Акъл, имам предвид...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Прогресът не може да бъде озаптян.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Кажете защо Брюксел не наложи страшни глоби на петролните компании,както се заканваше?

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":


  Прогресът не може да бъде озаптян.
  —цитат от коментар 2 на 442


  +++

  Прогресът не ТРЯБВА да бъде озаптян.

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Да живее социализмът! Не сме мръднали!

 6. 6 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Весело

  "Трябва да има някакъв изход оттук
  - каза шегаджията на крадеца
  Има твърде много объркване
  Не мога да се успокоя..."

  https://youtu.be/TLV4_xaYynY

 7. 7 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Въпроса не е в прогреса а в контрола на парите и на хората ....

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Още една причина е цензурата.

  Цензурата на технологичните гиганти: колко параноидни трябва да бъдем?
  https://unherd.com/thepost/tech-censorship-how-paranoid-should-we-be/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Любопитно

  "Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г."

  Защото не са европейски...???

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":Въпроса не е в прогреса а в контрола на парите и на хората ....
  —цитат от коментар 7 на N I K E


  Всичко в края на краищата се върти около парите, винаги е било, винаги ще бъде.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Весело

  Кажете защо Брюксел не наложи страшни глоби на петролните компании,както се заканваше?
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Защото: "Политиката е концентриран израз на икономиката" Владимир Илич Ленин

  Демек, ако посегнеш на някой у канчето, можеш да очакваш СЪЩОТО от "партньорите" ти... 😉

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2356 Весело

  Да живее социализмът! Не сме мръднали!
  —цитат от коментар 5 на lordcris

  Не обобщавай.Има много които доста са"мръднали"

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Весело

  Само данъците на гражданите пари могат да бъдат управлявани от някого. Технологичните гиганти печелят парите си сами и следователна нямат право да ги управляват.
  Технологичните гиганти дават лош пример като осъществяват проекти, например в космоса, по-ефективно от политиците/държавата. Ако продължим по този път ще започнем да държим сметка на политиците за неправилно похарчени пари.....

  подпис
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  ............ Ако продължим по този път ще започнем да държим сметка на политиците за неправилно похарчени пари.....
  —цитат от коментар 13 на Иван K


  Ти май се размечта много за Новата Година 😂.

  Това което ние можем да направим е да изберем ПРАВИЛНИТЕ политици. Те (политиците) ни говорят за монопол, но някой от тях са "работили" тяхната "работа" с десетилетия. Е това ако не е монопол незнам какво да го наречеш. 😂😂
  Как в 21 век може да има професия "Политик"???? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Любопитно

  До коментар [#10] от "padrino":

  "Всичко в края на краищата се върти около парите, винаги е било, винаги ще бъде."

  Не точно парите, но икономиката. Не случайно думата "Οἰκονομικός" означава управление на домакинството. Държавата също се управлява, като (голямо) домакинство.

  П.П. Икономиката е съществувала и преди да изобретят парите. Те просто са инструмент, който е улеснил това.

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Прогресът не може да бъде озаптян.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Т.е., рекета на богати спрямо дрипави.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Весело

  Не е нужно да откриваме топлата вода. Малката държава Израел всеки ден ваксинира повече хора от целия Евросъюз.
  Пише, че Израел купувал по-скъпо от проиводителите.
  А можеше ли да накараме производителите да продават хем бързо хем по-ефтино! Лесно е да се досетим, че по света няма готови фабрични линии за огромно производство. Трябват да се построи нещо, което след година да се разруши. Който мисли, че става без инвестиции, значи мисли без мозък.
  Изкушавам се да попитам - а може ли да се мисли без мозък. Може, но трябва да си на изборна длъжност.

  подпис
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Весело

  Борисов "подарява" по 50 лева на всеки пенсионер, но не купува по една ваксина на всеки пенсионер.
  Нека запита всеки пенсионер дали през януари избира ваксина или 50 лева.

  подпис
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Може би по-малко слугинаж на самите гиганти е също част от рецептата , а развитие и подкрепа на собствената икономика като начало.......

 20. 20 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Весело

  Само данъците на гражданите пари могат да бъдат управлявани от някого. Технологичните гиганти печелят парите си сами и следователна нямат право да ги управляват.Технологичните гиганти дават лош пример като осъществяват проекти, например в космоса, по-ефективно от политиците/държавата. Ако продължим по този път ще започнем да държим сметка на политиците за неправилно похарчени пари.....
  —цитат от коментар 13 на Иван K


  Пълна глупост, която все още върлува в умовете на умнокрасивите. Дай някой пример, за осъществени големи проекти, като в Космоса, от частници?

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  "Една от причините "Гугъл" да е златният стандарт на интернет търсачките е, че използва усъвършенствани алгоритми за машинно обучение."

  То било много лесно. Знаем защо, остава всеки сам да го постигне.
  Има една стара българска приказка: "Взема назаем пари и купува свещи, та на тъмно да прави сметка на чуждите пари"

  подпис
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Въпрос на живот и смърт е технологичните гиганти да бъдат озаптени. Иначе Индивидът умира и се превръща в бот, човешки ресурс и програмиран и моделиран продукт. Свободата и демокрацията ще изчезнат дори като понятия, ще се обезсмислят. Властта ще бъде в ръцете на варвари - технократи, лишени от всякакво разбиране за живота и смятащи, че всичко подлежи на програмиране.

  ***

  Нека за момент си представим, че Гугъл иска да ни накара да ядем, да кажем мушмули. Гугъл, бидейки напълно информиран за нашия начин на живот, психологичен профил, здравословен статус и оттам наясно с евентуални наши възможни здравни проблеми, които биха могли да се развият, решава да ни насочи вниманието към такъв възможен риск. Да допуснем, че теглото ни е малко над нормата. Та следващият път, когато влезнем в профила си в Ютюб например, Гугъл би могъл да ни препоръча смущаващ филм, за рисковете от наднорменото тегло, които биха могли да доведат, да кажем до инсулт.
  Това би могло да ни мотивира да потърсим в търсачката на Гугъл или Ютюб информация как да отслабнем. И тук, voilà, в резултатите от търсенето, на първо или второ място, услужливо да ни бъде поднесена информация за това, как според най новите изследвания мушмулите имали изненадващо добър ефект в намаляването на теглото.
  И това да се повтаря по различни начини, отново и отново. Мушмулите да се появяват и в друг контекст, като резултат на различни търсения, да ни се набиват в подсъзнанието непрекъснато, докато постепенно не ги включим в менюто си.
  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  За да се озаптят технологичните гиганти техните ръководители трябва да се поставят да работят при равностойни условия с другата група хора, които харчат големи фондове т.е. политиците.
  И политиците и менажерите трябва да носят еднаква отговорност за грешни решения. За сега само менажерите носят наказателна отговорност.
  За това политиците ни подхвърлят често репликата - поемам политичеста отговорност.

  подпис
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  [quote#20:"jord bond"][/quote]

  ВСИЧКИ проекти в космоса до сега са били частни, всички до един. Обекновените хора са ги спонсорирали с техните данъци и такси. Няма ДЪРЖАВА в света която да има собствени пари. Това са парите на данъкоплатците, хора като теб и мен.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":
  "Още една причина е цензурата."

  Това трябва да е главната причина , но мисля , че е вече късно след резултата от президенските избори в САЩ . Опасявам се че посрещнахме новата(стара) 1984 година. Пандемията Ковид 19(84) ще продължи да съществува, мутирала в други либерастки пандемии.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#7] от "N I K E":

  В преследването на парите и контрола над хората, правителствата изпуснаха гигантите, които им бяха необходими в началото. Сега искат да върнат духа в бутилката.

 28. 28 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Другата причина може би е съпротивата срещу "Голямото рестартиране" промотирано от Клаус Шваб:
  https://youtu.be/7uZ3JVsC0Yk
  https://bit.ly/3pJ9kbF

  П.П. Даже и "Тайм"е в играта: https://bit.ly/3pzEe6g

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Накрая кръвта винаги побеждава парите.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Тоест, това са обществени пари, а не частни. Защото данъците и таксите се събират от обществото /жителите /поданиците. Не от отделни частни лица, в единични случаи.

 31. 31 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Здраве и успех на форумците през Новата 2021 Година.

  По темата - типично манипулативно заглавие в левичарски стил - пита се защо трябвало било да се обуздават технологичните гиганти, презумира се, че трябва непременно да се обуздават, като че ли е някаква от само себе си разбираща се азбучна истина. Първо - няма никаква необходимост да се обуздават гигантите, с което се изчерпва и самият въпрос на заглавието като напълно безсмислен. По-малко умните и по-малко способните са тези, които искат държавата да ни управлява живота. Аз искам по-малко държава и повече от Невидимата Ръка на пазара и истинския свободен капитализъм, в който ИНДИВИДЪТ е на най-горния пиедестал. Ако някой беше поставял същите въпроси преди 100 години, нямаше да има Едисон, Тесла и респективно Дженерал Електрик и пр. Нямаше да има Братя Райт и купища неща, които днес ни заобикалят. Държавите да бъдат така добри да не се изказват по въпроси, за които нямат компетентност. И да ми се дава дава за пример Китай, който е анти-пример за каквото и да било в обществото, ми идва малко в повече. Айде посмалете малко, гледайте си работата, както аз си гледам моята и не ми давайте наклон в живота. Този наклон мога да го давам единствено АЗ и никакви държавни хрантутници.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#20] от "jord bond":

  Илон Мъск е частник и първият през 21век,който построи космически кораб.

  В Англия фирмата УанУеб която строи и изпраща сателити в космоса е частна.

  Над 75% от изпратените в космоса апарати през миналата година са американски.
  На второ място е Англия.
  На трето е Китай.
  И едва на четвърто е Русия.

 33. 33 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Любопитно

  [quote#20:"jord bond"]
  —цитат от коментар 24 на padrino
  ВСИЧКИ проекти в космоса до сега са били частни, всички до един. Обекновените хора са ги спонсорирали с техните данъци и такси. Няма ДЪРЖАВА в света която да има собствени пари. Това са парите на данъкоплатците, хора като теб и мен.[/quote]

  Да, като теб и мен, ма ние не сме кат Гугъл, нали? Обикновените хора спонсорират и частниците. Откъде мислиш те получават излишните си пари? Да си чувал, за принадена стойност? Поне в Държавата можеш да избираш кой да ти разполага с парите(данъците), за разлика от монополите.

 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Това е един от най- сериозните разговори за човечеството, съмнявам дали ще се проведе :( Картинките за "бъдещето" по времето на нашите бащи и нашите деца са различни. Само преди 40-50 години - да покориш стихиите на студа ( Сибир/Русия) или стихиите на слънцето (Лас Вегас /САЩ) , утвърждаваха централната човешка роля . Приликите с Луната или Марс баяха разбираеми и близки. Ще създадем инструменти ,технологии ..и сме там при звездите!! Този период на "социален оптимизъм" бе характерен за всички страни , десетки фантасти писатели ...и други работеха за срещи с моделите на неизвестното . Този красив период на "социален оптимизъм" бе пречупен към 80 -90 години . Всичко започна невинно - "кредитно проучване", и данните за фирма /човек относно неговите финансови възможности ….. Вече сме в социално кредитна система ..., но парите и парите нямат толкова голямо значение, системта се трансформира в” средство за тотален контрол” . Те знаят за вашите вкусове, за вашите маршрути...за вашите покупки ,за вашите контакти ...много повече отколкото ВИЕ самите. Човечеството е навлязло в пистата на "социален песимизъм" …. И всички чертаеши варианти са песимистични . Социалните системи са вече настроени към човека като към.. "грешно същество" ( Хитлер/Сатлин ..са невини деца) .По принцип „всеки е грешен” по рождение , но доказването на това винаги се губеше . Сега вече не е така – ВИЕ винаги сте грешен , въпрос на настройки и избор кога това да се огласи . Не сте платили глоба , нарушили сте карантина , влезли сте екологична територия, написали сте нещо срещу Байдън (сега) , имате любовница, криете други неща…..:) Всичко е видимо , всичко се знае . С настройки могат да изведат мисли ,характерни, изричния…. Изненадан ли сте , ако сте търсили транспорт ,продукт ,услуга през стационарен компютър на фирма или друго лице ,но............на вашият смартфон се появяват оферти за транспорта , за продукти които сте търсили ...........и тн:))
  Темата за ЧИПИРАНЕТО „ се подхвърля на остраказъм” . Просто има едни неинформирани глупави …и та..та та
  За сведение има две концепции за „чипирането”
  Едната е на И.Мъск- подсилване на мозъчните функции, подсилване на човеки системи за преодоляване на болести …и неблагоприятна среда !! ( социален оптимизъм)
  Другото е на Б. Гейтс, то не е чипиране , а маркиране. Чрез нано технологиите това е реалност, човек носи един "маяк" със себе си ,който поема с храна ,лекарства … и тн . Отък нататък те поемат „електроните кучета !! Всичко е информация – къде си ходил ,колко си стоял …., какво си казал Ако нарушиш "някакви правила" , ще ти го напомнят през бързо включване на съобщение по смартфона ….. или ще се появи дрон !!?
  В момента „тези момчета” те изляха 12 милиарда в Байдън , и присъстват на равнище зам. директори в един координационен ” съвет по технологии” към президент Байдън
  Все още ли не са ви настръхнали косите !?? :))
  https://www.youtube.com/watch?v=vgErO1WbtAA

 35. 35 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#31] от "transvaal":

  Но самите технологични гиганти пречат на твоите искания, като създават свръхмонопол /пречат на конкуренцията/ и ти влизат под юргана...

  Сидо
 36. 36 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Да, но едва когато се появят европейски технологични гиганти.... До тогава подсмърчайте...

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Частникът не може да съществува без закрилата на държавата.

 38. 38 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 433 Любопитно

  До коментар [#20] от "jord bond":Илон Мъск е частник и първият през 21век,който построи космически кораб.В Англия фирмата УанУеб която строи и изпраща сателити в космоса е частна.Над 75% от изпратените в космоса апарати през миналата година са американски. На второ място е Англия.На трето е Китай.И едва на четвърто е Русия.
  —цитат от коментар 32 на deaf


  Илон Мъск изпълнява държавни поръчки. Демек е ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ. Също както и останалите. Големите национални проекти винаги се предприемат от държавата. Язовири, АЕЦи, Космос, големи магистрали и т.н. Сещаш ли се защо?

  Защото капиталистите се интересуват от КРАТКОСРОЧНИ проекти, които да им носят печалби в БЛИЗКОТО бъдеще, а не след десетилетия. Без държавни пари, или поне гаранции от държавата, никой частник няма да се навие, да получи печалби след 20-30-50 години. Затова и съществуват Борсите...

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Кризите винаги са били крах за някои и възможности за други.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  +++ Така е ! :( Когато и ТУК ви трият , то е настройка .Ако си отнесен към правилния отбор ...може да рекламираш и " вампирска храна" !

 41. 41 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Голяма работа просто нашите държави вече ще са гугъл, фейсбук и т.н.

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Светът върви към монополизация на всичко. Сливания на свръх големи компании. Леко по леко. Пак се върви към комунизъм, но по един "демократичен" начин. Така както вървим накрая ще има само една фирма за производство на автомобили, една фирма за онлайн търговия, и т. н. И някои хора наричат този процес на монополизиране - прогрес. А това не е прогрес, а просто една политика, която се забелязва не само в тази сфера. Политически също нещата вървят към сливания на държави в едно, като пример е ЕС, но има и други проекти.
  И така накрая на този процес ще има една държава в света, с по една фирма във всяка област. Няма да има нито националности, които да се конкурират, нито отделни фирми, които да се конкурират.

  Анатема на комунизма!
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#38] от "jord bond":

  Държавата в САЩ НЯМА собственост. Тя дори подземните богатства,(които се водят нейна собственост),не може да ги експлоатира,а е длъжна по закон да ги дава на концесия на ЧАСТНИ фирми.
  Държавата само дава поръчка,а частната фирма сама решава как да я изпълни. Често пъти държавата провежда конкурс между частни фирми,което увеличава конкуренцията между тях и ги принуждава да произвеждат все по-качествена продукция.

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":

  ++++
  Или както се бъзикам с разни ”нахищени” прогресисти —> крачите с бързи крачки към това, във всяка държава да има само по два три работодателя. Е, как завършват такива неща, се видяло преди 30 гини 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Вече няма как да се случи, от годините големите компании изкупуват по-малките, тъй като е по-лесно да купиш конкуренцията и да загубиш някой друг милион, отколкото след няколко години, тя да ти изяде главата (справка яхуу). Едва ли в САЩ обръщат толкова внимание на сделки, които не засягат големи компании, а просто една голяма, купува по-малка.
  А гугъл между другото има опция, да си свалиш всичките данни и търсения, които си направил. А ФБ ги бяха съдили за това, дори беше един студент, който в крайна сметка успя да спечели и му предоставиха достъп, но за момента нямат лесен начин, да си видиш всичките данни от там. И все пак - те не са ги взели на сила, ти сам си ги дал.

 46. 46 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 209 Неутрално

  "Защо технологичните гиганти трябва да бъдат обуздани през 2021 г."Защото не са европейски...???
  —цитат от коментар 9 на Kosta Delev


  Европейски може да са бюрократичните гиганти. Технологичните - за съжаление - няма да са европейски. Тук е по-важно да няма някой тънко обиден, отколкото да има бизнес и пари.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 47. 47 Профил на Anti Apofis
  Anti Apofis
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Злоба и завист се чете между редовете на този коментар. Социалистическа пропаганда и нищо повече, характерна за слабите и неспособни хора. А са слаби, защото сами са направили този избор. Да живее прогресът, да живее силната конкуренция!

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Не знам защо антиглобализмът не е модерен? Като се има предвид, че глобализацията е процес, който не е започнал вчера. Още в Руската Империя К. Леонтиев (1831-1891) в своите статии пише на къде отива Европа (а от там и светът, защото винаги в новата история Европа води). Леонтиев много точно описва до къде ще доведе това "всесмешение" (това е негов израз). И Л. А. Тихомиров в книгата си "Монархическая государственность" (1905) описва какъв ще е краят на този процес.

  Анатема на комунизма!
 49. 49 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Като чета постовете ми става ясно, че соц мисленето у нас не е изчезнало, а като Ковида се е самопроменило . Няма спасение от бетонните глави! Ами, че правете и вие бизнес, изследвания, печелете пазарите развивайте се! Само, че това не е като да щракате по клавиатурата и да отпивате от кафето!

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Забавното е, че авторът се е концентрирал върху Зукърбърг и само бегло намеква за "други". Явно аватарът на NSA e тема-табу? :))))))))))
  На миналите избори в САЩ, когато действащия президент спечели кампанията си, благодарение на facebook и twitter, пращайки традиционните средства за промиване на мозъци, като телевизии, радиа и преса на бунището, никой не възразяваше срещу гигантите. Но тогава те не налагаха цензура, не се възползваха от капманиите, за да увеличават печалбата и най-вече, не взимаха страна и не влияеха върху политическия процес.

 51. 51 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Весело

  "Западът също изглежда недостатъчно оборудван за регулиране на новите пазари, които са се появили извън традиционните граници на индустрията, включително силно дигитализираните сектори, подхранвани от растежа на интернет през последните няколко десетилетия."

  ... и западът обръща очи към 'изтока' (путлеристан, китай, турция...) за приложни модели как да се ограничи нещо в нета.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 52. 52 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  По-голяма глупост скоро не бях чел!

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  хе хе, американските военни си ги създадоха и сега си владеят голяма част от света чрез тях

 54. 54 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Въпрос на живот и смърт е технологичните гиганти да бъдат озаптени. Иначе Индивидът умира и се превръща в бот, човешки ресурс и програмиран и моделиран продукт. Свободата и демокрацията ще изчезнат дори като понятия, ще се обезсмислят. Властта ще бъде в ръцете на варвари - технократи, лишени от всякакво разбиране за живота и смятащи, че всичко подлежи на програмиране.***Нека за момент си представим, че Гугъл иска да ни накара да ядем, да кажем мушмули. Гугъл, бидейки напълно информиран за нашия начин на живот, психологичен профил, здравословен статус и оттам наясно с евентуални наши възможни здравни проблеми, които биха могли да се развият, решава да ни насочи вниманието към такъв възможен риск. Да допуснем, че теглото ни е малко над нормата. Та следващият път, когато влезнем в профила си в Ютюб например, Гугъл би могъл да ни препоръча смущаващ филм, за рисковете от наднорменото тегло, които биха могли да доведат, да кажем до инсулт.Това би могло да ни мотивира да потърсим в търсачката на Гугъл или Ютюб информация как да отслабнем. И тук, voilà, в резултатите от търсенето, на първо или второ място, услужливо да ни бъде поднесена информация за това, как според най новите изследвания мушмулите имали изненадващо добър ефект в намаляването на теглото.И това да се повтаря по различни начини, отново и отново. Мушмулите да се появяват и в друг контекст, като резултат на различни търсения, да ни се набиват в подсъзнанието непрекъснато, докато постепенно не ги включим в менюто си.
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  А сега с "борбата" срещу Ковид и ваксините не е ли същото?

 55. 55 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Гигантите разполагат с по-голям ресурс от правителствата.
  Това са корпорации със собствени структури и закони.
  Държавата също може да се разглежда като вид корпорация.
  Когато финансово силите са изравнени - няма как държавата да победи корпорацията.

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  Като чета постовете ми става ясно, че соц мисленето у нас не е изчезнало, а като Ковида се е самопроменило . Няма спасение от бетонните глави! Ами, че правете и вие бизнес, изследвания, печелете пазарите развивайте се! Само, че това не е като да щракате по клавиатурата и да отпивате от кафето!
  —цитат от коментар 49 на iliyapopov

  В САЩ, дето са център на капитализма, имат закони срещу монополите и цепят монополни компании, а ние какво, да го даваме по-капиталисти от капиталистите ли?
  Пък ако искаш, политиците също могат да се глобализират (да приемат общи закони срещу монополните гиганти) че тогава да видиш "невидимата ръка на пазара" кво праи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Ако Aмазон е заплаша за класическата търговия, тя да се реорганизира. Да не търси защита от държавата.
  Виждам че, испанските текстилни гиганти заради пандемията са затворили магазините в моловете и са се развихрили онлайн.

 58. 58 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#5] от "lordcris":

  не, това е неоконсерватизъм :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  Някога богатството обикновено се изграждаше чрез труд

  Кога това? Преди грехопадението? В блажения първобитно-общинен строй.

  Впрочем и сега богатството и тогава и сега се изгражда чрез труд - на роби, крепостни, наемни работници и служители - ама за други!

 60. 60 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#31] от "transvaal":

  Тази статия е една огромна глупост - като се започне от пълното незнание как и какво се случва в технологичните гиганти, и се стигне до поредната про-Китайска агитация. Комунистите от ККП са се установили здраво в БГ, и не минава ден без поне дузина пропагандни списвания в Дневник, което е ужасяващо - от тяхна гледна точка вашето съществуване е пилеене на природни ресурси. Би трябвало да ви е страх за собственото ви оцеляване, а не да пишете колко са велики Китай.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":

  Света не върви само към монополизация.....а към нещо много по опасно...
  Света върви към тотална дигитализирана диктатура....
  Останаха само няколко лидера....на които СМИ им сложиха етикета на диктатори.....и съответно всички повтарят като папагали, че са такива....
  А всъщност тия хора се борят именно срещу онова по горното което споменах.

  Bukalemun
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  [#11] от "jord bond":

  "Политиката е концентриран израз на икономиката"
  Владимир Илич Ленин
  ===================

  Верно за капиталистически икономики.
  Казано саркастично.
  Политика значи балони, салами, pretentios nonsense.
  Те си признават:
  https://www.merriam-webster.com/dictionary/baloney
  Такъв концентриран израз.

  При идеалния строй "политэкономика" значи неделимо едно:
  компартийна.
  Съвсем не утопия само за в бъдно отвъдно.
  Имало е. Има. Знаете...

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Откакто туитър изтри коментар на Тръмпи всички диктатори влязоха в смъртна хватка с технологичните гиганти. Ясни са. Който си позволява да изтрие Тръмп за лъжа и о слово на омразата, утре ще вземе да изтрие и тях.
  Чудя се дали туител е предвидил тоя страничен ефект от триенето на Тръмп. Почти съм сигурна че не. Технологичните гиганти се съобразяват със местното законодателството на отделните страни, но едва ли отчитат глобалните ефекти.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#63] от "half truth":

  Мен пък ми е жал за фаталните противоречия в коментарите на "transvaal"....
  Пише дълго......и не се усеща кат си противоречи.....
  Целуваа....'дългата невидима ръка'...за сметка на държавата......
  А после обеснява че е нямало нужда от уголемяване на технологичните гиганти.....
  Ами тя самата невидима ръка ги създава и подкрепя.....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Весело

  transvaal e прав на сто процента. Не знам как не му омръзва да е постоянно прав.

  До коментар [#64] от "eti mehter":

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#65] от "half truth":

  Всички сте интернационалисти..... :)....
  Колко хилядолетия се е проливала кръв....докато човечеството е успяло да премине от стадия на племето.....към стадия на държавата.....!!!

  Готови сте за половин век да зачеркнете всичко....по дяволите....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Няма да стане за половин век. Докато светът стане едно цяло ще трябва да изтече още много вода. Но това е посоката.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#67] от "half truth":

  Не бъди толкова сигурна.....
  До преди падането на една стена....всички вятвахте сляпо в 'светлото бъдеще'....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Държавите да бъдат така добри да не се изказват по въпроси, за които нямат компетентност. И да ми се дава дава за пример Китай,
  До коментар [#31] от "transvaal":

  Технологичните гиганти както и държавите разчитат на масите. Затова държавите гледат на тях като на конкуренти.
  И докато правителствата събират вот на доверие веднаж на 4г. и междувременно шикалкавят масите, технологичните гиганти събират вот постоянно. Потребителят във всеки момент може да си изтрие сметката и да мине към друга. Не трябва да чака 4г. Освен това имат напълно равно отношение към всички потрбители. Няма шуробаджанащина. Прозрачни са. По-демократични са дори от най-демократичните държави. Хеле от Китай. Не ли?

  И ще печелят все повече симпатиите на масите.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#69] от "half truth":

  Освен това имат напълно равно отношение към всички потрбители. Няма шуробаджанащина. Прозрачни са. По-демократични са дори от най-демократичните държави. Хеле от Китай. Не ли?
  ========
  :)..... Не, естествено....
  Да те управлява електроника и то дигитализирана.....е предателство на човека към самия себе си.....
  Това ще е самия край..... Смисъла от всичко ще изчезне....
  Един ден дори и ИИ ще се обърне към самия си създател и ще му каже....
  " ти си човека който ме създаде и ми даде властта".....
  Но Успокой се.....
  Това няма да се случи......
  Големия ум, стоящ зад всичко това.....ще измисли някаква илюзорна реалност от която такива като теб ще са доволни....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Toва дето уж технологичните гиганти се опитвали да ни управляват вместо правителствата е диктаторска лъжа.
  Технологичните гиганти си правят единствено бизнеса. Проучват желанието на масите и им предлагат това което искат. Толкова.
  Потребителите в САЩ смятат че е въпрос на равнопоставеност да изтриеш когато трябва дори коментара на президента, а в Турция не мислят така.. Затова туитер го прави в САЩ , но не и в Турция.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Любопитно

  До коментар [#71] от "half truth":

  Технологичните гиганти си правят единствено бизнеса. Проучват желанието на масите и им предлагат това което искат. Толкова.
  ========
  😏...... Радвам се че сама го написа.....
  Сега остава само да разбереш че това не е никаква привилегия, а точно обратното....
  И в условията на съвременната конкурентна търговия....колкото по големи стават въпросните гиганти....толкова по успешно ще обслужват все по големи и по големи маси......
  А те, масите са винаги ненаситни.....
  Особено ония които по една или друга причина са попаднали от някаква диктатура.....в една по благоприятна социална среда.....
  Всъщност.....до появата на COVID-19.....тази тенденция бе безпрепятствено възходяща......
  А безнадеждно омаяни либералисти като теб....я смятат все още като един от стожерите на демокрацията....

  Спирам.....с надеждата че си разбрала накъде бия.... :)....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#71] от "half truth":

  Добавям.....
  Така че......нещата не отиват..... "натам".....
  Лошото е че вие се усещате винаги късно.....
  И ако сте мнозинство в даден парламент....държавата на която той принадлежи.....загива геройски.... :)

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK