С първия кораб с втечнен газ от САЩ заработи терминалът в Хърватия

С първия кораб с втечнен газ от САЩ заработи терминалът в Хърватия

© lng.hrИзбори 2022

Терминалът за доставка на втечнен природен газ (LNG) на хърватския остров Кърк започна днес по план търговска дейност с пристигането на първия кораб от САЩ. Според съобщението на компанията LNG Hrvatska след технически тестове разтоварването ще започне на 3 януари.


Проектът е смятан за алтернативен на руското енергийно доминиране на Балканите, подсилено днес с церемонията по откриването в Сърбия на българския участък от "Турски поток" с участието на премиера Бойко Борисов. Терминалът на остров Кърк в Адриатическо море е посочван от години и като част от инфраструктурата по подкрепяната от САЩ инициатива "Три морета". Европеският съюз също подпомага терминала, като само по финансовия инструмент Connecting Europe са отпуснати безвъзмездно 100 милиона евро.


"Танкерът "Трайстар Руби" акостира със 143 хиляди куб. м газ и това отбелязва началото на търговските операции на терминала", заяви директорът на LNG Hrvatska Хървойе Крхен пред официалната новинарска агенция "Хина".
Прехвърлянето на втечнения газ ще стане към специалната плаваща инсталация на компанията, на която ггоривото ще бъде съхранявано и върнато в газообразно състояние преди да бъде изпратено по газопровод на сушата.


Капацитетът на терминала е 2.6 млрд. куб. м годишно и е изцяло запълнен с доставки в следващите 3 години. Част от запазения капацитет е за Powerglobe Qatar LLC. През лятото Кхрен заяви, че таз икомпания е резервирала капацитет за доставки до сезон 2034-2035 г.


ПРез ноември "Хина" съобщи, че са запазени 80% от капацитета до 2027 г. и 50% до 2035 г., като изплащането на разходите се смята за гарантирано, тъй като към ноември беше резервиран капацитет за доставка на 0.52 млрд. куб м. годишно.


Първоначалната идея се появи преди близо 20 години и бе за инсталация на хърватския бряг. Но заради многото бюрократични спънки и съпротивата на местното население и природозащитници се наложи преработване на поректа и преместване на остров и плаваща инсталация.


Газ от Кърк ще се доставя не само за Хърватия, но и за страни в Централна Европа, включително Унгария, припомня "Ройтерс".


С първия кораб с втечнен газ от САЩ заработи терминалът в Хърватия

© lng.hr

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK