2020 срути табута в Близкия изток, но коя е причината

Израелският премиер Бенямин Нетаняхя с външния министър на ОАЕ Абдуллах бин Зайед Ал Нахян и бахрейнския външен министър Халед бих Ахмад Ал Халифа пред Белия дом, 15 септември 2020 г.

© Associated Press

Израелският премиер Бенямин Нетаняхя с външния министър на ОАЕ Абдуллах бин Зайед Ал Нахян и бахрейнския външен министър Халед бих Ахмад Ал Халифа пред Белия дом, 15 септември 2020 г.За наследството на американския президент Доналд Тръмп във външната политика ще се спори много, но един пробив в Близкия изток вероятно тепърва ще дава резултати.


За четири месеца четири арабски държави пристъпиха към отношения с Израел - цели 72 години след създаването на страната през 1948 г. През това време само две поддържаха връзки с нея - съседните Египет и Йордания. За почти всички останали признаването на израелската държава, без да е създадена палестинска, се смяташе за табу. За част от тях това признаване вече е "нова нормалност".


Защо е важно сближаването на Израел с арабския свят, какво го породи, ще продължи ли, когато Джо Байдън се върне в Белия дом и какво означава за десетилетния, навлязъл в задънена улица конфликт - между Израел и палестинците? "Дневник" обобщава основните моменти в нормализацията и в опитите на САЩ да променят мястото му в Близкия изток.


Пролог: "Сделката на следващия век"
Израел и Саудитска Арабия бяха сред посетените от Тръмп страни в първата му визита зад граница. Заради него за пръв път директен полет свърза двете държави. Симпатиите на президента изглеждаха насочени към Тел Авив и монархиите в Персийския залив. Рияд бързо влезе в спекулациите в какво ще се състои бъдещата "Сделка на века" - така екипът на Тръмп наричаше готвения мирен план за Близкия изток. С коментари израелски министри наливаха масло в огъня.


Планът се чакаше дълго и в арабските страни се появи подигравателното определение "Сделката на следващия век"; заради непрестанния политически цикъл в Израел дори бе отложен веднъж. Докато обаче Израел все по-малко криеше плетените като мрежа връзки със Залива в последните десетилетия, а след "безпрецедентни" срещи и разговори израелци и араби не спираха да изразяват опасенията си от Иран, контурите вече се бяха очертали - визията на Тръмп за мир разчита на Израел (а не на палестинците), и на (повечето) монархии в Залива.


Завръзка: Анексията, която не се състоя


Инициативата на Тръмп дълбоко разочарова арабската общественост, а и палестинците, които той разгневени още преди три години с признаването Ерусалим за столица на Израел и спирането на помощите за тях.


Накратко той предвиждаше създаване на демилитаризирана палестинска държава с ограничен суверенитет, със столица в квартал на Източен Ерусалим, с възможност премиерът Бенямин Нетаняху да анексира до една трета от Западния бряг, ако приеме (т.е. израелските сили да не се изтеглят от границите отпреди 1967 г.). Замразяваше се изграждането на нови еврейски селища на територията на Западния бряг.


Заради вътрешнополитически въпроси и колебания от страна на САЩ обаче анексията, която би свела до нищожен шанса за отделна палестинска държава със свързана територия (белязана от над 120, незаконни според ООН, но не и според администрацията на Тръмп, израелски селища), се оказа трудно изпълнима.


През ноември визита на държавния секретар Майк Помпео <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/11/19/4141289_razrez_s_tradiciiata_-_durjaven_sekretar_na_sasht/">наруши поне още две табута</a> - стана първата на държавен секретар в еврейско селище (година след като обяви, че САЩ вече не ги смятат за незаконни), а по времето ѝ бе обявено решение продуктите, създадени в Западния бряг и внасяни в САЩ, да носят етикет "Произведено в Израел".

© Associated Press

През ноември визита на държавния секретар Майк Помпео наруши поне още две табута - стана първата на държавен секретар в еврейско селище (година след като обяви, че САЩ вече не ги смятат за незаконни), а по времето ѝ бе обявено решение продуктите, създадени в Западния бряг и внасяни в САЩ, да носят етикет "Произведено в Израел".


Месец и половина след очакваната ѝ дата обаче се появи неочаквана алтернатива.


Кулминация: От "горещ мир" до "подкуп"


Оман, Бахрейн и Обединените арабски емирства бяха спирка за израелски министри (първата страна - за самия премиер) през 2018 г. и това изведе на преден план съществуващи връзки. Бе въпрос на време Израел да обяви, че (засега) се отказва от анексията, а в замяна да получи награда - с американско посредничество ОАЕ да стане третата страна с дипломатически отношения с него. Нормализацията ще подпомогне мира в Близкия изток, казаха лидерите им. В медиите се появи понятието "топъл мир" (противопоставен на "студения" с Египет, но ОАЕ не са водили войни с Израел) и за това има основания:

Самолети полетяха между двете държави. Бизнесът от едната започна да гледа към другата. Туризмът се активизира, гости от Залива се появиха в Стария град на Ерусалим. Борси и университети договориха сътрудничество - изследователи ще работят заедно дори в изкуствения интелект. Израел прие, че ОАЕ ще получат изтребители F-35 от САЩ и няма да възразява. Първите дипломати на Израел и ОАЕ посетиха заедно мемориала на Холокоста в Берлин. Публикации в (силно контролираните) медии в ОАЕ не спряха да приветстват новото начало, отбелязано впрочем дори в спорта.

Миналия месец "Бейтар", футболен клуб, известен с расистки прояви и с това, че никога не е наемал араби, неочаквано се озова със собственик арабин - член на монархията в ОАЕ. През септември "Ан Наср" стана първият футболен клуб в Залива, наел израелец.

© Associated Press

Миналия месец "Бейтар", футболен клуб, известен с расистки прояви и с това, че никога не е наемал араби, неочаквано се озова със собственик арабин - член на монархията в ОАЕ. През септември "Ан Наср" стана първият футболен клуб в Залива, наел израелец.


Три седмици сред решението на един от най-амбициозните актьори в Залива последва Бахрейн. Манама и Абу Даби, подписали с Израел т. нар. Авраамови споразумения, са съюзници на Рияд (макар ОАЕ все по-често да има собствен дневен ред) и нуждата от единен фронт срещу регионалния съперник Иран бе изтъквана като една от причините за решенията им. Те подкрепяха Саудитска инициатива от 2002 г., с условия за нормализация с Израел - изтегляне от Западния бряг, Газа и Голанските възвишения и създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим. Палестинското ръководство прие идеята. Направиха го и поне две израелски правителства, едно от тях - на Нетаняху, но през 2018 г. той се отказа.


Днес два близки саудитски съюзника са изоставили инициативата. След няколко месеца последваха Судан, с който се срути някогашен стълб на арабската съпротива срещу Израел, и Мароко. Политици в САЩ и Израел обсъждат бъдещата "голяма награда" - Саудитска Арабия.


Саудитският крал Фейсал с египетския президент Гамал Абдел Насър в Хартум, 1967 г. Малко след Шестневната война на Израел със съседните Йордания, Сирия и Египет Судан бе домакин на знакова среща на Арабската лига, участниците в която се договориха за "трите пъти "не"" - "не" на мира с Израел, "не" на признаването на Израел и "не" на преговорите с него.

© Associated Press

Саудитският крал Фейсал с египетския президент Гамал Абдел Насър в Хартум, 1967 г. Малко след Шестневната война на Израел със съседните Йордания, Сирия и Египет Судан бе домакин на знакова среща на Арабската лига, участниците в която се договориха за "трите пъти "не"" - "не" на мира с Израел, "не" на признаването на Израел и "не" на преговорите с него.


Какво се промени, за да престъпят (най-малко) четири държави собствените си "червени линии" и каква е ролята на САЩ? Трябва да се направи разлика между споразуменията, каза за "Дневник" Йонатан Тувал от института "Митвим".


"При ОАЕ и Бахрейн ролята на САЩ действително бе на катализатор на нещо, което се подготвяше. Те обаче бяха значим катализатор, тъй като дискретните отношения продължаваха 20 години и лесно можеха дълго да продължат така - със сигурност докато не се постигнеше напредък на израелско-палестинския фронт."


Йонатан Тувал,

институт "Митвим"


Със Судан и Мароко бе различно, продължи Тувал. "САЩ на практика принудиха Судан да обяви, че започва нормализация. Судан не искаше, не бе готов, но бе подложен на шантаж, след като САЩ обвърза с (нея) премахването му от американския списък на държави, поддържащи тероризма". В Мароко ролята "не бе толкова на шантажиращ, колкото на подкупващ. Мароко не беше против да поднови връзките на съществувалото в края на 90-те ниво, но не бързаше и му трябваше оправдание", каквото намери в американското признаване, че владее Западна Сахара (впрочем някои автори видяха "иранска следа" дори тук; други обръщат внимание, че Мароко поначало имаше ниско ниво на отношения с Израел).


Иран може да не изчерпва напълно обяснението за нормализацията, но при Залива със сигурност е водещ фактор, доколкото Заливът е в различна от другите арабски държави ситуация, смята Тувал. За "Дневник" той посочва още един свързан фактор:


"Страхът, че САЩ се изтеглят от региона, оставят (страните от Залива) с чувството, че са дори още повече ИЗЛОЖЕНИ ОТ Иран, отколкото ако САЩ бяха останали. Докато САЩ се изтеглят, Израел е естествен БЕКЪП (като един вид посредник към САЩ) PROXY TO?"


Йонатан Тувал,

институт "Митвим"


Не всички са очаровани от нормализацията. Мейсам Бизаер от Близкоизточния институт отчита, че станалото показва отслабването на подкрепата за арабския национализъм и палестинската кауза заради Иран, но не е важно колкото споразуменията от Кемп Дейвид през 1979 г. (мирът с Египет, след който никоя арабска държава не посмя директно да се конфронтира с Израел). И този автор вижда в Авраамовите споразумения формализиране на съществуващо партньорство в Залива, но същевременно отбелязва, че отношенията на ОАЕ, които са в непосредствена близост с Иран, са по-сложни и в Абу Даби внимават с провокациите срещу Техеран.


Министърът на културата на Израел Мири Регев в Обединените арабски емирства, октомври 2018 г. В последните години монархиите от Персийския залив все по-трудно скриваха връзките си, а за екипа на Нетаняху стана приоритет и да ги изтъква.

© Associated Press

Министърът на културата на Израел Мири Регев в Обединените арабски емирства, октомври 2018 г. В последните години монархиите от Персийския залив все по-трудно скриваха връзките си, а за екипа на Нетаняху стана приоритет и да ги изтъква.


Развръзка: "Голямата награда"?


И в Израел, и в САЩ твърдят, че следват още арабски държави. На 23 ноември израелски и някои арабски медии писаха за необичайна среща - между Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман (за когото се смята, че, за разлика от баща си крал Салман, подкрепя нормализацията). Рияд очаквано отрече; течът в израелските медии изглеждаше като неприятна изненада в държава.


Палестинците протестират свободно срещу нормализацията, но според проучване на Арабския център за проучвания и политически изследвания едва 6% искат дипломатическо признаване на Израел, в Кувейт това са 10%, почти толкова и в Катар. Въпросът за общественото мнение обаче извиква нелицеприятната истина, че управлението в много арабски страни може да си позволи (за добро или лошо) да взима важни геополитически решения, без ни най-малко да се съобразява какво мислят жителите.

© Associated Press

Палестинците протестират свободно срещу нормализацията, но според проучване на Арабския център за проучвания и политически изследвания едва 6% искат дипломатическо признаване на Израел, в Кувейт това са 10%, почти толкова и в Катар. Въпросът за общественото мнение обаче извиква нелицеприятната истина, че управлението в много арабски страни може да си позволи (за добро или лошо) да взима важни геополитически решения, без ни най-малко да се съобразява какво мислят жителите.


Събитието би било изключително - регионалният гигант е геополитически център на Залива и дом на две от светите места, геополитически съперник на Иран. Някои анализатори предупредиха, че в интерес на Рияд е да изчака и да ползва бъдещата нормализация като коз срещу Байдън, жестоко критикувал страната в предизборната си кампания и обещал да не ѝ продава оръжия. За да не оставя погрешно впечатление, саудитски представител изненада израелския външен министър Габи Ашкенази, наричайки страната му по време на регионален форум "последната западна колонизираща сила в Близкия изток" и обвърза нормализацията с гаранции за палестинска държава.Още държави ще нормализират с Израел и това "ще става по по-отговорен начин, макар и по-бавно," смята Тувал. "Докато администрацията на Тръмп желаеше да нарушава норми и конвенции, за да се "разписва" с бързи дипломатически решения, администрацията на Байдън ще поеме по-отговорен път. Така процесът може да е по-бавен, но, вярвам, по-здравословен за всички (дори за Израел)." Сред тях, по думите му, е и кралството на Ал Сауд. "Саудитска Арабия определено е тръгнала по пътя на нормализация на отношенията с Израел. Винаги е била предпазлив играч и ще продължи да е такъв, затова е безполезно да опитваме да предскажем кога ще е готова да пресече своеобразния си Рубикон."


Екипът на новоизбрания президент Джо Байдън подкрепя нормализацията. Ако усилията продължат, това може да помогне на Байдън да изгради добри отношения с Израел - връзката между Тръмп и Нетаняху бе силна, а израелският политически елит още си спомня трудните времена на управлението на Барак Обама.


Остават обаче трудни въпроси. Ще изземе ли Саудитска Арабия ролята на пазител на джамията "Ал Акса" в Ерусалим от Йордания, както писа "Гардиън"? Подобна хипотеза се сблъсква с острата реакция на Аман (и може да е заплаха за сигурността), докато за Рияд би била трофей като пазител на още едно свято място в исляма.


Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас със саудитския крал Салман през 2017 г.

Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас със саудитския крал Салман през 2017 г.


Епилог: А палестинците?


А ето и най-болезнения въпрос.


Нормализацията променя баланса в Близкия изток и отваря възможности както пред арабите, така и пред една от най-развитите и иновативни икономики (малко държави по света са толкова изолирани в собствения си регион). За сметка на палестинците ли?


И от Рамала, и от Газа се чуват обвинения, че арабските лидери изоставят палестинската кауза; че особено Заливът се е продал и се е изморил от нея и е с нови приоритети, а това обрича палестинците да останат без държава. Решение, дошло от Залива - но оттеглено след часове - сякаш потвърди тези опасения: Бахрейн обяви, че няма да обозначава продукти, внасяни от еврейските селища в Западния бряг и Голанските възвишения, като различни от израелските. Впрочем дори Катар не осъди нормализацията.


Според проф. Х. А. Хелиър, от "Карнеги" сегашният процес не създава условия за важната нормализация за Израел - с арабските общества, особено с палестинското, и създава "усещане за безнаказаност" в отношението към палестинците:


"Израел даде да се разбере, че не се чувства задължен да спре анексията на палестинска територия в бъдеще, нито дори да се изтегли от окупираните територии... Най-реалистичният път към пълна нормализация е в достигането до справедливо решение, с палестинския народ, от Газа до Ерусалим и Рамалла." 


Х. А. Хелиър,

анализатор


Администрацията на Тръмп обаче упорито настояваше още през лятото, че ако все повече арабски страни нормализират, това ще окаже натиск върху израелците за връщане към мирните преговори. Тезата може да се чуе и в екипа на Байдън. Така отговорът за бъдещето на палестинската кауза е пълен с неизвестни.


"Не вярвам в политическия детерминизъм. Въпросът дали процесът ще намали или увеличи шанса от решение с две държави зависи от това как се управлява," смята Тувал. Според него, докато процесът, "по начина, по който бе воден от администрацията на Тръмп, намаляваше шанса за решение с две държави, той би могъл и да намали шанса." За целта обаче "е нужна американска администрация, която не шантажира или подкупва арабски режими, а работи в съзвучие с тях, за да даде тласък на решението с две държави и използва нормализацията като коз, за да стимулира Израел да действа в тази насока."


За палестинците това е момент на равносметка. За в. "Аарец" Виктор Катан пише, че дипломацията в Рамалла е направила фатална грешка, гледайки единствено към Запада, но не и към Рияд, Манама или Абу Даби (последната столица е костелив орех; там е съветникът на монархията и противник на ръководството на "Фатах" Мохамед Дахлан). Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас видимо разбира това, защото наскоро обяви, че ще съсредоточи вниманието си в тази посока. Така той показа, че решението на палестинския въпрос не се свежда до това колко време ще остане на власт, а може да зависи и от броя на столиците, които ще участват в него.


Модели от Израел и ОАЕ позират за снимка със знамената на двете държави за фотосесия в Дубай, 8 септември, 2020 г.

© Associated Press

Модели от Израел и ОАЕ позират за снимка със знамената на двете държави за фотосесия в Дубай, 8 септември, 2020 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Не е само политиката на Тръмп , а общите интереси в региона и промяната на стратегическите баланси в света.

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  2020 срути табута в Близкия изток, но коя е причината
  ===========================================================
  Причината е петрола и американския имперски интерес към него подсилен с американско военно присъствие в Саудитска арабия, Ирак, Сирия и Израел, плюс ударна военноморска групировка в Източното средиземноморие за да плаши гаргите и евентуално Иран.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Само като си помисля за Байдънчо в Белия дом и ме напушва смях. Но комент, както се казва. хахах
  А винаги съм се чудел, защо трябва палестинците да имат отделна държава?!? Само защото арабите наливат огромни пари в определени американски и европейски политически кръгове и заради терористичните изцепки на палестинците ли?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Весело

  Цитат:

  "...когато Джо Байдън СЕ ВЪРНЕ в Белият дом"!!!

  Дневник,сериозно?!

  Стопанин на Белият дом е президентът. Вицето там е гост...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":

  Доста народ го напушваше смях и при мисълта за Тръмп в Белия дом.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Омразата между евреи и араби е сравнително скорошно явление и е свързана основно с палестинският въпрос. Който е доста преекспониран.Палестинците не са единствените на света, които губят свои територии(те даже и държава не са имали).Какво да кажат българите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия.
  Или пък немците-двата немски града Кьонинсберг и Данцинг ги преименуваха на Калининград и Гданск и са част от Русия и Полша.

 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":


  До коментар [#3] от "Stargate":Доста народ го напушваше смях и при мисълта за Тръмп в Белия дом.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Тръмп поне знае къде се намира. :-) А Байдънчо няма да разбере, че не е в мазето си. :-)

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Наследството на Тръмп тепърва ще бъде оценявано. Но за съжаление винаги обективността е привилегия за учените. Мнозинството от хоратса са силно партийно пристрастни - ако е направено от демократ значи е добро, ако е от републиканец е лошо, независимо от фактите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Само като си помисля за Байдънчо в Белия дом и ме напушва смях.
  —цитат от коментар 3 на Stargate

  Двамата с крал Салман са на един акъл,така че двете ку-ку-та ще намерят общ език

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Нещо любопитно. Тракийските бежанци докарват със себе си в Кърджали над 500 камили. Ползвали ги за превоз. За съжаление бързо се отказват от отглеждането на камили. А и може би климатът в Родопите не би им понесъл.

 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално


  До коментар [#7] от "Мусаши":
  Омразата по между им е откогато имат пряк досег - началото на 20ти век.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Е.. по Балканските войни има доста снимки на български офицери яхнали камила :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Омразата по между им е откогато имат пряк досег - началото на 20ти век.
  —цитат от коментар 12 на schwimmwagen  До коментар [#12] от "schwimmwagen":

  Уфф,аман вече! Арабите,(палестинците),намразиха смъртно евреите,когато последните анексираха палестинска земя след Втората световна война и си построиха държава върху нея...

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":

  "Уфф,аман вече!" Почети малко. Евреите не анексират "палестински" земи. Дори в уикипедия пише "След първата арабско-израелска война през 1948 година фактически се установява само една държава – Израел. Териториите, определени за арабска държава, се заграбват от съседните Йордания, Сирия и Египет."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Администрацията на Тръмп обаче упорито настояваше още през лятото, че ако все повече арабски страни нормализират, това ще окаже натиск върху израелците за връщане към мирните преговори.
  ====================================================
  Ако все повече арабски страни се американизират се има предвид - като ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, донякъде Египет и най-големия "приятел" на американците - главорезите от ИДИЛ, които американците като им изнася наричат "бунтовници", а като се скарат за пари стават "ислямски фундаменталисти".

  Свободата, Санчо...
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  "след който никоя арабска държава не посмя директно да се конфронтира с Израел"

  Този текст в статията е сърцевината на решението. Ака съседите на Израел имаха сили да бият Израел не можеше да има никакъв мир поне за сто години.
  Как да биеш държава, която не я хващат никоя от съвременните болести - нито бедност, нито мигранти, нито джендъри, нито терористи, нито ракети,...
  Дори Грета Тумблерг не можа да ги впечетли..

  подпис
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Причината е, че мафията ДП бе макар и частично озаптена за четири години.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван K":

  Този текст води към Ада. Как мислиш,че ще свърши историята между съседи от които единият ПОСТОЯННО се страхува от другият?! Да напомня,че страхът всява бездънна омраза в душата на страхуващият се.

  В Израел:

  - има бедност и жизненият стандарт е около средният и по-надолу.

  - има мигранти от Африка ако не се лъжа. Даже и араби има.

  - постоянно стават терористични актове.

 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Омразата по между им е откогато имат пряк досег - началото на 20ти век.
  —цитат от коментар 12 на schwimmwagen

  Омразата им е откакто според Суната еврейка по заповед на еврейските старейшини отравя Пророка Мохамед със сготвено агне.

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  Ковид събори всички държави в света и ваксинира повече хора от целия ЕС.
  Докато Израел ваксинира първите един милион в ЕС измислиха как всички почти празни пратки да потеглят едновременно в посока държавите членки.
  ЕС измислиха и крилатата фраза - "никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност". Да ама не. Израелски мюсюлманин е милионният ваксиниран пациент.
  Излиза, че мантрата на ЕС важи само за ЕС.
  Как да пребориш държава, която без да се бори с ЕС ни направи за смях.
  Но всеки се смее последен. ЕС си знае кого да подкрепя.

  подпис
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#19] от "deaf":
  "- постоянно стават терористични актове."

  Верно. Стават атентати срещу израелци....... на летището на Бургас

  подпис
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":
  "Уфф,аман вече! Арабите,(палестинците),намразиха смъртно евреите,когато последните анексираха палестинска земя след Втората световна война и си построиха държава върху нея... "

  Дори малко по-рано. Палестински мюфтия се срещал с Хитлер да съгласуват борбата срещу световното еврейство. Но палестинка им работа - колко евреи уби Хитлер и колко убиха палестинците. Пълен провал за палестинците.

  подпис
 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":"Уфф,аман вече!" Почети малко. Евреите не анексират "палестински" земи. Дори в уикипедия пише "След първата арабско-израелска война през 1948 година фактически се установява само една държава – Израел. Териториите, определени за арабска държава, се заграбват от съседните Йордания, Сирия и Египет."
  —цитат от коментар 15 на Nil satis nisi optimum


  Точно, кратко и ясно, респект😀! Ама разбираемо за хора с нещо в междуушието😀 Не такива тъпанари които игнорират елентарни и всеизвестни факти. Като този че на поокълцаната територия на Мандаторна Палестина в ООН решават през 1947 да се създадат две НОВИ държави-една арабска (НЕ ПАЛЕСТИНСКА, АРАБСКА) а другата-еврейска.
  Но докато евреЙте още през 1923 + г създават, по предложение на британската администрация, Еврейската агенция която де факто подготвя всичко нужно за функционирането на бъдещата държава, арабите нищо не правят. И така в края на британския мандат през май 48 евреЙте обявяват Независимостта на Държавата Израел. А арабите (местен башибозук и армиите на съседните и не толкоз съседни арабски държави нападат Израел отвсякъде.

  Следва война, а...на война-като на война: ТРАНСЙордания, Египет и Сирия ОКУПИРВАТ териториите определени от ООН за бъдещата арабска държава (и някои такива определени за еврейската), Израел...поизравнява границите и след година воюване СЪСЕДНИТЕ арабски държави (Ливан, Сирия, ТРАНСйордания и Египет) сключват договор за прекратяване на военните действия, НЕ мирен договор. И така арабските комшии (без Ливан) са де факто ОКУПАТОРИТЕ на териториите на бъдещата арабска държава според решението на ООН от 1947. Ама не си и мръдват пръста да им създадят държава на местните араби а....ги държат като маймуни за показ в бежанските лагери та да квичат по света-ето виШте к'о евреЙте направиха с бедните араби.

  И така до 1967, когато в светкавична превантивна война Израел пъди обратно Сирия до към средата на Голанските възвишения, Йордания на изток от реката Йордан, а Египет...до Суецкия канал😀 Е, след мирния договор с Египет Израел връща Синай на Египет. Опитва се да му пробута и Газа, ама Саадат разумно отказва😀

  Такива ми ти работи, за протокола😀!
  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  2020 срути табута в Близкия изток, но коя е причината===========================================================
  Причината е петрола и американския имперски интерес към него подсилен с американско военно присъствие в Саудитска арабия, Ирак, Сирия и Израел, плюс ударна военноморска групировка в Източното средиземноморие за да плаши гаргите и евентуално Иран.
  —цитат от коментар 2 на Bornagain


  Глупости.
  САЩ присъстват в Средиземноморието от над 70 години.
  В Персийския залив имат база от близо 50 години. Воюваха с Ирак преди 30 години, а преди 25 години възстановиха в региона и 5-ти военноморски флот. А въобще интерес към петрола имат от време оно.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Омразата по между им е откогато имат пряк досег - началото на 20ти век.
  —цитат от коментар 12 на schwimmwagen


  Напротив-евреи са живяли в мюсюлмански държави столетия наред и са били по-малко преследвани отколкото в Европа. Особено пък в Османската империя.

 28. 28 Профил на ihd19648o77
  ihd19648o77
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само последната снимка с пичетата ми хареса. Кой ли дърт козел ги гняви? Моделите, певиците и актрисите до една са курви без задръжки, навсекъде по света.

 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Г-н Тръмп направи много в Близкия Изток. Даже Дневник го признава в тази статия.
  Но за съжаление сега се появява г-н Байдън. Най- вероятно нещата ще тръгнат назад. По тертипа на г-н Обама и г-жа Клинтън с техните "революции" Отново ще сме свидетели на това което беше. Разбиване на държави и граждански войни / справка Либия и Сирия/. Добре, че в Египет се взеха в ръце.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Аце Петроски оправи кризата в отношенията на фашистичкия окупатор и Свободна Македония, та сега пренесе геният си и върху израело-арабския конфликт. Пак добре снабден с опорки от световното левашко движение и факти от Уикипедия. Явно му е голяма мъка, че в Залива няма демокрация, че да се сбъднат мечтите на широките народни маси за тотална война с Израел. Респект, Аце!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Единственото табу, което няма да падне, е че македонците са българи и ако им наложим вето за членството в ЕС, ще пристъпят към масово посвещение в българщината и ще признаят ямболските батки в техни учители по родолюбие.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 32. 32 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ...Дори малко по-рано. Палестински мюфтия се срещал с Хитлер да съгласуват борбата срещу световното еврейство. Но палестинка им работа - колко евреи уби Хитлер и колко убиха палестинците. Пълен провал за палестинците.
  —цитат от коментар 23 на Иван K


  Палестинският мюфтия Хусеин e е избран за палестински мюфтия от циониста Херберт Самуел, британски комисар за Палестина.
  Според историците мюфтия Хусеин е противник на ционизма, антиционист, а според евреите е палестински националист , но някои от тях ползват частното му посещение при Хитлер за да свържат палестинското национално движение с антисемитизма в европа.
  Последно известният лъжец Нетаняху твърди пред ционисткия конгрес, че той дал идеята и подтиквал Хитлер да унищожи евреите:

  “Hitler didn’t want to exterminate the Jews at the time. He wanted to expel the Jews,” Netanyahu told the World Zionist Congress on Tuesday. “And Haj Amin al-Husseini went to Hitler and said: ‘If you expel them, they’ll all come here.’ ‘So what should I do with them?’ he asked. He said: ‘Burn them.'”

  Фейк нюз, но Нетаняху знае че така се създава легендата, че омразата на палестинците е от много по рано, а не следствие на израелската политика и военни действия в региона.
  Самата Меркел се видя принудена да вземе отношение :

  "Merkel sets Netanyahu straight on German culpability for Holocaust
  Chancellor says history should not be altered after PM blames WWII Palestinian leader for prompting extermination of Jews"

  А Иван К. тиражира фейк нюз.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Петролът е причината, петрола! След 2015г. цените му се сринаха, и вече дори и за невярващите сривът е необратим. И никога повече няма да осигурява богат и безметежен живот както до 2015г. Европейци и американци са готови да карат двойно по-скъпи електрокари, но не и все да си имат разправии с чаршафосаните. и те самите го разбраха, и бързат да се нагодят, за да не изпуснат тотално влаковете.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Аз съм причината.
  Hatikvah!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ню Йорк Таймс публикува коментар със суперлативи за Николай Младенов, специалният пратеник на ООН за Близкия Изток:
  "Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждата за мир".
  https://www.nytimes.com/2021/01/02/world/middleeast/middle-east-peace-mladenov.html
  И веднага в дневник излиза контра обзор за Близкия изток, в който не се споменава дори името на специалният пратеник на ООН за Близкия Изток БЪЛГАРИНА Николай Младенов.
  Младенов е отказал мисия на ООН в Либия и се е върнал в БГ.
  Явно се явява някакъв вид конкуренция и трябва да бъде неутрализиран.
  Нямам никакво отношение към Младенов ( нито добро, нито лошо), но е прозрачно и смешно. Първата стъпка е неглижиране, следва заливане с тонове помия.

 36. 36 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  На кого му пука за палестинците? Иранските "революционери" плашат страните от Залива достатъчно, други са им проблемите. Палестинците ще получат по една ваксина и приятелско потупване по рамото.

  master
 37. 37 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#12] от "schwimmwagen":

  ЛОЛ от началото на 20ти век започва прекият досег между евреи и араби, ооокей броски.

 38. 38 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#34] от "EU defender":

  ЛОЛ ако до тази песен се свежда задълбочаването ти в темата. Поживей малко и в Израел, и в ОАЕ и ми се обади после.

  Дифендърчо дифендърчо, може тук по изключение да сме от една страна на барикадата, но с твоя атеизъм няма как да вникнеш в арабско-еврейските отношения и предпоставките да са по-близо едни до други, отколкото по-далеч. Именно тези две религии са съжителствали мирно хилядолетие, обединени под прицела на кръстоносците.

 39. 39 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#29] от "kvasimodo":

  Приносът на гусин Тръмп, и да ме поправи Евлампи Сенсея от малкото НДК, ако греша, е че не прави нищо и ги остави да направят това, което се опитват от десетилетия, а именно да се сближат.

 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#33] от "historama":

  "Чарсафосаните" се сетиха че петрола не е вечен, още през 70-те години на миналия век. Оттогава още се приспособяват (инвестират в западната икономика) и мигрират към туризъм (Дубай)... Лошото е, че религията им още не е преживяла нейния си Ренесанс.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Не е Ники Младенов, колкото и да ви се иска...

 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#35] от "rw":

  Нали знаете за българите в ада. Защо се учудвате на мълчанието на нашите медии.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ixquick":

  Недораслия нацист изхфърли поредната лъжа и бълвоч. Именно Хюсеин е основател на 13 дивизия СС. Чети нацистче вонящо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK