Могат ли опразнени офиси да решат проблема с недостига на жилища

Могат ли опразнени офиси да решат проблема с недостига на жилища

© ReutersИзбори 2022

Пандемията от коронавирус засили натиска върху правителствата по света да се справят с недостига на жилища и даде на властите повече свобода да преобразуват празните офиси, обявиха експерти по градоустройство тази седмица.


През ноември правителството на Южна Корея заяви, че ще добави 114 000 жилища за обществени нужди през следващите две години, като купи празни хотели и офиси и ги превърне в жилищни сгради.


Сингапур прокарва план за преустройството на стари офис сгради в централния бизнес район (CBD) с нови стимули за превръщане на излишните паркоместа в жилища, магазини, ресторанти и закрити ферми.
"Правителствата и инвеститорите в целия регион търсят начини да превърнат търговските пространства в жилища", каза пред "Ройтерс" Джъстин Енг, ръководител на изследователската дейност в консултантската компания Knight Frank Asia-Pacific, добавяйки, че това все още е само "спорадично".


"Тези тенденции бяха видими и преди COVID-19, но сега са ускорени", каза той, като стимулите от правителствата са дали допълнителен тласък.


Тъй като правителствата по света наложиха ограничения за движение по време на пандемията, предприемачите и властите трябва да се справят със ситуация, когато има по-малко работници в офисите.


Могат ли опразнени офиси да решат проблема с недостига на жилища

© Reuters


Осем от всеки десет работници в Сингапур предпочитат да работят от вкъщи или да имат гъвкаво работно време, показа проучване през октомври, което може да остави много свободни офиси и паркинги в град, който изпитва огромна нужда от земя за разширяване.


Но схемата за насърчаване на преобразуването на офиси би била по-осъществима за превръщането на хотели в жилищни сгради, смята Енг.


"Превръщането на офис сграда в жилищна отнема повече време и ще струва повече. Добавените разходи може да не направят финансово осъществима промяната в начина на използване", каза той.


Говорител на Агенцията за градско преустройство на Сингапур заяви, че са получили "редица предложения" за схемите.


Могат ли опразнени офиси да решат проблема с недостига на жилища

© Reuters


"С повече хора, работещи от вкъщи през този период, се изостря необходимостта CBD да има по-смесена употреба с по-голямо население", каза тя.


Превръщането на по-стари или неизползвани търговски площи в жилища не е нова тенденция. Подобна схема в Ню Йорк, стартирана в средата на 90-те години, предвижда данъчни облекчения за такива преобразувания.


През последното десетилетие офис сградите са най-често срещаните структури, които се превръщат в жилищни в Съединените щати, според проучване на уебсайта за отдаване на имоти под наем RENTCafe.


Но този подход може да не работи добре в Индия - където правителството през юли обяви план за създаване на по-достъпни жилища под наем - тъй като качествените офис площи са в недостиг във водещите градове, а цените на имотите все още са високи, каза Анудж Пури, председател на Anarock Property Consultants.


Вместо това може да е "много по-осъществимо" да превърнете всички неизползвани офиси в складови помещения за компании за електронна търговия, които отбелязват бум в търсенето по време на пандемията, каза той.


Могат ли опразнени офиси да решат проблема с недостига на жилища

© Reuters


Преобразуването на офиси в съвременни производствени съоръжения като фабрики за 3D принтиране, вертикални училища или градски ферми са далеч по-осъществим вариант, смята Тони Матюс, преподавател по градско и екологично планиране в университета "Грифит" в Австралия.


Освен че е трудно и скъпо, превръщането на офиси в жилища може да има и "негативни социални последици", каза той.


Например британската схема за насърчаване на преустройството на стари офиси и магазини с по-лесно получаване на разрешителни създаде около 65 000 апартамента, но беше "катастрофална" поради липса на обществен транспорт, комунални услуги и социална изолация, каза той.


"На пръв поглед изглежда като добра идея и ефективно използване на пространството и ресурсите. В действителност опитът често е съвсем различен", каза Матю.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK