По изключение (а не от кариерата) са назначени близо половината български консули

Пламен Георгиев.

© Георги Кожухаров

Пламен Георгиев.Близо половината консули и генерални консули, ръководещи български задгранични служби, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Това пише вестник "Сега", който е поискал от Министерството на външните работи (МВнР) справка по Закона за достъп до обществена информация.


Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и подалият оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради "Апартментгейт" Пламен Георгиев.


Той бе назначен за консул във Валенсия, като за знанията му по испански език имаше противоречиви данни - дали е базовото ниво А2 или по-високото B1.
Според данните, дадени от МВнР на "Сега", той вече изобщо не владее испански, а само руски и английски.


(Припомнете си казуса тук, тук и тук.)


Как Георгиев стигна до Валенсия


Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и подалия оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради "Апартментгейт" Пламен Георгиев. Той бе назначен за консул във Валенсия, като за знанията му по испански език имаше противоречиви данни - дали е базовото ниво А2 или по-високото B1.


Георгиев подаде оставка от поста председател на КПКОНПИ през 2019 г., в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София.


На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за генерален консул във Валенсия в закритата част на редовното правителствено заседание на 7 август, без пресслужбата да съобщи за това.


Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) да бъде назначен човек, който не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".


На въпрос на "Дневник" какви са мотивите за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на външно министерство отговориха тогава така:


"Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език".


Пресцентър на МВнР


Вестник "Сега" е поискал данни и за датата на назначението на консулите, какви езици владеят и на какво ниво, както и за възнагражденията и командировъчните им. В отговорите на МВнР няма данни и за заплатите на консулите с мотива, че са лични данни и се определят по правилата на министерството.

Освен Георгиев назначени от правителството по изключение са и:


Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански,


Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски,


Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски,


Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски,


Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски,


Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски,


Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020, с английски и руски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK