Евреин и чернокож пастор срещу богаташи, които "нищо никому" не дължат: изборите в Джорджия

Евреин и чернокож пастор срещу богаташи, които "нищо никому" не дължат: изборите в Джорджия

© Associated PressЕвреин - имигрантски син, и един чернокож пастор" срещу богат бизнесмен и богата бизнес дама, които "нищо никому" не дължат: това са кандидатите на балотажите за две места в Сената в Джорджия, решаващи за контрола върху горната камара на Конгреса.


Кели Лофлър срещу Рафаел Уорнок и Джон Ософ срещу Дейвид Пердю - непознати допреди месеци, имената им вече неспирно се въртят в американските медии.


Защото тези частични избори ще решат съдбата на Сената, контролиран днес от републиканците, съответно и съдбата на властта във Вашингтон през бъдещото управление на демократа Джо Байдън.


Дейвид Пердю срещу Джон Ософ
Трийсет и три годишният Джон Ософ засега е политик с все още скромна автобиография, но е сигурен, че има с какво да подкрепи своята кандидатура. "Във вторник ще оставим следа в историята", увери той през уикенда пред групичка избиратели, дошли да го чуят в Итънтън - провинциално градче със скромни къщи.


Сериозният му тон се оживява, щом този продуцент на разследващи документални филми и бивш парламентарен сътрудник изтъква колко е символично, че се кандидатира едновременно с чернокожия пастор Рафаел Уорнок в щат, неизлекувал още раните от робството и сегрегацията.


Помислете какъв път сме изминали, за факта, че ваши кандидати в този исторически момент са един млад евреин - имигрантски син, и чернокожи пастор, заел мястото на Мартин Лутър Кинг в църковния амвон в Атланта, казва Ософ. Той обвинява своя съперник, че е използвал получена в Сената поверителна информация за пандемията с цел лично обогатяване.


Дейвид Пердю - 71-годишен, отхвърля тези обвинения, а екипът му упреква Ософ, че "никога не е имал истинска работа" - намек за наследственото богатство на семейството му, част от което е вложил в британска студия за документални филми "Инсайт Ти Дабъл Ю Ай" (Insight TWI).


Евреин и чернокож пастор срещу богаташи, които "нищо никому" не дължат: изборите в Джорджия

© Associated Press


За сметка на това бизнесменът "вече 40 години създава работни места в Америка", изтъква неговият екип. Сенаторът републиканец, един от най-богатите хора в Конгреса, е член на фамилията Пердю, известна със своята империя в продуктите от пилешко месо.


Той прекара последните трескави часове от кампанията си извън терена, под карантина, заради случай на COVID-19 в близкото си обкръжение. Но този верен "тръмпист" все още присъства на екраните.


Избирателите в Джорджия ще решат дали американците ще се превиват под натиска на едно "потисническо социалистическо правителство" или ще живеят свободни и занапред, заяви той по телевизия "Фокс нюз".
На първия тур Пердю бе на косъм от победните 50 на сто - събра 49.7 процента от гласовете срещу 47.9 процента за Джон Ософ.


Кели Лофлър срещу Рафаел Уорлок


"Заедно ще спрем социализма. Заедно ще покажем пред цял свят, че Джорджия е републикански щат, и заедно ще спасим Америка" - така 50-годишната Кели Лофлър с неизменната си бейзболна шапка, дискретно щампована с американското знаме, говори в неделя пред малка група привърженици в едно китно градче от консервативния Северозапад на този щат.


Тя също е сред най-богатите членове на Конгреса и води кампания, като обикаля Джорджия с частния си самолет.


Кели Лофлър обича да припомня скромното си детство, прекарано в една ферма, преди да започне кариерата й във финансовите служби. И се представя като вярна следовница на Доналд Тръмп.
"Дейвид Пердю и аз сме предприемачи, "аутсайдери", не дължим нищо никому. И заедно ще спасим Америка", подчерта тя в Картърсвил.


От каква опасност? От съперника й Рафаел Уорнок, според нея - "радикален либерал" и заплаха за американските ценности. Родом от беден квартал на Савана - колониален град с изискан вид, Уорнок я обвинява в отговор, че е "спечелила от пандемията" също като Пердю, продавайки акции на базата на вътрешна информация. Тя отрича.


Единадесето от общо 12 деца в семейството, пасторът разказва, че е роден "в бедност", че майка му е работила на памуковите ниви. И само "в Америка" е било възможно да преодолее разстоянието, делящо го от църквата на Мартин Лутър Кинг и позицията на кандидат за Сената.


"Кандидатирам се за американския Сенат, защото вярвам в американското обещание, защото зная, че то е в сила. Но то не се сбъдва за твърде много от децата ни", казва той на електората.


Уорнок излезе начело в първия тур, изпреварвайки Лофлър с над 300 000 гласа. Тя обаче може да получи гласовете на един съперник републиканец, елиминиран в първия тур, но подкрепен от близо един милион избиратели. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK