Индонезия ще ваксинира първо младите: защо и какво очаква

Индонезия ще ваксинира първо младите: защо и какво очаква

© astanaproteam.kzВ момент, когато Индонезия се подготвя да започне масова ваксинация срещу COVID-19, нейният план да даде приоритет на хората в трудоспособна възраст пред възрастните с цел бързо да постигне стаден имунитет и да съживи икономиката ще бъде внимателно следен от другите страни.


Няколко страни като САЩ и Великобритания, които вече започнаха ваксинация, дават приоритет на възрастните хора, които са по-уязвими към респираторното заболяване.


Ето мненията на експерти за достойнствата и рисковете от подхода на Индонезия, според който след здравните работници и държавните служители на първа линия ще бъдат ваксинирани хората в трудоспособна възраст.


Защо по-младите са първи
Индонезия, която планира да започне масова ваксинация с препарата, разработен от китайската компания "Синовак Биотек" (Sinovac Biotech), заявява, че все още не разполага с достатъчно данни за ефикасността на ваксината при по-възрастните хора, тъй като започналите клинични изпитвания в страната се правят върху хора на възраст между 18 и 59 години.


"Не преобръщаме тенденцията", заяви високопоставен служител от здравното министерство и добави, че властите ще изчакат препоръки от регулаторите по лекарствата в страната, за да вземат решение за планове за ваксинация на възрастните хора.


Въпреки че Великобритания и САЩ започнаха имунизации с ваксината, разработена от компанията "Пфайзер" (Pfizer Inc) и партньора й "БиоНтех" (BioNTech), която показа добри резултати при хора от всички възрасти, Индонезия има първоначален достъп само до ваксината на "Синовак".


Югоизточноазиатската държава е договорила да получи 125.5 милиона дози от ваксината на "Синовак" "КоронаВак" (Corona Vac) и първата партида от 3 милиона дози вече е в страната.


Доставките на ваксината на "Пфайзер" в страната се очаква да започнат през третото тримесечие на годината, а доставките на ваксината, разработена от "Астра Зенека"/Оксфорд, ще започнат през второто тримесечие.


"Не смятам, че някой може да бъде прекалено догматичен по отношение на това кой е най-добрият подход", заяви Питър Колиньон, преподавател по инфекциозни заболявания в Австралийския национален университет, и добави, че стратегията на Индонезия може да забави разпространението на болестта, макар че може да не засегне темповете на смъртност от вируса.


"Индонезийският подход, различен от този на САЩ и Европа, е ценен, защото ще ни покаже дали ще видим по-сериозен ефект в Индонезия в сравнение с Европа и САЩ заради стратегията, която страната прилага, но не смятам, че някой знае отговора на този въпрос", каза експертът.


Професор Дейл Фишър от медицинския факултет на Националния университет в Сингапур заяви, че разбира логиката на подхода на Индонезия.


"По-младите работещи възрастни по правило са по-активни, по-общителни и пътуват повече, затова тази стратегия трябва да намали предаването на заразата сред общността по-бързо, отколкото ако се ваксинират по-възрастните индивиди", каза експертът.


"Разбира се, по-възрастните са изложени на по-голям риск от тежко заболяване и смърт, затова във ваксинирането им има алтернативна логика. Виждам достойнства и в двете стратегии", допълни преподавателят.


Бърз стаден имунитет?


Чрез ваксиниране първо на по-мобилни и икономически активни социални групи индонезийските власти се надяват бързо да постигнат стаден имунитет.


Индонезийският здравен министър заяви, че страната трябва да ваксинира 181.5 милиона души - приблизително 67 процента от населението, за да постигне стаден имунитет, а за това се изискват почти 427 милиона ваксини, при условие че се поставят по две дози и нивото на брак е 15 процента.


Някои експерти са скептични относно постигането на стаден имунитет, тъй като трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се установи дали ваксинираните могат да предават вируса.


"Може да има риск ваксинираните все още да са способни да предават вируса на други", заяви директорът на индонезийската Асоциация за икономика на здравеопазването.


Ще помогне ли това на икономиката?


Икономисти твърдят, че една успешна програма за ваксинация, покриваща близо 100 милиона души, ще помогне да се даде тласък на икономиката, защото те вероятно ще подновят икономическата дейност като потребление и производство.


Файсал Рахман, икономист в "Банк Мандири", изтъкна, че групата от хора между 18 и 59 години има по-високи потребителски нужди в сравнение с други групи.


"Те биха могли да ускорят икономическото възстановяване, защото потреблението на домакинствата представлява над 50 процента от икономиката на Индонезия", каза експертът, като предупреди, че увеличаването на случаите на COVID-19 в страната може да създаде и риск от спад на доверието сред населението.


Пандемията вкара миналата година Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, в първата й рецесия от над две десетилетия, като икономиката се сви с цели 2.2 процента по оценка на правителството. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK