На живо

Коронавирусът по света: Португалия удължи извънредното положение

Коронавирусът по света: Португалия удължи извънредното положение

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, развитията в България следете тук.
Над 2 млн. заразени в Испания

Испания стана четвъртата западноевропейска държава с над 2 млн. случая на коронавирус. Това показват данни на Министерството на здравеопазването, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Министерството съобщи за установени 42 360 инфекции от четвъртък до днес, с което общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 2 024 904.


След като спадна под 200 случая на 100 хил. души в началото на декември, честотата на заразата достигна през последните дни 321 случая на 100 хил. души. Властите в северната област Кастилия и Леон обявиха, че ще затворят моловете и фитнесите и ще удължат забраната за пътувания извън областта до май. Изключения от забраната се правят само по крайно наложителни причини.


Броят на ваксинираните в страната до момента е 207 323.

Безработицата в Кипър е нараснала с 32%

Броят на безработните в Кипър в края на 2020 г. е бил с 32 процента по-голям в сравнение с края на 2019 г., предаде агенция КНА.


По данни на националния статистически институт безработните, регистрирани в бюрата по труда към 31 декември 2020 г., са били 33 382, докато на 31 декември 2019 г. са били с 8097 по-малко. Най-много се е увеличил броят на безработните в секторите търговия, строителство, професионални, научни и технически дейности, производство и образование.


Министерството на труда посочи, че данните от март нататък трябва да се считат за недостатъчно достоверни, тъй като според мерките на правителството за борба с коронавируса бюрата по труда са подновявали автоматично регистрите на безработните без тяхното физическо присъствие, за да се избегне разпространение на заразата.

"Модерна" смята да достави до 1 млрд. ваксини

Американската биотехнологична компания "Модерна" (Moderna) възнамерява да достави между 600 млн. и 1 млрд. дози от нейните ваксини срещу COVID-19 тази година, заяви изпълнителният директор Стефан Бансел, цитиран от "Ройтерс".


Бансел посочи на научна конференция в Париж, че компанията има поръчки за 500 млн. дози от ваксината и спокойно може да произведе най-малко 600 млн. дози. Той допълни, че "Модерна" се стреми да достигне и дори да надвиши целта си за 1 млрд. дози.


Вчера американската компания получи зелена светлина за своята ваксина от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия, след като такова разрешение вече получи и "Пфайзер" (Pfizer).

Нуждата от полеви болници в Лондон

Полева болница в Лондон ще бъде използвана, ако е необходимо, за да бъдат разтоварени другите лечебни заведения в британската столица, заяви днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от "Ройтерс". Той говори след изтичане в медиите на официални документи, според които има опасност до две седмици градът да остане без свободни болнични легла.


Прогнозите бяха публикувани от изданието "Хелт сървис джърнъл". Според тях дори пациентите с COVID-19 да се увеличават с най-ниския възможен темп, до 19 януари лондонските болници пак ще изпитват недостиг от близо 2000 легла за интензивно лечение. Помолен да коментира тези прогнози, Ханкок заяви, че е обезпокоен от напрежението, под което е поставена Националната здравна служба. Британското правителство пренасочва допълнителни ресурси към местата, където натискът е най-голям, отбеляза той.
"Например, в Лондон, правим така, че да е сигурно, че Болница "Найтингейл" ще бъде в готовност и при нужда ще може да разчитаме на нея", каза Ханкок.


Болница "Найтингейл" е полева болница, която беше отворена в британската столица в началото на пандемията, припомня "Ройтерс". От вторник Англия отново е под пълна карантина. Училищата са затворени, а на хората бе наредено да си стоят у дома, докато властите се опитват да ограничат разпространението на инфекцията, засилило се донякъде и заради силно заразната нова разновидност на коронавируса.


Вчера за първи път от април броят на регистрираните смъртни случаи за денонощие в Обединеното кралство надхвърли 1000. Починалите в страната от началото на пандемията общо са над 77 300 - най-големият брой в Европа.

Бразилска фармацевтична компания е готова да поиска одобрение за спешно използване на руската ваксина Спутник-V през втората половина на февруари, каза днес нейният ръководител, цитиран от "Ройтерс".


Фернанду де Кащру Маркес, изпълнителен директор на "Униау Куимика Фармацевтика Насионал", заяви пред в. "Валор економика", че първите дози от ваксината може да станат достъпни идния месец, щом компанията получи разрешение от здравния регулатор "Анвиза".

Испания затяга мерките

Испания, чиито области обявиха затягане на мерките по места срещу разпространението на новия коронавирус, продължава да изключва въвеждането на обща карантина, въпреки очаквания през идните седмици сериозен ръст на новозаразените, заяви днес здравният министър Салвадор Иля, цитиран от "Франс прес".


Ситуацията в областта на здравеопазването продължава да предизвиква "много голямо безпокойство", подчерта на пресконференция Иля. Той предупреди, че предстоят "сложни седмици", и призова испанците да останат бдителни.


Правителството обаче "няма намерение" да въвежда обща карантина, като наборът от мерки, станали възможни с въвеждането на извънредна епидемиологична обстановка, според Иля е достатъчен.

Ваксини за олимпийците

Един от най-опитните и дългогодишни членове на МОК Ричард Паунд смята, че е необходимо спортистите, които ще участват в олимпийските игри, да са с предимство в процеса по ваксинация срещу коронавируса. Според него това е "най-реалистичният начин" за провеждане на Токио 2020.


До началото на игрите в японската столица остават по-малко от 200 дни, а въпросите около организацията на най-голямото спортно събитие са във въздуха.


Подробности четете тук.

Извънредно положение в Токио

Японското правителство обяви режим на извънредно положение в столицата Токио и нейните околности - район с население от 37.2 милиона души, предадоха световните агенции и БТА. Новината съобщи пред парламента Ясутоши Нишимура, ръководителят на правителствения щаб за борба с коронавируса, след което извънредното положение бе обявено от премиера Йошихиде Суга.


Районът, известен като Голямо Токио, обхваща префектурите Токио, Канагава, Сайтама и Тиба. Мярката се въвежда заради бързото увеличаване на случаите на коронавирус. Извънредното положение влиза в сила от утре и ще продължи до 7 февруари.


Рестрикциите няма да са толкова строги, колкото при извънредното положение през април и май миналата година. Очаква се ресторантите и баровете да бъдат задължени да спрат да продават алкохол в 19 ч. и да затварят час по-късно. На жителите на района ще се препоръча да не излизат вечер по причини, които не са неотложни. Фирмите ще трябва да насърчават дистанционната работа с цел броят на хората, които пътуват между дома и офиса, да намалее със 70 процента.

Безработицата се увеличава в Словения

Епидемията от COVID-19 остави следа на словенския пазар на труда. В Агенцията по заетостта в края на декември 2020 година бяха 87 283 безработни, което е с 15.9 процента повече на годишно ниво, съобщава белградският вестник "Политика".


Словенската агенция по заетостта съобщи, че през декември е имало 7735 души, които отново са се регистрирали като безработни, докато 2913 души са намерили работа. Една от причините за скока на безработицата е фактът, че се увеличават хората, на които не са подновени срочните трудови договори, които са били 4237 от общия брой на новорегистрираните безработни през декември, обясняват от Агенцията по заетостта.


Броят на новорегистрираните търсещи работа е нараснал миналия месец с 5,2 процента в сравнение с ноември, докато броят на намерилите работа е спаднал с 36.5 процента на месечно ниво. Броят на регистрираните безработни в края на 2020 година е спаднал с 3.7 процента в сравнение с края на ноември.


Агенцията по заетостта отбелязва, че ръстът на безработицата би бил още по-голям, ако правителството не бе приело съответни мерки, включително субсидирано наемане на работа и субсидирано намалено работно време. През цялата 2020 г. в Агенцията по заетостта са се регистрирали 98 244 лица, което е с 31.3 процента повече от предишната година.


Според най-новите достъпни данни /от октомври 2020 година/ активното словенско население възлиза на 890 542 души, а нивото на регистрираната безработица е 8.6 процента или с 1.2 процента повече от октомври 2019 г., отбелязва белградският вестник "Политика".

Англия и Уелс отчетоха най-високата смъртност от век

Англия и Уелс регистрираха през 2020 г. най-високата смъртност от повече от един век насам, като COVID-19 доведе до ръст на свръхнормените смъртни случаи, заяви днес Ник Страйп от британската Национална статистическа служба, цитиран от "Ройтерс". Близо 604 хил. смъртни случая са регистрирани в Англия и Уелс през последните 52 седмици, което е със 73 хил. или 14 процента над средния показател за пет години, написа статистикът в "Туитър".


По думите му само през една година от 1900 г. годишния показател на смъртността е достигал 600 хил. - през 1918 г., когато избухва пандемията от испански грип.


Коронавирусът по света: Португалия удължи извънредното положение

© Associated Press


"Ако погледнем броя на свръхнормените смъртни случаи, започнахме годината с нива на смъртност под средното за пет години", каза Страйп и добави: "Това бе последвано от огромен пик през пролетта, причинен от COVID-19, докато първата карантина не даде ефект". Според статистика броят на свръхнормените смъртни случаи спрямо броя на населението ще е на най-високото си ниво от 1940 г., когато Великобритания е подложена на бомбардировки от нацистка Гемания по време на Втората световна война.


"Дори с мерките, взети за ограничаване на разпростарнението на COVID-19, 2020 г. все пак ще надмине 1951 г., когато избухва голяма грипна пандемия", каза Страйп. Той подчерта, че "без всичките ни усилия 2020 г. можеше да бъде много по-лоша".

Израел затяга мерките

Израелското правителство реши да затегне ограничителните мерки в опит да забави разпространението на заразата от коронавирус, предаде "Асошиейтед прес".


Коронавирусът по света: Португалия удължи извънредното положение

© Associated Press


Повечето училища и предприятия ще бъдат затворени, публичните събирания ще бъдат ограничени, както и общественият транспорт за срок от две седмици. Мерките ще влязат в сила в полунощ в четвъртък и за налагането им ще се грижат хиляди полицейски служители.


Решението беше обявено от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху късно в сряда.


Израел стартира динамично кампанията за ваксинация, като за малко повече от две седмици са ваксинирани 15 процента от 9-милионното население на страната. Същевременно обаче Израел отчита едно от най-високите равнища на заразяване с коронавирус в света.


Досега израелското министерство на здравеопазването е регистрирало повече от 462 хиляди случая на коронавирус, от които над 8 хиляди само в сряда. Починалите са над 3500 досега.

Нов рекорд заразени в Мексико

Мексико регистрира нов денонощен рекорд на заразените с коронавирус, съобщи "Асошиейтед прес". В сряда в страната са установени 13 345 случая.


Броят на смъртните случаи по официални данни също е близко до най-високите денонощни стойности - 1165.
Досега в Мексико са установени около 1.48 милиона случая на заразяване със SARS-CoV-2 и почти 130 хиляди починали от COVID-19. Ниските темпове на тестване подсказват, че вероятните числа са по-високи и по официални оценки действителният брой на смъртните случаи е над 180 хиляди.


Същевременно ваксинационната кампания се развива мудно, като в сряда са поставени около 7500 ваксини, приблизително колкото и през предишните дни. В столицата Мексико, център на епидемията в страната в момента, 88 процента от болничните легла са заети.

Португалия удължи извънрдното положение

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за COVID-19, след като е бил в контакт с човек, който е заразен с коронавирус, и няма да остане в самоизолация, тъй като контактът му с инфектиран се смята за ниско рисков, съобщи в сряда президентската канцелария, цитирана от "Ройтерс".


Португалия прие в сряда удължаване на извънредното положение, след като денонощният ръст на новозаразените в страната с близо 10 милиона души население достигна рекорд от 10 027 души, което оказва засилен натиск върху здравната система.


Португалия, която от началото на пандемията е регистрирала 446 606 случая на коронавируса, разхлаби рестрикциите около Коледа, но ги затегна отново в новогодишната нощ със забрана за пътуване между населените места и за обществени събирания.


За да се справят с пандемията депутатите дадоха "зелена светлина" за удължаване на извънредното положение, което трябваше да приключи днес, с още една седмица до 15 януари.


Въведените в момента мерки включват нощен полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта и полудневна карантина от 13.00 ч. до 5.00 ч. сутринта през уикендите в много от общините в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK