Антиваксъри и политически пристрастия: как мозъкът ви пречи да приемете фактите

90-годишната Маргарет Кийнън бе първият човек във Великобритания, ваксиниран с новата ваксина срещу Covid-19 на "Пфайзър"

© Reuters

90-годишната Маргарет Кийнън бе първият човек във Великобритания, ваксиниран с новата ваксина срещу Covid-19 на "Пфайзър"Слухът започна да циркулира още през 2008 г. - Барак Обама не е роден в САЩ. По това време бях председател на здравния съвет на Хаваите. Директорът и заместник-директорът на здравната служба, и двамата назначени от губернатор републиканец, провериха свидетелството за раждане на Обама в държавните регистри и удостовериха, че то е истинско.


Бих си помислил, че тези доказателства ще уредят въпроса, но не би. Много хора смятаха, че актът за раждане е фалшификат. Днес много хора все още вярват, че президентът Обама не е роден в САЩ


Съвсем наскоро слушах подкаста "Научен петък" за движението срещу ваксинациите. Обади се жена, която не вярваше, че ваксините са безопасни, въпреки огромните научни доказателства, че те са. Водещият я попита колко доказателства ще й трябват, за да повярва, че ваксините са безопасни. Нейният отговор - нито едно научно доказателство не може да промени мнението ѝ.
Като психолог бях притеснен, но не и шокиран от това. В човешката психология има няколко добре известни механизма, които дават възможност на хората да продължат да се придържат твърдо към убежденията си дори в лицето на противоречива информация.


Когнитивните преки пътища идват с пристрастия


В ранните си дни психологията смята, че хората ще вземат рационални решения. Но през десетилетията стана ясно, че много решения, които хората взимат - за избор на романтични партньори, финанси, до рисково здравословно поведение като опасен секс - не се вземат рационално.


Вместо това човешките умове имат тенденция към няколко когнитивни склонности. Това са систематични грешки в начина, по който мислите за света. Като се има предвид сложността на света около вас, мозъкът ви "минава напряко", за да ви помогне бързо да обработвате сложна информация.


Например предубеждението по достъпност (availability heuristic) се отнася до тенденцията да се използва информация, която можете бързо да си припомните. Това е полезно, когато поръчвате сладолед на място с 50 вида сладолед - не е нужно да мислите за всички тях, а само за един, който наскоро сте опитали и сте харесали. За съжаление тези преки пътища могат да означават, че в крайна сметка сте взели нерационално решение.


Антиваксъри и политически пристрастия: как мозъкът ви пречи да приемете фактите

© Reuters


Една форма на когнитивно пристрастие се нарича когнитивен дисонанс. Това е чувството на дискомфорт, което можете да изпитате, когато вашите убеждения не са в съответствие с вашите действия или с нова информация. Когато са в това състояние, хората могат да намалят своя дисонанс по един от двата начина - променяйки своите убеждения, за да бъдат в съответствие с новата информация, или интерпретирайки новата информация по начин, който оправдава първоначалните им убеждения. В много случаи хората избират второто, независимо дали съзнателно или не.


Например може би се мислите за себе си като за активна личност - но прекарвате целия уикенд, легнал на дивана, гледайки телевизия. Можете или да започнете да мислите за себе си по нов начин, или да оправдаете поведението си, може би като кажете, че сте имали наистина натоварена седмица и трябва да си починете за фитнеса утре.


Склонността за потвърждаване (confirmation bias) е друг процес, който ви помага да оправдаете своите убеждения. Включва предпочитане на информация, която подкрепя вашите убеждения, и омаловажаване или игнориране на информацията в противен случай. Някои изследователи наричат това "слепота от моя страна" - хората виждат недостатъците в аргументите, които са противоречиви на техните собствени, но не са в състояние да видят слабостите на собствената си позиция. Представете си фенове на постоянно губещ футболен отбор, които твърдят, че техният отбор всъщност е прилично силен, забелязвайки пропуските в други отбори, но не и в техния.


С намаляването на влиянието на масовите медии през последните няколко десетилетия и увеличаването на нишовите медии и социалните медии стана по-лесно да се обграждате с идеи и информация, с които вече сте съгласни, като същевременно свеждате до минимум излагането си на идеи, с които не сте. Тези информационни балони намаляват когнитивния дисонанс, но също така затрудняват промяната на мнението ви, когато грешите.


Потвърждаване на убежденията за себе си


Може да бъде особено трудно да промените определени убеждения, които са от основно значение за вашата концепция за себе си - тоест, кой мислите, че сте. Например, ако вярвате, че сте любезен човек и отрежете пътя на някого в трафика, вместо да помислите, че може би не сте толкова добричък, е по-лесно да мислите, че другият е шофирал като глупак.


Антиваксъри и политически пристрастия: как мозъкът ви пречи да приемете фактите

© Reuters


Тази връзка между убежденията и концепцията за себе си може да бъде подсилена от принадлежност към групи като политически партии, култове или връзки с хора с подобно мислене. Тези групи често са "балони по убеждения", в които мнозинството от членовете вярват на едно и също и си повтарят тези убеждения един на друг, укрепвайки идеята, че техните вярвания са правилни.


Учените са открили, че хората обикновено мислят, че са по-добре осведомени по определени въпроси, отколкото са в действителност. Това е демонстрирано в различни проучвания, разглеждащи ваксинациите, руската инвазия в Украйна и дори как работят тоалетните. След това тези идеи се предават от човек на човек, без да се основават на факти. Например 70% от републиканците казват, че не вярват, че президентските избори през 2020 г. са били свободни и честни въпреки липсата на каквито и да било доказателства за широко разпространена измама.


Подобни балони и защитата срещу когнитивния дисонанс могат да бъдат трудни за преодоляване. И те могат да имат важни последствия надолу по веригата. Например тези психологически механизми влияят на начините, по които хората са избрали дали да следват или не насоките за обществено здраве за социалното дистанциране и носенето на маски по време на пандемията от COVID-19, понякога със смъртоносни последици.


Промяната на мисленето на хората е трудна. Като се има предвид склонността за потвърждаване, ако аргументите, основани на доказателства, противоречат на това, което някой вече вярва, вероятостта въпросният човек да си промени мнението е много малка. Най-добрият начин да промените мнението си е да започнете от себе си - помислете защо вярвате в това, което правите. Наистина ли разбирате проблема? Бихте ли помислили по друг начин?


Като професор обичам моите ученици да обсъждат идеи, с които те лично не са съгласни. Тази тактика води до по-задълбочено разбиране на проблемите и ги кара да поставят под съмнение своите вярвания. Опитайте да го направите наистина - може да се изненадате какво ще си помислите.


Джей Мадок е професор по психология в Департамента за обществено здраве в Тексаския университет A&M. Той е международно признат за своите изследвания в областта на социалните екологични подходи за увеличаване на физическата активност на хората. Статията е публикувана в изданието The Conversation. Заглавието е на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "как мозъкът ви пречи да приемете фактите"

  По правилния въпрос е: "Как парите ви помагат да изопачавате фактите"

  И в морето ми е до колене .....................
 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  "как мозъкът ви пречи да приемете фактите"По правилния въпрос е: "Как парите ви помагат да изопачавате фактите"
  —цитат от коментар 1 на БГА Балкан


  Дали ще се ваксинират е лично право на всеки гражданин!

  Дано да остане на доброволен принцип, ама като гледам мейн стрийма как напира едва ли!

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Ами нека автора се запита, защо еволюцията е отдала предимство на емоционалните решения, пред рационалните.

 4. 4 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Доста добра статия. За да види човек нещата правилно, трябва да е по средата, което хич не е лесно.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dariya Koleva":

  Много хора още не са разбрали, че положението вече е - ваксини до живот...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Много обичам когато фейк медии ми казват кои били фактитите и какво трябвало да мисля и вярвам...
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil


  по принцип полето за коментари е полезно, ако не си разбрал нещо от статията да питаш. аз съм го правил

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много обичам когато фейк медии ми казват кои били фактитите и какво трябвало да мисля и вярвам...
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil


  Доказваш тезата на автора.

  "Като се има предвид склонността за потвърждаване, ако аргументите, основани на доказателства, противоречат на това, което някой вече вярва, вероятостта въпросният човек да си промени мнението е много малка."

 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Един призрак броди из Европа и света, призрака на ковидизма.

 13. 13 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Когнитивен дисонанс, аз го разбирам така: японците си отмениха олимпиадата. Българите юнаци не могат да отменят едно хоро.

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тази статия като че ли е посветена на любителките на печени тикви. Всички снимки на нощни шкафчета с пачки и кюлчета, признания на бизнесмени, записи на премиерска простотия се обявяват за фалшиви, за да няма когнитивен дисонанс.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":
  "Ами нека автора се запита, защо еволюцията е отдала предимство на емоционалните решения, пред рационалните."

  Защото еволюцията показва точно обратното., че способни на рационално поведение процъфтяват.
  Друг въпрос е, че след като хората станаха милиарди и изместиха другите видове вече плащаме за своя успех.

  подпис
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#11] от "Chironex":

  Проблемът идва, когато фактите са твърде много, разностранни и се влияят от голям брой странични фактори.
  В такъв случай рационалният подход не действа.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Ваксината води до производство на мозък. И не само. Пълни го с подходящи вярвания.
  Така че нека всички туземци да се ваксинират поголовно.
  Голям хаир за държавата ще бъде.

 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dankol":

  ....дали не е по-добре да свалите статията , че не е политически коректна за умнокрасивата идея!!

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Например 70% от републиканците казват, че не вярват, че президентските избори през 2020 г. са били свободни и честни, въпреки липсата на каквито и да било доказателства за широко разпространена измама"

  Приемам, че липсват доказателства за нередности, но няма и обяснение защо съотношението при бюлетините по пощата е драматично различно от това в урните. Питам защо не вървят анализи на тези несъответствия.

  Днес астрономите като наблюдават как някаква звезда леко се премества установяват какви планети обикалят. Зачи астрономите могат да обяснят какво става на звездите, а политиците не богат да обяснят какво става на земята.

  Та аз питам автора, дали той успява да компенсира вродените си инстинктни както съветва нас.

  подпис
 21. 21 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Статията е написана неутрално и никъде не се споменава, дали ваксърската или антиваксърската доктрина е правилна. Идеята е, че когато хората вече са направили своя избор, те игнорират всякаква информация и факти, които противоречат на убеждението им. Т.е. критичното мислене не е заложено по подразбиране и човек трябва да се съмнява и в собствените си убеждения, ако иска да си разшири кръгозора.

 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  еволюцията не дава предимства. повечето животни които виждаш, са еволюирали успоредно с нас. ние не сме по-еволюирали (има и някакви, на коит викат живи изкопаеми, които са толкова съвършени, че еволюцията не ги е пипала от милиони години :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#13] от "wkk57607068":
  "Когнитивен дисонанс, аз го разбирам така: японците си отмениха олимпиадата. Българите юнаци не могат да отменят едно хоро. "

  Защото светът знае за олимпиадата, а за нашето хоро никой по света не иска да знае.

  подпис
 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Весело

  До коментар [#10] от "Манчо":

  Когато вярваш, че руснаците са велик народ и Путин съвршенният им лидер :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Много хора, особено па учени в американските унита вярват на други глупости. :)

  Че комунизма може да победи, нищо че досега се проваля навсякъде където е пробван. :)

  Че мултикултуризма е хубаво нещо. Че всички раси и хора са еднакви. Нищо че тази теза също се проваля навсякъде.

  И сега взели да реват срещу някакви дето си мислят че земята е плоска. :)

  Ми аз не виждам разлика между едните и другите. :)

 26. 26 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Един призрак броди из Европа и света, призрака на ковидизма.
  —цитат от коментар 12 на Lazarus


  След комунизма, нацизма и фашизма дойде и злото на ковидизма. Целта остава все същата - подчинение на масите и ограничение на свободите.

  Ако историята се повтори и този път, след няколко години на разцвет ще последва отрезвяване на масите и освобождение. Досега освободителят винаги е бил външен. В случая с ковидизма, пипалата са оплели всички силни държави, следователно освобождението може да се постигне единствено с вътрешна борба.

  Смърт за световния ковидизъм!
 27. 27 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Абе то и за Монсанто е имало хиляди "научни" доказателства, че е безопасно и за какво ли не. Е за това не вярват хората на "науката", защото е доказано корумпирана, а не защото те са прости.

  БГА Балкан добре го е казал и правилно са му отличили коментара, ама да го обясня малко по-подробно... :)

 28. 28 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Статията е написана неутрално и никъде не се споменава, дали ваксърската или антиваксърската доктрина е правилна.
  —цитат от коментар 21 на Густав


  Или се шегувате или имате сериозен проблем с разбирането на текста.

 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Като се има предвид склонността за потвърждаване, ако аргументите, основани на доказателства, противоречат на това, което някой вече вярва, вероятостта въпросният човек да си промени мнението е много малка."

  А какво правим като "аргументите, основани на доказателства" са полуаргументи? В случая на ваксините - 95% ефективни и безопасни - но това важи само за съвсем кратък срок след поставянето им. След това? Ами не знаем. Но хората трябва да приемат като зомбита "железният" аргумент, че са 95% ефективни и безопасни ПО ПРИНЦИП, за времето до края на света. "Железен" аргумент, основан на "железни" доказателства. Хайде кротнете се вече, явно не схващате вашите сериозни когнитивни дисонанси, дори и когато сте професори доктори на психологическите науки. Но това е твърде голямо изискване към тях естествено, знаем, че човек трудно вижда собствените си когнитивни дисонанси.

 30. 30 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "С намаляването на влиянието на масовите медии през последните няколко десетилетия и увеличаването на нишовите медии и социалните медии стана по-лесно да се обграждате с идеи и информация, с които вече сте съгласни..."
  Нагнетяване на мнение или още казано пропаганда. Толкова пропаганда не е имало никога в историята на човечеството. Даже и тази статия е нещо подобно.

 31. 31 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 34 Разстроено

  До коментар [#29] от "Хелиана":

  Съгласен съм, ма за да го оспоря тоя надувко "научно" трябва да напиша още една статия, а нямам време за това.

 32. 32 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Казано по разбираемо-пристрастността изкривява действителностт
  а чрез манипулиране на фактите.Не съм чул футболен треньор да признае, че отборът му е победил незаслужено и по този начин да подкрепи колегата си от другият отбор ,който обвинява съдийството например.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  " Вместо това човешките умове имат тенденция към няколко когнитивни склонности. Това са систематични грешки в начина, по който мислите за света. Като се има предвид сложността на света около вас, мозъкът ви "минава напряко", за да ви помогне бързо да обработвате сложна информация."

  Тази статия не е ли писана от индивиди с " човешки умове", които имат склонността " да минават напряко" или нещо бъркам ? Ако някой не иска нещо, например да се ваксинира, за по - лесно го пъхаме в чекмеджето с когнитивния десонанс и въпроса приключва ! Ако пък някой постави въпроса какви са гаранциите, че една ваксина, която не е тествана достатъчно според добрите лекарски практики, няма да доведе до усложнения, каквито самите лекари си признават, че съществуват, отговорът е уклончив: по принцип....имайки предвид....ако се вземе предвид обстоятелствата....в противен случай.....и така с гаранция във..... Франция ! Но въпреки това трябва да се прави това, онова, защото " така казва науката" ! Това е ! Някой нещо не разбрал ?

 34. 34 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Промяната на мисленето на хората е трудна. Като се има предвид склонността за потвърждаване, ако аргументите, основани на доказателства, противоречат на това, което някой вече вярва, вероятостта въпросният човек да си промени мнението е много малка. Най-добрият начин да промените мнението си е да започнете от себе си - помислете защо вярвате в това, което правите. "

  Тука авторът е много прав. Въпросът е, че "аргументи" и "доказателства" се представят и от двете страни, но когато човек си е изградил вече мнение, отказва да приеме доказателствата на отсрещната страна.
  Когато уважаван учен направи публикация, която не е угодна на мейнстрийма, бива заклеймяван и следващи негови изследвания трудно намират публичност. Когато почнат да уволняват доктори, защото мнението им се различава от официалната линия на пропагандата, когато социалните медии започнат да прилагат сложни алгоритми за цензура, тогава започваш да се питаш "чий интерес стои на дъното" и "кой дърпа конците".

  Смърт за световния ковидизъм!
 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Статията е добра.

  Както съм казвал има много просто и рационално обяснение на нежеланието да е ваксинираш с новите ковид ваксини: цялата научна общност признава, че са излезли за рекордно кратко време и няма как да не съществува риск от странични ефекти, който просто да не е бил отчетен; и второ, ако 75% от "другите" си сложат ваксини, за нас просто няма да има нужда.

  Не казвам, че съм против ваксините, впрочем.

  Само представям напълно практичен аргумент защо някой може да не иска да се ваксинира.

  Друг въпрос е, че като кажат "пътуване със самолет само с ваксина" и "орез граница само с ваксина" и дотам беше и с практичните и с идеологическите аргументи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Защото докато чакаш котарака да бъде убеден, че да се краде е лошо, той вече ще е излапал пържолите!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 127 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Това твое убеждение ли е или си го прочел научна статия ?

 40. 40 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 127 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боби Колев":

  цялата научна общност признава, че са излезли за рекордно кратко време и няма как да не съществува риск от странични ефекти, който просто да не е бил отчетен;

  И това твърдение за "цялата научна общност " откъде идва?
  Вие естествено сте учен микробиолог и сте в пряк контакт с най-изявените представители на науката?.....или сте само редовен ползвател на мрежата и, естествено!, вярвате на всичко прочетено в бистрите води на мрежата?

 41. 41 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Абе то и за Монсанто е имало хиляди "научни" доказателства, че е безопасно и за какво ли не. Е за това не вярват хората на "науката", защото е доказано корумпирана, а не защото те са прости.БГА Балкан добре го е казал и правилно са му отличили коментара, ама да го обясня малко по-подробно... :)
  —цитат от коментар 27 на Milen Ivanov


  И едни учени са говорили същото за цигарите пред няколко десетилетия...

  А истината може да се достигне като за зачита и чуждото мнение, дори според автора

  "Като професор обичам моите ученици да обсъждат идеи, с които те лично не са съгласни. Тази тактика води до по-задълбочено разбиране на проблемите и ги кара да поставят под съмнение своите вярвания. Опитайте да го направите наистина - може да се изненадате какво ще си помислите."

  'progressives' is the politically correct word for communists
 42. 42 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боби Колев":

  С ваксина или без ваксина рано или късно ще хванеш вируса.
  Ваксината е за да го минеш леко.

  А за рекордно краткото време - сигурно трябва да прочетеш как и какво точно са направили за да ти се изясни.

 43. 43 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  .... Идеята е, че когато хората вече са направили своя избор, те игнорират всякаква информация и факти, които противоречат на убеждението им......
  —цитат от коментар 21 на Густав


  На прав път сте със съжданията.

  Просто хората си казват - щом на еди кой си му беше запушена устата или беше усмян - тогава той сигурно е прав...А защо стана така простият отговор си е - чист фашизъм.

  Лошите идеи няма да си отидат заради прищявките на някой, а само като ежедневно и ежечастно се дават доказателства защо са лоши. А цензурата още по засилва вярата в глупости. Ама няма кой да го проумее

  'progressives' is the politically correct word for communists
 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Ей няма край тая ваксърска пропаганда бе. Това е религията на 21ви век. Всеки задължително трябва да богопочита и да величае ваксините и разбора се да пълни джобовете на фармаиндустрията като се боцка. Ама явно мисионерството не върви съвсем добре щом се налага все повече и повече да ни убеждават из мейнстрийма колко прогресивно е да си краен ваксър.

 45. 45 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 127 Неутрално

  До коментар [#34] от "Джигара":

  Това за аргументите и доказателствата , които се представяли от двете страни наистина е много забавно ......и всичко е въпрос на кое по-приятно и лесно за вярване....
  Значи ако аз твърдя че Земята е кръгла и представям моите доказателства, а вие, напротив твърдите че Земята е плоска , и ми представите някакви си ваши доказателства.......излиза че е въпрос на изградено лично мнение?.....

 46. 46 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 705 Весело

  Естественият подобор ще си свърши работата :)
  ----

 47. 47 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Доста добра статия. За да види човек нещата правилно, трябва да е по средата, което хич не е лесно.
  —цитат от коментар 4 на Chironex


  Не виждам нищо такова в статията.

  Статията е написана неутрално и никъде не се споменава, дали ваксърската или антиваксърската доктрина е правилна.
  —цитат от коментар 21 на Густав


  Не е вярно. Ето какво пише в статията: "Съвсем наскоро слушах подкаста "Научен петък" за движението срещу ваксинациите. Обади се жена, която не вярваше, че ваксините са безопасни, въпреки огромните научни доказателства, че те са. Водещият я попита колко доказателства ще й трябват, за да повярва, че ваксините са безопасни. Нейният отговор - нито едно научно доказателство не може да промени мнението ѝ. Като психолог бях притеснен, но не и шокиран от това. "

  До коментар [#42] от "Chironex":

  Така ли? Аз пък мога да ти посоча всякакви хора, от лекари, до министри, които твърдят, че с ваксината ще унищожим КОВИД и тази болест ще изчезне. Не просто, че целта е да не се зарази един човек. Дори да не се заразят всички не е просто цел, а нещо, което ЩЕ се случи.

 48. 48 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":еволюцията не дава предимства. повечето животни които виждаш, са еволюирали успоредно с нас. ние не сме по-еволюирали (има и някакви, на коит викат живи изкопаеми, които са толкова съвършени, че еволюцията не ги е пипала от милиони години :)
  —цитат от коментар 22 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Всъщност грешиш.
  Доказано е, че 80 % от решенията които взимаме ежедневно се базират на емоционална, а не на рационална база.

 49. 49 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#9] от "Dankol":

  Туше.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 50. 50 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#29] от "Хелиана":

  аха. Случайно да си се разболявала от детски паралич, коклюш, едра шарка или дифтерия? не си? а сетих се, ваксинирана си.

 51. 51 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#43] от "AllLivesMatter":

  Така е и с КОВИД ваксината. Имаше изследвания от Франция, според тях над 50% от французите бяха готови да се ваксинират още септември. След това се почна с пропагандата и малоумните изказвания, представяни като "факти" и процентът падна до около 40%. С мен лично също беше така. Нямах търпение за ваксина, но след лъжите, които се пишат за ваксините и вирусите по принцип, се отказах. Днешните пропагандьори са много тъпи. Освен че нещата, които пишат, са очевидно малоумни, ами и не схващат, че понякога няма нужда да убеждават хората в каквото и да е, докато цензурата и пропагандата действат винаги обратно.

 52. 52 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1238 Весело

  До коментар [#2] от "Dariya Koleva":

  Дали ще се ваксинират е лично право на всеки гражданин!
  —цитат от коментар 2 на Dariya Koleva

  Също така, да си изхвърля боклука през прозореца, а не разделно е лично право на всеки живеещ в германия. Нъл тъй?

  🤪

 53. 53 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#45] от "pkh07609293":

  Не е така и го знаеш :) Спорът около ваксините и дали земята е плоска не са съпоставими. Ако все пак търсиш паралели, мога да ти помогна да ги намериш.

  Преди векове официалната доктрина е, че земята е плоска и слънцето се върти около нея. Всички знаят, че е плоска. Едни учени се осмеляват да докажат обратното - част от тях изгараят на клада, а друга част биват принудени да се отрекат от твърденията.

  Учени и лекари днес не ги горят публично на клада, но някои умират заради инцидент на пътя, други ги уволняват, а в най-лекия случай ги оставят на половин заплата, че да им дойде акъла.

  Смърт за световния ковидизъм!
 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chironex":

  Точно така. И да се позовава на здравия разум.
  На нас всички начини на манипулация са ни известни така, че трудно могат да ни пробутат екстремистки идеи, маскирани като прогресивни.

 55. 55 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#53] от "Джигара":

  В грешка си. Джордано Бруно и Галилео Галилей са осъдени след като Магелан (или по-скоро спътниците му) вече е обиколил земята и няма съмнение, че тя е кръгла. Те не са осъдени за това. Специално Галилей е осъден са това, че поставя слъцето в центъра на Слънчевата система. Бруно е осъден за някакви религиозни работи формално, реално, защото не е искал да млъкне и е изказвал свободно мнението си. Днес такива убийства също се случват.
  Всъщност още през Средновековието вече няма никакво съмнение, че земята и кръгла и църквата не оспорва това. Хората дори са изчислили що-годе правилно размерите на земята и това е причината кралят на Португалия да откаже да финансира пътешествията на Колумб. Колумб изчислява размерите на земята тройно по-малки, отколкото всъщност са и съветниците на Жоао II като Мартин Бехайм (който дори прави глобус), посочват тази грешка.

 56. 56 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 705 Весело

  Казано по разбираемо-пристрастността изкривява действителността чрез манипулиране на фактите.Не съм чул футболен треньор да признае, че отборът му е победил незаслужено и по този начин да подкрепи колегата си от другият отбор ,който обвинява съдийството например.
  —цитат от коментар 32 на wqq07306824


  +
  Така е.
  Психологията е, че когато съществува някаква вътрешна убеденост, то хората се опитват да нагласят фактите според убежденията си, а не да коригират убежденията си според фактите :)
  ----

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  На някои мозъка им пречи, на други, липсата на мозък.

 58. 58 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#47] от "kazushi":

  "Така ли? Аз пък мога да ти посоча всякакви хора, от лекари, до министри, които твърдят, че с ваксината ще унищожим КОВИД и тази болест ще изчезне"

  Май не си чул правилно. Ваксината нищо няма да унищожи.
  Май не си много в час как работят ваксините.

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#53] от "Джигара":

  Пример за почти всички описани когнитивни склонности ,Хелиоцентричната и геоцентричната теории съществуват от античността от една страна,от друга в шестте системи за небесни координати,в една центъра е наблюдателя,в една центъра е центъра на земята и основно се използва тя,както и повечето съвременни атласи и звездни карти са базирани на нея,в третата има варианти с център Слънцето,с център Земята и с център барицентъра на Слънчевата система,който е близо до Сънцето,като опрната плоскост е орбиталната полскост на Земята,в четвъртата център е Слънцето,в петата център е Слънчвата система,в шестста пак Земята,но фундаменталната плоскост включва и други галактики.
  Освен това на повечето карти ,всичките които човек,ползва ,ако не ре;ава задчи по морска или въздущна навигация,,Земята е плоска,като сяташ разстояния по карта не смяташ косинус от ширината,като е при картите с проекция ,изобразяваюи Земята като сфера.
  И разумно мислещия няма никакъв проблем да знае,че Земята не само не е център на Вселената,ами се намира в периферията на една от периферните галактики ,че има формата на Геоид на Гаус и да за нуждите на дадена дейност и решаване на задачи да ползва най-удобния модел за изчисления или начин на представяне.
  А и доказалия хелиоцентричния модел Николай Коперник ,който е оборил геоцинтричния модел на До коментар [#53] от "Джигара":

  Пример за почти всички описани когнитивни склонности ,Хелиоцентричната и геоцентричната теории съществуват от античността от една страна,от друга в шестте системи за небесни координати,в една центъра е наблюдателя,в една центъра е центъра на земята и основно се използва тя,както и повечето съвременни атласи и звездни карти са базирани на нея,в третата има варианти с център Слънцето,с център Земята и с център барицентъра на Слънчевата система,който е близо до Сънцето,като опрната плоскост е орбиталната полскост на Земята,в четвъртата център е Слънцето,в петата център е Слънчвата система,в шестста пак Земята,но фундаменталната плоскост включва и други галактики.
  Освен това на повечето карти ,всичките които човек,ползва ,ако не ре;ава задчи по морска или въздущна навигация,,Земята е плоска,като сяташ разстояния по карта не смяташ косинус от ширината,като е при картите с проекция ,изобразяваюи Земята като сфера.
  И Коперник,като е доказал несъсто1телността на идеята на Птолемеймне е ползвал неговия модел за исчисления,направил е различни изводи ,като и няма никакъв проблем и до днес някои задачи да се решават по метода на Птолемей.

 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#55] от "kazushi":

  Слънцето в центъра на Слънчевата система поставя Коперник,който е бил и католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист,астрономията е била сред страничните му дейнсти и не е имал никакви проблеми с църквата,Галилей не е бил осъден и проблемите му с църквата,по точно с някакъв епископ не са имали нищо общо с мястото на земята и дали се върти,по това време вече е имало издадени папски були за новооткрити земи,имало и папаски меридиан и папски антимеридиан ,в които Земята е представена картографски като сфера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK