Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

© ReutersБиткойн постигна забележителен ръст през 2020 г. въпреки много неща, които обикновено биха накарали инвеститорите да бъдат предпазливи, включително напрежението между САЩ и Китай, Брекзит и пандемията от коронавирус. От минимума за годината от 4748 щатски долара в средата на март, когато се засилиха опасенията от пандемията, биткойн достигна до малко под 30 000 долара до края на годината.


Оттогава криптовалутата се изкачи до рекордни нива над 40 000 долара, което едновременно увеличи и цените на други криптовалути. Какво доведе до това огромно поскъпване и различно ли е то от балона от 2017 г.?


Една от причините за масовото покачване на цените е, че имаше голям приток на инвеститори от мащабни институции като пенсионни и университетски фондове и инвестиционни тръстове. Това не беше така по време на последния "бичи пазар" (bull market) през 2017 г., при който цената на биткойн се повиши около 20 пъти до почти 20 000 долара само за да се върне до 3 000 долара година по-късно.
През 2017 г. в екосистемата на криптовалутите доминираха отделни инвеститори на дребно, много от които бяха привлечени от недостига на биткойн и от факта, че той стои извън глобалната финансова система. Пазарът през 2017 г. имаше всички признаци на класически финансов балон и инвеститори, които купуваха от "страх да не пропуснат".


Част от системата


Този път големи имена като милиардера инвеститор Пол Тюдор Джоунс и застрахователния гигант MassMutual са инвестирали сериозно, докато дори бивши противници като "Дж. П. Морган" сега казват, че биткойн може да има светло бъдеще. Всичко това спомага за увеличаване на доверието в криптовалутата и показва, че тя става все по-разпространена.Биткойн е подкрепен и от няколко големи имена на пазара на потребителски плащания. PayPal вече позволява на клиентите да купуват, държат и продават биткойни директно от своите акаунти в PayPal. Конкурентната фирма за цифрови разплащания Square съобщи през ноември, че все повече от потребителите на Cash App купуват цифровата валута и купуват средно повече отпреди. Броят на доставчиците, които приемат биткойн като начин на плащане, бързо нараства.


Вероятно най-важното е, че Visa започва да приема идеята за биткойн. През октомври компанията обяви няколко свързани с биткойн кредитни и дебитни карти с водещата платформа за обмен на криптовалута Coinbase. С все повече начини за използване на биткойн, това трябва да означава, че повече хора ще искат да го притежават.


Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

© Reuters


Биткойн също стана много по-зрял от дните, когато се използваше главно като метод за закупуване на наркотици в криминалната мрежа на "Пътя на коприната". Биткойн дигиталните портфейли, ключове и борси са по-лесни за достъп и има много по-надеждна информация там, отколкото преди.


Въвеждането на финансови продукти като биткойн фючърси и опции, както и свързани с блокчейн фондове, позволи на инвеститорите, които иначе биха се страхували от нестабилност, да се включат в пазара. Биткойн фючърсите означават, че инвеститорите могат да спекулират с падащите цени. Нобеловият лауреат Робърт Шилер предположи, че балонът от 2017 г. може да е бил свързан с факта, че по това време не е имало биткойн фючърси.


Защита срещу инфлацията


Извън ентусиазма на системните играчи икономическият спад заради COVID-19 доведе до огромни пакети стимули от правителствата по целия свят и много централни банки започнаха да печатат повече пари. Това може да доведе до инфлация, което от своя страна понижава покупателната способност на хората. Всъщност американският Федерален резерв миналата година сигнализира, че ще бъде малко по-толерантен към покачващите се цени, когато намали целта си за инфлация от 2%.


Изправени пред тази заплаха, инвестициите като биткойн се възприемат като сравнително сигурни. Максималният брой биткойни, който някога ще съществува, е определен на 21 милиона (освен ако протоколът не се промени) и вече има около 18.59 млн. в обращение.


"Печатането" на нови монети също се забавя, защото сумата, която получават биткойн майньорите за проверка на транзакции в блокчейна, се намалява наполовина на всеки четири години - тя падна от BTC 12.5 на BTC 6.25 миналия май. Този недостиг е сравним с ограничения запас на благородните метали.


Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва

© Reuters


Дори централните банки започват да приемат криптовалутите. Русия, Китай, Канада, ЕС и много други или вече работят върху дигиталните валути на централните си банки (CBDC) или публикуват технически документи, описващи намеренията си да го направят. Това е очевиден знак, че основните играчи в стария финансов свят виждат криптовалутите като бъдещето. Междувременно американският федерален регулатор обяви, че потребителските банки могат да извършват плащания със "стабилни монети", които са криптовалути, обвързани с традиционните валути.


Какво следва


Изглежда, че неотдавнашното поскъпване на цените на биткойн може да има по-голямо значение, отколкото през 2017 г. Но не всички са съгласни. Главният икономист и стратег в Rosenberg Research and Associates Дейвид Розенберг вярва, че биткойн е в балон и инвеститорите не разбират как работи.


Розенберг е в добра позиция да коментира балони, тъй като е известен с идентифицирането на балона на жилищния пазар в САЩ, довел до глобалната финансова криза от 2008 г. - 2009 г. Той вярва, че инвеститорите не разбират как работи биткойн и това е класически балон - въпреки че признава, че самият той не е експерт по криптовалутата. Междувременно голямата нестабилност в цената все още е основен проблем, който все още ще тревожи някои институционални инвеститори.


На кого може да се вярва? Има много прогнози за огромно повишаване на цената на биткойн през 2021 г. Тайлър и Камерън Уинкълвос, основателите на криптоборсата Gemini, вярват, че биткойн в крайна сметка ще достигне 500 000 долара за монета, докато анализатор на Citigroup предполага цена от 318 000 долара до декември 2021 г.


Такива играчи имат голям залог в пазара и тези цифри може да са твърде оптимистични. През март 2020 г. обаче перспективата биткойн да достигне 40 000 долара изглеждаше невъзможна. Накъдето и да тръгне цената от тук, съдбата на водещата криптовалута очевидно ще бъде една от най-големите финансови истории в света през годината.


Андрю Уркхарт е доцент по финанси в ICMA Center, Henley Business School и асоцииран редактор в European Journal of Finance, International Review of Financial Analysis и Research in International Business and Finance. Той е експерт по финансовите пазари, поведението на инвеститорите, високочестотната търговия, и криптовалутите.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  Може да последва нова експлозия ! Този път надолу.....

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Биткойн: защо цената експлодира и какво може да последва"

  Защото търсенето е много по-голямо от предлагането.
  Какво ще последва? Утре слънцето ще изгрее малко преди 8 ч.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Трудно, много трудно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  Човекът е устроен да спекулира със всичко и да му слага цена. След като една луковица от лале е достигала цената на една къща, в Нидерландия преди 300 години, защо и днес това да не стане с цената на един цифров файл носещ уникален код и ключ?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Ъъъ ...
  Причина първа си е част от по-голямата, спомената като причина втора. Ако държавите не се включваха в играта - големите акули и фондове нямаша и да си помислят дори!
  А втората - че вече и държавите посягат към такава опция - е само в момента видимата част от процеса на изпразване на валутите от съдържание в "Новата реалност". Иначе казано - на Победилият Глобализъм. Нищо, че светът ще е нацепен на региони със страна - доминатор, "редът" ще е един! Срещу реален продукт ще се плаща на мат'ряла с виртуални пари, с които да си купят виртуален комфорт на ниво "дажба", като всичко това ще бъде прогласено и насадено пропагандно като "освобождаване на човека". Точно като при комунизма, спомняте ли си ...
  Сега просто сме още в преходен период, слава Богу, и няма да стане "още утре", макар че с "печатането" на луди кухи пари при на всичкото отгоре спаднало производство процесът получи мощна засилка ...

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Защо цената на биткойн експлодира? Е как...? Напечатаха се, тоест се емитираха стотици милиарди долари, евро и каквито се сетите валути, планини от нов дълг. Логично е тия дългове да се прехвърлят в друго. Защо точно в биткойн, поне аз не разбирам. Всъщност, никой не разбира май... Или поне повечето. Някой си Сатоши измислил нови виртуални пари, които били много ценни, защото били много ценни. Това е... По-скоро ми се вижда като начин за обиране на емитираните дългове. Или поне част от тях.

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  След разбиване на основния доставчик в село Горно-Нанадолнище у БГ нема как да не експлодира цената...

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Bitcoin е предобраз на валутата на бъдещето, когато няма да има национални валути, а само една единна световна валута, затова се налага изкуствено. Затова и съм против нея. Според мен националните валути трябва да си останат.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Глобално затопляне, зелена сделка, плащаме по-скъпо за стоки защото са произведени с по-малко въглеродни емисии, а в същото времето тази простотия харчи ток за безсмислени изчисления колко Дания. Отделно едва ли Централна банка ще пусне национална валута всеки сам да си я произвежда в къщи. :)
  Цената на тия валути се вдига единствено заради алчността на човека мислейки си че може да забогатее без да си мръдне пръста.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  А след като това нещо се добива в едно село в една пропаднала дръжава, може да се позамислим що за шитня е това нящо...

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petleshev":

  Стойността на биткойна е в услугата, която предлага - анонимност.

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  1. Луковиците на лалетата също са били много експлозивен "асет" в Холандия в 1637.

  2. Забелязва се интересна тенденция да се представят визуално биткойна като жълта или белезникава монета/булион. Хайде запитайте се защо е така и какъв психологически ефект се търси. И защо изобщо трябва да се търси такъв ефект, ако биткойна е бъдещето.

  3. Интересното е кога ще можете да си купите едно кафе с биткойн, как ще стане и колко ще ви струва всъщност.

  Ако тези 3 точки не ви притесняват, спокойно купувайте биткойн и чакайте да стане 400 000 долара за да станете милионери без да работите.

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Абе тая пирамида добре се развива...
  Аз преди 10 дни купих за 120 лева, сега така ме е яд...
  Сега са 170. За 10 дни...
  Ама за пръв път купувам туй нящо, не съобразих да люсна едни 100 хилки, та днес да съм с 50 хилки отгоре... тцтцтц :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Цената се вдигна, защото миналата година каскетурата разби две криптовалутни мини, които печатаха с краден ток. И сега понеже няма толкова много предлагане, а има търсене, цената се вдигна.

  Благодарете на Гешев.

 15. 15 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petleshev":Стойността на биткойна е в услугата, която предлага - анонимност.
  —цитат от коментар 11 на atmanpg


  ;)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Лаиците почнаха да обясняват кое как е с електронните валути, биткойна конкретно.

  Разбира се, че отстрани това изглежда нелепо.
  Но - изглежда - лаикът има вътрешна потребност да го прави.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 17. 17 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Народно поверие---започнат ли властите в БГ да разбиват и конфискуват биткойн фермите-почвайте да купувате криптовалута,на повишение е !!!

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 18. 18 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Криптовалутата е точно толкова фалшива, колкото и останалата валута. Във всеки даден момент всеки човек има точно толкова пари, колкото е изял и изпил (и други работи) към този момент. Мисъл на Милтън Фридман, леко модифицирана.

  Имунизирайте се. Или не, не се имунизирайте. Бе, все е тая.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Пълни глупости. В мрежата, няма анонимност. Ако някой си мисли, че е анонимен докато стои пред компютъра, леко се е объркал.

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Не знам дали е балон, може и да не е, но цялата тази ликвидност налята в крипто (мъртва) икономика не виждам как ще свърши добре. Е за някои със сигурност, но не за мнозинството.

 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Няма как да стане това. И защо да е пък точно биткойн, а не миткойн или който и да е друг койн?

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  А така, купувай, народе, че не останаха!

  Когато някой, който е инвестирал бая пари в нещо, ме убеждава и аз да купувам, та да намажа и аз, веднага ми светва червената лампичка.
  Особено във виртуален "асет", който си мени стойността до 10 пъти за две-три години.
  Явно тоя някой е решил, че е време да кешира едни пари за сметка на едни будали.

  Как пък поне на един дребен инвеститор не му светна, че за да спечели някой 1 милиард от спекулации, трябва 1 милион души да изгорят с поне 1 хилядарка?

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#12] от "johnniewalker":

  Да де... Биткойнът олицетворява точно това. Забогатяваш по невероятен и вълшебен начин без да работиш.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Балонът се надува, надувайте момчета, да видим кога ще се пръсне и кой ще си напълни гушата за сметка на балъците.

 25. 25 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#16] от "b_52_strato":

  Крадецът най-често се представя като специалист, а жертвата - лаик. Криптовалутите не предлагат нито едно състоятелно обяснение за легалното си съществуване. Класическа спекулативна пирамида.

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Много ясно защо.
  Биткойна е китайска пирамидка (2/3 от производството и 90% от оборота са в Китай)
  https://thenextweb.com/hardfork/2019/12/11/bitcoin-cryptocurrency-mining-hash-rate-china-renewable-energy-blockchain/
  Цената почна да се вдига след като китайците назначиха президент на САЩ. Така ще печелят много повече от преди.

 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Весело

  До коментар [#16] от "b_52_strato":

  Ейййй, професоре, дай някакъв инсайд, бе... Ние лаиците започваме да си записваме...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Не знам дали е балон, може и да не е, но цялата тази ликвидност налята в крипто (мъртва) икономика не виждам как ще свърши добре. Е за някои със сигурност, но не за мнозинството.
  —цитат от коментар 20 на zxp53317185

  Тя ликвидността не се губи. Ти си купуваш един биткойн за $40к и наливаш ликвидността си в някой друг, който ти го продава за $40к. Съответно той може да си купи с тези $40к истински активи, които носят нещо истинско.
  Както Уорън Бъфет беше казал, ако си купя фабрика, догодина ще имам пак същата фабрика, плюс всичко това, дето е произвела за тази година. Ако си купя земя, догодина ще имам пак земята, плюс реколтата от нея през тази година. А ако си купя един биткойн, догодина ще имам пак един биткойн.
  Единственият начин да се спечели от биткойн е да намериш след време друг бал... пардон - инвеститор, на когото да го продадеш за повече, отколкото си дал ти за тях.

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Има далеч по анонимни криптовалути от биткойн. Монеро например. Така и не се намери някой, който да обясни с какво точно биткойн е по - добър от останалите криптовалути, които използват същият принцип.

 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#28] от "Камен":

  Добре го обяснихте. Само че този 1 трилион долара налети (до вчера) в криптовалути реално не са ли налети в един продукт с много ниска естествена стойност? Реално са си money made out of thin air.

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":Пълни глупости. В мрежата, няма анонимност. Ако някой си мисли, че е анонимен докато стои пред компютъра, леко се е объркал.
  —цитат от коментар 19 на Petleshev


  Напротив.
  Никой не може да проследи транзакциите, извършени чрез биткойни.
  Това е единственият смисъл от съществуването на тази валута.

 32. 32 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Имам 4,98 биткойна и следва, че скоро ще съм милионер. В края на годината биткойна ще е над 100К, помнете ми думите.

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":Има далеч по анонимни криптовалути от биткойн. Монеро например. Така и не се намери някой, който да обясни с какво точно биткойн е по - добър от останалите криптовалути, които използват същият принцип.
  —цитат от коментар 29 на zxp53317185


  Предполагам, че е понеже вече са се утвърдили на пазара.
  Освен това биткойнна няма регулатор, а за новосъздадените криптовалути - не е сигурно.

 34. 34 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Тепърва институционалните инвеститори ще вкарват пари в биткойна. И не забравайте, че от биткойна ще има само 21 милиона парчета, от долара, еврото, юана и т.н.. ще има толкова колкото централната банка напечата, централните банки печатат и печатат и все повече ще печатат да подържат системата.

 35. 35 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  1JeCA1dnA1rxtdKiNTPsyytMnDDfsm3tSu
  Мерси!

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#34] от "Шоршо":

  Кои са тези "институционални инвеститори"?

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Може да последва същото ама в обратна посока :)

 38. 38 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#36] от "zxp53317185":

  OneRiver (Hedgefond) инвестираха 600 милиона долара в Биткойн, още 400 милиона следват
  SkyBridge (Investmentfond) инвестираха около 310 милиона долара в Биткойн.
  Ruffer (Investmentfond) инвестираха 745 милиона долара в Биткойн.
  MassMutual (застраховател) инвестираха 600 милиона долара в Биткойн.
  Square (тех-гигант) инвестираха 50 милиона долара в Биткойн.
  MicroStrategy (тех-гигант) инвестираха 425 милиона долара в Биткойн.
  Само тези 6 инвестиции са на стойност от над 3,13 милиарда долара.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Имам 4,98 биткойна и следва, че скоро ще съм милионер. В края на годината биткойна ще е над 100К, помнете ми думите.
  —цитат от коментар 32 на Шоршо


  По принцип когато почне да се шуми в пресата за нещо, кога таксиджиите почнат да ти говорят каква далавера има да се инвестира в нещо, кога се появи тема в БГмама за това нещо - това значи ПРОДАВАЙ. :)

 40. 40 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 741 Неутрално

  При тези отрицателни лихви по депозитите в банките, не е чак толкова лош вариант човек да държи 5-10% от спестяванията си в криптовалута.

 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#38] от "Шоршо":

  Ами страхотно за тях, щом акционерите им и хората поверили им парите си за това са ОК - всичко е 6. Всеки е свободен да харчи парите си за каквото сам прецени, въпросът е какво се прави с общата пара и да не стане така че в един момент всички да плащаме "гяволиите" на въпросните институционални инвеститори ако цялата система се срути. Нещо случило се не много отдавна ;)

 42. 42 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Десетки милиони хора по света използват активно биткойна. В някой технологични фирми дори заплатите се превеждат в биткойни. Тоест цяла една общност в света е приела за своя валута Биткойн.

 43. 43 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  Ами корекцията на пазара е вече доста закъсняла и разбира се, че такава ще има. Но по-важното е къде ще е биткойна в края на годината. Аз го виждам между 50К и 100К.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Десетки милиони хора по света използват активно биткойна. В някой технологични фирми дори заплатите се превеждат в биткойни. Тоест цяла една общност в света е приела за своя валута Биткойн.
  —цитат от коментар 42 на bpcorp


  Биткоина се използва единствено за спекула и за нищо друго.

  Никой не получава заплата в биткоини, никой не си купува нищо с биткоини.

 48. 48 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Айде юруш, не останаха, давайте балъчета

 49. 49 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":
  пак сравнвния с лалета от абсолютни невежи по темата

 50. 50 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Бе то и за ЕднатаМонета (OneCoin), имаше какви ли не оди и хвалебствия (не у нас де, никой не е пророк в собственото си село), ама накрая бая народ пи по една студена. Само дето там имаше кой да обвинят, а с биткойна ще е битият бит.... И преди да зинете, как не ги разбирам нещата, не бъдете толкоз сигурни ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  От 3000$ до 40000$ за биткойн? Балонът се надува, надува, надува - Пух! Някой ще спечели много пари, някой ще загуби и гащите си. Някой поставя рекорда, милиони ще паднат зад борда.

 52. 52 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  То ясно като бял ден. Повечето са познали - балоня ще се спраска в някакъв момент, поради простата причина, че биткойнята няма никакво покритие :)))

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  "Тайлър и Камерън Уинкълвос, основателите на криптоборсата Gemini, вярват, че биткойн в крайна сметка ще достигне 500 000 долара за монета, докато анализатор на Citigroup предполага цена от 318 000 долара до декември 2021 г."

  То и "Капитал" пускаше валутни прогнози в началото на 1997г. когато долара беше 3000 лева че ще стане 4000 ама нещо скоро курса падна на 1 500. Така че всеки може да си прави каквито иска прогнози!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Весело

  Както имаше банка твърде голяма да фалира.
  Така и за мен Биткойнът стана твърде скъп за продаване.
  Всеки е стиснал здраво свойте биткойни и богатее ли богатее виртуално.
  Злорадствайки как оният балък си е купил кафе с тях.
  Като няма пазар и предлагане цената удря таванът.
  Но ако стане а сега ще има ами сега.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално
 58. 58 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petleshev":

  Защото:
  1) Има абсолютен таван на брой бтк, за разлика от левове или злато. Това е уникално свойство.
  2) Защото е децентрализиран протокол и никой човек или правителство може да печата и раздава пари на свои хора за сметка на всички други.

 59. 59 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":


  Have fun staying poor :)

 60. 60 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":


  Have fun staying poor :)

 61. 61 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dark":


  Have fun staying poor :)

 62. 62 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!":


  Прочети малко за разликата между централизация и неутрален протокол.

  Идеята е има правила написани за всеки да провери и никой не може тайно и произволно да промени как работи този софтуер.

 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Биткойнът уверено върви към своя 25 октомври 1929 г. Само ден по-рано, на 24 октомври, всички са били щастливи и богати и никой не е подозирал бъдещата катастрофа. Същото ще се случи един ден и с Биткойн. В момента тече риболовът за големи играчи и инвеститори. Когато се налеят парите, някой страшно ще забогатее за един ден. Лошото е, ако в този балон се включат и пенсионните фондове, защото тогава ще пострадат и пенсионерите, влагали с години своите доходи.

  Събитията от 1929 г и от 2008 г. показват, че без минимална регулация няма как една финансова система да не се срине тотално в един момент. Биткйнът няма никаква регулация. Чака се някой нов Джордж Сорос, който с една светкавична операция да забогатее с няколко милиарда.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":


  Нека направим разликата между валути контролирани от хора и бтк, където знаем колко има днеска и колко ще има утре.

 65. 65 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Рециклираш FUD от 2013.

  Ако е балон защо винаги се покачва нагоре?

  Ако са лалета, защо трае бтк над десителетие, а не месеци?

  Но ти вече си направил решението. Какво да ти говоря освен have fun staying poor :).

 66. 66 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  А, забравих.

  Някога да сте чували за Джо Кенеди? Да, бащата на президента Кенеди. Много влиятелен бизнесмен и борсов спекулант. Милионер. През 20-те години той астивно играе на борсата и печели много. Но един ден отишъл да му изтъркат обувките и момчето, което търкало, започнало да обсъжда с Кенеди борсата и търговията с акции.

  Тогава Кенеди казал "Когато най-простият лъскач на обувки започне да ми говори за борсата, значи е време да продавам."

  Кенеди продал активите си и се оттеглил от борсата. Само месеци след това борсата се сринала и милионите останали на улицата.

  Учете се от Джо Кенеди. Той неслучайно е бил милионер.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 67. 67 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":Нека направим разликата между валути контролирани от хора и бтк, където знаем колко има днеска и колко ще има утре.
  —цитат от коментар 64 на HFSP


  Мда, ако утре се окаже, че с нова технология криптозащитата на валутата е лесна за преодоляване, ще стане голям купон с много фойерверки :-)

 68. 68 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Не знам защо, но като чуя Биткойн, винаги ми идва на акъла Убит кон. .......мда
  Българите познават играта тукаима, тука нема. Така че пазете се. Има интернет, има биткойн, няма интернет, има убиткон.......мда

 69. 69 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Е толкова ли не може да се сетите че в момента виза и мастеркард са прекратили плащанията за порнхъб и няколко други порнографски сайта, докато трае разследването, хората с какво ще си плащат абонамета там, с биткойн разбира се :)
  В момента в който сре разследването, цената ще падне.

 70. 70 Профил на hfsp
  hfsp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Гражданин":

  До коментар [#68] от "Pomak":

  Ок нека дотогава да се доверяваме на политици и неизбрани бюрократи да печатат от нищото пари и да ги дават на близки хора, но не и на тебе.

  Или избери бтк, където правилата са еднакви за всички и никой няма привилегии, включително и вас.

  Бтк е антидот на корумпирания полически клас. Като българи с едно от най-превзетите правителства това трябва да ви надървя.

  Бтк отцепва парите от правителството. Това се случва за пръв път в историята.

  Можеш да приемеш бтк или

  have fun staying poor :).

 71. 71 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Ако погледнете статиите за биткоин от 2017-та ще видите същите постове - лалета, балони и пр.

  През 2018-та всички злорадстваха, когато биткойн от 20 хиляди долара падна на 10 хиляди, а после и на по-малко.

  Тогава казах, че това сме го виждали и преди и, че биткойн го гробят вече 8 години.

  Сега само ще ъпдейтна, че биткойн-а го гробят вече 11 години. След няколко години пак ще трябва да ъпдейтвам.

  Аз купих моите биткойн-и през 2013-та за 500 паунда парчето (тогава бяха около 800 долара). Единственото за което съжалявам е, че вкарах само няколко хиляди паунда.

  Защо биткойн ще се качва?

  Ами защото преди 10-тина години влязохме в една тера инкогнита на нулеви проценти от централните банки и безпрецедентно печатане на пари (quantitative easing). Първоначално това го представяха като нещо временно. Ама вече се изпечатаха такива огромни суми, че вече стана нещо постоянно. От тук нататък ще е все така - нулеви (или дори отрицателни проценти) по банковите влогове. Същевременно инфлацията на битовите стоки почти я няма. Как става тази магия? Ами много просто - тази огромна маса пари се насочва към всякакви активи, които са лимитирани (т.е. не могат да бъдат произволно увеличени) - недвижима собственост, акции на реномирани компании, произведения на изкуството и, биткойн.

  Затова виждаме исторически безпрецедентен ръст на цените на недвижима собственост, както и безпрецедентен ръст на фондовите борси. Безпрецедентен ръст и на цените на произведения на изкуството. Биткойн расте на същия принцип.

  Предимството на биткойн е, че нямаш разходи за съхранение. Ако купиш физическо злато ще трябва да наемеш сейф за съхранение. За произведение на изкуството ще трябва да поддържаш помещение с подходяща температура, влажност и т.н. Недвижимата собственост пък на Запад я облагат с доста висок данък (у нас все още не е така). А биткойн-ите си ги слагаш в електронния портфейл и нямаш грижа.

  Също, ако ти потрябват пари може да продадеш четвърт биткойн или колкото там трябва. А няма как да продадеш четвърт апартамент или четвърт картина на Рембранд.

  Накратко, друзя, биткойн ще се качва. Не непременно веднага. И няма да е монотонно - ще има и спадове (както и в миналото). Но дългосрочния тренд е нагоре.

  А Вие си пишете лалета, балони. Живот и здраве, след няколко години ще Ви ъпдейтна пак.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 72. 72 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Едно от любимите ми занимания напоследък е да чета коментари под теми за тренда на биткойн. 99% от тях са на хора, които нямат и дори основни познания по темата, но авторитетно обясняват "как ги разбират нещата" и "много балъци ще изгорят". Само, че реалността е доста по-различна - не знаете, пропуснали сте възможността и ви предстои да седите отстрани и да гледате как този протокол ще струва 10 трлн. долара в следващите десет години. Което, разбира се, е хубаво, защото мнозинството от хората са откровени глупаци и е съвсем резонни да са бедни, а свят, в който повечето хора са богати е несъвършен.

 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#71] от "Николов":

  Съгласен съм с възгледите ти относно печатането на хартийки, но лично аз предпочетох злато на кюлчета. Биткойна зависи от твърде много фактори, за да му имам доверие.
  И не съм си купувал сейф. Обирджиите знаят къде се намират сейфовете, но никой не зне къде да търси моето злато.

 74. 74 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "Шоршо":

  Браво, аз съм леко скептик обаче.Кажи ми моля ако решиш утре да продадеш можеш ли да вземеш хартиени пари или да купиш кола, земя или нещо което мога да пипна?

 75. 75 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":

  Назад си с поне 2 години. Вече има дори дебитни карти, с които може да пазаруваш на каса, като автоматично ти превалутират биткойна.
  В определени случаи с биткойни може да си купиш дори дритектно недвижима собственост.

 76. 76 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ето това е отговорът - “цена”, не “стойност”.

 77. 77 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "Шоршо":
  Провери ли да не са ти ги откраднали?
  При мен са се опитвали хиляди пъти ...
  Това е нещо което мислиш че имаш но всъщност нямаш!

 78. 78 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#77] от "svv03688321":

  Имам си хардуерен портфеил. И да не са ми ги откраднали. :)

 79. 79 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#74] от "mavro":

  Да разбира се, че можеш!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK