Пекин ще накара технологичните гиганти да споделят кредитни данни на клиентите си

Пекин ще накара технологичните гиганти да споделят кредитни данни на клиентите си

© ReutersКитай планира да накара технологичните гиганти, включително Ant Group, Tencent и JD.com, да споделят лични данни за потребителски кредити, раздаването от техни кредитни поделения , за да предотвратят излишните заеми и измами, са заявили двама източници на "Ройтерс".


Ако мярката влезе в сила, това на практика ще е краят на леките регулации, с които правителството подхожда към индустрията. Големите интернет платформи обикновено са против предаването на свои данни - важен актив, който им помага да управляват операциите си, да управляват риска и да примамват нови клиенти.


Китайските регулатори, включително централната банка, планират да инструктират интернет платформите да предоставят своите огромни данни за заеми на някои от националните кредитни агенции според източниците.
Агенциите, които се управляват или са подкрепени от Китайската народна банка (PBOC), ще споделят данните по-широко с банки и други заемодатели, за да оценят адекватно рисковете и да предотвратят прекаленота взимане на заеми.


Ant, Tencent, JD.com и PBOC не са коментирали официално.


Мярката е поредната от стъпките на Пекин за засилване на контрола върху технологичните гиганти главно във финансовия сектор - те вече спряха излизането на борсата на Ant Group, което бе оценявано на 37 млрд. долара през ноември.


Оттогава регулаторите започнаха антитръстова проверка в компанията - майка на Ant Alibaba, и наредиха на финтех компанията да се раздели със своите подразделения за заеми и потребителско финансиране.


Пекин ще накара технологичните гиганти да споделят кредитни данни на клиентите си

© Reuters


В момента Пекин започва да има и опасения за недостатъчен контрол на риска в банките, главно по-малките, по отношение на потребителските заеми и прекомерната им зависимост от платформи като Ant Group за намиране на клиенти.


"По-малките банки обикновено са в по-слаба позиция, когато си партнират с финтех гиганти като Ant Group. Те разчитат прекалено на данните на Ant, за да одобрят заемите и да управляват рисковете", е заявил старши регулатор пред "Ройтерс".


"Когато се получат лоши кредити, те трябва да поемат по-голямата част от загубите", каза служител на регулатора, който отказа да бъде посочен поради деликатността на въпроса. "Изключително важно е кредиторите да имат по-добър достъп до по-изчерпателни и подробни кредитни данни за кредитополучателите."


Пекин ще накара технологичните гиганти да споделят кредитни данни на клиентите си

© Reuters


Мерките вероятно ще намалят мащаба и рентабилността на кредитния бизнес на големите технологични компании. Тази област е много доходоносна, тъй като компаниите налагат високи такси за услуги на банките в замяна на достъп до милиони клиенти, като им предостяват достъп до данните си.


Ant Group събира чрез суперприложението си Alipay данни от повече от 1 милиард души, много от които са млади интернет потребители без кредитни карти или достатъчно кредитна история с банките, както и 80 милиона търговци според проспекта на компанията и анализатори.


Ant Group управлява Sesame Credit, една от най-големите частни платформи за кредитен рейтинг в Китай, със собствени алгоритми и методология, които оценяват хората и малкия бизнес въз основа на използването на услуги, свързани с Ant Group.


Фирмата предлага ограничена информация за заемополучатели на около 100 банки и взима така наречените "такси за технологични услуги" - 30%-40% дял средно от лихвите по заемите, които улеснява, изчисляват анализатори.


Към края на юни салдото на Ant Group за потребителско кредитиране възлиза на 1.7 трилиона юана (263 млрд. долара), което представлява 21% от всички краткосрочни потребителски заеми, отпуснати от китайски депозитни финансови институции, според проспекта за IPO и данните на PBOC.


Пекин ще накара технологичните гиганти да споделят кредитни данни на клиентите си

© Reuters


В сравнение с Ant Group конкурентите Tencent и JD.com управляват относително по-малък бизнес с потребителски кредити.


Частният кредитор WeBank на Tencent управлява звеното за микрокредити Weilidai от 2015 г., което е записало над 460 милиона тегления на заеми на обща стойност повече от 3.7 трилиона юана към края на 2019 г., според годишния доклад на WeBank за 2019 г.


JD.com, JD Digits управляват две платформи - Baitiao и Jintiao - които имат общо 70 милиона активни потребители годишно и са приобрали общо 4.4 милиарда юана такси за технологични услуги през първата половина на 2020 година.


Jintiao е подпомагнало потребителски заеми на стойност само 261 милиарда юана за същия период на миналата година според проспекта на JD Digits.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  1
  9
  8
  4

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darulio":

  А, не, тва си е нормално регулиране на финансови компании.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  А за рейтингуването на самите граждани защо не се обелва и дума? Комунистите ще превърнат сънародниците си в добитък!!

  https://www.dw.com/bg/китайският-експеримент-тотален-контрол-над-хората/a-42160402

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  къде другаде не са

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Това рейтингуване (или поне много подобно) в германия го има от много години. Агенцията която се занимава с това се нарича ШУФА - SCHUFA Holding AG e дружество имащо за предмет на дейност, събиране и систематизиране на информация, свързана с платежоспособността и кредитоспособността на физическо и юридически лица в Германия. Гражданите почти във всеки договор в германия изрично се съгласяват информацията за тях да бъде предадена на тази фирма, когато, например, откриват банкова сметка, наемат жилище, сключват договор за каквото и да било (мобилен телефон), купувате нещо на изплащане т.н. Лошата кредитна история в SCHUFA, като например неплатен кредит, неплатени такси към мобилен оператор в Германия, може да има сериозни последствия за физическите и юридическите лица, като те не могат повече да получават кредит, EC карта, каталожна стока по фактура, срочен договор (например за задължения към мобилен оператор в Германия и кредитна карта). Освен това за тях могат да се появят затруднения, ако си търсят ново жилище или наемно помещение, защото много наемодатели изискват справка от SCHUFA.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Една държава с АКЪЛА СИ ! Естествено че технологичните гиганти не са медии , а магазини, банки ... "скрита власт"

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#5] от "bludniq_sin":

  Това го има във всяка развита страна! Кредитна история се нарича и всички кредитори се съобразяват с нея!

 8. 8 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Една държава с АКЪЛА СИ ! Естествено че технологичните гиганти не са медии , а магазини, банки ... "скрита власт"
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  ахаа, а компартията ги принуждава да си споделят всичко, дето знаят за да е по-добре за хората, не щото иска освен нея друг да няма :)

 9. 9 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Не мисля, че технологичните гиганти ще се притеснят, защото те самите действат по комунистически.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Кредитен рейтинг е едно, това, което става в Китай е друго - социален рейтинг. Не се ограничава само до кредитиране, а на практика за всичко. Зависи доколко си образцов гражданин. Дори дали посещаваш родителите си и дали хвърляш отпадъците разделно се отразява; дали закъсняваш за работа, дали не пресичаш на червено ...
  Работата е, че партията решава какви са правилата. Утре може да решат, че да носиш дънки не се одобрява. Не, че ще е забранено, но рейтингът ти ще падне и няма да ти разрешат да се возиш в автобуса, примерно.

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  А за рейтингуването на самите граждани защо не се обелва и дума? Комунистите ще превърнат сънародниците си в добитък!!https://www.dw.com/bg/китайският-експеримент-тотален-контрол-над-хората/a-42160402
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Не ще превърнат,те ги превърнаха в добитък за съжаление...Си Дзинпинчо и компания комунистически бандити, един ден ще свършат като Саддам Хюсеин или Муамар Кадафи !

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Еее, те в САЩ това отдавна го практикуват :)

  Виза, ПейПал, банки и пр. отказват разплащания на клиенти, които не са политкоректни. :)

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#5] от "bludniq_sin":Това го има във всяка развита страна! Кредитна история се нарича и всички кредитори се съобразяват с нея!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Ако беше прочел статията, щеше да разбереш че не е същото.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "Мерките вероятно ще намалят мащаба и рентабилността на кредитния бизнес на големите технологични компании. "

  Въобще не е работа на технологични компании да раздават рискови кредити на всякакви хора. Има си банки, които да вършат тази дейност и услуги!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Мда, компартията започва да скубе плодовете от НЕП-а през последните 20 г.
  Джак Ма още ли е "изчезнат" за една малка справка?

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK