Анекс, план за действие или "нови очила" - защо Скопие праща Бучковски в София

Снимка от срещата на специалния представител на Северна Македония за България и бивш премиер Владо Бучковски с българския министър-председател Бойко Борисов през декември

© Associated Press

Снимка от срещата на специалния представител на Северна Македония за България и бивш премиер Владо Бучковски с българския министър-председател Бойко Борисов през декемвриНово посещение на специалния представител на Северна Македония в спора с България Владо Бучковски предизвиква бурни реакции в югозападната съседка още преди да е започнало.


За визитата публично известните подробности са малко. Въпреки това вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който ще се срещне с него днес, побърза в края на миналата седмица да разпространи информация за документа, който ще се обсъжда. Малко след това от другата страна на границата опозиционната ВМРО-ДПМНЕ започна кампания в медиите и социалните мрежи с обвинения към правителството, че предава македонския език и идентичност, като цитира интервюто на Каракачанов.


Всъщност с последния документ, чието съдържание е неизвестно, властта в Северна Македония може да насочва вниманието към проблемите в Договора за добросъседство от 2017 г., вместо да свързва кризата единствено с изборите, които предстоят в България тази пролет. Ако София и Скопие постигнат компромис, той може да се отнася до слабост на договора, която е била признавана и от двете страни - невъзможността да се "измери" спазването му.


Какво предстои
България не одобри преговорната рамка за Северна Македония през есента заради двустранния си спор за Договора за добросъседство и исторически въпроси. Тя поиска пътна карта за прилагане на договора да стане част от преговорната рамка и отказ от термина "македонски език". София настоява, че позицията ѝ "винаги е била ясна" (макар не всички да са убедени), Скопие вижда в исканията удар по македонската идентичност. Брюксел и Берлин отказват в разширяването да се включват двустранни (още по-малко - исторически) въпроси.


Новите разговори днес следват предложение в Скопие за почивка от България до изборите в страната, направено от Никола Димитров, министър за евроинтеграцията и бивш първи дипломат.


Срещи на Бучковски с български политици се очаква да има сравнително често, докато не се намери решение на проблема. Това потвърди и кабинетът в Скопие, след като изтече информацията за визитата. Бучковски идва за втори път като специален представител (какъвто стана миналия месец), а и първият бе предшестван от ежедневна размяна на предложения между експерти от външните министерства в София и Скопие - според представители и на двете правителства подобна размяна тече от месеци. При първата среща нямаше видим напредък.


Посещението с още необявен график вероятно ще включва среща с българския външен министър Екатерина Захариева освен тази с Каракачанов днес в 18 ч. Други разговори предстои да бъдат обявени.


Какво точно ще се обсъжда


Каракачанов нарече документа "анекс" към Договора за добросъседство от 2017 г., в чието неизпълнение София обвинява Скопие (но твърди, че България го предлага).


Македонското правителство използва друг термин - "план за действие". "Анекс" е политически чувствително понятие в Северна Македония - премиерът Зоран Заев опита да го използва и остро бе критикуван, а по-късно на практика се отказа от него. Тази дума обаче е предпочитана от България и е използвана от не една политическа партия. Идеята за "анекс" бе отхвърлена и от македонския президент Стево Пендаровски - съюзник на Заев, но известен в последните месеци с много по-острите си коментари за България. "Пътна карта" - каквато поиска България от Северна Македония пред ЕС, обявявайки ветото за преговорната рамка с нея - се спомена в предложение на Заев още през ноември, след среща с колегата му Бойко Борисов в София.


Предложението за План за действие за осъществяване на задълженията по договора е от 12 точки според разпространената от Каракачанов информация. Тя даде повод както на ВМРО-ДПМНЕ, така и на свързани с нея медии (включително на "унгарските", собственост на близки до премиера Виктор Орбан бизнесмени) да нападат остро правителството в Скопие. Лидерът на най-голямата опозиционна партия Християн Мицкоски обвини Заев, че мълчал за предложението, преговорите по което и без това не са публични, и че по негова информация то нанасяло сериозна вреда на македонската идентичност.


Нещо повече - Мицкоски се върна към свое интервю отпреди три месеца, където твърди, че има договорен анекс към документа, а съпартиецът му Стефан Андоновски - че отново е "срамота" да се обсъждат "македонската идентичност, език и история" в телевизионни емисии в София, "без никой да знае какво е на масата". И през декември, без да предостави доказателства, Мицкоски обяви, че в София в момента се договаряло "разпарчетосването" на Северна Македония, и така опита да провокира многохилядни протести.

В действителност информацията за него е оскъдна - известни са само насоките, заложени в него. От вчерашно интервю на македонския външен министър Буяр Османи следва, че планът за действие трябва да направи договора по-конкретен - да уточни как ще се измерва изпълнението му, какви цели ще се поставят, за да се говори за напредък или отстъпление, и в какви срокове.

"Всяко излизане от договора" го прави объркващ, неразбираем и явно създава усещането, че "се излиза от подписаната рамка", казва Османи в публикувано вчера интервю с македонската редакция на "Свободна Европа". Спорни например, смята Османи, са разликите в очакванията за бързината на прилагането, целта му и други. Не са предвидени и конкретните стъпки, които трябва да бъдат изминати "за даден период" - вместо това е "оставено на волята на двете държави" да надминат разликите. Така "непрецизно дефинираните" разбирания създават "различни очаквания", продължава Османи.


Това е важно, защото двете държави тълкуват договора по различен начин, поне в официалните си изказвания - София обвинява Скопие в неизпълнение над година и бе нужно време, за да обяви Заев (в края на миналата), че в него има "слабости" и те не са само за работата на съвместната историческа комисия, която трябва да обсъжда спорни моменти от общата история.


"Нови очила" за съседите, или "номера от югославски вечеринки"


Османи изтъква проблемите в учебниците, с които "учим децата, че тук народите са неприятели"; нужна е и промяна в цялостната нагласа на обществото, казва той, попитан дали даденото през ноември в опит за компромис интервю на Заев влияе на преговорния процес:


"Погледите ни са изградени в предишна система, в предходен съюз и те бяха и антибългарски, и антиалбански, и антигръцки, защото този поглед бе под прикритието на тогавашния държавен интерес, интереса на тогавашния съюз. Сега, когато влизаме в друг съюз с други държави в НАТО и в ЕС, с България, Гърция и Албания не може да гледате на света със същите очила."


Буяр Османи,

македонски външен министър


Според Османи не става въпрос за "нов разказ", който да замени предишния, а да се преодолеят "рецидивите" от миналото (той използва често тази фраза), интервюто на Заев помага за целта. Пред БГНЕС македонският премиер преосмисли дългогодишното определяне на Царство България като "окупатор" във Втората световна война и предизвика политическа буря в страната си.


Междувременно Каракачанов продължи с обвиненията към Северна Македония, като нарече Бучковски "добронамерен, с политически опит, грамотен", но обяви, че тези, които го изпращат, нямат такива. "Крайно време е в Скопие да започнат да четат решенията в България, мисля, че от Капалъчарши разговори няма смисъл." Според вицепремиера "властите в Скопие", които "три години и половина не направиха нищо", сега "го използват" и разчитат, че без действия от тяхна страна може да се постигне компромис. Политиката на Северна Македония спира македонските граждани по пътя им към ЕС и властите използват тактики от "македонски вечеринки", каза вицепремиерът.Каракачанов нарече още несериозен аргумента за правото на македонците на самоопределение: "Ти имаш правото да защитаваш своята идентичност такава, каквато е, и от тогава, когато е възникнала, а не, крадейки чужда история, да си създаваш чужда идентичност. Те си имат - това е идентичността, създадена от Йосип Броз Тито и Коминтерна. Да си я защитават. Никой не им посяга. Но цар Самуил е български цар, той не е воювал срещу България, както пише в македонските учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори и татаро-монголско племе и въпреки 70-годишните промени в езика все още говорим без преводач, говорим на един език."


По думите на вицепремиера няма място за преговори, докато в учебниците в Северна Македония пише, че българите са "татари" и "фашисти" (целта на съвместната комисия, чиято работа се очаква да продължи с години, е именно промяна на учебниците, освен консенсус за исторически личности, които двете страни да отбелязват заедно).

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Пътната карта не е сложна. Състои се от две улици - булевард България и кьорсокак Македония.

 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Трябва да сме луди, да пуснем юго шизотата в ЕС!

  Ще чакат май още 30тина години, тия сърбомани безродни...

  На който не му се чака, взима свидетелството за раждане на дядо си и отива да получи БГ паспорт.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " И през декември, без да предостави доказателства, Мицкоски обяви, че в София в момента се договаряло "разпарчетосването" на Северна Македония и така опита да провокира многохилядни протести."

  Истината е, че им подадохме ръка на комшиите в най - критичния момент от тяхното съществуване - когато албанците искаха просто да отцепят една част от държавицата им, а другата да ни я предостаят на нас ! Отказахме и не само това, но им пратихме и танкове, които веднага влязоха в употреба, за да се защитят ! Ето я благодарността на сърбоманите......

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  "Крайно време е в Скопие да започнат да четат решенията в България парламент..."
  ????
  Дневник, това превод от северномакедонски ли е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Кога трябва да идва албанският премиер на мястото на Заев според спогодбата? Подозирам че човекът ще подпише и грам няма да го е еня за "идентитетот".

 6. 6 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Неутрално
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Ти имаш правото да защитаваш своята идентичност такава, каквато е и от тогава, когато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаващ чужда идентичност. Те си имат - това е идентичността, създадена от Йосип Броз Тито и Коминтерна. Да си я защитават. Никой не им посяга. Но цар Самуил е български цар, той не е воювал срещу България, както пише в македонските учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори и татаро-монголско племе и въпреки 70-годишните промени в езика все още говорим без преводач, говорим на един език."

  Тука вече шкембе воеводата е напълно прав ! Каква идентичност защитаваш от Скопие при кражба на чуждата история, език, култура и духовност ?

 8. 8 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Нови северномакедонски хитрости, които са "много яки" само за коминтерновските ни съседи. Каква е целта? Да се подпише честен анекс? Не. Да се подпише "пътна карта" и да се изпълнява договорът ли? Не. Целта е да се имитира "добро желание". За пред господарите в Париж, Берлин и Вашингтон, при които после уонаби "македонците" да тичат и да хленчат, вкопчени в полите им, че имали били желание, но, видиш ли, лошите татари не искали да признаят, че Самуил е бил чистокръвен ДНК-скопянин, Гоце Делчев не е бил никога български учител и Цар Борис е бил по-голям фашага от Дучето. Редно е г-н Бучковски да бъде приет най-много на ниво от секретар в МВнР, за да му се подскаже дипломатично, че северномакедонската им низост е неприемлива за нас.

 9. 9 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да видим какво ще предложат, но наистина ние бърза работа нямаме този път.
  Направих си труда да прегледам какво се случва из македонските форуми... Такова чудо не съм виждал, не съм и предполагал какво се случва там. Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно, дори за неизкушен човек като мен.

  agent
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Изобщо не ми пука как ще наричат документите.
  Важното е историческата истина да бъде защитена.
  И за да не останат гражданите на двете държави със съмнения за измама, предложеното и подписаното - ако има такова, да се публикуват във всички по-сериозни медии.

  Еретик
 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пращат човек без никакви правомощия и от когото нищо не зависи, за да ни потвърдят, че нямат намерение нищо да свършат за решаване на проблемите. Дори да ми е симпатичен Бучковски, повече от заместник-министър не трябва да разговаря с него.

  От РСМ директно заявиха, че няма да работят за преодоляване на пречките, а ще чакат изборите у нас. И за да не изглеждат слаби пращат бивш политик, който да си говори празни приказки. Бучковски няма мандат за преговори, не може да договаря нищо.

 12. 12 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Бучковски може да отиде да покара малко ски, защото преди да бъде излъчено следващото правителство няма да има развитие по тяхната тема. Беше им дадена възможност на редовната сесия, поправителната ще е чак през лятото.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  "Ние българите не сме фашисти...."

  Някой в Скопие може ли да обясни защо над 70 % от емиграцията им е все към " фашистите" в Германия, щом толкова много ги ненавиждат и се гордеят, че са воювали с тях ? Същото е положението и със сърбите, междувпрочем !

 14. 14 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Подобно на всички бивши комунистически страни, в РСМ са се вкопчили и фетишизирали партизанското движение, тъй като само то осмисля и предпоставя легитимното идване на власт на комунистите. Разбира се, нито тези движения са имали такъв мащаб и значимост, каквато им се приписва днес, нито са били безукорни в действията си, често са били идеологически натоварени с отречена вече идеология, а и по никакъв начин не оправдават смяната на един режим с друг.

  За разлика от останалите бивши комунистически държави, обаче, които скъсаха с това безумие, в РСМ то е издигнато в култ и се твърди, че е основа на идентичността им. С такава основа, единствено може да се гради комунизъм. За друго не става.

 15. 15 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е просто: след изборите ще се подпише някакво формално споразумение, което далеч няма да надхвърля очакванията на нашенеца. Ще има там нещо, че Македония няма териториални претенции и тва ще е, в общи линии. Няма да има признания, че са българи, нито, че говорят на български, както се облизват патриотрите. Сегашното правителство само отлага неизбежното, че един такъв документ ще им коства още повече гласове.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ":

  "Много е просто: след изборите ще се подпише някакво формално споразумение, което далеч няма да надхвърля очакванията на нашенеца."
  ================
  Нанайчо вече е взел властта и нашироко разпродава и харизва историята....

  Еретик
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До какво водят политическите лъжи разпространяване от най-високо ниво се видя нагледно миналата седмица при вандалското нахлуване в американския капитолий.
  Видя се колко безобидни са тези лъжи. И ако обичат Дойче Веле и Брюксел да спрат да ни натякват да забравим за лъжите и да гледаме напред. Да гледат напред и да забравят те. Ако щат за лъжите на Тръмп, ако щат за тези на Хитлер.

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Македонците ако искат могат да се обявят за марсианци, които първи са дошли на Земята. Никой не им оспорва тази лудост. Важното е да признаят историята такава, каквато се се случила, а не да си измислят приказки, нямащи нищо общо с историческите извори, за наша сметка.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мисля, че започнах да разбирам логиката на съседите.

  Цар Самуил е бил антифашист. Няма исторически документ, в който да е указано, че е бил фашист, следователно е антифашист. А един антифашист не може да е българин.
  Александър Велики е бил гей, нацистите са щели да го вкарат в лагер, ако им беше паднал, значи и той е антифашист.

  Щом са антифашисти, значи са македонци. Като се замисли човек, толкова е просто и логично.

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Скопците се опитват да създават впечатление за проактивност, докато у дома пъчат мускули. Времето работи в наша полза, нека чакат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Гърция ги спря, като 20 години не им даваше да кандидатстват за НАТО, когато бяха тръгнали да лъжат света, че са наследници на Александър Македонски.Наложи им се на макетата да си сменят не само имената на летище и стадион /Александър и Филип Пакедонски!/, ами и на държавата дори, само и само да не предявят никога претенции за територия и население, към областта Македония, която е голяма част в Гърция!
  А ние тогава само гледахме отстрани и се правехме, че не ни интересува!Тогава един гръцки учен ли, политик ли беше, не помня, но каза, че техния спор е като детска игра, в сравнение с този, който ще се случи между нас и македонците, защото езикът им е малко изменен на нашия и ще се опитат и него да го "приватизират"!!!
  Е, днес сме вече на това поле!И нашите политици, вместо да впрегнат сили и ресурси да убедят европейските си партньори, че с кражба а история, език и идентичност не може да се влезе в ЕС, се караме, като цигани с македонците.Няма да стане без подкрепа отвън, а не виждам кой ще ни подкрепи.Не съм оптимист, че ще успеем да си запазим историята и че след половин век по света няма да знаят, че Самуил е македонски цар, който се е вдигнал на бунт срещу българите и всички после царе български, стават автоматично македонски такива.Иди после обяснявай какво е било и каква е истината!

 22. 22 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Господата Стево и Зоран стига са се въртяли като....калайджии. Никакви отстъпки! Видяхме ги колко са двулични и лицемерни. Като разбраха, че клепането на България в ЕС не помогна почват отново с к .... си номера.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Весело

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ":

  Според тебе, кой ще го подпише това? Коя от партиите в следващия парламент ще е в настроение да се самоубие политически още в началото на мандата?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  Оставете го човека. Два месеца разпитва "кво искали бугарите" и както виждате пак не е разбрал нищо. Има и функционално неграмотни хора, какво да направим.

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Весело

  Буяр Османи, македонски външен министър - този пък се върти гонейки собствените си цели. А те са - ако С.Македония се сближи с България албанците по трудно ще отцепят чст от СМ. Гони албанският национален интерес, а късогледите македонски политици не го разбират и смятат, че ги подкрепя.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Любопитно

  Брюксел и Берлин отказват в разширяването да се включват двустранни (още по-малко - исторически) въпроси.
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Не че нещо, ама веднага се сещам за възникването на името 'Северна Македония' :)
  Това беше под натиска на Гърция и аргументите бяха исторически :)
  Античките 'македонци' набързо клекнаха, смениха конституция и т.н, та възникват няколко въпроса:
  - нашата дипломация ли не струва?
  - агент Иван, дали не действа в интерес на Рассия?
  - гръцката дипломация ли е по-читава?
  - дали България под управлението на ГРОБ/ДПС/Патреоти е загубила всякаква тежест в ЕС?
  и мн. други :)

 27. 27 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  По принцип нямаме нужда от подкрепа отвън. Има разни мечтатели като сенсея, които бленуват, че ЕС ще реши да започне преговори със СевМак, заобикаляйки България. Всеки, който е запознат с казусите на Каталуня и Шотландия и пр. знае, че това няма как да стане.

 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#25] от "kvasimodo":

  може и да има частица истина, но това не е понеже иска част от рсм а понеже я иска цялата.

  https://dnes.dir.bg/svyat/ogromno-albansko-zname-nad-samuilovata-krepost-skandalizira-ohrid

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално


  Аз съм оптимист. Вярвам на Бойко Борисов. Той до изборите хем ще пусне Македония към ЕС, хем ще обяви това като свой успех. Е, и на Каракачанов, де.

  Както хем построи "Турски поток", хем обяви като свой успех, че дошъл азерския газ.

  Спокойно, положението е под контрол. Знаем си хората.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Весело

  Вицепремиерът Никола Димитров успя да формулира феноменална глупост в едно изречение през миналата седмица - ЕС не можела да си позволи лукса да не започнела преговори с БЮРМ и през 2021. Той явно си представя Скопие като достоен заместник на Лондон.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Ако македонците ще го играят на "воля за промени", не са познали. На краставичар крастивици да продават. Ния с тая воля за борба с корупцията, деца изучихме и апартаменти купихме. Не нам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  Вицепремиерът Никола Димитров успя да формулира феноменална глупост в едно изречение през миналата седмица - ЕС не можела да си позволи лукса да не започнела преговори с БЮРМ и през 2021. Той явно си представя Скопие като достоен заместник на Лондон.
  —цитат от коментар 30 на Пипера е много лют

  Ти пък, нима не знаеш, че ЕС кандидатства за прием в лоното на Велика Македония, а ние правим проблеми и затова целия съюз губи, от това, че не може да се докосне до мъдростта на Македон?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ":

  Никой не ги кара да признават каквото и да било. Преповтаряли сме го сто пъти. БЮРМ има история след 1945-та година. Какво невярно има в това?
  Македонците следва да забравят измислиците си за древно минало, македонски крале, царе, принцеси, династии и всякакви подобни. Да се мислят, да се смятат за каквито искат, но от 1945-та година насам.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#32:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Тръмп и той тъй вика - кво толкоз малко лъжи, да гледаме напред.

 36. 36 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Истинсият план на РСМ-"Само да влезем е ЕС, ще ви съсипем мамицата ви татарска!".
  Защо да слагаме змия в пазвата си????
  Вето на РСМ!

 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не ги кара да признават каквото и да било..
  —цитат от коментар 34 на Petleshev


  Ми кажете какво ги карате да признаят и как.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ":

  Пиша за пореден път... И те питам следното: От кога БЮРМ има история? Знаеш ли? Ако знаеш, кажи. Ако не знаеш, недей се заяжда.

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Докато разговорите са само между агент Иван и пратеници на тяхната УДБА, ще си тъпчем на едно място и само ще се дразним. Нужен е разговор между обикновените хора. Това става с отваряне на книжарници, повече културни клубове, университет в Скопие например. И още в тази насока. Насила не става. Ако мислим, че България ще има полза от сближаване с РСМ, да се работи за истинско сближаване. Ако не - да не си губим времето. Има по-важни неща.

 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  ДО: "34" - Това след 1945-та е непостижим компромис, ако ще всички външни фактори да дойдат и се разпоредят...... Идеята на "македонците" е да са самостоятелна държава със своя история и идентичност, нещо което тук умниците - демократи пропуснаха, защото в главите им имаше петолъчки и неосъществими бъдещи приятелства..... Сериозно погледнато, пред нас има самно един възможен път, ако искаме да ни имат за държава с вековна история и този път е към предложение заедно да се продължи напред в ЕС, а формата за това е да бъде приемлива за всички заинтересовани.... За самата форма, може да се говори след тукашните парламентарни избори.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#39] от "pon01565019":

  Към момента сближаване с РСМ е невъзможно. Влез в някой техен форум и прочети за какво става въпрос. Комшиите около Вардаро така са ги промили, че още 20-30 години поне, няма да могат да се освестят... За повечето от тях ние сме враг и окупатор. Техните управляващи комунисти са още по-големи боклуци и от нашите. Нали знаеш, че за да съществуват комунистите трябва да имат враг. Е, за македонските комунисти врагът сме ние. И всеки средностатистически македонски тъпак искрено го вярва.

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ":Пиша за пореден път... И те питам следното: От кога БЮРМ има история? Знаеш ли? Ако знаеш, кажи. Ако не знаеш, недей се заяжда.
  —цитат от коментар 38 на Petleshev


  Тва е абсолютно нерелевантно. Въпросът е защо не можеш да ми кажеш какво точно искаш от Македония. Камо ли пък нашето правителство. Тях не сме ги разбрали какво точно искат със сигурност.

 43. 43 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#32:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Това от "Алфа рисърч" ли го предсказаха или от "Галъп интернешънъл"?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 44. 44 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#39] от "pon01565019":

  Не става, ще има чупене на витрини и горене на български книги.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Бучков":

  Погледни Словения. Откога Словения има история? Историята на Словения започва от 1991-ва година. И какво? Нима Словенците са обявиха за правоприемници на Австро-Унгарската империя? Или на древен Рим? Или обявиха Моцарт за словенец? Нищо такова.
  Затова днес Словения е малка и подредена държава за пример. А македонските БЮРМ-оваци се давят в собствените си плюнки и се мислят ту за древни гърци, ту за беломорски славяни, ту за някакви други. Нищо... Да си стоят прегърнати с Белгард и Москва и да чакат да заприличат на държава. Някой ден, може и да им се получи...

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Влез в някой техен форум и прочети за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 41 на Petleshev


  А те могат ли да влизат в някой наш форум и да четат за "какво става въпрос", или, викаш, ние вече сме в ЕС, по нашите форуми не е проблем да се лее омраза и злъч...

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ":

  Аз не искам нищо от Македония, нито от някой македонец. БЮРМ съществува от 1945-та година и това е лесно проверим факт. Ако обичат, комшиите да не ни навират измислиците си.
  Ти, като застъпник на някои македонски тези, кажи: Какви са македонците? Древни гърци и правоприемници на Александър Македонски или беломорски славяни, които са създали глаголицата и после кирилицата. Не за друго, ами да не се бъркаме...

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#41] от "Petleshev":

  За промиването, комунистите и врагът съм напълно съгласен. Но там не живеят само комунисти. А тъпакът престава да бъде тъпак когато се образова. Когато чете истинска история и литература и има с кого да обсъжда прочетеното. За това ми е приказката...

 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не искам нищо от Македония, нито от някой македонец.
  —цитат от коментар 47 на Petleshev


  Тогава би следвало да нямаш против да не ги спираме за ЕС.

 50. 50 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  За да спорим с Македония, трябва да имаме влияние там. А ние 45 г се самоизолирахме от Врдарско, сакън да не се заразим с лошия югославски комунизъм. След 1990 пък решихме че кръвта вода не ставала... Без да си даваме сметка, че в Сев. Македония си имаме работа с... българи

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти, като застъпник на някои македонски тези, кажи: Какви са македонците? Древни гърци и правоприемници на Александър Македонски или беломорски славяни, които са създали глаголицата и после кирилицата. Не за друго, ами да не се бъркаме...
  —цитат от коментар 47 на Petleshev


  Че то кой може да каже кой какъв е? Българите да не би да знаем какви сме? Въпросът е защо спираме хората да преговарят с ЕС.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Докато разговорите са само между агент Иван и пратеници на тяхната УДБА, ще си тъпчем на едно място и само ще се дразним. Нужен е разговор между обикновените хора. Това става с отваряне на книжарници, повече културни клубове, университет в Скопие например. И още в тази насока. Насила не става. Ако мислим, че България ще има полза от сближаване с РСМ, да се работи за истинско сближаване. Ако не - да не си губим времето. Има по-важни неща.
  —цитат от коментар 39 на pon01565019


  Включително, или най-вече съвместни културни прояви, филми коопродукции, театрални представления, и малко повече контакти.

 53. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Да видим какво ще предложат, но наистина ние бърза работа нямаме този път. Направих си труда да прегледам какво се случва из македонските форуми... Такова чудо не съм виждал, не съм и предполагал какво се случва там. Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно, дори за неизкушен човек като мен.
  —цитат от коментар 9 на Ronald Reagan


 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":
  Между другото Борисов ли е натоварил министъра на отбраната Каракачанов да води разговори, или той сам се е наложил?

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":
  Между другото Борисов ли е натоварил министъра на отбраната Каракачанов да води разговори, или той сам се е наложил?

 56. 56 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  на "Скопие" им се е дръпнало _ _ _ _ _ _ _!
  Бучков(ски) да пий ено кайве и ена ладна вода
  па да носи ногу здраве
  на Коминтерната, Югославията и Антиката

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сенсей НАНАЙ":

  До коментар [#49] от "Сенсей НАНАЙ":

  Да ти кажа, по това което виждам из нашите форуми, тонът в България е много по-сдържан. И повечето българи са положително настроени към македонците, включително и аз. За разлика, в македонските форуми са такива псувни и такава злоба, че чак се чудя, какво точно сме им направили или откраднали на македонците.
  Колкото до приемането на Македония в ЕС, не съм против. Но съм на мнение, че трябва да приложим гръцката политика. Какво и беше на Гърция, като постигна своето? И с какво някои от нашите виждания се различават от гръцките? Щом могат да приемат да си сменят името и знамето и да забравят, че са древни гърци, значи могат и друго. Знам, че ще им е неприятно да признаят, че цял живот я карат на измислици и заблуди, но техните измислици са си техен проблем. Не виждам защо трябва да ни ги налагат? В името на какво трябва да се съгласяваме с измислици? Кое го налага?

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#50] от "fkm26555709":

  В Македония си имаме работа с югославски комунисти, които все още командват парада в Скопие. Дядовците на тия комунисти, може и да са били българи или някакви други, но днес не са. И понеже трябва да гледаме напред, би следвало да кажем: БЮРМ започва като самостоятелна държава да има история от 1945-та година насам в рамките на Югославия. И това е... Нито лъжем, нито им вземаме нещо. И докато не променят тона и поведението, пълно пренебрежение. Лошото е, че имаме слаба дипломация. Захариева не е за там... Още по-малко на Каракачанов трябва да се дава думата.

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Гневно

  ДО:"45" - Не виждам никаква връзка със случаят "Словения", може би в известна степен съм спестил внушението, но историята на сегашна Словения се разминава диаметрално с тази на Царство България, което не е жертва на двете световни войни, а на чужда военна интервенция, което води при определен политически "слугинаж" до сегашното положение...... Признаването на резултатите от ВСВ в ООН, в нашият случай е оспоримо, друг е въпросът, кой би го направил и кои биха го подкрепили, но след повече от три десетилетия разхищение на държавност....... нека се позамислим, какво всъщност искаме като народ, че да се гордеем с него.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ....За промиването, комунистите и врагът съм напълно съгласен. Но там не живеят само комунисти. А тъпакът престава да бъде тъпак когато се образова. Когато чете истинска история и литература и има с кого да обсъжда прочетеното. За това ми е приказката...
  —цитат от коментар 48 на pon01565019


  Точно така, истинската история. От която ще излезе, че всичките балкански народи сме с общ произход (като изключим османските турци, но те са главно в Анадола), и първото малко по-чувствително разделение идва със формирането на ПБЦ, а второто в края на 18 в., когато се появява Румъния, а малко по-късно се сформират гръцка, сръбска, българска, албанска, и накрая македонска нация.

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  За нелепите македонските фалшификации за българите фашисти и издеватели:
  даниела бгорчева:
  Ето откъс от доклада на английския (значи вражески за България) наблюдател майор Джон Хеникър, който следи бойните действия на българите срещу германците в Югославия през ноември/декември 1944:
  "Сърбите продължават да подценяват подкрепата и успехите на българите. Всеки удобен случай е използван за критикуване.
  Всъщност, в големите градове не бе необходимо много време, за да бъдат приети българите за съюзници. Хората там бяха свикнали с тях от времето на окупацията. И в Ниш, и в Лесковац чух от НЕПАРТИЗАНСКИ източници, че по време на окупацията българите са се държали добре и в противовес на немците, четниците и хората на Недич, изобщо не са се опитвали да тероризират населението! На голям митинг в Ниш в края на октомври командирът на Втора българска армия ген.-майор Кирил Станчев, добър оратор и твърде привлекателна личност е бил шумно и по мое мнение спонтанно аплодиран.
  Благодарение на значителните успехи на българите във военните действия, отношението към тях ставаше все по-приятелско до момента, в който напуснах Ниш на 5 ноември."
  Толкова за сръбските лъжи за "бугарски фашистички окупатори" през войната.
  Ето впрочем още нещо по темата:
  Из "Куциян" на Йордан Вълчев:
  "В групата имахме и генерал. Генерал Грозданов. Той беше по-мълчалив от Денчо Денчовски.
  Осмелих се да го попитам:
  -- Господин генерал, наистина ли сте от корпуса в Сърбия? По-млад съм, кажете ми нещо, каквото и да е.
  Той продължи да куса и вече ме гледаше право в очите, без да свежда своите:
  - Чували ли сте за разни бели, жълти, кафяви и други книги, в които правителствата документират някакви събития?
  - Да.
  - Идвало ли Ви е наум, че Югославия не издаде никаква анкетна книга, каквато и да било по цвят за това, което във вестниците наричат български издевателства?
  - Не ми е идвало наум, господин генерал!
  - Защото няма какво да документират! Ние бяхме охрана, не допускахме никой да доближи мост или тунел, или проход, никого не нападнахме, никого не ограбихме, не убихме! Корпусът се състоеше от опълченци, войници над 50 години , по осем или 16 на всеки пост. Може и да дойде време да кажем истината, другото са лъжи и сегашната комунистическа глупост! " (Куциян, стр. 78-79).

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  ... възникват няколко въпроса:
  - нашата дипломация ли не струва?
  - агент Иван, дали не действа в интерес на Рассия?
  - гръцката дипломация ли е по-читава?
  - дали България под управлението на ГРОБ/ДПС/Патреоти е загубила всякаква тежест в ЕС?
  и мн. други :)...
  —цитат от коментар 26 на ali_ibn_isa


  Тези въпроси възникват, когато се информираш по тях само от български медии (особено от Дневник), които дали нарочно или поради неуметност или поради тясно партийни интереси (бой по Баце и Шкембето) , представят нещата така, че ум да ти зайде. Имаше една много интересна статия по темата в Нойе цюрихер цайтунг. Обяснен проблема от А до Я и обяснено кой какви интереси има в спора и т.н. включително и добро разяснение на българската позиция. И това, че на международното поле, колкото и да си прав, мигнеш ли първи - гориш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  И ти вярваш, че точно агент Иван ще защити нашата кауза?

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Малко встрани от темата: Направило ли ви е впечатление, че по ТВ пакетите има десетки руски програми, арменски, грузински, и някакви други странни, но нито една румънска, гръцка, сръбска, македонска или турска!

 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Върхушката в СевМак продължава безпътните си опити да симулира активност пред Брюксел с безмислени совалки до София без да си мръдне пръста да отговори на очакванията на България и партньорите и за коренна промяна на отшението на Скопие към ключови проблеми между двете страни - кражбите на история и културно наследство, примитивната транспортна инфраструра помежду им, езикън на омразата спрямо България и пълното незачитане на правата на хората с българско самосъзнание в бановината.

 66. 66 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Малко встрани от темата: Направило ли ви е впечатление, че по ТВ пакетите има десетки руски програми, арменски, грузински, и някакви други странни, но нито една румънска, гръцка, сръбска, македонска или турска!
  —цитат от коментар 64 на historama


  Не е вярно - във Виваком пълния ТВ пакет има две турски телевизии на английски и една или две румънски.

 67. 67 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petleshev":И ти вярваш, че точно агент Иван ще защити нашата кауза?
  —цитат от коментар 63 на historama


  А дали Рада Дълбоката и Крадлена Милиончева защитават в Европарламента интересите на България, инициирайки резолюции в подкрепа на "макемалцинство" в Пиринския край?? Дали двете изобщо са българки? Милиончева е дъщеря на рускиня и ДС-ченге.

 68. 68 Профил на hue51687714
  hue51687714
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#51] от "Сенсей НАНАЙ":

  Тролваш ли или? Македонците искат да влязат в съюз като имат териториални претенции към един един от членовете. Опитват се да прокарат идеята, че има потискано македонско малцинство и после чак идва проблема, че учат населението си, че съседите им, дават в жертвоприношение на Хитлер македонски бебета. ЕС са наши съюзници и трябва да подкрепят нас, не С. Македония. Могат да започнат преговори с ЕС, когато се откажат от малоумните си претенции и вярвания.

 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#26] от "ali_ibn_isa":

  "Това беше под натиска на Гърция и аргументите бяха исторически :)
  Античките 'македонци' набързо клекнаха, смениха конституция и т.н, та възникват няколко въпроса:
  - нашата дипломация ли не струва?
  - агент Иван, дали не действа в интерес на Рассия?
  - гръцката дипломация ли е по-читава?
  - дали България под управлението на ГРОБ/ДПС/Патреоти е загубила всякаква тежест в ЕС?
  и мн. други "
  ===============
  Клякането изобщо не беше бързо.
  Почти всички християнски народи са учили история на Древните Гърция и Рим. На България - не.
  Иван не действа в полза на Русия, иначе трябваше да ги спрем за НАТО. Опорка е.
  Дипломацията ни винаги е била по-слаба от гръцката.
  Не можеш да загубиш тежест, която си нямал. Тежестта идва от БВП или армията, а такива не сме имали напоследък. По-точно БВП се вдигна, но армията стана оперетна.
  Като напишеш многото други въпроси, ще се опитам да ти отговоря.

  Еретик
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Те ни мразели, ама като чета тука, май омразата е взаимна.

 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ступи, не се прави на луд. Отдавна си запомнил за какво става въпрос. Даже не си толкоз прост, научил си правописа.
  Просто си антибългарски трол!!!

  Еретик
 72. 72 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ":
  Кой кара македонците да се наричат българи?
  Езикът на днешните македонци е създаден от сръбския политик и агент Стоян Новакович. Той е създател на "македонската идентичност" защото е съзнавал, че населението няма да приеме сръбската идентичност, считайки се българско. Това го признава самият Новакович.

 73. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  "Малко встрани от темата: Направило ли ви е впечатление, че по ТВ пакетите има десетки руски програми, арменски, грузински, и някакви други странни, но нито една румънска, гръцка, сръбска, македонска или турска!"
  ===========
  Просто не е така. Плащам три пакета и те са ориентирани към региона. В Разлог има македонски радиа, в Хасково е пълно с турски кючеци и сериали, на Слънчака наистина има много руски, но половината собственици са руснаци.
  В Хасково има и румънски, и гръцки, вероятно са безплатни.
  Арменски и грузински нямам никъде.

  Еретик
 74. 74 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#32] от "Сенсей НАНАЙ":

  ти май не знаеш, че България е пълноправен член на ЕС и колкото "те" ни търпят, толкова и ние "ги" търпим. Въобще стокхолмския синдром, който изпитваш ти като заврян зет или недарен сват, си е твой личен проблем, не го екстраполирай.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 75. 75 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  Продължаваш да говориш общи приказки без да можеш да кажеш какви конкретни искания имаш.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Нали щяха да си почиват, какво стана?

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#75] от "Сенсей НАНАЙ":

  До коментар [#76] от "Сенсей НАНАЙ":

  Повтарям за кой ли път. Аз искания нямам, македонците имат. Имам желание, македонците да не ми натрапват измислиците си за тяхното древно историческо минало. Такова няма.
  Ако македонците си мислят, че с псувни ще наложат на някого измислиците си, толкова по-зле за тях.
  Ако за тебе македонските измислици за славното им антично, средновековно или някакво друго минало не са нещо съществено, добре. Аз мога ли да не съм съгласен?!
  Имам ли право да не се съгласявам с очевидни измислици? Това лош ли ме прави?!

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#51] от "Сенсей НАНАЙ":

  Защото имаме пълното право да ги спрем,при неразрешени междудържавни въпроси.Пише го в правилника на ЕС за приемане.Други нерелевантни въпроси?

 80. 80 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  Турски има поне 10,сръбски-2.А колко български има в РСМ ,Сърбия,Румъния и Гърция?

 81. 81 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Македонизмът, "македонската идентичност" и "македонският език" са дело на Сърбия, започнато в края на 19-ти и началото на 20-ти век, т. е. те са на възраст около 100 - 120 г. Най-отявлен агент на Сърбия е сръбският политик Стоян Новакович, който лансира политиката на постепенно въвеждане на "македонизма" като противодействие на българското самосъзнание на населението в Македония. Това го твърди лично Новакович. В интернет има няколко източника, които ясно показват неговата заслуга за насаждането на македонизма сред населението на Македония.

 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Забелязва се вече и здрав разум !

 83. 83 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#81] от "ck":

  "Освобождението на Македония лежи в вътрешното въстание. Който мисли другояче да се освободи Македония, той и себе си лъже, и другите." - Цитат од писмо на Гоце Делчев до Ефрем Каранов од 17 октомври 1895 година
  "Надали има народъ, който толкова много да е търпѣлъ отъ своитѣ синове изроди, колкото македонския!" - Писмо (втора страница) од Гоце Делчев до Никола Малешевски од 1897 година
  Кои говори за македонски народ? Новакович ли?

 84. 84 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#72] от "ck":
  Не е точно. Види в град Прилеп как се говори?
  сърбите няма да разберат това.
  Баща на македонския език е Крсте Петков Мисирков! попитайте внуците си, че живеят във Виена, внучката му за съжаление почина преди две години, живееше в Скопие

 85. 85 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да влезеш в спор със сърбомани и агенти на УДБА /сръбското разузнаване/ е голяма грешка. Те това чакат, за да ви убеждават в независимостта на македонския народ и независимост от времето на Крум Страшни 😄! Това са добре платени агенти и провокатори, който си мисли, че са добронамерени или е откровен наивник или е взел пари! Гръцкия модел, друго решение няма!

  agent
 86. 86 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Но цар Самуил е български цар, цар Душан пък сръбски и гр.Скопие му е бил първата столица.Ето научни и исторически д-ва,че Македония е сръбска земя .
  https://bit.ly/3sgE9Xh
  Новата изкуствена македонска иденгтичност е идентичността, създадена от Йосип Броз Тито и Коминтерна с цел заличаване сръбското.

 87. 87 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#86] от "Sabbath":

  Сърбия в безмерната си алчност за Македония, загуби Босна и Косово. И предстои да загуби и Санджак, Войводина и Поморавието.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 88. 88 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Макетата нямат намериния да се променят, сега ще чакат до изборите, а после пак ще се туткат! Абе след още 30 години ще втасат достатъчно!

 89. 89 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petleshev":

  Словения има история на княз Само, който е бил княз на Карантания. Словените имат голям поет от 19 век. Илирийското движение е разработчик на словенската нация

 90. 90 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petleshev":

  Словения има история на княз Само, който е бил княз на Карантания. Словените имат голям поет от 19 век. Илирийското движение е разработчик на словенската нация

 91. 91 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#45] от "Petleshev":

  Словения има история на княз Само, който е бил княз на Карантания. Словените имат голям поет от 19 век. Илирийското движение е разработчик на словенската нация

 92. 92 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#87] от "Пипера е много лют":

  Санджак колега е отдавна вече изгубен!И идея си нямат повечето хора, какви туркомани-фанатици живеят там! Неотдавнашен призив за "специален статут" за югозападния район Санджак, където живеят много предимно босненски мюсюлмани, беше като предупредителен сигнал за консервативното правителство в Белград. Рано или късно и там ще настане див екшън!А Войводина е на кантар!По стените на Нови Сад има следните глафити : Войводина = Каталуня! Надписите са дело на "Млада Войводина" - неформална група от местни, които искат по-голяма независимост от сръбската столица Белград.Името им е пряка препратка към съпротивителното движение "Млада Босна", което, опитвайки се да накара Австро-Унгарската империя да напусне Балканите, организира атентата срещу ерцхерцог Франц Фердинанд през 1914 г., с което пали фитила и на Първата световна война.С население от около 2 млн. души Войводина има значително по-мултиетнически състав отколкото останалата част на Сърбия. Там живеят над 25 етнически групи и се използват шест официални езика. Сърбите съставляват мнозинството, но има и около 250 000 унгарци и десетки хиляди словаци и хървати.

 93. 93 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Скопие (Белград) пращат Бучковски в София да провери дали няма да могат да легализират поне нещо от откраднатото от българската идентичност, с което да продължат да градят фалшивата си сърбомакедонска идентичност. С Преспанския договор, Гърция си върна откраднатата, от нейната идентичност, антична част на сърбомакедонската идентичност и сега им остана само откраднатото от българската идентичност - та затова е тая паника.

 94. 94 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Ай стига с тая Македония. Нищо общо нямат с нас. Гледам Скопие по телевизията... Столицата им изглежда супер на фона на нашия селски мегдан София.

 95. 95 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "fkm26555709":

  Македония е изгубена преди 44 та.

 96. 96 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Гневно

  Прав е Каракачанов - кой уважаващ себе си човек и политик ще седне да преговаря с някой който учи децата и младежите в страната си, че преговорният му партньор е олицетворение на всичко лошо на тоя свят, на самото зло, сатанизира България? И това в продължение на десетилетия, и даже три години след подписване на договор за добросъдство и приятелство, и даже сега в последните месеци и в момента на посещението на на Бучковски, медиите бълват антбългарски говор на омразата - ами чупка от България докато не се научите да се държите прилично поне.

 97. 97 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":Ай стига с тая Македония. Нищо общо нямат с нас. Гледам Скопие по телевизията... Столицата им изглежда супер на фона на нашия селски мегдан София.
  —цитат от коментар 94 на Perry_Mason


  Центърът на Скопие изглежда като един балкански Дисниленд, пълен с откраднати български и гръцки национални герои и видни личности.

 98. 98 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Дневеник, спрете с промакедонската пропаганда!

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Да оставим историята. Македония не е демократична страна и затова не трябва да влиза в ЕС.
  Не може да бъде демократична страна , която подлага на гонения и репресии хора от определена националност или с определено национално съзнание.
  Българите в Македония са подложени на репресии.
  Няма нито един българин , който да работи в държавно учреждение.
  Няма нито един българин , който да работи в държавни и частни македонски медии.
  Хората с българско самосъзнание се страхуват да се нарекат българи , защото знаят , че ще бъдат уволнени или заклеймени като предатели и изменници.
  В Македония има теми табута , каквито са историческите в които чуждо мнение освен на официалната версия на тахната измислена история не се търпи.

  Българската дипломация има задачата да запознае ЕС с тази реалност в Македония. ЕС трябва да знаят , че Македония не отговаря на елементарните изисквания за спазване правата на човека , за да бъде кандидат член на ЕС , а камо ли да преговаря за членство.

 100. 100 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Понеже ги следя изкъсо северномакедонските медии, мога да ви кажа, че там положението е повече от трагично.
  Няма пари за изкупуване на тютюна от държавата, което засяга най-много албанците.
  Вместо това Заев предлага отглеждане на марихуана.
  Земеделието е в пълен колапс.
  Туризмът е тотално рухнал.
  Че нямат никаква промишленост е секиму известно.
  Липсват всякакви инвестиции.
  Огромна младежка безработица.
  Болниците им са в пълен колапс.
  Разчитат на ваксини само от България.
  Общо взето, това е положението.
  И на гол тумбак, чифте пищови...


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK