Корпоративна Америка спира даренията си за републиканци, защитавали Тръмп докрай

Корпоративна Америка спира даренията си за републиканци, защитавали Тръмп докрай

© Associated PressФинансирането на американските политически кампании бе разтърсено: големи компании като Facebook, BlackRock, Marriott и Dow обявиха планове да спрат даренията си в знак за нарастващото безпокойство на корпоративна Америка. Подобни съобщения дойдоха и от Airbnb, Best Buy и Mastercard.


Големите компании, които колективно вливат милиони долари годишно в кампании чрез финансирани от служителите комитети за политически действия, демонстрират тревога и гняв от хаоса от миналата седмица, като обещават да преразгледат ролята си в американската политика.


Facebook и Microsoft заявиха, че ще спрат всички политически дарения, докато ги преразгледат. BlackRock направи подобно съобщение до своите служители, отбелязвайки, че решението на компанията е подтикнато от "ужасяващите събития в столицата на страната".
Други, като Marriott, обявиха по-целенасочени действия: спиране на паричните средства, насочени към републиканците, гласували против удостоверяването на победата на новоизбрания президент Джо Байдън. Marriott, най-голямата хотелска верига в света, заяви, че решението си за спиране на даренията на 147 представители и сенатори от Република САЩ е мотивирано от "разрушителните събития в Капитолия, целящи да подкопаят законните и честни избори".


Здравната асоциация "Син кръст, син щит" заяви, че ще направи същото. Доставчикът на здравни застраховки за над 100 милиона души се ангажира да прекрати вноските "за онези законодатели, които гласуваха да подкопаят нашата демокрация".


American Express съобщи нещо подобно в бележка, изпратена до всички служители в понеделник - кредитната копмания спира даренията към членовете на Конгреса, които гласуваха "да подкопаят резултатите от президентските избори и да нарушат мирния преход на властта".


Dow заяви, че решението му да прекъсне политическите дарения на 147 представители и сенатори от Република САЩ ще продължи цял изборен цикъл - две години за членовете на Парламента и шест години за сенаторите.


Commerce Bank - холдингова компания с клонове в пет предимно среднозападни щати - казва в изявление, че нейният комитет за политическо действие "е спрял всякаква подкрепа за длъжностни лица, които са възпрепятствали мирния трансфер на властта".


147 републиканци в Камарата на представителите и Сената гласуваха да оспорят победата на Байдън в Пенсилвания или Аризона, въпреки че и двата щата вече официално са удостоверили резултатите, а изборните служители казват, че няма значителни проблеми с вота. Сред тях са първите двама републиканци от Камарата, Кевин Маккарти и Стив Скалис, и сенаторът Рик Скот, който ще ръководи усилията за спечелване на Сената на изборите през 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK