Между българско вето и португалско председателство - разширяването на ЕС е в капан

На снимката са германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на България и Северна Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев Германското председателство на Съвета на ЕС бе смятано за най-силно желаещото да даде тласък на евроинтеграцията на Западните Балкани, но то приключи в края на декември.

© Associated Press, Associated Press

На снимката са германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на България и Северна Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев Германското председателство на Съвета на ЕС бе смятано за най-силно желаещото да даде тласък на евроинтеграцията на Западните Балкани, но то приключи в края на декември.От началото на века Европейският съюз обещава перспектива на Западните Балкани, а преди няколко години все по-често започна да се чува думата "разширяване". До българското вето на Северна Македония в кря на миналата година изглеждаше, че Скопие и Тирана ще направят решителна крачка към членство с начало на преговорите, а югозападната българска съседка дори има известен шанс да се присъедини преди (някога считаната за "напреднала") Сърбия.


Вместо това се получи затворен кръг. Страна, която има интерес от разширяването, открито го блокира. Страни, които нямат, мълчат и се възползват, въпреки че част от тях бяха готови на компромис, ако никой нямаше възражения като българските (и нидерландските за Албания).


Ще се промени ли нещо през 2021-ва?


2021 - трудна година за разширяването
Доскорошният ротационен председател на ЕС Германия предупреждаваше, че португалското европредседателство няма да е най-добрият период за разширяване. Лисабон потвърждава това. Разширяването официално не е в приоритетите му. Страната на Иберийския полуостров гледа не към Балканския, а към Африка. Миналата седмица постоянният представител на Португалия в ЕС Нуно Бриту каза, че "не е необходимо да се бърза с предлагането на нови заключения за разширяването". Португалия ще е предпазлива, каза той. Нещо повече, България не е правилно да бъде упреквана за възпрепятстване на процеса, каза Бриту.


Означава ли това, че България не е напълно сама и неразбрана в исканията си? Все още никой в ЕС не е изразил подкрепа за позициите ѝ, но зад това мълчание се крие друг проблем - различията за нуждата от разширяване в ЕС остават.


"България не е сама като причина за спиране на разширяването," каза за "Дневник" заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. "Има поне още други четири страни, които са скептични към него, но нямаше нужда нищо да правят, защото България свърши мръсната работа."


Преди България спирачки пред разширяването бяха Франция, Дания и Нидерландия, евроскептични нагласи показва и Финландия. Дипломатически източници на "Дневник" в Брюксел са посочвали неведнъж, че и други държави (също без да ги назовават) фактически приемат позицията на София, тъй като тя блокира процеса. Португалия може да не е сред тях, но дневният ѝ ред е друг.


"Не очаквам никакъв напредък по време на председателството ѝ," продължи Чернева. В последните месеци обаче някои анализатори видяха утеха в словенското председателство през втората половина на годината. "За Словения приоритетни са по-скоро регионалното сътрудничество, създаването на регионален пазар, който да функционира по-добре и да помогне на словенския бизнес. На този етап не очаквам Словения да има необходимите ресурси, а и политическа воля", обясня Весела Чернева.


Президентите на Словения и Северна Македония, Борут Пахор и Стево Пендаровски, в Скопие, септември 2020 г. В Скопие гледат с известна надежда към европредседателството на Любляна, която показа разбиране за македонската позиция и подкрепи германското искане <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/25/4118824_sloveniia_poiska_bulgariia_i_severna_makedoniia_da/">да не се вкарват двустранни спорове</a> в разширяването.

© Twitter @SPendarovski

Президентите на Словения и Северна Македония, Борут Пахор и Стево Пендаровски, в Скопие, септември 2020 г. В Скопие гледат с известна надежда към европредседателството на Любляна, която показа разбиране за македонската позиция и подкрепи германското искане да не се вкарват двустранни спорове в разширяването.


"Ресурси" означава политически капитал - на власт в Любляна е силно консервативният Янез Янша, чиято представа за европейска политика е далеч от тази на канцлера Ангела Меркел, но близо до унгарския премиер Виктор Орбан, негов ценен съюзник.


В Скопие очакват Португалия да покаже друго лице. Според македонския външния министър Буяр Османи тя има "серозно намерение" да работи за бързо решение. Освен това само няколко дни след като обяви, че няма да бърза с разширяването, Португалия, след негативния отзвук в Западните Балкани, смени тона - нарече евроинтеграцията на Северна Македония и Албания "приоритет" заедно със свикването на първата междуправителствена конференция за двете държави.


Берлин и Лисабон бяха договорили възможност, ако България и Северна Македония постигнат компромис, португалската дипломация да се задейства, за да стане одобряването на преговорната рамка и първата междуправителствена конференция възможно най-бързо.

© Associated Press

Берлин и Лисабон бяха договорили възможност, ако България и Северна Македония постигнат компромис, португалската дипломация да се задейства, за да стане одобряването на преговорната рамка и първата междуправителствена конференция възможно най-бързо.


Ще се разберат ли България и Северна Македония


Символ на застоя в разширяването стана именно спорът на София и Скопие в последните месеци. България не одобри преговорната рамка за Северна Македония през есента заради двустранния си спор за Договора за добросъседство и исторически въпроси. Тя поиска пътна карта за прилагане на договора да стане част от преговорната рамка и отказ от термина "македонски език". София настоява, че позицията ѝ "винаги е била ясна" (макар фактите да говорят противното), Скопие вижда в исканията удар по македонската идентичност. Брюксел и Берлин отказват в разширяването да се включват двустранни (още по-малко - исторически) въпроси.


Къде е шансът за компромис?


Весела Чернева вижда само една възможност за раздвижване по проблема: "Ако има промяна на управляващата коалиция в България. Конкретно за Северна Македония не виждам това правителство да има желание и намерение да прави каквото и да било до март. Можем да говорим най-рано за средата на годината."


Изглежда, така се тълкува ситуацията и в Скопие. Вицепремиерът и министър за евроинтеграцията Никола Димитров заяви за агенция МИА, че е по-добре страната му "да си почине от проблема с България и изобщо от България", докато не мине парламентарният вот на българите, и да "подреди собствения си двор". Това е и логичният подход за Скопие след месеци напрежение с източната съседка, следва от думите на Чернева: "Не мисля, че е в интерес на Северна Македония да нагнетява темата, защото нищо не може да получи от нея." Обратно, ако наистина има желание да се работи по въпроси като Коридор №8, може да работи по тях независимо от изборите в България. "Такива неща могат да разведрят напрежението - конкретни проекти, от които и двете страни да имат полза."


Думата "почивка" обаче може да се окаже преувеличена - специалният пратеник за България Владо Бучковски отново пристина в София за преговори за втори път от месец и половина. Двете страни разменят предложения за документи и си изпращат разнопосочни сигнали.


На пръв поглед е парадокално, но дори скоро да има пробив и той да надхвърли всички очаквания, това няма да задвижи разширяването.


Когато зад македонския възел се крие албанският


Противно на някои широко разпространявани твърдения и в Скопие, и в Брюксел (и дори в София), кризата на разширяването не се върти нито около Северна Македония, нито около България.


Северна Македония може да е изпълнила критериите на ЕС, за да продължи до европейски път, но Албания в момента дори не може да си помисли да стъпи на него. Тъй като двете държави "вървят в пакет" (както бе с България и Румъния), Тирана изглеждаше като косвена жертва на българското вето, но всъщност сама си блокира пътя. Пред нея имаше няколко - приети на ниво ЕС - условия за първата междуправителствена конференция като:


- изборна и съдебна реформа,


- поправка на спорен медиен закон


- усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност.


Назначаването на съдии в Конституционния съд, за да може той отново да проработи, стана извън необходимата процедура. Изборното законодателство е наред само според Европейската комисия, а медийният закон с определение за "клевета", което заплашва свободата на словото, остана нереформиран.


В партията на премиера Еди Рама обвиниха България и най-големия критик на Албания, Нидерландия, където (както впрочем и в Албания) се задават избори тази година. Нидерландската позиция е непоколебима вече няколко години - без реформи ветото остава. Държави като Франция, дори когато мълчат, подкрепят холандците.


Сърбия отдавна води преговори, но не може да ги продължи - през юни бе съобщено, че не е в състояние да отвори нови преговорни глави.


През юни, при посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, Вучич <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/06/18/4080553_vuchich_sled_sreshta_s_lavrov_surbiia_moje_da_se/">даде да се разбере</a> - еврочленството не би било достатъчна награда за отказа от Косово; нужни са и други отстъпки. А и брюкселският диалог за решаване на конфликта и преговорите за членство не са скачени съдове.

© Associated Press

През юни, при посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, Вучич даде да се разбере - еврочленството не би било достатъчна награда за отказа от Косово; нужни са и други отстъпки. А и брюкселският диалог за решаване на конфликта и преговорите за членство не са скачени съдове.


Изборите, превърнали парламента в Белград в проправителствен орган при масовия бойкот на вота от опозицията, отдалечиха Сърбия от пътя на евроинтеграцията, въпреки опитите ѝ да изпраща и положителни сигнали към Брюксел и да показва, че не е съюзник, а партньор в сложна игра с Москва. Надеждите ѝ попарва и косовският въпрос, чието решение все още не е на хоризонта.


“Не съм оптимист за следващата година. Мисля, че ще бъде много трудно да се постигне напредък. Концепцията за разширяването ще бъде разгледана политически, защото ако ние само говорим, че разширяването съществува, но на практика то е невъзможно, това демотивира и страните кандидатки. “Подходът "Ние ги лъжем, че ги искаме, те ни лъжат, че ни вярват" вече не работи."


Весела Чернева,

зам.-директор на Европейския съвет за външна политика


Умората от (говоренето за) разширяването


Зад тези притеснения се крият уроците от последните години: българското председателство всъщност беше изключение.


Когато в началото на 2018 г. България обяви за приоритет евроинтеграцията на Западните Балкани, се усещаше известна еуфория. Разширяването винаги бе оставало на заден план. С него не бе се заемала страна от региона. Една от държавите реши (поне така изглеждаше) сериозни кризи с двама съседи.


Последва застой. При председателството на Австрия, която има интереси на Балканите, подобно раздвижване нямаше; днес тя се колебае, след като македонски албанец извърши атентат в столицата ѝ. Германия, също заинтересована, не успя да разплете възела на спор по тема, по която допреди година и половина привидно имаше единодушие - македонската.


Вниманието на Западна Европа междувременно се "раздвои" - балканските проблеми днес се тълкуват като стагнация, тези на членките на ЕС в Централна и Източна Европа - като действителна и неотслабваща заплаха за ЕС. Интересът към Балканите намалява. Югославските войни остават на десетилетия разстояние в миналото.


Днес Балканите са място за историци, учени и журналисти, специалисти по региона.


Томас Брай,

бившият ръководител на бюрото на агенция ДПА в Белград


Към това се прибавя усещането, че ЕС не спазва обещанията си за разширяването. Какви ще са резултатите от последвалото ново забавяне на евроинтеграцията? Мненията варират - от "няма драма" до апокалиптични (и оспорвани) сценарии за "дестабилизация на региона", до които достигат известни и опитни анализатори от Германия и Австрия.


За Весела Чернева отговорът е другаде - ще се влоши управлението в балканските страни. "Правителствата в тях предпочитат да си седят в собствената среда на корупция и непотизъм и нямат причина да извършват реформи тогава, когато няма доверие в преговорния процес."


"Влошеното управление означава няколко неща. Много лесно избуява национализмът и се занимаваме не с това какво може да построим, а как да си намерим външен враг. Междувременно младите хора напускат региона, защото не виждат перспектива за себе си и за децата си в него. Това от своя страна произвежда още повече лошо управление, защото няма критична маса в обществото. Това е опасна спирала, в която не съм сигурна дали ще се стигне до войни, но със сигурност ще се стигне до застой и ще се задълбочи демографската криза."


Весела Чернева,

зам.-директор на Европейския съвет за външна политика


Дори този - не най-песимистичен - сценарий е последното, от което се нуждае Европа.


В капана на миналото


Така "историческият" ъгъл, добавен от България, постави още една бариера в и без това задънената улица на разширяването.


Всъщност Балканите бяха интересни на Европа отчасти защото капанът на миналото осуетяваше бъдещето им. Това припомниха през декември Чехия и Словакия, като блокираха заключенията за разширяването на ЕС от нежелание история и разширяване да се смесват, вместо да се "лекуват" историческите рани, както правят те. Източник на "Дневник" в чешката дипломация обясни тогава, че под "процес на лекуване" Прага няма предвид "нежния развод" с Братислава при разпадането на Чехословакия, а и отношенията с Берлин след раните на Втората световна война. Чехия иска да предотврати смесването на разширяване и история в преговорите.


Всъщност някои лидери създават напрежение заради миналото и между страните в ЕС. Пример е Орбан, който всяка година буди известно неудобство не само Букурещ с отбелязването на "националната травма" - Трианонския договор, с който Унгария губи огромна част от територията си. Тук има поука за България - случаи като унгарския напомнят защо Европа не иска историята да е част нито от разширяването, нито да е определяща в междусъседските отношения.


"Орбан с тържественото скръбно отбелязване на договора от Трианон е опасен - представете си, ако и Австрия тръгне да се оплаква от загубата на Австро-Унгария. Съвременната европейска история започва именно оттам, че Франция и Германия се договарят да спрат многовековните си противоречия за Елзас и Лотарингия и започват да градят бъдеще заедно. Не се сещам за нито една страна без спорни исторически победи или загуби. Ако историческият реванш става през ЕС, той ще се разпадне."


Весела Чернева,

зам.-директор на Европейския съвет за външна политика


"Надявам се България да спре с тези опити, защото това допълнително ще я вкара в изолация и ще става все по-тежко," каза Весела Чернева. "Видяхме, че не само Чехия, Словакия и Германия, а и всички 26, дадоха ясно да се разбере, че не приемат българската аргументация. Дори съседи като Гърция и Румъния, на които България теоретично би трябвало да може да разчита, не проявиха съседска солидарност."


Дори неочаквано поставеното историческо препятствие да отпадне, европейският път на Западните Балкани ще остане несигурен. Ще отпадне обаче оправданието на всички желаещи да влязат в ЕС, които продължават да търсят в миналото причини да не работят за бъдещето си. Ако последват реформи, своите извинения да казва "не" ще загуби и Западна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ,,Миналата седмица постоянният представител на Португалия в ЕС Нуно Бриту каза, че "не е необходимо да се бърза с предлагането на нови заключения за разширяването". Португалия ще е предпазлива, каза той. Нещо повече, България не е правилно да бъде упреквана за възпрепятстване.”
  Еййй, с този човек сме на едно и също мнение!

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  В моментът, в който България спре да се съпротивлява за присъединяването на Македония, на преден план ще излязат Франция и Нидерландия. В момента си мълчат, защото има кой да им върши работата. А България с Каракачанов в управлението няма шанс да се разбере с македонците.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  "Брюксел и Берлин отказват в разширяването да се включват двустранни (още по-малко - исторически) въпроси."

  Това Дневник го тръбят с повод и без, но не е сигурно дали е точно така. Против официално се изказаха само Чехия и Словакия, с което реално спряха процеса на разширяване, а не ние. Допълнително се вижда че никой в ЕС не е приритал за РСМ, че да ни натрисат на нас вината че спираме преговорите. Колкото повече време минава, толкова по - явно става че решението е било правилно и трябва да се поддържа курса.

 4. 4 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не ни трябва змия в пазвата! Вето на РСМ!

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Ние българите сума ти години само приемахме нови и нови изисквания, отваряхме нови глави и т.н докато се напаснем и със законодателството на ЕС, и с неговите изисквания и приоритети.
  Коя е СМ та да не спазва същите правила преди приемането си?
  На къде е тръгнала всъщност тя?
  От къде пада? От Марс ли?

 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  Португалски шамар с опакото на ръката по наглите коминтерновски мераци :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Защо ЕС трябва непременно да се разширява?
  Докъде стигат границите на тоя гео политически апетит?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Да не се смесват историята и политиката при разширяването. Е, не става. Те са преплетени. А и изглежда се явява една умора в ЕС от това разширяване.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":
  Най-голямата ГРЕШКА на България беше че ги призна.
  След грубото откъсване на територии от изконните и части( и то именно поради намесата и решенията на големите...) България никога не трябваше да казва ,,да” на една изкуствено създадена държава с територии окрадени от нашата!
  А към сегашния момент като добавим и СЕГРЕГАЦИЯТА която се упражнява спрямо НАШИТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ живеещи там, по мое лично мнение ВЕТОТО Е АБСОЛЮТНО ЗАСЛУЖЕНО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Разширяването не е нещо, което трябва да се случи на всяка цена. Това е процес с определени правила. Също така никоя държава няма гарантирано членство —> то трябва да се заслужи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Весела Чернева се опитва да представи един обективен анализ, но постоянно прозира стремежът ѝ да ни натрапи вина и да прокара политика, която защитава позициите ѝ като "заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика ". Това е сервилно подедение (не предателство) срещу добро заплащане.

 12. 12 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Разширяването на ЕС чрез приобщаването на комунистическото минало, в частност югославското блато било голям проблем....ЗА ХОРАТА РОДЕНИ И БИТУВАЩИ В ТОВА МИНАЛО.
  авторът пак се е упражнявал в манипулиране и неистиност.

  Ясно ми е, че за тази редакция, ако България я нямаше на картата за сметка на някакви оруелови СССР-и (но с Навални, за да е cool) и Югославии щеше да е най-хубаво. Но имам лоша новина за тях - България я има. И нейната многовековна култура също я има, за съжаление на поколението на номенклатурата, която лакействаше някому другиго, което се повтаря и днес. Тази епоха отдавна приключи г-н Ангел Петров - за мнозинството вече е 2021 година, а не 1984.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 13. 13 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо са ни още гърла в ЕС? Те нема да пълнят бюджета, само ще го харчат, т.е. ще има по-малко за нас. Кой се нуждае от още цигански тумби в ЕС, още шиптари, още криминал?
  Единствено грантаджиите квичат за некакво си разширяване, обслужвайки господарите си, т.е. по чисто американска геополитическа линия. Чак да сме се били отказали и от историята, идентичността и езика си заради тия американски интереси. Бре!
  Само от членството на Сърбия ще имаме що-годе некаква полза, защото граничим с нея, сравнително голем пазар е, и най-вече лежи на пътя за Европа, с което ще се отпуши транспорта.

 14. 14 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това не беше грешка, а решителна демонстрация на Сърбия, че ние няма да стоим безучастни, ако те се опитат да направя друго Косово в РСМ. Между другото, ние показахме ясно и на албанците какво ще правим, ако се опитат да се отделят от РСМ като им дадохме танкове. Е, стари, но действащи и вършещи работа за онзи момент. За съжаление сръбските креатури в РСМ не го разбраха и сега си носят последиците. България няма повече да се намесва, ако албанците отново се надигнат.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Нито Албания, и нито особево Македония и Сърбия са готови дори наполовина колкото бяха Румъния и България, а те се оказаха неподготвени! Ако Западните Балкани се приемат в този си вид, занапред се очертават непреодолими проблеми в цялата Европска уния! Тъй, че в случая България играе особено положителна роля за бъдещето на ЕС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#13] от "nim35648730":

  За Сърбите не си прав. Защо купуват руско оръжие. Единствено срещу нас и албанците ще го използват. Не виждаш ли как се държат с българите в Западните покрайнини. Те нямат и съществен интерес да ни предоставят и коридор до западна Европа. Бойко направи мост, но пътят до там още не е както трябва. Пътят и железниците до Видин и тези до Гърция трябва да са основни приоритети.

 17. 17 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  Тоест, като влезнат в ЕС сърбите ще ни атакуват с руско оръжие ли, нещо се затруднявам да ти проследя логиката? После, първо пътят требва да стане "както трябва" и тогава Сърбия да стане членка ли? Ами той пътят от сръбска страна си е както трябва, ние се мотаме още. Какъв Видин, кой ще ти обикаля през Видин и ще налива милиарди в магистрали и железници, когато през Сърбия разстоянието е по-късо, а освен това и с отбивка за Южна Европа през Хърватия? Айде малко да мислим преди да дрънкаме празни приказки.

 18. 18 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Ще си седите в чакалнята.
  И то не само заради нас.
  Просто ние сме острието, ама не е като зад нас да няма една немалка група, за която това да е удобно развитие.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  "Нещо повече, България не е правилно да бъде упреквана за възпрепятстване на процеса, каза Бриту."  Пропуква се уж голямата подкрепа за Северна Македония. Германия на колене, в случая, изглеждаща жалка и безпомощна, щом с една България не можа да се справи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Стоян Новакович е сръбски политик и дипломат в Цариград и през 1888 г. издейства от Високата порта създаването за училищата в Македония на "Македонски буквар" с 2/3 думи на македонския диалект на българския език и 1/3 думи на сръбски език. Доктрината на Новакович е за да се преодолее влиянието на българските корени сред населението на Македония и да се прокарва сръбската политика там.
  https://m.facebook.com/Macedonianbulgarians/posts/847516989119557?locale2=ne_NP

 21. 21 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Съвременната европейска история започва именно оттам, че Франция и Германия се договарят да спрат многовековните си противоречия за Елзас и Лотарингия
  ======================================================
  Съвременната европейска история започва с това че Сталин и Съветския съюз настояват Франция да бъде включена в победителите на Германия и така предотвратява превръшането на Европа в англосаксонски доминион. Нещо което иска да направи Меркел.

  Свободата, Санчо...
 22. 22 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Бившият комунист нямали да продаде българските интереси ?Той популиски говорише за западните Балкани,лижеше задниците на македонците, а не само тяхните, за да се хареса и остане на власт е способен на всичко.

 23. 23 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  А сега някой либераст да ми обясни защо принципно изобщо трябва да има разширяване на ЕС!?И какво точно се иска от България-да си затваря очите пред очевидните фалшификазии на историята,тези да ни плюят,а ние да се правим,че дъжд ни вали ли?Ами аз изобщо не бях фен на Каракачанов,дори напротив.Но след национално- и исторически отговорните му действия казвам "Браво" на този човек!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 24. 24 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#14] от "evtimvz":

  Албанците винаги са били приятели на българите.От тях обиди и плювни срещу нас няма да чуеш.Ето защо недоумявам,ако целта на нашите действия е била срещу тях!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Вярно е. Преди почти 30 години, бяхме първите, които ги признахме. Още ме е яд. Да речем, че тогава имаше някакви очаквания за разбирателство. Ама договорът подписан наскоро, след години плюене и обиди към страната ни, си беше тотална издънка. Гърците бяха много по - прагматични и последователни в исканията си и условията, които поставиха. И закономерно успяха.

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Нас ни приеха донякъде по спешност и по милост. Нека си го признаем.

 27. 27 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Весело

  вече не минава ден без публикации на тема как С. Македония трябва веднага да започне преговори за приемане в ЕС. Имам чувството, че Дневник е станал македонски сайт, а собствениците македонски олигарси.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Българската позиция за БЮРМ и разширението на ЕС е напълно правилна, европейска и балансирана. Поредният либерален крясък на Весела Чернева (обикновен брюкселски чиновник с българско име) го доказва. Нито един от "аргументите" ѝ не е състоятелен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vlado Nikolov":

  По този начин са приети и Гърция, Испания и Португалия, особено Гърция. А Кипър въобще не трябва да е член на ЕС, просто защото не е решил проблемите си с Турция. Единствената причина Кипър да е член на ЕС е, че Атина заплаши да наложи вето на разширяването на другите 9, ако Кипър не бъде приет заедно с тях.
  По този начин - с вето, ние можем да наложим вкарването на Скопие в ЕС, ако и когато преценим за нужно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Между българско вето и португалско председателство - разширяването на ЕС е в капан"
  Ангел Петров

  Не разширяването на ЕС е в капан, а намъкването на Република Северна Македония в ЕС с кражба на история. Ако този джурналист и Дневни внушанат че някой трябва да събуе гащи и да се надупи, то да вземат да го направят те.
  В помощ на модераторите:
  1. коментара е по темата
  2. коментара не съдържа обиди (на никаква основа), нецензурни квалификации и не подстрекава към насилие
  3. в коментара няма реклама или спам
  4. възможни са правописни грешки (от голямо вълнение)

  И в морето ми е до колене .....................
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":

  Ако не ги бяхме признали (това не заради тях, а заради сърбите) Милошевич щеше да опита някоя военна авантюра и там, която би завършила с пълномащабна война. А през 1992г. България имаше огромна (за състоянието си) армия, и адски много оръжие. Много народ беше настроен да натрие носа на сърбите, така че признаването на Македония скърши гръцко-сръбските планове за подялба по най-добрия начин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Грузия и Украйна са много по-амбицирани от Сърбия и БЮРМ за членство в ЕС и го заслужават много повече. Молдова ще стане член на ЕС преди Скопие, просто като се обедини с Румъния. Скопците имат добър пример.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Е, със сигурност не включват Турция. Но в обозримо бъдеще включват Украйна и Грузия, а в по-далечно - Беларус и Армения.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Европа е лиемерна и прилага американския двоен стандарт. Дори не и стандарт, а правилото "Правилно е това, което казвам аз."
  Защо ш..аната Европа си мълча като бито д.пе когато Гърция спря Македония заради името ѝ? Тогава нямаше бързане, не пречеше, че въпросът е двустранен и вички други глупости, които комсомолката Меркел дрънка сега.
  Европа си мълчи кротко и когато Холандия слага вето по разни въпроси, включително и за Албания.
  Европа преглъща тежко и когато я напънат Полша, Унгария и т.н.
  Е, вярно, тук сме си виновни и ние като допускаме да ни управляват хора, за които е важно да са лакеи, защото друго не могат.

 35. 35 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пипера е много лют":

  За сравнение с Кипър и дума не може да става.Кгато видиш кипърци да копат нивите и нас,или да гледат стари хора,които пък от своя страна да им плащат с пенсиите си-ела ми се обади!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 36. 36 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#34] от "slaveyko":

  Защото тези,които цитира имат авторитет някакъв и думата им се чува.За разлика от нас...

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 37. 37 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#33] от "Пипера е много лют":

  А кога Пакистан ще стане член на ЕС?И изобщо,явно е вече,че ЕС е решил да се самоунищожи с такова разширяване...

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Весела Чернева вижда само една възможност за раздвижване по проблема: "Ако има промяна на управляващата коалиция в България"
  "...Промяна на управляващата коалиция..."?! А вероятно и "дуло" опряно в слепоочието - българското слепоочие? Най-порочният подход към най-сериозния проблем. Бъдеще не се гради като извадиш от основите му крепящия камък - истината за миналото.

 39. 39 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Всеки ден,по няколко пъти трябва да четем и обсъждаме Апендицита на Европа.
  - Севмак
  Много Важно ..От нннапъване - коминтернски хемероид.
  Нахална работа.Разширяване в нищото.ЕС се напълни с комсомолци.

 40. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Фактите:
  1. България далеч не е сама, нещо което беше изказвано многократно във форума, но не и в нео-марксо-либералните статии на Дневник.
  2. След немското председателство, има силен натиск, темата да се замете под килима.
  3. Никой кандидат-члем няма да влезе преди 2040.

  (Евтините) инсинуациии:
  1. На Запад имат политически механизъм, да ни накарат, да променим позицията си.
  2. България не е отправила исканията си навреме. НИЩО ПОДОБНО! България е подписала Договор за добросъседство и исканията и се обобщават в стриктното спазване на всичките му постановки. С други думи, България даде огромен кредит на доверие и се намеси едва когато в Скопие взеха да се изхождат срещу вятъра. Няма какво да ни обявяват затова,че проявихме коректност.
  3. Не можело да се налага вето по исторически съображения.

  Какво следва:
  1. (Северно) македонското разширяване ще е на трупчета поне година, по-вероятно 2-3.
  2. ВМРО възвърна популярността си сред избирателите и ще е фактор на предстоящите избори.

 41. 41 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  Явно не Ви са ясни нещата. Съществен интерес не означава, че нямат интерес. Интересът им е основ до Ниш и Пирот и частично транспорта Азия. Ако сложат непоносими такси ще пречат само на нас. Турция си има флот. Гърците си имат коридори и флот. И ако не ви е ясно, поведението на РСМ е заради Сърбия и сърбоманите. И друго, Сърбия ще влезе в ЕС само след като Русия влезе в НАТО и ЕС..

 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitaka_1":

  Говорим за политически критерии и нищо друго. Кипър не отговаря на тях, или ако отговоря, то Молдова и Грузия също отговарят.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#37] от "mitaka_1":

  Пакистан и Турция никога. Грузия и Армения - да, в бъдеще. Може би е добре да погледнеш отвъд капаците.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitaka_1":

  Понастоящем ние сме с албанците и те признаха българско малцинство, което преди беше македонци заради Енвер Ходжа и натискът от СФРЮ. Но явно не си спомняш събитията в Тетова. Тогава Косово искаше да се разшири и в РСМ. А Костов им отказа бежанците. Затова мнението ти е тотално сбъркано.

 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Весело

  Нито една източноевропейска страна не е заинтересована от разширяване! Дори Полша! Не знам как правите заключенията си, но глупостите, които се говорят на официални посещения, трябва да са последното, което четете и слушате.
  Странно, но не виждам и западноевропейска страна, заинтересована от разширяването! Някакви кръгове тук и там, платени щедро от други кръгове, може и да са заинтересовани. Не вярвам Бойко да е строших хатъра на Лицемеркелката. Според мене тя чрез него блокира или отлага началото на преговорите на македонците.

 46. 46 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Разстроено

  До коментар [#40] от "klecho":

  Съгласен, освен последното. МВРО няма как, особено в съчетание с оня реликтов питекантроп от неопределена расова принадлежност Валери Симеонов. Който имаше договорка с Бойко да напусне парламента при гласуването на истанбулската конвенция, но Каракачанов го разтръби по телевизията.
  Съжалявам за ВМРО, 15 год. съм гласувал за тях, но неандерталците са си неандерталци

 47. 47 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Разстроено

  До коментар [#40] от "klecho":

  Съгласен, освен последното. МВРО няма как, особено в съчетание с оня реликтов питекантроп от неопределена расова принадлежност Валери Симеонов. Който имаше договорка с Бойко да напусне парламента при гласуването на истанбулската конвенция, но Каракачанов го разтръби по телевизията.
  Съжалявам за ВМРО, 15 год. съм гласувал за тях, но неандерталците са си неандерталци

 48. 48 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Дипломатически източници на "Дневник" в Брюксел са посочвали неведнъж, че и други държави (също без да ги назовават) фактически приемат позицията на София, тъй като тя блокира процеса. Португалия може да не е сред тях, но дневният ѝ ред е друг."

  Ами така е, г-да грантаджии. Защо беше необходимо да продавате българските интереси и да пишете по 10 промакедонски статии дневно? Къде са сега приказките за международни изолации и неевропейското поведение на България? Пропаганда, нали?

  Айде сега започвайте да пишете против холандските лицемери, френските и Финландия, как спъват разширяването на ЕС. България си отстоя позицията, а вие се чудете защо хората винаги подритват ДемБг да стоят извън Парламента.

 49. 49 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Весело

  Аце е писал, ревал и брисал, докато е съставял този некадърен пасквил. Прозира мъката му, че на никого в Европа не му пука за фиРОМското присъединяване и ако не сме ние бюрмания ще отнесе поне 5-6 балтии от другите страни. А опитът му да вмени на Албания вина за забавянето на сев мак е особено жалък 😂😂😂😂
  П.п. Другарката Чернева ме "впечатли" с тази "мисъл":
  "Не се сещам за нито една страна без спорни исторически победи или загуби. "
  Аз се сещам - мъкадония, при нея няма спорни исторически победи или загуби, просто, щото няма история 😀

  Мома, връщай 12 и 12А!
 50. 50 Профил на dobriqtbulgarin
  dobriqtbulgarin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вето до дупка. В Македония са извършени престъпления срещу човечеството и е наш дълг да разпростираме тази истина пред света. Вето, вето и само вето, докато не се променят учебници, книги (внука на Талев иска да ги съди за фалшифициране на Железният светилник) и най-вече отношение към нас и гражданите на С. Македония с българско самосъзнание!

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Лидерът на ВМРО заяви, че по време на германското председателство македонската страна е смятала, че ще бъде оказан натиск върху България да преглътнем своите условия и опасенията, които имаме и Република Северна Македония с фанфари и ръкопляскания да влезе в ЕС. Той продължи: „Аз две години се опитвах да обясня на г-н Заев, че България не е бананова република и българските политици може да са разделени по много неща, но по темата за Македония 95% са на едно мнение. България не е държава, където чужди посолства пишат конституцията, законите и някой друг ни определя знамето и името. Те не ме разбраха. Те си мислеха, че ЕС е нещо като бивша Югославия, в която има един голям началник с един голям морков, който подава моркова и бие с тоягата по главата. Когато в Югославия 6-те републики и двете автономни области нещо се разправяха, те тичаха при другаря Тито в Белград или Милошевич и той решава кой крив и кой прав. И те смятаха, че след като най-мощната икономически държава председателства в момента, то Меркел ще ни обрули с една тояга Борисов, мен и Захариева и ние ще клекнем пред безобразната политика, която Скопие води спрямо България. Опитах се да ги убедя, но не ме разбраха. Сега ще почакат още дълго време!"

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  От това, което разбрах -- истинският соросоид-ленинец се радва, когато страната му е сама и неразбрана, и не прави разлика между критично отношение към разширяването и евроскептицизъм.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Изобщо путиноидите и соросоидите не могат да се разберат за Сърбия, поради което приемането на античките е толкова предстоящо, колкото и мирът в Сирия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Като оставим настрана мераците на дс-агент Шкембе войвода за още живуркане и плюскане на държавна софра, то опъването на България срещу влизането на С.Македония в ЕС е по чисто икономически причини и се диктувана от сенчестите пеевчета; просто след Брекзит ще има по-малко пари за разпределяне, а колкото са по-малко членките в ЕС, толкоз паят ще е по-голям.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#33] от "Пипера е много лют":

  :)....сега вече се успокоих....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Тикви и кратуни управляват, такова ще е управлението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK