София и Скопие се впуснаха в игра на думи и документи, докато напрежението намалява

Срещата на специалния представител на Северна Македония Владо Бучковски с външния министър Екатерина Захариева.

© Пресцентър МВнР

Срещата на специалния представител на Северна Македония Владо Бучковски с външния министър Екатерина Захариева.Направихме предложение", "връчихме документ", "получихме отговор" - зад езика на властите в България и Северна Македония, които коментират срещите на специалния пратеник Владо Бучковски в София и разминаването на обясненията кой какъв документ е предложил, се крие опит за компромис, макар и двете страни да си приписват авторството му.


Бившият премиер Бучковски пристигна вчера в София - за втори път, откакто е пратеник на Скопие - и вече се срещна с двама вицепремиери, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Бучковски опитва да надмогне различията в позициите, блокиращи от месеци началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС - същинско начало на преговорите.


Известно според коментарите на македонски министри и институции бе, че той идва с предложен "план за действие" за решаване на конфликта, препречил пътя на страната му към ЕС. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в края на миналата седмица нарече документа "анекс от 12 точки" (имайки предвид анекс към договора от 12 г.), но предложен от България, и с това предизвика гнева на македонската опозиция - терминът носи отрицателен заряд в югозападната съседка.
Часове след пристигането на Бучковски българската позиция прозвуча малко по-различно. "По време на срещата (с външния министър Екатерина Захариева - бел. ред.) бяха обменени идеи за продължаване на процеса по възстановяване на доверието между двете държави," а "Република България е предложила план за действие за сътрудничество" в изпълнение за Договора за добросъседство от 2017 г., съобщи Министерството на външните работи. Според него се очаква документът, засягащ всички секторни министерства, да бъде подписан на предстоящото (ненасрочено) заседание на Междуправителствената комисия. Никъде не се говори нито за анекс на договора, нито за предполагаемия брой на точките му.


За външния министър Буяр Османи, интервюиран снощи от ТВ 21 и "Телма", българското предложение е просто отговор на македонското - "всъщност е тяхно тълкуване на нашия план за действие" и "размяна на идеи за този план". Нещо повече, документът е предложен на първото посещение на Османи през октомври като начин да се "прецизира" дневният ред между двете държави. Остава неизвестно дали този документ е плод на ежедневната експертна комуникация между външните министерства, каквато тече от посещението насам.


Освен това анексът, за който говори Каракачанов, не съществува, продължава македонският първи дипломат.


"Промяна в тактиката"


Така двете външни министерства имат различно обяснение - един общ документ, по който се разменят идеи, или два различни, изготвени във всяка от двете държави.


Самият Бучковски, внимателен в медийните си изяви при посещенията си в София, заяви за агенция МИА, че престои властите в Скопие да прегледат "коментарите от България на предложението ни за План за действие" и ще бъде изградена ясна позиция на тази база. И тук той не задълбава в темата, но говори за "конкретни стъпки" за Коридор №8, образованието, енергетиката, културата, икономика и информационното общество, според него включени в проектодокумента (сайтът на агенцията е с абонамент, но думите му са достъпни тук).


Зад разминаването във версиите обаче се крие разведряване поне на думи. От македонското правителство дойдоха сигнали, че предстои решение кога да се състои следващата междуправителствена конференция, която би трябвало да е в Скопие и за която говори и София. Османи освен това направи крачка встрани от общоприетото в Северна Македония обвинение към България, че с исканията си застрашава македонската идентичност.


"Няколко пъти казах, че ако произлезе нещо полезно от четирите месеца опити за комуникация, това е ясно изказаната позиция на Република България, че не оспорват въпросите на идентичността. Можете да видите многобройни изяви на български официални представители... Този въпрос не е резивия на идентичността, историята като предмет за историческата комисия цели да коригира учебниците в двете държави, които създават напрежение между двата народа."


Буяр Османи,

македонски външен министър


Думите му, по-нататък разграничаващи "историята от въпросите на идентичността," звучат като нов опит за компромис от македонска страна. Искането на България за отказ от употреба на понятието "македонски език" в процеса на разширяване заедно с постоянното изтъкване на българския произход на езика и нацията, се разглеждаха и от премиера Зоран Заев като посегателство срещу идентичността - и той, и президентът Стево Пендаровски, и други представители на властта я определят като "червена линия" за преговори. Само ден по-рано Османи бе обяснил за "Свободна Европа", че въпросите за идентичността "остават на масата".


Междувременно "България опитва да промени тактиката със Скопие", пише EurActiv по повод плана за действие. Цитират се дипломатически източници, според които става въпрос например за железопътния сектор, пътищата и инвестициите на български компании в Северна Македония. Планът е и за откриването на филиали на български университети в Северна Македония, както и за действия за промяна на учебниците.


Дори Каракачанов, известен с най-острия си тон към македонските власти, допусна дата за преговори през януари или февруари (макар да говореше за "анекс" със старите искания към Северна Македония, а два дни по-късно да направи крачки назад с нови нападки към Скопие).

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Няма нищо по–добро от това да се разберем. Но РСМ трябва да промени много в манталитета си.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  "Нещо повече, документът е предложен на първото посещение на Османи през октомври като начин да се "прецизира" дневният ред между двете държави."
  ==============
  Явно нищо не е прецизирал.

  Еретик
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Драмата стана по-напрегната даже от турски сериал :)

  Интересно дали на някой му пука освен на журналиста от Еуро Актив. :)

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Е все пак в пряк и преносен смисъл преговорите между РСМ и България са си "българска работа" ;)

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  РСМ винаги е имала проблеми с идентичността на северномакедонците и затова периодично си сменя позицията за тази идентичност.
  1. Първо бяха наследници на македонците от времето на Сашо Макето, само дето не обясняваха къде са били през тези векове разлика между 323 г. пр. н. е. до 1991 г. когато е декларацията за независимост.
  2. Когато обаче Гърция се запъна да признае тази им идентичност и се видя, че Гърция няма да отстъпи, учените в РСМ веднага изоставиха прдишната идентичност и измислиха нова славянска идентичност. Сашо Макето беше захвърлен на бунището на историята и севеерномакедонците бяха обявени за бащи на всички славяни... Старобългарският език беше обявен за "старомакедонски".
  Сега разбира се разбирате защо сега пък България вече е против признаването на тази идентичност. И защо България има такава позиция.
  Проблемът на северномакедонците е че те винаги крадат нещо чуждо и се сърдят, че никой не им го дава.
  А свое те нямат. Защото ако признаят своето ще се окаже, че истината е много проста, но и много болезнена след толкова години промиване на мозъци.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 539 Неутрално

  И ако не се разберем, какво толкова? Честно казано, мен лично ми е все тая, дали Албания и Македония ще влязат в ЕС и кога. Не виждам с какво ще допринесат за съюза, освен с проблеми.

 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  София и Скопие се впуснаха в игра на думи
  ▪️▪️▪️▪️

  Не знам за македонците, но за българските чиновници това е любимо им занимание. Въпреки че, честно казано, нямат никаква представа как се прави ... за красиво, дори не говоря :))))

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Още веднъж ще напиша, че пробелмът с Македония е второстепенен. Първостепенна важност има това България да се научи да привлича на своя страна по въпросите на историята цивилизования свят. Това става с много работа. И не става с нихилизъм, нито с ураджийско патриотарство. Вчера беше дата от най-гежките бомбардировки на София и това изискваше някакво действие на държавно ниво. След няколко дни ще чуем американците пак да окацчествяват ген. Луков като фашист, а тук ще има хора да им поддакват. На 9 май предатели ще се присъединят към полаганате на венци пред паметника на съветския окупатор. Така не става.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Макетата да признаят, че родителите им са татаро-фашисти, докато те са автентични антички!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "... общоприетото в Северна Македония обвинение към България, че с исканията си застрашава македонската идентичност..."!

  И каква все пак е македонската идентичност?Последно, наследници ли са Александър Македонски или не са? И защо още не са обявили териториалните си претенции към Иран и Египет?! :)))

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 129 Неутрално

  С игра на думи РСМ ще има да гледа преговори за членство през крив макарон.

  А, и Португалия им каза, че още шест месеца ще седят наказани.

 12. 12 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  София и Скопие се впуснаха в игра на думи▪️▪️▪️▪️Не знам за македонците, но за българските чиновници това е любимо им занимание. Въпреки че, честно казано, нямат никаква представа как се прави ... за красиво, дори не говоря :))))
  —цитат от коментар 7 на putinxujlo


  Като не знаеш за македонците - не се бъркай в проблеми които не те засягат!На много хора в Украйна им се изясни какво значи изразът "Сърбе на върбе", а ти който живееш в България се правиш на "ударена подводница", и защитаваш един екс-югославски тумор!СССР и Югославия бяха ракови туморим които скалпелът на историята изряза!

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#12] от "vincenzo76":

  Бягай бе, народен "експерт". Всички мозъци са изнесли на всички наоколо със своите знания! Изобщо не знаете нищо и започвате да учите другите

  "Чуждестранен агент"
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  С игра на думи РСМ ще има да гледа преговори за членство през крив макарон.А, и Португалия им каза, че още шест месеца ще седят наказани.
  —цитат от коментар 11 на ACER


  Това е ново за мен.
  Какви са претенциите на Португалия?

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ако смяташ, че отстояването на историческата истина е шовинизъм, значи имаш голям личен проблем, защото смяташ, че свътът започва с теб, и голям политически проблем, ако си представител на някакво политическо течение, което няма никога да постигне какъвто и да е успех с нихилистичното подчинение на началниците, които и да са те.

 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Няма нищо по–добро от това да се разберем. Но РСМ трябва да промени много в манталитета си.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Още повече наш'те Оправници.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  "Всички мозъци са изнесли на всички наоколо със своите знания!"
  .....
  Ко речи???

 19. 19 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1002 Весело

  Къде са им документите на скопените?

  Дайте да ги видим, ама не фалшификати от след 1945 година!

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#19] от "pinoccio":

  Основните им документи са:
  "Тврдам"
  "От секогаш се знае"

  ;)

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Вчера и Пардю ви го каза: забравете.
  —цитат от коментар 14 на Сенсей НАНАЙ


  Много ми е интересно, като какъв фактор е личното мнение на Пардю?

  Пенсионер! И от него какво зависи?

 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Опитите на Захариева и компания да използват витиевати фрази и да не поставят ясно въпроса за фалшификацията и кражбата на Българската история от страна на Македония не вещаят нищо добро.
  В комбинация с липсата на ясен план за комуникация, разясняване на проблема и ангажиране на съюзниците в ЕС, позицията ни ще бъде все така екзотична и неразбрана и България ще бъде принудена да отстъпи.

 23. 23 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ":

  Скоро, скоро скоро. Това ми напомня и за оставката на Бойко, която три месеца беше "всеки момент". Пардю е платена кукла, която няма нищо общо с официалните американски позиции. Като супер твърдата позиция на департамента, която никой не можа да намери на сайта им. Вече ставате комични.

 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ":Ако смяташ, че отстояването на историческата истина е шовинизъм, значи имаш голям личен проблем, защото смяташ, че свътът започва с теб
  —цитат от коментар 16 на spiegel


  О, уау! Каква "логика" само.

  А нещо реално имате ли да кажете? Примерно, какво си представяте, аджеба, да се случи, че Македонците да угодят на исканията ви, които май и вие не можете да си избистрите пред себе си. Със сигурност, българското правителство не е. Та..? Нещо по-конкретно? Какво искате от тия пусти македонци?

 25. 25 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#22] от "мики маус":

  И как по-точно ще бъде принудена?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  А ти какво точно знаеш бе, чичи???Защо си не гледаш внуците във Финландия, а вместо това се опитваш да умуваш върху теми които всъщност не рабираш!Македония е раков тумор дело на Сталин ,Тито и коминтерна!Това ясно ли ти е???И прадядовците ни си оставиха костите по бойните полета!
  Честно казано - не разбирам твоята политическа шизофрения!!!Ама никак даже!!!Знаеш ли за колко много украински войници България се е превърнала посмъртно в дом???Почти 70% от Дунавската армия по време на освободителната война са били украинци!И те са загинали за освобождението на България във чийто етниески граници е била и днешна Македония!Коминтерновските изроди в Македония, поругават
  войнската памет и на загиналите украински войници на българска земя, това заблудената ти същност не успява ли да го проумее???И във също време си върл противник на Путин! Не я разбирам политическата ти шизофрения! Не разбираш ли,че защитавайки изродите в Македония, ти всъщност защитаваш и това което е направил и Сталин за македонистите, а товарищ Путин пък всячески се стреми да го реабилитира като политическа фигура!!!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ако беше отделил на българските искания поне 10% от вниманието, което отделяш на несъстоятелните приказки на Пардю, нямаше да питаш.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ти българин ли си? Уточни, ако обичаш.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#28] от "Сенсей НАНАЙ":
  Де факто я бил подал, а де юре пък си цъка от месеци правителствени заседания и взема решенията. Поне спрете да плюете Тръмп, защото много добре сте усвоили въведената от него теория на "алтернативните факти" . Тя България нали щеше да кляка за тоя прословут подпис още миналата година под натиска на Германия? Не знам как не ви омръзва вечно да сте на губещата страна. Но за нас е забавно признавам.

 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  В случая ти си този, който от омраза към правителството не е способен на трезва и неутрална преценка.

 35. 35 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тя България нали щеше да кляка за тоя прословут подпис още миналата година под натиска на Германия?
  —цитат от коментар 33 на encor3


  Кой го е казвал това?

 36. 36 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нищо няма да подпишеме, докато коминтерновските скопски изроди не напишат истината в учебниците по история!
  —цитат от коментар 32 на vincenzo76


  И какво очакваш да пише в учебниците по история?

  Между другото, като ще се правите на Гърция, изестно ли ти е, че в договорът между Гърция и С. Македония няма нищо за учебници по история.

  Също така, не те ли притеснява малко факта, че българското правителство не ви казва абсолютно НИЩО за това какво се говори на преговорите? Всичко е обвито в една тъма, само от време на време излиза я Шкембе, я Калинка и казва два лафа от сорта на "Македонците не изпълняват", ма никога не казват конкретно какво.

  В момента ви правят на маймуни, мой човек. Правят си предизборната кампания на ваш гръб, докато ви спестяват горчивата истина, че тва дето си го мислите за учебниците по история няма да се случи.

 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Весело

  До коментар [#27] от "vincenzo76":

  А ти какво точно знаеш бе, чичи???Защо си не гледаш внуците във Финландия
  ▪️▪️▪️▪️

  🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️😂😂🤣🤣🤣

  Пак:)))))) Спрете да учите другите :))))
  Направете нещо, поправете нещо в България. Винаги си на последно място в ЕС, но винаги учите всички наоколо :))))) ☝️☝️ патриоти :)))))

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#37] от "putinxujlo":

  Да, пак)))представи си!!!А ти чичи, от позицията на какъв точни ни учиш???Малко ли проблеми ви създаде Русия от Переяславската рада, та до ден днешен???Та си седнал да защитаваш едни коминтерновски уроди като македонците!

 39. 39 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Все гледаме Симптомите, а не лекуваме Болестта.
  А Болестта е, че сме БЕДНИ - затова всички ни ПОДРИТВАТ - и Пардю, и Меркел, и Макрон, и целокупния Макдоналдски народ.
  България може да се нареди в челото на най-богатите световни икономики само в рамките на десетина години. Без дори една стотинка чужди инвестиции.
  Минимална заплата 2500 евро, минимална пенсия 1000 евро. Плюс базов доход, бонуси, ваучери.
  Да видим тогава кой ще ни подритва.
  Дядо ми е родом от Битоля, и винаги е казвал, че е Българин от Македония.
  Казваше още, че в родния му град и цялата околия е имало българи, сърби, гърци, албанци, хървати, босанци, евреи и цигани, и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ.
  Всички са учили в ГРЪЦКО училище.
  За такова чудо като МАКЕДОНСКО УЧИЛИЩЕ, УЧЕБНИК, КНИГА, МАКЕДОНСКИ ЕЗИК, МАКЕДОНСКИ ЕТНОС, МАКЕДОНСКА ИСТОРИЯ, и ДУМА не е ставало.
  За 500 години турско робство в НИТО ЕДНА ТУРСКА ДАНЪЧНА КНИГА НЯМА НИКЪДЕ НАПИСАНА ДУМАТА МАКЕДОНЕЦ.

 40. 40 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#35] от "Сенсей НАНАЙ":

  Словото божие как кой? Дойчи Вели, да се свети името им.

 41. 41 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "encor3":

  Може ли конкретната статия или статии, и евентуално цитат?

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Весело

  До коментар [#31] от "pinoccio":
  Ти българин ли си? Уточни, ако обичаш.
  >>> Ами., ще уточни той:) Кога пък е уточнил нещо за себе си. Ни го знаем какъв му е пола, етноса, образованието, професията...Всъщност професията му май е ясна- безроден соросоид :)

 43. 43 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#41] от "Сенсей НАНАЙ":

  Не може. Нямаш ли си вип карта или там някакъв партньорски акаунт? :)

 44. 44 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#36] от "Сенсей НАНАЙ":

  Вече говориш за собствения си народ в трето лице, множествено число!!!Евалата мъжки!Или по скоро нещо друго)))в унисон със латентната ти джендърска същност!
  А в учебниците по история - истината!!!Цялата истина за създаването на Македония!
  За всички убити!И за всички репресии които продължават и към днешна дата!!!
  На маймуна можеш да правиш само безпросветен човек!Така,че не ми развивай подобни философски трактати за висотата на твоите идеи!Никой не го интересуват емоционалните дефицити и липсата на адекватен психо-социален климат около теб!

 45. 45 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ОК, защото това е важно за мен, повтарям го, пропускайки названията на известни правителствени фигури, които явно подразниха модератора:

  Скоро на България ще се наложи да подпише разумен договор, в който липсват всички мераци на шовинизираната агитка от населението, която следи драмата сякаш е въпрос на живот и смърт (а тя не е).

  Няма да има признание, че са българи.
  Няма да има признание, че македонският е български.
  Няма да има признание, че съществуват от 1945 г.
  Няма да има признание, че цар Самуил е българин.
  Няма да има признание, че Гоце Делчев е българин.

  Изобщо, нищо от това, което се бленува от повечето българи, които са запознати с конфликта, няма да го има.

  Вчера и Пардю ви го каза: забравете.

  В момента играта на БГ правителството е да забави неизбежното до след изборите, за да не загубят още повече гласове и ВМРО да не загуби тотално шансове за влизане в парламента. За целта, се прокарва опорката "Македония се държи лошо" от външния или вътрешния министър, но НИКОГА, повтарям, НИКОГА не конкретизират какво точно са направили македонското правителство, че да се държат лошо.

  Жалко, наистина, че шовинизма и национализма заслепяват повечето запалени по темата българи.

 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не може
  —цитат от коментар 43 на encor3


  Разбира се, че не може. По-правилното е, че не можеш. Не можеш да защитиш думите си с факти. Но на мен това ми е пределно ясно.

 47. 47 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#38] от "vincenzo76":

  Та си седнал да защитаваш ....
  ▪️▪️▪️
  Къде? Прочетете пак коментара ми # 7.
  Поне един една дума пиша ли в защита на македонците?
  Констатирам, че български чиновници живеят в своя, измислен и за тях специално направен свят.
  Поне една държава в ЕС застана ли на ваша страна?
  Не мислите ли, че вашите чиновници правят всичко различно, освен нещо полезно за България?

  "Чуждестранен агент"
 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  латентната ти джендърска същност!
  —цитат от коментар 44 на vincenzo76


  Мда... Породата е ясна.

 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Весело

  Ако Македония влезе в ЕС няма да купуват български паспорти.
  Нужен е компромис. Хората които сега продават паспорти остават без работа и се нуждаят от заместващ доход.

  подпис
 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сенсей НАНАЙ":
  Сенсей, всеки който не те познава ще си помисли че си платен... но всички, които си го знаем ступи ти верваме, че се излагаш за без пари. Вътрешна потребност. Нещо като ментален ексибционизъм :)

  Сега сериозно: според тебе кой по-добре знае дали Георги Делчев (Гоце Делчев, ако сечудиш кого давам за пример) е българин или "македонец" - Пърдю или самия Георги Делчев? Щото всичките (сите) македонски герои сами за себе си казват, че са българи. От Самуил та до Гоце Делчев... Къде тук виждаш шовинизъм?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сенсей НАНАЙ":
  Вчера и Пардю ви го каза: забравете
  >>> Без да съзнаваш даже, само подклаждаш антиамерикански настроения с подобни твърдения. Доколкото разбрах от интервюто с него, благонамерения към България бивш американски посланик каза, че е било грешка правителството(не на България...) да се блокира договора и толкова. Няма защо да го цитираш по повод и без повод. Обективно само работиш и за каузата на разни ура патриоти и хитреци като Каракачанов.

 52. 52 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#47] от "putinxujlo":

  Чиновниците са проблем абсолютно във всяка една държава!Единствено електронно правителстви решава проблема до някакви приемливи граници!Но...........!!!Не сме длъжни нищо на коминтерновците в Скопие!И не сме длъжни да влизаме в обяснителни режими към който и да било!Оправдават се само виновните!А ние не сме виновни за нищо, а просто търсиме историческата истина!Помниш ли 2017 година как товарищ Путин заяви, че кирилицата идвала от македонските земи?Помниш ли го?На гости му беше тогавашния македонски президент!От този момент та до ден днешен - много намразих Путин! Също токова мразя и днешните политици в Скопие които също се опитват да си присвоят кирилицата!Във същото време - официалната власт в Украйна съвсем открито признава,че кирилицата е българска азбука!За което като българин не мога да не бъда признателен!Така както съм признателен и към войнската памет на всички загинали на българска земя украински войници!

 53. 53 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Обективно само работиш и за каузата на разни ура патриоти и хитреци като Каракачанов.
  —цитат от коментар 51 на тулса


  Би ли обяснил в повече дълбочина как точно работя за каузата им?

 54. 54 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сенсей НАНАЙ":

  Наивността ти е трогателна, но възпитанието ти - много лошо.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 55. 55 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Весело

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ":

  Не, ама никак даже не ти ясна породата))))
  Аз съм чужденец във всеки македонски град.............. и моето оръжие никога не е студено!!!
  Аз съм комарджията които може да проиграе живота на всеки скапан коминтерновец)))

 56. 56 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  По никакви документи не се работи, никакви анекси и протоколи не се готвят. От РСМ ясно заявиха, че ще чакат изборите у нас. И няма да направят нищо за преодоляване на проблемите между страните.

  България не трябва да чака, а да уведоми партньорите си по всички дипломатически канали, че от Скопие топкат топката и реални действия, пък и усилия, няма.

  Спорът кой е автор на тайният план, всъщност е борба да се покаже пред наблюдателите кой е активен и кой протяга ръка. Сигурен съм, че ако се видят коментираните документи, те ще са едно голямо нищо, гарнирано с добри пожелания. Реални действия няма, резултати няма как да се очакват.

  От Скопие не виждат грешки или проблеми при тях, затова и само се оплакват как ги тормозим, докато чакат промяна на властта у нас. Въпроса е ние имаме ли активна, изпреварваща и намираща решение политика или бягаме след събитията.

 57. 57 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сенсей НАНАЙ":

  Като отвръщаваш нормално мислещите хора с истеричните си коментари.
  Държиш се като либерален талибан и в желанието си да възхвалиш либералните си вЕрвания изпадаш във отблъскваща фанатична нефелност.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Ще проявим същата воля, като за борбата с корупцията.

 59. 59 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#52] от "vincenzo76":

  Помниш ли 2017 година как товарищ Путин заяви, че кирилицата идвала от македонските земи?Помниш ли го?На гости му беше тогавашния македонски президент!
  От този момент та до ден днешен - много намразих Путин
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Колко време ви отнема, за да разберете истината:))
  Това означава, че има надежда в този случай, в крайна сметка, да стигне до вас.

  "Чуждестранен агент"
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  А уж македонците били злобни и ни мразели.

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#50] от "olexander":


  ..Сега сериозно: според тебе кой по-добре знае дали Георги Делчев (Гоце Делчев, ако сечудиш кого давам за пример) е българин или "македонец" - Пърдю или самия Георги Делчев? Щото всичките (сите) македонски герои сами за себе си казват, че са българи. От Самуил та до Гоце Делчев... Къде тук виждаш шовинизъм?
  —цитат от коментар 50 на olexander


  Сега сериозно: смяташ ли, че можеш насила да избиеш от твърдите македонски кратуни нещо, набивано там от 1945 насам? Добре, очакваш официално изявление от техния премиер, че Гоце е българин и какво от това? Те си прекръстиха измислената държава, но това не им пречи да използват старото име...Трябва промяна в начина на мислене и осъзнаване на историческите факти. Това не става с декларация на правителството и с налагане на вето от наша страна. Трябва работа, много работа и тотална инвазия, икономическа и културна. Е, България е водила няколко войни за Македония и ги е губила. Сега ни я поднесоха на тепсия и завита в целофан, а ние вместо да си я приберем решихме да играем по свирката на Кремъл и Белград.

 62. 62 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  Като гледам твоята хиперактивност, с която натрапваш на всички предизвикателния си нихилизъм, няма смисъл да ти отговарям. Но ето, за да не заблудиш някого, който не е достатъчно информиран. Исканията са основно три: езикът, историята, малцинствата. Никой не оспорва правото на идентичност, както лъжат македонците, и както лъжеш ти. Но наричането на езика македонски е заредено с политически проблеми, защото някои от наречията на този "език", сам той българско наречие, се говорят и в България, тоест може да бъде основание за малцинствени претенции. За историята - македонците ще трябва да се откажат да си я присвояват. Искането за спазване на договора за добросъседство включва и такива искания като да не се допуска публичния линч на хора, които се определят като българи, или които говорят за обща история и да не се правят пречки на българските инвеститори. Но не вярвам и сега да прочетеш какво съм ти написал, ти слушаш Пардю.

 63. 63 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  Оооо българския финско-москал,боли ли те,възпалил си се нещо :).Свиквай,свиквай.Кофти ти е май,че първата статия за т.н. ,,македонски език" е написана в Мацква от комундето Самуил Бернщайн,а,пък останалите слависти нещо не са вдъхновени от напъните му.Щото самият той пише самолично,че неговото творение е абсолютно политически мотивирано и няма общо с реалното положение на нещата.Но все пак е 1948г.,братската ЮКП е вече написала ,,македонската азбука",а братските партии се подкрепят,няма как. Савецката партия"казва- ,,савецките учЕнИ" пишат ,,нАука".Та понеже много обичаш да ни характеризираш и поучаваш нас българите,да взема да те светна,че дори сегашните ви слависти ,като пишат дисертации за СЕГАШНИЯ език в РСМ с печал стигат до извода,че граматиката на туй творение съвпада с българската-като морфология и синтаксис ,а лексиката е на 60 % от български диалектни думи-останалото е чуждици-предимно сръбски,английски и немски,като последните влизат през сръбския.Та такива ми ти работи-за сведение просто,а ти можеш да продължаваш да ни поучаваш,да вдигаш шум и да си ,,кинеш ризата" в смешен плач,за югославските си братя :)))

 64. 64 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":
  Разбирам твоята гледна точка и не я отхвърлям напълно. Но в по-твърдата позиция аз виждам възможност за ограничаване и париране на македонизма (един проводник на сръбско и руско влияние).
  Не казвам, че проблемът ще се реши лесно или бързо.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 65. 65 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "atmanpg":

  Португалия няма претенции,тя има приоритети за председателството си и те са ясни-Африка,миграцията и зелената енергия.РСМ не е сред тях.

 66. 66 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Весело

  До коментар [#56] от "famousandco":


  ...България не трябва да чака, а да уведоми партньорите си по всички дипломатически канали, че от Скопие топкат топката и реални действия, пък и усилия, няма. ....
  —цитат от коментар 56 на famousandco


  Можете ли да уточните какви точно реални действия очаквате?
  Примерно техния шкембевойвода (на тяхното ВМРО) да поиска българско гражданство и да рецитира "Аз съм българче" в центъра на Скопие?
  Или президентът им да подпише указ, с който определя българския език като диалект на македонския (май беше обратното)?
  Или да си признаят, че партизаните по тези земи през ВСВ са били всъщност терористи, служещи на чужда държава?
  Може би тяхната академия на науките да докаже чрез генетичен експеримент, че при баща и майка българи е възможно да се роди македонец?
  Я по-сериозно!

 67. 67 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#20] от "zxp53317185":

  Не си прав-,,Немам доказ али твръдим" е базовият основополагащ документ.С наблягане на -,,немам доказ".

 68. 68 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#26] от "Сенсей НАНАЙ":

  ,,Ние знаем истината,но вие приемете лъжата"-това ли е великата Пардювска дипломация?Щото неговата дипломация преведена от нищонеказването е това.Благодаря,няма нужда от подобна дипломация.

 69. 69 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  Каза елфът целият в бяло......пръскайки слюнки и храчки по всички с мнение различно от правилното-т.е. набитото в неговия мозък.Мнооого готин начин за водене на дискусия :)))

 70. 70 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#37] от "putinxujlo":

  Е да ние сми на последно място ,но в ЕС.А Матушката ти е на първо-в БРИКС.Улавливаеш?

 71. 71 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  Цитирам те:
  "Сега ни я поднесоха на тепсия и завита в целофан, а ние вместо да си я приберем решихме да играем по свирката на Кремъл и Белград"

  Колега................,твърде добронамерен си и отчасти наивен, бих казал!
  Значи според теб, ако пуснем Македония във ЕС - изведнъж ще вземат да проумеят и поумнеят, правилно ли те разбирам?
  А според мен, ще се случи точно обратното!Станат ли пълноправен член на ЕС - наглоста им ще придобие чудовищен характер!Ще започнат със най-долните провокации на които са способни!И ще оспорят цялата средновековна Българска история!Нещо което междувпрочем, те правят и в момента!
  Не може да се има никакво доверие на подобна коминтерновска сган!2017 година подписахме договора за добросъседство, а те не са променили и една буква в учебниците по история!Сега - рев!Били сме нарушили договора!Няма втора толкова кална дупка като Македония!

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#62] от "spiegel":

  Напротив, прочетох го.

  Казваш, проблемите били езикът, историята, малцинствата.

  Като как точно си представяш тия проблеми, които си нахвърлял доста неконкретно, да бъдат решени. Ясно е, че ще трябва да се разпишат с договор, но какво точно си представяш македонската страна да се ангажира, че прави.

  Според мен, освен в областта "малцинствата", където действитлно може да се подпише нещо от страна на Македония в смисъл "уважаваме българско малцинство" (което няма да е справедливо, понеже ние не уважаваме македонско и не даваме дума да се обели за такова, но нейсе).

  Но за езикът и историята - според мен забравете да получите високите си цели. Македонците никога няма да се съгласят на нещо различно от това, че техният език е македонски, нито ще се отрекат от героите си.

  Най-вероятно, относно Гоце Делчев и Самуил, ще се съгласят да включат и споменаване, че "според някои историци е така". Като имай предвид, че "учебниците по история" е нещо толкова относително, че едва ли може реално да влезе в международен договор.

  Ти как ги виждаш нещата? Какво конкретно ще се спише в тоя договор?

 73. 73 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  България не трябва да чака, а да уведоми партньорите си по всички дипломатически канали, че от Скопие топкат топката и реални действия, пък и усилия, няма. .
  —цитат от коментар 56 на famousandco


  Как да го направи, като това го прави именно България.

  Нещо повече - "партньорите" ни не са подвластни на пропагандата, която се лее из българските мас медии. Няма как да ги убедят в лъжата, че ние бързаме, а македонците - не.

 74. 74 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":А ти какво точно знаеш бе, чичи???Защо си не гледаш внуците във Финландия, а вместо това се опитваш да умуваш върху теми които всъщност не рабираш!Македония е раков тумор дело на Сталин ,Тито и коминтерна!Това ясно ли ти е???И прадядовците ни си оставиха костите по бойните полета!Честно казано - не разбирам твоята политическа шизофрения!!!Ама никак даже!!!Знаеш ли за колко много украински войници България се е превърнала посмъртно в дом???Почти 70% от Дунавската армия по време на освободителната война са били украинци!И те са загинали за освобождението на България във чийто етниески граници е била и днешна Македония!Коминтерновските изроди в Македония, поругават войнската памет и на загиналите украински войници на българска земя, това заблудената ти същност не успява ли да го проумее???И във също време си върл противник на Путин! Не я разбирам политическата ти шизофрения! Не разбираш ли,че защитавайки изродите в Македония, ти всъщност защитаваш и това което е направил и Сталин за македонистите, а товарищ Путин пък всячески се стреми да го реабилитира като политическа фигура!!!
  —цитат от коментар 27 на vincenzo76


  По страшното е изродският опит на Димитров, Сталин и Тито да унищожат и Пиринска Македония.
  Убийствата на хиляди българи / вероятно повече от 130 000/ , подмяната на историята започва още там, там още се ражда македонският език, лъжата за Самуил, лъжата за някакви си македонски славяни...най-черното петно и най-голямото престъпление на комунизма тук.
  https://www.youtube.com/watch?v=Zq3-Fg5AxHg&t=4s - този филм е само една частица от страшната истина за Македония и за злото на комунизма. Има хиляди масови гробове на българи там. Но историята помни.

 75. 75 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#45] от "Сенсей НАНАЙ":
  Колеега, колеега! Двамата със Тайгата сте като сиамски близнаци: единия си е навирил трибуквието на към братушковия изток, другия на към либералния запад :)
  Но сте все един дол дренки: родоотстъпници, цитиращи и говорещи с чужди думи.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 76. 76 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#15] от "atmanpg":

  Няма претенции. Всяко председателство си има свои приоритети и РСМ не е сред тях.

  https://m.dnevnik.bg/sviat/2021/01/12/4162559_portugaliia_razshiriavaneto_na_es_na_zapadnite_balkani/

 77. 77 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ":

  Вече има един договор, който македонците не спазват, може да го прочетеш, така и така си тръгнал да се образоваш.

 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#64] от "olexander":


  До коментар [#61] от "lz73":Разбирам твоята гледна точка и не я отхвърлям напълно. Но в по-твърдата позиция аз виждам възможност за ограничаване и париране на македонизма (един проводник на сръбско и руско влияние).Не казвам, че проблемът ще се реши лесно или бързо.
  —цитат от коментар 64 на olexander


  И като как тази "по-твърда позиция" парира македонизма и сръбското и руско влияние?
  Като показва на обикновените македонци, че България ги спира в стремежа им да се откачат от Сърбия и Русия?!
  Представи си следната житейска ситуация. Разведено семейство. Детето живее дълго време с баща си и постоянно слуша, че майка му е курва, че се е отказала от него и пет пари не дава за него. Налага се обаче детето да поживее с майка си...която му забранява да гледа ТВ, да играе на компютър, да излиза, не му дава джобни и т.н., докато детето не признае, че баща му е лъгал...Много умна по-твърда позиция...

 79. 79 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ОК, защото това е важно за мен, повтарям го, пропускайки названията на известни правителствени фигури, които явно подразниха модератора:Скоро на България ще се наложи да подпише разумен договор, в който липсват всички мераци на шовинизираната агитка от населението, която следи драмата сякаш е въпрос на живот и смърт (а тя не е).Няма да има признание, че са българи.Няма да има признание, че македонският е български.Няма да има признание, че съществуват от 1945 г.Няма да има признание, че цар Самуил е българин.Няма да има признание, че Гоце Делчев е българин.Изобщо, нищо от това, което се бленува от повечето българи, които са запознати с конфликта, няма да го има.Вчера и Пардю ви го каза: забравете.В момента играта на БГ правителството е да забави неизбежното до след изборите, за да не загубят още повече гласове и ВМРО да не загуби тотално шансове за влизане в парламента. За целта, се прокарва опорката "Македония се държи лошо" от външния или вътрешния министър, но НИКОГА, повтарям, НИКОГА не конкретизират какво точно са направили македонското правителство, че да се държат лошо.Жалко, наистина, че шовинизма и национализма заслепяват повечето запалени по темата българи.
  —цитат от коментар 45 на Сенсей НАНАЙ


  Ти си упорит коминтернов трол!
  Знаеш ли колко българи са измъчвани и избити от комунистите точно защото не са искали да отричат историческата истина за днешна РСМ? Че самият Талев е бил по затворите на велико български шовинизъм - защото пише истината?
  Това е истината! До 45 година там има българи, гърци, турци, арнаути, малко бошняци и съвсем малко сърби. Това е истината! Никога не е съществувала македонска нация, нито македонски народ! Никога! В останалите архиви от Османската империя много ясно са написани всичките народи там, по брой, за данъци, много точно! Още по времето на създаването на Българската екзархия са написати колко българи, по сега и градове живеят и от кои къщи даже. Това е истината. Това е историческата истина, която комунистите с всичките си кланета и терор не успяха да погребат в кръв! Та вие ли ще успеете?
  Истината за тази земя трябва да бъде написана черно на бяло и след като наследниците на всички живели на територията на днешна РСМ признаят истината, когато отрекът Тито и комунистическото си минало чак тогава тази държава трябва да седне на масата с преговорите! И нито ден по-рано.
  Защото Сюпи лъжата ще умре, истината вече не може да бъде скрита, с никакъв терор и с никаква кръв!

 80. 80 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ":Вече има един договор, който македонците не спазват, може да го прочетеш, така и така си тръгнал да се образоваш.
  —цитат от коментар 77 на spiegel


  Заглеждал съм го. Написан е супер неконкретно и всеки може да каже "спазваме го" или "не го спазват". Подлежи на интерпретации. Позоваването на този договор е нелепо. Ако не вярваш, нека разгледаме някоя точка, която според теб не се спазва.

 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#71] от "vincenzo76":


  До коментар [#61] от "lz73":Цитирам те:"Сега ни я поднесоха на тепсия и завита в целофан, а ние вместо да си я приберем решихме да играем по свирката на Кремъл и Белград"Колега................,твърде добронамерен си и отчасти наивен, бих казал!Значи според теб, ако пуснем Македония във ЕС - изведнъж ще вземат да проумеят и поумнеят, правилно ли те разбирам?А според мен, ще се случи точно обратното!Станат ли пълноправен член на ЕС - наглоста им ще придобие чудовищен характер!Ще започнат със най-долните провокации на които са способни!И ще оспорят цялата средновековна Българска история!Нещо което междувпрочем, те правят и в момента!Не може да се има никакво доверие на подобна коминтерновска сган!2017 година подписахме договора за добросъседство, а те не са променили и една буква в учебниците по история!Сега - рев!Били сме нарушили договора!Няма втора толкова кална дупка като Македония!
  —цитат от коментар 71 на vincenzo76


  Не съм ти колега, аз съм българин, а 1/2 от рода ми е от оная кална дупка. Както и 1/3 от сегашното население на България...
  Освен това не съм казал да "пуснем Македония в ЕС", казах да не им пречим да ЗАПОЧНАТ преговори и да не сме ние причината за това. Освен това ясно казах какво трябва да се направи в икономически и културен план докато траят преговорите...но докато има боклуци, които наричат родината на токова много възрожденци и строители на България "кална дупка", ще си останем с пръст в уста...не прът и не наш...
  И да те питам, би ли посмял да наречеш Македония "кална дупка" пред някой българин...примерно Гоце Делчев...

 82. 82 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#73:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  А ние защо трябва да бързаме за някъде? Въпроса беше дали има желание и воля за решаване на натрупаните проблеми. И очевидно, когато едната страна заявява, че няма да прави нищо, а че чака да мине време, решения оттам не се очакват. Двустранни въпроси няма как да се решат едностранно. На какво основание да се очаква някаква промяна в отношенията тогава?

 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А ние защо трябва да бързаме за някъде?
  —цитат от коментар 82 на famousandco


  Ами защото съвсем скоро несъстоятелността на българската позиция ще лъсне. Ние нямаме никакви козове, освен чистата проба изнудване за вътрешнопартийни цели. Това няма дълго да може да бъде скрито, когато "партньорите" ни, както сам ги нарече, се запитат - "абе верно кво стана в тоя конфликт".

 84. 84 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#56] от "famousandco":
  —цитат от коментар 66 на lz73


  Аз не очаквам никакви действия да видя и съм го написал, смятам ясно.

  Какви действия са 1. Задължителни; 2. Необходими и 3. Проява на добросъседство, също съм писал на някалко пъти, а и много други тук във форума. Но за да има някакви дискусия, трябва отсрещната страна да има способност да прочита, разбира, осмисля и възприема, другото е плакатна война.

  Очевидно няма натрупано желание за диалог. При това положение постигане на разбирателство е невъзможно. Единствено не разбирам какво е това трескаво очакване да се случи нещо различно от вече съществуващото, без да са положени никакви усилия за промяна.

  Житейската логика е, че когато искаш да станеш член на даден клуб, полагаш усилия да разбереш как е устроен, какви са правилата, какво ще се очаква от теб. После полагаш усилия, за да отговориш на изискванията и не на последно място, да те приемат безкритично останалите членове. Не се сещам за ситуация, в която целият клуб се изсипва у вас да те моли на колене да станеш член, а ти високомерно да поставяш условия. Може и да ми убягва нещо, но без усилия и без промяна от РСМ няма да им се случат нещата.

 85. 85 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#83:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Това е скопската теза, която ти повтаряш като латерна по 50 пъти под всяка статия.

  Партньорите затова са партньори, за да си говорят и да се разбират. Обратно, позицията на РСМ за езика на омразата, за убийствата на десетки хиляди българи, за историческите кражби, за оскверняването на гробища, за унищожаването на църковни и културни паметници, както и най-важното - за неспазване на подписаните договори, е незащитима. Има си документи, дати, ангажименти, факти за всичко.

  Някой погрешно съветва РСМ, че ще им се случат нещата без да се променят и на милиметър. Но ще има много разочаровани, когато ние се разберем със всички и топката остане в Скопие, тогава ще се чудят защо са загубили толкова години.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  "Стьопата" е дълбоко разочарован от Америка, каза си го човека, 14 години бил пренебрегван и живял в бедност. Виж как е разцъфнал на родна земя. Е, изживява се като своеобразен Савонарола, на защо не, само да не заливаше страниците с безкрайни поучаващи опуси за "тъмните маси" в България на които носи просветление ... :-)

 87. 87 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Македония отдавна е загубена, още Гурко в руско-турската война се е разбрал със запада да спре до Македония, а хората са били надъхани да бият турците, та Гурко дава заден и турците колят наред, след това междусъюзническата война гърците палят Кукуш, тогава сме воювали на 3 фронта, няма как пребили са ни, след това в кадър влиза коминтерна и Македония е загубена. Дори в Горна Джумая са ги карали да се пишат македонци комунягите. Та какво друго може да стане...

  всичко е суета, Боку ни обра
 88. 88 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#81] от "lz73":

  На тебе комай ти е много сложно да четеш между редовете!Я пак много хубаво се замисли върху това което съм искал да кажа???Българщина в Македония отдавна вече я няма!Убиха я и е загубена е завинаги!А Македония без Българи е именно това - кална коминтерновска дупка!И ако бях съвременник на онези събития - със сигурност бих бил и аз четник!Ако не при Гоце, то поне при Марко Лерински или Христо Черновеев!Или
  при Постоль бойвода,който гърците описват като най-страшния български архикомитаджия!Сега стана ли ти по ясно, дали бих повторил думите си пред Георги Николов Делчев, че Македония е кална дупка?Няма я вече онази Македония!Сталин, Тито и коминтерна я затриха безвъзвратно!

 89. 89 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":"Стьопата" е дълбоко разочарован от Америка, каза си го човека, 14 години бил пренебрегван и живял в бедност.
  —цитат от коментар 86 на daskal1


  Не съм казвал такова нещо. Казах, че по-скоро съм се водил "беден". Но да живееш в бедност предполага нещо съвсем различно. Последно доходът ми беше повече от тоя на стартиращ докторант в университет, затова и не отидох да правя такава кариера, въпреки, че един от по-известните национално преподаватели в нашия университет ме канеше.

  Що се отнася до това, че съм бил "пренебрегван", това е тотална твоя измислица. Но не се притеснявай - знам, че неспособността да ми опонираш с някакъв реален, сериозен аргумент те избива на чиста злоба, прикрита зад несръчен сарказъм.

 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е скопската теза, която ти повтаряш като латерна по 50 пъти под всяка статия
  —цитат от коментар 85 на famousandco


  Не съм сигурен. Още не съм я чул от тях. Това е теза, която логично се налага като анализираш поведението на нашето правителство. Аз може да повтарям като латерна това по 50 пъти, ама пък вие не можете да ми отговорите също толкова пъти. Защо ли? Как не ви идва на акъла да се питате защо българското правителство ви държи в тотално неведение какво ще иска от македонците?

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Весело

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ":
  въпреки, че един от по-известните национално преподаватели в нашия университет ме канеше.
  >>> Даа..Продал си се на чичо Сорос за повечко парички и си зарязал обещаващата научна кариера.

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Весело

  До коментар [#86] от "daskal1": Е, изживява се като своеобразен Савонарола
  >>> Е, по-добре Савонарола на "село" отколкото един от многобройната тълпа леберални учени, полазила снагата на Американската мечта.

 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ако съм добавил нещо негативно към твоята характеристика на пребиваването ти в САЩ, то публично поднясям извиненията си. А за опониране на твоите безкрайни изблици на идеологическа пропаганда - определено нямам желания, още повече, че ти си като радиоточка в това отношение и не дискутираш, а "клеймиш врага" и изригваш емоционално. Как живееш в България сред толкова много обикновени хора не ми се побира в ума, но май като всекио гений ще останеш непризнат преживе.

 94. 94 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как не ви е грях на душата, само сто години след Освобождението на Македония от турско робство - рязан турчин е министър на тая нещастна земя!!!
  Потомък на тия, които колеха майките ви, бесеха братята ви и изнасилваха дъщерите ви!!!!

  Че и името му Османи - да ви напомня за османските нашественици...

 95. 95 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#88] от "vincenzo76":

  Не, не е загубена. Бил съм там и то скоро. Познавам много читави македонци и знам за какво иде реч. Ти не знаеш...Виждал ли си как 90 годишен македонец става прав и си сваля калпака когато чуе Изгрей зора? Не си, то само с плюене не става...

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Конечна...
  Анексът Крымнаш най май беше успешен.

  Шкембе бай агент най Иван ползува копаня
  дарена от бившия комунист и бивш кагебист
  Владимир Илич Путин.

  Приблизително.
  Общо взето точно.

  Северни или не:
  Македоните симпатизираха на Картагените.
  Против Народната Республика Rome,
  казано почти Латински.
  На Елински: Демокрация.

  Мекедонът анексира Африката,.
  Ближния исток... и Далной.
  Толкоз лаком беше той!

  Но пък... Rome дочака ред.
  Выступал с гърди напред

  "Известно според коментарите на македонски министри и институции бе, че
  той идва с предложен "план за действие" за решаване на конфликта,
  препречил пътя на страната му към ЕС.

  Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в края на миналата седмица нарече документа

  "анекс от 12 точки" (имайки предвид анекс към договора от 12 г.),

  но предложен от България,

  и с това предизвика гнева на македонската опозиция - терминът носи отрицателен заряд в югозападната съседка."

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ръчен сарказм, какъв инак ;)

  Логически... и физически:
  "Ръчен" предобуславя "несръчен"

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ":
  До коментар [#51] от "тулса":

  "Стьопата" е дълбоко разочарован от Америка, каза си го човека,
  14 години бил пренебрегван и живял в бедност.

  —цитат от коментар 86 на daskal1

  Не съм казвал такова нещо. Казах, че по-скоро съм се водил "беден".
  Но да живееш в бедност предполага нещо съвсем различно.
  Последно доходът ми беше повече от тоя на стартиращ докторант в университет, затова и не отидох да правя такава кариера, въпреки, че един от по-известните национално преподаватели в нашия университет ме канеше.

  Що се отнася до това, че съм бил "пренебрегван", това е тотална твоя измислица.
  Но не се притеснявай - знам, че неспособността да ми опонираш с някакъв реален, сериозен аргумент те избива на чиста злоба,

  прикрита зад несръчен сарказъм.

 98. 98 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Изобретяването на македонската нация
  Защо националната идентичност на населяващото Македония население се оказва сред „горещите“ теми, разисквани от създадения през 1919 г. в Москва Коминтерн? И как вмешателството на Сталин и обкръжението му промениха съдбата на балканската „ябълка на раздора“ Македония?

  Надеждите на възглавяваното от Зоран Заев ново македонско правителство да ускори членството на страната в НАТО отново поставят властимащите в Скопие пред трудните решения на два „брадясали“ с времето проблеми. Въпросите за официално наименование на бившата югорепублика и за разрешаването на споровете с България и Гърция по повод на присвояването на културно и историческо наследство са двата препъни-камъка пред всички опити на Македония през последния четвърт век да стане пълноправен член на евроатлантическото пространство. Несъмнено позицията на официална София е далеч по-сдържана от претенциите на Атина и предлага сравнително елегантно решение на натрупаните от десетилетия проблеми. Подписването на влачения вече близо две десетилетия проект да договор за добросъседство между двете свързани с многовековни връзки държави несъмнено ще бъде основната тема за разискване по време на подготвяното посещение на Заев в София. Кой е обаче първоизточникът на създадената от десетилетия трайна атмосфера на недружелюбност и подозрения в българо-македонските отношения?
  Коминтернът – дългата ръка на империята
  Кому беше нужна македонската нация?
  Коминтернът е замислен от диктатурата на Ленин и Сталин като маша за осъществяването на плановете за световна революция, която да доведе до създаването на доминирана от болшевишка Русия Световна съветска република. Кремъл хвърля много усилия и средства за трансформацията на Руската империя в подчинен на Москва световен пролетарски конгломерат. Зад граница задачата е възложена на съответните филиали на Коминтерна. Сред тях е и предшественичката на БКП - Българската работническа партия /БРП-комунисти/. Вероятно поради някаква „случайност“ тя се пръква на бял свят през 1919 –та – годината на създаването на Коминтерна. Българският филиал обаче се проваля още с първата му възложена от Москва задача – да направи България съветска република посредством насилствено завземане на властта чрез кървавото Септемврийско въстание от 1923 г. Озлоблението на Кремъл и верните му слуги Г.Димитров и В.Коларов заради бързото справяне с бруталния опит за преврат е огромно. За това свидетелстват документите в „Особената папка“ – сборник от свръхсекретни решения от заседанията на Всесъюзната и Руската комунистическа партия между 1919-та и 1943-та, обнародвани от международен екип от историци през 2001 г. В Протокол №4 от м.април 1924 г. високопоставени кремълски чиновници в компанията на Димитров и Коларов съзират начин да се отмъсти на успялото да потуши бунта правителство на проф. Ал.Цанков. Замисълът се състои в подпомагане на безчинстващите в Пиринския край чети на ВМРО, срещу чиито насилия и убийства правителството на Цанков е започнало непримирима борба. Идеята е да се обявят бандитските опити за превръщане на областта в „държава в държавата“ за национално-освободително движение на поробения „македонски“ народ. Всъщност за първи път в болшевишката империя това наименование изниква още през 1922 г. , когато конференция в съветската столица се обявява за изграждането на Балканите на три съветски републики – Тракия, Македония и Хърватия. Провалът на Септемврийското въстание не разколебава възгледите на Москва, че сепаратизмът е ефикасно средство за осъществяване на плановете на империята, заченати под мотото „Разделяй и владей“. Пряк резултат от седянката в Кремъл през април 1924 г. е изработеният месец по-късно манифест, от който светът научава за раждането на македонския народ и за неговата борба за независимост. Срещу пари на съветска Русия под документа слагат подписите си и някои известни дейци на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия като Тодор Александров. Войводата обаче бързо осъзнава кроежите на Сталин и Коминтерна за налагане на македонизма като маша за съветизацията на Балканите и поисква да оттегли подписа си под манифеста, както и да върне парите на спонсорите. Месец по-късно Александров е убит, а поръчителите на атентата остават неизвестни и до днес.
  Едно нечувано национално предателство
  Страшният курбан на македонизацията
  В началото на 30-те години Сталин и подчинения му Коминтерн решават да използват национализма и сепаратизма като главно оръжие в подготовката за съветизацията на Европа. Тезата за македонска нация и необходимостта от нейното отделяне е спусната на българската, югославската и гръцката компартия. През януари 1934 г. в своя резолюция по македонския въпрос и ВМРО Коминтернът официално обявява за появата на новата нация, а московската централа на БРП нарежда издаваните в СССР вестници на ВМРО да се пишат на „македонско наречие“. До 1945 г. идеята за съществуването на македонски народ и език е почти непозната и битува почти изключително сред активистите на компартиите в балканските страни. Съживяването и идва върху щиковете на настъпващата Червена армия. Проблем за планираното съветско бъдеще на Балканите обаче е непредсказуемото поведение на югославския диктатор Тито. Ето защо Сталин решава да използва в покера за превръщането на Титова Югославия в поредния съветски сателит позабравената идея за Балканска федерация. Залог за осуетяване на замисления от югославската върхушка модел за независим от сталинизма „самоуправленски“ югокомунизъм са поставените като стръв на въдицата на Сталин независимост и териториална цялост на България. Марионетното правителство на Г.Димитров покорно се съгласява да направи курбан за Сталин и Тито с Пиринския край, който да бъде предаден на Югославия като първа вноска в бъдещата българо-югославска федерация. Още в началото на 1946 г. Сталин нарежда на главорезите си в София да засилят насилствената македонизация на подготвяната за жертвоприношението изконна част от българската нация. През нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. по лична заповед на комунистическия диктатор Георги Димитров са избити над 200 лидери на македонските българи. Екзекуцията е част от изпълнението на всеобхватния чудовищен план за пълна подмяна на българското самосъзнание в Пиринския край с македонско. Спуснато е нареждане всички българи в него да бъдат записани като македонци, а тези, които се съпротивляват, да бъдат ликвидирани. Братът на един от най-зловещите масови убийци в Държавна сигурност Лев Главинчев свидетелства, че чудовището собственоръчно е застреляло 226 „фашисти“ – видни хора от Пиринския край, които не желаели да станат македонци. Кланетата са коментирани и от Сталин пред Г. Димитров в деня на поръчаната от Москва масовата екзекуция на 200 първенци на македонските българи. Пред докарания в Москва треперещ от алкохолна абстиненция „Герой от Лайпциг“ Бащата на народите аргументира предаването на Пиринския край на новоизлюпената югорепублика Македония с думите: „Липсата на македонско съзнание сред населението в Пиринско нищо не означава. И в Белорусия нямаха такова съзнание, когато ги обявихме за белоруски народ. Сега вече го имат!“.

  Автор: Н.Цеков


 99. 99 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Изобретяването на македонската нация
  Защо националната идентичност на населяващото Македония население се оказва сред „горещите“ теми, разисквани от създадения през 1919 г. в Москва Коминтерн? И как вмешателството на Сталин и обкръжението му промениха съдбата на балканската „ябълка на раздора“ Македония?

  Надеждите на възглавяваното от Зоран Заев ново македонско правителство да ускори членството на страната в НАТО отново поставят властимащите в Скопие пред трудните решения на два „брадясали“ с времето проблеми. Въпросите за официално наименование на бившата югорепублика и за разрешаването на споровете с България и Гърция по повод на присвояването на културно и историческо наследство са двата препъни-камъка пред всички опити на Македония през последния четвърт век да стане пълноправен член на евроатлантическото пространство. Несъмнено позицията на официална София е далеч по-сдържана от претенциите на Атина и предлага сравнително елегантно решение на натрупаните от десетилетия проблеми. Подписването на влачения вече близо две десетилетия проект да договор за добросъседство между двете свързани с многовековни връзки държави несъмнено ще бъде основната тема за разискване по време на подготвяното посещение на Заев в София. Кой е обаче първоизточникът на създадената от десетилетия трайна атмосфера на недружелюбност и подозрения в българо-македонските отношения?
  Коминтернът – дългата ръка на империята
  Кому беше нужна македонската нация?
  Коминтернът е замислен от диктатурата на Ленин и Сталин като маша за осъществяването на плановете за световна революция, която да доведе до създаването на доминирана от болшевишка Русия Световна съветска република. Кремъл хвърля много усилия и средства за трансформацията на Руската империя в подчинен на Москва световен пролетарски конгломерат. Зад граница задачата е възложена на съответните филиали на Коминтерна. Сред тях е и предшественичката на БКП - Българската работническа партия /БРП-комунисти/. Вероятно поради някаква „случайност“ тя се пръква на бял свят през 1919 –та – годината на създаването на Коминтерна. Българският филиал обаче се проваля още с първата му възложена от Москва задача – да направи България съветска република посредством насилствено завземане на властта чрез кървавото Септемврийско въстание от 1923 г. Озлоблението на Кремъл и верните му слуги Г.Димитров и В.Коларов заради бързото справяне с бруталния опит за преврат е огромно. За това свидетелстват документите в „Особената папка“ – сборник от свръхсекретни решения от заседанията на Всесъюзната и Руската комунистическа партия между 1919-та и 1943-та, обнародвани от международен екип от историци през 2001 г. В Протокол №4 от м.април 1924 г. високопоставени кремълски чиновници в компанията на Димитров и Коларов съзират начин да се отмъсти на успялото да потуши бунта правителство на проф. Ал.Цанков. Замисълът се състои в подпомагане на безчинстващите в Пиринския край чети на ВМРО, срещу чиито насилия и убийства правителството на Цанков е започнало непримирима борба. Идеята е да се обявят бандитските опити за превръщане на областта в „държава в държавата“ за национално-освободително движение на поробения „македонски“ народ. Всъщност за първи път в болшевишката империя това наименование изниква още през 1922 г. , когато конференция в съветската столица се обявява за изграждането на Балканите на три съветски републики – Тракия, Македония и Хърватия. Провалът на Септемврийското въстание не разколебава възгледите на Москва, че сепаратизмът е ефикасно средство за осъществяване на плановете на империята, заченати под мотото „Разделяй и владей“. Пряк резултат от седянката в Кремъл през април 1924 г. е изработеният месец по-късно манифест, от който светът научава за раждането на македонския народ и за неговата борба за независимост. Срещу пари на съветска Русия под документа слагат подписите си и някои известни дейци на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия като Тодор Александров. Войводата обаче бързо осъзнава кроежите на Сталин и Коминтерна за налагане на македонизма като маша за съветизацията на Балканите и поисква да оттегли подписа си под манифеста, както и да върне парите на спонсорите. Месец по-късно Александров е убит, а поръчителите на атентата остават неизвестни и до днес.
  Едно нечувано национално предателство
  Страшният курбан на македонизацията
  В началото на 30-те години Сталин и подчинения му Коминтерн решават да използват национализма и сепаратизма като главно оръжие в подготовката за съветизацията на Европа. Тезата за македонска нация и необходимостта от нейното отделяне е спусната на българската, югославската и гръцката компартия. През януари 1934 г. в своя резолюция по македонския въпрос и ВМРО Коминтернът официално обявява за появата на новата нация, а московската централа на БРП нарежда издаваните в СССР вестници на ВМРО да се пишат на „македонско наречие“. До 1945 г. идеята за съществуването на македонски народ и език е почти непозната и битува почти изключително сред активистите на компартиите в балканските страни. Съживяването и идва върху щиковете на настъпващата Червена армия. Проблем за планираното съветско бъдеще на Балканите обаче е непредсказуемото поведение на югославския диктатор Тито. Ето защо Сталин решава да използва в покера за превръщането на Титова Югославия в поредния съветски сателит позабравената идея за Балканска федерация. Залог за осуетяване на замисления от югославската върхушка модел за независим от сталинизма „самоуправленски“ югокомунизъм са поставените като стръв на въдицата на Сталин независимост и териториална цялост на България. Марионетното правителство на Г.Димитров покорно се съгласява да направи курбан за Сталин и Тито с Пиринския край, който да бъде предаден на Югославия като първа вноска в бъдещата българо-югославска федерация. Още в началото на 1946 г. Сталин нарежда на главорезите си в София да засилят насилствената македонизация на подготвяната за жертвоприношението изконна част от българската нация. През нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. по лична заповед на комунистическия диктатор Георги Димитров са избити над 200 лидери на македонските българи. Екзекуцията е част от изпълнението на всеобхватния чудовищен план за пълна подмяна на българското самосъзнание в Пиринския край с македонско. Спуснато е нареждане всички българи в него да бъдат записани като македонци, а тези, които се съпротивляват, да бъдат ликвидирани. Братът на един от най-зловещите масови убийци в Държавна сигурност Лев Главинчев свидетелства, че чудовището собственоръчно е застреляло 226 „фашисти“ – видни хора от Пиринския край, които не желаели да станат македонци. Кланетата са коментирани и от Сталин пред Г. Димитров в деня на поръчаната от Москва масовата екзекуция на 200 първенци на македонските българи. Пред докарания в Москва треперещ от алкохолна абстиненция „Герой от Лайпциг“ Бащата на народите аргументира предаването на Пиринския край на новоизлюпената югорепублика Македония с думите: „Липсата на македонско съзнание сред населението в Пиринско нищо не означава. И в Белорусия нямаха такова съзнание, когато ги обявихме за белоруски народ. Сега вече го имат!“.

  Автор: Н.Цеков


 100. 100 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Изобретяването на македонската нация
  Защо националната идентичност на населяващото Македония население се оказва сред „горещите“ теми, разисквани от създадения през 1919 г. в Москва Коминтерн? И как вмешателството на Сталин и обкръжението му промениха съдбата на балканската „ябълка на раздора“ Македония?

  Надеждите на възглавяваното от Зоран Заев ново македонско правителство да ускори членството на страната в НАТО отново поставят властимащите в Скопие пред трудните решения на два „брадясали“ с времето проблеми. Въпросите за официално наименование на бившата югорепублика и за разрешаването на споровете с България и Гърция по повод на присвояването на културно и историческо наследство са двата препъни-камъка пред всички опити на Македония през последния четвърт век да стане пълноправен член на евроатлантическото пространство. Несъмнено позицията на официална София е далеч по-сдържана от претенциите на Атина и предлага сравнително елегантно решение на натрупаните от десетилетия проблеми. Подписването на влачения вече близо две десетилетия проект да договор за добросъседство между двете свързани с многовековни връзки държави несъмнено ще бъде основната тема за разискване по време на подготвяното посещение на Заев в София. Кой е обаче първоизточникът на създадената от десетилетия трайна атмосфера на недружелюбност и подозрения в българо-македонските отношения?
  Коминтернът – дългата ръка на империята
  Кому беше нужна македонската нация?
  Коминтернът е замислен от диктатурата на Ленин и Сталин като маша за осъществяването на плановете за световна революция, която да доведе до създаването на доминирана от болшевишка Русия Световна съветска република. Кремъл хвърля много усилия и средства за трансформацията на Руската империя в подчинен на Москва световен пролетарски конгломерат. Зад граница задачата е възложена на съответните филиали на Коминтерна. Сред тях е и предшественичката на БКП - Българската работническа партия /БРП-комунисти/. Вероятно поради някаква „случайност“ тя се пръква на бял свят през 1919 –та – годината на създаването на Коминтерна. Българският филиал обаче се проваля още с първата му възложена от Москва задача – да направи България съветска република посредством насилствено завземане на властта чрез кървавото Септемврийско въстание от 1923 г. Озлоблението на Кремъл и верните му слуги Г.Димитров и В.Коларов заради бързото справяне с бруталния опит за преврат е огромно. За това свидетелстват документите в „Особената папка“ – сборник от свръхсекретни решения от заседанията на Всесъюзната и Руската комунистическа партия между 1919-та и 1943-та, обнародвани от международен екип от историци през 2001 г. В Протокол №4 от м.април 1924 г. високопоставени кремълски чиновници в компанията на Димитров и Коларов съзират начин да се отмъсти на успялото да потуши бунта правителство на проф. Ал.Цанков. Замисълът се състои в подпомагане на безчинстващите в Пиринския край чети на ВМРО, срещу чиито насилия и убийства правителството на Цанков е започнало непримирима борба. Идеята е да се обявят бандитските опити за превръщане на областта в „държава в държавата“ за национално-освободително движение на поробения „македонски“ народ. Всъщност за първи път в болшевишката империя това наименование изниква още през 1922 г. , когато конференция в съветската столица се обявява за изграждането на Балканите на три съветски републики – Тракия, Македония и Хърватия. Провалът на Септемврийското въстание не разколебава възгледите на Москва, че сепаратизмът е ефикасно средство за осъществяване на плановете на империята, заченати под мотото „Разделяй и владей“. Пряк резултат от седянката в Кремъл през април 1924 г. е изработеният месец по-късно манифест, от който светът научава за раждането на македонския народ и за неговата борба за независимост. Срещу пари на съветска Русия под документа слагат подписите си и някои известни дейци на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия като Тодор Александров. Войводата обаче бързо осъзнава кроежите на Сталин и Коминтерна за налагане на македонизма като маша за съветизацията на Балканите и поисква да оттегли подписа си под манифеста, както и да върне парите на спонсорите. Месец по-късно Александров е убит, а поръчителите на атентата остават неизвестни и до днес.
  Едно нечувано национално предателство
  Страшният курбан на македонизацията
  В началото на 30-те години Сталин и подчинения му Коминтерн решават да използват национализма и сепаратизма като главно оръжие в подготовката за съветизацията на Европа. Тезата за македонска нация и необходимостта от нейното отделяне е спусната на българската, югославската и гръцката компартия. През януари 1934 г. в своя резолюция по македонския въпрос и ВМРО Коминтернът официално обявява за появата на новата нация, а московската централа на БРП нарежда издаваните в СССР вестници на ВМРО да се пишат на „македонско наречие“. До 1945 г. идеята за съществуването на македонски народ и език е почти непозната и битува почти изключително сред активистите на компартиите в балканските страни. Съживяването и идва върху щиковете на настъпващата Червена армия. Проблем за планираното съветско бъдеще на Балканите обаче е непредсказуемото поведение на югославския диктатор Тито. Ето защо Сталин решава да използва в покера за превръщането на Титова Югославия в поредния съветски сателит позабравената идея за Балканска федерация. Залог за осуетяване на замисления от югославската върхушка модел за независим от сталинизма „самоуправленски“ югокомунизъм са поставените като стръв на въдицата на Сталин независимост и териториална цялост на България. Марионетното правителство на Г.Димитров покорно се съгласява да направи курбан за Сталин и Тито с Пиринския край, който да бъде предаден на Югославия като първа вноска в бъдещата българо-югославска федерация. Още в началото на 1946 г. Сталин нарежда на главорезите си в София да засилят насилствената македонизация на подготвяната за жертвоприношението изконна част от българската нация. През нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. по лична заповед на комунистическия диктатор Георги Димитров са избити над 200 лидери на македонските българи. Екзекуцията е част от изпълнението на всеобхватния чудовищен план за пълна подмяна на българското самосъзнание в Пиринския край с македонско. Спуснато е нареждане всички българи в него да бъдат записани като македонци, а тези, които се съпротивляват, да бъдат ликвидирани. Братът на един от най-зловещите масови убийци в Държавна сигурност Лев Главинчев свидетелства, че чудовището собственоръчно е застреляло 226 „фашисти“ – видни хора от Пиринския край, които не желаели да станат македонци. Кланетата са коментирани и от Сталин пред Г. Димитров в деня на поръчаната от Москва масовата екзекуция на 200 първенци на македонските българи. Пред докарания в Москва треперещ от алкохолна абстиненция „Герой от Лайпциг“ Бащата на народите аргументира предаването на Пиринския край на новоизлюпената югорепублика Македония с думите: „Липсата на македонско съзнание сред населението в Пиринско нищо не означава. И в Белорусия нямаха такова съзнание, когато ги обявихме за белоруски народ. Сега вече го имат!“.

  Автор: Н.Цеков


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK