Британският посланик Роб Диксън: за ученето на български език, за Христо Ботев и Иван Вазов

Британският посланик Роб Диксън: за ученето на български език, за Христо Ботев и Иван Вазов

© Юлия ЛазароваИсторик по образование и с опит в сферата на сигурността - това е новият британски посланик в София Роб Диксън. С него "Дневник" говори за бъдещите отношения между България и Обединеното кралство; за връзките между два народа, живеещи в противоположните краища на континента, и за глобалната роля на Великобритания. В началото на интервюто той разказа за първите си впечатления от България и за предизвикателство на дипломатическата работа по време на пандемия. Във втората говори за бъдещите отношения между Лондон и София и за това какво да очакват българите, живеещи на Острова. Нея четете в "Дневник" утре.


Ваше Превъзходителство, споделете преживянията си в страната в това доста необичайно време на изолация и блокиране по време на пандемия. Пътували сте из страната, давали сте интервюта, споделяли сте истории за семейството си. Но каква е историята ви за нашите читатели?


- Няма съмнение, че пристигнах в труден момент, труден за всички нас, преживяли пандемията от COVID, независимо дали в България или в световен мащаб. Трудностите, с които се сблъсках като дипломат, като нов ръководител на мисията, не са уникални. Пандемията засяга всички по различен начин. Ако мисля за други колеги в публичния сектор, независимо дали на първа линия в системата на здравеопазването или в образованието, или в домовете за възрастни, всъщност въздействието върху нас като дипломати е различно, много по-поносимо е. Но определено има промени. В това няма съмнение.
Например способността да излезете и да установите контакт. Дипломацията е свързана с това да седнете с хората, да прекарате време с тях и да ги опознаете. Но също и да планирате така, че да можете да се движите при доста трудни обстоятелства в пандемията от COVID.

Имах голям късмет, че се подготвях за позицията в продължение на около година, преди да дойда. За моята работа това е уникално. Прекарах 12 месеца в Лондон, изучавайки български език и история, много четях, проведох фантастична подготовка, която ми послужи наистина добре, откакто съм дошъл. Подготвям се за следващия си изпит по български след няколко седмици.


Късмет!


- Благодаря!


Значи следващото ни интервю ще бъде на български?


- (на български) Няма проблем. (на английски) Имах възможността между първата и втората вълна да мога да изляза и да пообиколя страната. Първите дни бях в Свищов, нямах търпение да изляза извън София на едно от първите си пътувания. С президента и вицепрезидента удостоихме невероятни млади българи с Наградата на Херцога на Единбург. Във Варна бях във Военноморската академия, обсъдихме сътрудничеството си, бяхме и в Пловдив. Успях да попътувам и със семейството си и да разгледам тази изумително красива страна. Миналия уикенд отидохме до пещера Проходна, която беше прекрасна.


Много неща има да се видят и направят. Така че - пристигнах във време на предизвикателства, но така е и за всички други. Да се надяваме, че ваксините започват да се разпространяват и животът ни ще се върне към някакво усещане за нормалност. Ще се радвам да опозная още тази прекрасна държава, тя е фантастично място.


И трябва да признаем, че пандемията не е шега работа, не е просто неудобство. Истинско е.


- Да, и ограниченията си имат цел. България мина през трудни времена, Великобритания, за съжаление, също. Виждаме някои наистина тежки времена, отново, за съжаление, във Великобритания. И тези ограничения съществуват с определена цел.


Казахте, че сте се подготвяли за този пост в продължение на около година. Какво ви изненада, когато дойдохте? Кои са нещата, за които никога не бяхте чували, нещата, за които дори местният персонал не ви предупреди?


- Това е добър въпрос. Бих казал няколко неща. Първото е, че съм късметлия, голям късметлия, че имам много разнообразна кариера, независимо дали става въпрос за работа в Източна Африка или ООН.

 • Аз съм от съвсем обикновен произход, от Бирмингам. И съм първият човек в моето семейство, който е учил в университет. Не съм очаквал, че ще стана дипломат, още по-малко посланик. Затова винаги се опитвам да подхождам към всяка нова работа, която върша, с чувство за любопитство, амбиция, малко учудване и желание да опозная средата си и да науча възможно най-много.

Научих страшно много от предишните етапи на кариерата си в Израел или работата по Африка. Работил съм в сърцето на правителството на Обединеното кралство за създаването на нашия Съвет за национална сигурност. Така че животът ме изправи пред много изненади и предизвикателства по време на кариерата ми.


Мисля, че работата в контекста на covid беше истинско предизвикателство. Още не съм срещнал целия си екип на едно място. Прекарваме живота си в социални мрежи, в Teams и в Zoom. Но всъщност нормалните неща, да се съберем заедно, просто не са били възможни досега. Въпреки това бях поразен от топлото посрещане, от това колко достъпна е България. Важно е изучаването на езика, това помага наистина да разбера страната. И като дипломат, работата ми е да се опитвам да разбирам, да обяснявам и може би дори да влияя. И мисля, че езикът наистина помага в това отношение.


Британският посланик Роб Диксън: за ученето на български език, за Христо Ботев и Иван Вазов

© Юлия Лазарова


Имате невероятна храна. Плодовете и зеленчуците са изключителни. Може би най-добрата баница, която съм ял, май трябва да внимавам за талията си! Като цяло България има много да предложи на британците, които ни посещават, както и на нас като дипломати. Беше чудесно начало при съвсем различни, неочаквани обстоятелства.


Вие сте историк по образование и споменахте, че сте се подготвяли дълго. Кое е нещото, което ви впечатли най-много в българската история?


- О, боже, това е много добър въпрос. Както казахте, започнал съм като историк, академичните ми знания са в областта на международните отношения и винаги съм бил на границата между прилагането на решения и опитите да разбера мотивацията зад тях. Мисля, че това наистина ми помага в кариерата.

 • Четох за Христо Ботев и Иван Вазов, учих много за българското Възраждане и едно от нещата, които наистина ме впечатляват, е това наистина силно чувство за национална идентичност, което често е тихо изразено. Но определено го има.

В смисъла на това, че България има реално място в света, в Европа и е партньор, с който трябва да работим при равни условия.


И мисля, че това е едно от ключовите неща за мен, докато излизаме от Европейския съюз. Да е ясно, че това, към което се стремим, е абсолютно равноправно партньорство между Обединеното кралство и България от двата края на европейския континент, което да работи и за двете страни.


Това чувство за историята при формирането на мироглед, при формирането на идентичност е наистина важно. Имам истинско желание да разбера, да проявя уважение, да се ангажирам и да обсъждам всякакви различия, но и да се опитам истински да изградя равноправно партньорство. То помага на моя подход.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Да прочете на Славейков "Не сме народ, а мърша"...

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Да прочете на Славейков "Не сме народ, а мърша"...
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Глупак.
  Добре дошъл в България, г–н посланик.

 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали знае че Британия няма приятели а интереси?

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Добро първо впечатление на ерудиран човек.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Колко лесно от коментарите проличава кой с какво възпитание и култура е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Кой, Славейков ли?

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Британия от както пое по националистически път започна да симпатизира и на българският национализъм.

 8. 8 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Да прочете на Славейков "Не сме народ, а мърша"...
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Ти нали си турчин?

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Славейков има и едно друго стихотворение, което започва с ""Народ сме мърша не!" Рече едно диване"...


  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tsveta":

  Ами аз не съм казал какъв съм.
  И съм казал, че няма и да казвам.
  Славейков и той ли е турчин?

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Сериозен гаф на Дневник да публикува това интервю само ден-два след годишнината от най-тежките англо-американски бомбардировки на София и да няма въпрос за това тежко военно престъпление срещу страната ни и за сложното историческо минало, което би трябвало да се изчиства. Още повече, че посланикът е историк. Холандия, което е окупирана от германците, и за която американците наистина са спасители, всяка година напомня за американските бомбардировки и техните жертви.

 12. 12 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Плебса направо полудя от радост и гордост след думите на Боб Англичанина.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Ти.

 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  "абсолютно равноправно партньорство между Обединеното кралство и България" - да де, ама не съвсем. Историята не се забравя както и да се чете, но е важно и от кого. 77 години са толкова кратък отрязък от "партньорството".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Защо? Защото цитирам Славейков ли?

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#14] от "ЗаНиЗа":

  Ама има един друг елемент, че в цялата история на човечеството, все сме се трепали взаймно и независимо от всички сме намерили начин да продължим, без да се трепем :))) Засега :)))

  Ние сме трепали, нас са трепали, всички са се трепали в един или друг период от историята :))) Няма невинни :)))

 17. 17 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 297 Весело

  Ученето на български от руските посланници е трудна работа-далечни езици сме все пак

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#16] от "Ramon Asvalda":

  ПО страшни са идеологиите, които водят неизбежно до трепане :)))

  Пример : Исляма и комунизма

  Макар, че комунизма е проблем, които сам се решава, като измрът всички от глад, но покрай тях умират невинни милиони стотици милиони невинни :))))

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Да прочете на Славейков "Не сме народ, а мърша"...
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  И ще бъде впечатлен. Защото това го казва българин, а не някой външен. И ни най-малко няма да промени тона на интервюто, защото е дипломат.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело

  "....Имате невероятна храна. Плодовете и зеленчуците са изключителни. Може би най-добрата баница, която съм ял.... Като цяло България има много да предложи на британците.."
  Като цяло и аз съм солидарен с посланика за това, какво България може да предложи на британците:) По-интересната новина днес е какво е предложил Ердоган на среща с посланиците на ЕС- Турция да заеме мястото на Британия в ЕС и да се реши така "онтологическия въпрос" .

 21. 21 Профил на orlin.genchev
  orlin.genchev
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#12] от "Vency Mirchev":

  Викаш друга бира е Анатолий Руснака.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  " Прекарах 12 месеца в Лондон, изучавайки български език и история, много четях, проведох фантастична подготовка, която ми послужи наистина добре, откакто съм дошъл."
  Ние пък така ги пускаме, неподготвени, да ни излагат по света. То и за премиера се отнася.

 23. 23 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Наци ли си? Кажи си честно :)

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело  Който мисли, че се майтапя за предложението на Ердоган днес и спекулирам отологически , да погледне днешната новина:
  President Erdogan: Growing uncertainty with Brexit could be addressed as Turkey take its place in European family
  "The EU's admission of our country to full membership would be an ontological choice for the future of the union. With Brexit, the increased uncertainty can only be addressed by Turkey taking its place in the European family," he said.
  Mehmet Tosun,Özcan Yildirim,Sefa Şahin |
  12.01.2021
  https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-brexit-ile-artan-belirsizlik-turkiyenin-avrupa-ailesinde-hak-ettigi-yeri-almasiyla-giderilebilir/2107189
  п.п.Един (почти) турчин изведе Британия от ЕС, друг може пък да намести Турция на вакантното място:)

 25. 25 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#12] от "Vency Mirchev":Викаш друга бира е Анатолий Руснака.
  —цитат от коментар 21 на Orlin.Genchev

  До коментар [#21] от "Orlin.Genchev":
  Това е руският посланник? Нямам на идея. Аз виках за плебса...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#23] от "koalarevolution":

  Не, не съм. А ти комуне ли си? От тези, които ръкопляскат на избиването на цивилни българи? Или внук на комунистически терористи, поставяли радиопредаватели за насочване на ангилйските самолети към целите за бомбардиране?

 27. 27 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Дневник или британския посланик през 2021 г са виновни, че България е решила тогава да се съюзява с Хитлер и да му угажда да обяви война на Англия и Америка страни с които България е нямала какво да дели , но които са Велики сили...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  "Това чувство за историята при формирането на мироглед, при формирането на идентичност е наистина важно. "

  Това е добре да бъде осъзнато и от нас, че отказвайки се от историята си губим и идентичността си и да го напомняме всеки път на чуждите ни "доброжелатели" и родни майкопродавци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#25] от "Vency Mirchev":Аз виках за плебса...
  >>> ...ами, каквото повикаш, това се е и обадило:)

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Весело

  До коментар [#23] от "koalarevolution":Не, не съм. А ти комуне ли си? От тези, които ръкопляскат на избиването на цивилни българи? Или внук на комунистически терористи, поставяли радиопредаватели за насочване на ангилйските самолети към целите за бомбардиране?
  —цитат от коментар 26 на spiegel


  Шпигеле тук вече се увлече по онова време радарите тъкмо са се пръквали камо ли да имат такива портативни чиито сигнали да бъдат улавяни от самолетите. Това не е била особено нужно на англосаксонците тъй като бомбардиравките ни са имали за цел неутрализирането ни като военна сила защото не сме участвали във военните действия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Весело

  "Един (почти) турчин изведе Британия от ЕС, друг може пък да намести Турция на вакантното място:)"

  Предполагам че причината за това е горещото желание на Турция да внася повече отколкото ще получава от ЕС в името но общите ценности и европейската солидарност?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Това ми напомни да питам какво всъщност учат българските посланици. Надявам се не само как се готви патешко. Жалко е, че са ни разгадали колко сме комплексирани и ни разнежват с подобни лирически пасквили

  malart.blog.bg
 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Нямам търпение да бия черни печати в британски паспорти.

 34. 34 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#27] от "angevins":

  По тази логика ние не сме имали право да бомбардираме цивилно население в Англия, защото те се сюзили със сатрапа Сталин. При това още преди да им обявим война, както те направиха първите бомбардировки преди да сме обявили война.

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#30] от "Julian Mall":

  Факт е и има документи в нашите архиви за открити такива радиомаяци. Не помня дали от 1943 или 1944, но ако настояваш, мога да потърся.

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#34] от "spiegel":

  "По тази логика ние не сме имали право" да се чете "ние СМЕ имали право"

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#24] от "тулса":

  Ти пък, Ердоган.:-) Имам дълбоко съмнение дали той е чувал определението "онтология" като раздел от филосоията за формата и природата на социалните и политическите реалности независимо от индивидуалните разбирания и съждения в рамките на реализма, материализма и идеализма (Spencer, 2003). Оопппс , унесох се.
  Остава и аз да започна любителски разсъждения за това има ли или не връзка между онтология и епистемология :-)

 38. 38 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Не не съм. Нито Британския посланик е отговорен за действията на Съюзниците преди почти 100 години. Нито Дневник е национална медия и трябва да съобразява редакционната си политика с исторически тълкования на рандом читатели. Хората като теб създават проблеми от историята и пречат да се изчисти като си вадят от гъза някакви техни съждения и сантименти без да са нужни и релевантни в истинския свят и съвремието. Така правят и нацитата между другото.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Предполагам че причината за това е горещото желание на Турция да внася повече отколкото ще получава от ЕС в името но общите ценности и европейската солидарност?!
  =======
  Успокой се, шампион....!
  Преди две седмици, между Англия и Турция бе подписано повсеместно споразумение за търговия и сътрудничество.....
  Свят щи се завие.....ако въобще знаеш за какви параметри става въпрос....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Етка, на мен ми се зави свят че Ердоган употребява гръцки понятия с тази "онтологически избор". Или просто преводачът на английски е бил по-образован и това го няма в турския текст?

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#30] от "Julian Mall":Факт е и има документи в нашите архиви за открити такива радиомаяци. Не помня дали от 1943 или 1944, но ако настояваш, мога да потърся.
  —цитат от коментар 35 на spiegel


  За него не знам дали настоява, ама аз ДА настоявам да потърсиш и споделиш такава информация. И за бомбите играчки също. Щото освен един единствен документ в койт те се споменават-И ПОМЕН НЯМА ЗА ТЯХ -писмен или фотографиран, преди 9/9/ 44.

  Виж, за след 9/9...бая джангър се дигаше на вълни. И пострадали показваха-между тях и мой съученик от отделения. Ама пусто от карбидна кутия/ракета, не от шарена англо'мириканска боНба'играчка😀
  До коментар [#35] от "spiegel":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#38] от "koalarevolution":

  Радвам се за теб, че не си. Защото определянето на някого за наци от първото несъгласие направо те обрисуваше като комуняга.

  Разбира се, Дневник са напълно свободни да пишат както си искат, но с подобни гафове и пропуски дори в очите на прозападни, продемократични и либерални читатели като мен рискуват да изглеждат индоктринирани с интернационализъм.

 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ето една архивна единица от архива във Видин: "Окръжно от Министерството на вътрешните работи и народното здраве до областните полицейски началници в България, препратено чрез околийския полицейски началник - гр. Белоградчик, Видинско до кметовете в Белоградчишка околия, за откриване на противникови радиопредаватели, с които се насочват самолетите им към местата за хвърляне на бомби, саботажни материали и спускане на агенти". Фонд 240К, опис 1, а.е. 21.

  Има документи и за хвърлени от американските самолети играчки-бомби и то не пропагандни материали, а ведомствена документация. Но нямам време да търся сега и това, ще трябва да ми се довериш.

 44. 44 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Пропуснах да напиша, че голното окръжно е от 2 юли 1943.

 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#43] от "spiegel":

  За радиопредаватели С РАДИСТИ отправящи радиосъобщения ли става дума или за автоматични радиомаяци насочващи бомбардировачи?!? Майор Томпсън...това говори ли ти нещо? Бая известно име в България, има и село на негово име. Ама пусто той други неща е координирал, не бомбардировачи😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#40] от "daskal1":

  И за преводача.....а и за тебе е нормално.....
  Не сте мюсюлмани.....
  В Корана.....тия неща ги има.....и децата ги научават още от малки.....
  А при останалите варианти....трябва да се учи някакво више образование...

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Любопитно

  До коментар [#2] от "stedim":Кой, Славейков ли?
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Ти руско коп...че ли си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#33] от "blondofil":Нямам търпение да бия черни печати в британски паспорти.
  >>> Вие ще задминете холандците, които днес конфискували сандвичите с шунка на британски граждани :):
  https://www.theguardian.com/politics/2021/jan/11/dutch-officials-seize-ham-sandwiches-from-british-drivers

  Dutch officials seize ham sandwiches of drivers arriving from UK
  Personal imports of meat and dairy products into EU banned since Brexit transition ended

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#43] от "spiegel":

  Аман от тъпи руски тролове!
  Какво общо има всичко това с човека, който очевидно е с много добри намерения!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Сериозен гаф на Дневник да публикува това интервю само ден-два след годишнината от най-тежките англо-американски бомбардировки на София и да няма въпрос за това тежко военно престъпление срещу страната ни и за сложното историческо минало, което би трябвало да се изчиства. Още повече, че посланикът е историк. Холандия, което е окупирана от германците, и за която американците наистина са спасители, всяка година напомня за американските бомбардировки и техните жертви.
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Не забравяй – по изричното настяване на СТАЛИН!
  Копе-е ниедно!
  Престъплението, истинското е след края на войната, но няма да ти обяснявам колко са избитите българи ОТ БЪЛГАРИ и ЗАЩО!
  Такива латерни като теб са само проводници на чужди интереси!

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Гледам, че съм ядосал някои с въпроса си за понятието "онтология", но все пак "онто" е гръцка дума за "да съществуваш, да бъдеш", в смисъл същностните неща в живота. Коранът отразява най-младата религия от трите монотеистични и е заемал и категории, и идейни принципи от по старите - юдаизъм и християнство. Затова питам за това има ли турска дума "онтология".

 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":Дневник или британския посланик през 2021 г са виновни, че България е решила тогава да се съюзява с Хитлер и да му угажда да обяви война на Англия и Америка страни с които България е нямала какво да дели , но които са Велики сили...
  —цитат от коментар 27 на angevins


  Не че Борис е слушал комунистите, но много настоятелни позиви са пръскани за съюз с братската социалистическа партия и германската държава в началото на ВСВ. Едно национал отпред никак не я различава!
  Сегашните "социалисти" упорито премълчават този факт.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Има естествено.....и то поне четири термина са ми в момента на ума....

  А кого си ядосал не знам....но ако визираш мене....не е верно.... :)
  Просто.....съвременното западно фолосовско словосъчетание се базира на един сляп гръкоманизъм.....
  Няма лошо.... :).....
  Само се старая да обесня защо се шашкаш.... :)

  Bukalemun
 54. 54 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#45] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Допускам, че инструкцията е и за радиопредаватели, и за маяци, но не съм я чел. А Томпсън се появява според мен поне половин година по-късно.

 55. 55 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Недейте се притеснява за талията си посланник Диксън. Да ви е сладко. Българите правим и похапваме от най-вкусната баница и поддържаме талията с работа по полето - мотиката, коловете с доматите, търчим подир добитъка, тук-там ще видите все още Сивушка и Белчо /по Елин Пелин/...Това е България- естествена, истинска храна, природа /за жалост мутро-бетонирана/, сам ще се уверите от престоя си. Добре сте дошъл! Наслука в димпломатичната ви дейност у нас, паднала ви се е в такива интересни времена.

 56. 56 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не е отговорил на нито един въпрос! Само общи приказки и говори за себе си най-вече!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 57. 57 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Весело

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Руски трол е баба ти!
  Има общо годишнината. И вината е на Дневник за този нелеп избор.

 58. 58 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alexander97":

  Не е по настояване на Сталин, но е със съгласието на Сталин и с неговото одобрение и поощрение. И разбира се, че съветската окупация и всичко, което последва, е неизмеримо по-голямо престъпление, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за военните престъпления, извършени срещу България преди това. Освен ако не сме някакви нови комсомолци.

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":


  До коментар [#53] от "eti mehter":

  В никакъв случай не визирам теб. Пък и не се "шашкам" само се пошегувах че " ми се зави свят", защото подобно словосъчетание рядко се използва в политическите текстове за широкия кръг избиратели и звучи доста изкуствено казано от Ердоган, който е прагматичен политик, но не е интелектуалец.

 60. 60 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Как няма да те бомбардират, когато си им обявил война!?

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Но щом си подхванал темата за ядосване....ето ти един пресен пример...

  https://youtu.be/-DslAHz6TPc

  В истанбулския квартал Бейликдюзю (Beylikdüzü)....ненадейно се появи някакъв паметник.....който буквално за дни успя да ядоса цялото турско общество.
  Видеото показва откритото недоволство на всички които минават и виждат тази гавра с достойнството на поне 300 хиляди души....
  Най в ляво отдолу е изобразен някакъв поп....но не кой да е....
  Това е все известния човекоубиец на име Макариус....отговорен за смъртта на десетки хиляди кипърски турци.....

  После запада се чуди.....защо опозицията в Турция постоянно губи избори....
  Нищо не е случайно на тоя свят....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#59] от "daskal1":
  И султаните си имат спийчрайтъри..или ферманрайтъри? Това ми е и задочния отговор на постинга на Символа, който ми се присмя за наивната вяра за авторството на заявлението на Мелания. Там имаше и някои често употребявани от самия Тръмп ..суперлативи.

 63. 63 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#60] от "Michael Panayotov":

  Запознай се с фактите. Бомбардират ни и преди да им обявим война. Което е изключително тежко военно престъпление. Каквото е и изпращането на терористи от СССР без да са във война с нас.

 64. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#45] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Допускам, че инструкцията е и за радиопредаватели, и за маяци, но не съм я чел. А Томпсън се появява според мен поне половин година по-късно.
  —цитат от коментар 54 на spiegel


  Въпреки че и радиомаяк насочващ самолети към цел си е радиопредавател, има съществена разлика между тях (радиомаяците) и радиостанции с радисти. Пол'вината година (всъщност 2 месеца, Томпсон е парашутирал през януари 44, масивните бомбардирвки над София-през ноември-декември 43) няма никакво значение в слуая. Предполагам някой с по богат военен опит/знания може да разясни това по добре от мен. Но за бомбардировките над София не е имало нужда от радиомаяци, или радисти да дават насоки на самолетите-София е била бая голяма цел и лесна за намиране ако някой е решил да я бомбардира дневно време.
  До коментар [#54] от "spiegel":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 65. 65 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Разбира се, че за големите градове не е имало такава нужда. Още повече, че не са бомбардирали само военни цели, а най-вече цивилни и често бомбите са изсипвани произволно. Тактика на терор, която няма нужда от прецизност.

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":...човекоубиец Макариус
  >>> Жалко, че не можеш да четеш на английски:
  https://www.britannica.com/biography/Makarios-III
  Архиепископа Макариос Трети (Михаил Христодулу) наистина се е проявил като свързан с гръцките националисти, но в един по-късен етап се опитва да способства интеграцията на турци и гърци на Кипър. ...Previously a champion of exclusively Greek interests, he now worked for integration of the two communities, measures the Turks repeatedly resisted. ....
  Опитите му да намери компромис между двете общини търпят провал и той трябва да емигрира в Лондон сред преврат (1974 ) на Националната гвардия( съставена главно от гърци). След това идва и турската окупация/освобождение на част от Кипър.
  п.п. Макариос е син на беден овчар, но учи в елитния Бостънски университет..
  Един фрагмент за един друг Михаил....капитан Михалис, от романа на Казандзакис:
  – През цялата нощ два дявола се бореха вътре в мен; единият казваше: „Бягай, защото няма спасение!”; другият казваше „Остани, защото няма спасение!“. Бориха се цяла нощ и на разсъмване един от двата дявола победи.
  – Кой от двамата? – каза капитан Михалис и впи поглед в очите на Фурогатос.
  Та...времето е било такова и на Кипър явно.

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#62] от "тулса":

  Разбира се че е така. А за въпросния "Символ" се получи доста неудобно да публикуват критиката му към моята скромна личност под поста характеризиращ тези които се занимават с хората, а не с въпросите като "нищожни". Е, "дума дупка не прави", казва народът, но и "език кости няма, но кости троши", та не зная. :-)

 68. 68 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#60] от "Michael Panayotov":Запознай се с фактите. Бомбардират ни и преди да им обявим война. Което е изключително тежко военно престъпление. Каквото е и изпращането на терористи от СССР без да са във война с нас.
  —цитат от коментар 63 на spiegel


  Аааа, тука вече прекаляваш!!! Царство България обявява война на Великобритания през декември 1941, масираните бомбардирвки на София почват през средата на ноември 1943.

  Жалко, до сега ми правеше впе1атление на по свестен човек, и определено не лъжец! Ама да плякаш БАШ в този форум лакърдии относно проверуеми за 5 мин' в нета исторически факто от ВСВ НЕ ТИ ПРАВИ ЧЕСТ!!!

  Тук не е партийно събрание на неинформираните пенсионери в квартала (въпреки че има и пенсионери😀) и недей да пунтираш агит'пропчика от райкома на бЙЕкЪпЙЕТУ дошъл да разтягаш ЛАКУНЬИ!!!
  До коментар [#63] от "spiegel":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Има и един друг момент, че бомбардировачите са изсипвали част от бомбите върху София и около нея на път за рафинериите в Плоещ за да "облекчат товара и икономисат гориво за връщане". Военна логистика му викали.
  Но, в интерес на истината не е имало масиран тип бомбардировки, като например на Дрезден, макар че са унищожени напълно или повредени около 12 хиляди къщи в София.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#66] от "тулса":

  но в един по-късен етап се опитва да способства интеграцията на турци и гърци на Кипър
  =======
  Знам знам.....това е вечната тактика на Запада..... :)....
  Първо убива, после се извинява.....
  За момента рекорда е на Буш младши.....
  Уби над един милион души.....и после се извини, казвайки че е станала някаква грешка......
  Тоя идеологически консенсус на мислене....ми е познат до мозъка на костите му.

  Bukalemun
 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "...и идентичността си и да го напомняме всеки път на чуждите ни "доброжелатели" и родни майкопродавци!...",

  които вместо да отдават почит на националните герои се кланят на някакви от североизток, и ги наричат "освободители".

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "...и идентичността си и да го напомняме всеки път на чуждите ни "доброжелатели" и родни майкопродавци!...",

  които вместо да отдават почит на националните герои се кланят на някакви от североизток, и ги наричат "освободители".

 73. 73 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#68] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Провери отново дали първите английски бомби не са хвърлени през април 1941, девет месеца преди да обявим война, или просто прочети долния линк към интервю с една историчка, при това комунистка, и ако намериш за необходимо, ми се извини за несправедливите думи.

  http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=48818

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#69] от "daskal1":
  Каквото и да си говорим, това си е по-скоро военно престъпление . Има някои обяснения, че български изтребители атакували летящите крепости по пътя им до Плоещ. Колко е вярно, не знам....
  Има един друг, не особено известен факт- съветските бомбардировки на Хелзинки:
  http://bit.ly/3bwD8EF
  Резултатите са били много скромни, въпреки че в някои от бомбардировките били участвали толкова самолета колкото при бомбардировките на Дрезден.

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#72] от "historama":

  И озверяват, ако някой спомене да се смени патрона на най-големия ни православен храм, някакъв руски военен, приел исляма, и умрял като мюсюлманин

 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Има и един друг момент, че бомбардировачите са изсипвали част от бомбите върху София и около нея на път за рафинериите в Плоещ за да "облекчат товара и икономисат гориво за връщане". Военна логистика му викали. Но, в интерес на истината не е имало масиран тип бомбардировки, като например на Дрезден, макар че са унищожени напълно или повредени около 12 хиляди къщи в София.
  —цитат от коментар 69 на daskal1


  Ама и ти си написал една боза...😀😀😀 Рафинериите са ВАЖНА ЦЕЛ! Та защо да товарят много бомби, и част от тях да ги хвърлят НА ПЪТ към рафинериите, вместо ВСИЧКИ над рафинериите?

  Ама нямало дастигне горивото за връщане? Ами товарят малко по малко бомби и малко повече гориво, ама бомбите ги върлят по рафинериите ако стигнат до там.

  Да, ако някой натоварен бомбардировач се повреди по пътя натам, той се връща и пътьом фърга бомбите 'къде види! Вижда съюзнически на германците град-ТАМ фърга бомбите. И ПЪРВИТЕ бомбардировки над София са били именно от такива повредени на път към Плоещ самолети, които като летящи по бавно от ятото не са имали охрана от изтребители. И те са първите хвърляли бомби над София есента 43, КЪМ ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД КАТО ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1941!

  Масираните бомбардировки идват по късно, след като царските летци почват да свалят единичните връщащи се бомбардировачи, такива повредени, бавни или откъснали се от ятото и без охрана на изтребители.
  До коментар [#69] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":се кланят на някакви от североизток, и ги наричат "освободители"
  >>> Пак познатата песен:) Нека аз пък да цитирам един откъс от излязъл 1954 обзор № 20-243 на американския Department of the Army: " German antiguerrilla operations in the Balkans(1941-1944)"
  "....Retaliations for attacks on the Bulgarian forces was even swifter, in many cases, than the reprisals meted out by the Germans, In one such incident, in March of 1943, 32 Bulgarians were killed in an attack south of Skoplje. In their fury, the Bulgarian troops shot 288 persons in the vicinity, burned 550 homes ...The readiness of the Bulgarians to shoot suspects without investigation of any kind finally prompted the German Commander in Serbia to request a careful preliminary examination of each case before an execution was carried out..."( p 34)
  Проявите на българските окупационни/освободителни части в Беломорието също не се отличавали с особен хуманизъм, та може и затова да сме получили нещо като възмездие от съюзниците.

 78. 78 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#68] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Провери отново дали първите английски бомби не са хвърлени през април 1941, девет месеца преди да обявим война, или просто прочети долния линк към интервю с една историчка, при това комунистка, и ако намериш за необходимо, ми се извини за несправедливите думи.http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=48818
  —цитат от коментар 73 на spiegel


  Проверих! "...Същият ден (6/4/41) британската авиация извършва бомбардировки над България в интервала 20:05 - 21:40 часа. Началото е поставено от самолети Bristol Blenheim, които бомбардират Петрич и Хотово, а шест самолета Vickers Wellington хвърлят бомби над София и околни села като отговор на присъединяването на България към Тристранния пакт....

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Бомбардировки_над_България_през_Втората_световна_война

  МАСИРАНИТЕ бомбардировки почват есента 43.
  До коментар [#73] от "spiegel":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 79. 79 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#78] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Тогава отговаря ли на истината твърдението ми: "Бомбардират ни и преди да им обявим война"?

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#74] от "тулса":

  Каквото и да си говорим, това си е по-скоро военно престъпление
  ========
  Ааааа....ето...виждаш ли.....
  Към Макариус си лоялен, а иначе.... другото е било престъпление.....

  Видя ли колко е важно....кой какви книжки ти е давал да четеш на времето...

  Bukalemun
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#76] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Добре, тогава да съм конкретен цитирайки Ирина Гигова от публикацията и в пресата на Университета в Индиана в есенното издание 2011, която пък цитира Руменин за това колко полета са извършени между 1941-44 (23,000), че са бомбардирани над 130 селища, убити 1,828 души и нанесени щети за 24 милиарда лева.

  " 23,000 Allied airplanes flew over Bulgarian territory between 1941 and 1944,
  dropping 50,000 bombs over 130 settlements, killing 1,828 and wounding 2,373. Twelve thousand buildings, the majority of them in the capital of Sofia, were damaged to the cost of 24 billion leva."
  Или пък да пиша, как според георги Константинов селяните са се радвали на превъзходството над евакуираните бежанци от града след бомбардировките?
  Източник: Sofia Was Bombed? Bulgaria's Forgotten War with the Allies
  Author(s): Irina Gigova
  Source: History and Memory , Vol. 23, No. 2 (Fall/Winter 2011), pp. 132-171
  Published by: Indiana University Press
  Цитатът е от публикациите на Румен Руменин:
  1. Rumen Rumenin, Amerikansiiat terorizǔm nad bǔlgarite (The American
  terrorism over Bulgarians) (Sofia: Zhar Ptitsa, 2004), 6–7.
  2. Rumen Rumenin, Letiashti kreposti nad Bǔlgariia (Flying fortresses over
  Bulgaria) (Sofia: Hristo Botev, 1990).

 82. 82 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#33] от "blondofil":

  Кой си ти да биеш печати бе! Хаха - те ще влизат без визи бе Еднокнижник

 83. 83 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#78] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Тогава отговаря ли на истината твърдението ми: "Бомбардират ни и преди да им обявим война"?
  —цитат от коментар 79 на spiegel


  А ти какво очакваш Великобритания да направи след като Царство България се включва във ВЕЧЕ ВОЮВАЩАТА СРЕЩУ НЕЯ КОАЛИЦИЯ ГЕРМАНИЯ+ИТАЛИЯ?!? Да потупа по рамото България и да им каже-евала, юнаци? Или да даде на България малка лъжичка от какво ги очаква?

  И НЕ Е ИМАЛО масивни бомбардировки, докато царските ВВС не са почнали да свалят връщащите се от Плоещ бомбардировачи!

  Да ти припомня как почна нашата размяна на коментари: Ти пишеш-годишнина от бомбардировките им без да сме обявили война. А аз пиша-войната е обявена през декември 41.
  До коментар [#79] от "spiegel":

  -------------
  До коментар [#81] от "daskal1":

  Боза нарекох твойте твърдения

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Има и един друг момент, че бомбардировачите са изсипвали част от бомбите върху София и около нея на път за рафинериите в Плоещ за да "облекчат товара и икономисат гориво за връщане". Военна логистика му викали. ....
  —цитат от коментар 69 на daskal1


  Е, ти си в хуманитарните науки, та ти е простено да правиш подобни грешки за военна логистик и как товариш бомби пък фъргаш част от тях по междинна цел, за да пестиш гориво до главната.

  Интересно ми е и дали споменатаа историчка твърди това?

  Да уточня-и аз не съм голям разбирач по военно'въздушните операции, ама с логиистика и товаро'способност на превозно средство що годе се оправям...интуитивно. Освен това съм чел и едни анализи относно тези бомбардировки и повечето военни историци твърдят че ако не са били нападенията на царските ВВС над отделени от конвоя връщащи се бомбардировачи без охрана на изтребители-не е имало причина за масирани бомбардировки над София.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 84. 84 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#83] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не така започна спорът ни. Нека ти припомня с цитати.

  Michael Panayotov, 17:30, 12 яну 21, До коментар [#11] от "spiegel":
  Как няма да те бомбардират, когато си им обявил война!?

  spiegel, 17:37, 12 яну 21, До коментар [#60] от "Michael Panayotov":
  Запознай се с фактите. Бомбардират ни и преди да им обявим война.

  МОЙШЕ ТОЛКОЗ, 17:54, 12 яну 21, —цитат от коментар 63 на spiegel
  Аааа, тука вече прекаляваш!!! Царство България обявява война на Великобритания през декември 1941, масираните бомбардирвки на София почват през средата на ноември 1943.

 85. 85 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#83] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  А ти какво очакваш Великобритания да направи след като Царство България се включва във ВЕЧЕ ВОЮВАЩАТА СРЕЩУ НЕЯ КОАЛИЦИЯ ГЕРМАНИЯ+ИТАЛИЯ?!?
  —цитат от коментар 83 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Очаквам да не извършват военни престъпления. Япония нападна Пърл Харбър без да обяви война, заради което престъпление след войната японското правителство беше осъдено и обесено.

 86. 86 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  В заключение. Има ирония в това, че г-н посланикът е историк, а Дневник без да искат му погодиха номера да публикуват интервюто с него около една болезнена историческа дата. А може би това е добра илюстрация като начало колко внимателно трябва да се подхожда с историческите теми тук, където, първо, ние като народ не сме постигнали общ национален разказ, за да можем да го защитим навън, и второ, където действията на Великите сили са нанасяли огромни щети в последните 150 години (едно изключение, което заслужава благодарност, е подкрепата от Англия на нашето Съединение).

 87. 87 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Британският посланик Роб Диксън: за ученето на български език, за Христо Ботев и Иван Вазов" Петър Карабоев
  Александрина Гинкова


  Щом е британски посланик нашите джужрналисти веднага ще му оближат зад_ика. Това се казва принципност.

  И в морето ми е до колене .....................
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#86] от "spiegel": подкрепата на Англия за нашето Съединение
  >>> Трябва да сме по-конкртени.Нашият човек в Лондон е шотландеца Уилям Гладстън, консерватор станала постепенно либерал. Той решително осъжда зверствата на башибозука след Априлското въстание, като се противопоставя на преобладаващото тогава мнение- на Дизраели, Кралицата и даже на собствената си партия:
  Bulgarian Atrocities
  The indifference of Disraeli’s government to the brutality of Turkish reprisals against risings in the Balkans, in 1875–76, brought Gladstone back to active politics. He published a pamphlet, “Bulgarian Horrors and the Question of the East,” which demanded that the Turkish irregulars should remove themselves from the peninsula. London society and the London mob, the Queen, and the Whiggish elements in his own party all opposed him.
  Only some radicals really supported him; yet he triumphed....
  https://www.britannica.com/biography/William-Ewart-Gladstone/First-administration-1868-74
  п.п.Второто му правителство е от 1880 до 1885

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#83] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Моят съвет е да четеш по-внимателно историята, пък дали съм хуманитарии и какво следва от това си е отделен въпрос. Понеже следиш "Уики", би трябвало да започнеш с това, че Българяи подписва договора си с Германия във Виена през март 1941. Първите бомбардировки са от англчаните и югославяните на 6 април 1941 г., когато пораженията при първата атака в Булина ливада са не толкова големи, но при втората атака същия ден от британци и сърби например от 4-те сръбски бомбардировача "Дорние" при бомбардировката на Кюстендил загиват 47 души,а в София - 18 души. На 12-ти декември Британия първа обявява война на България, а не обратното. и т.н., да не преразказвам текса виж https://bg.wikipedia.org/wiki/Военновъздушни_сили_на_България

  После, за "разтоварването" на бомбите над България при промяна на метеорологичните условия пишат и самите английски и американски летци. Ето ти един цитат от много подробната кинига за бомбардировките на Европа, за която ще дам линк (в случая се описват бомбардировките през април 1944 :

  "For example, in the raids of 15 April on the Ploesti and
  Bucharest marshaling yards, 395 American bombers found
  their targets covered with clouds. According to their orders
  they diverted their mission and attacked the city centers as
  secondary targets."
  https://media.defense.gov/2010/Oct/27/2001330220/-1/-1/0/davis_bombing_european.pdf

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#88] от "тулса":

  Погледни например стр. 317 и по-нататък от линка на "Медиа Дефенс" даден в # 89 за политическите съображения за бомбардировките от страна на британците и американците. В обмена на информация на военните и дискусията им със съветските им съюзници една от задачите е помощ на партизаните на Тито чрез бомбардиране на "противника", включително и България. Доста директо не казва, че към "войнстващите страни" - България, Румъния и Унгария стратегията на бомбардировките е била доста различна, или казано просто, без ограничения "докато не им дойде акъла в главата", включително и да принудят германците да окупират България като Италия ако правителството и реши в резултат на масовите жертви.

 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#89] от "daskal1":

  Даскале, метеорологичните условия (или техническа повреда на път за Плоещ) са основателна причина да се 'фърлят бомбите над "секъндари таргет-София". Ама което го написа-военна логистика, пестене на гориво и т.н.-не толкоз. След 1-2 мисии до Плоещ военните вече знаят как да планират полетите и колко гориво/бомби да товарят за бомбардировките над Плоещ.

  А, и НЕ СЛЕДЯ уикипедията, ползвам я като източник на информация с достъпни за всеки линк. Не че уикипедията е швьонта швьонтих, но е бая достоверен източник на информация. Бая по достоверен от дискусионен сайт като нашия, от други исторически сайтове. Където всеки пише своето мнение, което обикновенно е различно от това на неговите събеседници.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Има я турската дума Ontoloji. Ма то доста такива думи в турският. Разбира се чуждица. То и в Българският е чуждица.
  Чуждиците в турският се разбират много лесно. Ако няма хармония на гласните думата е чуждица. Голямата хармония на гласните е задължителна в турският език. Малката не е задължителна. Отделно има и хармония на съгласните, но и тя не е задължителна. А голямата хармония на гласните означава, че ако в първата сричка гласната е мека, то във всички останали срички гласната трябва да е мека, ако е твърда, трябва във всички останали да е твърда. Не знам друг език, който да има такава хармония. Затова турският е толкова мелодичен. Ако думата започва с J (ж), то почти 100 % думата е чуждица.

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Има и един друг момент, че бомбардировачите са изсипвали част от бомбите върху София и около нея на път за рафинериите в Плоещ за да "облекчат товара и икономисат гориво за връщане". Военна логистика му викали. Но, в интерес на истината не е имало масиран тип бомбардировки, като например на Дрезден, макар че са унищожени напълно или повредени около 12 хиляди къщи в София.
  —цитат от коментар 69 на daskal1


  Даскале тук се поизложи малце. Бомбардировката на 30.03.1944 е извършена от 450 бомбардировача и 150 изтребителя. Пуснати са 3000 разрушителни и около 30 000 запалителни бомби. Като цяло бомбардировките над България са с цел терор над цивилното население. Бомбардирането на София със запалителни бомби, бомби със закъснители и обстрелът на цивилните в Дупница са факти потвърждаващи това.

 94. 94 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  До коментар [#89] от "daskal1":

  Едно интересно предаване по темата от вчера:https://bnt.bg/news/zashtitnici-na-nebeto-nad-sofiya-dimitar-spisarevski-288762news.html?fbclid=IwAR0C8Oxiyx3hN8EX_3HznCw3Ymzd65fpstQCCIuATHv-QcDbHNWNvckZKUs

 95. 95 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Сериозен гаф на Дневник да публикува това интервю само ден-два след годишнината от най-тежките англо-американски бомбардировки на София и да няма въпрос за това тежко военно престъпление срещу страната ни и за сложното историческо минало, което би трябвало да се изчиства. Още повече, че посланикът е историк. Холандия, което е окупирана от германците, и за която американците наистина са спасители, всяка година напомня за американските бомбардировки и техните жертви.
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Псевдопатриотизма е дебилщина. Да на 10 януари 1944 г. американски и британски самолети бомбардират тежко София при което загиват много софиянци. Но е много важно да се ПОМНИ, че на 11 декември 1941 г. България ОБЯВИ ВОЙНА на тези две страни. Агресорът е България в случая. Ти какво очакваш - да ни ръсят с рози? Лондон е много по-тежко бомбардиран от немците, да не говорим за Ковънтри. В действителност, американците и британците са много снизходителни - те ни бомбрдират до началото на април и спират. Можеха да сринат цялата страна, ако бомбардираха до септември.Ама човек малко трябва малко да мисли и повече да чете история (не само българска).

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Любопитнотъо е, че според източника посочен в # 89 само 14% от бомбения товар е изразходван за бомбардировки на петролни кладенци и рафинерии. ОСновно са се насочвали към предприятия на военната промишленост, транспортни възли, и,за съжаление, към гражданското население с политически цели в рамките на общата стратегия.
  Този източник се оказа много богат на детайлна информация не само за конкретните операции и участващите подразделения, но и за изясняване на някои от стратегиите комуникирани от политиците към военните за плановете им. Ще има да се ровя из този материал.
  И ЧНГ де, че се увлякохме. :-)


 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#93] от "Гарван":

  Прав сте, и няма да започна да сравнявам с Дрезден. Просто не бях чел подробности за типа бомби, а се оказва, че запалителните такива са нанасяли в градски условия поражения в 4 пъти по-големи от другите видове амуниции на ВВС от този период.

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#92] от "anonim440":

  За мой срам за мързела и неразбирането ми на важността на езиците на съседите в юношеството си пропуснах тази възможност да науча турски и гръцки навремето, при наличие на двама владеещи езиците на високо равнище. Имам остатъчни елементи от изрази и думи на диалектен бълггарски турски, но не е същото.

 99. 99 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#60] от "Michael Panayotov":Запознай се с фактите. Бомбардират ни и преди да им обявим война. Което е изключително тежко военно престъпление. Каквото е и изпращането на терористи от СССР без да са във война с нас.
  —цитат от коментар 63 на spiegel


  Не използвай думата факт, ако обичаш, а фантасмагория. Много си далече от историческата реалност: 11 декември 1941 г. (обявяваме война на Америка и Англия) е с над 2 години преди 10 януари 1944 г. (най-тежката бомбардировка). София е бомбардирана в рамките на 3-4 месеца няколко пъти - но в началото на 1944 г.

  Заб. Има бомбардировка на София от сърбите на 6 април 1941 г. с 10-на убити, което е преди 11 дек. 1941 г., но не е англичаните и американците.

  Има голяма разлика между родолюбие и шовенизъм.

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#94] от "Гарван":

  Вижте стр. 314 и 315 от линка най-долу в #89. Там е описано най-подробно какво е хвърлено на определената дата и защо. Посочено е и името на човека от страна на САЩ, с който е преговаряно за спиране на бомбардировките поне за 10 дни за да може правителството да се организира - американският полковник Ангел Куюмджийски от Офиса за Стратегически Цели (днес ЦРУ).
  Но, обърнете внимание на езика - "високата ефективност на инвестираните 960 тона бомби" ("...This investment of 960 tons of bombs and only one concentrated raid produced disproportionately spectacular results."). Затова ме дразни понякога когато форумни юнаци започват да говорят за обявяване на война на ядрени държави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK