Португалия: Разширяването на ЕС в Западните Балкани е на дневен ред, но няма да стане "утре"

Вицепремиерът Екатерина Захариева приема специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония (РСМ) Владо Бучковски

© МВнР

Вицепремиерът Екатерина Захариева приема специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония (РСМ) Владо БучковскиРазширяването на ЕС в посока Западните Балкани още е на дневен ред, но няма да се случи "утре". Това заяви посланикът на Португалия в България Ана Мария Рибейро да Силва по време на дискусия за португалското председателство на Съвета на ЕС, организирана от "ПанЕвропа България" и фондация "Конрад Аденауер" в партньорство с посолството на Португалия.


"Разширяването е в дневния ред, но насърчаващи знаци трябва да бъдат дадени на държавите, които са изпълнили критериите. Казвайки това, нямам предвид, че разширяването ще се случи утре. Ние се стараем и ще работим по това, ще преследваме тази цел с всички ангажирани страни, с пълното уважение към мнението над държавите членки и в пълно сътрудничество с всички заинтересовани страни. Това е много важна тема, която не може да се обхване с един кратък отговор от моя страна. Имаме планове по този въпрос и вие ще видите по време на нашето председателство как ще работим с помощта на всички свои колеги от държавите членки", каза Рибейро да Силва.


"Готови сме да работим, за да постигнем компромис", заяви външният министър Екатерина Захариева. "Разбира се, все още не сме го постигнали, но полагаме усилия. Дори вчера специалният представител (на Северна Македония) за България (Владо Бучковски - бел. ред. За срещата четете повече тук.) беше в офиса ми и водихме разговори, но всъщност нещата не зависят само от нас. Надяваме се, че когато преминат мерките, свързани с ковид, и емоциите не са толкова силни, тъй като ние на Балканите сме много емоционални, фокусът да бъде върху конструктивни дискусии."
Анализа на "Дневник" четете тук.


Председателството на Лисабон


То има пет основни теми: устойчива, социална, екологична и цифрова Европа и Европа с добра световна позиция, каза още посланик Рибейро да Силва. Тя уточни, че приоритет ще бъде гладкото одобряване на националните планове за възстановяване по фонда NextGeneration EU. За размера и структурата на фонда има съгласие на европейско ниво, но сега държавите членки пращат на Еврокомисията плановете си за финансиране и очакват одобрение от нея.


"Насърчаването на върховенството на закона, борба с всички форми на дискриминация и дезинформация ще бъдат сред нашите приоритети", заяви посланикът. Тя посочи още и реформата на законодателството за миграцията и убежището в ЕС.


"Пандемията ни напомни за пореден път колко сме взаимно свързани и се радвам, че започнахме да си правим изводите, и се надявам да си научим уроците от кризата още преди да можем да обявим, че тя е приключила", коментира министър Захариева.


"Много е важно тогава, когато говорим и за Зелената сделка, да се съгласим и да приемем, и да работим за наистина работеща улесняваща рамка, така че да не доведе това до увеличаване на различията между различните региони", каза още тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK