Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол

Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол

© ReutersЗапасите от нефт и газ в Норвегия я превърнаха в една от най-богатите страни в света, но мечтите й за дълбоководни находища сега се съсредоточават върху нещо различно. Този път Осло търси водеща роля в добива на мед, цинк и други метали, намиращи се на морското дъно, разказва "Ройтерс".


Норвегия може да лицензира компании за дълбоководен добив още през 2023 г., заяви министерството на петрола и енергетиката, като потенциално я постави сред първите страни, които добиват метали от морското дъно за батерии за електрически превозни средства, вятърни турбини и слънчеви ферми.


Това ще постави станата и на фронтовата линия в спора за рисковете за околната среда, породени от експлоатацията на неизследваното морско дъно.
Във вторник Норвегия обяви, че започва подготовка за проучване на въздействието върху околната среда, необходимо за отваряне на зоните за проучване и производство на минерали от морското дъно.


Този ход идва след тригодишни експедиции, по време на които Норвегия е открила дълбоководни находища, съдържащи мед, цинк, кобалт, злато и сребро, според Норвежката петролна дирекция.


Може да има до 21.7 млн. тона мед - повече от световното производство на мед през 2019 г. - и 22.7 млн. тона цинк в норвежкия континентален шелф, изчисляват изследователите от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU). Средните оценки обаче са далеч по-ниски, съответно на 6.9 млн. и 7.1 млн. тона.


"Добивът на мед във водите на Норвегия вероятно никога няма да замени добива на сушата, но ... той може да допринесе значително за посрещане на бъдещото глобално търсене", заяви Стеинар Лоув Елефмо от NTNU пред "Ройтерс". "Дълбоководният добив може също да промени геополитическия климат", каза той.


Металите са открити в полиметални сулфиди, които се образуват, когато морската вода достигне магмата, загрява се и се отвежда обратно към морското дъно, носейки разтворени метали и сяра.


Експедициите също така са открили високи концентрации на литий и скандий, използвани в електрониката. Норвегия е картографирала тези находища по Средноатлантическия хребет между остров Ян Майен и архипелага Шпицберген в Норвежко море на разстояние до 700 км от брега.


Правителството планира обществени консултации за своята оценка на въздействието върху околната среда и за предложение за отваряне на зони за проучване и добив до края на 2022 г., последвано от обсъждане и гласуване в парламента през второто тримесечие на 2023 г.


Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол


"Ако парламентът реши, лицензите за проучване може да бъдат издадени вероятно през втората половина на 2023 г. или през 2024 г.", заяви министерството на петрола и енергетиката.


Продължаваме напред по този въпрос и набираме скорост. Това е индустрия с голям потенциал.


Тина Бру,

министър на петрола и енергетиката на Норвегия


Япония има подобни планове, но не се очаква проектът й с частни фирми да започне някъде между 2026 и 2028 г., каза представител на Японската агенция за природни ресурси и енергетика пред "Ройтерс".


Сроковете ще зависят от цените на металите и намаляването на разходите за дълбоководен добив, каза служителят.


Международният орган на ООН по морското дъно (ISA), който регулира добива по морското дъно в международни води, е одобрил 30 договора за проучване, като Китай държи най-много разрешителни - пет.


Базираната в Ямайка ISA беше принудена да отложи плановете за одобряване на правилата, регулиращи дълбоководния добив, за 2021 г. поради пандемията от COVID-19.


Норвегия обаче не трябва да чака, тъй като ресурсите й не са в международни води.


Зелените технологии движат търсенето на находища


Въпреки че търсенето на въпросните метали се движи от зелени технологии, изследването на морското дъно води до екологични предизвикателства.


Природозащитници, включително британецът Дейвид Атънбъроу, призовават за мораториум върху добива от дълбокото морско дъно, докато не стане известно повече за видовете, живеещи там, и потенциалното въздействие върху тях. "Грийнпийс" в неотдавнашен доклад призова за постоянна забрана.


Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол


"Необходими са по-големи познания за въздействията върху околната среда, както и способността те да се смекчат до приемливи нива, преди да сме сигурни, че дълбоководният добив в промишлен мащаб ще донесе глобална нетна полза", се казва в публикуван експертен доклад миналия месец по поръчка на Ocean Panel.


Ocean Panel е съпредседателствана от Норвегия и обединява 14 крайбрежни държави, които се стремят да формират политика за Световния океан.


"Не казваме пълно и окончателно "не" на добива по морското дъно, но знаем, че това може да има много съществено въздействие върху местообитанията, повече от добива на нефт и газ", каза Питър Хауган, професор от университета в Берген и един от съавторите на доклада.


Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол

© Wikimedia


Гигантските червеи, миди, раци и микрофауна разчитат на бактериалното окисляване на химикали край хидротермалните отвори, където се намират и много от металите, според ISA.


Компаниите, които търсят лицензи за проучване, казват, че ще насочат вниманието си към неактивни отвори.


Норвегия планира да добива в морето метали вместо петрол

© Wikimedia


"Вярвам, че Норвегия може да направи това по устойчив начин, но трябва да го направим стъпка по стъпка, което бе ключов фактор за успеха на нашата петролна и газова индустрия", каза Тина Бру.


Раздяла с петрола


Докато нефтът и газът направиха Норвегия богата, страната с 5.4 млн. души население иска да намери алтернатив за постепенно заместване на най-добрата си индустрия и да има роля в търсенето на по-екологична енергия.


Дълбоководният добив може да генерира до 20 млрд. долара годишни приходи за Норвегия към 2050 г. - в сравнение с около 61 млрд. долара от нефт и газ през 2019 г. - и да създаде около 20 000 работни места, изчислява консултантската компания Rystad Energy от Осло.


Seabird Exploration, която картографира морското дъно за находища на нефт и газ, планира да изкара своето дъщерно дружество за дълбоководен добив на борсата Euronext Growth Oslo през това тримесечие.


Базираната в Кипър фирма вярва, че производството може да започне в края на това десетилетие и може да приложи технологии, използвани в петролния и газов сектор.


Ще трябва да проектираме от нулата производствената система, но основните елементи са налице. Това ще бъде смесица от минни и петролни технологии.


Стайл Родал,

изпълнителен директор на Seabird


Nordic Mining също заяви, че ще поиска лицензи за проучване, докато най-голямата норвежка енергийна компания Equinor и инвестиционната група Aker, фокусирана върху петрола, все още не са решили дали ще се включат, казаха те.


Държавната корпорация Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC) успешно проведе първия тест в света, включващ изкопаването и издигането на дълбоководни минерали на повърхността край Япония през 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Умни и далновидни хора са норвежците!
  Въпреки, че Бог ги е дарил с огромни количества природни ресурси те ги използват разумно.
  Имат визия за бъдещето и планират с 10 години политики, които ще се случват след промените, които предстоят в света!
  Впрочем Сувереният фонд на страната е по-голям от този на емирствата, но при гарантирани човешки и граждански права!!!

 2. 2 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  На българите ще им стигне да филтрират водата в Черно море, за да извадят всякакви метали....

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Любопитно

  Интересна диверсификация на Норвегия!Понеже са дисциплинирана нация предполагам , че "добре са си направили сметката"

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Типична северна нация- знаят какво искат и как да го постигнат!

 5. 5 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  В морето имало алумин и бакър?

  Комунистите са виновни!
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Разстроено

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  За това около бреговете им преди време потъна един безаналогов, ламаринен ядрен самовар, а пропагандата на североизточната блатно - степна сатрапия за мой ужас успя да убеди голяма част от съотечествениците ни, че :"норвежките джендъри закусват живи български деца"!!!

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  В морето имало алумин и бакър?
  —цитат от коментар 5 на Крадливото ромче


  Има яко халумин ..

  С метали - таз сила нова - съдбата си ти поднови!
  Браво на норвежците!

 8. 8 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Пустите му джендъри и педофили ниедни! Не стига че работят, спортуват и се развиват, ами и имат глупостта да хрантутят половин милион всякаква неблагодарна паплач, в това число и от България.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Идея на 150г, която продължава да бъде безумно скъпа че да се въведе на практика.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Бахти, не знаех, че боК раздава нефта, ама кой от всичките, че и арабите имат много?

 11. 11 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Еиииии тия джендъри много отракани ! Колко им щрака пипето! А нас май ни забравиха и не отвличат повече български дечица?!!
  Ами сега ?!! Как ша се оправяме без норвежката заплаха оттук нататък ....с какво ша отвличаме вниманието на широката българска публика ? ...Мъкъ, мъка....

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  И в нашето Черно море със Сероводорода има хляб за държавата. само, че нашите надупени на всички посоки ПОЛИТИЦИ НЕ ПРЕДПРИЕМАТ НИЩО ПО ВЪПРОСА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ВЕЧЕ ИМА ГОТОВИ ТЕХНОЛОГИИ.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  "Може да има до 21.7 млн. тона мед - повече от световното производство на мед през 2019 г. - и 22.7 млн. тона цинк в норвежкия континентален шелф, изчисляват изследователите от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU)"

  Тия са почти като ония пенсиониран професор от МГУ, който обикаля студията и редакциите на жълтите вестници да обяснява как в България имало злато за $5 трилиона без да уточнява, че става сума за концентрации 0.00000001% и че за да го добие накой ще трябва да даде 10 пъти по толкова...

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Изключителни :
  -интелект;
  -изисканост;
  -ерудиция;
  -възпитание;
  -ниво;
  -Разум;
  -интелект....
  Благородно ви завиждам за тези невероятни качества и капацитет...

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Еиииии тия джендъри много отракани !
  Колко им щрака пипето!
  А нас май ни забравиха и не отвличат повече български дечица?!!Ами сега ?!! Как ша се оправяме без норвежката заплаха оттук нататък ....с какво ша отвличаме вниманието на широката българска публика ? ...Мъкъ, мъка....
  —цитат от коментар 11 на pkh07609293


  1.Отвличат, ама наистина български по-малко ..
  Има поне 10 присъди на Европейски съд последно време , срещу социалните в Норвегия, за прибързано отнемане на деца ..

  2.Щрака им, щрака .. колко да им щрака??
  Освен, че са въвели биатлона , не знам норвежците, друго да са дали на света .. bluethooth са швеци .. Royksopp са исландци, ако и Susanne Sundfør наистина да е норвежка ..

  3.Преди норвежците, мнозина са намисляли да добиват метали ..
  В Боливия и Конго се добива кобалт и литий, за батериите, в Норилск разни други неща .. по правило - навред след добива, остава екологична пустиня ..

  С къф акъл норвежците са решили, да им е навсякъде изпогадено - тайна ест великая ..!
  Ама кефи ентусиазмът - не само на норвежците, а и нашият ..

  Помните ли, как любимият наш selqnin , пак беснееше дето в България вече стари гуми и разни боклуци се не изхвърлят веч, а се горят и ей тъй сме били намалявали СО2?

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Та сега и за норвежците, за Конго и за боливийците - дето яко добиват метали .. сме се разбушували, а ??

  "Добра новина, това им трябва на белите ни дробове!
  Тамам! "..

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":Изключителни :-интелект;-изисканост;-ерудиция;-възпитание;-ниво;-Разум;-интелект....Благородно ви завиждам за тези невероятни качества и капацитет...
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Сравнен с тебе, на почти 90% от хората трябва да им завиждаш ..

  Поздрави ..

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Печалбите от добива ще вложат в кражба на деца от България, за да ги дават на чернокожи гей двойки.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 26 Неутрално

  много ме кефи като хора, които никога не са стъпвали в Норвегия и не познват норвежци, говорят глупости за педофилия и т.н.

  Просто хората са мнооооого напред и затова ги мразят. Всички имат много кинти, всичко е много скъпо, но пък същевременно живеят в социализъм, ама истински

  Ето пример за нещо готино - майстор идва у вас и си оставя ръцете, правиш снимка, отиваш при застрахователя, компенсират те, но майсторът му вдигат застраховката до небесата, щото е рисков и ще не ще сменя кариерата, затова и никой не си оставя ръцете

  какво беше, кога ще ги стигнем

  всичко е суета, Боку ни обра
 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#15] от "simChо":

  Освен, че са въвели биатлона , не знам норвежците, друго да са дали на света .. bluethooth са швеци .. Royksopp са исландци...
  —цитат от коментар 15 на simChо


  Е, излагаш се. Вярно, че докъм Втората световна норвежците са предимно селяни, но историята на изкуството им е малко по-стара от Bluethooth и Royksopp. Пък дори и само за Едвард Григ и Едвард Мунк да се сетим.

  Обектно-ориентираното програмиране, което все още се ползва в цял свят е норвежко изобретение. Без да броим браузера Opera, който дълго време беше сред най-използваните.

  Det Norske Veritas беше един от най-големите корабни класификатори, а като се обединиха с немския Лойд сега са най-големите в света – DNV-GL. Ако не знаеш какво е това и защо няма как да ползваш кораб без класификация, потърси в Гугъл "ship classification society".

  Ежедневно прогнозата за времето се базира на уравненията на Вилхелм Бйеркнес. Дотолкова, че някои го наричат "баща на модерната прогноза".

  Отделно имат един куп известни и не толкова известни учени и Нобелови лауреати.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Norwegians

  Дори да изключим всичко по-горе и да споменем само кламера за хартия, който също е норвежки пак са дали повече, отколкото си мислиш.

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  И без малко да забравя големите им полярни и световни изследователи – Лейф Ериксон, Фритьоф Нансен, Роалд Амундсен, Тур Хейердал и т.н.

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#15] от "simChо":
  историята на изкуството им е малко по-стара от Bluethooth и Royksopp.
  —цитат от коментар 19 на tamada


  Royksopp принципно са исландци , ако и Susanne Sundfør да си е чиста норвежка !
  Иначе A-ha са норвежци!

  А за добива на петрол, американците са спокойни - ще се увеличава в света.. не виждам, що норвежците се шашкат??!


  Ето американците дават прогноза до 2050:

  https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2019.09.24/chart4.svg

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#15] от "simChо":
  историята на изкуството им е малко по-стара от Bluethooth и Royksopp.
  —цитат от коментар 19 на tamada


  Royksopp принципно са исландци , ако и Susanne Sundfør да си е чиста норвежка !
  Иначе A-ha са норвежци!

  А за добива на петрол, американците са спокойни - ще се увеличава в света.. не виждам, що норвежците се шашкат??!


  Ето американците дават прогноза до 2050:

  https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2019.09.24/chart4.svg

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#15] от "simChо":
  историята на изкуството им е малко по-стара от Bluethooth и Royksopp.
  —цитат от коментар 19 на tamada


  Royksopp принципно са исландци , ако и Susanne Sundfør да си е чиста норвежка !
  Иначе A-ha са норвежци!

  А за добива на петрол, американците са спокойни - ще се увеличава в света.. не виждам, що норвежците се шашкат??!


  Ето американците дават прогноза до 2050:

  https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2019.09.24/chart4.svg

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#15] от "simChо":
  историята на изкуството им е малко по-стара от Bluethooth и Royksopp.
  —цитат от коментар 19 на tamada


  Royksopp принципно са исландци , ако и Susanne Sundfør да си е чиста норвежка !
  Иначе A-ha са норвежци!

  А за добива на петрол, американците са спокойни - ще се увеличава в света.. не виждам, що норвежците се шашкат??!


  Ето американците дават прогноза до 2050:

  https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2019.09.24/chart4.svg

 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":

  Royksopp принципно са исландци , ако и Susanne Sundfør да си е чиста норвежка !
  Иначе A-ha са норвежци!
  —цитат от коментар 24 на simChо


  Знам, че A-ha са норвежци – помня, когато се появиха. Едни от малкото поп групи на 80-те, които тогава смятах, че стават за слушане.

  И не съм казвал, че Royksopp са норвежци. Казах, че норвежкото изкуство е по-старо от музикантите на последните десетилетия и че си има световно изявени представители. А науката и техническите изобретения отделно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK