Да, бели расисти наистина са извършвали преврат в САЩ

От деня на президентските избори пред Капитолия в Оклахма сити непрекъснато има протест от привърженици на Доналд Тръмп.

© Associated Press

От деня на президентските избори пред Капитолия в Оклахма сити непрекъснато има протест от привърженици на Доналд Тръмп.Губернаторът заповядва Националната гвардия да опъне бодлива тел около сградата на Капитолия и да заеме отбранителни позиции с картечни гнезда.


След кампания от терор срещу поддръжниците на губернатора Ку-клукс-клан призовава за свалянето му. Губернаторът обещава да амнистира всеки, който застреля член на ККК.


Кланът отвръща с яростни дападки в пресата и призовава гражданите да се готвят за война.
Не, това не е някакъв сценарий за филм "Заговорът срещу Америка", разказващ за алтернативна история по "Нетфликс". Това се е случвало в сърцето на Америка - действителен преврат през 20-те години на миналия век.


Почти 100 години по-късно медиите съобщават как продължаващите заплахи на Тръмп към мирното предаване на властта били без прецедент в амерканската история. Президентът буквално подстрекаваше тълпата да щурмува Капитолия в момента, когато Конгресът сертифицираше на 6 януари победата на Джо Байдън - нещо, което е почти равносилно на опит за преврат.


Издателският борд на "Вашингтон пост" отбеляза, че когато американците виждат изгубилите политически фракции да грабват оръжието и да пращат опонентите си в затвора, обичайната реакция е, че "това може да се случи само в Зимбабве, Русия или Камбоджа, но не и тук, не и в САЩ".


Но няма нужда американците да търсят в чужбина примери за политически преврати от миналото. Могат просто да си припомнят какво се е случило с Капитолия на щата Оклахома през 1923 г. И то отговаря на определенията в речника що е държавен преврат: "Внезапна и решителна употреба на сила в политиката".

  • Това събитие е почти забравено, а историческите документи за него са в архив на Университета на Оклахома, който още не е дигитализиран. Разказаното тук се основава предимно на писаното в медиите през 20-те години и на историа К.Блу Кларк, разкрил единствения известен случай на корупция в Ки Клукс Клан. В предговора на дисертацията си от 1976 г. той пише: "Резултатът от това да влезеш в стая, пълна с хора и да попиташ за Клана е същият като да включиш нощем осветлението в кухнята и да гледаш как се разбягват хлебарките".

Струва си да се припомни свалянето на американски губернатор от Клана. Отчасти, защото изборите в Оклахома от 1922 г. напомнят на много елементи на дълбокото разделение в САЩ днес.


Джак Уолтън

© Creative Commons

Джак Уолтън

Демократът Джак Уолтън имал собствена версия за разцеплението в партията между центристи и прогресисти. Подобно на новоизбрания президент Джо Байдън, той сглобил коалиция от левичари, центристи и цветнокожи. През първото десетилетие на ХХ век Социалистическата партия била изненадващо силна в Окхалома, но никога не е получавала реална власт. Останките от тази партия подкрепили Уолтън.


По време на предизборната кампания той осъдил линчуването на чернокожия Джейк Брукс в Оклахома сити, където републиканците тихомълком приели подкрепата от Ку-клукс-клан.


Умерените бели избиратели в Тълса и Оклахома сити бавно осъзнали вредното влияние на ККК върху водещите партии. Расовото клане в Тълса от 1921 г. доказало, че организацията не е "благотворително общество", занимаващо се с пропаганда. Когато ККК издигнала огромна конгресна зала "Бено хол" на главната улица на Тълса, организацията говорела, че името Бено било съкращение от "благонамереност". Но всеки знаел, че то означава "не на имигрантите, евреите и негрите".


Новият Велик дракон на ККК в Оклахома бил Ен Си Джюит - аптекар от Оклахома сити. Той започнал кампания, с която да успокои угрижените умерени членове на организацията, че целта ѝ е да помага да се поддържа реда и спазва закона. "Човек не може да кара по пътищата извън Тълса, без да го отвлекат", заявявал той в пресата. Кланът обещал да сложи край на това.


Внушителната бяла сграда, издигната от ККК - през 70-те години тя евнагелистка църква.

© Creative Commons

Внушителната бяла сграда, издигната от ККК - през 70-те години тя евнагелистка църква.


Терористична кампания


Това, което последвало, била терористична кампания на ККК с подкрепата на полицията и градските власти. Линчуванията били най-отвратителните им действия, но много по-често - почти всеки ден - имало бичувания, побоища и смъртни заплахи. Често полицията просто наблюдавала случващото се, а безнаказаността стимулирала и други бели да имитират насилието на клана. Една такава група отвлякла чернокож полицай и му отразяла едното ухо.


След като спечелил убедителна победа срещу републиканеца кандидат, губернаторът Уолтън се опитал - но на практика не постигнал нищо - да прекрати дейността на ККК. В Тълса евреин, набеден, че продава наркотици, бил отвлечен и пребит. От описанията в пресата Уолтън научил, че насилниците одрали пениса на човека и той едва не умрял в болницата. Губернаторът настоял да им се потърси отговорност, но следователите стояли със скръстени ръце.


По време на кампанията си Уолтън се заигравал с ККК, но сега бил готов за тотална война. "Не може да има две правителства на Оклахома, поне докато аз съм губернатор", обявил той пред журналистите. Всеки, отговорен за терора на Клана, ще се изправи пред правосъдието. Той изкарал Националната гвардия да издири членовете на организацията и създал военни трибунали за тях.


В симпатизиращите на клана вестници Джюит отвърнал: "Джак Уолтън и цялата му кохорта никога няма да прекършат властта на клана в Оклахома".


Трибунал в Тълса разкрил колко дълбоко е проникнала организацията в градските структури на управление. Едва ли не всеки на изборна длъжност бил член на клана, а историк установява по-късно, че такива са били мнозинството от депутатите. Уолтън обявил извънредно положение и нарежда на цензурата да запуши устата на Ричард Лойд Джоунс, главния редактор на сипматизиращият на ККК вестник Tulsa Tribune.


Импийчмънт за губернатора


Законодателите започнали процедура за импийчмънт на губернатора заради злоупотреба с власт.

  • Като изкарал войски, цензурирал пресата и обявил извънредно положение, губернаторът изгубил подкрепата на симпатизанти, които се страхували от клана, но и се опасявали, че щатът затъва в диктатура. Губернаторът наредил да се разпусне парламента на щата и казал, че "ако трябва, войските ще стрелят, за да попречат на депутатите да се съберат".


Първите сбивания започнали между самите конгресмени, когато около сградата се появили картечници и бодлива тел. Заседанията за импийчмънт се пренесли в хотел "Скървин" в Оклахома сити. В крайна сметка било решено Уолтън да бъде отстранен от поста.


Хотел "Скървин", днес Skirvin Hilton Hotel, където се пренасят заседанията за импйичмънт на губернатора.

© Skirvin Hilton Hotel

Хотел "Скървин", днес Skirvin Hilton Hotel, където се пренасят заседанията за импйичмънт на губернатора.


Няма и година по-късно специален вагон на ККК бил откаран за Шатското изложение на Тексас в Далас. На него имало транспарант "Импийчнахме ли Уолтън? По дяволите, да!".


Всичко това е запомнено погрешно като история за корупция на най-високия пост в щата. Трима губернатори са подложени на импийчмънт между 1910 г. и 1930 г., а ако Уолтън е запомнен с нещо, то е, че бил злоупотребил с властта си, за да изкара Националната гвардия на улицата. Точно както с расисткото клане в Тълса от 1921 г. (тогава за няколко дни бели банди избиват вероятно около 300 негри в един от проспериращите квартали на цветнокожи в града - бел.ред.) белият елит на щата искал този епизод да бъде забравен.


Нищо необичайно


Свалянето от ККК на Уолтън се дава като пример за безконтролната и брутална власт на белите националисти в американската политика. Но това не е някакъв инцидент. През 1898 г. белите националисити в Уилмингтън, щата Северна Каролина, избили чернокожото население на града и свалили новоизбрания кмет.


Днес омаловажаваме отвратителни групировки на белите расисти като "Букалу бойс" и ще си платим за това. А говоренето за това колко уникална и изключителна е американската демокрация нито ни помага, нито отговаря на фактите.


Но в тази история за преврат в сърцето на Америка има и нещо обнадеждаващо.


През 1925 г. дори на жителите на Оклахома им писнало. В малките градчета се зародили отряди за самозащита, избирателите се уморили от това някакво тайно общество да избира кандидатите в "Бено хол" и да пребива всеки, отклонил се от мирогледа на клана за бялото господство. Членовете на ККК започнали да намаляват, сборищата им с бели маски станали обект на остри критики и присмех в популярните медии.


Ех, ако цялата история беше приключила тогава.


Да, бели расисти наистина са извършвали преврат в САЩ

© Associated Press


Авторът е преподавател по изследвания на Латинска Америка в Университета на Албърта в Канада.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK