"Мерцедес" замества цялото табло с екран в опит да догони "Тесла"

"Мерцедес" замества цялото табло с екран в опит да догони "Тесла"

© MercedesДаймлер" представи своя нов дисплей за автомобили на годишното изложение за потребителска електроника CES 2021. Екранът ще покрие почти цялото табло на луксозните модели "Мерцедес" в опит да надмине отличителната сензорна информационно-развлекателна система на "Тесла".


Широкият 141 см (55 инча) "хиперекран" ще замени цялото предно табло на автомобилите и ще има много повече фукнции от съществуващите решения, обяви компанията.


Освен скоростомера, музикални и навигационни функции екранът ще позволи на пътниците да гледат филм на таблото на автомобила - с поддръжка на Bluetooth слушалки - докато шофьорът не се разсейва от нищо на централния панел.
Друга характеристика, озаглавена "пътна информация", ще предлага интересни данни за близките забележителности и крайпътни заведения.


Огромният дисплей всъщност се състои от три екрана, но от "Мерцедес" казват, че потребителите няма да могат да усетят, че това е съставна конструкция."Хиперекранът" ще се появи първо на предстоящите изцяло електрически модели EQS, а по-късно ще бъде пуснат и на други превозни средства. каза миналата седмица във видеопрезентация изпълнителният директор на "Даймлер" Ола Калениус.


Изпълнителният директор на "Даймлер" Ола Калениус

© Reuters

Изпълнителният директор на "Даймлер" Ола Калениус


Гигантските дисплеи са голяма тема в света на автомобилите в момента - "Тесла" започна тенденцията със своите 17-инчови (43 см) табла.


През последните години на CES китайският стартъп Byton показа плановете си за изграждане на модел с извит дисплей с диагонал 48 инча (121 см), докато "Сони" представи концептуален автомобил със собствен ултраширок панорамен инфоразвлекателен екран.


Предизвикателството е да се гарантира, че всички тези осветени пиксели няма да създават отвличане на вниманието от пътя - поне докато не навлязат напълно автономните превозни средства.


EQS, с пробег от 700 километра, ще бъде първият в семейство от четири автомобила, построени на същата изцяло електрическа платформа.


Mercedes EQS Vision

© Mercedes

Mercedes EQS Vision


"Има огромно търсене от страна на клиентите за този екран", каза Калениус пред репортери по време на конферентен разговор. Новото табло ще бъде допълнителна екстра в EQS, "но ние очакваме много висока степен на възприемане" от купувачите.


Калениус заяви, че освен приходите от самите екрани "Даймлер" очаква ръст на приходите в бъдеще от абонаментни услуги като карти или развлечения, които клиентите ще изтеглят от интернет.


"Хиперекранът е част от нашата бизнес стратегия за увеличаване на този набор от периодични приходи", каза той.


"Тесла" доминира в глобалните продажби на електрически автомобили, а традиционните производители като "Даймлер" полагат много усилия да разработят собствени превозни средства, за да се конкурират за пазарен дял.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK