Защо в Германия има толкова много заразени и жертви на коронавируса

Защо в Германия има толкова много заразени и жертви на коронавируса

© Associated PressВ Германия въпреки локдауна броят на заразените и жертвите на COVID-19 все още е висок. Особено тежко е в Тюрингия и Саксония. През декември в Саксония смъртните случаи са били с до 88% повече, отколкото предишни години, пише "Дойче веле".


Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер заяви пред "Зюддойче Цайтунг", че сред персонала в домовете за възрастни хора, както и сред работещите в социалните домове готовността за ваксиниране изобщо не е висока. Затова, както казва Зьодер, Германският етичен съвет би трябвало да излезе с предложения дали и за кои групи е мислимо да се въведе задължителна имунизация.


Това задължение очевидно е мислимо - щом и специалистът по медицинска етика Волфрам Хен, член на Германския етичен съвет, споделя сходно мнение. В едно интервю още миналата седмица той каза, че за всеобща задължителна имунизация не може да става и дума. Но би могло да се обмисли принудителното ваксиниране, произтичащо от служебните задължения - както в случая с обслужващия персонал в социалните домове.


Ваксинацията - "гражданско задължение"?
Както Хен, така и Зьодер смятат, че до момента имунизацията не е била достатъчно популяризирана. "На ваксинацията трябва да се гледа като гражданско задължение", смята Зьодер. И поради това той предложи организирането на държавна кампания за насърчаването на готовността за имунизация, в която да се включат известни политици, спортисти и творци. Междувременно се множат индикациите, че може да се стигне до един вид "необявена задължителна имунизация", ако имунизираните биха могли да се ползват с определени предимства.


Така например един проект за разпоредба, обсъждан в кабинета, предвижда необходимостта от правене на тест и задължителната карантина след завръщането от рискови зони да отпаднат за имунизираните и прекаралите COVID-19. В някои от федералните провинции това решение вече е взето - като например в Саксония-Анхалт. А други - като Хамбург и Тюрингия, не са склонни да правят никакви изключения за имунизираните и оздравелите от COVID-19.


Ситуацията в Саксония и Тюрингия ескалира


И докато все още се обмисля дали да има привилегии за германците, които се ваксинират срещу коронавирус, на някои места в Германия ситуацията ескалира. Въпреки локдауна, в Саксония и Тюрингия броят на новозаразените и жертвите на COVID-19 продължава да расте. Там лекарите и другият медицински персонал са на ръба на силите си.


На Саксония вече ѝ се наложи да отпраща пациенти към други федерални провинции. Погребалните бюра и крематориумите в тази федерална провинция работят денонощно. През декември 2020 там смъртните случаи са били с до 88% повече, отколкото предишни години.


В Тюрингия броят на новозаразените за седем дни е 316 на 100 хил. души, в Саксония - 360, което е рекордно високо във федерален мащаб. Поради това здравната министърка на Саксония Петра Кьопинг настоява за преразглеждане на правилата за разпределение на ваксините. "Досега разпределението бе в съответствие с броя на населението във федералните провинции", уточнява тя.


Като един от основните фактори за ръста на заболеваемостта в тези две провинции се сочи това, че по време на втората вълна училищата не са били затворени своевременно и са се превърнали в инкубатори на пандемията. Освен това всеки ден десетки хиляди хора от Чехия идват на работа в Тюрингия, а и в Саксония. В самата Чехия броят на случаите е изключително висок: 846 новозаразени на 100 хил. за седем дни. Роля е изиграло и разхлабването на ограниченията по Коледа, както и липсата на резултат от "мекия" локдаун.


Защо заразените са толкова много?


Макар Германия да е в локдаун от началото на декември, случаите на новозаразени и починали от коронавируса не спадат. Институтът "Роберт Кох" е регистрирал за последното денонощие 13 хил. новозаразени и почти 900 смъртни случаи. Броят на новозаразените за седем дни е 165 на 100 хил. - далеч от поставената цел за 50 на 100 хил..


Какви са причините? В докладите на института "Роберт Кох" става дума за "дифузно разпространение на заразата" сред населението - "без веригите на инфекция да могат да се проследят еднозначно". По-високата концентрация на случаи се свързва с домовете за възрастни хора и социалните домове, с частните домакинства и със служебното обкръжение. За ръста в заразите допринасят обаче и множеството по-малки огнища - например в клиниките.


Достоверни данни за това дали разхлабването на ограниченията по Коледа е довело до увеличение на случаите няма - особено като се има предвид, че по празниците са направени по-малко тестове. Все пак се отчита като положително това, че след Коледа не се наблюдава рязък ръст в разпространението на вируса.


Вирусоложката Мелани Бринкман смята, че ограничението на контактите на работното място трябва да продължи - към момента много по-малко хора работели от вкъщи, отколкото през пролетта. "Особено важно е да се предотвратят срещите на хора на работното им място, вероятното им хранене заедно или свалянето на защитните маски по време на паузите", посочва Бринкман. "Колкото по-енергично и бързо пресечем възможностите за пренасяне на вируса, толкова по-добре."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK