Китовете се завръщат в полярните води, но срещат нови рискове

Китовете се завръщат в полярните води, но срещат нови рискове

© UnsplashСветовният океан страда най-много от променящия се климат. "Океани 21" е международна поредица на The Conversation, разглеждаща историята и бъдещето на световния океан.


Мрачната история на лова на китове доведе много видове до ръба на изчезването, дори в отдалечените води край Северния и Южния полюс. Само за около 70 години само около Антарктида са убити над 1.3 милиона кита. Мащабът на тази индустрия напълно унищожи много популации от големи китове в Южния океан. Но близо 40 години след приключването на търговския китолов най-накрая виждаме признаци, че някои от най-силно ловените видове се възстановяват.


В скорошно проучване учените съобщиха, че сините китове, някога ценени от китоловците заради гигантския им размер, се увеличават във водите около субантарктическия остров Южна Джорджия, като през последните девет години са каталогизирани 41 нови индивида. Край Южна Джорджия са убивани около 3000 сини кита всяка година в началото на ХХ век. Водите, заобикалящи острова, са богати на крил, който тези китове ядат, и учените вярват, че връщането им предвещава "преоткриването" на тези води от новите поколения.
Подобни признаци на възстановяване са документирани за гърбатите китове около Западния Антарктически полуостров. В далечния север арктическите беззъби китове изглежда се доближават до нива, наблюдавани за последен път преди китоловните дни, докато ивичестите китове (финвали и минк) сега редовно се виждат в Чукотско море край Аляска.


С изчезването на китоловната индустрия полярните морета са сред най-добрите места тези океански гиганти да възстановят популациите си. Техните местообитания тук са все още относително девствени и за момента съдържат доста стабилни хранителни запаси. Местните общностите в Арктика все още ловят китове, но този улов се управлява внимателно.


Китовете се завръщат в полярните води, но срещат нови рискове

© Unsplash


Спирането на търговския китолов от 1984 г. предотврати изчезването на големите китове в полярни води, но не може да ги предпази от новия натиск, който ще се появи, когато глобалното затопляне прекрои тези региони. И така, какво означават тези бързи промени за все още крехките възстановявания на полярните китове?


През следващите няколко десетилетия китовете на полюсите ще се сблъскат с няколко нови източника на стрес, от затоплящи се води, нарушаващи снабдяването им с храни, до замърсяване и търговски риболов. С по-малко морски лед и по-дълги периоди без лед през лятото, по-лесният достъп до Северния ледовит и Южния океан и техните ресурси изкушава много индустрии да се разширят или да се утвърдят в тези отдалечени води. Трафикът на кораби, особено в Арктика, се увеличава и китовете са сред най-уязвимите към нарастващия шум и потенциално смъртоносната заплаха от сблъсък.


Китовете се завръщат в полярните води, но срещат нови рискове

© Unsplash


Знаем как да сведем до минимум въздействието на човешката дейност върху китовете в по-оживените води извън Арктика и Антарктика. В момента тези практики започват да се прилагат и в Арктика, за да се защитят китовете от нарастващото корабоплаване.


Намаляването на скоростта на плавателните съдове намалява вероятността от фатални сблъсъци с китове и има допълнителното предимство да намали колко шум произвеждат корабите. Подобно на ограниченията на скоростта в оживените градски центрове, които намалят риска за пешеходците, можем да създадем "бавни зони" за кораби на места, за които знаем, че се използват от китове.


Предизвикателството в Арктика е да се открие къде такива мерки ще бъдат най-ефективни, къде ще бъдат безопасни за прилагане (ледът вече прави плаването в Арктика опасно) и как можем да гарантираме, че такива мерки се спазват, без да има нужда от постоянно наблюдение.


Един източник на стрес, който можем да наблюдаваме и оценяваме доста добре, е замърсяването с морски шум, благодарение на подводни записващи устройства, наречени хидрофони. Големите кораби произвеждат силен нискочестотен шум, който може да пътува далеч под водата. Китовете разчитат на звука, за да се ориентират в тъмните си подводни местообитания, но шумът от кораб може да им попречи да комуникират и да се хранят ефективно. Това е малко като да се опитате да говорите с приятеля си в наистина претъпкан ресторант.


Но за китовете това може да е повече от леко раздразнение и може да бъде смъртоносно: проучване установи, че околният шум увеличава риска от отделяне на малки китове от майките им.


Китовете се завръщат в полярните води, но срещат нови рискове

© Unsplash


В момента в Арктика се провеждат изследвания, за да се идентифицират областите, в които нарастващият шум от корабите може да засегне китовете и където действията - като например преместването на корабоплавателните коридори - могат да помогнат.


Моби Дик
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В много случаи очарованието е заменило алчността в отношенията ни с китовете. Сега ги разбираме като полезни показатели за здравето на океана, както и като силно интелигентни същества със сложни култури, които сме длъжни да защитаваме.


И все пак бяха необходими повече от 40 години, за да стигнем дотук, и много популации на китове - включително белуги, сиви и някои гърбави - все още са застрашени. Не всички видове се възстановяват, дори и с дългосрочни мерки за защита. Кашалотите в южното полукълбо и западните сиви китове в руската част на Арктика са забележителни примери за това.


Лорън МакУини е морски биолог и професор по морска география в университета "Хериот-Уат" в Единбург.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK