Подстрекателство към бунт? Какво точно каза Тръмп на митинга

Подстрекателство към бунт? Какво точно каза Тръмп на митинга

© ReutersНаистина ли думите на президента Доналд Тръмп пред митинга на 6 януари са подстрекателство към множеството да тръгне към парламента и да го щурмува, руши и убива? Словото му е във фокуса на обвиненията, с които се иска за втори път отстраняването му от власт чрез импийчмънт.


Мнозина продължават да настояват, че в изказването му няма подобно нещо и изтъкват, че той говорел за мирен протест. И отправят претенции към медиите, че не публикували пълното му слово, а само подбирали части от него.


"Дневник" няма да превежда цялото 70-минутно изказване, но прикачихме пълния текст на английски към тази статия, както и пълен видеозапис. Вместо това се спираме на конкретни проблемни откъси с напомняне, че всяко слово има предварително създаден контекст и възприемащите го нямат нужда от буквално обяснение, за да разберат смисъла му. Когато премиерът Бойко Борисов например казва "Ето, това го построихме ние", никой не си представя лично него как бърка и излива бетон или полага асфалт начело на бригада от министри.
"В най-добрия случай думите на един президент могат да вдъхновяват. В най-лошия те може да подстрекават хората", каза часове след погрома новоизбраният държавен глава Джо Байдън, който призова Тръмп да се държи като президент и незабавно да осъди случилото се.


Бившият президент Джордж У. Буш нарече хаоса "бунт" и заяви: "Насилственото нападение срещу Капитолия - и прекъсването на определено от Конститцията заседание на Конгреса - бе дело на хора, чиито страсти бяха нажежени с фалшиви твърдения и фалшиви надежди".


Проблемите на Тръмп започват още от призива му към симпатизантите да дойдат във Вашигтон на шествието "Спасете Америка", като им казва "бъдете там и бъдете луди!". Докато се качваше на сцената, звучеше песен, в която се казваше, че "съм горд от загиналите за Америка, които са до нас днес, докато я защитаваме".В словото си той за пореден път изреди лъжи за това как изборите били откраднати и след това изпрати събралите се към Капитолия, където тъкмо започваше финалната процедура по удостоверяване на резултата. Трябва "да се борите още по усилено" срещу "лошите хора" и "да покажете сила" в Капитолия, са само част от думите му.

 • "Републиканците непрекъснато се борят като боксьор, на когото са вързали ръцете зад гърба. Като боксьор. Искаме да сме възпитани. Искаме да уважаваме всекиго, включително лошите хора. И ще трябва да се бием много по-силно..."
  • "Ще поемем към Капитолия и ще поздравим смелите ни сенатори и конгресмени и жени и вероятно няма да поздравим някои от тях, защото никога не си връщаш страната с прояви на слабост. Трябва да покажете сила и трябва да сте силни."
Вярно е, че той говори, че протестът не бива да е с прояви на насилие. От типа на:
 • "Знам, че всеки тук скоро ще поеме към сградата на Капитолия, за да накара по мирен и патриотичен начин гласът му да бъде чут".

Но подобни думи бяха редки инциденти в слово от над един час, изпълнено с необичайно остри нападки във всички посоки и призиви за решителност, защото това е последната възможност, подплатени с добавката, че този път действат съвсем различни правила:
 • "Когато хванете някого, че мами, позволено ви е да действате според съвсем различни правила. Така че се надявам Майк (Пенс) да направи това, което е нужно, и се надявам да не слуша онези, които само се наричат републиканци, и глупаците, в които се вслушва."

Освен че призовава вицепрезидента да наруши закона, като без каквито и да е доказани в съда основания отмени резултата от изборите (да не говорим, че по Конституция той няма и правомощия за това), Тръмп всъщност заплашва Пенс и хора от Републиканската партия:
 • "Надявам се Майк да постъпи правилно. Надявам се. Надявам се, защото ако Майк Пенс постъпи правилно, ние печелим изборите... И в действителност току-що говорих с Майк. Казах: "Майк, не е нужна кой знае каква смелост. Достатъчно е да си смел да не направиш нищо. За това се иска кураж".
  • "Искам също да благодаря на 13 от най-смелите членове на Сената - сенатор Тед Круз, сенатор Рон Джонсън, сенатор Джош Хоули... Сенаторите заеха позиция. Искаме да им благодарим. В действителност си мисля, че е нужна повече смелост да не направиш нещо и мисля, че доста от онези хора ще го разберат. И по-добре да започнат да разбират лидерските си позиции, защото лидерството ви ви докара до това да се криете в канализацията."
  • "Трябва да се сражавате и трябва да изкарате хората си да се бият. И ако не се бият, трябва да ги пратим по дяволите. Ще ги пратим по дяволите!"

Ефектът от внушението, че смелите са само тези, които следват волята му, а останалите са страхливци, достойни за презрение, се видя, когато част от нахлуващите в Капитолия скандираха "Обесете Майк Пенс!" и "Ние се бием за Тръмп".Младеж с окървавени ръце, който твърди, че е очевидец на това как бе застреляна симпатизантка на Тръмп, опитала да влезе през разбития процорец на барикаридана врата в сградата, каза за конгресмените и сенаторите, че "там никой не ни представлява, никой не представлява нито демократи, нито републиканци".


В словото си Тръмп намекна, че иска слушащите го не просто да протестират срещу сертифицирането на изборния резултат, но и да провалят самото заседане и процедурата:

  • "Никога няма да се откажем. Никога няма да признаем поражение. Това няма да се случи. Не признаваш поражение, когато става дума за кражба. На страната ни ѝ писна. Няма да търпим повече и точно за това става дума в края на краищата. И - да използвам любим израз на всички вас, събрали се днес - ще прекратим кражбата..."
  • "Ще имате нелегитимен президент. Ето, това ще си имате ние няма да допуснем това да се случи. Това са факти, които няма да чуете от медиите за фалшиви новини. Всичко това е част от един опит да заглушат всичко. Не искат да се говори за това не искат да се говори за това..."
  • "Адски се борихме и ако не се борите като за последно, няма повече да имате страна."

Два месеца след изборите и след като бяха изчерпани всички законни средства и методи за оспорване на резултата (Тръмп на практика изгуби всички опити да обжалва, а повторно броене и одит на преброяването не откри никъде сериозни нарушения) президентът непрекъснато повтаря на митинга, че може да се попречи на Байдън да стане президент, ако последователите му се борят на живот и смърт (буквалният израз е fight like hell), т.е. само с протести нищо не се е получило.


Подстрекателство към бунт? Какво точно каза Тръмп на митинга

© Reuters


Тръмп постъпва в изказването си нечестно и със самите събрали се, като им внушава, че ще поеме към Капитолия с тях:

  • "Сега от Конгреса зависи да се изправи срещу този тежък удар по нашата демокрация. И след това ние ще поемем натам и аз ще бъда с вас... Отиваме към Капитолия и ще се опитаме - демократите са безнадеждни, никога не гласуват нищо, нито веднъж - да дадем подкрепа на републиканците ни, на слабите, защото силните нямат нужда от нашата подкрепа, и да им дадем онази гордост и дързост, от която се нуждаят, за да си върнем страната."


Докато тълпата пребиваше полицаи и в крайна сметка загинаха петима, включително от органите на реда, Тръмп е гледал събитията по телевизора в Белия дом.


Днес - включително членове, конгресмени и сенатори от собствената му партия - смятат, че речта му е била подстрекателство, довело до кървав щурм на парламента. След като Тръмп бе отрязан от достъп до най-влиятелните си профили в социални мрежи, му остана традиционният начин да комуникира по интернет, телевизиите и пресата. А иначе самото му слово започва със серия нападки точно срещу медиите, които призовава на няколко пъти "пуснете си камерите", за да покажели множеството, нарича ги "врагове на народа" за кой ли път завършва с "Медиите са най-големият ни проблем, доколкото аз съм притеснен, единственият най-голям проблем" и са виновни за" кражбата на изборите".


Слушащите го често прекъсваха думите му с аплодсменти и продължително скандирани "Борете се за Тръмп!" (Fight for Trump има смисъл и на "Бийте се за Тръмп").


Подстрекателство към бунт? Какво точно каза Тръмп на митинга

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK