Трима президенти на САЩ са пропуснали клетвата на следващия; Тръмп ще е четвъртият

Клетвата на първия президент на САЩ - Джордж Вашингтон.

© Associated Press

Клетвата на първия президент на САЩ - Джордж Вашингтон.И преди се е случвало президенти на САЩ да откажат да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на наследника си - но никога да не признаят изборните резултати. Това разказа пред "Дневник" д-р Лара Браун от Университета "Джордж Вашингтон" по време на брифинг, организиран от Държавния департамент.


Встъпването в длъжност по традиция се провежда на Линкълновия мемориал пред погледите на хиляди, следват го бляскави балове в различните щати - но това са само съпътстващите събития. Формално клетва може да бъде положена от президента и вицепрезидента навсякъде и в момента, в който я произнесат, те официално са поели постовете си. Линдън Джонсън, например, встъпва в длъжност, заклевайки се на борда на самолет, два часа и осем минути след смъртта на Джон Ф. Кенеди.


Клетвата на Линдън Джонсън, вдясно от него - Джаки Кенеди, вляво - съпругата му Лейди Бърд.

© Associated Press

Клетвата на Линдън Джонсън, вдясно от него - Джаки Кенеди, вляво - съпругата му Лейди Бърд.
В наши дни това се случва на 20 януари, но промяната е направена през тридесетте години от Франклин Рузвелт. Преди това датата на церемонията е била 4 март - за да може Конгресът да се събере, да гласува законодателство и да започне дейност, а встъпилият в длъжност президент да одобри вече гласуваните закони. С времето обаче ролята на държавния глава нараства, той се превръща в символ на американската демокрация, измествайки имиджа на Конгреса. Рузвелт решава, че чакането до 4 март е прекалено дълго и предлага 20-тата поправка на Конституцията, която да смени датата. Сега преходният период между изборите и този ден е седемдесетина дни.


Церемонията


Самата тя е доста стегната: започва в 11:30 с музика, призив към хората да се съберат, изчитане на нещо кратко, обикновено стихотворение. Вицепрезидентът полага клетва пръв, за да може да е встъпил в длъжност, ако междувременно нещо се случи на избрания за президент - тогава той ще има право да поеме поста, вместо държавата да изпадне във вакуум. Президентът полага клетва точно по обяд, изнася реч, прочита се молитва и церемонията приключва с прозвучаването на химна.


Раздори


Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства на встъпването в длъжност на Джо Байдън. Това не е прецедент - на три пъти предишни президенти са отказвали да бъдат до наследника си. Джон Адамс си е тръгнал от Белия дом в 4 сутринта, за да пропусне церемонията на Томас Джеферсън, с когото, макар приятели, са имали остри противоречия в този момент.


Синът на Адамс - Джон Куинси Адамс, също не е присъствал на клетвата на Андрю Джаксън, след тежка и враждебна кампания.


Андрю Джонсън е отказал да дойде на церемонията на Юлисис С. Грант, след като самият Грант е отказал да пътува заедно с него до мястото на събитието.


Юлисис Грант

© Associated Press

Юлисис Грант


"Но това са били лични проблеми между президентите (...) Никога обаче не е имало държавен глава, който е отказвал да признае поражение или да уважи резултатите от изборите. Всички са си тръгвали със знанието, че не са те победителите", отбеляза д-р Браун.


Какво значение има


Независимо коя е била кампанията, в този момент страната излиза от оспорваната надпревара, и двете страни още са емоционални, обяснява д-р Браун. Първата реч на президента е момента, в който той да протегне ръка и към опонентите си, да призове за единство и да поведе държавата напред. Това е и "политическият меден месец" за победителя - опонентите му още не го критикуват яростно, по това време и рейтингите на държавния глава обичайно са най-високи.


Тези речи са и индикатор за това в каква посока ще се движи управлението, те оставят и знаменателни фрази - като "Единственото нещо, от което трябва да се боим, е самият страх" на Франклин Рузвелт и "Не питайте какво страната може да направи за вас, а се замислете какво вие можете да направите за страната" на Джон Ф. Кенеди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK